Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
A Facebookról egy Nyergesvontató Skoda Liaz Volán Céges szerelvénye Angliában egy benzinkút mellett áll és a háttérben van egy emeletes busz sarka is látható rajta a képen.
Biztos? Bízom a tudásodban, de kétségeim vannak. Hol gondolod a Róbert Károly körutat? A Vágány utca párhuzamos a vasúttal. A képen látható két emeletes ház pedig szöget zár be vele. Sok házat lebontottak a Vágány utcában, de nem emlékszem ott ilyenekre. Eleinte a Szent László út 2-4-re gondoltam, de nem stimmel.
EMW 321 márkanév nem volt. Bár a 321-es típust Eisenachban 1946-49. közt gyártották, de BMW névvel. Még az utána következő EMW 340-est is 1952-ig BMW 340 jelzéssel. Volt is belőle jogi huzavona, olvasható a Wikipédiában, a Gyártási adatok és problémák fejezetben: https://hu.wikipedia.org/wiki/BMW_340
Furcsán vékonyan van ez a tábla kifestve. Az U-nál még az egész betűt festették, ez a vékonyabb festés csak '78-tól jött. (Azután persze 84-től az új betűalakok).
Egy nálunk a Volánbusz Andor utcai üzemegységében, protokoll buszként.
Igen ritkán bérelték ki.
7+7 pörgő fotelt volt benne, karfákban a tolmács berendezéssel.
Bárki bérelhette.
A két fő bérlő:
1. / Magyarországon ideiglenesen állomásozó Déli Hadseregcsoport Parancsnoksága.
2./ Cigány családok Borsod megyéből esküvőre.
Még így se ment egy évben 20-30 napnál többet.
A másik a kormányőrségnél volt, azt gyakorlatilag nulla km-rel selejtezték tiz év múlva.
Azt megvették, átalakították munkásszállítónak.
A harmadikat pedig pont a Magyarországon ideiglenesen állomásozó Déli Hadseregcsoport Parancsnoksága vásárolta az Ikarustól, a szovjet kontingesből lecsípve.
Nálunk nem de az NDK-ban illetve a Szovjetunióban nagyobb karriert futott be az Ikarus-250 L
A minisztériumi főelvtárs és elvtársnő még meg állt egy gyors cigi -pisi szünetre útban a vidéki vadászkúriára , ahol már várják őket . A második képen már az érkezés örömteli pillanatai vannak megörökítve : balra a Mercedes , jobbra a tanácselnök elvtárs és a téeszelnök elvtárs Volgái , valamint a téesz mikrobusza . Középen pedig a díszes társaság ! A főelvtárs érkezésére még az asszonyok is kisereglettek a konyháról ! :)
Persze mindez csak az én fantáziám szüleménye , ami viszont tény , hogy a Mercedes W111 sorozata - magyarán nagyfecske - igen kedvelt volt a magyar állami szférában . A fortepánon is van kép ezen kocsi egyik testvéréről :
Tudnátok segíteni az alábbi két jármű gyártmányának és típusának azonosításában?
A fenti példány 1932-ben került rendszeresítésre, úgy jellemezték, hogy "olyan, mint a posta nagy csomagszállító gépkocsija". MÁVAG-Mercedes alvázra gondolok, részben a posta állománylistái alapján, de Köztetek biztosan van jobban hozzáértő.
Ezek pedig 1933-as felvételek, itt már nagyobb gondban vagyok az alváz azonosításával.
Előre is köszönöm a segítséget. :)
Mellé pedig három rendszám:
Bp. 11-097 (észlelés: 1928. január)
Bp. 14-608 (észlelés: 1927. január)
Bp. 39-064 (észlelés: 1924. május)
Mindegyik rabszállító gépkocsi volt, de gyártót vagy típust nem jegyeztek a források.
Ikarus 556 Lovász György gyűjteményéből. GA-81-17 Ez a fotó még nem szerepelt itt,de sejtésem szerint itt már a cég üdülőjén állt bakon,forgalomból kivonva..
Nagyon jó kép! Füzesi-acálvázas, az SzKV rendszerében 300-as pályaszám-tartományba sorolt ikerkocsik nem sokáig közlekedtek a dorozsmai vonalon, mert ezekből épült Szegeden a korszak Combinója, a 750-es sorozat:
Ezen a helyen (Mars tér ÉNY-i oldala) a villamosközlekedést 1971-ben számolták fel. Jobbra a Csepel melletti/mögötti területet az AKÖV akkori Mars téri telephelyének (a villamostól balra, az úttest túloldalán) szűkössége miatt a teherautók, autóbuszok és autóbusz-pótkocsik tárolására használták. Később itt volt a nagybani piac, ma pedig a Mars téri piac parkolója.
Az új rendszámok augusztus közepétől (talán 15?) jöttek. Tényleg nagy összevisszaság volt, az én 89. márciusi Skodám NN-t kapott, anyám 90. márciusi Daciája EF-et.
A második Regatát illetően sajnos elég pontosan be lehet lőni az időt, mert 1990 áprilisában halt meg az anyám, és júniustól jöttek az új rendszámok, az a kocsi pedig a két időpont között került be az országba.
Lehet, hogy a vége felé már jött össze-vissza, a dupla betűsek, az N a JE-JK és az E sorozat.
