Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3168
Ahogy Pali mondja:-Ne aggódj! A deritont ne kapkodd el. Inkább majd egy fél tojás fehérje. Kénezd meg 1,5 g kénporral. Lehet másodszor is fejteni.
Előzmény: mefrott (3165)
mefrott Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3167
vörös
Előzmény: szaki_pali (3166)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3166
Amiatt ne aggódj!

Fehér vagy vörös a bor?
Előzmény: mefrott (3165)
mefrott Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3165

Sziasztok!

Ma átfejtettem a bort, nagyon szép tiszta volt, de későn vettem észre hogy a végén már belement egy kis zavaros is, mi lesz most vele?

Vettem borként és deritont, ez deritő szer, melyiket és mennyit tegyek bele /60l/

cippur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3164

 

Sziasztok!

 

Szeretnék aktív résztvevője lenni a topicnak. Végigolvastam az egészet a nyitás óta és a RAMBO elleni ültetéses hisztit leszámítva nagyon tetszett.

Hobbiból szőlészkedek; a szakmám egész más, lehet, ez a hozzászólásaimból látszani fog. Vasban van egy kis szőlőm, pár éve vettem egy öreg bácsitól. Jelenleg fokozatos újítás-telepítés történik, azért szerencsére szüretelni is van mit.

Figyelembe véve a korábbi ültetéseket, valamint a helyi és a rokoni ajánlásokat (helyes, nem helyes), jelenleg a fehér szőlő többségét Zenit, Zengő, Göcseji Zamatos és Lakhegyi Mézes alkotja. Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy az egy még újratelepítendő sorba milyen fajtát javasolnátok ezek mellé? Vagy válasszak ezekből oda is és ne bonyolítsam? Mindenképp középérésű magyar fajtákban gondolkodom, a talaj kissé homokos, nyugati lejtésű, országos viszonylatban átlagosnak mondható csapadékkal és napsütéses óraszámmal.

 

Előre is köszi a válasz(oka)t, Mindenkinek jó munkát és kellemes borozgatást kívánok!

 

RAMBO Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3163
Olvastam a cikkedet a fürttépés/fürtválogatás témakörben. Én csak erős lisztharmatfertőzés esetén vágom ketté a fürtöt, a jobb levegőzés érdekében.

Nagyon sokáig fenn tudtad tartani a szőlőt - nekünk a szeptemberi monszun nagyon sok kárt csinált. Neked nem okozott gondot a rothadás? A Mártaalján nem volt annyi eső? Mikor és mivel permeteztél utoljára?
Előzmény: pinotnoir777 (3161)
BZoltan Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3162
Ezek igazán szép eredmények és a terheléskorlátozást látva szerintem a beltartalommal sem lesz probléma. Sok sikert a folytatáshoz!
Előzmény: pinotnoir777 (3159)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3161
Átlagosan 6-8 fürtöt, idén eleve kisebbek lettek a fürtök, bőven 10 deka alatt, sok 5 dkg körüli is volt, meg júliusban sok fürtöt meg is kurtítottam, kettévágtam.  A csapos metszés is kisebb fürtöket eredményez, úgy tapasztaltuk, meg ezt a szőlőt már negyedik éve műveljük mi, és szerintem most kezd igazán átállni az új "rendszerre", talán mostanra kiment a korábban rendszeresen beletett műtrágya is.
Előzmény: RAMBO (3160)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3160
Ez a 60 dkg/tőke hány fürtöt jelent tőkénként?
Előzmény: pinotnoir777 (3159)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 3159

Leszedtünk mindent, így alakultak a dolgok (Mátra, Gyöngyöspata):

 

okt. 11: olaszrizling Úrráteszi 0,6 kg/tőke, 20 MM

             cserszegi-tramini-saszla-szilváni vegyes (Úrráteszi-Gereg), kb 0,5 kg/tőke, 21 MM

okt 13:  kékfrankos Peres: 1,5 kg/tőke, 22 MM

             kékfrankos Virág-domb, 1 kg/tőke, 21 MM

okt. 14: kékfrankos Úrráteszi 1,8 kg/tőke, 20 MM

 

a vegyes fehér 3 nap áztatás után másfél fokot erősödött, a kékfrankosoknál 2 nap ázás utániak az eredmények, kivéve az Úrráteszit, ott még csak egy napot ázott, amikor megmértem. Ma nézetek savakat, kíváncsi vagyok az eredményre...

 

Az utolsó szüretnél volt idegesség, egy felhőnyi seregéllyel küzdöttünk, sikerrel. Ha egy nappal később szedünk, valszeg nem sok dolgunk lett volna.

RAMBO Creative Commons License 2007.10.15 0 0 3158
Igen, ott a héjjal összeszáradt húst kell feláztatni, hogy a cukor ki tudkon oldódni belőle. Hasonlít az eljárás ahoz, ahogy a nagyi a kuglófba szánt mazsolát meleg tejbe ázatatja, hogy megduzzadjon.
Előzmény: macmelon (3157)
macmelon Creative Commons License 2007.10.14 0 0 3157
Természetesen olvastam, hiszen mindig olvasom a blogodat, nagyon szeretem, és nagyon köszönöm, hogy írod!

Ha 4 mm elég, és a magokat se roppantja, akkor ez elég jó megoldásnak is tűnik. Nagyon betöppedt szemet még áztatni is?

