Fordítsd le itt: http://cgi.ebay.de/Fleischmann-TT-Drehscheibe-6680-mit-Brandt-Decoder_W0QQitemZ260365777859QQcmdZViewItemQQptZDE_Modellbau_Modelleisenbahnen?hash=item260365777859&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318#ebayphotohosting ! A lényeget megtudod belőle! (Hoszzú lenne most ide leírnom...)
Ezt az aukciót az ebayen találtam. Egy németűl jól beszélő kolléga segítene rajtam? Jól látom, hogy 55 perc múlva lejár? Letudnátok fordítani kb hogy mit szán eladásra pontosan? A korongot is és a digitális átépítőt is (ami rajta van a hídon a képen)? Illetve ahol tart az aukció, még nem érte el a minimálárat, ugye? Vagy ennyiért már elvihető?
A modullal most célszerű várni. Ennek igazán akkor van értelme, ha van hova csatlakoztatni. Éppen most megy még a vita a TT-s modulszabványról (hossz, szélesség). Ha ez meglesz, akkor kompatibilisek lesznek talán a modulok. Enélkül viszont a modulod csak a sajátodhoz fog illeszkedni.
Találtam egy cseh kisszériás-gyártós oldalon egy fordítókorongot. 210mm-es a hídja, és összevissza 173. LINK (Ha kell valami, akkor tudok szlovákul, az meg majdnem cseh)
Lehet, hogy akkor a motornak löttek, de ilyen eddig még nem igen fordult elö. Vidd el Csikoshoz, biztos meg tudja csinálni. (Szerintem a kontaktussal van baj belül a szerkezetben.)
Kiszedtem a hidat, 10V egyenáramot (bemérve Fz1-ről) megpróbáltam a gyűrűk összes variációjában, csak a 3-5 párban kattant a relé(?), ami eddig is így volt. A 2-3 és a többi tök süket.
Aztán kiszedtem az egész fordítót az asztalból, mindent szétkötve, majd trafóról újra összeszereltem pontosan rajz szerint. Most az van, hogy az irányváltásnál is szépen kattan és a motor indításnál is hallani a kattanásokat de más semmi.
Tele vagyok dróttal ...
Most már valóban azt hiszem, hogy a motor lehet dögrováson, vagy valahol a vezeték szakadt el, de mitől?
Most hogyan tovább? Ki tud, ki mer ehhez hozzányúlni?
Talán azért, mert az aktív vasútmodellező/gyűjtő minduntalan belefut abba a szennybe, amit itthon szakkereskedelemnek hívnak.
Az ember szeretné a pénzét értelmes, együttműködő közegben elkölteni, de erre pont a nagy "felkent" szaküzletek nem alkalmasak.
Egyébként meg igazad van: itt nincs értelme időnként előszedni ezt a témát, mert pont azok nem olvassák az ilyen fórumokat, akikről ezekben az esetekben szó van.
A direkt levelekre, észrevételekre meg nem válaszolnak.
Talán ha lenne a hazai szaksajtóban olyan értékelő sorozat, mint mondjuk a MEB-ben, akkor esetleg összeszednék magukat...
MaTT, ha nem akarsz új korongot, akkor nekem van elfekvőben egy alig használt Fleischmann korongom. . . Beépíteni nem fogom, mert a régi asztalon kettő szerepelt volna, a mostanin viszont csak 1.
Hmm...erre nem is gondoltam. Olyan nagynak tűnt a különbség a két hossz között, hogy nem gondoltam arra, hogy csak az ütközők nyúlnak le. Így ez a korong megteszi. Bár még késöbb szerzem be, a fűtőházon viszont már dolgozok.
A szóban forgó fordítókorong hídhossza 183 mm, visszaszorozva ez 22 métert jelent. Ennél nagyobb átmérőjű fordítókorongok a MÁV-nál is léteztek (26m)
A dolog pikantériája az, hogy a jelenlegi TT gőzösök szélső tengelytávolsága (elülső futótengely- szerkocsi utolsó tengely között) a 183 milliméternél valamivel kevesebbre adódik, tehát a nagy gépek, ha cipőkanállal is, de felférnek az Flm korongra is, igaz az ütközők már alaposan túlnyúlnak rajta.
Egyébként, az említett fordítókoronghoz tartozó Auhagen körfűtőház esetében a mozdonyállás hasznos hossza 200 mm, így ide is beférnek a nagy gépek is (01, 23/35, 44, 50,52 ) is.
Ha azonban nem tetszik a hídról lelógó ütköző látványa, akkor marad a saját építés, vagy, jobban körülnézve a piacon azért lehet kapni 26m-es korong modelljét is (pl Hapo -nak is van 26 m korong modellje). Persze ez jóval drágább,(meghajtással 300 EUR), mint az Flm korong, és szvsz. már az Auhagen fűtőház sem nagyon illeszthető hozzá, így a fűtőház épületét is sk. kell gyártani majd hozzá.
