Nem tartok reálisnak egy ilyen eredményt. Ha nem kap Riccotól, vagy esetleg még gyorsabb is lesz pár másodperccel, mint az olasz, akkor már elégedettek lehetünk. Persze az igazi az lenne, ha legalább egy-másfél perc előnnyel mehetne a pihenőnapra, mert a 19-20. szakasz, nem lesz sétagalopp.
Ricco esetében ez nem teljesen áll szerintem. Neki ez (lett volna) a nagy lehetőség, se Cunego, se Schleck(ék), csak az Öregfiúk SC(k) (melyek azért elég ütőképesek a jelek szerint :-) ), Brushegin, aki a hegyeken gyengébb, mint ő, meg a jó Menchov, aki csak azért jött, hogy a tájban gyönyörködjön. :-) Megkapta még repetának Contador & Klöden & Leipheimer Zrt-t, akik bár erősek, de felkészületlenek. Ugyanakkor jön az éhes új generáció többi tagja, tehát ha idén nem nyer, jövőre csak nehezebb lesz, úgy játhat, mint Popovych, aki a fehér trikót nem tudta sárgára váltani.
Menchov már az év elején bejelentette, hogy ne, lesz ott a Vueltán, nem próbálja megvédeni a címét. A Herastól ölébe pottyant Vueéta cím után bebizonyította, hogy megy az neki egyedül. Még olyanokat is lehetett olvasni, hogy a Tour-ról kizárt és felbőszült Astana is szerepet játszott a döntésében, ezért fordult a Giro felé inkább. Erre tessék, itt van Contador, és rajta van a Maglia Rosa, rontják Menchov bizniszét, de mégis jól tudtak tegnap együtt dolgozni. :) Hiába az orosz már tiszteletbeli spanyol. :)
Na meg őgyis tudja, hogy ha csak nem esik piros hó, Contador a Tour-on nem fogja rontani a levegőt! :)
Szerintem egyikükön sincs nyomáskényszer. Ha a gironai strandról előrángatott Contador csak dobogós lesz, na bumm. Ennyi felkészüléssel az is csoda. Ha a 23 éves Ricco csak a fehér tirkót viheti haza, az ő korában az is dicsőség, és még előtte az egész élet. A hallgatag orosz meg egy büdös szót se mondott a verseny előtt, ha mégis nyer, nagy meglepetés és jó előjel a tour előtt. Így mindhárman azoknak az embereknek a nyugalmával vethetik be magukat a mai napi vesszőfutásba, mint akik így is sokkal messzebbre jutottak, mint bárki várta volna. Mondjuk szegény di Luca megszívta, neki kell egyedül bizonyítania az érdemességét.
Bizony:-) Gyenisz egész megváltozott, most is épp olyan erős, mint máskor, de most kezd emberi vonásokat mutatni. Legalább is Contadorhoz rendes volt, mint fél spanyol és teljesen navarrai:-)
A királyszakasz is megvolt, a tegnapihoz hasonló felemás eredménnyel. Az összetett menők egymást és a pozícióikat őrizték. Ricconak ugyan nagy a szája, de benne legalább volt spiritusz elindulni. Az más kérdés, hogy annyi erő nem volt benne, hogy döntő támadást indítson, de volt mersze, hogy megpróbálja.
Az Astana teljes defenzívában teljesítette a szakaszt. Mondjuk Klödent csak a befutónál láttam, de Albertón végig látszott, hogy kábé annyira érzi jól magát, mint a kiszemelt malac a disznótoron. Ment amíg tudott, de ennyi. Viszont ez is elég volt ahhoz, hogy relatíve szerencsésen átvészelje a napot. Nagy szerencséje, hogy Menchov ott volt, a krízis perceiben életet mentett egy társ. A holnapi nap döntő lesz, nem kaphat Riccotól többet, mert az utolsó hét kisebb hegyi befutóinak jóváírásaival behozhatatlan előnyt szerezhet az olasz. Di Luca és Simoni még annyira sem bírták mint Contador, Menchov veszélyes, de az ő hátránya nagyobb.
