Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70365

Ez csak apró lik-luk, elhanyagolható.

Előzmény: Mariska néni (70364)
Mariska néni Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70364

Judit, itt van egy tavalyi batátás képem, kinagyítva jól látható a csigák munkája. De persze ez a gumót nem befolyásolta. 

Előzmény: 55judit (70358)
cccsaba Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70363

Biokertész youtube csatornáján pont van egy videó ahol mutatja hogy egy műanyag ládában mennyi batáta termett.

https://youtu.be/CPHUp39KBos?t=1041

helgaanyu Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70362

Kedves Judit !

A batátában nekem nem volt gondom a csigákkal. Fent a hegyen szerencsére nincs jelentős mennyiségű

csiga, fény és tápanyag annál inkább.Ezért kerültek a növények oda.

Itthon néhány éve rengeteg spanyol csiga volt. Már kora tavasszal lerágták a tőzikét, jácintot, nárciszt is. A törpe petúniákat nyáron két éjszaka letarolták. Aztán tavaly előtt történt valami. Nyáron csak azt láttam hogy a reggel visszavonuló csigák közül néhány ottmarad az úton . Él de nem megy tovább. Estére a hangyák bedarálták. Tavaly már lényegesen kevesebb csiga volt. Idén alig volt néhány. Talán a

természet megoldotta a problémát.....😊

55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70361

Te kis mázlista!

Előzmény: Tibicsoki19 (70360)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70360

Nálam is nagyon sok csiga volt tavasszal, aztán nyár elején odatévedt egy sünicsalád és azok lerendezték a dolgot! :)

55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70359

Á, töröl-töröl! A 2 választott termékem összesen kerül annyiba. :))

Előzmény: 55judit (70355)
55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70358

Nem tudom. A nyáron valósággal ledermedtem, mikor reggel megláttam hogy a teraszon ami tök száraz, széles csiganyomokat láttam. Egy másik napon össze volt csúszkálva a bejáratnál a szúnyoghálós ajtó. Egy napon pedig kora reggel találtam egy a teraszon igyekvő giga méretű csigát.

A féltett, és erkélyládában nevelt epremet is megrágták, ami egy kicsit magasabb kőre volt feltéve.

Minden esetre 1 konténerben megpróbálom a batátát. Bár 2-t terveztem.

Előzmény: CBNora (70357)
CBNora Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70357

Konténerben biztos, hogy kevesebb gond lesz a csigákkal, mint szabadon kúszva.

Előzmény: 55judit (70354)
55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70356

Á, töröl-töröl! A 2 választott termékem összesen kerül annyiba. :))

Előzmény: 55judit (70355)
55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70355

A gazdabolt a Volldüngerhez odaírja hogy 2.282 ft, (nettó: 1 797,07 Ft). Ebből arra gondolhatnék, hogy a bruttó 2.282, és ennyit fizetek. A kosárnál viszont a bruttó ár már 2.751 ft. nem furcsa?

55judit Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70354

Köszönöm a tapasztalatodat. Mintha én is láttam volna azt a videót. Nagyon szép ahogy terjed a zöldje, nem is látszik a konténer, csak egy szép egészséges zöld bucka.

Pont a terjedelme miatt nem tudom a kertben elhelyezni, viszont a kis fák mellett még van bőven annyi teljes napos hely (8-16-ig), hogy 2 konténerből futhatnak bármerre.

Mi a helyzet a csigákkal? Majd megbújnak és szaporodnak a dús lombozat alatt? E miatt még hezitálok, mert így is az álmatlan éjszakákon miattuk késsel a kezemben teszem magam hasznossá odakint.

Előzmény: lahuba (70353)
lahuba Creative Commons License 2018.12.03 0 0 70353

Én is láttam olyan videót, ahol egy elég korlátozott méretű deszkakeretben termesztették a batátát, és hihetetlen mennyiségűt szedtek ki belőle szezon végén, szinte össze voltak gabalyodva. Igaz, a zöld kimászott a dobozból, beterítette a környéket, a dobozt sem lehetett látni tőle. Igaz, ez valamelyik déli USA államban volt, ahol már igen meleg az éghajlat.

Aztán én is tettem egy próbát, én is építettem egy magaságyást deszkákból, a batáta egy részét oda tettem, a többit simán a földbe.

Elvileg az az előnye lenne a magaságyásnak, hogy hamarabb átmelegszik a föld benne, de a termésben végül nem volt jelentős különbség, és nem tűnt a kísérlet túl eredményesnek, azon kívül, hogy volt saját termesztésű batátám, de nem volt gazdaságos.

De a sokadik szomszédom minden ceremónia nélkül igen sikeres volt rá néhány évre, úgy tűnik sok mindentől függ az eredmény.

Szóval lehet kísérletezni konténerrel, biztos lesz abban is termés, csak több a korlát. De a zöldje szaladni fog, mint a veszedelem!

Előzmény: 55judit (70346)
55judit Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70352

És tényleg! Köszönöm. :)

Előzmény: CBNora (70351)
CBNora Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70351

Ott van levél legfölső sorában:

Ha ez az e-mail nem jelenik meg helyesen, kérjük, kattintson ide.

És ha oda kattintok, bejön.

2018-12-02 Ha ez2018-12018-12-02 Ha ez az e-mail nem jelenik meg helyesen,kérjük, kattintson2-02 Ha ez az e-mail nem jelenik meg helyesen,kérjük, kattintson az e-mail nem jelenik meg helyesen,kérjük, kattintson

Előzmény: 55judit (70350)
55judit Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70350

Arra nem jöttem rá, hogy lehet a hírlevelet ide linkelni. :)

Előzmény: CBNora (70348)
h.apci Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70349

Köszönöm! Ez érdekes, mert emiatt iratkoztam fel a hírlevélre, de engem nem értesítettek, s a weblapon sincs róla semmi.

Előzmény: CBNora (70348)
CBNora Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70348
Előzmény: h.apci (70347)
h.apci Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70347

Állandóan figyelem az oldalt, mert rendelni szeretnék, de most sem látom rajta sehol, hogy bármikor ingyen szállítanának. Hol olvastad?

Előzmény: 55judit (70345)
55judit Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70346

Köszönöm Tintus. Elhiszem hogy így van, de a helyszűke nagy úr. Kisebb konténerben is láttam kinevelni videón, ezért gondoltam hogy megpróbálom így. Egy másik fórumban írta valaki, hogy virágüzletben cserepes édesburgonyát vett, mint leveles dísznövény, átrakta nagyobb cserépbe otthon, ősszel meg közel 1 kg gumót szedett ki a cserépből. :)

Előzmény: TINTUS (70343)
55judit Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70345

gazdabolt.hu

Előzmény: h.apci (70344)
h.apci Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70344

Melyik gazdabolt? Nem találom; adj egy linket, légy szíves!

Előzmény: 55judit (70342)
TINTUS Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70343

nagyon nem elég a hely.kell neki a nagy terület ahonnan begyűjti a tápanyagot. Én 30 centinként raktam a töveket...( ez 50-re is bőven jó lett volna)  egy sorban és 3 méternél szélesebb lett a sor.!!! És nagyon buja.

Előzmény: 55judit (70342)
55judit Creative Commons License 2018.12.02 0 0 70342

A gazdabolt oldalán 3.-án, hétfőn leadott rendeléseket ingyen szállítják ki.

Ki tudja, a vásárláskor érvényesíthető kuponkódhoz hogyan lehet hozzájutni?

Batáta termesztős videókat néztem a youtube-on. Mivel a kertben nem nagyon férne, de mégis szeretném kicsiben termeszteni,  2 db szövetkonténert akarok venni erre a célra. 40 l-eset A füves helyen elférnének. :) Mit gondoltok erről?

helgaanyu Creative Commons License 2018.11.30 0 0 70341

Az én csemetéim még itthon vannak, de már most félek attól amikor majd elmennek, kirepülnek.

Tudatosítom Velük és magunkkal is hogy már csak két teljes ádventet töltünk együtt. Utána a nagyobbik elkerül itthonról , továbbtanul. Biztos hiányozni fog. De hát ez az élet rendje....☹

Előzmény: TINTUS (70340)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.30 0 0 70340

Mi ma sütünk és visszük a gyerekeinkhez-unokáinkhoz holnap.

Előzmény: helgaanyu (70339)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.30 0 0 70339

Hát a kert felásva, utolsó termések bemenekítve , jöhet a karácsonyi készülődés !

Én nem bírtam tovább és tegnap előtt sütöttem mézeskalácstot. Tegnap Estére el is

"párolgott" ! Sebaj ! Ennek van az ideje .

Mindenkinek jó készülődést !😊

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 70338

Csak az esetleges félreértések elkerülése végett: amilyen sok az én leukocitám, olyan kevés lett az ő hemoglobinja. Nem most kezdődött egyikünknél sem ez az állapot.

Az érdekes az, hogy ő rendszeres véradó volt, ahogyan én is egy életen át.

A vérszegénységnek még a vészes állapotából is ki lehet jönni!

A fehérvérűség pedig az én koromban, bár progreditáló betegség, de lassú lefolyású.

Reméljük a legjobbakat! :)

MUK! ("Márciusban Újra Kezdjük" - 56-os jelszó).

Előzmény: s-ombre-ro (70336)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.29 0 0 70337

A jókívánságodat természetesen köszönöm!

Előzmény: s-ombre-ro (70336)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 70336

Jelentéktelen dolog.

Ma már kint is van.

Én meg átveszem a staféta botot.

Az bánt igazán, hogy ideesett ez a néhány fagyos nap és nem jelentős, de bosszantó problémákat okozott.

Reméljük a legjobbakat!

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70335)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 70335

Bocsi.

Miért kellett a lányodat kórházba vinni?

Jobbulást mindnyájatoknak.

Előzmény: s-ombre-ro (70333)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 70334

Mindannyian biztattok és ez nagyon jól esik nekem!

Azt sem tudom, hogyan köszönjem meg?

Nagyon szépen köszönöm, köszönjük!

Előzmény: s-ombre-ro (70333)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.27 -1 0 70333

Ma vittem be a lányomat a kórházba.

Enyhén csodálkoztak az állapotán, de a feladatokat el kellett végezni!

Magam a laborban voltam, mert én sem vagyok valami fényesen.

Az élet talán a jobbik kezével is ad!

Én reménykedem!

TINTUS Creative Commons License 2018.11.27 0 1 70332

Csak annyit kell dolgozni amennyi jól esik és örömet okoz. Ennél több nem kívánatos.  Én is a 64-et taposom és jövőre már szabadföldi zöldség nem lesz.... nem hiányzik a négykézlábon kúszás-vetés-gyomlálás. Viszont újabb 3 gyümölcsfával lett most több. Több időm marad a fóliára és a gyümölcsökre. 

Előzmény: helgaanyu (70331)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.27 0 0 70331

Hát ez a szőlő indán való hintázás ismerős.

Én 8 éve vettem egy Zgrót környéki pincét

amit már 30 éve senki sem művelt. Egyik tulajról

a többiek azt sem tudták hogy kicsoda.

Hat tulajdonos-köztük a z önkormányzat- plusz

egy végrehajtás. Szóval már a vétel sem volt

egyszerű.

Sok munka, fáradtság és közben öröm, a sikernek

a növények fejlődésének. És mostanában teszem fel a

kérdést van e értelme ? Kárba megy e a sok munka

vagy folytatják e a Fiúk. Lesz e valaki aki gondoskodik

majd a területről ha én már nem tudok ?

Előzmény: s-ombre-ro (70330)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.26 -2 0 70330

Kedves Helga!

Neked külön is köszönetet kell mondanom a kedves biztatásodért!

Én életszerűen emlékszem arra, amikor az újonnan vett birtokkal birkóztam.

A kislányom karvastag szőlőindákon hintázott és én magam sem hittem volna, hogy az elhanyagolt kertből valaha "szép kert" is lehet.

Azóta sok víz lefolyt a Murán és csak attól tartok, hogy az a sok szívből jövő erőfeszítés is odalesz!

A kislányból azóta nagylány lett.

Szereti a kertet, él-hal érte és megtesz mindent, amit csak tud.

A betegeskedő feleségem is vele van.

De hol vagyok én?

Rokkantságom börtönébe zárva kell gondolnom a gyönyörű időkre.

Egy kérdés - ha megengeded! - : ha még az orvosom sem biztat, ugyan miben bízzak?

Csodák pedig nincsenek!

Csak annyit ígérhetek, hogy lélekben sem tőletek, sem a kerttől el nem válok!

Csodálatos tevékenység és élmény a kertészkedés!

Előzmény: helgaanyu (70328)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.24 0 2 70329

Köszönöm!

Valóban köszönöm és jól esett!

Néha nagyon nehéz, még annál is nehezebb, mint ha a test szakadna meg. Azt ki lehet pihenni, de a tehetetlenség nagyon rossz dolog, az álmot is elveszi (sokszor láthatjátok, hogy éjjel írok, mert az álom elkerül).

Tavaszra még van reményem, hogy esetleg, talán, feltételesen (és így tovább) javulhatok, de 20 éves már soha nem lehetek.

Talán tudok majd aggodalom nélkül járni, de a kerti munkának a nagyobbik felét és a a férfinak való dolgokat teljesen mellőznöm kell!

Azt gondolom, felesleges bármi mást mondanom.

Senkire nem neheztelek, elnézést kérek, ha félreértésben voltam!

A butaságom története néhány könnycsepp.

Csoda, hogy vénségemre még képes vagyok rá, de legalább megkönnyebbültem egy kicsit.

Kedvesek vagytok, mindenkit a szívembe zártam.

Őrizzétek az egészségeteket, nagy kincs!

Kertészkedjetek nagy örömmel, mert ez a tevékenység nem csak hasznos, de értelmet is ad az életnek.

Ígérem, próbálni fogom én is rendületlenül.

Remélem, sikerül!

helgaanyu Creative Commons License 2018.11.23 0 4 70328

Kedves Sombrero!

Nagyon sajnálom ha félreérthetően fogalmaztam !

Semmiképp nem akartalak megbántani! Korábbi

hsz-ben olvastam állapotodról.

A " lehet gyönyörködni benne" egy idős erdész bácsitól

származik, akitől apám vagy 20 éve vett néhány tölgy csemetét.

Apám kissé szomorkásan mondta neki hogy hát ő ezt nem magának

ülteti, talán az unokáinak lesz belőle valami. Erre mondta a bácsi

hogy nem baj ! Gyönyörködni még lehet benne akkor is.

A te esetedben szerintem ez úgy értendő, hogy az általad létrehozott

kert , birtok továbbra is fennmarad mert szerencsés vagy és a családod

gondozza tovább.

Sokszor gondolok arra hogy az én fiaim vajon gondozzák -e majd az

általam elültetett fákat bokrokat. A mai fiatalokat nem egyszerű elmozdítani

a telefon.vagy a laptop mellől .....

Szóval bocsáss meg a félreértés miatt, és kívánom neked hogy jobban légy

és örulhess még a szép kertednek sokáig.

Üdv ! Helga

Előzmény: s-ombre-ro (70325)
55judit Creative Commons License 2018.11.23 0 1 70327

Kedves S-ombre-ro!

Ne haragudj rá, biztos nem olvasott még az állapotodról.

Nincs annál fájdalmasabb mint tudni, nem leszünk már egészségesek soha. Sőt mindig csak egyre lejjebb. Érezni azt is mellette hogy megöregedtünk, a legkegyetlenebb érzés. Mindezt korlátozott mozgással és fájdalmakkal együtt úgy viselni hogy tudjuk milyen volt  régi énünk és már soha nem leszünk olyanok. Megértem a keserűségedet, sőt át is érzem. Benne vagyok. Ráadásul már család nélkül, egyetlen egy vigasztaló szó nélkül.

Megértem hogy a legkisebb félreérthető bejegyzés is nagyon érzékenyen érinti a lelkedet, és olyan érzés mintha a bajaid tetejére még ütnének egyet pedig ez nem biztos hogy bántás. Az írás sokszor adhat félreértésre okot, mert a beszéd hangsúlyát írással nem lehet kifejezni. Át kell siklani felette.

Gondoljunk arra hogy most csak egy kis szünet van, de így sem gubózunk be. Mozgunk, sétálgatunk ahogy tőlünk telik, és tervezgetjük a jövőt. Én sem tudok nyugton maradni. Jobb híján a dugványokból növögető füge és sétányrózsa csemetékben gyönyörködöm az ablakban. Már azt is megnéztem milyen vetőmagok maradtak, és mit kell pótolni. Én még a pici kis kertemet tudom művelni, de már én is sokszor csak nézem. Sőt van hogy a növekvő gazt is csak nézem. :) De nekem egy idő után még sikerül újra éledni, ilyenkor kicsit jobb a hangulat. :)

Kitartást kívánok neked és gyógyulást! Remélem, szerető családod átsegít a legnehezebb helyzeteken legalább lelkileg. Ami valóban a legnehezebb, azt úgyis egyedül kell minden esetben megtennünk.  :)

A többiektől elnézést kérek amiért elkanyarodtam a veteményes témától. Már visszatértem. :)

wilona Creative Commons License 2018.11.23 0 3 70326

Ne vedd sértésnek Helga anyu hozzászólását! Bizonyára úgy gondolta, hogy (sajnos) eljön az emberi életben az az időszak, amikor már a mások munkájában tudunk gyönyörködni (ez bizony kor és egészségi állapot függő)...És Neked megadatott az, hogy a családod munkájában tudj gyönyörködni. Sajnos nagyon sok ellenkező példát látok: a szülők gyönyörű konyhakertet alakítottak ki, majd az utódok fűvel, tujával telerakták...Na, ebben valószinűleg egy szülő sem gyönyörködne.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.23 -2 2 70325

Kedves Helga anyu!

A netikett szerint sokféleképpen reagálhatnék a mondandódra, át is lehet az ilyenen csendben siklani, de te kezdő vagy (itt!) és aligha ismersz engem.

Mi egy elvadult birtokból varázsoltunk "szép kertet", sőt "különdíjas kertet!".

Van mire rácsodálkozni.

Haszna megszámlálhatatlan, még ma is az utolsó frissen betakarított terményekből állt össze az ebédünk.

Mint annyi kertművelő számára ezek a dolgok nélkülözhetetlenek.

Az azonban hogy én a többiek munkájában csak úgy gyönyörködnék, nem állja meg a helyét.