És Rosti?
Előzmény: RAMBO (3155)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.13 0 0 3156
Igen, persze!
Előzmény: szaki_pali (3154)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.13 0 0 3155
Én a szőlőt bogyózás után átdarálom egy 4 mm-es hézagú gyümölcsdarálón, ami felnyitja a betöppedt szemeket is. Itt olvashatsz róla.
Előzmény: macmelon (3153)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.13 0 0 3154
Köszönön! Én magamban végeztem ugyan ezt. Remélem iható volt!

Egészségünkre!
Előzmény: RAMBO (3152)
macmelon Creative Commons License 2007.10.13 0 0 3153
Kibicként olvasom a topicot, de egy engem érdeklő kérdésre még nem találtam választ az utóbbi hetekben!

Mit fogsz tenni, ha jövőre szépen töpped (megint) a szem? (Kívánom, hogy úgy legyen!)

Valahogy azt érzem, hogy a termés korlátozása, a gondos munka, a későbbi szüret kockázatának a vállalása, mind befektetés a koncentráltabb gyümölcsért. De ha a legkoncentráltabbak a törköllyel együtt kidobásra kerülnek, feltáratlanul, akkor az egy szomorú veszteség. Az enzim túl "durva", az áztatás túl kevés, a préselésnek is van határa, a különválogatás és másként kezelés hatlamas munka...
Előzmény: Cirfandlia (2967)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.12 0 0 3152
te is hoztál! :)))
megittuk a kollégákkal az agészségedre!!!
Előzmény: szaki_pali (3151)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3151
Csak azért hogy irigykedjetek!

ittam RAMBO borából! (kaptam egy palackkal)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3150
A sározás után






(a cső egy szűrő, én ezen keresztül veszem le, de kémlelést is szolgál)
lalá Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3149
-Igen. Meglehetősen sokat. Nyomom és azt mondom tizenegy, és elengedem.( egy másodperc) Ez 2,5 g kéndioxid. (2500mg) Ha 100 liter borhoz teszem ez 25mg/litert emel. Utánna ellenőrzés.
Előzmény: szaki_pali (3148)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3148
használtad már?

a kérdés az mennyire lehet pontosan adagolni? egy pisszentés adja a 3 grammot vagy hogyan szabályozható?
Előzmény: lalá (3147)
lalá Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3147
-Elcs.. a kódot, de gondolom olvasható.(hihi)
Előzmény: lalá (3146)
lalá Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3146
Használat,tulajdonság


A SOLFOROSA SPRAY-vel (folyékony kéndioxid) , egyszerűen megoldható néhány literes bortételek kénezése.
Darabban lévő hordó, tartály esetén a bor felszínére juttatva megszünteti a borvirágosodást, meggátolja a bor oxidációját.


Felhasználás

A szórófejre rögzített tömlőn a borba ill. tartályba szórni. A palack mindig függőlegesen álljon.

Adagolás

1-3 g/hl. A szórófej lenyomásával 2,5 g/sec. SO2 távozik a palackból.

Csomagolás

1 kg-os palack

Gyártó

Esseco s.p.a. (Olaszország)

Veszélyességi kategória

VIII.karegória


-Amit írsz az tényleg nagyüzemi. Én a fentire gondolok.
Előzmény: pinotnoir777 (3142)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3145
Maradok a törzsbornál 1 liter ~300 Ft. Könnyű kezelni csak szagolgatni nem érdemes dózisa féldeci per hektó vörös , deci per hektó fehér.
Előzmény: pinotnoir777 (3142)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3144
Én is a porított borként használom (kispályás vagyok) ha kezdő vagy, ne vegyél rögtön drága cuccot.
Előzmény: mefrott (3141)
Zalancelot Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3143
Legegyszerűbb, ha poritott borként veszel, ez szinte mindenütt kapható (még a jobb élelmiszerboltokban is a tartósítószerek között).
A 10 dkg-és csomag 100 ft körül van, és ez legalább 300-1000 l bor egyszeri kezelésére alkalmas, a bor állapota szerint.
Ha egészséges a kifort borod, 1-1,5 dkg elegendő 100 literbe.
Előzmény: mefrott (3141)
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.10.10 0 0 3142

Apropó, szerintetek mennyiből jön ki legolcsóbban egy ilyen megoldás, mármint egy cseppfolyós kéndioxid-adagoló? Interkernél összeadták, 150 ezer körülre jött ki, na el is szédültem. 20 literes tartállyal, és az egészben a legdrágább maga a tartály. Kiskocsi persze nem feltétlenül kellene hozzá, de sz csak 20 ezer körül volt.

 

Köszi!

 

ps: nagy a drukk, csütörtökön és hétvégén mindent leszedünk (olasz, kékfrankos)...

Előzmény: lalá (3139)
mefrott Creative Commons License 2007.10.09 0 0 3141

Szia!

 

Rendben, már megcsináltam volna, de nem kapok törzsbort, illetve nem ismerik, hol lehet kapni és van valami más neve is?

Előzmény: RAMBO (3113)
lalá Creative Commons License 2007.10.09 0 0 3140
-A Szürkebarát produkál ilyeneket. Ez is az.
Előzmény: csite (3131)
lalá Creative Commons License 2007.10.09 0 0 3139
-Már a nagyüzemek sem használják. Nagyon jó cseppfolyós kéndioxid adagolók vannak. Ez még abból az időből származik amikor még a törzsoldat hígító hatását is ki akarták küszöbölni.(hihi)
Előzmény: Törölt nick (3134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!