Keresés

Részletes keresés

Dro0pY Creative Commons License 2007.03.06 0 0 408
Egy haverom csináltatott ilyet, neki bevált, ugyanolyat mint én a falra (pár hozzászolással előbb leirtam), csak oda vastagabb gyapot kell, 10 centis. Jó minőségű gyapottal számolva árban kb. 1500-2000 Ft-tal lehet több, mint az én verzióm.

Mestert csak Debrecenben tudok ajánlani.
Előzmény: zajfalo (406)
JTD24 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 407

Szia, a hagyományos álmennyezet nem sokat ér.

Szüleim megcsináltatták régebben,  kb. 10-15%-ot javult a helyzet.

Pedig a "mester" zajcsillapító függesztőkre rakta a léceket.

 

Nálam úgy építettük, hogy a gipszkarton tartószerkezete csak az oldalfalakon támaszkodik. 2 réteg karton, felette 5-10 cm gyapot + valamennyi légrés. Az ugrálást kivéve mindent 100%-ig megfog. Azt is csak azért nem, mert felül csak 5-6 cm beton van faszerkezeten. 

Előzmény: zajfalo (406)
zajfalo Creative Commons License 2007.03.05 0 0 406

Sziasztok,

Plafon zajszigetelésével kapcsolatban lenne pár kérdésem:

A gond biztos ismerős: felső szomszéd lábának kopogását, topogását és szekrényhúzogatást lehet hallani, egyébként csendes a lakás. Ilyen típusú zajszigeteléssel van-e valakinek tapasztalata? Ha igen akkor, melyik a legjobb módszer? Én első körben a kőgyapot, gipszkarton, álmennyezet megoldásra gondolok. Ha ezt választom, akkor szerintetek milyen vastag legyen a szigetelés, ill. milyen rétegekkel legyen megoldva? Szerintetek mennyibe kerül pl.: m2 árban tólig számolva? Ismer valaki olyan mestert akinek van referenciája (csinált ilyet) nem kontár és úgy megcsinálja, hogy érjen is valamit?

Segítséget előre is köszönöm,

üdv, Andras
acarkey Creative Commons License 2007.02.15 0 0 405

Azóta 3x megfenyegettek (mivel sikerült elérnem a főbérlőt, és az meg mondta nekik, hogy repülnek, ha még egyszer valaki szól miattuk), hogy ha idő előtt kell lelépniük a lányoknak, akkor mindent megtesz, kicsinál engem és a családomat, és akkor meg is keserülöm, meg én fogok elköltözni a végén addig nem nyugszik. Sajnos bizonyítani nem tudom, egyelőre ... Az bizti, hogy utána egyből a zsarukhoz. Ha csak pár napig, óráig ülnek, már az is jó. Egyáltalán mit ad a BTK halálos fenyegetésért, ha van rá bizonyíték? (Bár tudom, hogy a "srácok" ahhoz is hülyék, hogy éljenek, nemhogy a fenyegetések beváltásához, de azért jobb törvényesen, mert akkor még hatásosabb is. Tudod, az egyik az a tipikus majom, aki csóró, lusta, hazudik, buta, és az apja pénzéből él. Egész nap nem dolgozik, szülei elváltak, és sikerül neki mindig a legidiótább csajjal összejönnie. A legfőbb gondja, hogy a konditerembe egy-két órára minden nap eljusson. Ha utazik, szól a tuc-tuc, mikor kiszáll a kocsijából, azt az egész lakótelep tudja.)

 

Előzmény: Törölt nick (403)
Dro0pY Creative Commons License 2007.02.15 0 0 404
No, megcsináltattam múlt héten, köszönöm a segitséget mindenkinek a topikból, ugyanis az eredmény tökéletesen kielégítő lett! A hangok amit áthallatszottak, olyan szintűre csökkentek, hogy a gipszkarton falra tapasztva a fülem is épphogy csak hallani valami kis neszt!

A megoldás 1 cm légrés + 5 cm Rockwool XD + 2x1.25 cm gipszkarton volt, átfedéssel, fémvázas szerkezetre.

Az egész művelet anyaggal (kőzetgyapot, fémváz, gipszkarton, szivacsok, dübel, festék, stb.), anyagszállitással, kartonozás + festés munkadijjal (a szállitást és a kivitelezést is szakember végezte) kb. 6000 Ft / m2-be került, áfával.

