Keresés

Részletes keresés

gambl-R Creative Commons License 2016.02.20 0 0 1032

Azert ebben a nyelvtudas dologban ne legyel olyan biztos! Szuletett nemetek sem ertik oket sokszor. Sot, neha ok sem egymast. :-) Persze, az ot ev Ausztria jo alap.

7.000 netto keves a valtashoz? Ha Ausztiaban ilyen jol lehet keresni, akkor en is inkabb atmegyek oda. Csak akkor azt nem ertem, hogy a sok nemet, osztrak mit keres itt? :-)

Előzmény: Törölt nick (1031)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.20 -3 0 1031

Köszönettel fogadnék egy ilyen bérkalkulátor linket.5 éve élek Ausztriában, a nyelvtudás nem hiszem, hogy akár még helyi dialekt szintjén is problémát okozna ( max kell pár nap mire belerázódóm :D ).Az ittenivel együtt van közel 15 éves kórházi traumatológiai gyakorlatom. 7 ezer nettó ( ? ) , hmm ez lehet kevés a váltáshoz. :) Pár kérdés még, ha lehet.Mennyire kutyabarát az ország? Lakásbérlésnél nagy hátrány egy kistestű blökivel való költözés? Első időben nem biztos, hogy dolgozó élettárs megkaphatja az én jogomon a tartózkodási engedélyt? Fejvadász cég bevonása vagy közvetlen jelentkezés az ajánlottabb? Köszönettel...

Előzmény: _chillout_ (1030)
_chillout_ Creative Commons License 2016.02.20 0 0 1030

Szia, vannak bérkalkulátorok, amik elég megbízhatóak. Nagy a szórás, attól függően, hogy beszélsz-e idegen nyelvet (a német kötelező, méghozzá a svájci németet is érteni kell), 7-8ezer körüli bruttóval érdemes számolni, ez mondjuk durván 7ezer körüli nettót jelent.

Előzmény: Törölt nick (1029)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.20 0 0 1029

Sziasztok!

5 év Ausztriai dipl. kórházi nővérmunka után elgondolkoztam, hogy váltok Svájcra.Sok kérdésem lenne, de a legfontosabb mindenekelőtt, saccperkábe milyen nettó jövedelemre lehetne számítanom viszonylagosan ritka traumatológiai gyakorlattal?Amit olvastam eddig, azok igen nagy szóródást mutattak.Volt 5000 netto és láttam sok fejvadász cégnél 8-10000 chf-es jövedelmi ajánlatokat is.Melyik lehet a két érték közül a reális?Előre is köszönöm a választ/válaszokat.

vibo85 Creative Commons License 2016.02.17 0 0 1028

Sziasztok Kedves Magyarok!

A svàjci biztosítási rendszerek, formàk kiigazodàsàhoz; az igényeknek megfelelő kivàlasztàsàhoz ajànlom segítségemet.

A következő témakörökben kínálom szakmai tudàsom:

- Betegbiztosítás

- Életbiztosítás

- Autóbiztosítás

- Jogi védelem

A tanàcsadàs kötetlen és ingyenes!

Vàrom szeretettel mindenki jelentkezését!

A következö elérhetöségeken àllok rendelkezésetekre:

E-Mail   viktoria.borbely@vtbroker.ch

Telefon 079/907 6011

Üdvözlettel

Borbély Viktória

V&T Broker AG

balazs peter 1984 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 1027

Svájcban dolgozol? Problémád van a munkaadóddal, bérelszámolás, családi pótlék, munkaüggyel kapcsolatban?

Mi segítünk neked  a helyi szakszervezettel.Vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi Email címen:

balazspeter_trockenbau@yahoo.de

Magam is Svájcban élek, alkalmozottként dolgozom az építőiparban, ellenszolgáltatást nem kérek.

Paul33 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 1026

Sziasztok!

Svájci burkolás,festés,gipszkartonás,kézi vakolás,szalagparketta/parketta lerakás,nm árakhoz szeretnék segítséget kérni, mint vállalkozó, mennyiért szokták kint vállalni az ilyen munkákat? Egy körülbelüli nm árra lenne szükségem, amennyiért szokták ezeket vállalni. Bármilyen segítséget szívesen fogadok. 

Köszönöm!