Ami biztos, hogy '89 május vége, június elején jött az első nyugati kocsi a családba, egy Fiat Regata, ami gyorsan ED-00-05 rendszámot kapott. Nem egészen egy évre rá, '90 április-május körül jött a következő, ami még szintén kapott régi rendszámot, EV- kezdetűt, a számokra nem emlékszem pontosan. De az a rendszám soron kívül, még 90 nyarán le lett cserélve, amint lehetett (AMB-088), nem volt fent túl sokáig.
BMW - ék a BNV- én ? Itthon készült ez a kép ? Azért kérdezem , mert a típus ismertető tábla német nyelvű , de persze lehet , hogy nem csináltak külön magyar nyelvűt . Volt nálunk a hetvenes években ilyen korlát ?
Úgy emlékszem, hogy ez a kép is a Te "találmányod". Nem tudom, hogy honnan lett meg a rendszáma, de FH 893 lett feljegyezve.
Tóth Sándor (aki a vasúttársaság történetében járatos) közlése szerint a Rába gyártású GYSEV T 1-nek a második rendszáma FH 893 volt. A korábbiról nincs adata.
Szerintem a T 1 = Tu 1. Ennek a most talált képnek az alapján az első pedig az első rendszáma S-5682 volt.
Került elő korábbi kép is a kis Glasról . Úgy tűnik , hogy mind a két képen anya és lánya szerepel , csak kb 15 év különbséggel . Talán CN -es lehetett a rendszáma :
A figyelmetlen munkavégzés akkor is előfordult. Nekem a kedvencem az volt amikor a budapesti Lenin körút helyett Lengyel krt.-t írtak valamelyik okmányba. Most már összefolyik az emlékezetemben, hogy ez villamosra szóló tanulóbérlet volt-e, vagy autó forgalmi engedélye. Mindenesetre megdöbbentett, hogy egy ilyen közismert személy és út nevét sikerült félreírni.
Még mindig nem találom , amit keresek , de cserébe olyan dolgok kerülnek elő , amire nem is emlékeztem ! :)
A kilencvenes évek második felében került hozzám ez a Moszkvics 407 roncs , és nálam nem is lett belőle autó , viszont a képei és pár dokumentuma most előkerült . Csepelen volt a kocsi , onnan hoztam el második tulajdonosától , ott készültek a képek is . Eredetileg CE-24-22 volt a '61-es kocsi rendszáma , majd valamikor ki lett vonva a forgalomból , hogy aztán '76 őszén a ZJ-45-96 rendszámmal ismét guruljon. Mellékelem a korabeli adólapját is . Én egy kicsit soknak találom az évi 2160 ft adóját , de majd leírjátok , hogy az akkori jövedelmi viszonyok mellett ez sok volt -e vagy kevés .
A féltető alatti képeket is az előző tulajdonos készítette , onnan a fal mellől hoztam el én . A kutya jó nagy lyukat ásott a kocsi alatt , és mint a belső térről készült képen lehet látni , néha be is jutott ...
Kíváncsi lennék, mi lehetett a legelső magyar Touristok rendszáma vagy rendszám betűjele, bár gyanús, hogy nem verték olyan nagy dobra a forgalmazás megkezdését, mint az első Zsiguliét.
És arra is, melyik lehet Mo.-n a legöregebb fennmaradt példány?
Nem ezt kerestem ; és amit igen , azt nem is találtam meg ,de ha már a kezembe akadt , berakom . Ez az Áfor 1978 -ra kiadott Autós Magazinja , így tehát a cikkben említett bemutatókocsik '77 - ben futhattak itthon .
A kép valahonnan innen készülhetett, az út jobb szélén - akkor még nem volt kiépített járda és fasor - és a '89-es kép baloldali részén kevesebb látszik mint a guglin. Továbbá most nem látszik "Zöldség Gyümölcs" sem a "libák :)))"
Azon gondolkodtam, hogy ez a rendszám eredetileg is ezen a motoron lehetett-e. A kereklámpás Schwalbék idején már nem volt jellemző, hogy rendszámot adtak volna nekik. A korábbi rendszámos Simsonok (Schwalbe, Star, S50B) közül is kevésen maradt meg. Egy előnye volt a rendszámnak (a sok hátrány mellett), hogy lehetett utast szállítani vele. De erről a Schwalbéról a hátsó lábtartó pont hiányzik.
A mai téli képünk - ha hihetünk a fényképen lévő dátumnak - pont 30 éve készült . S pont annyi hó van rajta , mint amennyit ma látunk , ha kinézünk az ablakon ....
Köszönöm ! Elkezdem rákeresni , de egyenlőre nem igazán találtam hasonlót . Gondolod, hogy ez egy első szériás egyedi karosszériás lenne ? Olyan , mintha nem lenne rajta elől lökhárító , és a lámpa bili formája is más az általam most hirtelen a neten talált Dilambdáktól . De ez semmit sem jelent , hiszen ezek is lehettek egyediek , illetve a neten sincs minden .
Egy szösszenet a Dilambdáról : ' 94 - ben , mikor Kistelekről megvettem a Feliciámat , Gy Pista azt mesélte , hogy az egy nagyobb hagyaték része volt . A kocsik (egy része biztosan ) egy 18. kerületi telken álltak . Volt két Felicia több Octávia és még lehetett más is , viszont az igazán értékes darab egy - ki tudja milyen karosszériás -Dilambda volt . Ő csak azt szerette volna megvenni , de az örökösök csak egyben adták az egész gyűjteményt . Azt a kocsit én nem láttam , de ezek közül végül az Octáviákból is hozzám került egy :a Kesjár féle .