...és kimaradt 4 m2 Rockwool XD, ha valakit érdekel, listaár alatt átadom, Debrecenben :)
acarkey Creative Commons License 2007.01.02 0 0 402
*kifolyólag
Előzmény: acarkey (401)
acarkey Creative Commons License 2007.01.02 0 0 401

Fejlemények:

 

Meghalt a melletük lakó öreg néni ...

 

Ez komoly, nem fun.

 

Szilveszterkor kb. olyan partyt tartottak 4.15 hajnalig, este 19 órától, hogy két lépcsőházzal arréb is hallották, pedig zárva volt az összes ablak, ajtó és a válaszfalak téglából vannak ...

 

Azt hittük leszakad a menyezet. Mintha Discoban lett volna az ember, közel a hangszórókhoz. A bérlők, még nem tudják mi történt, de majd megmondom nekik valahogy így:

 

"Egy öreg nénit már megöltetek. Még a felettetek lévő bácsi él, remélem megéri, hogy elmentek innen."

 

Röhej, de amikor egy éjjel 2x hívtuk ki a zsarukat, pont mondtam nekik:

 

"Csak nehogy az legyen, hogy a beteg bácsi meghal fent, és a család szétpereli őket vagy a tulajt."

 

Nem az lett. A mellettük lakó öreg néni halt meg ...

 

Még nem tudni mikor, de a doki szerint dec. 30-jan. 2. között valamikor. 31-én volt a buli. A boncolás majd tisztáz dolgokat ...

 

Gondolom szívrohamot kapott a néni ... Valamitől, vagy kitől ...

 

Az bizti, hogy 30-án éjjel még nem égett a lámpa a szobában, 31 éjjel meg igen. Aztán le sem lett kapcsolva. Ebből kifojólag az bizti, hogy este halt meg vagy nagyon hajnalban. Van rá esély, hogy 31-én ...

 

Sajna, de az biztos: a tulajnak lehet érvelni, hogy ne adja ki máskor fiataloknak a lakást.

 

Amúgy ez szörnyű és szomorú is egyben ...

Előzmény: acarkey (397)
memorix Creative Commons License 2006.12.28 0 0 400

Menj le a parkba fútni!!! :))

 

 

Egyrészt a szomszédod nem lesz ideges a zaj miatt...esetleg ha jó parkba fútsz még jó levegőn is lehetsz...és sokkal egészségesebb és olcsobb mint a fútógép és sport padló..:)))

 

 

 

 

Előzmény: matuda (399)
matuda Creative Commons License 2006.12.28 0 0 399

Hello,

 

vásároltunk egy futópadot. Új építésű, normális hangszigetelésű, 3 emeletes társasházban lakunk a 2. emeleten. A futópad parkettás szobában van egyelőre szőnyegen. Szeretnénk maximális hangszigetelést és rezgéscsillapítást alá. Még nem szóltak a szomszédok, elsősorban az alattunk lakók érdekesek, de meg akarjuk előzni a bajt.

Mit ajánlotok? Egyelőre sportpadlón gondolkozunk (pl. http://www.pavigym.com), de elég drága és nem tudjuk, hogy használna-e valamit.

 

Köszi

dipertuto Creative Commons License 2006.12.27 0 0 398

Nem biztos, hogy a jó helyen járok, de engem is a zajcsökkentés érdekel,

csak nem a lakásban, hanem azon kívül...

A kertünk végébe szeretnék egy olyan kerítést, amely jelentősen csökkentené a tőle mintegy 80-100 m-re futó út forgalmának zaját. (Max. magasság 2,2 m.)

 

Miből épül a legjobb zajszigetelő kerítés? (Valaki korábban ajánlotta az elemes betonkerítést is: van-e erről tapasztalat?)

 

Köszönettel: dipertuto

acarkey Creative Commons License 2006.12.23 0 0 397

Fejlemények:

 

Szóval levelet írtunk nekik TÖBB LAKÓ NEVÉBEN (a körülöttük lévő lakások), de az sem segített.

Egyszerűen nem tudják felfogni, hogy ez nem egy tanya, ahol nincsenek szomszédok. Nem is kertesház, ahol ez simán elmegy. És nem is kolesz, ahol ált. leszarják az egészet.

