Keresés

Részletes keresés

GKorni Creative Commons License 2011.01.29 0 0 3188

Érdekes kérdés.Január végén vetem,márc,vagy április elején kiültetem a fóliába,mikor eléri a felső kötöződrót magasságát elcsipem a végét,és az első fagyokig ott van,kb november de volt már december eleje is,csak már a vége nem érik be. Volt hogy nem csiptem le és vezettem a felső dróton, ott is elkúszott jó darabig.Szerintem nem érdemes hosszúra hagyni,képzeld a tápanyagnak mennyit kell utaznia. Meg ha az oldalhajtásokat lecsiped,majd ledugot gyökeresedni,abból is lehet új növény méghozzá ugyan olyan. 

Szerintem a folytonnövő elélhet pár évig,csak hogy nézne ki 5-10m csupasz szárral, mert a leveleket is le kell csipkedni,de termése az kissebb lesz.

De miért kérdezted, mi a terved ezzel?

Előzmény: hal65 (3187)
hal65 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 3187

Tisztelt paradicsommágusok!

 

Az iránt érdeklődöm, hogy a paradicsom meddig élhet?

Tehát, ha ideális körülményeket veszünk, (talaj, hőmérséklet, napsütéses órák száma, csapadékmennyiség, tápanyag) meddig élhet egy tő paradicsom? Mondjuk egy erre alkalmas (fűtött, hűtött) melegházban? Vagy akár a trópusokon?

GKorni Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3186

Igen,Német-ből hozta egy kint dolgozó ismerősünk.

Előzmény: peti444 (3185)
peti444 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3185

amúgy ezt a magot hol vetted? németo-ban?

Előzmény: GKorni (3183)
peti444 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3184

érdekes, mert nem igazán olyan lett, mint amilyen a csomagolás szerint lennie kéne, ezek kis gömbölyűek, a tied pedig nagy és kicsit lapított

Előzmény: GKorni (3183)
GKorni Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3183

Akkor van több féle ebből ugylátszik, én se tudtam, de itt a csomagolás amit én ültettem.

Előzmény: zoldseg60 (3181)
peti444 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3182

már mint, hogy értve? nem jól írtuk? vagy amit GKorni berakott képek, azon nem Goldene Königin van, mert mondjuk se a csomagoláson se az interneten nem ilyen alakú paradicsom található a név alatt:

http://www.fug-verlag.de/on2966&bildanzeige=10893

 

Előzmény: zoldseg60 (3181)
zoldseg60 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3181

Jól néz ki, de nem Goldene Königin, végül is nem a név a fontos

Előzmény: GKorni (3180)
GKorni Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3180

Nekem volt Goldene Königin, kevés termett,nem kötött meg minden virágja,de ami igen abból elég nagyok fejlödtek ki, kb 350g ig.Folytonnövő ,elég kicsik a levelei.Itt van pár tavalyi kép.

Előzmény: peti444 (3178)
il1321 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3179

A BP. tényleg repedésre hajlamos sok csapadék hatására. Az íze nem rossz. Kipróbáltuk, hogy csak ebből főztünk ivólevet. Elég édes. A leve a szokványosnál sötétebb. Karó mellett kell nevelni, kb két m-ig szoktam felengedni nőni, folytonnövő.

Előzmény: peti444 (3178)
peti444 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3178

idén szeretném kipróbálni a Goldene Königin illetve a Black Prince paradicsomokat, van ezekkel valakinek tapasztalata?

a Black Princeről olvastam Il blogjában talán, hogy repedésre hajlamos, az ízük attól jó?

nem derült ki egyértelműen a csomagolásról, hogy ezek milyen növésű növények, de a neten azt találtam róluk, hogy indeterminate, akkor ezek folytonnövőek, ugye?

xtaki Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3177

kosz!

Előzmény: peti444 (3176)
peti444 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3176

jó minőségű koktélparadicsom: Cherolla F1

ezt a fajtát megtalálod néhány nagyobb bevásárlóközpontban is, pl: Tesco, Cora itt Garafarm gyártó Gála sorozatában keress

vagy Pratiker áruház itt Budapest Kertimag kínálatában

illetve gazdaboltokban, a ZKI kínálatában

ez egy picit édesebb kioktélparadicsom

de finom még a Goldkrone nevű koktélparadicsom, ez sárga színű, ezekről a sárgákról azt kell tudni, hogy alacsonyabb a savtartalmuk, ezis bármelyik gazdaboltban beszerezhető a Rédei Kertimag kínálatában

 

Előzmény: xtaki (3174)
beetee Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3175

?

Egy olyan tasakban, mint ami a lenti képen van, és az áruházak polcain is látsz, pont egy "veteményeskertnyi" mag van.

50-200 Ft...

Persze a "veteményeskertnyi" mennyiséget jó lenne definiálni...

 

A Lugas F1 hibrid. Tehát vegyél belőle bolti tasakos (fémzárolt) magot.

Koktélparadicsomból is simán kapsz ugyanott.