Van itt kérem minden. Karos index, valamilyen (bizonyára szocilista) brigád felirat, tányérsapka, gyöngyvirág, cigaretta a kézben, az optimista jövőbe révedő tekintet. Rendszám az nincs.
Saját tulajdonú fénykép , mit ahogy a többi általam feltett fotó . Ha gondolod, átküldöm mailben nagyobb felbontásban .
Viszont ha már itt vagy , ránéznél erre a képre ? Nyilvánvaló , hogy a hölgy volt a fókuszban , viszont a háttérben és -sajnos az árnyékban - igen izgalmas sofőrös autó van :
A fickó a kéziféket babrálja. A ZIU-9 ig jobb oldalon volt a kézifék. Bal oldalon egy nyitott kontaktorszekrény van amiben 600 volt található . Csukva kell,hogy legyen,ha fent van az áramszedő. Ez egy MTB-82 es trolibusz . Külön érdekesség az ablak előtt lévő 600 v-os fűtőtest illetve cső.
Ezzel a hűtőráccsal csak 1966 áprilisától a W312-1 (négyajtós) kifutásáig, 1966. 06. 30-ig gyártották a kiskerekűt. Ez a rács és az index alatti lemez csak exportra került, így Németo-ban nagyon ritka - el is hordtak egy csomót tőlünk.
Ha már az időjárás nem igazán téli , legalább a mai kép legyen az ! Kiskerekű púpos Wartburg , ami egy igazi átmeneti modell volt , és szerintem nem túl sok került be hozzánk . De ennek pizo a szakértője , remélem ír róla egy pár sort . A helyszín nagyon ismerős , de nem tudom hova rakni : valamelyik tavunk partja , vagy egy autós pihenő ?
De hasonló volt az ISKOLA-busz program, a SZŰRŐBUSZ-programok is.
Darabszámban olyan mennyiségeket készítettek amikhez képest a mai, kisipari gyártási próbálkozások eltörpülnek.
De ott van a Szegedi AFIT IFA és Robur alvázra épített fém (fakarusza) ami ugye képzavar, de több mint 100 db készült és 1-2 rendőrségi fotón kívül még kép se maradt róluk.
Ha olvasná az ügyben kompetens ember ezt a fórumot, én is megfontolásra ajánlanám neki Pumukli spori ötletét, a "kedves" jelzője nélkül.
Legalább a múlt századbéli fotókról egy normál, mondjuk fullhd méretig érdemes lenne levenni a vízjeleket és cserébe a netes közösség rövid idő alatt korrigálná a rengeteg hibát, ami növelné a gyűjtemény eszmei értékét. Csak gyorsan kellene dönteni, mert erősen fogyatkozik az a korosztály, aki az emlékeivel hozzájárulhatna a munkához.
Csak egy baj van. Miért nem lehet hozzáférhetővé tenni az oldal képeit? Szerintem ugyanúgy meg lennének fejtve mint a Fortepan oldalán. De szerintem az MTI a Kapzsitrans.
Elképesztően dilettáns társaság írja a képek szövegét, rengeteg a tévedés.
Azért a dicsőség megosztott, ugyanis az általad említettnél az eredeti képaláírás is Ikarus 60-asként hivatkozott a buszra, ahogy itt is már 1954-ben leúttörővasutazták a fogast és a trolibuszban is az eredeti szerző találta meg a sebességváltó kart 1952-ben. Úgyhogy már akkor se volt jobb a színvonal.
Persze felmerül a kérdés, hogy az utólagos infók között ezt miért nem lehet javítani, de ennek megválaszolásához tudni kéne, hogy kik írják, és mennyi idejük van rá - azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerűen nincs idő minden képnek utánajárni, főleg ha valaki olyan kapta meg, aki abszolút nincs tisztában a témával.
A 250. után is nagyon sok készült. A legmagasabb szám, amit én láttam, az 735. Épp készülök oyzefoglalni a toörténetüket. Egészen 1974-ig készítették ezeket. Vannak érdekees adataim 😊
Nekem ez a kedvencem: Megjegyzem, hogy a fotós is dicséretet érdemel ezért az életszerű beállításért. Ez a másik kép mutatja, hogy hova is állította be a nénit.
Rákattintottam a 250. busz linkjére, már meg sem lepődtem, hogy Ikarus 60-asnak jelölik. Elképesztően dilettáns társaság írja a képek szövegét, rengeteg a tévedés.
A legjobbat nemrég küldte át egy jóbarátom, ez mindent visz.
Elég sok cikk foglalkozott ezzel az elmúlt években . A korábban megjelentek még csak kb 200 elkészült kocsiról írtak , aztán előkerült jó pár kép az MTI archívumából a 250. busz ünnepélyes átadásáról . Úgy tűnik , a Mávaútnál valaki a szívén viselte ezt a projektet , és igyekezett alaposan dokumentálni . Érdekes , hogy készítettek egy táblát , melyet minden esetben a hűtő rács elé ( helyére ) illesztettek a fotó erejéig , s azt írták ( festették át ) . Kivétel ez alól a 250. busz , ott a kerek szám miatt virágból rakták ki a számot . Az volt az utolsó busz , vagy készült még utána ? A 200. buszról készült képem a hátulján lévő felírat szerint ’ 68 márciusában készült . A 250. busz átadására július közepén került sor , ezek szerint havonta kb 12-13 készülhetett el ?