Én is voltam egyetemista, buliztam is eleget, DE NEM OTTHON! Ha ilyen vágyaim voltak, akkor kb. éjjel háromig-négyig kiéltem valahol, nem a panelban szórakoztattam a szomszédokat. (1x nem hívták ki a zsarukat ránk 5 év alatt!)

A rendőrség, meg azon kívül, hogy veri a tüntetőket, lehelyezi a traffipaxot, elviszi a részegeket a parlamenti képviselők lakása elől, bottal üti a bőnözők nyomát, illetve felhajtást rendez olyan emberek után, akiket megszökni sem lett volna szabad hagyni, mindezért felmarkol többmilliárd forintot, nos, másra egyáltalán nem alkalmas.

Ha az ember felhívja a rendőrséget, az éppen szolgálatos törzsőrmestert kurvára nem érdekli az állampolgár gondja, szemtelenül válaszol, és azzal jön, hogy ő még nem vacsorázott éjjel kettőkor ... (Mondjam azt, hogy egy hónap szomszéd tréning után leszarom?)

 

Aztán persze köti az ebet a karóhoz, hogy a járőr majd hozzám is be fog csöngetni, HA MAJD LESZ SZÍVES KIFÁRADNI, hogy beengedjem - éjjel 3 után, persze persze (éjjel 1.15kor tettem a feljelentést), holott szájába rágom, hogy szar a kapu, az nem jön be rajta, aki nem szégyel. Szóval használhatatlanok.

Szóval az egészből elegem lett. A zajszigetelést tuti megcsináltatom, (persze nem ez a megoldás) és közben fel is jelentem őket, bár azt mondják nem a rendőrségen kell, hanem az önkormányzatnál, ott hatásosabb.

Gondolkodom, hogy a lakástulajt is fel kéne jelenteni (bár kiráz az ilyen ügyektől a hideg) az APEHnál, mert tuti, hogy nem fizet adót a bérlői után már vagy tíz éve ...

Szerintetek ilyen szomszédokkal hogyan kell bánni? Mit érdemes csinálni, mert szépszóból nem értenek, és pihenni sem lehet tőlük.

Holnap szenteste, és valami eszméletlen, hogy ma is fél négy körül tudtunk csak elaludni miattuk. Pedig ma is csomó teendő lenne a karácsonnyal kapcsolatban ...

Előzmény: acarkey (392)
KalásziM Creative Commons License 2006.12.22 0 0 396

  Megerősítelek !!

 A keményhabok nem igazán hangszigetelők !

 A szálasanyagok és a lágyhabok inkább szigetelik a hangot !

Előzmény: Törölt nick (395)
acarkey Creative Commons License 2006.12.21 0 0 394
Nem, nem. Nem is etnikum.
Előzmény: Dunit (393)
Dunit Creative Commons License 2006.12.21 0 0 393

  Szia !

 Nem véletlenül Bp. 5. ker Balaton utcában történt ?

 

 Ismerős a szitú a lányom lakott ott -- fél régi építésű , - nem a hetvenesévekből - hanem a boldog  30-asból való házban.

 Ők is bérelték  - 4 -en. Éppen  látogatóban voltam, mikor az alattuk lévő  öreglány feljött óvni a zaj miatt. Ez egy életmód - egyeseknek isten verés. Náluk is semmi szőnyeg, előszeretettel fapapucsban mászkáltak  - az ugye egészséges, de alattuk lévőnek  idegbaj.

 Megoldás ? Nincs   !!!--csak a zajforrás felöl - az meg nem megy.

 Viszont ha elég a belmagasság  - kicsi a valószinűsége - de talán - nálad egy álmennyezet segíthet. De talán szerencséd van  - nincs megfejelve a bajotok még  etnikumi életstílussal is  Az lenne csak a hab a tortán-- híresek a halk beszédükről. Egy másik családtagom meg ilyen szitútól szenvedett. Így egy -egy .

Előzmény: acarkey (392)
acarkey Creative Commons License 2006.12.21 0 0 392

Sziasztok!

 

A szitum a következő:

 

Tavaly beköltöztünk második emeleti lakásunkba (a 70-es években építették, de nem 100%-ban panel) egy társasházban. A lényeg, hogy a felettünk lévő lakás ki van adva. Állandóan ...

