Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Nekem is van egy ilyen permetezőm is, de már egy éve félretettem mert nem tudom használni.
Minden tavasszal azzal kezdtem az üzembe helyezést, hogy kicsavartam a hatszög csavart és a kerámiagolyót megmozgattam, mert be volt ragadva. A hajtókar most így sem mozdult meg. Nem mertem erőltetni nehogy a dugattyút szétrepesszem. Ezek szerint van egy másik golyó is, ami beragadhatott?
A pumpa aljában van a másik golyó egy 6 lapfejű csavar alatt azt is ellenőrízd és ne erőltesd meg ,nem kell túl szorosra tekerni . Én a gumi karika fölé zsírt is kenni szoktam kevésbé rohad be ettől .
Viszont hidd el mikor szétszedtem,a könyöknél NEM volt golyó.És a maradványa sem ,ha a permet szétette volna.
Igy ment éveken át,működött. Most már értem,tudom,hogy kell oda golyó,és raktam is,kerámiát,meg új könyököt,pont a szelepfészek miatt,mert a régi könyökön azt már szétette az idő vasfoga.
Golyó nélkül nem működik. Volt ott golyó,csak kieshetett. 8mm- es kell,mezőgazdasági boltban vegyél,a kerámia golyó jobb. A sárgaréz könyököt is vegyél,mert ez egyben a szelepfészek is. Sokan télire fagyos helyen tárolják,és ez a könyök szétfagy.
Szét kellett szedjem ,mert folyt belőle minden. Elmozdult valahogy a légüst. Elfelejtettem összejelölni.:-)
Jó ,hogy mondtad a golyót ,mert ebbe az nem volt,itt legalábbis nem csak a pumpa részen. Az a fura ,hogy így is működött évekig...szóval ha nem mondod akkor bele sem rakok,mert nem tudtam,hogy oda is kell.
Vélhetően mindenki kaszál,igy belefér némi off,ha nem bocsi.....
Valóban a menet azonos,de a furatuk nem.
Amiben van két furat,ebbe jön egy golyó. Ez azt jelenti,hogy a pumpa nyomó ága,itt tölti meg vizzel,miközben túlnyomás alakul ki. A másik a szórófejhez csatlakozik tömlő segitségével......
Nem mindegy ,az egyik alatt golyós szelep van ,de mivel csak kb 20 évvel ezelőtt láttam ilyet utoljára a fene se tudja hogy a két lyuk kialakítása egyfoma-e vagy sem . Ha belenézel a két lyukba ha egyforma akkor mindegy ha eltérnek akkor a botozaton lévő 3 lyukhoz kell a golyós szelep csődarab .
Igen, közben ránéztem a kipufogó árakra, a BC 550-hez 30 körül van, gondolom az enyémhez sem olcsóbb... Hát akkor valószínűleg marad így, aztán remélem, hogy nem lesz vele gond.
Benne van a 441- ben is. A kipu csere húzós árban van,amellett nem egyszerű a RÁROPPANTOT felfogó anyákat lehajtani. Ha elcsavarodik ,elszakad a csavar,gáz,de a henger villaszerű kialakitása is sérülhet.Elintézték rendesen. Meg is érteném,ha korrekt kerámia kati lenne......! A Suzukim 99- es évjárat,és eredeti a katija. Egy drótgombolyagos folytás , szerintem csak félsiker. Érződik a gagyiság,érződik a szegénység.......sajnos.
Jut eszembe,aki egy gyertyát ütvecsavarózóval erőszakol be egy hengerfejbe,attól nem kell tanácsot kérni........
Szerintem egy öblitőlevegős rendszer azért job,mert nincs mód herélni,csak meg kell szokni,a nem szokvànyos kétütemű működését......
Hát igen, ez nagy dilemma, de ha odafigyelek rá, akkor talán bírni fogja. Vagy esetleg veszek hozzá egy másik kipufogót ha nem horror az ára és kiherélem azt, ha meg esetleg szervizbe kerülne gari idő alatt, akkor megkapja az eredetit... A 441-ben is benne van amúgy?
