Valóban, most én is utána olvastam. A háztartási biztosító csak akkor fizet, ha a kulcsodat ellopták. Elvesztés esetén a felelősség biztosító. :-) De azt is írja, hogy zárcserét csak "indokolt" esetben fizet, pl akkor, ha a papírjaiddal együtt vesztetted el, és fennáll a veszély, hogy valaki bemegy a lakásodba...tehát, ha zárat is akarsz cseréltetni, akkor "ügyesen" jelentsd be az esetet :-)
Nem tudom, más hogy kötötte, de nálunk a háztartási és a felelősségbiztosítás együtt fut, eltérő feltételekkel. A felelősségbiztosításra minimális az önrészünk, a háztartásira 400 frank, illetve vis major esetén 500 (hogy ebben mi a logika...?!).
Kulcs elvesztésekor amúgy a felelősségbizti térít:
Szerintem ezt nem a felelősség biztosító fizeti, hanem a háztartási biztosító. Annyit kell majd fizess, amennyi az önrészed. Ha nem akarod megelőlegezni az összeget, akkor jelentsd be az esetet a biztosítónál, és majd ők küldenek neked egy iparost. A számlát (az önrészedről) majd postán kapod meg a biztosítódtól.
Elhagytam a lakáskulcsomat, a jövő héten jön a koma a kulcsos cégtől lecserélni a zárakat. Elvileg ezt a felelősségbiztosításom fizeti, a kérdésem az lenne, hogy ez hogy működik tulajdonképpen. Ki kell fizetnem a zárcserét, és aztán a számlát továbbítani a biztosítómhoz, vagy egyből a biztosítónak kell fizetnie?
2800-3000 EUR körül keresek nettó itt(/X14). A gemeinde, mint a településen dolgozót kedvezményben részesít ( önálló 2 szobás kecó 250 EUR/hó+rezsi, össz max 400 EUR/hó ).Szóval üveggyöngyökért/színes kavicsokért nem váltok csak ha valóban megéri :D Ez is inkább kalandvágy lenne, mintsem anyagi megfontolás.Kutyámat pld. semmilyen fizetésért nem hagynám itt. :) A párom már nem ilyen egyertértelmű helyzet. :D
Azert ebben a nyelvtudas dologban ne legyel olyan biztos! Szuletett nemetek sem ertik oket sokszor. Sot, neha ok sem egymast. :-) Persze, az ot ev Ausztria jo alap.
7.000 netto keves a valtashoz? Ha Ausztiaban ilyen jol lehet keresni, akkor en is inkabb atmegyek oda. Csak akkor azt nem ertem, hogy a sok nemet, osztrak mit keres itt? :-)
Köszönettel fogadnék egy ilyen bérkalkulátor linket.5 éve élek Ausztriában, a nyelvtudás nem hiszem, hogy akár még helyi dialekt szintjén is problémát okozna ( max kell pár nap mire belerázódóm :D ).Az ittenivel együtt van közel 15 éves kórházi traumatológiai gyakorlatom. 7 ezer nettó ( ? ) , hmm ez lehet kevés a váltáshoz. :) Pár kérdés még, ha lehet.Mennyire kutyabarát az ország? Lakásbérlésnél nagy hátrány egy kistestű blökivel való költözés? Első időben nem biztos, hogy dolgozó élettárs megkaphatja az én jogomon a tartózkodási engedélyt? Fejvadász cég bevonása vagy közvetlen jelentkezés az ajánlottabb? Köszönettel...
Szia, vannak bérkalkulátorok, amik elég megbízhatóak. Nagy a szórás, attól függően, hogy beszélsz-e idegen nyelvet (a német kötelező, méghozzá a svájci németet is érteni kell), 7-8ezer körüli bruttóval érdemes számolni, ez mondjuk durván 7ezer körüli nettót jelent.
5 év Ausztriai dipl. kórházi nővérmunka után elgondolkoztam, hogy váltok Svájcra.Sok kérdésem lenne, de a legfontosabb mindenekelőtt, saccperkábe milyen nettó jövedelemre lehetne számítanom viszonylagosan ritka traumatológiai gyakorlattal?Amit olvastam eddig, azok igen nagy szóródást mutattak.Volt 5000 netto és láttam sok fejvadász cégnél 8-10000 chf-es jövedelmi ajánlatokat is.Melyik lehet a két érték közül a reális?Előre is köszönöm a választ/válaszokat.
Svájci burkolás,festés,gipszkartonás,kézi vakolás,szalagparketta/parketta lerakás,nm árakhoz szeretnék segítséget kérni, mint vállalkozó, mennyiért szokták kint vállalni az ilyen munkákat? Egy körülbelüli nm árra lenne szükségem, amennyiért szokták ezeket vállalni. Bármilyen segítséget szívesen fogadok.
