Keresés

Részletes keresés

KuZo Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2601

Vettem egy csodálatos Prima típusú Pedrollo utánzatot (1,1kW-os, 80l/perces, 15e pénzért). Ahogy itt olvastam a kondikkal lehet gond és tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen típust keressek bele? A teljesítményét gondolom leolvashatom róla...

Köszi!

GTA390 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2600

A kutamban, mint, ahogy azt korábban írtam egyszer, egy kölcsön szivattyú volt lennt, ami a maga 8-10 l/perces teljesítményéval sohasem fogyaztotta ki a vizet. Tegnap kaptam, szintén kölcsön :-) egy Grundfos, 3 fázisú szivattyút, amivel kirpóbáltuk és pillanatok alatt kifogyasztotta a vizet, szóval a kút nem tud sokkal többet, mint az előző szivattyú által nyomott 8-10 l. SZerintetek érdemes a nagy 3 fázisúval többször kiszivatni, hátha javul valamit a teljesítmény?

-Tsunami- Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2599
20-as.
Előzmény: Dumber28 (2598)
Dumber28 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2598
Köszönöm .. én is így gondoltam..
Még egy lehetőség van: KPE megy majd a fejig a leágazás után, de 20-as.
Tényleg 16, vagy 20 legyen a KPE?
Előzmény: rferi (2596)
rferi Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2597

A forgatómechanizmusban akad valami.

Lehet, hogy csak homok ment bele.

Ki kéne venni a fejet a házból, és csapvízzel jól átmosni, közben nézni, mi jön ki belőle.

Ha sok homok, akkor van erre esély.

Ha ezután sem működik, akkor akár el is törhetett benne valamelyik fogaskerék, és akkor vagy pótalkatrész a Gardenától, vagy egy új fej vétele játszik.

A gardena szerviz a budapesti Késmárk utcában van, ha jól tudom.

Előzmény: Bacu (2595)
rferi Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2596

Szerintem felesleges a nagyobbat venni, ha nem bírja a szivattyú.

Az LPE csőből az 1,2-es falú 3 baros, az 1,3-as falú 4 baros.Te tudod mekkora lesz a nyomás, aszerint válassz.

Előzmény: Dumber28 (2594)
Bacu Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2595
Sziasztok!

Van a kertünkben egy Gardena cuccokból összeállított öntözőrendszer.
Este vettem észre, hogy a legnagyobb egyik fej egyszerűen nem locsol rendesen, vagyis elmegy az egyik 'határig' (ütköző), de vissza már nem indul hanem megáll egy helyben.
Tudtok segíteni abban mit tegyek? mi a megoldás?
Gardena T380 turbinás esőztető

Remélem tudtok segíteni ;))

Bacu
Dumber28 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2594
Most a csövekről kérdeznék.

A gerincet kialakítom 32-es KPE csővel, majd mikor a vízhozam már megengedi akkor 25-ös csőre állok át.
Kérdés, hogy 10bar vagy 6bar-os csövet vegyek. Én úgy gondolom, hogy elég a 6 bar, mivel a rendszerben soha nem lesz 4,5 bar-nal több (ennyit bír a szívattyú).

A KPE csőről megfúrós idomokkal csatlakozok le egy flexibilis bekötésel. Itt már LPE csövet használhatok? .. Az LPE szerintem csak 3,2 bar nyomast bír.. ez elég?
Találtam a TORO termékek között egy "FunnyPipe" nevű flexibilisebb csövet ami 6 bart elbír .. Ez helyettesítheti e az LPE csövet?

Köszönöm a válaszokat
rferi Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2593

Olvass vissza egy-két hetet, pont erről volt megoldás.

Vagy tartály plusz nyomáskapcsoló kell, vagy a másik megoldás egy kis kütyü, ami tartály nélkül teszi meg ezt, azzal a plusszal, hogy még szárazonfutás-védelem is van benne. Ez utóbbi kütyü vagy presscontrol, vagy Brio 2000 névre hallgat.

Éppen akciós az ósanban a Brio.

Előzmény: pongiakos (2592)
pongiakos Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2592
Sziasztok!

Pár hete furattam egy 54m mély kutat, amiben a víz használat közben kb 13-en áll meg. Mivel eléggé lent van a vízszint vettem egy Elpumps BP-10-es mélykútszivattyút ami le van engedve kb 18 m-re. Én nem használnék semmi fullos vezérlős öntözőrendszert, hanem csak egy slaggos-kéziszórófejes megoldással szeretnék locsolni.

Ekkor jutott eszembe, hogy ha rácsatlakoztatok egy szórófejet a cső végére, akkor a csőben megnő a nyomás, ahhoz képest, mintha direktben folyna ki belőle a víz. Pláne ha elengedem a szórófejet, akkor ugye eláll a víz és mégjobban nő a nyomás. Ha jól sejtem, akkor egy ilyen nyomásemelkedés rövid időn belül tünkre vágná a szivattyúmat.