Egészséges voltam, amikor tulajdonunkba jutott a terület, éppen olyan elhivatottsággal műveltem, mint annyi társam.

A 25-30 éves rokkantságom alatt már kevesebbet tudtam tenni, de minden nehéz munkát mindhalálig elvégeztem.

Ezt szó szerint vedd, többször is ott hagyhattam volna a fogam.

Ma már túl sok az egészségi problémám, 20-ból egyszer jutok ki, akkor is javarészt fotelból gyönyörködöm mindenben, mert a Természetnél üdítőbb nincs.

Mások munkájában azonban nem tudok önfeledten gyönyörködni, mert a családomról van szó, akiket nagyon szeretek és akik nagyon is megszenvedik az én kiesésemet. Elégszer megköszönni viszont alig  tudom áldozatos munkájukat

Ez számomra inkább egy gyötrelmes állapot, nehezen, vagy sehogy sem tudok megnyugodni. Ezzel ébredek, ezzel alszom el, ha egyáltalán szó lehet az éjszaka csendjében felerősödő fájdalmakkal való pihenésről. Arra kérlek tehát, hogy értékeld át magadban a rólam alkotott véleményedet!

Köszönöm!

Előzmény: helgaanyu (70321)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.22 0 0 70324

Biztos szép lehet.

Göcsejben egy barátunknak volt ilyen birtokféléje, de soha nem értünk oda./Magyarfölde, ha jól emlékszem/

Ez egy életérzés, aki szereti csinálni. A fiam is mezőgazdász. Viszont a mai fiatalok már másra vágynak, nem becsülnek értékeket, amiket az őseik megteremtettek.

Köszi hogy válaszoltál és kívánom hogy még sokáig tudjál gyönyörködni.

Előzmény: s-ombre-ro (70322)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.22 -2 2 70323

A területét nem írtam: alig több egy kis magyar holdnál - 1280 négyszögöl.

Alul a pataknál berekfás, felette rét. A szolgalmi út felett a karácsonyfa fenyves, amit a rokkantságom miatt elbuktam,

fenyőgallynak szedték, csibész somogyi "gallyasok" gazdagodtak rajta. Fent a dombtető felé van a gyümölcsös, kerítés híján négylábú s kétlábú vámszedőknek kitéve.

A "magterület", vagyis a konyhakert, évelőkert, sziklakert és minden, ami szívet-lelket melengető, kerítve van.

Itt van a pince, amit már alul s felül is feltörtek, de innen kelt lába tavaly kertünk díszének, egy közel 25 éve nevelt havas szépének a bokra is.

Nincs segítség, csak a végtelen ragaszkodás bármiképpen, mert a Természetet semmi nem pótolja.

Aki egyszer kertészkedésre adta a fejét, annak nincs menekülés.

Ez a legszebb elfoglaltság a világon!

Előzmény: s-ombre-ro (70322)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.22 -2 2 70322

Nem kell bocsánatot kérned.

Tanyák az Alföldön vannak.

Ez itt Zalában hegyi birtok.

Zártkertnek hívjuk.

Felettem nem csak az idő járt el.

Az egészségügy is átdübörgött rajtam.

A lányom ragaszkodik a birtokhoz.

Tőlem csak szaktanács adásra számíthat.

Furcsa helyzetben vagyok.

Szerettem a "szép kertünket".

(ma is szeretem, ez az érzés nem kabát, amit csak úgy le lehet vetni - mezőgazdász vagyok (kicsit kertész).

Fáj-e a helyzetem? Nagyon!

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70319)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.21 0 0 70321

Akkor azért lehet gyönyörködni a birtokban, meg abban hogy a többiek dolgoznak......😃

Előzmény: s-ombre-ro (70318)
platz Creative Commons License 2018.11.21 0 0 70320

Köszönöm a jótanácsot, felhasználom.

Előzmény: s-ombre-ro (70301)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.21 0 0 70319

Bocsi.

Nem olvastam vissza.

Nektek talán tanyátok van pár hektárral?

Gondolom szeretitek csinálni. További jó tevékenységet. Mondjuk én is már inkább távolról bámulok mindent. Az idő eljár az ember felett.

Előzmény: s-ombre-ro (70318)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.21 -1 0 70318

Én most már kimaradok a tervezésből, pedig nagyon izgalmas volt.

Egyrészt ők tuják, milyen magjuk van, másrészt kettő könnyen leszavazza az egyet ( - Csitt már, nem értesz te ehhez! - jelentem, papírom van róla, hogy hozzáértő vagyok! :D)

Egyetlen vigaszom, hogy a teljes birtokot én terveztem meg, ezen belül fekszik a standard konyhakert. :)

Előzmény: helgaanyu (70316)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.21 0 0 70317

A kert beosztásánál én arra sxoktam ügyelni hogy a krumpli-paprika-paradicsom ne kerüljön egymás után. És a sütötök is mindíg máshol legyen. Aztán a többi meg kerülgeti egymást. Eddig mindig volt lehetőség a kert bővítésére. Holerre holarra ástunk fel új területet. No ennek idén vége lett.

Lehet a krumpli jövőre átkerül apám szőlőjébe.....

helgaanyu Creative Commons License 2018.11.21 0 0 70316

Hát igen! Ebben különbözik a két embertipus.

Fiuk ti szeretitek előre betervezni a dolgokat,

lányok igyekszünk a helyzethez alkalmazkodni,

egyszerre több dolgot is figyelembevenni, fejbentartani.

No ez sem sikrül mindíg....😉

Előzmény: CBNora (70315)
CBNora Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70315

A másodvetésnek van tervezett helye, azt a tavaszi vetések meghatározzák. Illetve részben már az őszi, mert az ősszel duggatott fokhagyma helyére jön a karórépa. Mint írtam, vannak bejáratott sorrendek, az első tavaszi ágyások mindig a krumpli helyére kerülnek, így ezek mindig biztosak, és már ősszel (a kertben) kigondolom, mi hol legyen. Ezen ilyenkor már nem kell gondolkodni. Persze néha előfordul, hogy közben valami érdekes növény ott is kikel, akkor újratervezés, vagy átültetés.

Van még néhány kisebb ágyás, amin lehet gondolkodni, és megszabja az időjárás is, hogy pl. mikorra esszük ki valahonnan a salátát, akkor éppen mit érdemes annak a helyére rakni. A zöldségek közül tomatillo az, amit nem vetek, mindig kikel sok helyen, aztán ahol nincs útban, ott valamennyit meghagyok.

Amúgy valóban eléggé káosz van, de tényleg működik, bár olyan bőséges termésem, mint pl. Tintusnak, soha nincs. De nem is szeretnék annyit főzni. Mondjuk én az élet egyéb területein sem vagyok kínosan pedáns, feszélyezne is a katonás rend.

Ezzel együtt tulajdonképpen ezeknek a kósza növényeknek is tudom fejből a helyét, szóval ha akarok, tervezni is tudok, nem kell lerajzolnom vagy táblázatba foglalnom, de a kertben könnyebb.

Előzmény: lahuba (70313)
55judit Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70314

Nóra a cukorrépa levelét károsítja valami? A levél édes?

lahuba Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70313

Hát, ennek is megvan a romantikája, hogy csak a végére derül ki, hogy mi és mennyi is lesz a kertben. :-)

Igaz, láttam már többször olyan kerti videókat, ahol nem is voltak ágyások, hanem hihetetlenül kaotikus növénytársulások össze-vissza. Ilyent biztos nem lehetne tervezni, csak ötletszerűen rögtönözni. Igen látványosak, állítólag jól is működnek, de ott nehéz átlátni, másodvetést tervezni, mennyiséget biztosítani.

Viszont a fantáziának szabad teret hagy, az én kertem ehhez képest kényszerzubbonyban van. :-)

Előzmény: CBNora (70312)
CBNora Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70312

Nekem ez így nem megy, mindig a terepen gondolom ki, mit hová. Az ágyások helye már be van járatva, állandó, mi minek a helyére kerül, csak kisebb módosítások szoktak lenni. Azt meg mindig a kertben sétálva találom ki, sokszor néhány magától kelt növény helyét is figyelembe véve. Főleg a dísznövények között vannak olyanok, amit nem vetek, csak meghagyom, ahol magától kikelt, ez néha a veteményesben van. De időnként a petrezselyem is ott van, ahol kikel, galambbegy saláta is szokott így lenni itt-ott. Tavaly a szomszédból átnőtt málna is változtatott valamennyit az eredeti elképzeléseken.

Előzmény: lahuba (70304)
CBNora Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70311

Egyetértek, én se bánom, hogy van szusszanásnyi szünet. Egy-két apróbb munka maradt még, ki kell pl. szedni a pasztinákot és a sárgarépát, de sztem a kettő együtt nem lesz több, mint fél óra. A répa különben is silány, túl árnyékos helyre került, örülök, ha a szilveszteri lencsébe elég lesz. A pasztinákot meg erősen kiritkították a tücskök.

A cékla is kicsi maradt, valószínűleg nem szedem fel. A cukorrépa nagyobb lett, de valószínűleg azt is meghagyom, szép és elég jóízű a lombja, az kiadósabb, mint a gyökere. Tavalyelőtt télállónak bizonyult. És kiváló zöld cukormáz festék lett belőle.

Egy-két kinti növényt még be szeretnék takarni, behordani a cserepes szőlőket és néhány télálló, de fiatal növényt, ezzel még várok. Fél délelőtt erre is elég lesz. Minden más maradhat tavaszra.

Én már elkezdtem a mézes sütést, már festem, sok van, sokfelé kell majd elvinni ajándékba. Több évre visszamenően vannak feldolgozatlan fotóim és egyéb benti teendők, amire máskor nem jut idő.

A terv pedig az (mint már évek óta), hogy nem lesz semmi újdonság. Aztán persze mindig becsúszik valami terven felül, de igyekszem minimalizálni, nincs hely.

Előzmény: helgaanyu (70308)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70310

Köszönöm! Amint elmúlik az esős idő el is vetem. :)

Előzmény: C20NE (70309)
C20NE Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70309

Nekem volt Kelvedon csodája és Zsuzsi is, mindkettő finom. A Kelvedon picit koraibb a Zsuzsival ami későbbi elnyújtja a szüretet tovább van friss borsó.

Előzmény: Tibicsoki19 (70305)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70308

Jók ezek a tervek , de ne siettesük az időt. Siet az magától is.

Én most annak örülök , hogy még a hó előtt felástuk a kertet.

Ha kicsit jobb idő lesz még leszedegetem a hálóról a futóbab

szárát. A téli időjárás függvényében még lehet kerítést javítani,

szőlőt karózni, beteg vagy elszáradt fát kivágni.

Aztán meg hipp-hopp itt az ádvent és a karácsony. Én egyenlőre

azon gondolkodom, hogy mikor kezdjük a sütögetést. Talán

András napkor a mézeskaláccsal......😊

lahuba Creative Commons License 2018.11.20 0 0 70307

Ismerős, nekem is volt időszakom, mikor belecsúsztam ebbe a sordíszítős stílusba, de aztán katonásan leegyszerűsödött a táblázatom, viszont kiegészült segédsorokkal, ahol látható a vetésidő, fajta megnevezés, esetleg másodvetés, vagy éppen a legutóbbi permetezés lejárati ideje.

De ez is mindig módosul, ahogy jönnek az ötletek, semmi nincs kőbe vésve. :-)

Télen én időmilliomos vagyok, a panelban nem sok tennivaló akad...

Előzmény: TINTUS (70306)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.19 0 0 70306

volt, hogy ennyire ráértem télen :))))

Előzmény: lahuba (70304)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.11.19 0 0 70305

Vettem egy csomag zöldborsó vetőmagot amiben 4 féle mag van. Garai korai, Lincoln, Kelvedon csodája, és Zsuszi. Kettőnek lenne hely a veteményesben. Nem ismerem egyik fajtát sem. Segítenétek választani? :)

lahuba Creative Commons License 2018.11.19 0 0 70304

El lehet kezdeni a jövő évi vetéstervek összeállításának! :-)

Én már évek óta egy Excel táblázatban rögzítem a vetésterveket, már megvan vagy 10 év visszamenőleg.

Jó szórakozás kisakkozni, hogy lehetőleg semmi ne kerüljön olyan helyre, ahol az utóbbi években volt, figyelembe véve melyek a naposabb és árnyékosabb helyek, mi kerüljön lehetőleg közel a kúthoz, illetve tárolóhordókhoz, miből kellene több, miből kevesebb, milyen újdonságokat akarok kipróbálni.

Nekem nagyon bevált ez az előredolgozás fejben, tavasszal a szomszédok csak lesnek, hogy úgy kezdem, hogy kihúzzuk a nagy mérőszalagot, kezemben egy papírral kijelölöm minden ágyás szélét, és minden totojázás nélkül rövid időn belül minden a helyére kerül, és semmi nem marad el...

Előzmény: 55judit (70303)
55judit Creative Commons License 2018.11.19 0 0 70303

Lesett az első hó. Már a magvetésen motoszkál az agyam. Szörnyű hogy még nem lehet csinálni. :)

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.18 0 0 70302

Nagyon szépen köszönöm a biztatásodat!

Bizony, jól esik.

Hatvan évet végig csináltam, az utolsó időkben rokkantan is.

Az idei tavasztól őszig azonban mélyrepülésbe estem.

A szeretet, a szívem, meg a munkamániám a vesztemet hozta.

Nagyon nehéz feldolgozni azt, amikor a jó s a jóság rosszba fordul.

A szívem s a lelkem még épp.

Nem tudom, hogy a tétlenséget hogyan fogom viselni?

Azért egy halvány reménysugár még van!
Reménykedem, részemre más lehetőség e pillanatban nincs.

Előzmény: Silvan (70289)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70301

Kérlek, bocsájtsd meg, ha  félreértést okoztam!

Amit tél alá vet vagy duggat az ember, szakmailag soha nem kívánná a takarást.

Ha mégis takar valaki, akkor érdemes a hideget bevárni, hogy például a borsó ne kapkodja el a kelést.

Az egészben számunkra az az előnyös, hogy tavasszal át tudjuk máshova csoportosítani az erőt, nem adunk előnyt a gazoknak.

Nagy a birtok, sok a teendő, az erő meg fogy. Az én erőm nulla (szó szerint).

Az asszonykám is többet piheg, mint dolgozik.

A lányom tavasszal száz felé osztja magát.

Ezért nem mindegy, hogy mit csinálnak a gazok. Azok végtelenül életképesek és ők adják a munka javát.

(meg a gyümölcsös és a virágoskert, aztán a sziklakert és minden aprólékos, munkaigényes folyamat)

Éppen ma gondolkodtunk azon, hogy mit lehetne, kellene felszámolni, hogy mindenre jusson idő s energia!

Előzmény: platz (70294)
platz Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70300

CBNora és Silvan. Köszönöm szépen mindkettőtöknek.

Silvan Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70299

Én szalmás tyúktrágyával szoktam a sorközt betakarni vékonyan, tavasszal legereblyézem róla a maradékot. Egyébként a hideget jól tűri a fokhagyma emiatt nem szűkséges takarni.

CBNora Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70298

Ha sok faleveled van, érdemes betakarni vele az ágyást, elnyomja a gyomokat, és nyárra elbomlik, táplálja a talajt. Addig jó takarni, míg nem bújtak ki. Ha puha, nem túl nagy levelek, átnőnek rajta a levelek. Én egy ismerőstől kapom a hárslombot, az van rajta, az bevált. Szerintem hasznos a takarás, csak a hideg ellen nem kell, az nem árt a fokhagymának.

Előzmény: platz (70297)
platz Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70297

Mindkettőtöknek köszönöm, akkor  a falevelek mennek a bioba. (Egy hete duggattam, még nem keltek ki.)

Előzmény: CBNora (70296)
CBNora Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70296

Én se, nem kell. A patakvölgyben lévő, nagyon hideg kertünkben sem lesz soha semmi baja.

Az ágyásokat régebben szalmával takartam, mióta megjelentek a spanyolcsigák, inkább falevéllel, de a levelek áttörik a takarást, nincsenek védve a hidegtől. A kertben szanaszét növő tövek mulcsozva sincsenek, bírták a tavalyelőtti -25°C alatti hőmérsékletet is.

Előzmény: 55judit (70295)
55judit Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70295

Én soha nem takarom.

platz Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70294

S-ombre-ro fórumtársam írt róla (70245), hogy esetleg letakarja a fagyok beálltakor a már kikelt  őszi fokhagymáját. Érdekelne, hogy szükséges e letakarni a téli fagyok idejére, vagy tapasztalataitok alapján az nem szükséges. A (70248) -ban megkérdeztem a lehetőség felvetőjétől hogy mivel szokás letakarni, (nekem fáról lehullott leveleim -avar- vannak), de valószínűen elkerülte kedves figyelmét a kérdésem. Várom a hasznos tanácsokat, tehát -kell e takarni, és  -mivel érdemes letakarni? Előre is köszönöm.

dusska Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70293

Köszönöm, most már képben vagyok. Feltétlenül ki fogom próbálni

Előzmény: s-ombre-ro (70291)
dusska Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70292

Igen, volt baktériumos fertőzés is a paradicsomnál. Valószínűleg hamarabb kellett volna permetezni.

Előzmény: wilona (70288)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.17 0 0 70291

Mivel itt lyuggatásról is beszéltél!

A mi esetünkben a flakon talp felőli vége a felesleges, azt el lehet dobni.

Ha azt süllyesztenéd be a talajba, az messzebb esne a gyökérzettől, vagy a gyökereket  kellene m          megsérteni.

Még a flakonok előtt a karózásnak is meg kell lennie!

Előzmény: s-ombre-ro (70290)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.17 0 1 70290

Nem bizony!

A flakonnak a kupak felőli, szűkülő nyakát nyomod a talajba (aztán a kupakot rajt ne felejtsd!)

Időjárástól, talajtítustól függően két-három naponta öntözzél.

Keveset nem érdemes, sokat meg képtelenség öntözni.

A paraicsomnak nagy zöld levélzete van, a vésztől hamarabb leszárad, mint esetleges túlöntözéstől.

A növényen azonnal meglátszik a vízhiány, mert lóg a levele. Azt el ne felejtsd, hogy nagyon nagy melegben (légköri aszálynak is mondják), szinte minden kültúrnövény lankad a dél körüli forrúságban.

