Keresés

Részletes keresés

Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.22 0 0 830
"Tessék kérem megmondani a gyerekeknek, hogy nem vagyunk kíváncsiak a véleményetekre, vagy hogy kicsik vagytok ti még ehhez !"

ez így van!

"Órakezdéskor a tanulók mindegyike megfordítja a székét, és a tanárnak háttal ül le, mert már nem tudja másként tudomására hozni a tanerőnek, hogy 150 %-ra elvesztették a gyerekek a belé vetett bizalmat"

ugyan már, nem kell ebbe nagy dolgokat képzelni. a gyerek (ez is egy rendszerhiba) utál tanulni. csajozni/pasizni, vagy játszani, hülyülni akar. a fizika helyett jobban érdekli a tokio hotel. semmi köze a bizalomnak a diákcsínyekhez, a gyerek mindent megtesz amit úgy gondol, hogy megteheti. és mivel manapság minden azt sugallja, hogy tedd meg amit megtehetsz (média, politikai közbeszéd, stb. , meg is teszi.

"Nem mindenki hozza otthonról a módszereket, vagy jön rá magától a trükkökre. "

na ezért kellene a szülőket jól picsánrúgni.
Előzmény: JUSTFIRE (829)
JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.22 0 0 829
azért szerintem ez egy nagy marhaság, hogy a diákönkormányzatok kezébe ilyen jogokat adnak. még csak nem is felnőttekről van szó.

Tessék kérem megmondani a gyerekeknek, hogy nem vagyunk kíváncsiak a véleményetekre, vagy hogy kicsik vagytok ti még ehhez !
Gondolni úgyis tetemes esetben ezt gondolják.
Megtanulják az ifjoncok, hogy csak leírva vannak a demokratikus jogok, de nem érvényesíthetők. Mi marad tehát ? Megy a szülő az igazgatóhoz, aminek ritkán lesz jó vége. Órakezdéskor a tanulók mindegyike megfordítja a székét, és a tanárnak háttal ül le, mert már nem tudja másként tudomására hozni a tanerőnek, hogy 150 %-ra elvesztették a gyerekek a belé vetett bizalmat (ez gimnáziumban NEM történt meg, a "vadliberális" anyuka inkább ezt javasolta a gyerekeknek, akik a papírgalacsinnal történő módszeres dobálgatással akarták a kialakult helyzetre felhívni angoltanárnőjük figyelmét. Hogy miért nem történt meg végül ? 11.-es gyerekek ott tartanak: felesleges még ez is, bármi, mert úgysem fog történni semmi. Nincsenek igazán birtokában annak, hogyan lehet konfliktusokat kezelni, problmákat megoldani. Lassan érettségizni fognak, de sem otthonról, sem az iskolából nem hoznak pl. ilyen életrevaló ismereteket.

Életrevaló ismeretek még:
Gimi első félévében volt egy "tanulás tanulása" c. tantárgy. Az ötlet jó lett volna, ha megfogja a gyerekeket, ha hatásos eszközt tudott volna adni. De elmúlt "ilyen is volt" címszó alatt.
Pedig hát ez az alapja a tanulásnak. Nem mindenki hozza otthonról a módszereket, vagy jön rá magától a trükkökre. Mennyivel könnyebb lenne az otthoni tölcsérezés, mennyivel több ideje maradhatna a lurkóknak másra. Ez miért nem kerül bele a tantervekbe ?
Előzmény: Joranne_Sutt (820)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.22 0 0 828
szerintem ebben a topikban már volt erről szó: a közoktatással rendszerszintű problémák vannak, amelyek nem a tanárok hibájából adódnak, hanem egyszerűen a rendszer olyan, amilyen. tehát az iskolát és a tanárt hibáztatni sehova nem vezet.
Előzmény: JUSTFIRE (826)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.22 0 0 827
az oktatás. a nevelés a szülő feladata, azt az iskola maximum kiegészítheti.
Előzmény: Törölt nick (825)
JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.22 0 0 826
Csatlakozom.
Ha már ennyire oktalan vagyok, világosítsatok már meg !

Némi kis eredmény a nevtan segítségével: fiam túl sokat kapott itthon és az oviban ismeretből (vadliberálist ? :), ebből-abból, és iskolakezdéskori csalódottságát úgy jellemezte: unatkozott a suliban. A tesztek egy része is kész: olvasáskészsége jó (ez baj, hogy itt húzódik a szint, mert nekem nem jó !!!), íráskészség szintén, logikai képesség: kiváló. Figyelem és szövegértés még hátra van. Alakul a kép.

(( Mindenkitől elnézést kérek, akit zavar személyes ügyeinkkel való előhozakodásom.
Amiért mégis mindig elküldöm e sorokat mindig: manapság nagyon sokat beszélgetek, levelezek általános iskolás gyerekkel bajlódó szülőkkel. Legtöbbjük tanácstalan, ugyanúgy mint én. Sokuknál a nevelési tanácsadóhoz, iskolapszichológushoz való fordulás egyenlő azzal, hogy "pszichés"-nek fogják a gyerekét tekinteni az osztálytársak, meg az ismerősök, szóval eleve kizárják ezt a lehetőséget... Magántanárt fogadnak, meg büntetnek keményen, holott valami másra lenne szükség. ))

Előzmény: Törölt nick (825)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.22 0 0 824
"hogy az is kola nem partnernek tekint a nevelésben"

nem is fog. mert nem az a dolga.
Előzmény: JUSTFIRE (823)
JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.22 0 0 823

A pofozkodó tanerőt simán fel kell jelenteni, és egyből kikerül a döntés joga az iskolából. A feljelentés nyomás bírósági eljárásban mondhatják ki a tanerő alkalmatlanságát. Ennyi.