_chillout_ Creative Commons License 2016.01.29 0 0 1025

Igen :-( Nekünk utoljára 2 éve költözött ki ismerősünk és bennem még az van. Meg a tavalyi (tavalyelőtti?) "Massiiwanderig" elleni iniciatíva, amire válaszul az európai országok úgy berágtak, hogy egyetemek ki akarták zárni Svájcot az Erasmus programból. De igen, teljesen igazatok van, a kvóta kifújt és talán idén lesz majd új szavazás a témában. Bocs, előbb járt a szám, mint az agyam.

Előzmény: gambl-R (1023)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.29 0 0 1024

Áá baaakker, tényleg. Hát ez nem az én hetem.

Előzmény: Order of Hermes (1021)
gambl-R Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1023

Na, ezt megint rosszul tudod....

Előzmény: _chillout_ (1020)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1022

Majd valamikor a népszavazás alapján megint visszaállítják, de igen, most automatik B van, kivéve ha nem éri el a fizud a 50e chf-et évente, vagy fix idejű szerződésed van, stb.

Előzmény: Order of Hermes (1021)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1021

Nem-nem. A kvótarendszer tavalyelőtt tavasszal kifújt, azóta automatikus B van. Nekem simán megadták és aki azóta jött ismerős, azoknak is.

Előzmény: _chillout_ (1020)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.28 -2 0 1020

Az automatikus B engedély 3,5 éve megszűnt, ma már L-t osztogatnak, a kapásból B elég ritka. Mi még éppen B-t kaptunk 4 éve, nagy szerencsénk volt.

Előzmény: Order of Hermes (1019)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1019

Na most aki EU állampolgár és kap itt egy állást az automatikusan megkapja a B-t, ergo az a kérdés, hogy jogosult vagy-e svájci munkavállalásra általában azt takarja, hogy EUs állampolgár vagy-e.

Ha pl megnéztek egy álláshirdetést mondjuk a monsteren ott is legtöbbször ki van írva, hogy az állásra csak EUs meg svájci állampolgárok jelentkezését várják.

Mindenesetre azt a végkövetkeztetést vonnám le, hogy úgy kijönni ide, hogy valakinek nincs munkája totálisan felesleges. A kvalifikáltabb munkaköröket simán meg lehet pályázni külföldről is, az alacsonyabban kvalifikáltakhoz meg kell keríteni egy megfelelő munkaközvetítőt, aztán ennyi.

Előzmény: _chillout_ (1018)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1018

Ez így nekem csak azért fura, mert munkavállalási engedély nélkül nem is tudom elképzelni, hogy hogy lehet olyan embert találni, aki szóba áll velünk. Tényleg mindenhol az első, amire rákérdeznek, hogy jogosultak vagyunk-e svájci munkavállalásra. Na most ezek szerint van a tartózkodási engedélynek olyan kategóriája, ami még erre sem jogosít fel. Ne haragudjatok, teljesen igazatok van, én ilyenről még soha nem hallottam.

Előzmény: gambl-R (1017)
gambl-R Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1017

Nagyjabol ennyi a lenyeg. Ha nincs munkahely, nincs (normalis) Bewilligung. Csak tartozkodasi engedelynek semmi ertelme. Szerinem.

Előzmény: Eglisau (1015)
gambl-R Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1016

Szerintem, elbeszelunk egymas mellett...

Előzmény: _chillout_ (1014)
Eglisau Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1015

Sziasztok,

köszönöm szépen az észrevételeket. Most éppen hadakozásban vagyok az RAV-al itt Schaffhausenben. 

Én úgy olvastam, hogy 3 hónapig tartózkodhat itt egy EU/EFTA állampolgár tartózkodási engedély nélkül, csak bejelentkezési kötelezettséggel. Ha ez idő alatt nem találsz munkát, igényelhetsz további 3 hónapra Ausweis L-t, ami 1 évre meghosszabbítható. 

