Ez a körülmény alpjában magyarázza, a derítés szükségességében köztünk levő árnyalatnyi különbséget. A mi kötött talajainkon a szőlők helyből lényegesen több savat termelnek ,mint nálatok a homokon nekifutásból.
Valószinűleg fogok kapni a szülőktől szőlőt akasztó Kőrös között,nem messze a 8-astól(honvédség).A Szmudtka féle birtok mellett.De majd ki kell szedni mert öreg,sok a tőke hiány,és több fajta ,nem nagy terület,igy a szüret is több fél nap.A kivágás támogatás szerencsére nem sikerült.Igy maradhat tovább is szőlő.A fajtaváltásra akarom rábeszélni Fatert.Hogy milyen fajtára,még nem tudom,jelöltek vannak,de valami minőségit akarok.Csak az a baj hogy sok arra a seregély,bár az idén autóriasztóhoz hasonló valami állandóan ment.
Csak úgy, általánosságban kérdeztem a derítés-témát. Forrás után a borunk megkapta a ként, túl vagyunk a fejtésen és hál Istennek szépen letisztult. Csak az zavar egy kicsit, hogy a környezetemben mindenki mást mond. Valaki szerint már deríteni is kellett volna rutinszerűen, valaki szerint egyáltalán nem szabad, valaki szerint majd később ha esetleg palackoznék.
Asszem maradok a régi módszernél, amit ajánlottatok nemrég valakinek a hordódugózással kapcsolatban:
Nevezetesen ha a többiekre hallgatok, azt csinálok amit jónak látok. :)
Félre ne érts, nincs köztünk vita abban, amit leírtál. Csupán a kérdező esetében feltételezem, hogy van annál nagyobb gondja is, hogy a borát palackozza.
Azért említettem a stabilitást, mert az előttem szólók az öntisztulást helyezték előtérbe, ami rendben is van, hogyha a bor közvetlenül a hordóból a pincében, vagy minimális mozgatással kerül elfogyasztásra, de ha palackozzák, akkor már deríteni kell, hogy a fizikai ráhatások(felmelegedés, lehűlés, rázkódás stb.) után is stabil, tiszta maradjon. Ezért kissé gyanakodva fogadom azt a hírt, hogy néhány borászat "szűretlen" bort palackoz. Az, hogy egy öntisztult bor a hosszú ideig egészséges, stabil maradjon mindenféle kezelés nélkül szvsz mese.
Én úgy gondolom, hogy a derítésnek inkább a stabilizálás a célja, mint a tisztítás Előfordulhat hogy a pincében tükrös bor elszállítva visszahomályosodik. Főleg fehérnél szembetűnő
én szinte sohasem derítek. (míg olasz volt korábban, egyszer-kétszer előfordult) azt tudom, hogy mikor nem akar tisztulni. annak meg oka van. megerőszakolni nem tudom inkább a kiváltó okot szüntetem és magátol szépen letisztul.
Példának okáért, augusztus végén szüreteltem a szilvánit. Gyorsan, talán a szükségesnél is gyorsabban elforrt, egy hónap után lekéneztem. Szépen letisztult tegnap fejtettem meg. Mindenféle beavatkozás nélkül egy hónap múlva olyan tükrösen tiszta lesz, hogy Várban a Hadik lovasszobor töke csak jelenthet neki, a műegyetemisták akciója után.
A későbbi szüretek már hűvösebb időben történtek ezért a must is hidegebben került a hordókba ezért elhúzódott a forrásuk, még most is tapasztalok utóerjedést. Ennek még örülök is, mert még több cukrot érzek benne , mint ami az én ízlésemnek való. Nyilván így nem tud még letisztulni, kénezéssel meg pláne nem siettetem, hogy nehogy leálljon ez utóerjedés. Ezekből majd karácsonyra, ha lesz szép bor, de nem gond, amúgy is tovább a seprőn fogom tartani, hogy a savakat kissé tompítsa.
Akkor, ha a természet rendje szerint nem tisztul le magától. Ha egészséges mustot öntöttél a hordódba és semmilyen hibát nem vétettél, ritka eset, hogy szükség lenne rá. Ettől még persze sokan megteszik.
:) Aztán ez a hozamkorlátozás is olyan mint a kerékpáralkatrészek... a felső 5% minőségért 500% költségnövekedést vagy kénytelen lenyelni. Aztán ha ezt az 500%-ot érvényesíteni tudod akkor tudható, hogy csak kismértékben fog eljutni a bor ahoz a fogyasztóhoz akinek esetleg szántad.
