A számkijelzés szerintem alul fehér, felül sárga fényű lehetne, utalva ezzel is fő- és előjelzési funkcióra.
A többi elég véleményes.
Nekem úgy passzolna jobban, ha a főlapos fényeket az eredetihez képest nem piszkálnánk, hanem csak kiegészítenénk az egészet a számokkal, nyilván felfelé számozva. Azaz csupán a lámpasoros indikátorok cserélődnének számokra.
"Szerintem persze a legjobb kombináció az oszzsd főlap kombinálása a számokkal lenne, persze nem a korábbi F.1. "minden is sárga" variációban."
Amúgy (már korábban is írtad) a számkijelzősnél miért zavaró a sárga pettyel adni a csökkentett sebességet?
Amiatt, hogy minden jelzőfény sárga?
Önmagában szerintem oké, hogy az alsó sárga világít. Jelzi, hogy csökkentett sebesség van (nem állj és nem vmax), a felső petty meg úgyis a következő jelzőre utal a sárgaságával.
Mondom, érdekes, hogy aki többnyire erélyesen kritizálja a kétes szabályozást, nem egyértelmű utasításokat, jelzőket, az szerint egy ilyen meg teljesen rendben van...
ugyan létezik vörös villogó is, de nem a gyakorlatban amerre én járok
Sok helyen találkozni vele.
az is egy nehezen felismerhető jelzési kép bizonyos esetekben
Jaj, dehogy az!
Illetve ha az, akkor azokban a "bizonyos esetekben" bármi más fény, vagy jelzés is nehezen felismerhető.
de szerencsére egy továbbhaladást megakadályozó főjelzőhöz tartozó előjelző kép elözi meg, ami miatt elfogadható kompromisszum a nehezebb félismerhetősége...
A villogó pedig maga az előjelzés funkció, még az sem zavarhat be, hogy volt egy M!-re utalód, aztán "megzöldül", csak benézed. A gyakorlatban meg tudom mutatni azokat a helyeket, ahol ilyen esetben a mi jelzéseinkkel q nagy baj van, mert az alsó optika üzemszerűen kitakart, csak nagyon közelről látszik, azaz ésszel kell a jelzőt megközelíteni, mert könnyen hiszed, hogy csak egy zöld, pedig nem. Az elv pedig mindenütt ugyanaz, ahol nem vagy benne biztos, ott az aggályosabbra számítasz. Innentől ebenguba.
Én semmilyen más villogó fényt nem támogatnák ezen tapasztalatok alapján
Gyakorlatilag minimális tapasztalat alapján formálsz határozott véleményt, pedig bőven szólaltak meg olyanok is, akiknek széleskörű tapasztalatai vannak a villogtatott fényű jelzőkkel. Mi is naponta gurulunk ilyenek mellett, pl. Magyarországon is, de Szlovákiában, meg jó sokan Csehországban is. Nem probléma.
Nem tudom, mert én csak egyféle frekvenciával villogó fehér fényt ismerek (ugyan létezik vörös villogó is, de nem a gyakorlatban amerre én járok) és már az is egy nehezen felismerhető jelzési kép bizonyos esetekben, de szerencsére egy továbbhaladást megakadályozó főjelzőhöz tartozó előjelző kép elözi meg, ami miatt elfogadható kompromisszum a nehezebb félismerhetősége...
Én semmilyen más villogó fényt nem támogatnák ezen tapasztalatok alapján, különösen nem olyat hol a villogási sebességet is figyelembe kell venni...Ha nincs egyszerűbb módja, akkor inkább álljunk meg...menjünk lassabban
A karácsonyfáinknak meg van előjelzője...Nincs olyan hogy váratlanul bukkan fel egy szabad 40 vagy egy szabad 60...
Elsiklottál amellett az apróság mellett, hogy a villogtatott fény minden esetben előjelző funkciót hordoz, és önmagában soha nem utal a jelző mellett elhaladás sebességére. Azaz olyan soha nem fordul elő, hogy a fény villogásából, pláne, hogy a villogás sebességéből kell megállapítsd, hogy a jelző mellett mennyivel haladhatsz el.
Ez érvényes akár a mi karácsonyfáinkra is, pláne, ahogy 1-2 jelzőt elhelyeztek. Van, amit a legjobb látási viszonyok közt is csak igen későn lehet teljesen látni, mert beletakar a perontető, a felsővezetéki elemek, vagy valami más. Oda kell figyelni.
Ez egy kritika valamire ami szar, vagy legfinomabb megfogalmazásban nem ideális. Ilyenből egyre kevesebbnek kellene lennie és nem egyre többnek. A karácsonyfáinknak meg van előjelzője...Nincs olyan hogy váratlanul bukkan fel egy szabad 40 vagy egy szabad 60...vagy egy szám, ami nagyban különböző értéket jelez mint amit a zöld és sárga lámpák előjelzője mutatna.
nem tudom mennyire mások a képességeid, de számomra a szinek megkülönböztetése jobban megy mint egy villogó fény frekvenciájának megkülönböztetése, különösen zavaró tényezők kombinációja esetén, ami nem különleges dolog, hanem hétköznapi.