Ez utóbbit a nagylevelű tök jól példázza.

Azt látod, hogy veszélyesnek látszóan lógatja a levelét, de reggelre olyan deli, mintha mi sem történt volna.

A lényeg tehát a rendszeres öntözés és a plusz odafigyelés a hirtelen jövő hőhullámokra, ilyenkor támogatni kell a növényt (plusz öntözés, mondani sem merem, pedig megolható az ágyás árnyékolása).

Ilyenkor a fóliasátrat is mindkét végén teljesen fel kell nyítani!

Ennyi.

Előzmény: dusska (70284)
Silvan Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70289

"Reménykedni és soha fel nem adni!"-hasonlóan gondolkozom én is.

Könnyebb így mindent elviselni és igyekszem mindig a soron következő eseményre,feladatra koncentrálni és felkészülni akár az egészségemmel kapcsolatban akár a ház körüliekben.

Minden jót Neked!:-)

Előzmény: s-ombre-ro (70267)
wilona Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70288

Első termés után tönkrementek a paradicsom tövek nálad? Az akkor nem hinném, hogy öntözési probléma miatt, inkább a fitoftóra végzett velük. Azt pedig egy rezes permetezéssel tudod megelőzni.

Előzmény: dusska (70284)
CBNora Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70287

Meg lehet főzni főzeléknek, vagy lecsóval pl. Az íze hasonló, mint az érettnek, csak vizesebb, sütni nem jó.

Előzmény: beetee (70286)
beetee Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70286

Még zöld sonkatökökkel lehet valami értelmeset kezdeni, vagy komposzt?

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70285

Köszi.

Én nem indítottam el,mert nekünk nincs csak az idős rokonságnak.

Hát nem tudom hogy változtatnak-e rajta.

Nálunk már kijött, ami a mi városunkra vonatkozik, no abban olvastam az időpontot. /regnálós a polgi/

Előzmény: lahuba (70281)
dusska Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70284

Köszönöm, ezek szerint nem kell a flakont kilyuggatni.......... Még annyit kérdeznék,  hogy ezzel a módszerrel milyen sűrűn öntöztök ?

Nekem is nagy kedvencem a paradicsom, az idén ugyan az  első érés után a tövek nagy része  tönkrement, de szerencsére voltak olyanok is amik túlélték a fertőzést. Érdekes módon, mikor tönkrement , akkor egy darabig minden termés  lerohadt, a levelek pedig leszáradtak,  utána pedig a legtöbb tő ismét kizöldült , és hozta a terméseket. Ezeknek nagy része persze nem tudott már beérni, de nem mentek kárba, felhasználtuk őket

Jövőre két ágyást fogok csinálni, és az eltérő öntözés-permetezés  alapján megpróbálok rájönni, milyen hibát követtem el előzőleg.

Előzmény: s-ombre-ro (70283)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70283

Hidd el, semmi extra.

Az eldolgozott talajban benn az erős paradicsom palánta.

Utána a félbevágott (1,5-2-2,5 literes) műanyag flakon szűkebb végét ferdén lenyomod a gyökérzóna közelébe.

Nem baj, ha közben föld is kerül a nyakba.

Az öntözővíz a földet kimossa, egy pálcikával, ha kell rá lehet segíteni.

Ettől fogva az öntözés kannából vagy vékony sugarú slagból kizárólag a talajból kiálló széles serlegbe mehet.

A levélzetre talaj felfröcskölése tilos.

Az esők hasonló talajszennyező munkája miatt a növekedés során az alsó levelektől és fejlettségi állapottól függően a fattyú hajtásoktól is meg kell szabadulni. Könnyen letörhető a levél is, hajtás is.

Csak talaj ne kerüljön a levelekre vízcsepp!!!

Egyetlen csepp víz is táptalaj mindenféle csúnyaságnak, gombáknak,

A hajnali harmat felszárad, de mivel ez sem veszélytelen, nem szabad megfeledkezni a réztartalmú és a vele kombinált szerekről.

Ha már egyszer beütött a vész (a paradicsom vész) az isten legyen irgalmas!

Mi már odáig jutottunk el, hogy minden óvatosságunk ellenére is diverzifikáljuk a paradicsom termesztést.

Több helyre ültetünk, több az esély ketchup-ra, sűrített lére és friss paradicsomra.

Aki befőzi a paradicsomot, semmi rosszat nem tesz.

Sőt, nő a likopin mennyisége a befőzés során.

Utóbbitól, a sok napsütéstől, az oliva olajtól és a sós tengeri levegőtől (jód) olyan szép barnák és egészségesek az olaszok!!!

Életvidámak is (mert egészségesek) ! :)

Előzmény: dusska (70282)
dusska Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70282

Ezt a flakonnal történő locsolást leírnád nekem részletesen? Gyanítom hogy nálam túlöntözés volt idén is  a paradicsomoknál. Egy palántát nem találtam mikor tavasszal ültettem őket,  feltehetőleg a macskák bepofozták a  ribizli bokrok közé , már akkor találtam meg, mikor legyökeresedett,  és  otthagytam. Egyedül az nem betegedett meg.  Árasztással öntöztem két-három naponta a homokos talajon, lehet hogy túl sok volt ez neki.

Előzmény: s-ombre-ro (70279)
lahuba Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70281

Remélem nem indítottad el a bejelentést, mert a jelenlegi hivatalos közlemények szerint egyenlőre semmit nem kell csinálni, már be van nyújtva a módosítási javaslat, amit garantáltan elfogadnak decemberben, mert kormánypárti.

Ezenkívül a 2020-ig halasztás mellett ígéret van rá, hogy tavasszal olyan új módosítást dolgoznak ki, amely kisebb terhet ró a kúttulajdonosokra, mert a jelenlegi igen drágának ígérkezik, 100 ezer feletti dokumentum készíttetéssel.

Habár valószínű, aki már benyújtotta, annak is elfektetik a kérelmét, amíg meg nem születik az új törvény. De ha valaki már költségekbe verte magát a dokumentáció elkészítése miatt, az úgy járt, nem fogják megtéríteni a költségeit.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70272)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.16 0 0 70280

Furcsa dolog ez a fagy.

A  birtokunk a völgytalptól a dombtetőig terjed.

Apránként kúszik felfelé, de néha fent is megjelenik egy-egy fagyzugos helyen.

Volt, hogy az egész birtokunk elfagyott, többször is.

A fenyvesünk már az ültetés évében.

(ma már öreg fenyves - megrokkantam, lábon maradt - sok milliós veszteség).

Nagy kihagyás után azért vizet szerelni kijutottam a birtokra.

Víztelenítettem is.

Körülnéztem, volna még teendő, de hiába is fájdítottam a szívemet.

Bezártunk, a kulcsot képletesen szólva a hátam mögé dobtam.

Csak az orvosok képesek visszajuttatni hozzám.

A "szép kert"-ünkről szépeket fogok álmodni!

Ennyi.

(ahányszor csak nézegetem a Spektrum Home-on a "Kertész kert"-jét, megszorul a szívem - szerencsére már megtanult lassan dobogni).

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70279

Ha tudsz, szerezzél 200 literes műanyag hordót.

A fóliába meg ötven literesekből öntözünk.

Csapról nagy melegben valóban nem ajánlott öntözni, ámbár valahol azt olvastam, hogy az eső is hideg, a növények mégis elbírják.

Én azért, ha meleg van, az állítható szórófejet közepes porlasztásra állítom és kíméletesen lehűtöm a növényállományt, mielőtt nagyobb sugárra állítanám.

Minenképpen a hűvös reggeli órák ajánlottak, mert a levélzet a nap folyamán szépen megszárad.

A paradicsom az egyetlen igazi kivétel!

Víz a lombra soha ne kerüljön!

Mi elvágott műanyag flakont a talajba süllyesztve közvetlen a gyökérzetet öntözzük.

Mulcsozunk is, de nem jut mindenhova.

Sajnos.

Előzmény: CBNora (70271)
CBNora Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70278

Nálunk is fagyott. Számítottam rá, minden kényes be volt takarva, sok cserepet már behordtam. A szabadban lévő paprikáknak a levele megfagyott, a termés még nem, ma gyorsan leszedtem. Nem volt sok, mert egy korábbi fagy előtt egyszer már leszedtem, aztán akkor még megmenekültek, hoztak újakat. Még kicsi termések voltak, de inkább megesszük, mint hogy odafagyjon.

Előzmény: 55judit (70274)
CBNora Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70277

Tegnapelőtt hallottam a rádióban, hogy egyelőre ne csináljunk semmit, meg lesz hosszabbítva a határidő 2020-ig, tavasszal lesz új törvény.

Innen elvileg visszahallgatható, nekem nem sikerült. De hallottam élőben.

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/11/13/a-nap-kerdese-a-hazai-kutak-felterkepezese-hogyan-segiti-a-felszin-alatti-vizkeszletek-megorzeset/

ZsuR Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70276

...mi is... befagyott a madaritato...

Előzmény: 55judit (70274)
beetee Creative Commons License 2018.11.15 0 1 70275

Vagy 2020 év végéig.

Most dolgoznak az időpont módosításán....

55judit Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70274

Mi s fagyos reggelre ébredtünk. Megszoktam, hogy az előrejelzés szerinti hőmérsékletnél 2-3 fokkal mindig hidegebb van. Szerencsére ami érzékeny, az tegnap bekerült.

Előzmény: h.apci (70273)
h.apci Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70273

Ritkaság, de ma reggelre jött meg nálunk az első őszi fagy. Mondanom sem kell, nem jelezték előre, így lett nagy kapkodás. Nincs komoly kár; folyamatosan szedtük fel a maradékokat, így tegnap a paszternákot (nagyon gyenge lett az idén), ma meg a maradék bogyiszlói paprikát (15-20 szem), valamint a kevés kék karalábét. Még szeretnék felszedni a téli sarjadékhagymából amíg a talaj engedi. Végre rend van... Azt hiszem lefújom az ágyásokat gyomirtóval, miután mi csak tavasszal fogjuk felásni a kertet (kivéve néhány hagymást, ami már a földben van, s szépen hajt). Később még kap minden egy kis műtrágyát, miután más lehetőségem nincs a tápanyagutánpótlásra. Már kész a jövő évi ültetési terv, csak meg kell érni... Kicsi a kert, de jól el lehet babrálni vele és benne. :)

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70272

Bocsi.

Remélem nem felejtettétek el az ásott/vert/ásott stb kutakat bejelenteni a jegyzőnél, mert 2018.12.31.-ig lehet.

CBNora Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70271

Van fúrt kutunk, öntözök. A retket és a mellette lévő ágyásokat mikroszórófejjel, nem baj, hogy nincs előmelegítve a víz. Kora reggel szoktunk öntözni, mikor hűvös van, és legtöbbször harmatosak még a levelek.

Ha csak egy ágyást akarok öntözni, én is csapról szoktam kannával, nem kapcsolgatjuk egy-két kanna vízért a szivattyút. Akkor sem szoktam hordóval vacakolni, nem olyan nagyon hideg a csapvíz, hogy ártson. Tápanyagot ültetés előtt ások be, ha kell. A kertbe nem adok műtrágyát, csak a cserepesek kapnak tápoldatot, azt a kannába adagolom kiskanállal.

Mikor kútról öntöztem kannával, én egy 200 literes kukát töltöttem meg, amit még az előző lakó hagyott itt. Nem azért, hogy a víz állott legyen, hanem a szivattyút nem akarom sokat kapcsolgatni. Sajnos tavaly megrepedt a kuka (van rajta évszám, kb. 20 éves), és még nincs helyette más, így vagy szórófejjel locsoltam, vagy csapról. Van, ahol csepegtető cső van, az természetesen a kútól megy.

Előzmény: s-ombre-ro (70269)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70270

Nálunk meszes a víz, de az sem elegendő, ezért meszezni kell és keserűsó is kell a magnézium hiánya miatt.

A kalcium és magnézium rokonok.

A kalcium erősít, a magnézium meg ott csücsül a klorofill közepében, hasonlatosan ahhoz, ahogyan vérünk minden globulin molekulájában középen egy-egy vasatom van beépülve (hemo-globin)

Van még a szintén rokon kálium, ami jót tesz a vegetatív növényi részek kifejlődésének, gyökérfélék stb.

Előzmény: s-ombre-ro (70269)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70269

Csapadék is kell, főleg hosszabb meleg periódusban.

Ezt hogyan oldottad meg?

Én csapból töltöm fel a nagy hordókat, állni hagyom (!), aztán mehet a növényekre.

Így dúsítani is tudom a vizet és "testre szabottan" öntözök minden kultúrát.

Előzmény: CBNora (70250)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70268

Hogy jót is mondjak, én vizet szereltem, családom nőtagjai begyűjtötték az utolsó kültéri terményeket is a várható fagyok miatt.

Paprika nem csak kint volt, de a fóliában még mindig van rajta.

Szép, hosszú termesztési időszak volt, de most már le kell húzni a rolót!

Előzmény: s-ombre-ro (70267)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 -1 0 70267

Lehet, hogy az enyémet sem. Ezt nem lehet előre tudni, csak reménykedni lehet!

A múltkor szedtem össze én is az üres gyógyszeres dobozaimat.

Tele lett egy normál műanyag zacskó, ópiát jellegű szertől lefelé, 800 grammostól az 50 grammosig.

Napi három adag tramadol hatóanyag is lecsúszott (orvosi előírásra!).

Valójában magamfajta idősnek nem is nagyon ajánlott.

Ez van, rá voltam utalva.

"A jövőt nem ismerem, ahogy lesz, úgy lesz..."

Én is sok mindent meg tudtam tenni, talán kevesebbet kellett volna, de munkamániás voltam és természetszerető.

Most mindez nagyon hiányzik, jó magam meg a birtokról hiányzom.

Nagyon nehéz viselni.

Előzmény: Silvan (70252)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 0 0 70266

Ahány vidék, annyiféle helyi klíma.

Reménykedem én is! :)

Előzmény: CBNora (70251)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.15 -1 0 70265

Kedves Platz!

Van 3, azaz három komposztálónk, mindig van kész komposzt.

Ingyen kapunk fű nyesedéket, aminek a lerakásáért a vállalkozónak máshol fizetnie kéne!!!

Akkora halom, hogy még a kuszma (lábatlan gyík) is megtelepedett benne.

A gyümölcsösben lomb is van.

Nem szűkölködünk.

Köszönöm a biztatást,  csupa jót hallottam a klinikáról, a kérdés már csak az, hogy tavaszig bírom-e?

A másik az általános állapotom.

Hatszor operált bal csípő, a jobb is elkopva és hát mindkét ágról van öröklött hajlamom mozgásszervi gondokra.

A gerincem roncs, még az orvosom sem képes biztatni.

Én az egész életemben talpaltam, ez miatt is elég "vásott" vagyok.

Mindenért, amink van megdolgoztam, még az egészségemért is.

Ma már el sem hiszem, hogy a legnehezebb időkben képes voltam elosztva órákig tornázni.

Mostanában is kijöttem egy bénulásból, combizom sorvadásból.

Az orvos csak segít (gyógyít), de meggyógyulni magamnak kell!

Eddig sikerült, de idősödöm is.

Szerencsére "soha nem adom fel"!!!

Előzmény: platz (70248)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.14 0 0 70264

Muszáj időben elkészíteni átadásra a földet a szántó embernek mert nekem kell hozzájuk igazodni és 37  m2-es a fólia nem lehet egy nap alatt kipakolni a növényeket komposztálni, meghozni szétteríteni a trágyát stb.

Még jó, hogy ezzel a szerelvénnyel keresztül tudok menni a fólián kupacokat rakok le jobbról-balról aztán csak szétdobálom. Fent a drótháló magasabb mint az autó így nincs gond. 

Előzmény: lahuba (70261)
CBNora Creative Commons License 2018.11.14 0 0 70263

Boltban még sosem láttam karórépa magot, ismerősöktől kaptuk az első magokat az Őrségből. Minden évben igyekszem magot fogni. Nem mindig sikerül, tavasszal sok a kártevője, de szerencsére elég sokáig csíraképes, nem baj, ha egy-két év kimarad. Külföldön lehet kapni, rutabaga néven lehet találni forrásokat. Nyersen is és főve is jó, levesbe a levelét is bele szoktam főzni. Olyasmi íze van, mint a kelbimbó levelének. Télen, ha nagyon ki vagyok már éhezve, néha nyersen is megeszem a zsenge leveleit.

Nálunk az Óriás vaj nem vált be. Még sose nőtt meg normálisan, se tavasszal, se ősszel. Szeptemberben itt már késő elvetni, legtöbbször túl korán jön a hideg. Tavasszal se tudom elég korán vetni, felmagzik, mielőtt megnőne. A gömbölyű pirosakból itt a Fáraó jobb.

Ahogy a többi topikban olvaslak, Nálatok sokkal kellemesebb klíma lehet, mint itt nálunk a hideg patakvölgyben. Gyümölcsből is csak későn virágzó, fagyálló fajokat érdemes ültetni.

Előzmény: helgaanyu (70262)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.14 0 0 70262

Ezzel a karórépával még nem találkoztam, de kerék répát nálunk is vetnek és ilyen tájt kezdik savanyítani mint a káposztát. Nagyon finom répaleves készül belöle füstölt hússal és tejfölös habarással.

Én is vetettem hónapos retket még szept. közepén. Mostanra jó, kb két hete szedegetem . Az óriás vaj

jobban bevált mint a francia hosszúkás aminek fehér a vége. Az öszi mák után vetett fekete retket lassan ki is kell szedni , hogy fel tudjuk ásni a helyét. (Itt szerencsére nem annyira száraz a föld , lehet ásni és fát ültetni- eddig 20 saját oltásu almát raktam és még ennyi van hátra....😊)

Előzmény: CBNora (70257)
lahuba Creative Commons License 2018.11.14 0 0 70261

Ebből arra következtetek, hogy ilyenkorra már tudatosan felszámolod a fólia alatt a termesztést, mert egyébként eddig elég jó feltételek voltak, hogy még nőjön alatta sokminden.

Én még tegnap is leszedtem egy vödör paprikát a fólia alatt, 28 fok volt bent, és még tele van növendék paprikákkal, be nem pirosodott kaliforniaival.

Igaz, így én lecsúszok az őszi előkészítési munkákról. Gondolom, Te úgy vagy vele, hogy termett eleget a főszezonban, nem hiányzik ez az őszi ráadás.