Ok ez én is tudom, csak nem mindegy, hogy az a fél kiló egy 4-5m2; avagy egy 1,5-2m2 tenyészterületű tőkéről jön le. Persze ideális állapot lenne ha minden tőke minimum 5 méterre lenne egyásól, hogy jól körbesüsse a nap, meg tőkénként max egy fürtöt hagynánk .... :).
pinotnoir777 az alacsony terhelésű művelés híve. Ő a tőkénkénti 0,5 kg termést tartja a minőségi bortermelés alapkövetelményének. (bocs hogy én dumálok bele de tavaszzal ezt ketten megvitattuk.)
én tiszteletben tartom az álláspontját csak a magam részéről nem értek vele egyet!
Savak hogyan alakultak? Nézve az eredményeket, ez az Úrráteszi valóban egy hűvös hely lehet....ha ilyen brutál alacsony terhelésnél ebben az évben október közepére éri el a 20at az olasz. Bár nem tudom de a képek alapján eléggé nagy lehet a sortávolság (min. 3m-re saccolom) a tő talán sűrűbb az átlagosnál, de gondolom a 3 m2 tenyészterület megvan tőkénként - ez jelent alig több mint 3000 tőkét hektáronként - na erről jött le alig 2 tonna szőlő/ha?? Jól számolom, vagy nagyon mellé lőttem?
Így nem érintkezik a levegővel, de az esetleg keletkező CO2 ki tud fújni. Úgyis nehezebb, mint a "zoxigén" tehát ún. szénsavpárnát képez a borod fölött.
Tanácsom: Miután mindenkit meghallgattál, értékeld, szelektáld a véleményeket és döntsél! Természetesen dugd be, ne kapjon levegőt, muslincák (stb.) ne férjenek hozzá, de ne annyira verd be a dugót, hogy szétmenjen a hordó.
Ha ránk hallgatsz akkor azt csinálsz amit jónak látsz!:-)
A hordódat nem fogja már károsítani, mert nem olyan erélyes a gázképződés mint pl zajos erjedéskor. Idönként úgyis megnézed akkor meg távozhat a gáz ha akar. Észrefogod venni mert szusszanik egyet ha kiveszed a dugót. Tehát bedugni kell, legfeljebb "kicsit lazábbra "hagyod. De még az is előfordulhat, hogy szinte semmit nem érzékelsz a folyamatból.
Mint írtam nem vagyok szakmabeli, és a munka mellett általában krónikus időhiányban szenvedek. Ezért a telepítésnél sok más okot figyelembe véve arra is kellett gondolnom, hogy lehetőleg rezisztens, illetve viszonylag kevés zöldmunkát igénylő szőlőt ültessek. Amit írsz, mindenképp megfontolandó, külön a Zenit vagy Zengő, esetleg a kettő együtt erre nem alkalmas? Esetleg a pölöskei helyett próbáljak ottonel muskotályt? Bár ezt a fajtát nem nagyon ismerem.
Van még 4 sor piros próbálkozás is, ezt eddig nem írtam. Fajtaborban itt sem gondolkoztam. Kékfrankos, Zweigelt, Merlot egy kis Ottelóval.
Elmondásod szerint 250-280 tőkéből álló birtokodon 4 vagy 5 féle szőlőd lesz. Eldöntötted-e már hogyon fogod ezeket szüretelni? Egybe az egészet és akkor lesz egy vegyes fehér borod, olyan-amilyen, vagy egyet-kettőt szelektálni fogsz közülük. Emlékeim szerint a Zenit-Zengő magtársak, zenitet más kóstoltam, de fogalmam sincs együtt milyenek. Ha bemész egy borkereskedésbe Göcseji zamatos és Lakhegyi mézes fajtabort se fogsz találni, meg Pölöskei muskotályt sem. Szóval azt javaslom Neked, ha hosszú távon gondolkodsz és fejlettebb borkulturát szeretnél követni, akkor legalább 1 fajta minőségi, külön szüretelt, külön hordóban tartott bort adó szőlőt is tartasz. Döntsd el melyik lesz az, vagy ültess legalább 1 sor ilyet!
Eddig 6 sor került telepítésre, soronként 35-40 tőke. A hetedik a kérdésem tárgya. A Göcseji és a Lakhegyi egy-egy teljes sor, a többi Zenit és Zengő. Nem vagyok szakértő, hagyományosnak mondható lugasom van (bár ezt sem ártana felújítani) alul 1 vezérdróttal, fölötte 2 pár drót. 2 szálvesszőre szoktam metszeni.
Ha van ötleted légyszi írd meg hamar, holnapra terveztem Pölöskei muskotályt venni, de előtte figyelembe venném a véleményed. Köszi
Nem akarok beleszólni, de ha olyat hall, hogy pöty-pöty (tehát még forr), akkor nem korai, ha teljesen teletöltötte a hordót és jól belenyomta a dugót?