Küldök én is szívesen fogott magot, de többe lesz a postaköltség...:)

Előzmény: xtaki (3174)
xtaki Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3174

Urak, merre lehetne beszerezni csak vetemenyeskert mennyisegu ilyen paradicsom magot?

leginakabb jo minosegu koktelparadicsom erdekelne...

 

Előzmény: Flanell (3173)
Flanell Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3173

Nálam volt ilyen az elmúlt években, de mindig ezt találta meg először a paradicsomvész. Ebből kifolyólag, alig tudtam megkóstolni.

A Lugas F1 nekem is kedvencem.

Előzmény: márkó2006 (3168)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3172

Talán ilyen szendvicsparadicsomot ültess:

http://www.hermesmag.hu/%C3%BAj_lap_9.htm

Előzmény: ricsi93 (3170)
gergerg Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3171

Jelentem: egy 20w-os energiatakarékos izzó szépen kiegyenesítette a paradicsomokat és szépen fejlődnek.

ricsi93 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3170

Sziasztok

 

Valaki tudna nekem ajanlani olyan koktel paradicsom magot ami edes es extra apro?Es be tudom szerzni kis hazankba.

márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3169

Hű nekem ez a cikk nagyon tudományos.Én most probálom ki az ACE55 elöször remélem nem csalodom benne.Ami számomra a legjobban bevált idáig a Lugas F1 volt,gyakorlatilag nem betegedet meg tavaly egyáltalán,egy kis alternáriát leszámitva.

Előzmény: márkó2006 (3168)
márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3168

Előzmény: márkó2006 (3166)
il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3167

Olyan egy sincs, ami tökéletesen immunis minden betegségre. Olyanok vannak, amik megfelelő körülmények között, kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékenyek valamely betegségre. De ez mindíg függ a körülményektől, környezeti hatásoktól, a kórokozó elszaporodásától.

Erről itt egy tanulmány bővebben:

http://www.matud.iif.hu/04okt/006.html

Előzmény: márkó2006 (3166)
márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3166

Akkor az nem igaz,hogy betegségekre ellenállóbb fajta,az jó mert igy árulják.

Előzmény: il1321 (3165)
il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3165

A Manó az egy korai fajta. Viszonylag kis termésű. Szerintem eléggé savanykás ízű. Sokáig termesztettem, de felhagytam vele, mert nem ízlett. Nem befőzési fajta.

Befőzésre kései fajták a jók, amik egyszínből érnek, tömegesen, ha sűrítménynek kell, akkor húsos fajták, ha lének, akkor levesebbek. Nyár végére a nap szépen beérleli, megédesíti a termést.

Nálunk a sűrűbb leveknek, de a sűrítményeknek is az alapja a San Marzano nagy fajtái (Lungo, Rampicante). (A Lucullus az hasonló tulajdonságú, de más fajtakör és nincs olyan édes, minrt az SM) 

levesebb befőzésre Ökörszívvel hígítjuk.

Régebben az ACE 55 volt még ilyen levesebb, de az nálam érzékeny volt betegségre.

Előzmény: peti444 (3160)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3164

Itt nagyon jól vannak a paradicsomfajták csoportosítva:

 

http://www.kertimag.hu/bogyosok/paradicsomcsoport.html

 

Sűrítménynek, lecsónak én ilyen húsosabb középkorai paradicsomokat szoktam termeszteni.

 

 

Előzmény: peti444 (3160)
peti444 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3163

inkább a sűrűbbet, ivólét nem szeretjük

szóval inkább húsparadicsomokat érdemes termeszteni sűrűbb alapanyag készítéséhez?

 

Előzmény: beetee (3162)
beetee Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3162

Lecsóalapba: a hígabb, vagy a sűrűbb lecsót szeretitek? ;)

Előzmény: peti444 (3160)
beetee Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3161

Pizzaszósz, kecsap, sűrítménynek a lé nélküli befőzők alkalmasak. Ilyen a San Marzano  (lucullus) alakkör.

Ivólének jobb a leveses. Nálam az ACE55 jött be, de sok más is alkalmas lehet.

Lecsóalapnak... híg, vagy sűrű kell hogy legyen.. ;)

Előzmény: peti444 (3160)
peti444 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3160

milyen fajtájú paradicsomot érdemes sűrítmény, lecsóalap gyártásra termeszteni?

olyan kéne ami aránylag egyszerre érik, szóval ne kis mennyiséget kelljen főzni

a Manóba gondolkodtam, mert az aránylag egyszerre érik be, de ezt inkább friss fogyasztásra javasolják

van még olyan fajtám, hogy Heinz 1350 ez elvileg ipari termesztésre szánt paradicsom, gondolom ebből akkor lehet sűrítményt csinálni

illetve van még Sultan F1-em, ezt is javasolják befőzésre

szerintetek?

tekla76 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3159

Néhány paradicsomfajtáról szeretnék információt kérni.Kinek hogy vált be ,mennyire ellenálló, mennyit termett? Ezek: Kecskeméti Jubileum , Kecskeméti 407, Szultán F1.

Előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!