Ez nagyon ott volt '76-ban,tetszettek az ilyen sufnituningos kocsik tizenévesen. IY-83-52-nek sikerült látnom nagyítóval,de ez nem 100 %. A fotó: Heinz Heider.
Nálunk nagy (du. 4-től másnap reggel 6-ig tartó ulti csaták voltak az én kisszobámban. Ami egy 2,6x2,4 méteres félszoba volt. Italt nem ittak, 10 filléres alapon játszottak, de mindenki láncdohányos volt.
Napokig nem tudtam utána ott aludni, pedig édesanyám 72 órát szellőztette a szobámat.)
1963-ban egy új lakó költözött mellénk, egy plasztikai sebész. Az Ő felesége ismert és népszerű (fiatal) színésznő volt.
Így került a kis szobámba B. Lajos Kossuth díjas színész is.
Ő is ultizott + politizált.
Egyszer, 1964 körül kifakadt, hogy :
- ez disznóság,
- ez suttyóság,
- ez.............
Ömlött belőle a panasz szó.
??????????????????????
Kiderült, hogy az évi kérvény listára ilyen, a Te általad most képben betett OPEL kombi kocsit hoztak be 30 db-t.
Mi volt a kérvény lista?
A kérvény lista egy
, csak művészeto élet legfelső körei számára létező lista volt.
Minden évben (1957-1987-ig) behoztak 30-30 db új nyugati autót.
Ezt nem kapták meg a vezető művészek, hanem ki kellett fizetniük, de volt.
Forintért.
Amiért páruknak nem tetszett, hogy kérvényezni kellett.
Nem csak megvehetted pénzért, hanem írni kellett egy párthatalmasságnak (még Aczél előtti időkről beszélünk) aki vagy engedélyezte, vagy nem, hogy vehess egy ilyet.
Mivel a db szám adott volt, ment a bruszt, hogy ki kapja meg?
Abban az évben ilyen kocsit hoztak be nekik 30 db-t.
Nem ez volt a hiba.
Vezető színészünk teli bömbölte a kisszobámat, hogy hogyan lehet a társadalmi elit számra kombit hozni ?
Elvégre ők nem zöldségesek hanem a nemzet fáklyavivői !
S ezen pampogott fél éjszaka.
Egy vezető színészhez nem illik a kombi, hanem neki sedan kivitel való.
Ő több a köz-nél, őreá fel kell nézni.
Magyarázta.
Néha nekem is.
Kicsi fiú voltam, nem nagyon értettem mi a baja azzal, hogy kaphat egy nyugati kocsit.
Egy pár Opel mára : Az első a CA-02-80 , ami egy egy '53-'55 között gyártott Rekord Olympia . A kép jobb szélén CA-50-82 egy DKW . A pontos típust és évjáratot majd a szakértő urak megmondják ! :) A kép bal szélén egy mára teljesen ismeretlen kombi , egy Simca Vedette Marly :
Az autó a MÁV Autófuvarozási Főnökségé volt, a MÁV Hídépítési Főnökség használta. A vasúti híd tatarozása körül nem pihepaplanokat hurcibáltak rajta. Egy platónyi palló a dunai híd munkálatai során elenyésző tétel volt. És tulajdonképp maguknak csinálták meg.
A társadalmi tulajdon tiszteletével kapcsolatos szólás volt az, hogy "Ha a háza előtt fütyülnél, akkor az elindulna."
Egérmozin ennek a képnek a tizedét látom:) -------------------------- Nem lep, meg, a hidászok mindenhol nagylelkűek :D egy időben pl minden dunaföldvári kapu egyenszürke volt -akkor, amikor a hidat festették:D
Érdekes. Régebben bántott az, ha tévedtem. Mára már természetesnek tartom, hogy előfordul. Egyszerűen tudomásul veszem a kiigazítást. Ha olyasmiről van szó, amit számon tart az ember, akkor megpróbálom a dolgot az agyamban felülírni.
Talán erre a dologra is áll a példabeszéd, miszerint az éretlen kalász egyenesen áll, az érett pedig lehajlik.
De tekintsünk erre az életből ellesett pillanatfelvételre, amelyet a fotós eme topik részére készített napra 65 évvel ezelőtt Debrecenben!
Némileg árnyalja a képet , hogy ez egy drezdai út volt ' 59 nyarán , tehát a cserebusz nem ért volna oda olyan gyorsan . Így érthető volt a hölgy idegessége ! :)
Szerintem az fából való, csak megerősítették. De egy erdőgazdaságban nem lehetett nagy kihívás akár felújítani is az egész platót.
(Arra a Roburra, amellyel Baján vendégszerepeltem, korábban a hidászok teljesen új platót készítettek pallóból. Az aztán nem volt érzékeny a rakományokra.)
VOLÁN 13/Kapos Volán. YF-22-34 Egy szép nagy sorozat lehetett a Volánnál a Rába flotta,annak idején Trizs 77 is fotózott egy szerelvényt Budapesten. Én is tettem fel zalait szintén ebből a sorozatból.
Pusztaszentmihályfa nem épp központi hely, de mivel írtad, minden településen jártál, feltételeztem, láttad azt a 130-ast. 1975-ben aszfaltozták az utat Mezőkomáromig (3,3km), addig csak terepes tudott arra elmenni. 1976-ban a Béla elköltözött Lepsénybe (a 130-assal), de ott nem sokáig lehetett látni, hamarosan eladta.