Izgalmas lesz még ez a verseny. :-) Rögtön holnap körömrágás a köbön. :-) Addig is megvan a Rosa, és egy napi öröm is öröm. :-)
1 Manuel Quinziato (Ita) Liquigas 12 pts ... 7 Daniel Navarro Garcia (Spa) Astana 3
A csapatverseny vége:
1 Astana 73.29.57 2 Saunier Duval-Scott 0.21 3 Française Des Jeux 1.43
Az utolsó szakasz is olyan összevissza lett, mint az egész verseny, Jani Brajkovic visszaesett, Dani Navarro feljött. És végül - szerintem ők se tudják, hogyan - az Astana nyerte a csapatversenyt. Eki büszke lehet az embereire. :-)
Volta a Catalunya 5. szakasz, El Vendrell - Pallejà, 163.9km
1 Francesco Chicchi (Ita) Liquigas 3.44.17 (43.846km/h) 2 Leonardo Duque (Col) Cofidis - Le Crédit par Téléphone 3 Markus Zberg (Swi) Gerolsteiner 4 Mark Renshaw (Aus) Crédit Agricole 5 Mikel Gaztanaga Echeverria (Spa) Agritubel ... 25 Benoît Joachim (Lux) Astana 33 Daniel Navarro Garcia (Spa) Astana 43 Janez Brajkovic (Slo) Astana 61 Chris Horner (USA) Astana 89 Julien Mazet (Fra) Astana 107 Thomas Frei (Swi) Astana 123 Sergio Miguel Paulinho Moreira (Por) Astana
Az összetett:
1 Rémi Pauriol (Fra) Crédit Agricole 22.08.42 2 Josep Jufre Pou (Spa) Saunier Duval - Scott 0.02 3 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) Euskaltel - Euskadi 0.07 4 Janez Brajkovic (Slo) Astana 0.08 5 Gustavo Cesar (Spa) Karpin Galicia ... 8 Daniel Navarro Garcia (Spa) Astana 0.21 40 Julien Mazet (Fra) Astana 2.27 49 Sergio Miguel Paulinho Moreira (Por) Astana 6.04 52 Thomas Frei (Swi) Astana 8.04 56 Chris Horner (USA) Astana 10.51 83 Benoît Joachim (Lux) Astana 20.24
A csapat:
1 Astana 66.27.10 2 Saunier Duval-Scott 0.05 3 Française Des Jeux 1.43
Mára szökést vártam, erre sprint lett. Mondom, hogy nem az én versenyem... :-) Jani mindenesetre tartja a jó pozíciót, akár javíthatna is, de az utolsó szakaszon ez már nem valószínű.
Átérzem Di Luca és Ricco problémáját, felépítettek egy taktikát, ami fenekestől felburult egy héttel a verseny előtt. Az időfutamok felértékelődtek, és már nem volt idő készülni. Ugyanakkor nem túl jól reagálták le szerintem, de ez már az ő bajuk. :-)
1 CSF Group - Navigare 188.22.35 2 Astana 11.22 3 Team CSC 18.15
Túl vagyunk az első komoly hegyi befutón, érdekes eredménnyel. Kifejezetten mókás volt, amit az olaszok (különösen az LPR) műveltek a Val Di Fieme utolsó két kilométeréig. Annyira tartottak a hegytől és egymástól, hogy senki nem kockáztatta, hogy megkontrázzák az akcióját. Ez különösen Di Lucaékon látszott, szinte fékezték a sort. A vége nagyon brutális volt, és azok, akik az Astanával ellentétben bejárták a hegyet, tudták, mit veszíthetnek egy korai akcióval. Amikor Gibo megelégelte a vacakolást és elindult, pillanatok alatt szétszórta a sort, más kérdés, hogy Menchov kontrájával nem tudott mit kezdeni. Gyakorlatilag igazuk volt, hogy nem ugrottak neki a hegynek. Ricco érdekes vol, előbb megindult, majd megúszott végül újra elindult, nagy küzdő a srác, de a harmadik hétre megbosszulhatja magát a hebehurgyasága.
Végezetül a csapat... Továbbra is fenntartom, hogy valszeg nem fogunk Rosat nyerni, de a mai nap után egy dobogós helyet valószínűsítek. Klödi és Contador jól bírták, nem estek pánikba. Sean Yates egyébként se egy ideges típus, tudja, hogy egy GT-t nem az első hegyi befutón szokás megnyerni (még ha akadnak is kivételek). Ezt a Girot se az fogja eldönteni, hogy ki milyen erős most (Contador se lesz már erősebb szerintem), hanem, hogy ki mennyire fárad el a végére. Nem lepne meg, ha a verseny a Milánói időfutamon dőlne el. Mindenesetre a Kronpatzi időfutam (ha megrendezik) döntő lesz, kíváncsi vagyok, mit mutat Klöden és Alberto ha nem ritmusváltásokkal, hanem folyamatos tempóval kell menni. Holnap megint nagyon kemény nap lesz, ahogy mondani szokás kezet fogna a Jóistennel.