Kösz, most már tudjuk. Erről is az a véleményem, hogy kevesen merik ezt a lépést megjátszani. A szülők tartanak attól, hogy a gyerekükön fog csattani az ostor.

Nézd meg az iskolai fórumokat ! Hány helyen látsz konkrét kritikákat egy iskola, egy pedagógus tevékenységéről ? Sehol.

Én magam abban a helyzetben vagyok, hogy az is kola nem partnernek tekint a nevelésben - én szerettem volna annak tekinteni őket, de ez már rég elúszott -, hanem meg kellene húznunk magunkat egy pisszenés nélkül. Megkaptam már azt is, hogy nem kell itt dekkolnunk, 1 fő helyére tömött sorokban állnak az iskola kapuja előtt.

Előzmény: bejuma (819)
JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.22 0 0 822

Az igazgatóválasztási eljárásban a DÖK-nek véleményezési joga van. Ha igaz, amit állítasz, az eljárás során a DÖK nem támogatja az igazgató jelölését-kinevezését. Ilyen esetekben azért az önkormányzat el szokott gondolkozni.

Csak egy példát mondj erre !

Én nem halottam még ilyen esetről.

Szerintem igen kockázatos lehet egy diák számára ezt meglépni.

Sőt ! Annyira nem kirívó az ilyen iskolai helyzet, hogy a DÖK-ig el se jut, vagy vállrándítás a reakció.

renegade Creative Commons License 2007.05.21 0 0 821
Ha igaz, amit állítasz, az eljárás során a DÖK nem támogatja az igazgató jelölését-kinevezését. Ilyen esetekben azért az önkormányzat el szokott gondolkozni.

Az önkormányzat még azon sem szokott elgondolkodni, ha a tantestület nem támogatja valamelyik pályázatot. Tesznek rá nagy ívben.
Joranne_Sutt Creative Commons License 2007.05.21 0 0 820
"Az igazgatóválasztási eljárásban a DÖK-nek véleményezési joga van. Ha igaz, amit állítasz, az eljárás során a DÖK nem támogatja az igazgató jelölését-kinevezését. Ilyen esetekben azért az önkormányzat el szokott gondolkozni."

azért szerintem ez egy nagy marhaság, hogy a diákönkormányzatok kezébe ilyen jogokat adnak. még csak nem is felnőttekről van szó.
bejuma Creative Commons License 2007.05.20 0 0 819

A mostani igazgató kinevezésekor elborult nagyobb gyermekeim és osztálytársaik arca.

Az igazgatóválasztási eljárásban a DÖK-nek véleményezési joga van. Ha igaz, amit állítasz, az eljárás során a DÖK nem támogatja az igazgató jelölését-kinevezését. Ilyen esetekben azért az önkormányzat el szokott gondolkozni.

Amikor nem hagyták a gyerekek annyiban, hogy egy pedagógus felpofozta a gyerekét kritizáló tanulót,

A pofozkodó tanerőt simán fel kell jelenteni, és egyből kikerül a döntés joga az iskolából. A feljelentés nyomás bírósági eljárásban mondhatják ki a tanerő alkalmatlanságát. Ennyi.

szerinte a pofozkodó pedagógusnak igaza volt és igenis elfogadható, hogy a fiát szóval bántó, amúgy igen hátrányos helyzetű gyereken így vehet elégtételt.

Tökmindegy a gyerek szociális helyzete. Senkit és semmilyen körülmények közt nem lehet verni. A pofon is verés.

Egyébként tanítja valamelyik gyerekedet az igazgatónő? Mert csak eben az egy esetben lehet függő helyzet. Ha a többi tanárral jó a kapcsolat, hogyn fajulhattatok el idáig?

Előzmény: JUSTFIRE (817)
sensei47 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 818
"A mostani igazgató kinevezésekor elborult nagyobb gyermekeim és osztálytársaik arca. A pedagógus ugyanis már régebben elhíresült következetes, elvtelen kollégapárti és a gyerekeket minden esetben hátrányosan érintő döntéseiről."

Tettetek-e panaszt az iskolafenntartónál? Minden egyes igzságtalan döntése után levelet kellene írni...
Előzmény: JUSTFIRE (817)
JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.20 0 0 817
Detonátor!

"Annyira liberálisan nevelted, hogy a nyalóka visszanyalt. Persze mindig más a hibás. Annyira tipikus, hogy szinte fáj."

Ez nem jött össze.
Mint említettem, van még 2 nagyobb gyermekem. A lányom tiszta kitűnővel végzett ugyanebben az iskolában, bár 3 évvel ezelőtt. A nagyobbik fiamnak ez a rovó volt az első szemenszedett cselekedete.