És persze ez nálam is kivételes ajándék a rendkívüli ősz miatt, egy átlagos évben ilyenkorra már olyan hidegek vannak, hogy leáll a paprika a fólia alatt is, nyugodtan ki lehet húzgálni őket...

Előzmény: TINTUS (70260)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70260

Az utolsó paradicsomokat és paprikákat esszük. A szárakat már ledaráltam és komposztáltam. Megtrágyáztam a fóliát (marha + műtrágyák) várom a kis traktort, hogy beszántsa -Még a szőlő kordon trágyázása van vissza de megpróbálom a kis traktorral mennél közelebb a tövekhez elforgatni a földet , helyére dobni a trágyát majd visszalapátolni rá a földet.kiforgatni egy jó .Ültettem szila meg alma gyümölcsfákat .A fólia még az 5. évre is jó lesz.

CBNora Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70259

Két faj van.

Karórépa: Brassica napus. A levele sima, a gyökere többé-kevésbé hosszúkás.

Kerekrépa: Brassica rapa. A levele szőrös, a gyökér lapított gömb.

Végül is mind a kettő nevezhető tarlórépának, másodvetésként termeszthetők.

Előzmény: wilona (70258)
wilona Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70258

Nem ugyanaz a karórépa meg a tarlórépa?

Előzmény: CBNora (70257)
CBNora Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70257

Próbáltam, más íze van, nem helyettesíti a retket. Nekem nem igazán ízlett a kerék répa. Snowball fajta volt, ha jól emlékszem, ezt lehet kapni. Az előnye a retekkel szemben, hogy nem kukacosodik, de a fátyolfólia alatt a retek sem. És tényleg nem magzott fel.

Karórépám van, azt télen esszük, mikor már retek sincs. Az a kertben is áttelel, a kerék répa nem. Nálunk legalábbis elfagyott.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70255)
lahuba Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70256

A hónapos retket jól kell időzíteni, az sem jó, ha túl korán vetjük, az sem, ha túl későn.

Nekem évek óta jól bevált a szeptember eleji vetés, akkor már nincs hőség, de még sokáig elég meleg van, hogy gyorsan fejlődjön, szerencsés esetben már kapja a kora őszi esőket is. Sokkal gyorsabban fejlődnek, mint a tavaszi vetések, hiszen azok még hideg talajjal indulnak.

Én azt a fajtát szeretem, aminek piros a teteje és fehér az alja.

A Jánosnapival nekem is hasonló tapasztalataim vannak, én is sűrűre vetem, aztán vagy kiritkítom, vagy nem.

Ha nem ritkítom, akkor verseny van az élettérért, a győztesek szépen megnőnek, a vesztesek meg cérnavékony állapotban maradnak, ilyenkor rosszabb a kihozatal. Ez a lustaság büntetése. :-)

Előzmény: CBNora (70254)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70255

Szerintem retek helyett jobban megéri a kerék répa.

Ha jól emlékszem nem magzik fel gyorsan.

CBNora Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70254

Igen, Húsvéti rózsa.

A piros hónapos nekem őszre nem vált be. Ha augusztusban vetem, fölmagzik, ha később, nem nő meg. Mondjuk idén lehet, hogy megnőtt volna, de átlagos években az erősebb hidegek előtt nincs már ideje. Egyedül a sárga, Zlata nevű jó őszre, az megnő, a Jánosnapihoz hasonló ízű, de most kiadósabb termésre vágytam, azt csak a H. rózsától lehet várni.

A Jánosnapit nagyon szeretem, de lassabban nő, és ha túl sűrűre sikerül, nem lesz belőle semmi. Ritkán vetni viszont nem merem, mert laknak a talajban ritkítók, akik nem mindig úgy dolgoznak, ahogy szeretném. Én meg zömmel elbliccelem a ritkítást.

Eleinte locsoltam. Most már úgy látom, nem kell, a fátyolfólia alatt nem szárad ki. Múlt héten hordtam a tövükre egy kis lombot, akkor előtte megöntöztem, idén utoljára. Hét végére kapnak még egy réteg fátyolfóliát és még némi plusz lombot, úgy tűnik, jön a hideg.

Előzmény: lahuba (70253)
lahuba Creative Commons License 2018.11.13 0 0 70253

Jól látom, hogy ez Húsvéti rózsa fajta?

Tavaly én is kipróbáltam a Jánosnapi  és hónapos retek mellett, és a legjobb ez volt.

Ráadásul tavaly nem volt ilyen száraz az ősz, hatalmasra megnőttek.

A hónapos retek ősszel nagyon korán van, már három hetesen el lehet kezdeni szedni, viszont hamar elöregszik, megpudvásodik.

A Jánosnapi nem nő meg ilyen nagyra, és tán hajlamosabb a kukacosodásra is, a Húsvéti rózsa viszont igen sokáig kitart, nagyra nő, és jó ropogós marad.

Idén nem sikerült, mert a gazdaboltos nem hozatott időben, mire megjött, már kifutottam az időből, most meg kellett elégednem a Jánosnapival és a hónapos retekkel.

Előzmény: CBNora (70247)
Silvan Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70252

Még 8 gödör hátra van a csemete ültetésből, kettőt már kiástam, a tetejét kiszedtem, majd meglocsoltam és egy hét múlva kiszedés és ismét locsolás.

Az 1 m3 már nekem is álom, örökre. Fel a fejjel, az én gerincemet már nem operálják meg,de azért még sok mindent megcsinálok, igaz nagyon sok pihenővel kínnal és ilyenkor nagyon fogy a "szer".

Előzmény: s-ombre-ro (70246)
CBNora Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70251

Nem szokott baja lenni télen az ilyenkor kihajtott tavaszi hagymásoknak. Már többször előfordult. Mondjuk nálunk idén pont nem hajtottak még ki, gondolom, a szárazság miatt.

Előzmény: s-ombre-ro (70245)
CBNora Creative Commons License 2018.11.12 0 1 70250

Augusztus második felében. Sajnos pont most nem írtam fel, úgy emlékszem, 20-a után valamikor. Nyilván jól jött ez a hosszú, meleg ősz.

Előzmény: platz (70249)
platz Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70249

Csakugyan nagyon szép és főleg guszta. Mikor lett vetve?

Előzmény: CBNora (70247)
platz Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70248

Kedves s-ombre-ro! Olvasva a fokhagyma dugványozással kapcsolatos  leírásodat, az a kérdés vetődött fel bennem, hogy mivel fogod letakarni a hidegebb téli hónapokban a hagymát? Ezen a téren is "zöldfülű" vagyok, kérlek értsd ehhez a kérdésemet.

Olvasva várható műtétedről: azon elmélkedtem most, hogy jön az öregebb kor és vele együtt az egészségügyi problémák is. Ez nem igazság. Remélem, a műtéteddel minden rendben lesz és nyáron már élvezed újra az egészségesebb és gondtalanabb életedet. 

Előzmény: s-ombre-ro (70245)
CBNora Creative Commons License 2018.11.12 0 1 70247

Idén jól megnőtt a retek. Tavasszal sose lesz ilyen nagy. Az állaga tökéletes.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70246

Én már nem tudok sokat mozdítani a birtokon, de az enyémek a gyümölcsfa ültetésből holtfáradtan értek haza.

Nálunk hiába volt csapadék, az altalaj valóban beton.

Az már csak nosztalgia, hogy amíg tehettem, 1 m3-es ültető gödröt készítettem.

Ilyen már soha többet nem lesz!

Tavasszal talán megműtik a gerincemet, de attól tartok, hogy kerti munkás már soha többet nem lehetek.

Nagyon szomorú vagyok!

Előzmény: Silvan (70244)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.12 0 0 70245

Ha jól emlékszem, írtam már, hogy a december végén duggatott fokhagyma is szép lett.

Ilyet csak kényszerhelyzetben tesz az ember.

Kényszerhelyzet az is, hogy a tavaszi hagymás virágok nagyon megindultak.

Reméljük, hogy nem lesz baj!

Én az enyémeknek takarást ajánlottam, de hogy ne rontsunk a helyzeten, majd csak a hűvös (fagyos) idő beálltával.

Nem tudom, hogy mi lesz velünk, ha benne maradunk ebben a rendellenes időjárási periódusban?

Reméljük a legjobbakat!

Silvan Creative Commons License 2018.11.11 0 1 70244

Nekem is ma sikerült elduggatnom, vártam az esőt, de nem jött :-(. Nagyon megküzdöttem az ásással kb. 10 cm nedves, utána dinamit.

Előzmény: platz (70240)
platz Creative Commons License 2018.11.11 0 1 70243

Mindkettőtöknek köszönöm, megnyugvással olvastam.

55judit Creative Commons License 2018.11.11 0 1 70242

Tintussal egyet értek, időben vagy. nekem 1 hónapja el lett duggatva, és a nagy szárazság miatt csak most kezd 1-2-nek látszani a hegye. Máskor mire bejön a hideg, sorjára kint szoktak lenni.

TINTUS Creative Commons License 2018.11.11 0 1 70241

Nem.

platz Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70240

Még nem ültettem eddig őszi fokhagymát.

Ma duggattam el.

Nem késő már?

Köszönöm a szíves választ.

lahuba Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70239

Ez így van, nem csak a töknél, bármelyik növénynél.

Sokan helytelenül úgy gondolják, hogy az egymás közelében termesztett rokon növények termése már elfajzik attól is, hogy idegen fajta porozza be. De ez nem igaz, itt a termés még az anyanövénynek megfelelő lesz, akármi is porozta be.

Viszont ebből nem érdemes magot fogni, akármilyen szép és finom is volt a termés, mert abból már keverék fog kikelni, a nőnemű és hímnemű növény kiszámíthatatlan keveréke.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70237)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70238

A japán, hokkaido töknek kb 2-3 cm vastag a húsa és édes.

Nekem ez jött be, pedig minden fajtát ettem, ami kapható. A legtöbb vizes volt és nem édes.

Előzmény: CBNora (70231)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70237

No, ma voltam piacon és vettem egy tököt, akitől évek óta szoktam./feketés pont van rajta/

Beszélgettem is vele azt mondja hogy ő mindig új magot vesz ettől olyan vastag a húsa.

Mondta hogy a tök ha több fajta van egymás közelében, akkor a mag már nem eredeti, hanem ötvözi a körötte lévőket.

Mondjuk én a magokat abból a tökből szedtem, amit tőle vettem és abból lettek az én/mi tökjeink, ami vastag húsú és édes.

Gondoltam hogy van valami, mert a másodtermés magjai kisebbek voltak, mint az első eredeti tökben.

Előzmény: 55judit (70235)
55judit Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70236

A Jalapeno paprikát a sorban egyesével, vagy párban jobb ültetni?

55judit Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70235

Tegnap délután sütöttem belőle. Az íze csalódás volt. Nem édes, és elég vizenyős maradt. Pedig sütés vége  felé mindig beindítom a légkeverést, a legvégén mikor lekapcsolom a hőt még bent hagyom és tovább megy a légkeverés hogy száradjon a tök. A sonka töknél ez bevált. Az nagyon finom, és az állaga is jó. Nagydobosit egyszer vetettem, édes sem volt, és parázs sem. nem hozta vissza gyerekkorom nagydobosi sütőtökét.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70233)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.10 0 0 70234

A tököt említitek.

Nekünk is van, közép-nagy, biztosan nagydobosi, de a fajtáról ne is kérdezzetek, nálunk a magkérdés női dolog.

Az a lényeg, hogy mindig finom!

Régebben a piacról vettünk sütőtököt, de az mindig ízetlen, vizes löttyé esett szét a sütéskor.

Van jó (?) hírem is, az eperről szemezgettünk.

Furcsa idők járnak ránk. :(

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 70233

Majd írd meg milyen volt az íze sütve.

Előzmény: 55judit (70232)
55judit Creative Commons License 2018.11.09 0 0 70232

Idén próbáltam ki a Provence-i muskotályt, csak mert a neve azt sugallja, finom édes lehet.

1 tövön 4 tököt nevelt ki, és be is érlelt. :

Az össz súly 34.380gr.

Ízéről még nem tudok nyilatkozni. a 2 tő sonkatökkel együtt közel 60 kiló sütőtököm lett. Azon a részen ahol teremtek soha nem volt még trágyázva, viszont párszor meg öntöztem őket a nyáron.

CBNora Creative Commons License 2018.11.09 0 0 70231

Az sem mindegy, milyen a kertünk. Párszor próbálkoztam nagydobosival, soha nem érett be. A sonkatöknek legalább egy része meg szokott érni, és a Hokkaido tök is megérik. Az se rossz, de sütni szerintem vékony a húsa. Nálunk sajnos nem érdemes hosszú tenyészidejű, nagy termésű tököket ültetni.

Előzmény: lahuba (70230)
lahuba Creative Commons License 2018.11.09 0 0 70230

Szerintem is a nagydobosi a legfinomabb, ez a régi hagyományos magyar sütőtök. Igaz, a mostani változatokat a piaci igényeknek megfelelően úgy nemesítették, hogy kisebbek legyenek.

Gyerekkoromban még óriásokat lehetett látni a piacokon, amit baltával daraboltak.

Van valami finom aromája, ami a sonkatöknek nincs, még akkor sem, ha sikerül jó édeset kifogni.

Persze mindegyikben kell szerencse is a választásnál, bármelyik lehet vizesebb vagy lisztesebb, édesebb vagy ízetlen.

Előzmény: TINTUS (70229)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.08 0 0 70229

Én azért se voltam oda.... Még a nagydobosi a legjobb mindig.

Előzmény: taormina001 (70228)
taormina001 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 70228

Hokkaido ez.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70220)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 70227

Az igazság sokféle tökkel próbálkoztam.

A régi lisztes sütőtökre nem találtam. Általában vizesek és nem édesek.

Mindenkinek más jön be.

Előzmény: lahuba (70226)
lahuba Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70226

Az a barázdás tök nálunk is kapható, provance-i muskotály a hivatalos neve. Nekünk nem sikerült jót választani, elég ízetlen volt, de ez nem jelent semmit, ilyen minden fajtánál előfordul.

És még egy érdekesség, ez a tök azonos faj a körte alakúval, pedig az nem is barázdás, habár némelyiken enyhén látszik egy kis barázdásság. Ugyanaz a latin nevük, közös ősből lettek kinemesítve.

Viszont nem rokona a nagydobosinak, pedig alakra arra sokkal jobban hasonlít a barázdáival, de annak más a latin neve, más vadtök fajtából lett nemesítve.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70224)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70225

Bocsi.

Most jutott eszembe hogy raktunk el nagy vastag papírzsákokban úgy hogy fent a szája nyitva volt és a pincében tartották a petrezselyem gyökérrel együtt.

Előzmény: kaposznyak (70207)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70224

Erre a tökre véletlenül akadtam x éve. Piacon vásárolunk gyümölcsöt/zöldséget tojást kistermelőtől.

A németeknél láttam először, utána náluk. A kivájt tökből kiszedtem a magokat és elajándékoztam, akinek jó földje van.

A japán tököt itt is láttam a multi boltokban, de vékony zöldes húsa volt.

A barázdás tököt én is kipróbáltam/muskotályos töknek hívják.

Egyik héten kaptam is belőle a munkatársamtól, haza is cipeltem, de senkinek nem ízlett. Lehet a tiéd talán más ízű lesz.

Előzmény: 55judit (70221)
h.apci Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70223

Semmi baja sem lesz tavaszig. Legközelebb csinálj mélyebb lyukat (pl. kalapácsnyéllel, vagy akármivel) a dughagymának, így lassabban bújik ki, s az újhagyma fehér része hosszabb lesz. Évek óta csak így csinálom... :)

Előzmény: Saci.H (70217)
CBNora Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70222

Ha zöldből sárgára váltott, akkor megérett, és más fajta. Ha már sárgán is indult, valószínűleg akkor is, mert a hagyományos, édes sonkatök először zöld.

Egyébként így látatlanban ezt nem lehet megmondani, mindegyik fajnak beláthatatlanul sok változata van, színre is, alakra is.

Előzmény: taormina001 (70218)
55judit Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70221

Ha ilyet szeretnék addig vegyem amíg nem akadok vastag húsúra, vagy van ennek kívülről is valami jele? :)

Nekem a baba tök nagyon bevált, finom édes. Idén vetettem egy nagy termésűt is kipróbálni. Hatalmas, mint egy malomkerék, barázdás tököket terem. Már a kamrába cipeltem őket, de még nem kóstoltam. :)

Előzmény: nyuggerfarhát68 (70220)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70220

Ha nem ízlett próbálkozzál mással pl japán sütő tökkel.

Az jó aminek vastag a húsa.

Eddig az összes közül ez jött be.

A multiknál is van, de vékony húsú. Én piacon szoktam venni, már több eladótól is vettem, de csak egy felelt meg. Annak szép nagy érett magjai voltak ebből lett amit feltettem.Már 10 éve ezt eszem, előtte csak külföldön volt.

Itt sokan nem ismerik. Egy kis cukrot is szórok hozzá sütés előtt.

Előzmény: taormina001 (70218)
55judit Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70219

Nekem csak pár centisre szokott nőni mire beáll a tél, de még nem volt baja. Tavasszal ott folytatja ahol abbahagyta. De már rájöttem, akkor a legjobb elduggatni, mikor jelzik előre  hogy jön a lehűlés.

Idén aggódtam hogy nem lesz tavasszal zöldhagymám, mert nem lehetett dughagymát kapni. De végül sikerült, tegnap duggattam. Az őszi duggatás 1 hónappal korábban szedhető mint a tavaszi. Tavaszi duggatásra is hagytam. :)

Előzmény: Saci.H (70217)
taormina001 Creative Commons License 2018.11.06 0 0 70218

Egyrészt szeretném jövöre is megpróbálni, ha már ilyen szívós túlélönek bizonyult, másrészt bizonytalan vagyok, mert az ize és a színe nem egészen olyan, mint a belül erös narancsszínü fajta sütötöknek. A formája viszont igen. ezért érdeklödök, hogy csak nem volt még elég érett, vagy esetleg ez másik fajta.

Előzmény: taormina001 (70193)
Saci.H Creative Commons License 2018.11.05 0 0 70217

sziasztok,

Pár hete földbe került a dughagyma. Mára már kb 15cm-es zöld szára van. Hogyan tovább? Tavaszra szántam volna, de az időjárás meggyorsította a folyamatot.