Igen, alapvetően a "kisebb" gépek is jobban elboldogulnak ott késsel, ahol damillal már szenvedős a munka, de azért van az a dzsungel, ahova már a kraft is számít :) Ma olyan helyen kaszáltam késsel (is), ami már-már az 540-esenek is feladta a leckét. Sok helyen magasabb volt a fű meg a csalán, mint én, pedig 190 centi vagyok. Tavaly nyár végén volt utoljára kaszálva, idén még nem és a múltkori szélvihar és felhőszakadás sok helyen meg is fektette. Na ott a 135-össel elvéreztünk volna, de minimum 2x annyi időbe tellett volna a munka...
Nagyon tudják a gari időt,vagyis két szezont szerintem,még egy piacos gép is túlél,javitás nélkül.
Ha kivàrod a két évet katival,(nem célom vészmadárkodni,és rábeszélni sem akarlak.)jó esélyed van arra,hogy pont két év letelte után.fekszik meg,vag, ragad meg.......
Mindenesetre szerencsét kivánok az új géphez.
Egyébként én is ezt a számozást néztem ,amikor a Sólót vettem.
Már bánom külömben,szerintem az olik jó gépek. Van két hónapos 441- esem. Nagyon szeretem.....Ezt adták az 50. évfordulójukre akciósan ,közel 60ezressel kevesebbé.....
Kisebb gépnél sem számít mekkora a fű csak kést kell feltenni ! 2 méteres mezei aszatot is vágtam 25cm3 géppel ,meg kukorica szárat is ,sőt ha nem figyeltem a kerítés drótot is sikerült néha végig vágnom ((::!!
Amíg garis a gép, addig nem akarom megbontani, utána meg majd meglátom. A Husqvarnánál már többször terveztem, hogy kiherélem a kipufogót, de eddig még nem volt hozzá nagyon humorom és eddig nem is okozott észrevehető problémát. Ismerősnek mondjuk már sikerült odakozmáltatni egy 135-öst, de ő piros ásványival hajtotta, szórásvédő nélkül, mert hát "minek az rá, csak fogja a gépet"...
Én amúgy így szállítom a kaszákat: ( a többi cucc természetesen nem a futón pattog össze-vissza, azok a csomagtartóban utaznak, így csak tárolva vannak a garázsban meló előtt, hogy semmi ne maradjon otthon ) :D
Köszi! Így utólag már biztos vagyok benne, hogy ez volt a helyes döntés. Eddig kb. úgy volt, hogy a 135-össel a saját és a családi területekkel körbe értem, aztán szinte kezdhettem elölről, úgy nő a fű... Namost, ezzel a géppel kicsit hamarabb fog menni a meló, és ha az ember esetleg megcsúszik a kaszálással, akkor ennél nem számít, hogy mekkora lett közben a fű. A videót amúgy már a gép vásárlása előtt megnéztem többször is, de azért köszi, hogy belinkelted! :)
Szerintem ilyen,ami a Solóhoz kéne,nem hinném,hogy van. Hengeres a csavarvég,és nem horony van hosszába,hanem kb egyes furattal fúrták meg,közel a hengeres rész külső széléhez.
A héten,az L csavart negyeddel bejeb hajtottam,semmit sem változott. A héten próbálom,szerintem fogyasztása változhat. Egyébként szép őzbarna a gyertyakép..... Ez 4ezres fordulaton fuldoklik,és erőtlen. Eléri az 5ezres körülit,ekkor tájt nyit a második torok,na itt van erő,meg fordulat,úgyhogy szerintem ezt igy találták ki. Kaszálni 5ezer alatt úgy sem igen lehet. Ja.....a második torok rudazata fix,vagyis nem állitható.....A fogyasztása viszont 0.8 - 0,9 körüli,vagyis baráti......
Ja,az L csavarvéget megfűrészeltem aluval együtt,aztán jónapot....A H csavart nem bántom,mert szép a gyertya,jó a fogyasztás.......jóóóvanazúgy......
Gratulálok az új gépedhez! Csak rábeszélted magad egy nagyobb nehezebb gépre, szerintem is egy jól beállított hám sokat segít. Az erősebb géppel a munka is haladósabb, sokkal hamarabb lehet végezni ugyan azon a területen. Szerintem a gép kinézete is számít, mert ugye utána sok évig nézegeti az ember. Üzemanyagkeverékre mindenkinek megvan az elgondolása, Hp ultrát használok 1/50 keverve, vegyes gépekhez. Nálam durván egy tank 1 óra, de én nem járok bérbe, hogy annyit számítana. A gazt így is úgy is levágom. A katalizátor egy piacos gépben lehet, hogy zűrös, de a nevesebb gyártók arra is odafigyelnek. Itt egy jó kis videó, ha még nem nézted a gépedről.