Vízvárra szokott lejárni egy haver a szüleihez, majd kifaggatom arról a 130-asról. :-)
Bocsánat, de amikor valamikor a honfoglalás korában ilyesmit tanultam, akkor ezeket a műlatin kifejezéseket használták hozzá. A fotopikus látástartomány a nappali (színes) látás, amikor a retina centrumában elhelyezkedő fotoreceptor csapok érzékelnek. A spektrális érzékenység csúcsértéke 570 nm körül van a zöldessárga színtartományban. A szkotopikus látástartomány az éjjeli látás, gyakorlatilag színlátás nincs, a retina perifériáján elhelyezkedő pálcika-receptorok érzékelnek, a spektrális érzékenységi csúcs 500 nm körül van (kék tartomány). A mezopikus az átmeneti, vagy szürkületi látástartomány, amikor mindkét érzékelőrendszer működik, de tökéletlenül. A spektrális érzékenységi csúcs a kettő között van.
"Szkotopikus és mezopikus látástartományhoz tartozó megvilágításnál a kék kiszűrése szerintem inkább hátrány, mint előny. Fotopikus látástartományban jobb a sárgás..."
Bocs, nem kötözködés, csak tényleg érdekel a téma: nem lehetne ezt "magyarul"? Különösen a kiemelt szakszavakat. Akár mail-ben is, hogy ne itt OFF-oljunk. Köszi! :-)
"Gyenge fényviszonyok között a szem az érzékenységét a zöldről a nagy energiájú kék spektrumra állítja. Ez azt jelenti, hogy a kék fényt élénkebben látjuk, így a tükröződéseket is fokozottabban érzékeljük. A sofőröknek ismerős ez a hatás. Őket már előfordult, hogy elvakította a szembe jövő járművek fényszórója, kimondottan, ha a modern xenon vagy LED fényszóróról van szó."
"What many of our American readers probably do not know is that until 1993 all cars in France were required to have yellow headlights. This tradition started during World War II so that the French civilian cars would stand out form enemy vehicles. The Government enacted a law on the 3rd of November, 1936 stating that all vehicles put into production in 1937 are required to have yellow headlights. The French being who they are, didnt abandon these headlights until 1993 when forced by the European Unions conformity standards. Today, it is illegal to drive in France with yellow headlights unless your car was first registered before 1993."
"Little known fact that the Battle of France was over so quickly because the Germans cunningly, and somewhat underhandedly, painted the headlights yellow on all their Panzer and Tiger tanks before driving right over the boarder and down the Champs Elysee."
Főleg a teherautós képeket nézegetve szokott feltűnni, hogy hátulról ritkán fényképezik őket. De buszoknál sem túl gyakran láttatják a jármű hátsó részét.Ezen is sáros.
Nem érzem a cikk érvelését megalapozottnak. Szkotopikus és mezopikus látástartományhoz tartozó megvilágításnál a kék kiszűrése szerintem inkább hátrány, mint előny. Fotopikus látástartományban jobb a sárgás, csak akkor meg minek a lámpa?
Gratulálok, legalább alaposan megismerted kishazánkat és vasútvonalainkat. Utóbbiak ismerete munkámhoz tartozott. 1987-98. közt vonatvezetőként szinte naponta ténykedtem mozdonyok vezetőállásán, dunántúli vonalainkon. 2000-04. közt pft-sként pár balparti vonalon is, TVG-n és Unimogon is. Egyszer volt szerencsém a Kádár motorkocsihoz is /ez már dicsekvés :-) /. Minden településen nem jártam, de a nem közforgalmú vasútvonalakat, iparvágányokat, több objektumon belülit is bejártam, mértem.
Kérdés: Pusztaszentmihályfán egyetlen gépkocsi volt, Magyar Béla kertészé, egy Csepel 130-as. Mi volt a rendszáma?
Érdekes. Talán ez volt a leghosszabb életű sajátos nemzeti szabály, valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján halt ki. Ekeinte méh a tolatólámpák is sárgák voltak.
Köszönöm! Sokat kutakodtam Én is. Tudtommal ezeket a rendszámokat 1948-1959 között adták ki Hoffer traktorokra, más típuson nem láttam, nem látható (Fortepan) De engem is érdekelne valami bővebb infó, ha esetleg valaki tud róla valamit.
Köszönöm a földrajzi tájékoztatást, de geodétaként hazánk minden településén jártam, melyeken 1974-től még volt bármiféle vasútvonal. Bodrogkeresztúrnak és Tapolcának ma is van. :-))
Gratulálok a szép retro rendszámokhoz! Lehet-e tudni, mi okból kaptak a Hofferek rendszámai traktorjelet, más traktortípusok (Zetor, Fordson, IH. stb.) miért nem?
A frsz. után mindig a kép címét, majd zárójelben a képforrást, a folyóirat dátumát írom le. Olvasható, Bodrogkeresztúron 1950. januárban, Tapolcán 1949. szeptemberben járt a fotós. Látszik, előbbi helyen traktorműhelyt, utóbbin autóst "vegzáltak".
Köszönöm a földrajzi tájékoztatást, de geodétaként hazánk minden településén jártam, melyeken 1974-től még volt bármiféle vasútvonal. Bodrogkeresztúrnak és Tapolcának ma is van. :-)
Saját hatáskörben elintéztem, hogy a két hasznavehetetlen sárga helyére hagyományos fényszórók kerüljenek. Úgy voltak bekötve, hogy a távosági fény egyszerre világított mind a négy lámpán, a tompított pedig csak a két szélsőn. Egy külön kapcsolóval be lehetett kapcsolni a belső két lámpatesten is a tompítottat, de annak semmi értelme nem volt.