 

Amikor beköltöztünk mákunk volt: egy öreg házaspár élt ott egy kutyával. Max. akkor jött felőlük hang, ha a kutya reggel nyüszített, mert a nő lement a boltba. Aztán idén elköltöztek. (Nem bírta az asszony a 3 emeletet naponta 6x, és nem volt lift ...)

Utánuk egy fiatal pár jött, de ők is csak addig, amíg el nem készült a házuk. Volt két gyerekük, de a hangjukat nem hallottuk.

 

Utánuk viszont két fiatal huszonéves lány költözött oda ...

 

Nos, amióta ott élnek, fél 1 előtt (hétköznap-hétvégén) még nem sikerült csendben maradniuk. Ált. éjjel háromnegyed kettő-éjjel három körül jutnak el oda - különösen ha a pasijaik is feljönnek -, hogy ágyba kerülnek.

A lakásuk félig van berendezve. Minden áthallatszik. Mivel nincs bevezetve hozzájuk semmilyen tévészolgáltató, DVD-t néznek vagy zenét hallgatnak (Tankcsapdától a Tuc-Tucig mindent), éjjel háromnegyed 11-ig "teljes hangerővel", utána féllel, de végül is tökmindegy, mert a mélynyomó a földön van. Kb. fél 12 körül észbe kapnak és kikapcsolják a "kultúrát".

Utána jön a bútortologatási szakasz: székek, asztal, ágy, kihúzás, áthelyezése, "halk táplálkozás", aztán vissza minden. Ekkor jutunk el a fél egyig.

Ha mákunk van, nem jönnek fel a pasijaik. Olyankor rövid idő alatt elalszanak (ha mákunk van, ha nem jön a mászkálás ...). Ha a pasik viszont feljönnek, éjjel háromig megy a mászka - egyik csaj klumpában, vagy magas sarkú papucsban, a másik mezitláb szokott órákat "apró testének minden rezdülésével" a szoba-fürdő-konyha-fürdő-szoba utvonalon járkálni, míg meg nem unja, vagy el nem kezdik d..., "ágyba tenni".

A fiú szakasz ilyenkor pia mellett "szép halkan" beszélget ...

Amikor ez először előfordult - 1 év után nekünk ez az életstílus furcsa volt -, akkor felmentünk hozzájuk, de az ajtót nem voltak képesek kinyitni. 2. alkalommal ez megtörtént, de akkor sem ők, hanem az egyik pasi nyitott ajtót és mindent megígért. (Először 1.45, másodszorra kb. éjjel 1 óra lehetett).  3. alkalomal 1.45 körül szintén nem nyitottak két perc zörgés után SEM ajtót, sőt arról értekeztek: "Kinyissam? Neee." Na akkor hívtuk ki a rendőrséget először. Utána pár napig visszavettek, de aztán újból kezdték. 1x végre nappal - sok perc zörgetés után - sikerült végre az egyik lánnyal beszélni. Elmondtuk mi van - korábban a hasonló lakót 1x már sikerült kilakoltatni (ugye ez bérlakás) -, megértőnek látszott a csaj. Aztán három nap múlva újrakezdték. Ekkor levelet írtunk, nem tudjuk, hogy segített-e, mert a pasik még nem jártak azóta itthon. Vsz a csajok most elhúznak karácsonyra is.

 

Ennek ellenére nekem az egészből elegem lett. Eldöntöttem, hogy vmi féle zajszigetelést megcsináltatok.

 

Kérdezem: mit és hogyan érdemes, hogy legyen is látszatja - zajszigetljen -, ne legyen csúnya - max. mintha festett menyezet lenne - és, hogy keveset is vegyen el lakás méretéből. Abszolút nem értek hozzá, így ha vkinek van ötlete, kérem írjon ide a fórumba.

demend Creative Commons License 2006.12.17 0 0 390

Ez attól is függ menyire számít az esztétika.

 

Becsukott ajtónál ragassz fel 2cm-es hungarocelt az ajtóra,úgy hogy a keretbe csukodjon amit felragasztassz ,majd ha megszáratt a ragasztó kb 24 óra,borítsad parafával.ez kb ragasztóval együtt kijön egy 5e forintból ha te csinálod.

