Keresés

Részletes keresés

john07_doki Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16093

>éppen ezért, hogy ha a honlapra küld bárki anyagot mellőzze az új verzók (docx stb) használatát.

Illetve javaslom, hogy az elkészült és feltötött anyag mellett kerüljön feltüntetésre, hogy milyen verziójú office programmal készül, ill. milyen verzió támogatással került a fájl mentésre. (Apróság, de a bosszúság elkerülése hasznos lehet.)

Előzmény: ZolTTán (16092)
ZolTTán Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16092
A bemutatók power pointos anyagai közvetlenül is bekerülhetnének. Aki eddig csinált, az már mehetne fel, míg az újak eleve készülhetnének így. Annyi javaslatom van, hogy régebbi verzióban legyen elmentve, mert az újat (pptx) sokan nem tudnák megnyitni. Javasolom éppen ezért, hogy ha a honlapra küld bárki anyagot mellőzze az új verzók (docx stb) használatát.
karesz500 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16091
Uraim! Olyan kérdésem lenne, hogy gyárt-e valamelyik cég méretünkben ÖBB-s Reisezugwagen-t bordó(piros)-szürke színben?
karesz500 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16090

Ismételten egy jó és hálás téma kerül(hetne) teritékre! Azt hiszem előadók személyében a Te nésorod és az én javaslatomban van átfedés! :-)

Ami a találkozók időpontjait illeti, szerintem is a havi egy eset elegendő ahhoz, hogy az az egy tartalmas legyen, az előadó felkészülhessen, és ne lőjjük el a puskaport idő elött. Az előadások után úgyis van lehetőség szóban megbeszélni az aktuális kérdéseket fakultatívan.

Előzmény: Törölt nick (16076)
asztalosdani Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16089
Szisztok!
Van valakinek 15 pár hagyományos tillig kuplungja? Vevő lennék rá.
Használ még valaki régi-régi tüskéset? Van kb ugyan ennyi feleslegem.
U.i.:Bocs a kuplungok neveiért, de fogalmam sincs hogy hívják őket...
TT.gportal.hu
rakaTTantunk Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16088

Ma 3 unoka tombol körülöttem, hajtják a vonatokat is rendesen, holnap kőbányai kiállítás után tudok nyugodtan nekiesni, nagyon remélem, hogy eredménnyel.

Köszönöm és tájékoztatlak, kérdezek!

Előzmény: etwg (16073)
rakaTTantunk Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16087

Hát ez az... így viszont nehéz tervezni ( szolgálat, ügyelet, stb ) volt olyan kérés is, hogy mindig ugyanaz a nap legyen, hogy rá lehessen készülni.

Nehéz mindenkinek eleget tenni.

Én mégis a minden hónap 2. csütörtököt javasolom, ez tervezhető.

Előzmény: Törölt nick (16069)
Jvnd Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16086

SZia Gábor. Hozol a találkozóra síneket? Ha igen akkor elhozom a darut meg egy hozzávaló szerelvényt is.

Ma beleraktam a TT-Modell MÁV kocsiba a világításpanelemet, azt is elhozom megmutatni. Üdv, Jóska

Előzmény: Törölt nick (16082)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16085

Nem rossz ötlet!

A pps fájlokat közzé is lehet tenni, majd kreálok egyet az enyémről is. Ebben a "másik felem" a profi, majd ráuszítom a dologra:-)

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16084

Olvastam, kösz!

Hétfőn beizzítom mégegyszer az oszcilloszkópomat, és ebben az irányban is elindulok. Fura, mert hetekig csúszott a dolog (már előtted is tervben volt), csak pont a megfelelő dióda hiánya volt az ok. Ezek szerint kár volt a spéci eszközre várnom a nagykerben...?

Előzmény: sindokTTor (16081)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16083

Gábor!

Jonh doki saját szakállára elkezdené gyártani a kártyákat, átküldtem neki a listát, de majd optomalizáld neki is, OK?

István

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16082

Az előadások anyagaira reagálva:

igen, ezt Jakoa rezeléses beszámolójakor kezdtük el igazán dokumentálni. Sajnos ez még nem készült el, mert eléggé korlátozott volt az időm, de ha jól összehangoljuk, akkor minden előadás hamar fel tud kerülni akár hang, akár kép, akár írásos formában a netre.

Előzmény: ZolTTán (16078)
sindokTTor Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16081
A fékező modulra született megoldás!? Mail ment róla!
Előzmény: Törölt nick (16075)
sindokTTor Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16080

Üdv Mindenkinek!

Rég óta figyelem a topikot, de most már  szeretnék beikapcsolódni.

A találkozókon elhangzottak közzététele mindenképpen igen jó ötlet. Magam sem tudok jelen lenni, így ha  felkerül a net-re  mindenkinek hozzáférhető, a jelenlevők is vissza-vissza tudnak térni egy-egy mondatára.

Magamról: másodjára kezdtem el a vasútmodellezést TT-ben. A jelenlegi kezdet a gyermekkel együtt volt, de ahogy lenni szokott Ő azóta sem tevékenykedik. Én maradtam"kényszerből". 