Valóban Franciaországból indult a kadmiumsárga fény. Még az is lehet, hogy ködben valamivel jobb mint a sima. De tudja-e valaki miért vezették be? Megfejtés este.
Csak kérdezném mert van itt köztünk közlekedési mérnök,gépjármű oktató,sofőr stb. Senki nem szólt a gépkocsivezetőknek/szerelőknek hogy így értelmetlen a felszerelt ködlámpa?
Az öreg szakik legtöbbször eltudták hárítani a kisebb hibákat,főleg ha mechanikai volt. Aztán persze jött a cserebusz a legközelebbi MÁVAUT/AKÖV telepről.
Vidám dolog a buszozás jó időben , mikor hasít a gépsárkány ! Viszont a mikor lefő a kávé , és nyílik a tálaló , már nem mindenki mosolyog ! Mintha némi kétségbe esést vélnék felfedezni a háttal álló sötét kardigános hölgy testbeszédéből : Hogy jutunk innen tovább ? :)
Ez így nem jelent semmi extrát. A Cég emberei minden nyugati kapcsolattal rendelkező vállalatnál jelen voltak, így a külker cégeknél is. A balesetező sofőr nem valószínű, hogy fedett állományú BM alkalmazott lett volna, mert akkor biztos nem írták volna ki a nevét meg a munkahelyét az újságban.
Úgy emlékszem, hogy a Barkasról is láttam valahol egy képet, de nem találom.
Érdekes, hogy a buszt, a helyszínt elhagyva, már a garázs felé menet állították félre az Oktogonon? Vagy ez egy másik balesete lenne ilyen nagyon hasonló sérüléssel? Nem hiszem. Bár az újságcikkben 4-es jelzést írtak, ezen pedig 104-es tábla van.
Ellenben emlékeim szerint a korabeli újságok a szgk. vezetőjéről írtak ezt-azt. Bizonytalanul emlékszem olyasmire, hogy a helyszínt elhagyta, majd valahol leállította az autót. Mivel a feleségével közösen használták azt, a felesége ment később érte, akit aztán a rendőrök lekapcsoltak.
Valamennyire ismerős voltam az akkor külkereskedelmi vállalatok körében és már akkor is feltűnt, hogy sohasem hallottam ennek az intermicsoda cégnek a nevét. Mostanában olvastam Borvendégi Zsuzsanna alábbi írását.
Nálunk most volt egy ilyen,persze nem busszal. Mindenki kapott 6 pontot meg némi pénzbírságot,mehetett mindenki a csába. Pedig csak eléd állt hirtelen egy eltévedt magánautós a dupla körforgalomba ami ilyen kis félgömbbel van kirakva és nyomott egy satuféket a kamion előtt,amikor ebben az igen szűkös körforgóban azt lesed hogy ne sérts meg ezeken a xarokon a pótkocsi gumiját. A majom mikor látta hogy eltévedt miért nem ment még egy kört,vagy kettőt mire kitalálja merre akar menni? (Nem az enyém volt,de a 6 pont azért ott van a nyakadon 3! évig.)
Ahogy mi mondjuk a _jelenlegi_ oktatásokon: "Jelöld meg!" Szóval, nem feltételenül fékezünk _hirtelen_ egy - nyilvánvalóan szabálytalan - autós "akciója" következtében, hogy majd jól otthagyjon minket, hanem igenis "eseményt csinálunk", hogy legyen "ok", amiért ütköztünk. Ezzel pedig, bizony, meg lehet őrizni az utasaink épségét sokszor...
Nem volt jellemző az, hogy hivatalos iránymutatás felelősségét valaki magára vállalta volna.
Oktatótisztként említgettem olyasmit, hogy a karosszéria javítás olcsóbb, mint a kórházi ápolás. De ez nem volt hivatalos iránymutatás. Baleseti helyszinelőként viszont több olyan utasbalesetet láttam, ahol az állítólag hirtelen fékezést okozó idegen jármű elment és többnyire a rendszáma sem lett meg. Aztán lehetett spekulálni, hogy tényleg létezett-e okozó, vagy csak a mi emberünk találta ki védekezésül.
Volt olyan vélekedés, hogy a veszélyhelyzetben eleinte csak akkora erővel fékezzenek, ami miatt még nem sérülnek az utasok. Aztán, ha már "koppant" akkor lehet erősíteni a fékezésen. Vagyis, hogy meg kell fogni az okozót.
Egyébként a BKV-nál volt/van valami iránymutatás a vészfékezéses szituációkra, vagy a sofőr dönt, hogy komolyan satuzva felborít egy tömött buszon álló tömeget, vagy inkább ütközik, ha amúgy ez a buszra nem lenne túlzottan veszélyes?
Ez a szövegrész figyelemre méltó.Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy a gyors fékezéstől és az előreeső utasoktól száraz úton kormányozhatatlanná válik egy autóbusz. Az is elgondolkodtató, hogy egy hirtelen elévágó személyautó miatt 3 forgalmi sávon ferdén átvágva sikerült a fának ütközni.
(Egyébként kb. 2-3 év múlva volt szerencsém ebben a buszban is eldolgozgatni néhány munkanapot.)
Ilyenkor jól jön az a régi fórumos szabályom, hogy ha biztos vagyok az igazamban, akkor sem oktatok ki senkit magas lóról, mert előfordulhat, hogy még sincs igazam. :-P
Felhívom a figyelmet arra, hogy ezt a káprázatos, 21 darabos, választékot annyira tessenek komolyan venni, hogy közülük kettőnek még az ára sem volt kitalálva.
