Érdekes kérdés.Január végén vetem,márc,vagy április elején kiültetem a fóliába,mikor eléri a felső kötöződrót magasságát elcsipem a végét,és az első fagyokig ott van,kb november de volt már december eleje is,csak már a vége nem érik be. Volt hogy nem csiptem le és vezettem a felső dróton, ott is elkúszott jó darabig.Szerintem nem érdemes hosszúra hagyni,képzeld a tápanyagnak mennyit kell utaznia. Meg ha az oldalhajtásokat lecsiped,majd ledugot gyökeresedni,abból is lehet új növény méghozzá ugyan olyan.
Szerintem a folytonnövő elélhet pár évig,csak hogy nézne ki 5-10m csupasz szárral, mert a leveleket is le kell csipkedni,de termése az kissebb lesz.
Az iránt érdeklődöm, hogy a paradicsom meddig élhet?
Tehát, ha ideális körülményeket veszünk, (talaj, hőmérséklet, napsütéses órák száma, csapadékmennyiség, tápanyag) meddig élhet egy tő paradicsom? Mondjuk egy erre alkalmas (fűtött, hűtött) melegházban? Vagy akár a trópusokon?
már mint, hogy értve? nem jól írtuk? vagy amit GKorni berakott képek, azon nem Goldene Königin van, mert mondjuk se a csomagoláson se az interneten nem ilyen alakú paradicsom található a név alatt:
Nekem volt Goldene Königin, kevés termett,nem kötött meg minden virágja,de ami igen abból elég nagyok fejlödtek ki, kb 350g ig.Folytonnövő ,elég kicsik a levelei.Itt van pár tavalyi kép.
A BP. tényleg repedésre hajlamos sok csapadék hatására. Az íze nem rossz. Kipróbáltuk, hogy csak ebből főztünk ivólevet. Elég édes. A leve a szokványosnál sötétebb. Karó mellett kell nevelni, kb két m-ig szoktam felengedni nőni, folytonnövő.
idén szeretném kipróbálni a Goldene Königin illetve a Black Prince paradicsomokat, van ezekkel valakinek tapasztalata?
a Black Princeről olvastam Il blogjában talán, hogy repedésre hajlamos, az ízük attól jó?
nem derült ki egyértelműen a csomagolásról, hogy ezek milyen növésű növények, de a neten azt találtam róluk, hogy indeterminate, akkor ezek folytonnövőek, ugye?
ezt a fajtát megtalálod néhány nagyobb bevásárlóközpontban is, pl: Tesco, Cora itt Garafarm gyártó Gála sorozatában keress
vagy Pratiker áruház itt Budapest Kertimag kínálatában
illetve gazdaboltokban, a ZKI kínálatában
ez egy picit édesebb kioktélparadicsom
de finom még a Goldkrone nevű koktélparadicsom, ez sárga színű, ezekről a sárgákról azt kell tudni, hogy alacsonyabb a savtartalmuk, ezis bármelyik gazdaboltban beszerezhető a Rédei Kertimag kínálatában
Hű nekem ez a cikk nagyon tudományos.Én most probálom ki az ACE55 elöször remélem nem csalodom benne.Ami számomra a legjobban bevált idáig a Lugas F1 volt,gyakorlatilag nem betegedet meg tavaly egyáltalán,egy kis alternáriát leszámitva.
Olyan egy sincs, ami tökéletesen immunis minden betegségre. Olyanok vannak, amik megfelelő körülmények között, kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékenyek valamely betegségre. De ez mindíg függ a körülményektől, környezeti hatásoktól, a kórokozó elszaporodásától.
A Manó az egy korai fajta. Viszonylag kis termésű. Szerintem eléggé savanykás ízű. Sokáig termesztettem, de felhagytam vele, mert nem ízlett. Nem befőzési fajta.
Befőzésre kései fajták a jók, amik egyszínből érnek, tömegesen, ha sűrítménynek kell, akkor húsos fajták, ha lének, akkor levesebbek. Nyár végére a nap szépen beérleli, megédesíti a termést.
Nálunk a sűrűbb leveknek, de a sűrítményeknek is az alapja a San Marzano nagy fajtái (Lungo, Rampicante). (A Lucullus az hasonló tulajdonságú, de más fajtakör és nincs olyan édes, minrt az SM)
levesebb befőzésre Ökörszívvel hígítjuk.
Régebben az ACE 55 volt még ilyen levesebb, de az nálam érzékeny volt betegségre.
Néhány paradicsomfajtáról szeretnék információt kérni.Kinek hogy vált be ,mennyire ellenálló, mennyit termett? Ezek: Kecskeméti Jubileum , Kecskeméti 407, Szultán F1.