Üdv LJ

ZolTTán Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16078
Szerintem is elegendő a havi egy alkalom, hiszen az előadásra vonatkozó érveid mellett az is szól, hogy lehet utána otthon kísérletezni. Viszont az előadások anyagait nem lehetne összegyűjtve szintén feltenni a netre? A topictalik mellett mellékletként jól mutatna. És könnyebben visszakereshető is lenne.
Előzmény: Törölt nick (16076)
MaTT377 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 16077
Sziasztok!

Örülök, hogy támogatjátátok a fiatalok képviseltetetését is, mivel jómagam is 15 éves vagyok. Én is gondolkoztam, hogy mennyire vagyok oda való. De most megnyugodtam. :-))

MaTT
Előzmény: Lavadome (16060)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16076

Egyetértek a "másik feleddel":-)))

Szerintem is elég havonta egyszer összejönni.

Azzal, hogy bevezettük a tematikus előadásokat, dobtunk egy nagyot! Ha havonta egyszer jövünk össze, akkor

- van idő témát találni, és az előadónak felkészülni,

- két előadás között meg jól megrághatjuk az elhangzottakat, meg megbeszélhetjük a következő témát, itt a fórumon.

Nekem máris lenne egy javaslatom az áprilisi előadásra, csak kéne rá egy jelentkező. Modellépítés: frizírozás, antikolás, átfestés/átépítés, teljesen egyedi építés.

Nem kell 1 órában kompletten elmondani, hogy hogyan készítettem el a nulláról egy mozdonyt, csak megemlíteni, hogy mi micsoda, mik a buktatók, kompromisszumok. Minek álljunk egyáltalán neki, és melyik módszertől mit várhatunk el?

Vannak tippjeim is az előadóra, innen a topicról.-)))

Előzmény: rakaTTantunk (16067)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16075

Uraim!

Kissé bővült a honlapom!

Két új elektronika, BaTTka1-fák!

www.csikos-muhely.hu

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16074

Szia Máté!

Várunk, ha tudsz gyere. DE! Azt hiszem Uplink barátom írta: a szüleid tudjanak róla. Tudom, "nem vagy már gyerek", de legalább masTTertape honlapján mutasd meg nekik, hogy hová készülsz. Nem kocsma, füvezni is csak a terepasztalt szoktuk, nem magunkat. Az ilyenekre valót inkább vasútmodellre költjük:-)))

Üdv!

István

Előzmény: DB AG (16059)
etwg Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16073

Találtam egy rajzot, nem tudom mennyire hiteles.

Belülröl számolva a 2. és 3. gyürü megy egyenesen a motorra (azaz, ha ezekhez a kontaktusokhoz vezetsz 10V-t akkor a motornak forogni kell (kivett hiddal). A 4. gyürü meg a vezérlökapcsolo, azaz a 2. meg a 4. gyürühöz adott 10V csak a fogaskerék egyik állapotában megy a motorra (kiengedett).

Probáld ki és mond el mire jöttél rá.

Előzmény: etwg (16071)
teaház Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16072
Üdv!

Sajna a limitáció az arról szól hogy 6 darab mozdonyra való matricám van.

Üdv,
Zsolt
Előzmény: nosztalgia100 (16058)
etwg Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16071

Ha kiveszed a hidat, akkor kellene találnod 2 kontaktust (amik a gyürükhöz érnek) amitöl elindul a motor. Probálgasd - sok nincs.

Adj kb. 10 V-t a kontaktusokra, valahol el kell indulni a motornak. Ha nem akkor, belül van megszakadva a vezeték vagy a motor van oda.

Ha meg van a két kontaktus, akkor az egyik közvetlen amelletti a belsö kapcsolo másik fele. Probálgasd ezt megkeresni, ugy hogy a nagy fogaskereket benyomod vagy kiengeded.

Ha ezt is megtaláltad akkor a belsö rendszer müködik, csak a vezérlökapcsolo nem teszi azt amit kellene. Akkor azzal kell elszorakozni.

Sajnos nincs kéznél most egy Flm korong sem, igy nem tudom megnézni, mert akkor sokkal jobban lehetne segiteni.

Ha esetleg van hozzá leirásod (kapcs. rajz) tedd ide be vagy küld el, abbol is ki tudom olvasni, hogy mit hova kell kötni.

Előzmény: Uplink (16070)
Uplink Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16070

Nagyon úgy fest, hogy a működési elven nem, csak nem külcsínen változtattak az évek során.

A probléma az továbbra is az, hogy miért is nem kap a motor feszt??

Miután levettem a hidat, nem igazán akartam tovább bontani, mert elég masszívnak tűnt a belseje (tudom, mindent szét lehet szedni.... :) ), a motorhoz pedig nem lehet hozzáférni, mert le van takarva. Mérni nem igazán lehet, mert kellene hozzá vagy mérőpontokat forrasztani a nyákra vagy a korong érintkezőin mérni - igaz ez nem jelentene ez esetben semmit, mert a hídban lévő relé működik.

István, ha szétszereled, akkor én hozok be egy másik hidat 5-én, megpróbálhatjuk azzal is.