A mostani igazgató kinevezésekor elborult nagyobb gyermekeim és osztálytársaik arca. A pedagógus ugyanis már régebben elhíresült következetes, elvtelen kollégapárti és a gyerekeket minden esetben hátrányosan érintő döntéseiről.
Amikor nem hagyták a gyerekek annyiban, hogy egy pedagógus felpofozta a gyerekét kritizáló tanulót, a mostani igazgatónő nagyot lendített magán: szerinte a pofozkodó pedagógusnak igaza volt és igenis elfogadható, hogy a fiát szóval bántó, amúgy igen hátrányos helyzetű gyereken így vehet elégtételt.
Előzmény: Detonátor (812)
highspeed Creative Commons License 2007.05.19 0 0 814
egyébként az ilyen eseteknél le se kell írni az elkövetőt.. szülő késel... annyira egyértelmű, hogy kikről van szó :)
Előzmény: sensei47 (803)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 813
Van itt több mint 800 hozzászólás. Én nem olvasom vissza, de kérdeznék. Kimondta-e valaki nyíltan, hogy: Cigány gyerekek verik a tanárokat! Vagy csak a maszatolás ment? Félrenézés, elfordulás, ahelyett hogy nyíltan kimondanánk, ami tény?
Struccok vannak-e itt, vagy a szemükkel látó emberek, és nem csak a fejükből kifelé nézők?
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 812
"Előfordult többször, hogy rajta kérték számon, miért viselkedik az öccse ilyen galád módon. Most már a bátyus is megkapta a maga rovóját, mert az ablaknak háttal állva kilökött a párkányról az udvarra egy üvegből készült üdítős palackot. Miért árulnak üveg cuccot a büfében ? Ki rakta a párkányra az üveget ? Ezeket a kérdéseket csak én tettem fel, a tanárok meg sem kérdezték sem a fiamat sem senkit a történtekről, sőt a rovóban az állt, hogy szándékosan kidobta, és az udvaron gyerekek játszottak az ablak alatt. Persze egyik sem igaz, de kit zavar, hogy a pedagógus hazudik ? Őket nem."

Természetesen az üveg a hibás. Honnan tudod, hogy nem ő dobta ki?

Nevelési tanácsadó, pszihomókus, meg egyéb sallang. Szerintem ez a probléma, a megfelelő, tudatosan felépített nevelésen kívül.

Elszúrtad, nem kicsit, nagyon. Annyira liberálisan nevelted, hogy a nyalóka visszanyalt. Persze mindig más a hibás. Annyira tipikus, hogy szinte fáj.
Előzmény: JUSTFIRE (798)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 811
"Van azonban egy nagy probléma ezzel: egy gyerek nem lesz magától kutyaütően rossz. Egy szülő sem akad, aki lenyelné, hogy 4.-es gyereke az 5.-ben ekkora romlást mutat. Azaz jelenleg azt kockázatja iskolánk, hogy messze megerőstjük azt az általános véleményt róluk, hogy NEM KÉPESEK előforduló pedagógia problémákkal megbírkózni, csak elitképzésre alkalmas az iskola."

Otthon kell nevelni elsősorban, a pedagógus csak kiterjeszti az ismereteit, és megnyitja a világ felé a gyerkőcöt. De ha otthonról semmit nem hoz az a gyermek, csak ezt a vadliberális mindenkire teszek mentalitást, akkor a kedves szülőé a felellősség.
Előzmény: JUSTFIRE (794)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 810
"Szép hivatás lenne ez, az egyik legszebb. De aki nem ért hozzá, legyen szíves vegye a kabátját !"

Gyereket sem kéne csak úgy csinálni a vak világba. Azt a gyereket nevelni kell, felkészíteni az életre, az óvodára, iskolára. Tisztességre, tiszteletre tanítani.
Előzmény: JUSTFIRE (789)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 809
"Én nem értek a neveléshez, viszont ő meg nem ért az én munkámhoz."

Az első részénél lehet az eb elhantolva. ;) Minek akkor a gyermek?
Előzmény: JUSTFIRE (800)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 808
Cigány kultúra.
Előzmény: Eleon Nóra (804)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 807
Ha köpködött, azt mondanám, hogy megérdemelte.
Előzmény: watchdog (19)
Detonátor Creative Commons License 2007.05.19 0 0 806
Vadliberális szülők, vadliberálisan nevelt gyermeke. Azért a feljelentgetés itt is bejátszik. Tipikus...
Detonátor Creative Commons License 2007.05.18 0 0 805
Miért kéne ehhez új topic? minden cigány hírhez nem kell új topic, mert van hozzá. :)
Eleon Nóra Creative Commons License 2007.05.18 0 0 804
Na, itt látható, hogy a szülői példa mennyire hat a gyerekre.

Szegény gyerek! Elmebeteg anyuka.Nem tudom mit szólna, ha valakinek nem tetszene a képe, és belévágná a kést. Ez kb nálam az a kategória. Abnormális.
sensei47 Creative Commons License 2007.05.17 0 0 803
Elnézést, nem akartam új topikot nyitni... Most nem tanárt, hanem diákot bántalmazott súlyosan egy szülő...

=======

Szülő késelt meg egy diákot a kislétai iskolában
2007. május 17. 19:46

MNO
Megkéselt egy diákot egy dühöngő szülő a kislétai általános iskolában. Az eset előzménye az volt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu oktatási intézményében csütörtök reggel, az első óra előtt megverte egyik diáktársát egy 17 éves, nyolcadikos fiú.