Én is nyugodtabban lennék, ha nem lenne benne katalizátor, de hát az EU-s normákat valahogy tartani kell a gyártóknak... Mindenesetre remélhetőleg nem fog gondot okozni, mert jó olajjal (figyelve a keverési arányokra) és teljes fordulaton használom a gépeimet, ahogy a kétütemű motorokat illik. A pisztolyozást én sem tudom felfogni, hogy az miért jó egyeseknek :) Amúgy a 135R -es Husqvarna kaszám is katalizátoros (plusz mellette meg légöblítéses is), de 2018 óta használom, évente nem is keveset, de eddig gondot nem okozott a katalizátor megléte.
A nagyob méretű szórás védő azért is jó,mert a levágott holmit nem vágja plusszban,mert én kb 6cm- ert feljeb húztam,és szószerint kis rendet csinál a damil,és a burkolat közt.......
Nem akarlak a kati kivételére rábeszélni,de én állitom,hogy kárt okozhat.....
Nagy hőfokot genererál,és vélhetően megszűri,visszatartja az égéstermék maradványait. A folytás energiát pazol,vagyis többletfogyasztàst eredményezhet. A szándékuk viszont emberbarát,mert a kipu illata is más katival.....E nélkül kiseb pillangószelep állás is elég,vagyis kiseb lehet a fogyasztást. A Soló151 levegőöblitéses. Itt a dugó kialakitásán zsonglörködtek. Hogy ez kw függő e ez által,nem tudom. Egy biztos,amig a második torok ki nem nyilik,a gép nem forog,és erőtlen. Ha a plusz torok kinyilik,hajt rendesen gond nélkül,és a gyertyája őzbarna,tehát egészségesnek mondható. Igaz,kb egy ccm- el kiseb mint a tied,de a fogyasztása 0.8 , 0.9L/ h.
Szerintem a félgáz,vagy tempómat rögzités jó dolog. Sokan úgy dolgoznak,hogy pisztolyoznak,vagy rángatják a gázt. Szerintem súlyos hiba. A tempómat funkció terhelés fügvényében fordulat ingadozást hoz létre. Ez bőven elég a kétütemű túlpörgése csökkentésére,és ezek a motorok ezt a célt szolgálják.
Én az oli441- es bowdenébe raktam állitó csavart. Tehát a gyári fix rögzités ezáltal állithatóvá vált,vagyis lehet félgáztól eltérni a fű magasság fügvényébe........
A katit szerintem egészségünk kimélése miatt találták ki. Ettől a kipu gáz szerintem még mérgező,aki nem széliránnyal szembe haladva dolgozik ugyanúgy mérgezi magát katival együtt is.......!
Ötletes megoldás. Amúgy az előd 550-esen nagyobb szórasvédő van, az 540-hez fejlesztették ezt a "könnyített" verziót, aminek nem is a méretével vannak fenntartásaim, hanem inkább nem érzem elég masszívnak egy ekkora géphez. A funkcióját mindenesetre ellátja, remélem jó sokáig :)
Köszönöm! A ma nagyjából két órát dolgoztam vele ebben a nagy fűben, és ezalatt gyenge két tank benzint evett meg, ( OMV 100-as benzin + Elf Moto 2T olaj, 1:40-be keverve, +Spuri adalék ). Tehát nagyjából egy tank / órára jön ki a matek. A tank meg azt hiszem ezen 1,2 literes.
A 441- nek is kicsi a szórásvédője,első időben levettem a kopó csikot,a damilvágás igy megszűnt,de én egyébként sem szeretek egy gépet sem a földhöz verni..... Megállitom,leakaszton,és kézzel húzok ki damilt. Ennek vége,ha felér a szöghajtás közepéig,ez igy a 400mm átmérő. Egy rántás,felakasztás és megy a munka továb.
Szóval vettem a piacon 2ezresé nagyob szörásvédőt,erről is levettem a kopó csikot,és fogattam rá félbevágott vödörtetőt. Kb 3/4 fű elkerül,tehát csak a cipőm lesz füves,a nadrágom szára minimálisan szennyes,és nem kell arcvédő rács,elég egy napszemüveg......