Szeretnék aktív résztvevője lenni a topicnak. Végigolvastam az egészet a nyitás óta és a RAMBO elleni ültetéses hisztit leszámítva nagyon tetszett.
Hobbiból szőlészkedek; a szakmám egész más, lehet, ez a hozzászólásaimból látszani fog. Vasban van egy kis szőlőm, pár éve vettem egy öreg bácsitól. Jelenleg fokozatos újítás-telepítés történik, azért szerencsére szüretelni is van mit.
Figyelembe véve a korábbi ültetéseket, valamint a helyi és a rokoni ajánlásokat (helyes, nem helyes), jelenleg a fehér szőlő többségét Zenit, Zengő, Göcseji Zamatos és Lakhegyi Mézes alkotja. Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy az egy még újratelepítendő sorba milyen fajtát javasolnátok ezek mellé? Vagy válasszak ezekből oda is és ne bonyolítsam? Mindenképp középérésű magyar fajtákban gondolkodom, a talaj kissé homokos, nyugati lejtésű, országos viszonylatban átlagosnak mondható csapadékkal és napsütéses óraszámmal.
Előre is köszi a válasz(oka)t, Mindenkinek jó munkát és kellemes borozgatást kívánok!
Olvastam a cikkedet a fürttépés/fürtválogatás témakörben. Én csak erős lisztharmatfertőzés esetén vágom ketté a fürtöt, a jobb levegőzés érdekében.
Nagyon sokáig fenn tudtad tartani a szőlőt - nekünk a szeptemberi monszun nagyon sok kárt csinált. Neked nem okozott gondot a rothadás? A Mártaalján nem volt annyi eső? Mikor és mivel permeteztél utoljára?
Átlagosan 6-8 fürtöt, idén eleve kisebbek lettek a fürtök, bőven 10 deka alatt, sok 5 dkg körüli is volt, meg júliusban sok fürtöt meg is kurtítottam, kettévágtam. A csapos metszés is kisebb fürtöket eredményez, úgy tapasztaltuk, meg ezt a szőlőt már negyedik éve műveljük mi, és szerintem most kezd igazán átállni az új "rendszerre", talán mostanra kiment a korábban rendszeresen beletett műtrágya is.
Leszedtünk mindent, így alakultak a dolgok (Mátra, Gyöngyöspata):
okt. 11: olaszrizling Úrráteszi 0,6 kg/tőke, 20 MM
cserszegi-tramini-saszla-szilváni vegyes (Úrráteszi-Gereg), kb 0,5 kg/tőke, 21 MM
okt 13: kékfrankos Peres: 1,5 kg/tőke, 22 MM
kékfrankos Virág-domb, 1 kg/tőke, 21 MM
okt. 14: kékfrankos Úrráteszi 1,8 kg/tőke, 20 MM
a vegyes fehér 3 nap áztatás után másfél fokot erősödött, a kékfrankosoknál 2 nap ázás utániak az eredmények, kivéve az Úrráteszit, ott még csak egy napot ázott, amikor megmértem. Ma nézetek savakat, kíváncsi vagyok az eredményre...
Az utolsó szüretnél volt idegesség, egy felhőnyi seregéllyel küzdöttünk, sikerrel. Ha egy nappal később szedünk, valszeg nem sok dolgunk lett volna.
Igen, ott a héjjal összeszáradt húst kell feláztatni, hogy a cukor ki tudkon oldódni belőle. Hasonlít az eljárás ahoz, ahogy a nagyi a kuglófba szánt mazsolát meleg tejbe ázatatja, hogy megduzzadjon.
Kibicként olvasom a topicot, de egy engem érdeklő kérdésre még nem találtam választ az utóbbi hetekben!
Mit fogsz tenni, ha jövőre szépen töpped (megint) a szem? (Kívánom, hogy úgy legyen!)
Valahogy azt érzem, hogy a termés korlátozása, a gondos munka, a későbbi szüret kockázatának a vállalása, mind befektetés a koncentráltabb gyümölcsért. De ha a legkoncentráltabbak a törköllyel együtt kidobásra kerülnek, feltáratlanul, akkor az egy szomorú veszteség. Az enzim túl "durva", az áztatás túl kevés, a préselésnek is van határa, a különválogatás és másként kezelés hatlamas munka...
-Igen. Meglehetősen sokat. Nyomom és azt mondom tizenegy, és elengedem.( egy másodperc) Ez 2,5 g kéndioxid. (2500mg) Ha 100 liter borhoz teszem ez 25mg/litert emel. Utánna ellenőrzés.
A SOLFOROSA SPRAY-vel (folyékony kéndioxid) , egyszerűen megoldható néhány literes bortételek kénezése. Darabban lévő hordó, tartály esetén a bor felszínére juttatva megszünteti a borvirágosodást, meggátolja a bor oxidációját.
Felhasználás
A szórófejre rögzített tömlőn a borba ill. tartályba szórni. A palack mindig függőlegesen álljon.
Adagolás
1-3 g/hl. A szórófej lenyomásával 2,5 g/sec. SO2 távozik a palackból.
Csomagolás
1 kg-os palack
Gyártó
Esseco s.p.a. (Olaszország)
Veszélyességi kategória
VIII.karegória
-Amit írsz az tényleg nagyüzemi. Én a fentire gondolok.
Legegyszerűbb, ha poritott borként veszel, ez szinte mindenütt kapható (még a jobb élelmiszerboltokban is a tartósítószerek között). A 10 dkg-és csomag 100 ft körül van, és ez legalább 300-1000 l bor egyszeri kezelésére alkalmas, a bor állapota szerint. Ha egészséges a kifort borod, 1-1,5 dkg elegendő 100 literbe.
Apropó, szerintetek mennyiből jön ki legolcsóbban egy ilyen megoldás, mármint egy cseppfolyós kéndioxid-adagoló? Interkernél összeadták, 150 ezer körülre jött ki, na el is szédültem. 20 literes tartállyal, és az egészben a legdrágább maga a tartály. Kiskocsi persze nem feltétlenül kellene hozzá, de sz csak 20 ezer körül volt.
Köszi!
ps: nagy a drukk, csütörtökön és hétvégén mindent leszedünk (olasz, kékfrankos)...
-Már a nagyüzemek sem használják. Nagyon jó cseppfolyós kéndioxid adagolók vannak. Ez még abból az időből származik amikor még a törzsoldat hígító hatását is ki akarták küszöbölni.(hihi)