Mit tegyek? Fagyok beálltáig megegyük? Esetleg zöld szárral is teleltethető?

Mit javasoltok?

köszönöm

helgaanyu Creative Commons License 2018.11.05 0 0 70216

Bizony a piacon is jól viszik a szabadföldi paradicsomot ! Pedig nem olyan mutatós mint az üvegházi vagy az import. A jácintok meg már ki is dugták az "orrukat". Még jó hogy kapálás elött megnéztem....😌

Előzmény: h.apci (70215)
h.apci Creative Commons License 2018.11.05 0 0 70215

Hát igen... Máskor október, vagy november elején egy-egy talaj menti fagy elvitt szinte mindent, most meg még szedegetek szabadföldi koktélparadicsomot és bogyiszlói paprikát. Veszettül hajtanak a hagymák is.

Előzmény: TINTUS (70214)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.05 0 0 70214

Nálam meg a füge törekszik....

Ennek lesz még böjtje.

Előzmény: h.apci (70213)
h.apci Creative Commons License 2018.11.05 0 0 70213

Novemberi ősz. Mindig utáltam, mert ködös, esős, hideg volt, de most más. Becsapja szegény növényeket is. A kis körtefám már másod- és harmadtermést is hozott...

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 -1 0 70212

Majd' elfelejtem!

A zománcozott cserépedényben már ott van a savanyítandó káposzta.

Ma tettük el, de már emelgeti a zárófedelet.

A savanyított kerékrépa viszont készen van!

Azt már nem is merem mondani, hogy a tavalyi savanyított káposzta utolsó adagja a fagyasztóban utolérte az ideit.

A mai ebédünk is teljesen saját anyagokból készült.

Mindezt ne vegyétek dicsekvésnek, egészen egyszerűen ezért van a konyhakertünk! :)

Előzmény: s-ombre-ro (70211)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70211

Sokkal egyszerűbb - már, ha az - a dolog, mint hinnéd!

A zeller gumók "le lettek fejezve".

A zöldjét, mivel volt sárgulás is, alaposan megválogattam.

Utána megmostam, aztán kiterítve kicsit szikkasztottam.

Utána kb. 5 X 5 centis darabkákra tépdestem és a ventillátoros-meleg levegős univerzális szárítóban alaposan megszárítottam, majdnem zörgősre.

Ezután került át a mikróba az oda rendszeresített fém sütőtányérra.

Az ezer wattos jet-tel szárítottam készre.

A második gombnyomásra már jön az illata, figyelni kell, hogy túl ne hevüljön.

A szárítás akkor teljes, ha az anyag roppanva törik, morzsolódik.

Ezt az állapotot próbálkozva lehet megtalálni, mert a mikró bármikor leállítható és újraindítható.

A készre száradt anyagot egy műanyag edényben kézzel össze lehet morzsolni.

Mivel így nem elég egyenletes a szemcseméret, az anyag átkerül a közepes lyukú, zománcozott tésztaszűrőbe.

Ott csak át kell morzsolgatni a szűrőn és már kész is a teljesen homogén zellerpor.

A fentieket eddig mindig a lányom csinálta, most elviharzottak a birtokra és rám hagyta a dolgot.

Csak arra kell figyelni, hogy "ropogós" legyen az anyag, de el ne égjen egyik folyamatban sem".

Én ráérek figyelni, elsőre sikerült. Ők csak a mindent betöltő csodás illatra értek haza.

Alapos szárításnál a penészedés kizárva.

A gyógynövényeinket a garázsban, meleg tető alatt, egy régi fregolin, vagy arra ráhelyezett keretes szitán szoktam szárítani. Olykor egy hétig is!

A szekrény teteje tele van több tucat gyógynövénnyel, hibátlan állapotban (két év szavatossággal!!!)

Előzmény: TINTUS (70208)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70210

Mi is permetezünk, de elkülönítve is duggatunk és így tavasszal korán kezdődik a szezon.

A paradicsomot sem fogjuk soha többé "tömbösíteni".

Egészen szétszórjuk, így mindig van esély arra, hogy kicselezzük a paradicsomvészt.

Az idén is volt pusztulás, mégis sok sűrítményt és ketchupot sikerült befőzni!

A fóliában még mindig van paradicsomunk!

Előzmény: h.apci (70200)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70209

Én egy időben azt gondoltam, hogy nincs is felénk medvehagyma! 

Ma már van helyünk, ahol kaszálni lehetne.

Somogyban találkoztunk olyan tömött állománnyal is, hogy nem akartam hinni a szememnek!

Csak medvehagyma és semmi más, mert nem maradt másoknak élettér.

Amúgy, amerre járok, mindent "csipegetek".

Ez úgy van, mint a gombával.

Még élek (élünk). :)

Előzmény: CBNora (70204)
TINTUS Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70208

Ilyent még nem csináltam. Kérlek írd le részletesen a folyamatot.  Az üvegbe nem penészedik meg , mivel töröd és mennyire apróra stb.

Előzmény: s-ombre-ro (70203)
kaposznyak Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70207

Nincsenek homokban, de az elmúlt években nem volt gond velük. Fagyasztóba nem fér be. Kissé párás a verem...

Előzmény: Zsanna68 (70206)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70206

Hát nem tudom régen homokba szokták rakni.

Tetejét kukorica kévékkel rakták meg, persze volt teteje is a veremnek.

Homokban rothadt meg?

Lényegében a petrezselyemnek/sárgarépának csak épp hogy kilógott a feje és annyit húzgáltak ki amennyi kellett. 

Előzmény: kaposznyak (70201)
CBNora Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70205

Szerintem ki kell válogatni, amelyik elkezdett rohadni. Az már nem fog sehogy helyrejönni, gyorsan fel kell dolgozni az ép részeit. Lefagyasztani, esetleg befőzni. Hogy pontosan hogyan, azt ne tőlem kérdezd, én is csak kísérleteznék.

Nem hinném, hogy ésszerű újra elásni, úgysem tarthat már sokáig ez a szokatlan meleg.

Mondjuk én ilyenkor még nem szoktam kiszedni, csak akkor, mikor már olyan fagyok várhatók, ami árt neki. Egy gyenge éjszakai fagytól még nem lesz baja, húzom-halasztom ameddig lehet. Kivéve, ha vannak pockok is, akkor jobban igyekszem, hogy maradjon is belőle valami.

Előzmény: kaposznyak (70201)
CBNora Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70204

Az erdőt járni és legelészni tényleg semmi máshoz nem hasonlítható. Úgy az is ízlik, ami egyébként nem is annyira jó. De ha egy hagymából (vagy bármi más növényből) nincs nagyon nagy tömeg, akkor csak éppen, hogy megkóstolom, aztán nem bántom. Sajnálom megritkítani a természetes állományt. Az érett szedret, szamócát viszont mindig könyörtelenül bekapom.

A gyomrom valószínűleg bírja a medvehagymát, ahogy a fokhagymát is. A fokhagymát nyersen gerezdszám eszem, és semmi bajom tőle. Medvéből még nem ettem komoly mennyiséget, nem ízlik annyira. Csak változatosságképpen szoktam pár levelet leszedni.

Előzmény: s-ombre-ro (70202)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70203

Ma felpucoltam a zellert.

Az egészséges leveleket mikróban megszárítottam, aztán a zománcos tésztamerőn átrostáltam.

Egy 2 dl.-es üveg tele lett a finom illatú szárítmánnyal.

A lányom él-hal a finomabbnál-finomabb fűszerekért.

A zeller krém levest már nem is említem! :) 

Előzmény: s-ombre-ro (70202)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.04 0 0 70202

Én nem tudom, ki hogy van vele?

Ha van a kertünkben, ha nincs, tavasszal olyan jó az erőt járni!

Szerencsére tudjuk, hogy odakint merre keressük.

Megnyugtatásodra mondom, hogy mi mindig, mindenféle hagymát szívesen fogyasztunk, erőteljes hatása van mindnek.

Még a medvehagymának is, aminek a farmakológiai hatása csaknem azonos a fokhagymáéval.

Nagyobb mennyiségben fogyasztva izgatja a gyomrot.

Lehet, hogy ezért kedveled kevésbé?

Előzmény: CBNora (70192)
kaposznyak Creative Commons License 2018.11.03 0 0 70201

Sziasztok.

Kb. 2 hete kiszedtem a sárgarépát, betette a verembe.

A melegre való tekintettel viszont rohadni kezdett.

Vegyem ki és ládástul ássam el újra a kertben?

h.apci Creative Commons License 2018.11.03 0 0 70200

Tudom, hogy sokan nem szeretik, de én minden évben egyszer- kétszer a cseresznyevirágzás idején és május elején lepermetezek minden hagymafélét felszívódó rovarölővel (ilyenkor, s sokáig később sem fogyasztjuk); így nálam soha nincs hagymalégy kártétel.

Előzmény: lahuba (70198)
lahuba Creative Commons License 2018.11.03 0 0 70199

Nem tudom, hogy ez reális-e. A sütőtök és a főzőtök nem egy fajhoz tartozik.

Teljesen nem tartom kizártnak, hiszen létezik rokon fajok közötti hibridizáció, de azért nagyobb az esély arra, hogy egy fajból nemesített különböző fajták kereszteződjenek.

Mondjuk a főzőtök egy fajba tartozik a cukkinivel és a patisszonnal, egy fajból lettek nemesítve.

De én is meglepődtem, hogy még a sütőtökök félék sem mind egy fajból lettek nemesítve, a nagydobosi típusú tök nem közvetlen rokona a hosszúkás kanadai sütőtöknek, mindkettőnek másfajta vad tök az őse.

A tökfélék családja is igen népes, amelyek egymástól független fajok, habár közös származásúak.

Előzmény: Tibicsoki19 (70194)
lahuba Creative Commons License 2018.11.03 0 0 70198

Én is nagy becsben tartom a sarjadékhagymát, habár egyértelmű, hogy sokkal rostosabb, mint a normál vöröshagyma, viszont ez szedhető a legkorábban.

Tavasszal, mikor már szedni lehet belőle, sokszor még el sem duggattuk a dughagymát, és már akár korai grillezéshez is használható.

És ilyenkor a kutyát nem érdekli, hogy kissé rostosabb, az újdonság többet számít.

Mivel tartósan egy helyen van, hajlamos a hagymalégy fertőzésre, ezért én időnként újítom az ágyásokat, a friss bulbillikből új ágyást telepítek.

És még az az előnye, hogy telepíthető magról, vagy fiókhagymákról, vagy az osztódott tövek szétültetésével is.

A felhasználásának éves menetrendje van, tavasszal ezzel kezdem a zöldhagyma szezont, aztán áttérek a dughagymáról neveltre, majd mikor már ez is kezd elöregedni, akkor a magról vetett zöldhagymára.

Aztán nyáron ez is kezd megfejesedni, így az őszi esők után ismét visszatérünk a sarjadékhagymára, amelyek ilyenkor megújulnak.

Előzmény: h.apci (70188)
55judit Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70197

Szerintem a "Kertből a konyhába" témában lesz.

Előzmény: taormina001 (70196)
taormina001 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70196

SOS;  sehogy sem találom a sült paprika receptjét! Azt hiszem Mariska néni, vagy Zsebi jegyzi, de hogy hol?

h.apci Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70195

Igen, sokféle neve van (nekem az emeletes hagyma tetszik a legjobban), de lényegében ez a téli sarjadékhagyma két változatban, magos és sarjhagymás. Mindkettő jó, csak talán a munkaigénye különböző. Én mindkettőt tartom és szeretem, de talán a magos nem annyira csípős, zsengébb tud lenni. Kinek a pap... :)

Előzmény: Zsanna68 (70191)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70194

Ha magot akarsz belőle szedni akkor az az érettség a jó amikor a kocsány már kezd beszáradni. Ha meg akarod enni akkor korábban szedd le amikor még finom zsenge. Saját tapasztalatom szerint a tök képes összeporzódni. Egyik évben egy főző-sütőtök hibrid nőtt ki szintém magától. Halványsárga volt a belseje. Szedtem belőle magot, de végül nem vetettem el pedig egy próbát megért volna :)

Előzmény: taormina001 (70193)
taormina001 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70193

Töktalány:

a kertemben kéretlenül kinött egy gigantikus tök. Egész nyáron tekergözött, az egész veteményest befutotta, de csak hímnemü virágokat hozott. -Egész szeptemberig nem tudtam, mi lesz belöle, mikor elkezdett teremni. Végül 4 nagy tököt termett. Olyan óriás körtealakúakat. Érdeklödnék, hogy milyen fajta, és hogy ebböl is többféle van-e. A belseje halványsárga, jóizü, de nem annyira édes, és halványabb színü is, mint az ugyanilyen formájú sütötökök, amiket eddig láttam. Ez másik fajta, vagy egyszerüen hagyni kellett volna még kicsit érni. Egyáltalán egy tökröl honnan lehet tudni, hogy megérett?

CBNora Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70192

Most már nálunk is jól elszaporodott a diófa alatt a medvehagyma, tavaly már szedtük. De rájöttem, hogy nem nagyon szeretem. Jobb híján persze megtenné, de sokkal jobban ízlik a fokhagyma zöldje és metélő fokhagyma (Allium tuberosum), mindegyikből lehet szedni a medvehagymával egy időben.

Előzmény: s-ombre-ro (70190)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70191

Ezt a fajta hagymát mi örök hagymának hívtuk.

Mindig télen-nyáron kint volt a kertben.

Tavasszal amikor a friss hagymát árulják, úgy lehet megismerni hogy a feje nem gömbölyű, hanem lapos.

Évelő és csak le kell választani az anyatőről gyökér nem is jön vele.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.11.02 0 0 70190

Sokat írtatok a hagymáról. Mi sem nélkülözzük.

Ta vasszal azonban szívesen megyünk ki az  erdőre hagymát szedni és később med

vehagyma is van bőven (már a kertünkben is!).

Télen megteszi a finom lila hagyma is zsíroskenyérre karikázva.

helgaanyu Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70189

Hát ezt szivesen kipróbálnám .! Meg a Noráét is !😊

Lehet valahogy egy kis szaporító anyagot kapni (venni)?

h.apci Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70188

Próbáld ki; ha több évig egy helyben hagyod, s csak a sarjhagymákat és a száraz szárakat szeded le róla, évek alatt elbokrosodik. Ezeket a bokrokat tavasszal vagy ősszel lehet felszedni, s szálakra szedve enni újhagymaként, de érdemes hagyni belőle, s a zöldjét meg a gyökerét rövidre vágva visszaültetni helyet hagyva a későbbi bokrosodásnak. Nekem évek óta van mindkettő, de nagyon helyigényes; de tartom, mert a legkorábban ehető zöldhagyma, s ősszel is ehető, amikor csemege.

Előzmény: CBNora (70184)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70187

Majd jövőre meglátjuk. Előre nem ígérek semmit, eléggé szeretik a hagymalegyek.

Előzmény: 55judit (70186)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70186

Jövőre ha több lesz kaphatnék pár szemet?

Előzmény: CBNora (70185)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70185

Egyébként jó is, hogy szóba került, el kellene duggatnom azt a kevés sarjat, ami termett.

CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70184

A cepa és a proliferum két külön faj. De biztos én se vagyok az enyémben, ezt tartom valószínűnek. A lényeg az, hogy az enyémnél elduggatott sarjhagymákból finom újhagyma lesz, és tőosztással nem lehet róla érdemleges mennyiségű újhagymát szedni. Tulajdonképpen elsősorban dísznek tartom.

Előzmény: h.apci (70182)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70183

Ezt most kicsit irigykedve olvastam. :)

Az enyémet Jancsi hagymának hívják. nem jó, túl rostos.

Előzmény: CBNora (70179)
h.apci Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70182

Latin név: Allium cepa proliferum
Szinonimák: Allium cepa viviparum, Allium x proliferum
Család: Alliaceae (hagyma család)

Tehát ugyanaz... :)

Előzmény: CBNora (70181)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70181

Mikor beszereztem, eléggé utánanéztem, és arra jutottam, hogy ez Allium cepa proliferum.

Egyébként a töve nem is osztódik jobban, mint a vöröshagyma, nem lesznek belőle szétszedésre csábító nagy csomók.

Előzmény: h.apci (70180)
h.apci Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70180

NO-NO...

"Téli sarjadékhagyma

RENDSZERTANA

A téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) a liliomfélék (Liliaceae) családba tartozó évelő növény.

A termesztésben két változata ismeretes:

a) a magtermelő változat (Allium fistulosum provar. fistulosum) gyorsabban fejlődik, de korábban elrostosodik;

b) a léghagymákat fejlesztő változat (A. fistulosum provar. viviparum) a szaporítás kézimunka-igényessége miatt háttérbe szorul."

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch22s04.html

Előzmény: CBNora (70179)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70179

A miénkből finom újhagyma lesz. Maga a sarjhagyma, ami a száron nő, iszonyat erős, de elültetve újhagymának jó.

Régebben több volt, a sarjhagymákat ültettem el újhagymának. Aztán az anyatövek árnyékba kerültek, tönkrementek, egy kis csomót tudtam tavaly megmenteni, abból kell újra felépíteni az állományt.

Ez nem téli sarjadékhagyma, hanem a vöröshagymának egy változata. A sarjhagymák jó nagyok, nem olyanok, mint a fokhagymán a bulbillik.

Előzmény: 55judit (70178)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70178

Nagyon kemény a rostozata. Nem olyan könnyen rágható zöldhagyma, mint amit dughagymából nyerünk. Ízben nincs különbség.

Előzmény: helgaanyu (70176)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70177

Van emeletes hagymám, de egyelőre kevés, még szaporítani szeretném. Remélem, jövőre lesz pluszban is, ha addig máshonnan nem kapsz.

A karórépa: Brassica napus var. napobrassica. Rutabaga-ra keresve sok minden bejön.

Előzmény: helgaanyu (70176)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70176

Karórépa ? Más néven ?

Egyébként ilyen bulbilis vöröshagymája valakinek

van ? Régen a nagyszülöknél volt, de sajnos kiveszett.

Azóta sem találkoztam vele pedig finom volt....