1 tubus pálmatex 600Ft

2 m2 2cm hungarocell 600Ft kb

2 m2 parafa  2000Ft

Festék 1 doboz fehér Trilak 1100Ft

Ecset 40mm kinai sárganyelű Tescó gazdaságos ecset 200Ft

1 üveg Lakkbenzin higító 300Ft

1 iv csiszolóvászón 100-as durvaságú 200Ftkb

A hungarocellre elég ha táblánként teszel 5db 20Ftos méretű ragasztó pöttyöt.

csak az ajtón csiszold meg ahova a ragasztó pöttyök esnek és utánna töröld át enyhén higítós rongyal,majd száraz tiszta rongyal,hogy ne jöjjön le a ragasztás.

 

Nem árt ha más ragasztót használsz kipróbálni hogy nem oldja e a ragasztó.

Üdv :Demend

Előzmény: ricsi7 (389)
ricsi7 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 389
Sziasztok!

Szeretném kérni a segítségetek. Tulajdonképpen ajtó utolagos hangszigetelésér lenne szó. Két szoba között van egy ajtó(elég régi már) és egyáltalán nem hangszigetel, tehát, hogyha suttogok még aztis meghallják a másik szobába. A kérdésem az lenne, hogy hogyan oldható meg az ajtó utólagos hangszigetelése, hogy ne keljen kicserélni?


Előre is köszi a segítséget!


Ricsi
Vikusz Creative Commons License 2006.12.12 0 0 388

Most nézegettem , úgy látom valami ilyesmi lesz az utólagos födém-hangszigetelés ha majd sor kerül rá:Régi betont feltöröm, polisztirolt kidobom.Aztán:

két rétegben (átfedéssel rakva)70mm lépéshanggátló közetgypot(2*35mm):2500ft

Rá egy réteg 22mm-es nútféderes OSB: 2500ft

Arra 3mm laminált alá való "habszivacs" : 100ft

A burkolat laminált padló: 2000Ft

Négyzetmétere kb: 7000ft + a munka.

Persze még utánakérdezek szakmailag nincs-e ezzel probléma.

Vikusz

Előzmény: Vikusz (386)
syl81 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 387

olyan megoldast javasoltak, hogy nikecellel es a tetejen polifommal lenne a legegyszerubb a lepeshangtol megszabadulni utolagosan.

Valakinek esetleg van mas otlete?

Vikusz Creative Commons License 2006.12.10 0 0 386

Nálam is lehet hogy aktuális lesz pár év múlva ez a dolog(födém utólagos lépéshangszigetelése.

Mivel a  födémre lépéshanggátló szigetelés helyett sima 20 mm vastag lépésálló polisztirolt tettek be(amennyire látom egy kis fődémáttörésnél "átlag" polisztirol-lapnak tűnik), felette úsztatva kb 7cm betonnal.

Arra gondoltam a betont bontókalapáccsal feltörni, darabokban kidobni,polisztirolt kidobni, betenni minél vastagabb 30-40mm vastag ásványgyapot lépéshanggátló szigetelést.

Amit szívesen megúsznék az a betonozás(40m2 ről van szó, ami kb 3m3 betont jelentene), nem tudom megoldható-e másképpen ha utána laminált vagy szalagparketta burkolatot kap.

Gondoltam arra hogy mondjuk 40-50mm vastag gipszlapokkal (mintha olvastam volna ilyen termékről)vagy esetleg két réteg nútféderes OSB.

Van a betonozásra alternatív megoldás?

 

Vikusz

syl81 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 384

sziasztok,

 

Tud valaki segiteni abban, h egy kb. 60m2-es tetoteri lakas padlojanak utolagos hangszigetelese milyen modon oldhato meg, es kb. mennyibe kerulne megkozelitoleg?

 

Koszi elore is!

Vikusz Creative Commons License 2006.12.06 0 0 382

Ha nem kapok 75-öst akkor jó lesz a 80-as is, de múltkor se ilyen-se olyan nem volt kapható, úgyhogy bármelyikkel beérem.

Vikusz

Előzmény: Törölt nick (379)
Dro0pY Creative Commons License 2006.12.06 0 0 381
Igen, igy stimmt.