Igen :-( Nekünk utoljára 2 éve költözött ki ismerősünk és bennem még az van. Meg a tavalyi (tavalyelőtti?) "Massiiwanderig" elleni iniciatíva, amire válaszul az európai országok úgy berágtak, hogy egyetemek ki akarták zárni Svájcot az Erasmus programból. De igen, teljesen igazatok van, a kvóta kifújt és talán idén lesz majd új szavazás a témában. Bocs, előbb járt a szám, mint az agyam.
Majd valamikor a népszavazás alapján megint visszaállítják, de igen, most automatik B van, kivéve ha nem éri el a fizud a 50e chf-et évente, vagy fix idejű szerződésed van, stb.
Na most aki EU állampolgár és kap itt egy állást az automatikusan megkapja a B-t, ergo az a kérdés, hogy jogosult vagy-e svájci munkavállalásra általában azt takarja, hogy EUs állampolgár vagy-e.
Ha pl megnéztek egy álláshirdetést mondjuk a monsteren ott is legtöbbször ki van írva, hogy az állásra csak EUs meg svájci állampolgárok jelentkezését várják.
Mindenesetre azt a végkövetkeztetést vonnám le, hogy úgy kijönni ide, hogy valakinek nincs munkája totálisan felesleges. A kvalifikáltabb munkaköröket simán meg lehet pályázni külföldről is, az alacsonyabban kvalifikáltakhoz meg kell keríteni egy megfelelő munkaközvetítőt, aztán ennyi.
Ez így nekem csak azért fura, mert munkavállalási engedély nélkül nem is tudom elképzelni, hogy hogy lehet olyan embert találni, aki szóba áll velünk. Tényleg mindenhol az első, amire rákérdeznek, hogy jogosultak vagyunk-e svájci munkavállalásra. Na most ezek szerint van a tartózkodási engedélynek olyan kategóriája, ami még erre sem jogosít fel. Ne haragudjatok, teljesen igazatok van, én ilyenről még soha nem hallottam.
köszönöm szépen az észrevételeket. Most éppen hadakozásban vagyok az RAV-al itt Schaffhausenben.
Én úgy olvastam, hogy 3 hónapig tartózkodhat itt egy EU/EFTA állampolgár tartózkodási engedély nélkül, csak bejelentkezési kötelezettséggel. Ha ez idő alatt nem találsz munkát, igényelhetsz további 3 hónapra Ausweis L-t, ami 1 évre meghosszabbítható.
Most jött meg a hölgy válasza, bemásolom eredetiben:
"Wie erwähnt können Sie ohne Bewilligung 3 Monate in der Schweiz eine Stelle suchen. Danach besteht die Möglichkeit (wenn Sie bei einer Gemeinde oder Stadt sowie dem RAV registriert bzw. sind) eine Aufenthaltsbewilligung für die Stellensuche zu beantragen. Diese Bewilligung ist jedoch noch keine Arbeitsbewilligung. Eine Arbeitsbewilligung L für Arbeitsverhältnisse bis zu 1 Jahr kann nur in Zusammenhang mit einer vorhandenen Stelle beantragt werden. Die Migrationsämter prüfen die Aufenthaltsbewilligungen / Arbeitsbewilligungen zur Zeit sehr genau. Es kommt teilweise auf den Beruf an, d.h. ob im gesuchten Bereich Stellenangebote vorhanden sind und nur wenig oder keine Bewerber vorhanden sind. Im Weiteren wird die Broschüre swissemigration nicht mehr verwendet und abgegeben. Bitte beachten Sie die Publikationen auf www.eures.ch."
Ha valaki egy konkrét állásra jön, szerződéssel, stb, az más tészta. Akkor a munkaadó bevállalja a kockázatot, hogy a leendő munkavállaló esetleg mégsem váltja ki / nem kapja meg a tartózkodásit.
A munkavállaló szempontjából viszont nem számít, hogy szerződéssel vagy habókra jött; érdemes azonnal kiváltani az engedélyt. Egyrészt a hatóságok bem nagyon kedvelik azokat, akik az utolsó percig húzzák papírok nélkül, másrészt nekem még nem volt dolgom olyan fejvadásszal, HR-essel, akinek ne az lett volna az első kérdése, hogy milyen típusú engedélyem van. Tudom, hogy egy halom pénztől esik el az ember, mert a Krankenkasse, stb, de ez a befektetés max 2 nap alatt megtérül, ha sikerül elhelyezkedni. Sajnos ingyen nem lehet megúszni, de itt havi kb 200 frankról beszélünk, hacsak nem arról van szó, hogy a vendégül látó rokon / ismerős nem akarja a saját lakcímére bejelenteni.
De egyáltalán, fel sem merül, hogy valaki munkábaállási szándékkal jön és nem váltja ki az ehhez szükséges engedélyt. Ez az út nemigen járható.