Kérdésem, hogy hogyan, milyen eszközök közbeiktatásával oldjam meg ezt a problémát, hogy a lehető legkevésbé terheljem meg a szivattyúmat? Tartály, nyomáskapcsoló,...??

Ki milyen összállításra esküszik?

Üdv: pongiakos
rferi Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2591

Biztosan van egy halom vezérlő, ami megoldja ezt, vagy minden körön másik vezérlő.

Például a gardena feldugós-vezérlős szelepeivel minden további nélkül kapásból megoldható.

Csak hát az a fránya ellenszenv....

Előzmény: Dumber28 (2588)
rferi Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2590

De szép is lenne, ha ezt előre ki lehetne számolni! :)))

Ez még attól is függ, hogy milyen lebegőanyag-mennyiségű a víz, azok mennyire korrozívak és agresszívek, egy-egy futam milyen hosszú, stb.

Ezt neked előre nem mondja meg senki.

Illetve aki nagyjából megmondaná, az a gyár, de az meg nem fogja megmondani, ezek üzemi titoknak számítanak.

Előzmény: Csaszu (2585)
rferi Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2589

Én nem mértem, hanem a pontozás alapján számoltam.

Elég nagy az eltérés az általuk adódó és a te mérted között.

Ez baj! Mert így teljesen összevissza lett az egész.

Előzmény: wagcina+ (2587)
Dumber28 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2588
Tudtok valami okos megoldást a köbetkező problém-ra?

9 körös rendszert szeretnék öntözni (meg tudnám 8 körrel is oldani), a következő program szerint.
1 nap : 1, 2, 3 kör öntöz, körönkén kb 1,5 órát.
2 nap: 4,5,6, kör öntöz körönként 1,5 órát, 7,8,9 kör öntöz körönként 0,5 órát
3 nap szünnap.
azután előről az egész...

Igy tudnám biztosítani a kb 20-25mm csapadékot minden helyre 3 naponként, úgy hogy 4-8-ig járna a rendszer.

Van olyan vezérlő ami ezt megoldja?

Esetleg, ha bővíteném csepegtető körrel (kb 2-3 db) aminek viszont minden nap öntözni kell!?

wagcina+ Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2587

Kicsit pontosítanék a gardena fejek fogyasztásával kapcsolatban.

A T200-as fej 360-as beállításban 9,2 liter vízet fogyaszt 1 perc alatt.

Tehát ez a te álltalad említetnél azért kissebb. 3x9,2=27,6 liter.

Előzmény: rferi (2555)
eR-dei Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2586
ráteszel a tápra egy vezérlést, az majd lekapcsolja...
Előzmény: rotburg (2578)
Csaszu Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2585
Sziasztok
Házi vízellátó szivattyúknak mennyire lehet megállapítani a várható élettartamát ?
Hány üzemóra? Gondolom függ a kapcsolások számától , és a felhozott víz mennyiségétől is , de mégis körübelül ? Pedrollo jswm 15m, 20literes hidroforral, havi kb 30 m3 vizet szív fel, teljesen száraz helyen van. A tengelytömítés meddig bírja ? előre is köszönöm
GTA390 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 2584

Az én kutamban kb. 8,5 m-re kell leengedni a lábszelepet, szóval még rosszabb lenne a helyzet, mint nálad.

Találtam egy szivattyűt, ami az adatlap és az ajánlott fogyasztói ár alapján is megfelelne ( Alko TDS 1201 ), de olvastam valahol, hogy minimum 150-es lyuk kell hozzá, nekem meg 125-ös csövem van. :-(

A másik lehetőség az Alko TBP 3300/7, ami akciósan 45000 + Áfa volt a Metroban.

Van valakinek valami ötlete, hogy milyen más "gazdaságos" megoldást lehetne kitalálni a 125-ös kútba, ha később automata öntözőt is rá szeretnék majd kötni?

Előzmény: rotburg (2583)
rotburg Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2583
Nekem van egy eladó AL-KO HW601 Inox házi vízellátóm + AL-KO 7 méteres 1"-os fém szűrőkosaras, bronz visszacsapó szelepes szívócsövem. A szivattú 1 hetes hibátlan állapotú, csak nálam a meglevő rendszert nem tudja meghajtani. Doboz, gar. papír minden megvan. Ha valakit esetleg érdekel keressen meg rotburg@freemail.hu. Az árban meg fogunk egyezni. Bocs az off-ért
Előzmény: GTA390 (2582)
GTA390 Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2582
Az AL-KO HW601 pedig 26-tól lesz akciós a Metroban (15.000 + ÁFA)!
elitkert Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2581
Igen a 6m mélység 0,6 bar veszteséget jelent, ugyanez megvan a búvárnál is, ott is ki kell emelni ezt a magasságot. A búvár talán annyival szimpatikusabb, mivel lenn van a vízben így kevés helyet foglal, csak a nyomócső jön fel, presscontrolt erre is tudsz rakni.
Előzmény: rotburg (2578)
rferi Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2580

JAJ!
Skacok!Majdnem elfelejtettem!