Előzmény: CBNora (70174)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70175

Éppen olvastam, hogy a mustárhoz hasonlítják az ízét. Az íze másodlagos, amennyiben nem annyira intenzív furcsa íz, mint a rukkola. A mángold a nagy levéltömeg miatt jött be, és hogy késő őszig szedhető, nem magzik fel, az íze sem intenzív. Jó alap a zöld turmixhoz, és főzelék is készülhet belőle. Ma az lesz. :)

Ha télire falevéllel takarom, az első zöld leveleket róla szedhetem, olyan korán hajt.

Nyár elején majdnem kidobtam az egész sort, mert ellepte a tetű. Mikor már reménytelennek láttam a helyzetet, egyszer csak abbamaradt, eltűntek a tetvek. :)) Azóta is szépek, egészségesek, és hozzák a hatalmas leveleket.

Előzmény: BAttila1964 (70169)
CBNora Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70174

Az őszi fokhagyma valóban gyorsan romlik. Viszont főleg bulbillis fajtáim vannak, ezek nagyon jól mutatnak a kertben, ez is egy szempont. A bulbillik már rég szanaszét hullottak, még a gyepben is fokhagyma nő, tulajdonképpen lehet, hogy még ezek az összevissza lévő fokhagymák is biztosítanák a szükségletünket. Az ágyasba ültetettekből lesznek a szép fejek, meg az a fajtagyűjtemény, és addig elállnak, míg lehet kiszedni a kivadultakból. A szomszéd is a mienket használja disznóölésnél, és még két barátunkat is ellátom. Az a jó az ősziekben, hogy hamar ki lehet szedni, és vethetem a helyére a karórépát. Az máshol nem férne el, ez az ütemezés már bevált.

Előzmény: helgaanyu (70173)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.01 0 0 70173

Szóval ti sem szeretitek a "semmit" gyomlálni, ez a retek takarás tetszik.😊

A hagymát nem csak enni szánom, szomszédasszonynak idén csak az öszi

vöröshagymája lett jó, gondoltam a biztanság kedvéért idén rakok. Az öszi

fokhagymával meg úgy vagyok, hogy túl gyorsan tönkre megy. Felszedés

után hamar romlik. Addig a tavaszi is kitart, nem bajlódok az öszivel. A bor-

són és a petrezselymen még gondolkodom ....

Előzmény: CBNora (70171)
krnemarika Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70172

Borsót minden évben, de csak akkor, ha már valóban jönnek a fagyok. Most még túl meleg van hozzá. Az őszi fokhagyma már szépen sorol, és egy kevés hagyma is. Az csak azért, hogy korábban legyen zöldhagyma tavasszal. 

Petrezselyemmel is próbálkoztam, elég ritkán kelt, de korábban szedhető volt.

Előzmény: helgaanyu (70170)
CBNora Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70171

Ha valamit kiszedek, mindig igyekszem vetni valamit a helyére.

Múlt héten már én is szedtem ki retket. Fölszedni nem fogom, takargatom, amíg lehet, és esszük folyamatosan. Most még csak a legyek ellen van rajta fátyolfólia, ha jön a hideg, rakok rá még legalább egy réteget, és lombot is az ágyásra. Volt, amikor karácsonyig ettük így.

Előzmény: helgaanyu (70170)
helgaanyu Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70170

Sziasztok !

Hát ha már benéztem ide is volna egy kérdésem !

Vetett már valaki tél alá petrezselymet ? Esetleg borsót ?

(Öszi mákot szoktam, vöröshagymát idén próbálom.)

A hónapos retket jövöhéten lehet felszedni. A nyári karalábét meg majd meglátjuk...

Ti szoktatok másodvetést csinálni ?

BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70169

Teljesen más íze, állaga van, mint a mángoldnak. ;)

Előzmény: 55judit (70167)
CBNora Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70168

Viszont rettentő gyorsan fejlődik, lepipálja a salátát, retket, mindent.

Előzmény: 55judit (70167)
55judit Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70167

Köszi. Lehet, mégsem próbálom ki. A mángold bevált, jövőre is ez lesz.

Előzmény: CBNora (70166)
CBNora Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70166

Kicsik maradtak, és még a késői vetés egy része is kivirágzott. De lehet azért belőle enni, a levélnyeleket használom salátába, a levéllemezt belefőztem levesbe. Nem keserű.

A kínai kel jobban ízlik, de az még ennyire sem sikerült soha.

Előzmény: 55judit (70165)
55judit Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70165

Nóra hogy vált a Pak Choi? Vetéstől kb. mennyi idő múlva tudtál szedni belőle? Azt írják különleges fűszeres íze van. Ízlett-e? Nem keserű?

h.apci Creative Commons License 2018.10.31 0 0 70164

Valóban rengeteg találat van, de ez ne tévesszen meg senkit, mert: "A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék. Sokféle változatban készül." Valahogy úgy, mint a curry, abból is sokféle van, de mind más. Az igaz, mindkettőből vannak általánosan elterjedt és kedvelt változatok.

Előzmény: s-ombre-ro (70163)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.30 0 0 70163

Kérlek, írd be a keresődbe "garam masala" és már meg is van a szűkített recept!

A lányom is onnan vette. Erőteljes és pikáns.

Most éppen zellert készít fel, én holnap mint "segéderő" egész nap a levelét fogom szárítani.

A termés szebb és jobb lett annál, amit elsőre mutatott.

Szóközben csíptem el, hogy a magot már januárban elvetették és kora tavasszal már helyre ültették.

Volt néhány halványabb egyed is, de azok gyökérzetét (talán a forró nyárban) valami megcsócsálta.

Hoztak be paprikát is, ami a fóliában még javában virágzik.

Furcsa időket élünk.

Olyan meleg volt, mint száz valahány éve éppen nálunk Zalában, Zalaegerszegen.

Kicsivel odébb viharok, hatalmas esőzések és tél, sarkvidéki hideggel.

Nem tudom, hogy mindez hova vezet?

Előzmény: Tibicsoki19 (70152)
CBNora Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70162

Nem gond, jó az is, csak kár elpocsékolni a saját anyagokat.

Előzmény: kentaur01 (70161)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70161

Akkor nem gond ha az önkormányzati komposztot használom? Azzal is van meló mert vhogy be kell hordani az ágyásokig. Általában kb 600 liternyit terítek szét.

Előzmény: CBNora (70160)
CBNora Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70160

Mi is mindent beleteszünk.

Aki nem komposztál, az mindent kitesz a városiba (ha nem égeti el), aki igen, azok közül sokan azt rakják ki, amit ők nem mernek beletenni a komposztjukba, diót, beteget, agresszív gazt. De ebből is teljesen jó komposzt lesz, ismerős végzett vele kísérleteket is az egyetemen. Csak elég sok szemetet ki kell belőle szedegetni, ami a növényeket ugyan nem zavarná, de az ember inkább nem terítené szét a kertjébe.

Előzmény: beetee (70155)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70159

Nálunk 2 rekesz van komposztálásra 1x1x 1.5 m magasak.

A lenyírt füvet, tojáshéjat, zöldség/gyümölcs maradékot stb mindent oda teszünk.

A diófa levelét is oda rakjuk, de előtte átmegyünk rajta fűnyíróval így lebomlik.

Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70158

Mi a fertőzötteket nem rakjuk komposztálóba, hanem a kukába.

Persze nincs teher autóra való csak kevéske.

Előzmény: 55judit (70156)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70157

Jogos. Az se steril. Ettől függetlenül nem ástam bele semmit. Legfeljebb minden így marad. A lényeg hogy bízzunk abban hogy a jövő év jobban sikerül mint az idei.

Előzmény: beetee (70155)
55judit Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70156

Úr Isten! Miből gondolod hogy jobb az önkormányzati mint a saját kerti hulladék.

Én úgy gondolom, a gombás fertőzött növényi részeket gond nélkül be lehet tenni a komposztálóba. Az a sokféle lebontást segítő rovar és mikroorganizmus megsemmisíti a káros gombákat. Áthalad minden a gilisztákon is. Szerintem tavasztól őszig a levegőből sokkal több fertőzés fenyegeti a növényeket mint a saját komposztból.

Előzmény: kentaur01 (70154)
beetee Creative Commons License 2018.10.29 0 1 70155

Miért?

Az önkormányzati ingyenkomposzt steril?

Én jártam komposzt-telepen. Minden, de tényleg minden bele van darálva, aztán a végén a rosták kiszedik a látható szennyet.

Én simán elások mindent, vagy teszem a saját komposztálóimra.

A többit megoldja a természet.

Előzmény: kentaur01 (70154)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 70154

Mi már az egész kertet felástuk. Mindent kitakarítotttunk a területről a sok fertőzött növény miatt azaz nem komposztáltuk a földbe. Remélhetőleg ebben az évben lesz önkormányzati ingyen komposzt majd azt hordok a területre.

Előzmény: 55judit (70153)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 2 70153

Alakformáló edzés keretén belül ma megástam a dughagyma és a korai retek helyét. Ástam be 2 nagy zsák falevet is. Jól elfáradtam.

Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.10.28 0 1 70152

Ok! Bocsi :)

Előzmény: 55judit (70151)
55judit Creative Commons License 2018.10.28 0 0 70151

Tibike! Receptek átadására ott a "Kertből a konyhába" téma.

Előzmény: Tibicsoki19 (70150)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 70150

Jó receptnek tűnik! A garam massalát hogy csinálod?

Előzmény: lafan (70148)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.28 0 0 70149

Nagyon boldog vagyok!

A lányomnak kijut a feladatból, mégis szánt időt a kérésem teljesítésére.

A recept bevált, nagyon alkalmas a maradék zöldségek feldolgozására.

Az is igaz, hogy ő nagy élvezettel főz és csupa jósággal halmoz el bennünket.

A főtt ételeinkhez való alapanyagok nagy részben a kertünkből kerülnek ki.

Nagyon fáj, hogy a kertben alig tudok segíteni, minden munka őt terheli.

Csak az egymás iránti szeretet és megbecsülés segít!

Előzmény: lafan (70148)
lafan Creative Commons License 2018.10.27 -2 0 70148

Jó napot mindenkinek!

S-ombre-ro lánya lennék. Édesapám kérésére írom le az egyik legkedvesebb receptemet befőzéssel kapcsolatban.

Egy indiai zöldség chutneyról van szó, bár nevezhetném "fúziós konyhának" is, ha fel szeretnék ülni az egyik divatos gasztrohullámra, de erről szó sincs. Legfeljebb annyiban fúziós, hogy összekevertem két receptet meg egy rakás hozzávalót.

Az egyik recept a zöldség chutney, a másik Jamie Oliver egyik első könyvéből az édes-savanyú csirke receptje.

Fúzió után nagyjából így fest:

1. Előkészítem a zöldségeket (ált. olyan 3-4 kilóról szól a recept)

- Lilahagyma aprítva: az összes nyers, kockázott/hasábra vágott zöldség mennyiségének kb hatoda (nem dől össze a világ, ha normál vöröshagyma, keverék, bármilyen hagyma) 

- Vegyes zöldség: általában paprika (zöld, sárga, piros etc.), cukkini, padlizsán, sárgarépa. De ez a recept elnyel olyan valószínűtlen hozzávalókat is, mint a cékla, kerekrépa, pasztinák, paradicsom, igen, zölden is. Ilyenkor már nincs nagyon cukkini, szóval mindenki azt tegyen bele, ami van.

2. Fűszerkeverék

- Szárazon megpirítok 1 kávéskanál édesköménymagot, 1 kk koriandert, 1 kk egész borsot. Megtöröm.

- Hozzáadok 1 teáskanál garam masalát (szintén itthon készítem), 2 kk kurkumát, 1 kk gyömbérport.

- A chili opcionális, én teszek bele, de ésszel. (1/2-ed tk kb.) 

3. Zsíron lepirítom a hagymát, ha már igazán pirul, mennek bele a felsorolt fűszerek, kicsit megizzasztom őket.

4. Rá a zöldségek, az egészet átpirítom, só nélkül levet nem ereszt, úgyhogy figyelni kell.

5. Sózás (kb 3-4 tk, utánsózni lehet, úgyhogy inkább kevesebbel kezdjünk)

6. Paradicsom/lé - vagy egy kiló, vagy egy liter.

7. Főzés, amíg minden éppen roppanós nem lesz. Vizet lehet hozzáadni, ha nem elég leves a pari.

8. Itt mehet bele a gyümölcs: én úgy egy kiló almát szoktam beletenni, kockázva, héjastul, illetve 1 darabolt ananászkonzervet. 

9. Utánízesítés: só, ha kell. Sózás után állítom be az édes-savanyú egyensúlyt, én eritrit-steviát és balzsamecetet használok, de a nem cukorbetegre főzők nyugodtan tegyenek bele cukrot. Itt nem írok mennyiségeket, ízlés kérdése. Kanalanként adagolva el nem ronthatjuk, csak ne egy kiló cukorral indítsunk. :)

10. A kész cucc felét kiveszem és leturmixolom, visszaöntöm, összerottyantom. Ekkor lesz ált. rózsaszínű az egész - előfordult már sárga színezet is, mikor nem volt elég piros paprika benne. 

11. Szokott módon sterilizált üvegekbe töltöm, szárazdunszt. Ha van befőzőgépünk (95C 1 óra), vagy idegzetünk nagy lábasok papírral való kibéleléséhez, akkor mehet nedves dunsztba is, úgy rövidebb.

Felbontás után így járok el: 3 emberre két csirkemellfilét felkockázok, lepirítok, só bors. Ha megpirult, rá egy üveg a fentiből, összeforgatom, egy dl vízzel higítom az egészet, majd kötöm keményítővel. Ettől lesz olyan folyékonyan szószos, mint az Uncle Ben's édes-savanyú mártása, csak sokkal finomabb, messze több zöldséggel. Rizsen tálalom.

A zöld paradicsom chutneyhoz a Krisnavölgyi közösség receptjét használtam a blogjukról. http://okovolgy.hu/oszeleji-kulturavaltas-a-vetemenyesben-avagy-mit-kezdjunk-a-zold-paradicsommal/

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.27 0 0 70147

Menni fog, de momentán nonstop menetelés van nálunk.

Már nem ébreszthetem fel a lányt, ő nálam is fáradtabb.

Azt mondta, csupa zöldből nem annyira ízletes, és hogy a paradicsom jobb savanyúságba.

A sógorom, anno eltette polcra a zöld paradicsomot érni.

Kóstoltam, nem volt valami ízletes, de néha mindennek örülni kell!

A bolti sem mindig leányálom, de veszik s viszik. :D

Előzmény: taormina001 (70145)
55judit Creative Commons License 2018.10.26 0 0 70146

Eddig nem vettem befőzéshez befőző paradicsom magot, de legközelebb szeretnék.

Melyik a legédesebb befőző fajta és sűrű is?

taormina001 Creative Commons License 2018.10.24 -1 0 70145

jöhet a recept, köszönöm, de ez teljesen zöld.

Előzmény: s-ombre-ro (70139)
taormina001 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70144
Előzmény: CBNora (70134)
CBNora Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70143

Banánt néha én is veszek, szeretem, és nem tudom megtermelni.

De olasz galambbegy salátát kb. 10 dekás adagonként csomagolva (a közeli zöldségesnél láttam) nem vennék. Azt tényleg nem lenne szabad behozni, mikor nálunk is simán megterem.

Előzmény: s-ombre-ro (70142)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70142

Tegnap, útközben vettünk néhány banánt. A hosszú utazástól kissé megviselt volt, de pillanatnyilag jól esett.

Egy pillanatig lelkiismeret furdalásom volt, de aztán rájöttem, hogy a multiknál, ahol oly sokan vásárolnak, ez van.

És még mennyi árucikk utazza körül a világot, mire a pórnép asztalára kerül!!!

A kiskert, a házi veteményes meg itt van a kezünk alatt.

Elgondolkodtató!!!

(van aki gondolkodjon rajta?)

Előzmény: s-ombre-ro (70141)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70141

Szerintem jó lenne egy érdekvédelmi szervezet a kerttulajdonosoknak!

Az talán ki tudná számolni, hogy a megszámlálhatatlan kiskert mekkora terhet vesz le az állami ellátási rendszerről.

A dolognak egészségügyi, logisztikai és egyéb vonatkozásai is vannak.

Külföldön már nagyon terjednek a városi kertek is, lassan az építmények teteje is zöldterületté válik.

Mindez véletlenszerű lenne?

A jövő a zöld építményeké.

Nem környezetvédelmi szempontból, hanem valóságosan.

Elgondolkodtató!!!

(csak legyen, aki, vagy ami gondolkodik ezen!).

Előzmény: s-ombre-ro (70140)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70140

Látom, sok gond van a víz körül.

Annak idején mi is fúrattunk volna kutat, mert a kert víz nélkül nem kert.

Főleg, hogy egyre aszályosabb évek jönnek.

Szerencsénkre adódott egy lehetőség, potom 220 ezerért bevezettettük a hálózati vizet a birtokra.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legszebb, legjobb megoldás, de hirtelen kellett dönteni és mi döntöttünk.

Ezek után is le merem írni, hogy minden, ami a földben van, az állam tulajdona.

Az állam meg nem mindig tud optimálisan dönteni.

Fel kéne mérnie, hogy összességében mi a jó neki (az állam mi vagyunk!) és mennyit engedhet a polgárainak (ezek is mi vagyunk).

A magam részéről azt gondolom, hogy az állam minden tekintetben a német típusú szemlélettel él és ez nem mindig szerencsés (főleg úgy, hogy a költségvetés elég nagyvonalúan kezeli a közpénzeket).

Ez persze egy egyéni vélemény.

(amikor engem valamiért szinte ok nélkül megbüntettek és nem volt apelláta, rá kellett jönnöm, hogy az állam mégsem én vagyok). :D

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70139

Amit Zsanna ír, vagy főzzél belőle étel ízesítőt, a lányom olyant is szokott készíteni!

Ha szükséges, megadja a receptjét!

Ha nem túl éretlen az alapanyag, lecsó is készülhet, abból télen semennyi sem elég!!

Tojással reggel, este, bármikor fogyasztható!

Előzmény: taormina001 (70127)
TINTUS Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70138

Még ilyeneket tudok szedni . Még pár nap és fel kell számolni a fóliát , következik a műtrágya-trágya és szántás és utána...... nem nem nincs fekvés mert még gyümölcsfákat szeretnék ültetni.

lahuba Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70137

A büntetés nem mentesít a fennmaradási engedély megszerzésétől, azt ugyanúgy végig kell csinálni tervkészíttetéssel együtt, a büntetés a ráadás. :-(

De ha minden igaz, most kapunk egy kétéves halasztást, azalatt csak kiderül valami...