Következő szünetben a két fiatalt az igazgatói irodába rendelték, ám eddigre a megvert fiú népes családja is értesült a történtekről, ezért ugyanakkor rontottak be ők is az iskolába.

Amikor az épület előterében az anya meglátta fia bántalmazóját, a zsebéből előkapott egy kést, és azzal lapockán szúrta a kamaszt. A dühöngő asszonyt az egyik tanár fogta le; a megvágott fiú könnyű sérülést szenvedett.

A 32 éves nő ellen a Nyírbátori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés kísérlete, a verekedő fiatal ellen pedig garázdaság miatt indult eljárás.

(hirtv.net)
borzimorzi Creative Commons License 2007.05.16 0 0 802

Kedves Justfire, látom írásaidból a szülői szeretetet és aggodalmat, csupán ezért írok. Attól tartok, cefetül belegabalyodtál a valódi atrocitások, a féligazságok és a felderíthetetlen hazugságok hálójába. De, ha megbocsátod, nem is Te vagy nekem e szempontból a legfontosabb. Hanem a srácaid, különösen a kisebbik.

A nyolcadikos most már füstön lógva is kibírja, ami még az ált. isk.-ból hátravan, s az már a felvételiken eldőlt, hogy hová megy tovább. Viszont a kicsit mindenképpen ki kell szedni ebből a környezetből, és igen, lehetőleg a kerületből is elvinném, ha a helyedben lennék.

Viszont nem úgy, hogy teljesen bűntelennek érezze megát, akit Justfire kimentett a csúnya, rossz tanarak és még csúnyébb/rosszabb elvetemült kölykök közül. Hanem megértetném vele egyszer s mindenkorra, hogy kötelességei vannak. Lehet, hogy negyedikben valóban nagyon kényelmes volt a mindent elnéző, tyúkanyó típusú ofő meg a többnyire ismétlést tartalmazó anyag. Ezután hideg zuhanyként érte, hogy ötödikben bizony keményen tanulni kell, mert az a legnehezebb az első nyolc között. Ráadásul pótmamát se játszott egy tanár se, hanem elvárták tőle a minimumot, hogy pl. a tornacucc, hf stb. mind rendben legyen. Nem kétséges, hogy rosszul esett neki, pláne, ha a tyúkanyó a negyedik osztály végén egy szót se szólt arról, hogy ötödikben keményebb világ lesz és készüljenek fel arra, hogy össze kell magukat kapniuk. (Lehet, hogy nem tudta?) Az is lehet, hogy a figyelmetlenségéért rossz formában figyelmeztették, netán valamelyik tanár ki is gúnyolta. Ez nyilván rosszulesett neki. Anno engem is szidtak a tanáraim rendesen, csak engem otthonról akkora szeretetcsomaggal indítottak el, hogy fel se vettem. Kisfiad önbizalma valszeg nem áll ilyen stabil lábon, ráadásul érzékeny korban van. 

Nem tisztem tanácsot adni, mert a dologról csak azt tudom, amit ide leírtál, és az nyilván a teljes képnek max. a tizede. Az eddigi benyomásaim alapján és legjobb akarattal egyet tudok mondani: sipirc!

Viszont ez  nagy terheket ró Rád és a nyolcadikos bátyóra. Mert nem életszerű arra bazírozni, hogy az új suliban a kisfiút egyből nagyon szeretni fogják. Az ofője nem fog repesni az örömtől, hogy kap egy olyan gyereket, akinek az előélete problémás és várhatóan az új helyen is "bajkeverő" lesz. Az új osztályban pedig kialakult csipkedési sorrend és kialakult kapcsolatrendszer lesz a gyerekek között. Félő, hogy a hierarchiában csak úgy tudja majd feljebb küzdeni magát, hogy brahizik. Ezzel csak rájátszik a már amúgy is meglévő félelemre, hogy bajkeverő jött közéjük. Törik-szakad meg kell értetned a gyerekkel, hogy csakis attól fogják befogadni és becsülni, ha mindegyiknél jobban tud. Akkor majd ők akarnak vele barátkozni, nem pedig neki kell hülyeségekkel felhívni magára a figyelmet. Különben csak brahizni fog és akkor lehet, hogy legközelebb már nem önként fog távozni.

A megoldás szvsz egy lehet, legalábbis a családban a költözködések miatt ezt az egyet próbáltuk (unokatesóim különösen), és működött. A nyolcadikos ismétlés gyanánt, Te pedig felügyelőként az ötödikes anyag átvételével töltitek az augusztust. Addig azonban felhőtlen vakáció , sok mozgás, nyaralás, sok palacsinta :), szabad olvasás, kártya, társasjáték, minden, ami nem suli és fizikailag/logikában erősít. Az ész mellett a fizikai ügyesség és erő a másik, ami megbecsülést szerezhet neki a társai közt. Amit csak a felszínen vett be az agya, az kitörlődik, amit valóban megértett, az készségszintűvé mélyül. Ki fog derülni, mit tud valójában.