Szerintetek érdemes e belevágnom a 1,5. terepasztalomnak egy modulba. Azért másfeledik, mert a mostani az félbe van, és +1 az ugye 1,5. (Bocs, matekos vagyok...) Szerintem sokkal többet tudnék kihozni a vasútból, egyszerre nem lenne akkora (iszonyatnagy) kupi a szobámba, és el lehetne pakolni, szállítható lenne. Egyedül attól félek egy kicsit, hogy sokkal macerásabb lesz az építés a csatlakozások miatt... Kuplungokról valami hír? Kb. mennyibe kerül egy pár?
Egy gondolat erejéig visszatérnék a fordítókorong témához. Mért van az, hogy egyetlen elfogadható nagy tételben gyártott fordítókorong van a méretünkben (vagy tévedek?),a Fleischmann 6680-as, és az sem megfelelő a legtöbb használónak. Ezt arra értem, hogy meglehetősen rövid. Ha jól néztem a Br 56-nál hoszabb gőzmozdonyok nem férnek rá. Így az ember vagy lemond pár gyönyörű gőzösről, vagy esetleg saját készítésűvel próbálkozik. Én jelen pillanatban azon az állásponton vagyok, hogy bezserzek egy ilyen korongot, és maradok a kisebb gőzösöknék. Esetleg tudtok mondani valami megoldást?
Igen,ezt ismerem. Én ttmodellen(Péteren) keresztül rendeltem innen. És tényleg mindenük van! (Desirora kellett tapadógyűrű,és azért az ritka mint a fehér holló!:D )
Ha a jövőben valami alkatrész kell, innen tudsz rendelni, a fölső sorban az Ersatzteile gombra kattintva: http://www.modellbahnshop-sebnitz.de/
Mi már rendeltünk több mozdonyba is alkatrészt, és pozitívak a tapasztalataim. Ha jól emlékszem, a postaköltség meglepően olcsó volt. És ami a legjobb, küldtek kekszet:D Szép kis Tilliges csomagolásban:)
Bizony-bizony! Egy terepasztal simán elférne! Még az általunk oly "kedvelt" Medikerben is van egy...De nem igazán fekszik nekik a vasútmodell,pláne nem a TT...
Mivel végül nem lett meg a számla,ezért inkább addig reszeltük míg olyan állapotba nem került,hogy használni lehessen! Tehát már veszi a kanyarokat(nem siklik ki).Úgyhogy már nem kell zsámoly. De azért ez elég gáz,hogy nem tudta,hogy lehet rendelni alkatrészeket...De még mindig az M&H-ban lehet a legnagyobb mennyiségben (helyben) TT-t venni! ModellKit nem kiszámítható...sajnos!:(
Tökéletesen egyetértek masTTertape rövid és igaz szavaival!! A Lurdy egy agyrém! Velem is úgy beszéltek mint egy komplett idiótával, és várták a pillanatot amikor végre elhúzom a csíkot, hogy boldog magányukban mutyizhassanak tovább. Nem értik, vagy nem akarják érteni: belőlünk élnek. De szerencsére vannak már más vevőbarát boltok. Oda kell járni!
Pedig az üzlet mérete megengedné, hogy kitegyenek egy olyan tesztasztalt, amin van mindenféle szabványos ív is, hogy ténylegesen ki lehessen próbálni a modellt.
Érdekes módon az RC-ket minden körülmény közt lehet tesztelni. Pl. Óbudán, vagy a Lurdy-ban sokszor látom, hogy a plaza folyosóján repeszt a modell.
Az is igaz, hogy ugyanez vasútnál már bajos lenne...
Valamikor mondta épp a Váci úti boltban a srác, hogy ő TT-zett, de átállt az OFF méretre, mert hogy abból több minden van...
A héten hallom egy másik boltban (kisebb, barátságosabb) hogy azt mondja az egyik vevő, hogy "már bánom, hogy abbahagytam a TT-zést..."
Elfogadjuk, csak nem értjük meg :-)) Amikor kértem, hogy a vásárolni kívánt mozdonyt szeretném kipróbálni, fintorogva elővettek az asztal alól egy deszkalapot, amire három méretben kb 1 -1 m vágány volt ragasztva és fedobta a pultra , aztán kérte, álljak a végére, nehogy leszaladjon a gép, mert a szabályzó rossz, csak max sebesség van rajta. És mindez egy olyan boltban ahol az egyik fő profil a vasútmodell és milliós nagyságú árukészlettel foglalkoznak.:-((