Most jött meg a hölgy válasza, bemásolom eredetiben:

"Wie erwähnt können Sie ohne Bewilligung 3 Monate in der Schweiz eine Stelle suchen. Danach besteht die Möglichkeit (wenn Sie bei einer Gemeinde oder Stadt sowie dem RAV registriert bzw. sind) eine Aufenthaltsbewilligung für die Stellensuche zu beantragen. Diese Bewilligung ist jedoch noch keine Arbeitsbewilligung. Eine Arbeitsbewilligung L für Arbeitsverhältnisse bis zu 1 Jahr kann nur in Zusammenhang mit einer vorhandenen Stelle beantragt werden. Die Migrationsämter prüfen die Aufenthaltsbewilligungen / Arbeitsbewilligungen zur Zeit sehr genau. Es kommt teilweise auf den Beruf an, d.h. ob im gesuchten Bereich Stellenangebote vorhanden sind und nur wenig oder keine Bewerber vorhanden sind. Im Weiteren wird die Broschüre swissemigration nicht mehr verwendet und abgegeben. Bitte beachten Sie die Publikationen auf www.eures.ch."

Mit szóltok?

Köszi! 

_chillout_ Creative Commons License 2016.01.28 0 0 1014

Ha valaki egy konkrét állásra jön, szerződéssel, stb, az más tészta. Akkor a munkaadó bevállalja a kockázatot, hogy a leendő munkavállaló esetleg mégsem váltja ki / nem kapja meg a tartózkodásit.

A munkavállaló szempontjából viszont nem számít, hogy szerződéssel vagy habókra jött; érdemes azonnal kiváltani az engedélyt. Egyrészt a hatóságok bem nagyon kedvelik azokat, akik az utolsó percig húzzák papírok nélkül, másrészt nekem még nem volt dolgom olyan fejvadásszal, HR-essel, akinek ne az lett volna az első kérdése, hogy milyen típusú engedélyem van. Tudom, hogy egy halom pénztől esik el az ember, mert a Krankenkasse, stb, de ez a befektetés max 2 nap alatt megtérül, ha sikerül elhelyezkedni. Sajnos ingyen nem lehet megúszni, de itt havi kb 200 frankról beszélünk, hacsak nem arról van szó, hogy a vendégül látó rokon / ismerős nem akarja a saját lakcímére bejelenteni.

De egyáltalán, fel sem merül, hogy valaki munkábaállási szándékkal jön és nem váltja ki az ehhez szükséges engedélyt. Ez az út nemigen járható.

Előzmény: gambl-R (1013)
gambl-R Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1013

Azért nem mondanám, hogy teljesen esélytelen. Ez alapján soha senki nem jöhetne új munkavállalóként Svájcba.

Előzmény: _chillout_ (1012)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1012

Ne haragudj, hogy ezt írom, de tartózkodási engedély nélkül gyakorlatilag esélytelen. Én azt hittem, hogy hivatalosan vagy itt. Ideiglenes tartózkodásit egyébként mindenkinek adnak, érdemes kiváltani.

Előzmény: Eglisau (1011)
Eglisau Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1011

Sziasztok,

köszönöm az ötleteket!

Persze folyamatosan nézem az online állásbörzéket, naponta több pályázatot küldözgetek. Profi europass CV-m van, angol nyelvű nemzetközi diploma...

Azért tartózkodom Schaffhausen-ben, mert itt él egy nagyon kedves ismerős család, akiknél lakhatok. Voltam a RAV-irodában, ahol addig nem foglalkoznak az EU-állampolgárokkal, amíg nincs tartózkodási engedélyük. Hiába mondtam, hogy ahhoz munkaszerződés kellene, csak mosolygott a hölgy. Van itt egy EURES-tanácsadónő is akivel találkozóm volt, hát rendesen össze kellett raknom magam utána. Azt mondta, túl sok a külföldi, évi 80 000 új lakossal nő Svájc népessége, vonulnak ki a nagy cégek külföldre, ahol olcsóbb a munkaerő és a többi költség. Azok vannak előnyben akiknek már van tartózkodási engedélye, vagy regisztrált munkanélküli. Adott pár állásbörzét, amiket már ismertem, plusz a helyi cégek listáját. Adecco-Manpower személyes regisztráción is túl vagyok már.

Kezdem azt gondolni, hogy valami éttermi állás vagy bármi más megfelelne kezdetnek. Azokat is nézem.

Linkedin-nel még nem próbálkoztam, regisztrálok.

Most bemegyek Zürichbe, sétálgatok, hátha látok valamit. Konkrét hely nincs ahová bemennék. Magyar hangot még nem hallottam, mióta kint vagyok (2 hete). Hátha Zürichben...

Üdv Mindenkinek!

_chillout_ Creative Commons License 2016.01.26 0 0 1010

Szia, angol és német nyelvű fényképes önéletrajz, LinkedIn, fejvadászok. A hidegmegkeresést felejtsd el, nem vevők rá, ráadásul nagyon mereven ragaszkodnak a szabályokhoz.

