Az idén jó év volt az aszalásra, rengeteg szilvát, paradicsomot aszaltam, szinte mindet napon, alig kellett a gépet bekapcsolni.
Azt sajnálom csak, hogy télen lefagyott a fügebokrom, így fügém idén nem lesz, pedig nagyon finom a házi aszalt füge. Van rajta termés, de mivel későn indult, nem fog beérni.
Most vetődtem még csak ide és tök jó ez a topic. Én is csináltam már egy napenergiával működő aszalót. Bár még ellégé kezdetleges de már aszaltam benne almát, banánt és sárgabarackot. Én nem csináltam egy komplett napkollektort, hanem csak kifeszitettem egy fekete nájlon zsákot, alá tettem a hálóval letakart aszalványokat, két oldalt deszkák vannak, két oldalt pedig nyitva van és néha oda rakok egy kis ventillátort, hogy keringesse a levegőt ha nem fúj semmi szellő.
Aszaltam meggyet. Több napig a kánikulában a napon, aztán gépben befejeztem, maradt egy tányérnyi, ami nem lett kséz több nap alatt sem, azok most újra a napon pihennek szúnyogháló alatt. Ennyi nem éri meg az áramot.
Barkácshajlamúaknak érdemes a neten keringő sörösdobozos aszalót kipróbálni. Ilyen időben én csak az egyszerű napenergiás aszalást csinálnám: tepsi szúnyoghálóval takarva a napra.
Ha jól számoltam kb 250Ft-környékébe került. Azért ha rendszeresen használja az ember, akkor igencsak felduzzad az áramszámla. Pedig a jövőben szeretnék meggyet, cseresznyét, körtét, almát, hurmát, kivit, stb-t aszalni. Háát nem mondom, hogy drága, de ha van napfény, akkor megpróbálok összeütni valami napenergiával működő azsalót. Ez meg marad borús időre, no meg az ősz végén érő hurmához, amikor ugye nincsen sok napsütés.
Na kipróbáltam. Meggyet aszaltam 55-60 fokon kb 28 óra hosszatt tartott. Összehasonlítani nem tudok, mivel most aszaltam előszőr gépben. A célra megfelel. Se több se kevesebb.
Én is a Scarlet felé hajlok, de neten nem írtak róla se jót, se rosszat, az azért elég zavaró. A másik választási lehetőség a Sencor 128 E lenne, amit ugye mindenhol ismernek, de a Scarleten van hőfokszabályzó és nagyobb a hely a tálcák között. Növényexotics007 kipróbáltad már a Scarletet? Tudsz róla mondani vmit?
Akkor a Hauser fd-520, és a SCARLET SC420 maradt a választékban Nem tudom melyik legyen, a Hauser mellett szól, hogy sokan dícsérik, a Scarlet-sc420 mellett meg az ára(kicsit olcsóbb), no meg a hőszabályzó szólna. ???? Gondolom Te akkor Hauser párti vagy.
Persze, hogy jó. Csak nem tud mindent. És nem szabad a tálcákat napon szárításra használni, mert nem uv álló, törik. De ez valszeg az összesre igaz, nem erre való. Én ki akartam használni a napot, de lusta voltam átpakolni, megjértam.
Akkor 5 tálcával számolva az msg nagyjából 3000 négyzetcentiméter, a hauserem (32 cm átmérő) 4000.
Közben tudtosult, hogy miért tünt gyanusnak a MPM MSG-01. Merthogy a többi aszaló átlátszó, hogy lehessen látni a gyümölcsöket, mennyire járnak az aszalás folyamatában. Nomármost ez a MPM MSG-01 telsesen beláthatatlan, vagyis átláthatatlan. Valahogy gyanussá teszi nekem a többi tulajdonságát is, hogy ha erre nem figyeltek, vajon mennyire lehet megbízható a többi tulajdonságában, vagy a kivitelezésében. Egyébként volt a helyi EURONICS-ban, de pont le késtem, az eladó azt mondta, hogy már nem is tudnak rendelni többet. Megszünt a forgalmazó, vagy valami iélyesmi.
Ventillátor mindegyikben van. Hőfokszabályozás, állítható tálcamagasság nincs. Szerintem érdemes megkockáztatni ezt az tipust, lehet, hogy csak bevezető ár, egyéb baja nincs. De alapjában véve olyan egyszerű szerkezetek, hogy nem sok lehetősége van elromlani(legfeljebb mégse szabályozza a hőt, de akkor ugyanott vagy, mint az olcsóbb többiekkel).
Tényleg túl olcsónak tűnik, ha mindazt tudja, amit odaírtak. A Hauser nél nem állítható a tálcamagasság, és hajlamos túlmelegedni. Oda kell figyelni, és ki-be kapcsolgatni.
Pár éve láttam a neten hiper-szuper automata aszalót, de az nagyságrendekkel többe került.