Előzmény: CBNora (70136)
CBNora Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70136

Akkor viszont duplán nem éri meg engedélyeztetni, mert akkor nyilván nekem kell utánajárni az összes papírnak, terveztetésnek, egy csomó idő. A büntetésekhez viszont mindig meg szokták küldeni a szükséges dokumentációt.

Előzmény: öreg_néne_b (70135)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70135

A büntetés és az amnesztiával engedélyezés hasonló összeg. A lebukás esélye nagyon sokkal 50% alatti. Szóval pénzügyileg nem éri meg az amnesztia.

Előzmény: lahuba (70133)
CBNora Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70134

Egyszer azt hallottam a rádióban, hogy mégsem kell bejelenteni. Akkor ennek megörültem, és nem foglalkoztam többet a dologgal. Ezek szerint mégis be kell jelenteni?

Előzmény: lahuba (70133)
lahuba Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70133

Valószínű, legtöbben ezt az utat választják, de azért tudni kell, hogy ezzel bevállalja annak rizikóját. hogy ha utólag mégis lebukik, akkor fizetheti a tervezést, az eljárási díjat és a büntetést is.

Ha a lakosság egységesen elszabotálja a dolgot, akkor valószínűleg nem tudnak mit kezdeni, és módosítják a törvényt.

Viszont ha a lakosság ijedősebb és pénzesebb része  belemegy, akkor már az is érv lesz, hogy az egyenlő elbánás miatt nem tehetnek kivételt.

Reméljük, megint halasztás lesz a vége...

Előzmény: öreg_néne_b (70131)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70132

Mi a zölden maradt paradicsomot felkarikáztuk, paprikával, hagymával és esetleg uborkát is raktunk bele ami akadt.

Szóval savanyúságot csináltunk belőle.

Ha sok van osztogasd el rokonoknak, szomszédoknak.

Régen a fagyok előtt is így  tették.

Előzmény: taormina001 (70127)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70131

Aki most akar kutat csináltatni, annak már mindenképpen terveztetéssel kell kezdeni

Vagy ugyanúgy feketén fúratni, mint eddig (szinte) mindenki.

Előzmény: lahuba (70130)
lahuba Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70130

Szó sincs ilyesmiről.

Sőt, azok vannak hátrányosabb helyzetben, aki 2016 után csináltattak kutat engedély nélkül, ők már nem úszhatják meg bírság nélkül a fennmaradási engedélyt.

A 2016 előtt készített kutakra vonatkozik a büntetlenség és ingyenes eljárás záros határidőig.

Aki most akar kutat csináltatni, annak már mindenképpen terveztetéssel kell kezdeni, és kérelmet benyújtani. És ha nem felel meg a feltételeknek, akkor meg sem adják az engedélyt...

Előzmény: taormina001 (70128)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70129

Volt olyan törvényjavaslat, hogy 80 méter mélységig papírmunka nélkül lehessen fúratni. Meg is szavazták, de a bajuszkirály a sámánok tanácsához fordult és ők elkaszálták a törvényt.

Előzmény: taormina001 (70128)
taormina001 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70128

Bocsánat, nem értek a témához, de nagyon érdekel, mert én is játszottam a kútfúrás gondolatával, mióta hallottam, hogy most "büntetlenül" lehet.

valamikor tavasszal röppent fel a hír, hogy szemben az eddigi gyakorlattal, most bizonyos feltételek teljesülése esetén nem kell már bejelenteni a kútfúrást, tehát épp ettöl a reménytelen iszapbirkózástól lehet ilymödon megmenekülni. Ezekszerint "rémhír" volt az egész? Vagy éppenséggel csapda, hogy végül utóla mégiscsak átverjék ezt a cirkuszt mindenkin, aki közben az egyszerü ügyintézés reményében fúrt kutat?

Előzmény: h.apci (70125)
taormina001 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 70127

Ti mit csináltok a tonnányi zöld paprikával és paradicsommal, ami nem érett be?

Igyekszem minél korábban kiültetni, hogy meghosszabbítsam a tenyészidöt, de minden ilyenkor indul be igazán. Azt olvastam valahol, hogy hiába melegkedvelö a legtöbb zöldségféle, 30 fok felett sem.mi se szeret. Én is rendre ezt tapasztalom, hogy nyáron több hétre leáll a kötés és termésfejlödés, hiába kap elég vizet a növény. Amikor augusztus végén elmentem, még egyszer rendbe hoztam és fölkötöztem a paradicsomot, de egész idö alatt arra gondolva, vajon van-e még ennek értelme. Ezután kb. mégegyszer annyi termés kötött, mint elötte egész nyáron. Ti ezt hogy intézitek, és mit csináltok az éretlen terméssel?

lahuba Creative Commons License 2018.10.23 0 0 70126

Nézz át a kútfúrás topikba, ott jól ki lett már vesézve a téma, én is tettem fel néhány anyagot, amik érintik ezt is.

28674-es hozzászólás itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9148889&la=149380589

Előzmény: h.apci (70125)
h.apci Creative Commons License 2018.10.23 0 0 70125

Nem csak ott kavarta fel... Ezt nem lehet megúszni a büntetés kockáztatása nélkül; bízzunk benne, hogy eltolják 2020-ra. Csak a kérelemhez 5.000 Ft-os illetékbélyeg kell, de ez a legkevesebb. Tud valaki valami konkrét infót a dokumentáció áráról, s hogy ki készít ilyet?

Előzmény: lahuba (70119)
taormina001 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 70124

Tisztelettel kérlek benneteket, akit még érdekel ez a téma tekintse meg ezt a nagylelkü ajánlatot, és tegye meg ésszerü javaslatát! Talán ez az utolsó lehetöségünk rá:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149375520&t=9111525

erröl a topicrol van szó:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111525

Előzmény: taormina001 (255444)

lahuba Creative Commons License 2018.10.22 0 0 70123

Szerintem a két állítás nincs logikai ellentmondásban egymással.

Előzmény: öreg_néne_b (70121)
lahuba Creative Commons License 2018.10.22 0 0 70122

Köszönöm!

Olvastam volna, de fogalmam sem volt hol keressem a kutas témát, itt kerestem a kertészeti topikok között.

Előtte meg próbáltam különböző keresési kifejezéseket a teljes fórumon, mint kutak, fennmaradási engedély, stb, de éppen a kútfúrás nem jutott eszembe, így nem volt találat. Arról nem is szólva, hogy nekem éppen nem is fúrt, hanem ásott kutam van.

Gyakran nehéz eltalálni, hogy a keresett téma topiknyitója éppen milyen címet adott a topikjának, millió lehetősége van...

Előzmény: beetee (70120)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.22 -1 0 70121

amely szerint minden nem engedélyezett kútra meg kell szerezni a fennmaradási engedélyt, és ezt ez év végéig lehet illetékmentesen megtenni, utána már büntetnek.

Ez nagyon nem így van. Eddig is büntetés terhe mellett tilos volt engedély nélküli kutat birtokolni, de most még pár hónapig amnesztia van, büntetés nélkül lehet fennmaradási engedélyt szerezni.

beetee Creative Commons License 2018.10.22 -1 0 70120

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9148889

Előbb olvass, több napja ez a téma.

lahuba Creative Commons License 2018.10.22 0 0 70119

A környékemen lévő kertekben az utóbbi időben felkavarta a kedélyeket a hír, hogy nyáron a kormány elfogadta a törvénytervezetet, amely szerint minden nem engedélyezett kútra meg kell szerezni a fennmaradási engedélyt, és ezt ez év végéig lehet illetékmentesen megtenni, utána már büntetnek.

Kis fellélegzést hozott a legfrissebb hír, hogy a kormány új javaslatot nyújtott be, amely a határidőt 2020 végéig meghosszabbítaná. Igaz a szöveg szerint ez a fúrt kutakra vonatkozna, de szerintem csak elírás lehet, az ásott kutakat elfelejtették megemlíteni, holott az eredeti törvény mindkét típusra vonatkozott.

A probléma az, hogy hiába ingyenes az eljárás a határidőig, a benyújtandó dokumentációnak tartalmaznia kell egy szaktervező által készített tervdokumentációt is, ami már komoly pénzbe kerül.

Tudom, ez a topik nem éppen erről szól, de nem találtam kutas témát, ezért feldobom itt.

Van valakinek érdemleges információja, vagy linkje, hogy hol lehet fórumozni a témában?

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.22 0 0 70118

Sok szó esik a petrezselyemről.

Volt levélpetrezselymünk is, de azért az "igazi" az igazi! :)

A mi vályogos talajunkon a rotációs kapa beállításával gyökeret is bőven termő állományait neveljük a mély talajban.

Akinek gyökér feltétlen kell, pasztinákot is termeszthet. Igazán nincs rossz íze!

A petrezselyem zöldjét a lányom a mikróban pillanatok alatt készre szárítja, morzsolja, azután üvegbe teszi.

Az ablakban is tartjuk cserépben, mindig lehet csípni róla.

Ilyen egyszerű!

Deryan Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70117

A téli petrezselymet én nem szeretem, mert nem olyan aromásan illatos mint a szezonjában. 

Télre mindig jól felhúzom a gyökerekre a földet. Így a növény szépen áttelel.

Egy alkalommal vékony szénaréteggel be is fedtem télire. Nem kellett volna, mert berohadt. Ahol a szél elfújta a takarót, ott megmaradt és szépen kihajtott tavasszal.

Én minden évben csak egyszer vetek. Az új vetést kb. 1-2x tövig vágom a nyár folyamán. Augusztus végén szedem meg a tárolandó adagot az az évi vetésből.

Előzmény: Zsanna68 (70115)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70116

Igen. Mi is szedtük télen a petrezselyem zöldjét. Sőt tavasszal is. Szépen áttelelt persze nem mindig sikerül így. Gyökér petrzselyemmel már pár éve nem próbálkozunk mert nem sikerül.

Előzmény: Zsanna68 (70115)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70115

Nálunk még télen hóban is szedtünk petrezselyem zöldet.

Többször vetek évente. Most van még egészen kicsi is.

Van amikor csak eszem a hús mellé simán csak a levélzetet.

Előzmény: Deryan (70113)
55judit Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70114

Köszönöm. Az a lényeg, hogy addig amíg a friss vetésről nem szedhető a levél, a tavalyi adja. :)

Előzmény: Deryan (70113)
Deryan Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70113

A második évben ez is felmagzik. Mindig újra vetem.

Viszont a jól átteleltetett előző évi már kora tavasszal dúsan hajt. Nagyon finom a zsenge virághozó hajtás (a kapornál is ezt szeretem a legjobban salátákban). Ezt mindig kicsipkedem, hogy a levelek fejlődését ne gátolja.

Előzmény: 55judit (70112)
55judit Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70112

A levélpetrezselyem is 2 éves mint a gyökeres? A felmagzás évében is sok levelet lehet még róla szedni?

55judit Creative Commons License 2018.10.21 0 0 70111

Köszönöm neked és Nórának is. Így én is a simát veszem majd.

Lestyán én is használom amihez illik, a kaprot pedig szakaszosan vetem hogy mindig legyen zsenge.

Mariska útmutatása szerint nem rónát húzok és abba vetem mint régen, hanem elszórom egy sávban, és gereblyével sekélyen bedolgozom. Így mindig jól sikerül. :)

Előzmény: Deryan (70110)
Deryan Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70110

Először én mind a két fajta levélpetrezselymet kipróbáltam. A fodros nem izlett, így aztán maradt a hagyományos levelű. Ennek már több mint 10 éve.

A petrezselyem mellé én szeretek egy kevés lestyánt is használni. A kaprot a petrezselyemhez hasonlóan gyakran használom.

Előzmény: 55judit (70104)
CBNora Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70109

Én a simát szoktam.

Előzmény: 55judit (70108)
55judit Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70108

Pockunk nincsen, és a levélpetrezselymet is vagy 20 éve vetettem próbából. Hát nem sok íze volt, de jövőre lehet hogy kipróbálom ismét. hátha nem megy úgy tönkre mint az eddigi.  Ételbe sok zöldjét használok, mert szeretjük az ízét nagyon, viszont a zöld turmixba meg kifejezetten szeretem az intenzív aromáját.

Szerinted a fodrosat, vagy a simát érdemesebb vetnem?

Előzmény: CBNora (70107)
CBNora Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70107

Nálunk kifejezetten előny a kis gyökér, azért van csak levélpetrezselymem. A petrezselyemgyökér a pockok kedvenc csemegéje, volt, hogy ősszel az egész sort össze lehetett gereblyézni. A kis gyökerű levélpetrezselyem viszont megmaradt. Számomra az is elég ízletes, de ha kevésbé lenne jó, a semminél mindenképpen sokkal több.

Pár éve nincs pocok, de jobb úgy készülni, hogy még lehet.

Előzmény: 55judit (70106)
55judit Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70106

Nem panasz volt, tapasztalat. Egyébként Bálint gazda is így nyilatkozik:

"A metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum convar. foliosum) vagy levélpetrezselyem abban különbözik a gyökérpetrezselyemtől, hogy rövid, többnyire elágazó, konyhai használatra alkalmatlan gyökeret fejleszt, de sok levelet képez, amelyek kevésbé telt ízűek, de nagyon tetszetősek."

Nekem elsősorban a telt íz a lényeges.

Előzmény: h.apci (70105)
h.apci Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70105

Kétféle levélpetrezselyem van, s mindegyiknek jó aromája van, nekem az idén is volt mindkettő. A fodrosat jobban szeretjük, néha esszük még nyersen a reggelihez is. A fodrosból csokorban és vágva is teszünk a fagyra, s elég sok ételben használjuk. Nem értem a panaszod.

Előzmény: 55judit (70104)
55judit Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70104

A levélpetrezselyemnek semmi aromája nincsen, ezért szoktam inkább a gyökereset vetni. Bár a gyökere használhatatlan pici, vékony és szerteágazó. A zöldjének az aromáját viszont imádom, nyersen és ételbe is sokat használok. kellene valami megoldás, mert ami most van, az katasztrófa.

Előzmény: Deryan (70101)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70103

Jut eszembe!

Van még füge is.

Kész csoda!

Meg az a kis bokor, amin füzérben állnak azok a pici, fényes lila bogyók., mint valami gyöngysor.

A nevét nem tudom, de valóban meglepődtem azon, hogy egy élő növény ilyen tud lenni!

Előzmény: s-ombre-ro (70102)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.20 0 0 70102

Végre kijutottam a birtokra.

Ahogyan terveztem, öntöztem.

Az jó ülőmunka.

Paprika még kint is van, de a fóliában a paprika, a paradicsom vígan elvannak.

Kicsit irigykedtem rájuk. :(

Talán leszek jobban is! :)

Deryan Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70101

Petrezselyem alatt én a petrezselyem zöldjét értettem. Petrezselyem gyökeret mi nem ültetünk, mert a kertünk talaja erősen kötött és hideg. Viszont a petrezselyem zöldje nagyon szépen megterem. Általában váltogatni szoktam az ültetési helyét.

Petrezselyem gyökeret nem nagyon használok. A cikket olvasva nem esik nehezemre teljesen lemondani róla.

Előzmény: 55judit (70099)
55judit Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70100

jav: amit :))

Majd mindjárt le is magázom.

Előzmény: 55judit (70099)
55judit Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70099

Találtam egy cikket is róla. Hát ez sem tetszik, az sem akit te írtál.

http://www.homokigazda.com/archivum/homokigazda_2015_06.pdf

Kicsit lentebb kell görgetni.

Előzmény: Deryan (70098)
Deryan Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70098

Légszárasságtól és elöregedéstől lesz ilyen a petrezselyem. Sajnos a klímaváltozás sem tesz neki jót.  Az sem mindegy, hogy hová ültetjük. Keleti oldalra s páradús környezetbe kell ültetni. Szakaszosan érdemes vágni.

Előzmény: 55judit (70093)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.19 -1 0 70097

Kérésre törölték.

Előzmény: 55judit (70096)
55judit Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70096

Hova lett a 70091-es hozzászólás???

Ez egy hiba, vagy valamit töröltek?

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70095

Még a zellerjeink is ugyanezt csinálják.

Eddig soha nem volt ilyen.

Tanácstalanok vagyunk.

Ha felszedtük, majd megírom, miért ilyenek.

Feltéve, hogy okosabb leszek! :)

Előzmény: 55judit (70093)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.19 0 0 70094

Köszönöm!

Így vagyok én is, nagy akarat szorult belém, de a jövőt nem láthatom. Most elég nehéz nekem, de viselem, ami jutott.

A jövőm homályos, de még fordulhat bármerre.

Kis eséllyel talán jóra is!

A család helytállása kiváló, de nem tudnak megoldani mindent.

Bizony, sokszor szorongok ha a sok ellátatlan feladatra gondolok.

Egy munkamániás, aki otthon csücsül.

Mondhatom, szép!

Előzmény: 55judit (70071)
55judit Creative Commons License 2018.10.18 0 0 70093

Miért lesz ilyen csúnya mindig a petrezselymem?

Nyáron még csúnyább. Akkor tövig levágom, majd az új hajtások egy darabig szép zöldek. Rövidesen kezdődik ismét a sárgulás, őszre már alig találok használható levelet pedig én csak a zöldjéért tartom, a föld alatti rész semmitérő.

micsurin71 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 70092

Judit, igazad volt, valóban okt. 2.-án írt Mariska. Csak azt a fórumot eddig nem ismertem.

Köszönöm Krnemarikának és Neked is, hogy felhívtátok rá a figyelmemet. Jó témáról szóló fórum.

Előzmény: 55judit (70088)
krnemarika Creative Commons License 2018.10.17 0 0 70090

A "Kert-növények-minden..."-ben írt 2-án.

Valóban nagyon ritkán jött mostanában.

Előzmény: micsurin71 (70089)
micsurin71 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 70089

Judit, hidd el alaposan utána néztem 3 fórumon is, /kertből a konyhába, paradicsom barátai és ez/ de egyikben sem írt 10.2-án.Ha tudod, hogy hol szólt hozzá, kérlek írd meg hányas hozzászólásról tudsz.

Nekem rossz előérzetem van, lehet történt vele vagy a családjában valami, ami miatt nem fórumozik, de levélre sem válaszol. Mint írtam, Ő ilyet korábban soha nem tett.