Én a LinkedInnel kezdeném, ott bejelölgetnék fejvadászokat (SIRE, Real Staffing, stb), nekik nyugodtan megírhatod, hogy mit keresel, közvetlen anyagi érdekük, hogy elhelyezzenek. Kehet, hogy először határozott idejű állást találnak, ez kb egy év időtartamú (rövidebb van kiírva, de mindig elhúzódik), ezután már lesz referenciád és lényegesen jobbak a kilátásaid.

Közben nézegethetsz állásportálokat is (monster.ch, job.ch), csak figyelj, hogy egy pozícióra egyszer jelentkezz. És nagyon fontos, h nem a mennyiség számít; havi 8-10 jelentkezésnél én nem adnék be többet.

Előzmény: Eglisau (1005)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.26 0 0 1009

A nagyobb iskolákban szinte mindig van integrációs osztály :-)

Előzmény: Vikok (1004)
_chillout_ Creative Commons License 2016.01.26 0 0 1008

A többit is elolvastad, amit írtam? Az, hogy a gyerekek oktatása TÉNYLEG teljesen ingyenes, olyannyira, hogy a füzetet is az iskola adja és minden könyvet a suliban kötnek be együtt, szerintem óriási támogatás. Az IV egy olyan mértékű támogatáscsomag, ami Európában szinte példátlan. A speciális iskoláról nem beszélve, ami esetünkben 52ezer frank évente. Ezek azért már más nagyságrendek.

Előzmény: Order of Hermes (1003)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1007

Ja, és nagyon fontos a türelem. Svájci referencia nélkül nagyon nehezen állnak szóba az emberrel. Az interjú fázisig eljutni marha nehéz az elején...Szóval próbálkozz sokszor, előbb utóbb csak beakad valami.

Előzmény: Order of Hermes (1006)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1006

Mire akarsz jelentkezni? Ezzel a háttérrel remélem nem árufeltöltőnek....ha diplomás állásokra utazol, akkor a személyes bemutatkozás nem játszik, senkit se érdekel. Telefonálgatás dettó. Rakj össze egy portfoliot, CV, oklevélmásolatok, referencialevelek, aztán küldd be.... ennek a minősége nagyon sokat számít, főleg ha ilyen nagyon svájci céghez akarsz menni mint pl a Migros. Ha tetszik nekik az anyagod, úgyis felhívnak. Másrészt miért pont Schaffhausen? Az egy picike város...Igaz, hogy csodaszép, de ott van Zürich egy köpésre, sokkal kozmopolitább hely, meg eleve sokkal nagyobb, ergo sokkal több állás is van.

Előzmény: Eglisau (1005)
Eglisau Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1005

Sziasztok,

Schaffhausenben vagyok, álláskeresésben. Gyönyörű a város, már rengeteg helyen bent voltam személyesen (Coop, Aldi, Lidl, Manor, Denner, Migros...). Tapasztalatból írom, hogy így sajnos nehezen megy, nekem még nem sikerült. Mindenütt központilag, az interneten kiírt állásra kell jelentkezni, sajnos a személyes bemutatkozás, bármennyire is úgy gondoltam otthon hogy jó, pozitív lépés lesz, eddig nem jött be. Most azt az utat követem, hogy feltöltöm a jelentkezésem, aztán hívom őket telefonon. Egyébként 2 diplomás logisztikai szakember vagyok, német-angol nyelvtudással.

Magyarokkal abszolut nem állok kapcsolatban, nem tudom merre dolgoznak a környéken...

Kinek mi a véleménye az álláskeresés sikerességének növelésével kapcsolatban? 

Nagyon köszönöm az ötleteket!

Vikok Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1004

Köszi, ez az integrációs osztály ötlet nagyon jó, ez megnyugtató lenne. Ilyen Ausztriában is van (Férj jelenleg még ott dolgozik) És Örülök, ha Svájcban is van ilyen, ha engedik, ehhez fogunk ragaszkodni.

Előzmény: _chillout_ (1001)
Order of Hermes Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1003

Ne vicceljünk már 300 chf meg Magyarországon sem egy egetveő összeg, itt kb a havi wcpapír adagot fedezi.

Előzmény: _chillout_ (991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!