Aggályos jelzésekből germániában sincs hiány. Gondolj csak a DB gegengleisanzeigerre, vagy mondjuk az ersatztsignalra, ami akkor is érvényes, amikor már nem világít.
Ezért sem értem, hogy sok szar megoldás kritizálása után miért állsz ki egy hasonlóan szar megoldás mellett...
Ez érvényes akár a mi karácsonyfáinkra is, pláne, ahogy 1-2 jelzőt elhelyeztek. Van, amit a legjobb látási viszonyok közt is csak igen későn lehet teljesen látni, mert beletakar a perontető, a felsővezetéki elemek, vagy valami más. Oda kell figyelni.
Aggályos jelzésekből germániában sincs hiány. Gondolj csak a DB gegengleisanzeigerre, vagy mondjuk az ersatztsignalra, ami akkor is érvényes, amikor már nem világít.
Sok év osztrák vasutazás után is úgy vélem, hogy az OSZZSD gyökerű fényjelzési rendszer jóval frappánsabb a karácsonyfáknál, ami a főlapot illeti. Az ilyen-olyan lámpasorokkal azonban már egész más a helyzet.
És hát a németek valamiért bevezették a villogót a KS rendszerben, szóval nem tudom.
Ezek ilyen irányzatok.
A villogókkal az a helyzet, hogy előjelzést adnak, ráadásul csökkentettet, nem M!-re utalót, szóval van idő, és tényleg sokkal gyorsabb a gyorsan villogó a lassabbnál.
Szerintem persze a legjobb kombináció az oszzsd főlap kombinálása a számokkal lenne, persze nem a korábbi F.1. "minden is sárga" variációban. De ahol már évtizedek óta működik a gyorsan villogó, ott jobb ezt rájuk hagyni, ők tudják.
Nem. Egy fajta villogót ismerek, de néha még annál is nehéz megmondani, hogy azt látom e vagy valami mást a háttérből...én marhára örülök, hogy legalább villogási frekvenciával nem kell foglalkozni...Persze tudom, jó látási viszonyok között, elötte állva a hülye is meg tudja állapítani, hogy villog, még talán a frekvenciáját is. Kíváncsi lennék egy tesztre, hogy ki mennyire penge az ilyen frekvencia felismerésben egy 14 órás szolgálat után reggel hajnalban...ugyan annak látja e mint műszakkezdéskor...
Simán lehetne a két fény villogása egyszerre. Általánosságban amúgy is térközjelzőn lenne, ott meg közte a vörös fény. Ha meg előjelző (sárga-fehér árbócos) adná, akkor egymás mellett villogna a két fény. Elfér egymás mellett, találni rá példát:
Amúgy is az előjelzést adó jelző (akár térköz, akár előjelző) ebben az esetben a vonatra engedélyezhető sebességgel meghaladható lenne, így az előjelzett jelzés kiértékelése az előjelző meghaladásáig értelmezhető.
Mert vannak elég sokan, akik szenteste 4 után is dolgoznak, be kell érniük a munkahelyükre, másnak onnan ugyanekkor haza. Például hogy nálad is legyen áram meg ivóvíz...
Azért gazdag ország vagyunk, hogy Szenteste amikor 4 után már semmi sem jár a vonatok szinte ugyanúgy közlekednek tök üresen. Minek?
Zónázó meg sima egymás mögött.. Miért nem küldik le a személyt végig aztán nem kéne zónázó, meg távolsági gyorsvonatok is kérdéses, hogy kell-e ilyen sűrűn ilyenkor. Máv - nál miért nem csökkentik jelentősen a kínálatot, ha ilyenkor utas sincs?
Hogy képzelted a két fény villogtatását? Egyszerre nem fogod tudni, mert két szomszédos fény nem világíthat egyszerre (túúúdom...). Felváltva meg... nem is tudom, na annak tényleg karácsonyfa-hatása lenne. :) Meg szerintem nem egyszerű beazonosítani, hogy amikor abban az 500ms-ban éppen nem világít a zöld, egy, vagy két sárga látszik-e.
Csak egy ötlet volt, ami még működhetne is. Ha annak idején így vezették volna be a rendszerbe, most nem lenne min vitatkozni ezen és ez lenne elfogadva.
És ha a villogó zöld és villogó sárga lett volna akkoriban, amit mondjuk most a zöld két ütemű villogására (lassan vagy gyorsan) módosítanának, akkor meg ez lenne a probléma és ezen menne a vita.
Egyébként azzal egyetértek én is, hogy teljesen megkülönböztethető a zöld két különböző ütemű villogása, ahogy azt a 2006-ig használt F.1. tartalmazta is.
Hogy mindig két sárgával kombinálták, az volt elég gáz ötlet, ahogy azt se nagyon értettem, hogy miért kell konkrét számokat írni az utasításba, miért nem elég, hogy a "sebességérték tizede".
"Veszélyes vasutaknál adott esetben a jelzési kép nem is "világító" számmal van kombinálva, hanem csak egy táblával. És mégis.