Még egy komplikáció (remélem az utolsó): nálam két falat is szigetelni kellene, L alakban. Az L alak csúcsában akkor érjenek össze a gipszkartonok, de ne nyúljanak túl, hozzáérve a szigetelendő falhoz? (Nem tudom érthetően irtam-e le :)

A gyapotot a profil fogja megtartani (hogy ne menjen át a légrésbe)? (még nem láttam ilyet, azért nem értem még...)
Előzmény: Törölt nick (380)
Dro0pY Creative Commons License 2006.12.05 0 0 378
Köszi, asszem megvan az eredmény, arra gondoltam, hogy 75mm-es vázra teszek két réteg 12.5-es gipszkartont, és a váz alá egy 60mm-es Airrock XD-t, így marad 1.5 cm légrés is. Ez igy összesen 10 cm. Jol gondolom?

De egy dolog nem világos. Megnéztem egy csomó képet, és ott a fémváz a szigetelendő falra van szerelve. Vagy rosszul látom? A földhöz és a plafonhoz rögzitik? Vagy hova?
Előzmény: Törölt nick (375)
Vikusz Creative Commons License 2006.12.05 0 0 377

Kösz, akkor majd megpróbálok 75mm vastagot szerezni.

Vikusz

Előzmény: Törölt nick (372)
Dro0pY Creative Commons License 2006.12.04 0 0 374
Még valami: elolvastam az Airrock anyagait. A nagyobb sűrűségű arányosan jobban szigetel? Van, ami miatt érdemes nem a legnagyobb sűrűségűt választani?
Előzmény: Törölt nick (371)
Dro0pY Creative Commons License 2006.12.04 0 0 373
Köszi a választ, pár kérdésem még maradt a cikk után is:

Miért kell két réteg gipszkarton? Jól értem, hogy azt mondod, az alsó réteg gipszkartont (amire jön a másik) is glettelni kell? Mi az hogy "üvegszalaggal glettelve"?

Plusz, a fémvázra rácsavarozva a gipszkartont, nem fogja vinni a hangot? Hisz a fémváz érintkezik mind a szigetelendő fallal, mind a gipszkartonokkal...
Előzmény: Törölt nick (371)
Vikusz Creative Commons License 2006.12.01 0 0 370

Köszönöm az infót, meg fogom kérdezni!

Az jutott még eszem be, mi lenne ha a 100-ast(közetgyapot) szétszedném 75-25 részekre(magyarán egy keveset leszednék a százasból), csak nem tudom mennyire sikerülne szétválasztani.

Vikusz

Előzmény: Törölt nick (368)
Dro0pY Creative Commons License 2006.12.01 0 0 369
Lehet hogy furcsa kérdés lesz, de a felszerelést milyen mester tudja elvégezni?

Ugyanis kimondottan hangszigeteléssel Debrecenben senki sem foglalkozik, az az egy-két cég aki igen, az sem lakással, hanem ipari létesitményekkel.

Egy sima gipszkartonost keressek? Mire kell figyelni, mit ne szurjon el? A szigetelést hogy rögzitse a falhoz?

Más: ezek a dB értékek nekem nem sokat mondanak :( Tudnál példát mondani, hogy kb hány dB a beszéd, a hangos zene, ilyesmi?
Előzmény: Törölt nick (365)
Vikusz Creative Commons License 2006.11.30 0 0 367

Egy netes építőanyagos cég a Netház.hu Kft -(Illés Dániel)nél rendeltem meg a fal anyagait, de becsaptak:elhozták a gipszkartont+vázat, és mondták hogy a randelt gyapotra 2-3 napot várni kell hogy hozza.Én hülye elhittem, kifizettem a szállítást plusz az anyagot amit hozott.

Utána csak az igérgetés ment hogy próbálja beszerezni a gyapotot,de nem megy mert ennyit (kevés)nem adnak neki(pedig már vagy 5 félét elfogadtam volna) végül hagytam a francba.Persze annyi gerinc nem volt bennük hogy akkor a szállításra fizetett 5000 forintomat visszaadják.Inkorrekt banda.

 

A környéken két céget kérdeztem, de csak a kis testsűrűségű olcsó termékeket tudták volna adni.

Dunakeszin vagyok, de budapesti helynek is örülnék ha tudnál ajánlani, az is jó lenne.

 

Vikusz

 

Előzmény: Törölt nick (366)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!