De ez sok feladatot jelent Neked és a Bátyónak. Át kell tanulmányoznod az ötödikes anyagot a fontosabb tárgyakból (matek, magyar, töri a minimum, de a fizika és a biosz előtárgyait sem ártana.) Ezután be kell szerezned azokat a tankönyveket és munkafüzeteket, amelyeket az új suliban a jövendő osztálytársai használtak ötödikben.  Itt szerezhettek jópontot a jövendő ofőnél, akit ezeknek a dolgoknak a kiderítése céljából felkerestek. Ne panaszkodjatok a régi sulira, azzal csak magatokra vettek rossz fényt. Lássa rajtatok, hogy a jövőre koncentráltok és a gyerek meg akar felelni, meg akarja mutatni, mit tud. Az első benyomás nem lényegtelen.

Ezután június és július folyamán beszerzed a tankönyveket és menetrendet csinálsz. Ez afféle tanmenet, vond bele a Bátyót is a tervezésbe. Ne terheld túl a kissrácot, de napi 4 óra munka legyen. A Bátyó fogja végigmagyarázni neki az éves anyag legfontosabb részeit, Te pedig esténkint és hátvégeken ellenőrzöd a végzett munkát. A kissrácot legkésőbb Klára napjától fogjátok be (megnéztem, idén vasárnap, tehát könnyített jelleggel egy délelőtti laza beszélgetés elég arról, hogy mit tartott érdekesnek a tavalyi tananyagból. Ha jártok misére vagy istentiszteletre, akkor gyalog hazafelé. Megebédel, alszik, délután pedig megmutatjátok neki a tervet. Tudatosítjátok, hogy ez nemcsak a tanulásról szól, hanem arról, hogy jó helye legyen a rangsorban, felnézzenek rá a többiek. Vasárnapra ennyi elég. Hétfőn kezdetek, eleinte az általa is szeretett részekkel (13-14-15-e). Legkésőbb Nagyboldogasszony után vágjatok bele a sűrűjébe, és ne nyugodjatok, amíg nem ért mindent jól. Ha túl nehéz kérdéseik vannak, írják le, estére otthon leszel és válaszolsz. Reggel nyolctól matek-magyar-töri-term.tud., délre végeznek, evés. Délután max. 1-2 óra hf. Hétvégén csak szombat délelőttre tégy munkát, amikor 2-3 óra alatt alaposan megnézed, mit tud. A tárgyakbéli ismeretekhez társítod a sajátjaidat. Értse meg, mi miért fontos, mihez lehet kötni, mire lesz jó később.

Lényeg a lényeg: mire eljön a szeptember, ő képben lesz róla, hogy a többi osztálytársa mit tanult az előző évben. Kezdődik az ismétlés, a többi akkor fogja összekaparni magát, de kisfiad már lendületből megy neki, menetből veszi be a várat. Ha van olyan gyerek, akinek segíteni tud szünetben, bátorítsátok e szándékában. Ettől fogják látni rajta, hogy jószívű, nem önző, és tud. Szerintem ez a legbiztosabb út a beilleszkedéshez.

Bocs, hogy csak a saját és unokatesóim tapasztalatát oszthattam meg Veled. Ha nem vagy tanár, nehéz dolgod lesz, de menni fog. Lényeg, hogy érezze, Ti vele vagytok és segítitek sikert elérni. Nem hiszek a pár hétre alkalmazott magántanárokban, azoknak a gyerek életében semmi lényeges szerepe, csak epizódszereplők. Érzelmileg nem érintik meg a gyereket, nem akar nekik imponálni. Neked viszont akarni fog, és a Bátyjának is. Ne takarékoskodjatok a dicséretekkel, mert attól kap új erőre, de ne is halmozzátok el érdemtelenül, mert akkor ellustul!

Remélem, szeptemberben újra látunk itt és elmondod, mire jutottatok. S mivel ez itt elég off, talán abba kéne hagynunk, ill. esetleg nyithatnál egy új topicot e témának. A gyakorló tanároknak biztos több hasznos ötlete van, mint a magamfajta pályamódosítónak.

Csót:

b

bejuma Creative Commons License 2007.05.16 0 0 801

Sok mindenben igazat adok Neked, de azért azt légyszíves már elismerni, hogy nekünk, szülőknek is vannak jogaink, és a pedagógus nem felsőbbrendű lény.

Készséggel elismerem mindkettőt,és egyetértek vele. Mindig is ezt, és nem az ellenkezőjét állítottam.

Én nem értek a neveléshez,

Hááát ... azt hiszem, erre nincs mit mondanom. Nem értesz a gyerekedhez? Nem tudod, mi kell neki?  :(

viszont ő meg nem ért az én munkámhoz.

Nem is kell.Bőven elég, ha a sajátjához ért.

sehol nem olvashattad, hogy csakis az iskolát okolom.

De azt sem, hogy elmarasztalnál mást is az események miatt.

Következő kép: igazgatói iroda.
Elhangzik a letorkolás fiam kijelentése miatt, majd megfenyegeti az igazgatónő gyerekem, hogy az új iskolában egy rossz szót ne merjen mondani a mostani sulira, mert megkeserüli.

Gyerekfantázia, amit a kedves szülő kp-nak vesz.

JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.16 0 0 800
Sajnálom, hogy értelmezhetetlen, amit leírtam
Sehol nem láthattad, hogy a fiam mintagyerek, vagy annak tartom (1)
Jelen körülmények közt igenis a fiamnak hiszek (itt a 8.-os ról van szó) (2)

(3) "Ez már paranoid egy kissé." Ja. Mióta elvittem az osztályból a gyereket, a tanerő még visszaköszönni sem hajlandó, pedig vagy 15 évvel fiatalabb nálam. Sőt, az ismerős szülők is ugyanezt tették.
Elég, ha egy gyerekről jó sokszor mély utálattal beszél a maradék osztály előtt a tanár, és a srácok rövid időn belül átveszik a sokszor hangoztatott dolgokat. Hát nem ezt kellene a lurkóknak átadni, tanítani.

(4) sehol nem olvashattad, hogy csakis az iskolát okolom. Többször leírtam, hogy nem tartom magam sem tökéletesnek, sem tévedhetetlennek, de szeretnék békés körülmények közt tanácsot kapni, ami a jelenlegi osztályfőnökkel meg is valósul(gat). Valszeg az igazgatónő nem kérdezi ki az ofő véleményét, legalábbis a jelek ezt mutatják.

és még sorolhatnám, amit szememre vetsz, holott én magam is jól tudom...
Azért ne aggódj, nem sírok, sőt kifejezetten örülök, hogy el kell vinnem innen a gyerekem. Sőt, a másik iskolába való átvitelt én kezdeményeztem. Van egy szint, ami alá nem vagyok hajlandó lemerülni, és ott tartósan tartózkodni.

Megint csak példa: egyik szünetben a vele bizalmasan elbeszélgető énektanárnak elcsacsogta fiam, hogy milyen furcsa, hogy az igazgatói iroda milyen szépen és gazdagon be vagyon rendezve, emellett meg állandóan sír a suli, hogy semmire nincs pénz. Fiam elkerekedett szemmel nézte, hogy az énektanárnő felugrik és elviharzik az igazgatói irodába. Büdös kölyköm, hogy mer gyerekszintű kérdéseket feltenni? Hogy képzeli, hogy nyitott szemmel járkál a világban és nem nyeli le a kérdéseit, hanem esztelen módon hangot is ad nekik?

Következő kép: igazgatói iroda.
Elhangzik a letorkolás fiam kijelentése miatt, majd megfenyegeti az igazgatónő gyerekem, hogy az új iskolában egy rossz szót ne merjen mondani a mostani sulira, mert megkeserüli.
Aztán valahány másodperc néma csend - - - - Igazgatónő: Figyelj ! Szereted a csokit ? Kérsz üditőt ?
Ha még EZT SEM ÉRTED Bejuma, akkor már tényleg nem tudom hogy vázoljam neked, hogy igen hülye vagyok, én is és az összes gyerekem is, viszont ezzel a sulival ilyen mértékű gondok nem voltak, mert más volt az igazgató.
Az elmúlt években túlontúl sok pedagógus hagyta el ezt az iskolát, s valszeg nem azért mert JUSTFIRE gyerekei oda jártak :).

Sok mindenben igazat adok Neked, de azért azt légyszíves már elismerni, hogy nekünk, szülőknek is vannak jogaink, és a pedagógus nem felsőbbrendű lény. Én nem értek a neveléshez, viszont ő meg nem ért az én munkámhoz.
Előzmény: bejuma (799)
bejuma Creative Commons License 2007.05.16 0 0 799

Vannak ellentmondások rendesen.

4. év elején átkerült egy másik tanítónőhöz, ahol óriási pozitív változás állt be.
Ennek több oka lehetett.
1. A gyerek kikerült egy olyan pedagógus kezei közül, akinek fixa ideája, hogy a gyerekekkel színdarabokat taníttasson be.

A drámapedagógiának óriási előnyei vannak. Természetesen a maga helyén és idejében. Ha ez már a mozgás rovására megy, én is  szóvá tenném.

2.A gyerek új közösségbe került, az addigi rossz hatások ott megszűntek. És egy tanév alatt még nem erősödtek meg az újak.

Aztán jött az 5. a már említett hatásokkal, okokkal. És a gyerek ismét zuhan, ugye?

Ezt kaptuk, mert mertük kritizálni a tantestület egy tagját.

Te komolyan gondolod, hogy van olyan tanerő, aki gyereket (kiskamaszt) bíztat fel, hogy a rajta esett sérelmeket torolják meg???

Ez már paranoid egy kissé.

És nem azért, mert rászólnak, ha a tolltartója kaotikus, hanem azért, mert haveri alapon olyan kissrácot NEM marasztal el a tantestület - élén az igazgatónővel, aki szintén olyan problémás, mint az én gyerekem, aki jelenleg már 5-6 arra kapható srácot visz bele az órákba való beszólogatásba, és egyéb nyalánkságokba - az én fiamat is - itt tessék egészen durvákra is gondolni.

Tehát nem vétlen a fiad. Rendszeresen igen durva dolgokat művel, ahogy írtad.

Ja, hogy mások viszik bele?

Persze, ez a szülő szerint mindig így van.

De elgondolkodtál-e, hogy miért lehet a hülyeségbe belevinni? Milyen a (még formálható) jelleme a fiadnak?