A képből azt gondolnám, hogy a be nem tartott követési távolság miatt ütközhettek úgy, hogy a ziles az utolsó pillanatban kirántotta a teherautót balra és átgázolt a Skoda bal hátulján.
Itt már egyszer szerepelt a GF 840. De utóbb kiderült, hogy egy egész sorozat készült róla 1948. szeptember 23-án a Jablonka úti végállomásnál. A díszítés oka ismeretlen. Ellenben a képekről kiderül, hogy nagyon előremutató volt az oldal-iránytábája. Több évtized után vált általánossá. Meg az is hogy a 3 éves terv 2. évében készült a busz.
Volt tűzoltó ZUK-om, valami 8 ezer kilométerrel, végig garázsban tartott. Annál szemetebbül összeszerelt példányt a keleti blokkból talán csak a Dacia Lastunt láttam. Kalapáccsal illesztett ajtóhézagok gyárilag! össze-vissza beletekert lemezcsavarok, igazi tákolt munka. Állitólag rabokkal szereltették össze őket. Amire vettem arra hibátlan volt, ez volt a mozgó csarnokhegesztő és festő állványunk. Utcára nem mertem volna használni. Igazi szemét. Vezettem utolsó szériás majdnem új darabot, nyugodtam mondhatom, hogy új korában is szar volt.
De az tény, hogy ezzel felépült egy ország, ezek voltak, jobb nem.
Hát nem tudom,hogy csináltátok. Nálunk a FIMÜV-nél kb 30-40 Nysa/Zuk volt vegyesen, a vadonatújtól a párévesig. Persze ezek is naponta kijártak dolgozni, de folyamatosan törődni kellett velük.
Elfolyó kerékfékhenger, kopogó-nyöszörgő első futómű, szivárgó vízpumpa, hibás termosztát, gyújtáshibák,vízfolyások, kuplungszerkezet törés, féltengely törések mindennapos dolgoknak számítottak, műszaki vizsgára meg gyakorlatilag újjá kellett építeni a csak fém perselyekből,csapokból, csészékből álló komplett első futóművet, hátul cserélni a kiverődött rugó gumiperselyeket,berágódott kardánkereszteket,előfordult a váltóban fogtörés, meg a kapcsolófedél törése és ilyenkor véstük ki a motorblokkból az állíthatatlanul belediffundált gyújtáselosztóházat is. A fülkében minden kárpit és tömítés lógott,lefittyedt, minden ablak,alkatrész zörgött bennük, én semmire nem tartom ezeket a gépeket.
Volt mentősként (azaz felhasználóként és nem szerelőként) meg tudom erősíteni, hogy átülni a Nysából a Toyotába dimenzióugrás volt. Mint a keleti és a nyugati közötti különbség.
Azt is beleszámítva pl. hogy a Toyota hátsó ajtaját 165 cm-nél alacsonyabb személy egymaga nem tudta lecsukni.
A véleményedhez jogod van, ahogy nekem is a sajátomhoz.
Két és fél évig javítottam ezeket a kiváló lengyel termékeket, nem a presszók asztalánál szedtem össze a tapasztalataimat a műszaki színvonalukról, így én ha megengeded, a magam részéről fenntartom a hipertérugrást.
Milyen ótvar? 1985-ben mikor lett D kategóriám mehettem Nysa-val is a cégnél,kényelmesebb volt mint a Zuk,de a Latvia kényelmessége mindent vitt akkor.
Több és mélyebb (nem mellesleg hosszabb idejű) kutatással mindig lehet többet és többet előbányászni egy témával kapcsolatban. Magam is úgy vagyok a régebbi írásaimmal is, hogy ahogy telik az idő a közzététel óta, úgy további adalékok gyűlnek velük kapcsolatban - már csak a reakciókból is - és mindig arra gondolok, ha most írnám, mennyivel több információt tehetnék a szövegbe. De ez a busz (Isobloc) már elment. :-)
És ha ilyen kedvesen felajánlottad, nagyon is érdekelnének további fotók jelen témával kapcsolatban is.
Az izzóblok pedig külön tetszik, pont olyan, mint a slosszon :-)
(Gondolkodtam még az Alfa Romeo és a Renault buszokon is, de azokhoz még alig van valami adatom.)
Érdekes írás, bár kissé hiányos. A buszokat sokszor Izzóblok :) néven említették nálunk. Javaslom elolvasni Balogh Tamás Zoltán: buszPANORÁMA című könyvét. Felajánlhatok pár Isobloc-os Debrecenben készült képet, a forrás megfelelő megjelölésével.
"Nagypapám, mikor éppen a GF-501 rendszámú, Mávag Tr5 típusú, 39-es busz vezetője volt. A kép 1950-54 között készült. Ekkoriban a 39-es busz végállomása a Szent János kórháznál volt, a kép hátterében a Szilágyi Erzsébet fasor ( akkoriban Malinovszkij ) 61. szám látszik. A kép családi albumból."
Légy szíves, értelmezd, amit írtam! Még egyszer nekifutok: a faberakásos stílus az 1928-as Ford A model Woody wagonnal kezdődött, és az 1970-ig gyártott Austin és Morris Mini Countryman-nal végződött. Az autógyártó cégeket illetően. Ettől még lehet, hogy 1db Ford A Woody ill. Mini Countryman faberakásos sem volt hazánkban. A divat gyártási időintervallumára céloztam.