Előzmény: rakaTTantunk (16068)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16069

Természetesen ezek is szempontok. És elfogadom.

Privát véleményem, hogy esetenként a heti alkalom sem sűrű.

Tudom, mert apám egy modellező klub elnöke volt és ők minden héten kluboztak. Ebben nőttem fel...

De rendben, a világ közben másfele tart és teljesen egyet értek abban, hogy ha nagyon sűrűvé válik, akkor bizony megkophat a varázsa.

Akkor legyen a havi egy alkalom, de +/- egy hét rugalmassággal, ami egyeztetés kérdése.

Előzmény: rakaTTantunk (16067)
rakaTTantunk Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16068

Ez nagyon tetszik!!!

Szerintem is pont így működhet, nem igen változtattak rajta.

Akkor most mit tegyünk?

Két lehetőség van:

- leírod úgy, hogy megértsem (ük) mit kell tenni a próbához, a javításhoz,

- elhozlak megjavítani, akár a klubnapon is, hogy összekössük a kellemest a hasznossal (honnan is?).

Minden megoldás érdekel!!!:)

Előzmény: etwg (16066)
rakaTTantunk Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16067

Rákattantunk másik felének az a véleménye, hogy az ilyen klubesteknek akkor van értelme ha:

- viszonylag rendszeresen járunk és nem hagyunk ki alkalmat, kéthetente túl sűrű,

- ki vagyunk rá éhezve,

- megtöltjük igazi tartalommal ( témák, előadások ),

Szerintem ne csépeljük el, ne legyen egy "hétköznap", ne unjuk meg.

Azzal, hogy legyen egy adott tervezhető nap - mondjuk, minden hónap 2. csütörtök -teljesen egyetértek, javasolom és támogatom!!!)

Szerény véleményem szerint, de nyílt vagyok, alkalmazkodom és segítem a többséget.

Előzmény: Törölt nick (16063)
etwg Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16066

A régi Flm korongban a nagy fogaskerék (ami a peremszélbe akad) egy kontaktust mozgatott. Ez a kontaktus zárta rövidre a motorármakört, azaz, ha a fogaskerék nem a sinkijáratnál állt (ott egy bütyök elmozditotta a fogaskereket, igy szétkapcsolta a motoráramot).

A külsö vezérlövel tehát:

a.

A polaritást kellett meghatározni (atkapcsolni), ami akét gyürüre ment. Az egyik gyürü egyenesen a motor sarkára a másik meg a kapcsolora.

b.

A kapcsolo másik vége egy 3. gyürüre ment, amit a kezelöszerkezet nyomásra rövidrezárt az elöbbi gyürüvel. Attöl a hid álloállapotbol is elindult, és amit lefordult a fogaskerék a bütyökröl, a mogaskerék magátol rövidrezárta a két gyürüt, igy a motor most már kezelés nélkül a következö kijáratik forgott, ahol megállt.

Ha tovább nyomtad a kezelögombot, akkor megszekitás nélkül ment tovább és a megállás csak akkor következett be, ha abbahagytad a nyomást, és a hid elért a következö kijáratig.

Azaz a hid forgásához 3eres kábel kellett, amiböl kettöt a kezelögomb, de a hid is mozgás közben rövidre zárt (azaz ugyanaz a potenciál volt rajtuk, és ilyenkor forog a motor.

Nem hiszem, hogy az ujabb korongon tul sokat változtattak volna ezen. (De nem láttam közelebbröl igy nem tudom).

Előzmény: rakaTTantunk (16065)
rakaTTantunk Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16065

Mi is úgy gondoltuk, de kapcsoláskor szépen kattan a kapcsoló relé.

A motor nem "Amperszagú", de azt hogy honnan és hogyan kapja a delejt nem tudtuk megfejteni. Egy többszörösen megszakított koncentrikus körökből álló tárcsa veszi fel négy különböző távolságra ( ezek fekszenek a koncentrikus körökre ) elhelyezett érintkezőről az áramot.

No ezt nem sikerült megfejteni, hogy melyik mire való.

Maga a szétszedett híd meg szörnyű bonyolult.

Talán Uplink ( köszönöm neki a segítséget!!!) jobban körülírja. 

Előzmény: Törölt nick (16042)
Uplink Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16064

Nem akarok a hétvégi jogász szerepében tetszelegni, de...

Szerintem is gyere nyugodtan DB AG, de mivel kiskorú vagy, lehet, hogy

a. a szüleiddel is tudatni kellene,

b. nem lenne baj, ha legalább az első alkalommal közösen jönnétek el...lássák, hogy nem valami olyan, ami esetleg nekik nem tetszik.

Szerintem ez egyfelől a te/ti családi békéteknek illetve a BTTB klub hírnevének megőrzése céljából sem ártana. Szerintem senki sem szeretne félreértéseket...

Előzmény: Törölt nick (16062)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 16063

Szia,

Szerintem - és ha Elnökünk is jóvá hagyja - lehetne két hetente klubest, így mindenkinek kiszámítható lenne az esemény.

Mt

Előzmény: reszelozsir (16051)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!