Tudod-e, hogy igen befolyásolható? Ha ilyen, tudod-e, hogy te teheted a legtöbbet érte?

(Az én sajátjaim közt is van ilyen, akit "bele lehetett vinni" bármibe. Tetézve azzal, hogy ő pedagyerek, a többiek direkt is vitték - nem kellett vinni, ment ő boldogan!-, mert azt hitték, ha ő is ott van, akkor lebukás esetén kisebb a büntetés. Hát nem volt. Az én gyerekem ugyanúgy szívott a hülyesége miatt, mint a többi.

Csak én ismerve a gyerekemet, az ilyen krízisesetekben ott voltam mindig, biztosítottam arról, hogy akármilyen, nagyon szeretem, de most nagyon haragszom,és oda miatta a lelkem. Nála ez hatott, és már hosszú ideje nem "viszik" a hülyeségbe. Remélem kinőtte ezeket a dolgokat.)

Most már a bátyus is megkapta a maga rovóját, mert az ablaknak háttal állva kilökött a párkányról az udvarra egy üvegből készült üdítős palackot. Miért árulnak üveg cuccot a büfében ?

A kérdés hülyeség. Azért árulják, mert abban van az üdítő,amit vesznek a kölkök.És képzeld üvegből van az ablak is....

Ki rakta a párkányra az üveget ?

Nem mindegy? A fiad figyelmetlen volt jobb esetben, rosszabb esetben szándékoltan dobta ki.

Első esetben jobban kell  figyelnie, a második esetben jogos a bünti.

Persze egyik sem igaz, de kit zavar, hogy a pedagógus hazudik ? Őket nem.

Ott voltál? Láttad?

Sztem paranoid vagy. Mi van, ha tényleg az volt, amit a tanár mond? Lehetetlen? Mert a te fiad nem olyan? Dehogynem lehet olyan! Tudod, hogy milyen a csordaszellem? Az imádnivaló mintakölök úgy kifordul magából, el sem hinnéd.

A másik iskolába való átmeneküléssel TALÁN megoldódnának nehézségeink.

Nektek tényleg nincs más út. Sikerült annyira elmérgesíteni a helyzetet azzal, hogy csak az iskolát hibáztatod, és nyilván sikerült ezt a gyerekbe is belenevelni, hogy csak egy másik iskola a megoldás.

Csak vigyázz. Hülyegyerek ott is van, aki a te patyolatfiadat bűnre csábítja.

Rossz tanerő mindenhol van ... és hamegint kifogsz egy neked nem tetszőt?? Akkor kezdődik minden előről?

Mondd, az első valós vagy vélt sérelemre otthagyod a munkádat? Megteheted? Szted mit nevelsz a gyerekbe?

Nézd, dolgozni mindenhol kell.

A pedagógusok döntő többsége azért dolgozik, hogy a gyerek úgy kerüljön el tőle, hogy képes legyen megállni a következő helyen.

Lehet, hogy kifogtad azt, kit nem kellett volna. De többször?

És közben nem foglalkozni azzal, hogy a gyerek nem hófehér... nem igazságos. 

Hidd el, nekem is voltak igen nehéz napjaim agresszív, hülye tanár miatt. Szülőként is, vezetőként is.

De tudom, hogy a kollégáim döntő többsége nem olyan.

És azt is tudom, hogy a szülők is a gyerekük boldogulását akarják.

Akkor csak az a megoldás, hogy egyik sem menti a saját hibáját elvtelenül, hanem bele kell tenni mindenkinek a legjobbat, ami tőle telik. És megtenni mindenkinek azt, ami a dolga. Nem áthárítani,hanem megtenni.

Érted?

JUSTFIRE Creative Commons License 2007.05.16 0 0 798
Kedves Bejuma !

Nem fogalmaztam világosan: nem a 2. iskolája ez gyermekemnek, sikerült 3. után másik osztályba átkérnem.

Igen, a serdülőkort, az 5.-ben beálló nagymértékű változásokat is figyelembe vettem, és még mindig nem értem, hogy ha van olyan pedagógus, akinek keze alatt a kisördögökből is angyalkák lesznek (ez a 4.-es tanítónő ) - és ezzel 100%-osan engem igazolt, akkor miért mutogat most kézzel-lábbal az iskola rám - hogy legutolsó egymásramutogatós mondatodra is válaszoljak. Hát ha nem egymásramutogatás a megfelelő, akkor szívesen látom építő javaslatod. Az világos, hogy a gyermekemet nem fogom tovább olyan intézményben hagyni, ahová szinte már el sem akaródzik engedni a gyereket. És nem azért, mert rászólnak, ha a tolltartója kaotikus, hanem azért, mert haveri alapon olyan kissrácot NEM marasztal el a tantestület - élén az igazgatónővel, aki szintén olyan problémás, mint az én gyerekem, aki jelenleg már 5-6 arra kapható srácot visz bele az órákba való beszólogatásba, és egyéb nyalánkságokba - az én fiamat is - itt tessék egészen durvákra is gondolni. A kssrácnak ez már a 3. iskolája. Mivel a tanári karnak rossz a hozzáállása a zűrökhöz, ezért azok nem is csökkennek, szűnnek, a gyerekek nem indulnak el valamilyen pozitívabb irányba.