A kép alapján csak azt állapíthatjuk meg hogy a GM 814 a fényképezéskor ott volt. Azt, hogy oda volt-e telepítve, vagy csak vendégként volt-e ott, nem tudhatjuk.
Két kiegészítés. Az egyik, hogy a buszok jól láthatóan önhordó szerkezetűek voltak, így erősen zárójeles az a közkedvelt legenda, hogy a magyar Tr 3,5 volt a világon az első önhordó autóbusz.
A másik észrevétel, hogy az utolsó két kép Mohácson készült, kérdés, hogy mikor és hogyan kerültek oda Győrből.
Lehet, hogy adagolót akarnak cserélni, de nem ezen a traktoron, az hótziher. A bácsi kezében ugyanis egy, a motor bal oldalára szerelhető befecskendező szivattyú van, a Csepel dieseleken viszont az adagóló a motor jobb oldalán helyezkedett el. Ha nem beállított kép, akkor alighanem tudom a párbeszédet: .."ezt ide? Tényleg azt gondoltad, hogy ezt majd fel tudom tenni ennek a helyére?"
Köszönöm! Én csak az általam - vagy bárki által - szabadon fellelhető fotókat találtam meg. Mindig örülök, ha valakinek vannak ehhez vagy ahhoz - akár korábbi - témáimhoz is kapcsolódó szuper fotói :-)
Megpróbáltam nem túl hosszan összefoglalni az Isobloc buszok történetét. Itt, ezen a fórumon is sok infót találtam elszórva. Bármilyen kiegészítés/javítás jöhet!
A fák lombozata alapján inkább szeptember, de mióta láttam egy november 18.-i napon hajnali 7 órakor a hőmérőt, ami +17 fokon állt, mindent elhiszek. (két nappal előtte pólóban ültem a hajón a napsütésben, volt vagy 20 fok)
Ma Skodák lesznek terítéken különböző helyen és időben . Az első a kép hátuljának tanúsága szerint Budapest 1965 XI. hó 28 . Ami valószínűleg elírás , nem létezik , hogy november végén ennyire jó idő lehetett. Hihetőbb , hogy IX. hó akart az lenni . Amúgy hol vagyunk ?
Mennyire menő kocsi lehetett ez a hetvenes évek közepén itthon ! A fekete-fehér képeket már láttam a veterán fórumon , jó , hogy ide egy színest is felraktál ! :)
Cserébe egy másik - igaz jóval szerényebb - UX , ráadásul elég közeli a két rendszám . Mondjuk az alvázvédőt egy kicsit túl tolták ! :)
Hungarocamion Scania nyergesvontatója. Egy gyerekkori emlékem ezzel a típussal hogy két napig itt állt a Vaszary János általános Iskola mellett. És mindenki mondta nem egy sikeres darab. Mondták úgy hogy Csepelek,Zilek,Skodák szinte soha nem romlottak el. :) Vicc volt,mármint a keletei kocsik el nem romlása!
Mi nem jut az ember eszébe, ha lát egy ilyen képet! 7-es út, a 80-as évek eleje, Zalakomár parkoló, a Kanizsai Sörgyárból vitték a tankerek a sört Budapestre. Kint állnak a parkolóban: 1 rendőrségi Lada, és a KPM tengely-súlymérői. A rendőr kiinti a tankert, de nem kellett a mérlegre állnia, csak úgy állította meg, hogy takarja a csíkos autót. Jobb ajtó kinyit, csomagtartó felnyit, pakk - ki és pakk be, majd intett, hogy mehet tovább. Én a parkoló végében álltam, mentésre várva, csak bámultam.
Nem kell mindent elhinni, amit a Facéra írnak, a Merkurnál nem nagyon tettek a belső tükörre KISZ zászlócskát mindenkinek. :-D
Ez egy kevés kilométeres megőrzött Wartburg, a Retromobil újságban szerepelt, onnan vannak a fotók is, a ZZ-s rendszám meg ránézésre a béna utángyártott verzió.
Az első képen szereplő 1909-1911 között készült valamilyen amerikai gyártmány . 1912-től már minden amerikai típusnak volt nyitható első ajtaja, a kanadai gyártású modelleken pedig már egy évvel korábban .Az adott korszak jellegzetessége a két oldalt spitzvandra felerősített petróleum helyzetjelzőlámpa, ill a fellépő elején lévő sárgaréz-gázfejlesztő mellyel a gázüzemű reflektorokat látták el.Érdekes javítási megoldás látható a bal első gumiköpppenyen.
A másik kocsi 19-es vagy 20-as gyártású európai ( francia vagy angol ?) gyártmány lehet, már dörzs-lengéscsillapítós első futóművel,drótküllős felniken, elektromos fényszórókkal, korai irányjelzővel.
Az alábbi autók típusának beazonosításásban kérném a segítséget. Annyit tudok hogy az első világháború környékén közlekedtek, a fotók is ebből az időből valók.
Az MTI sajnos rengeteg fals infót ír a képeihez, de ez azért az átlagnál jóval nehezebb megfejtés volt. Konkrétan honnan jöttél rá, volt valaha dolgod ott bent az udvaron?
Rendszám nem kifejezetten olvasható, cserébe meglehetősen ritka (és szvsz érdekes) felvétel: New York - Budapest - Ónod - Mezőkövesd - Miskolc - New York 1948-ból, színesben.