Az ósanban mától akciós a Brio!!!

http://www.auchan.hu/ujsag/oldalak/nagyok/images/15_10.jpg

rferi Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2579

A szivattyút nem zavarja, ha kevesebb vizet szállít!

Amíg szállít annyit, hogy a hűtést megoldja a szállított víz, addig nincs gond.

Amikor teljesen lezárod, és kialakul a zárt nyomás, onnantól már nem is erőlködik!

Csak azért ég le, mert megszűnik a hűtés!

(fogd be a porszívó csövét!Felpörög a motor.Miért? mert nincs terhelése!!Ja leég, mert nincs hűtése sem, de amúgy kevesebbet fogyaszt a leégésig! :))))

Előzmény: MZ/Y (2570)
rotburg Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2578
Értem, igazad van. Csak azért írtam oda, hogy a meglevő gardéna fejekkel valahogy összetudjam párosítani az SI mértékenységeket.
Kérdésem a szivattyú teljesítményéből le kell vonni a szívás nagyságát (pl. 4 bar, de 6 méterről szív akkor nekem már csak 3,4 bar a hasznos nyomásom)? És a buvároknál gondolom a vízszint magasságától indul a nyomás.

Továbbra is választ várok

1. Nagynyomású búvár előny : belógatam és kész
soha nem megy üresen
nem kell a szívooldallal bajlódni
hátrány : mi történik vele ha elzárom a csapot?

2. szivattyú + hidrocontroll előny : teljes vezérlés
hátrány : korrekt szívóoldalt igényel (mekkora átmérő?)
gondoskodni kell az időjárás védelemről

Előzmény: elitkert (2572)
elitkert Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2577
Vezetékes vízre tényleg megfelel, ezt nem is néztem, csak alapból szivattyúban gondolkoztam.
Előzmény: rferi (2575)
kisidi Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2576
Van egy örökölt 28m mély ásott kutunk, hogy mennyi benne a vízmélység csak tippelni tudom, kb 2m.Nekünk a víz-gázszerelőnk azt mondta, hogy kizárolag Grundfors vagy Willo szivattyúkban gondolkozzunk. Végül Wilo lett, nem bántuk meg, igaz 130000 körül volt, kapcsolóval, szárazonfutásvédelemmel stb. hidrofor volt, egy 100l-es, és a vízcső is jó volt még a régi szívattyúból. Nem volt vele gond,kb 4 éve használjuk, míg a szomszéd, aki valami áruházi, talán Alkot vett állandóan szerelteti. Nem érdemes, legalábbis a 28m-ről mire felhúznák minden alkalommal csövestől, hát nem egyszerű, de lehet, hogy 4 m-ről ez nem nagy probláma. Egyébként Gardena fejekkel locsolunk, 4-5 fejet simán elbír.
Előzmény: rotburg (2549)
rferi Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2575

A gardena ezzel a számolással a vízvezetékre számoltat, és arra ez a módszer jó is.

Mégpedig azért, mert ott nem egy szivattyú adagolja a vizet a maga erősen eső karakterisztikájával, hanem egy hatalmas vízrendszer, ami ráadásul a nyomást hidrosztatikai nyomásként adja, azaz a hidroglobusz magassága számít (meg esetleg a nyomáscsökkentők közben, hegyvölgyes terepen).

Mindenesetre a víznyomás a vízhozam tekintetében sokkal kevésbé esik, mint egy szivattyú esetében.

Előzmény: elitkert (2574)
elitkert Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2574

Így lehet igazság a dologban, csak a nyomás és vízmennyiség összefüggése azért bonyolultabb, vagyis valahol sántít a rendszer. Kisebb feladatokhoz azért megteszi.

Előzmény: Törölt nick (2573)
elitkert Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2572
Ez a Gardena egység nekem tiszta, mi szükség van ilyen hülyeségre? Vannak tisztességes mértékegységek: bar, l/min, stb ezekkel tudok számolni. Ha mondjuk megnézel egy szivattyú jelleggörbét ott jól látható, hogy egy középső tartományban milyen vízmennyiséghez milyen nyomást tud, ebből aztán lejönnek a különböző veszteségek (szívási mélység, csőhálózat+szerelvények, terepemelkedés)
Előzmény: rotburg (2571)
rotburg Creative Commons License 2007.07.20 0 0 2571
Most értettem meg a tanácsolt mérési metodust, mihelyt lesz időm megmérem, ahogy leírtad. Csak azt lenne jó tudni mit nézzek a tartály nyomásmérőjén?
Az adatai szerint 2 bar-on 2000l/h = 33l/min = 40 gardena egység , 3 bar-on 950l/h = 16l/h = 15 gardena egység.

Ez bizony nagyon karcsú gondolom.

Ha jól gondolom akkor szükségem van egy olyan szivattúra amely gardéna egysége legalább 60, ez tud 3 bar-on = 60l/perc = 3600l/h-át.
Előzmény: elitkert (2563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!