Most már nem csak a kisebbik fiam a fekete bárány, de kezdenek rászállni a 8.-os tesójára is. Előfordult többször, hogy rajta kérték számon, miért viselkedik az öccse ilyen galád módon. Most már a bátyus is megkapta a maga rovóját, mert az ablaknak háttal állva kilökött a párkányról az udvarra egy üvegből készült üdítős palackot. Miért árulnak üveg cuccot a büfében ? Ki rakta a párkányra az üveget ? Ezeket a kérdéseket csak én tettem fel, a tanárok meg sem kérdezték sem a fiamat sem senkit a történtekről, sőt a rovóban az állt, hogy szándékosan kidobta, és az udvaron gyerekek játszottak az ablak alatt. Persze egyik sem igaz, de kit zavar, hogy a pedagógus hazudik ? Őket nem.

A másik iskolába való átmeneküléssel TALÁN megoldódnának nehézségeink. Azért mondom, hogy talán, mert nem tudjuk hogy mi a baj a gyerekkel, mi váltotta ki nála ezt a viselkedést és mit okozott nála ez a nagyon viharos, kudarcokkal és folyamatos megszégyenítéssel teli év. Én magam csikartam ki a nevelési tanácsadóból, hogy egy másik pszichológus foglalkozzon a gyerekemmel a nevtan helyi intézményében. Kértem őket, segítsenek legalább ők, mert nem tudunk kihez fordulni.
(Kaptam egy súgva mondott tanácsot minap: ne csak másik iskolába, de másik kerületbe vigyem a gyerekem) ???????? !!!!!!!

Iskolapszichológus és mi történik a háttérben... Ha történik valami, akkor arról nem kellene tudnom ? Annyi információnk van egy a gyereket szintén ellenségnek tekintő tanártól, hogy volt egy értekezlet, ahol csak a fiamról volt szó. Ezt a gyereknek vetette oda dühében a tanárnő órán. Kiviláglik, mennyire vették, mi lenne a gyereknek, az iskolának a legjobb, mi szolgálná a legjobban a javulást, mennyire tekintik a gyereket embernek.

Szememre lehet vetni, hogy személyesen kb. 3 hónapja nem jelenek meg a suliban. Telefonon sokat értekezek az osztályfőnökkel és más tanárokkal is, azt viszont nem vagyok hajlandó elviselni, hogy eleve a magas lóról lefele beszélve fognak hozzám, mintha én is egy taknyos, büdös kölyök lennék a többi gyerek közül. Hogy a kommunikáció egyoldalú, azaz velem közlik a közlendőiket, a kérdéseimre viszont nincs válasz évek óta. Szerintem nem is jegyzik ezeket, mert hogy képzeli a szülő, hogy ellentmond, kérdéseket tesz fel, nem hajtja bele a fejét egyből az ő .... nem alázkodik meg előttük már az első pillanatban.
Ha én a munkahelyemen akárcsak az ezredét meg merném magamnak engedni, mint amit ők véghezvisznek, akkor már rég kirúgtak volna a fenébe.

Kérem szépen, senki ne feltételezze rólam, hogy olyan felelőtlen és alkalmatlan szülő lennék, aki semmit nem tesz otthon a fia húzásaira reagálva. Sajnos már ott tartunk, hogy fiamat egyáltalán nem érdekli, ha büntetést kap, eltiltom hetekre ettől-attól.
A gyerek teljes apátiába esett, nemcsak a büntetést, de a lelkifröccsöt sem képes befogadni. Nem azt kapta az iskolában, amit várt, csak állandó negatív benyomásokat.

Egy példa: fiam az első osztályt egy olyan pedagógus kezei alatt kezdte, akinek fixa ideája, hogy a gyerekekkel színdarabokat taníttasson be. Ez először csak napköziben ment, aztán - mivel egyszerre egyre több darabot akartak előadni, színjátszó versenyeken aratni, villogni az önkormáyzat előtt, stb. - a gyakorlások áttolódtak a magyar, majd más órákra is. Pl. a tesi órára. Akár hónapokig nem tartottak tornaórát a gyerkőcöknek. Amikor végre megtartottak egyet-egyet, akkor délután vihettem a gyereket a baleseti sebészetre, felváltva jött a rándulás, zúzódás, izomhúzódások, aztán megint minden szép sorban.

Úgy vittem az ügyünket 3. osztály végén az igazgatónőhöz, hogy mindezekről részletesen beszámoltam neki (közben voltak már szülők, akik nem cicóztak, már vitték is máshová gyereküket). Sikerült egy másik osztályba kerülnünk.
Később, 4.-ben azt kellett tapasztalnunk, hogy fiam régi osztálytársai rendszeresen agresszívkodnak gyerekemmel, szétdúlják a tancuccait, szétverik tolltartóját. Aztán egyszer becsalták az iskolaudvar egy félreeső helyére és kollektíve négyen agyba-főbe verték. A legszomorúbb az egészben az, hogy ezek a srácok előző évben a fiam barátai voltak. Ezt kaptuk, mert mertük kritizálni a tantestület egy tagját.
Ez után talán érthető, nekem miért nem lenne elég, ha fiam másik iskolába kerülne.

Bejuma !
Remélem minden kérdésedre sikerült választ adnom.
Előzmény: bejuma (796)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!