Előzmény: 55judit (70088)
55judit Creative Commons License 2018.10.17 0 0 70088

Mariska 10.02-án írt utoljára a fórumon. Remélem jól van, és csak a szép idő kihasználása miatt nem ül a szobában a gép előtt. :)

Előzmény: micsurin71 (70086)
TINTUS Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70087

Nem bírom már. Megszüntetem a szabadföldi veteményest, inkább gyümölcsfákat rakok még. A fólia marad és már 5. éves lesz rajta a fólia.

micsurin71 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70086

Ki tud valamit Mariskáról? Aug. 10.-n írt utoljára a fórumba. Szoktam vele levelezni, most is írtam, de arra sem válaszolt, pedig ilyet sohasem tett eddig.

Én egészségügyi ok miatt tűntem el egész nyárra. Sajnos nekem nincs segítségem, akik ilyenkor helyettesítenének, mint többeknek itt a fórumon. Remélhetőleg, most már aktív kertészkedő leszek újra.

Próbálom visszahódítani a kertemet a gaztól, ami elég embert próbáló tevékenység.

h.apci Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70085

A gratulációt a körtefa nevében köszönöm; átadom. :) Próbálom még a koronáját úgy alakítani, hogy bírja a nagyobb terhelést, s ha majd kell, néhány ágat alátámasztok, mint az őszibarackfámnál, amikor nagyon tele van.

Előzmény: 55judit (70084)
55judit Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70084

Gratulálok hozzá!

Legyél bizakodó h.apci, a fa is nőni, erősödni fog. :)

Előzmény: h.apci (70083)
h.apci Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70083

Végre beérett a kis Packham's Triumph körtefánk első és egy szem bemutatkozó termése. Ha majd több lesz rajta, s azok is ekkorák, jó lesz, ha elbírja szegény is fa.

Előzmény: h.apci (70075)
CBNora Creative Commons License 2018.10.16 0 0 70082

Vasárnap megnéztem az Őszi Kertészeti Napokat a Villányi úton.

Ki volt ültetve pár tő a hegyes, csokros díszpaprikámból, a tábláján az állt, hogy Capsicum annuum Etna. Szóval az enyém Etna fajta, pont ugyanolyan növények voltak.

Csilimániások tobzódhattak, az egyik standon pompás paprikákat árultak, darabja (a termésnek) párszáz Ft volt, fajtától függően. Pirosak, barnák, barackszínűek, volt gömbölyű, gyűrött végű, hosszú, tömzsi, rücskös, lehetett szószt kóstolni. Persze nem vettem semmit, nem is kóstoltam, de kigyönyörködtem magam.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.14 0 0 70081

Orgona nálunk is van, a nyári orgona pedig tobzódik!

Jövőre talán már lesz kaki szilva termésünk is!

A rózsák pedig gyönyörűek és éppen olyan illatosak, mint nyáron.

Megjött a Starkl-tól a megrendelés, egyszóval nincs ok unatkozni.

Előzmény: Zsanna68 (70078)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.14 0 0 70080

Nálunk is nagyon él a kert.

A fóliában virágzik a paprika.

Néhány szem füge is lett és ami nem fagyott el most erőteljesen kihajtott.

Hihetetlen, de mennem kell öntözni!

Azt karosszékből is el tudom végezni. :(

Előzmény: s-ombre-ro (70079)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.14 0 0 70079

Hidd el, nem értem, hogy miért hiánycikk!

Rendszeresen vetjük, úgy értem évente és azon belül is többször.

Most is ott savanyodik egy nagy dunsztos üvegben.

Van olyan jó, mint a savanyított káposzta, nagyon egészséges, kellemes élelmiszer alapanyag.

Próbáld meg, nagyon igénytelen növény! (a tápanyagot meghálálja).

Jól takarja a talajt, alig igényel gondozást.

Előzmény: Zsanna68 (70073)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 70078

Tényleg szép az ősz és még sok minden beérhet.

Virágzik az orgona és a kaki is éreget.

55judit Creative Commons License 2018.10.13 0 0 70077

De jó neked Ali-bá! Én már 1 hónapja felszedtem a paradicsomot, annyira tönkretették a poloskák. Azok a bogyók amikről azt gondoltam beérnek majd tálban, érés közben azon is meglátszottak a szívogatás nyomai, és meglágyultak.

Előzmény: Ali-bá (70076)
Ali-bá Creative Commons License 2018.10.13 0 0 70076

Nálam a paradicsom levele nyár közepén jócskán leszáradt, aztán ujra hajtott, mosd üde zöld az egész, néhány éredő és több zöld paradicsom bogyóval.  Kedvező szép őszünk van!

h.apci Creative Commons License 2018.10.13 0 0 70075

Ez a csodálatos ősz csodát tesz a kertben. Még van a kiskertünkben szabadföldi paprikánk egy kevés (Fehérözön és Bogyiszlói), Mano paradicsom, s néhány szem koktél, sóska, levélpetrezselyem, téli sarjadékhagyma, kifejtő bab, cékla, karalábé, paszternák. Élvezet szedegetni... Őszi fokhagyma és az újhagyma már a földben. Mi salátafélékkel nem foglalkozunk, nálunk nem érdemes. A Packham's Triumph körténk első bemutató termése nem akar beérni, még most is zöld, nem sárgul, de van rajta a másodvirágzásból két apró körte. Ezek nem csodák, de mi élvezzük, főleg, hogy egyre nehezebben tudjuk még ezt a kis kertet is megművelni, rendben tartani. Ha rajtunk múlik, nem adjuk fel...

CBNora Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70074

De a nappalok hossza tuti annyi lesz.

Előzmény: Zsanna68 (70072)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70073

Kerék répa.

Nem látni a piacon évtizedek óta.

A retekhez hasonlít, de nem magzik fel ha jól emlékszem. 

Előzmény: s-ombre-ro (70069)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70072

Mindenki mást szeret.

Viszont az időjárásra nem lehet hagyatkozni x év x napján, mert lehet olyan idő tutira nem lesz.

Előzmény: CBNora (70063)
55judit Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70071

Én együtt érzek veled, nekem is van többféle gerinc betegségem. Most pl. e miatt nézegetem 2 hete annak a 3 kis sor fokhagymának a helyét, amit meg kellene ásni. Rá kellene hordani pár vödör komposztot is. Ilyenkor nagyon elkeseredek én is, és félek hogy ennyi volt. De azért még reménykedek, mert nagy az akarat. :)

Előzmény: s-ombre-ro (70070)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70070

Nekem már nagyon nehéz.

Újra tudok járni, de a gerincem cserben hagy.

Ha megoperálják - erre van esély - már akkor sem leszek a régi.

Nagyon szerettem a kertünket.

Bánatos vagyok.

Előzmény: s-ombre-ro (70069)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70069

Az enyémek ültettek és betakarítottak.

A lányom szerint a fodros saláta nagyon szép.

A kínai galagonya főzés után egészen kellemes, de nálunk a közönséges egybibés galagonyából jó hozzávalókkal majdnem ilyen finom lekvár készül.

Csak a padlizsánt tudnám feledni.

Még most, a végén is egy hatalmas szakajtóval hoztak haza.

A kerék répa egy része  gyors erjesztésre már üvegben van.

Nagyon szeretjük!!!

ZsuR Creative Commons License 2018.10.12 0 0 70068

Hat nem lehet mindent egyszerre... :)

Előzmény: Yasmine Breen (70064)
CBNora Creative Commons License 2018.10.11 0 1 70067

A reteknél nem annyira a hőmérséklet, inkább a nappalok hossza számít. És persze a fajta, a szentesi óriás vajat nem lehet olyan későn vetni, hogy ne menjen magba, az nem jó őszi vetésre.

Előzmény: Andrea555 (70066)
Andrea555 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 70066

Én nem érzem kicsit sem keserűnek a római salátát! Ahogy előttem is írta wilona, ez egy vastagabb levelű saláta. Szerintem még a tárolhatósága is egész jó. Én nagyon szeretem még magában is a ropogós,harapható leveleit .

Nora, akkor nálam ez lehetett a gond,hogy most épp nem sikerült eltalálni a vetési időt,ezért is indultak magszárba  a salátáim. Viszont ez az időjárás nem garantálja szerintem ha a következő évben is akkor vetsz dátum szerint mint az előző évben, az jó is lesz.

Előzmény: Prakagyil (70040)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 70065

Ma,valamelyik csatornán a műsor a hívatlan vendégekről szólt.

Többféle poloskáról, de a meztelen csigákról is.

A spanyolt mutatta, ami állítólag nem is spanyol.

Miattam lehet hottentotta is, de mi utáljuk és gyűlöljük!!!

Paprikán hízott kövér disznó.

Pfuj!!!

Yasmine Breen Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70064

Így van, a lefolyót én is így tisztítom. Meg a mosógépet is. De a poloskákat ez nem hatja meg sajnos. Milyen egyszerű lenne az életünk, ha egy kis ecetes-szódás víztől feldobnák a prakkert.:-)

Előzmény: ZsuR (70057)
CBNora Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70063

Szerintem jó a római saláta is. Hasonlóan ropogós, de keskenyebb fejek, helytakarékosabb. Mondjuk mi megesszük a puhábbakat is, de a ropogósat mi is jobban szeretjük.

Amúgy tényleg rövid a saláta szezon, de tavasszal, mikor alig van más, és fagyok is vannak, fontosak ezek a rövid tenyészidejűek. Hamar fogyasztjuk.

Nyárra már én se ültetek, őszre szoktam próbálkozni, de nehéz eltalálni a megfelelő időpontot, mikor még van ideje megnőni, de már magzik fel. A retek (Húsvéti Rózsa) most jó lesz, már szépen elkezdtek hízni. Naná, hogy pont most elfelejtettem felírni a vetés időpontját... Valamikor aug. huszonvalahanyadikán vetettem, de jó lett volna pontosabban. Azt tudom, hogy töprengtem, nincs-e még korán, aztán elvetettem, a zacskóra írt intervallumban benne voltam.

Előzmény: Zsanna68 (70060)
CBNora Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70062

Én szeretem  mindenféle öntet nélkül is harapni a zöldséget az ételhez. Arra kígyó a legjobb. Tejfölösen már külön fogásnak is jó, úgy is szeretjük.

Előzmény: Zsanna68 (70059)
dusska Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70061

Sajnos ez nem tüske nélküli, de szép nagy szemű.   Majd megpróbálok tüske nélkülit is  venni, aztán   meglátom melyik a jobb

Előzmény: Zsanna68 (70049)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70060

Salátát soha nem rakok/palántázok nem is szeretjük, hamar kell fogyasztani, mert olyan mint a retek hamar felmagzik.

Egyedüli a jégsaláta. 

Előzmény: wilona (70054)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70059

Tényleg nem mindegy milyen fajta.

Általában termelőktől vásárolok zöldséget/húsfélét is.

Egyszer nem a megszokott helyen vettem az keményebb húsú volt.

Általában tejfölös/majonézes öntettel eszünk minden salátát ízlés szerint fűszerezve.

/borsó/kukorica/szárzeller/jégsaláta/uborka stb/

Előzmény: CBNora (70050)
ZsuR Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70058

...jaja... az edenyekrol a makacs maszatot is leszedi - a nszivacssot ecetbe majd szodabikarbonaba martom - es ezzel tisztiom az edenyeket.

Előzmény: CBNora (70052)
ZsuR Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70057

...pedig mukodik, hasznalom... a mosogato gepbe szoktam szorni szodabikarbonat - es ecetet ra... a pezsgestol a maszat is lejon.  Aztan forro vizzel leobliteni.

Hasznalom a mosogatohoz, mosdokhoz is.

Előzmény: Yasmine Breen (70051)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.10 0 0 70056

Juditnak van igaza.

A tüskétlen szeder amilyen finom, éppen olyan igénytelen.

Az ősz jó, tavasszal kis földlabdával is.

Kemény kötésű, jól sarjadzó, a talajjal érintkezve szárról szinte azonnal legyökerező bogyós.

Annyira életes, hogy csak gépfegyverrel lehet leküzdeni! :D

Előzmény: dusska (70035)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70055

Igen , a piacon mindent el adnak. Ha narancsot keresünk, a citromot is eladják narancsnak. Magyar narancsnak. ,,kicsit savanyú, de a miénk".

Előzmény: CBNora (70047)
wilona Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70054

A római saláta egyáltalán nem keserű, szerintem, aki ezt állította valamivel összekeverte.  A május királya saláta egy vékony levelű, törékeny, a római ezzel szemben merevebb, keményebb levelű, kevésbé hajlamos a rothadásra. 

Előzmény: Prakagyil (70040)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70053

Ha egy az egyben találkozik a két anyag.

CBNora Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70052

Amire elhiszem, hogy jó lehet, az a lefolyó tisztítás, a pezsgés fellazíthatja a trutymót. De még azt sem próbáltam, csak valahol olvastam, és van benne logika.

Amúgy pedig igazi adu ász kellene, hogy legyen, mert ez a két anyag külön-külön mindenre jó. A kettő kombinációja pedig nyilván mindent üt. :-))

Yasmine Breen Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70051

Csak ne fűzz hozzá nagy reményeket. A szódabikarbóna ecettel keveredve felpezseg és semlegesítik egymást. Kb. a semmit sem ér kategória. 

Előzmény: TINTUS (70043)
CBNora Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70050

Vannak nagyon finom kígyóuborkák, csak nem mindegy, milyen fajta. A Ritmo pl. soha nem keserű. Ha szendvicshez esszük, szerintem a kígyó a legjobb. Én csak azt ültetek, mert kovászolni nem szoktam, savanyúságot se teszek el, olyan klasszikus ecetes lében úszó salátát sem szoktam csinálni. Minden máshoz a kígyót szeretem legjobban.

Előzmény: Zsanna68 (70048)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70049

Hello.

Azt a tüske nélküli nagy szeműt?

Talán ha lehullik a levele, vagy talán most , mire jönnek a fagyok megkapaszkodik.

Más gyümölcsökkel szoktam összefőzni, mert zselésít.

Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70048

Hello

Ez nem kígyó uborka, de vettem egyszer és keserű, még a saláta uborkától is elüt.

Nem érdemes vele foglalkozni, mert piacon 100-200Ft/kg-ért adnak salátának/kovászolninak valót szezonban.

Előzmény: Törölt nick (70039)
CBNora Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70047

Lehet, hogy megszedték egy kígyóuborka magját, és abból nőtt.

Vagy elárultad, hogy kígyót keresel, és az lett.

Előzmény: Törölt nick (70045)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70046

Ez inkább saláta uborka. Talán......milyen hosszúra nőtt meg?

Előzmény: Törölt nick (70045)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70045

Nem , szerintem sem, de úgy árúlták a palántát, hogy kígyó.

Előzmény: kentaur01 (70044)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 70044

Amúgy szerintem ez nem kígyó uborka.

Előzmény: Törölt nick (70037)
TINTUS Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70043

Bálint gazda adott tippett a "büdösbogarak " értsd poloskák távoltartására :  mennyiségek : fél liter vízbe 2 kávéskanál szódabikarbóna+1kávéskanál ecet=összerázni és spriccelni ahova kell. ablaknyílások stb.

TINTUS Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70042

majd 3 hét múlva.

dusska Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70041

Köszönöm, akkor várok még vele

Előzmény: 55judit (70036)
Prakagyil Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70040

Én is vettem téli vajfej saláta magot, de nem mertem próbálkozni az 1 méter széles fóliában, mert az volt a csomagoláson, hogy csak tavasszal fog befejesedni.

Így a mini fóliába, római még szabadba attrakció került. Én szeptember közepén palántáztam ki, négy éjszakai fagyon vagyunk túl, elég jól bírják. Még nem ettem római salátát, azzal riasztgatnak, hogy lényegesen keserűbb mint a május királya. Valóban?

Előzmény: Andrea555 (70034)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70039

Az egyik uborka.

kentaur01 Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70038

Hát próbálkozni lehet. Én kidobnám

Előzmény: Törölt nick (70031)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70037

Köszönöm a választ. , ki próbálom pár szem maggal. A palántát vettem, kígyó uborkának lett eladva a palánta. egyébként még most is terem. Tegnap szedtem le, 4 uborkát.

Előzmény: CBNora (70033)
55judit Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70036

Jobb akkor átültetni, mikor már leállt, lehullott a levele. A tavasz is jó neki.

dusska Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70035

Kis segítséget kérnék.  A szomszédból kapok majd feketeszeder töveket, de nem tudom, hogy mikor szedjük fel. Most is lehet,  vagy  levélhullás után, vagy pedig  tavasszal ? 

Andrea555 Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70034

Azt gondolom még nem lehetett annyira fényhiányos az elmúlt időszak.Augusztus végén palántáztam ki őket. De ki tudja? Lehet melegük volt? Pedig úgy szeretem a római salátát.

Most a napokban vetettem a téli vajfejet. Abból ha fólia alá is teszek akkor még lesz ehető belőle az idén? Ilyenem még nem volt. A többi mehet a kertbe és tavaszi saláta lesz?

Előzmény: Prakagyil (70030)
CBNora Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70033

Ezek szerint nem a magot, hanem az uborkát vetted?

Az némileg kockázatos, ha hibrid volt az uborka, nem biztos, hogy finom lesz az utód termése. Egyszer anyósoméktól kaptunk szedett magról nevelt uborkát, legalább a fele keserű volt. A végén meguntuk a kóstolgatást, kidobtuk.

Egyébként ez jó sok mag, kipróbálhatod pár szemmel, hogy csírázik-e. Ha igen, pár évig még jó lesz.

Előzmény: Törölt nick (70031)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70032

Jövőre , tavasszal. De miért fontos a dátum ? nem lesz el álló a mag addig?

Előzmény: kentaur01 (70028)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 70031

Sikerült feltölthetővé átméretezni.

ilyen szinü lett az uborka mag. mosás és száritás után.

Prakagyil Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70030

Nem jelent semmit, ha már nagyobb a palánta.Én mindig aránylag nagy palántákat ültetek át és még nem tapasztaltam ilyet. Most is van a kertben is és kisérletnek hydroponiában, nem nyúlnak, szép lassan fejlődnek. Biztos, hogy magszár és nem a fény hiánya miatt növeszt szárat?

Előzmény: Andrea555 (70026)
CBNora Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70029

Be kellene tenni a kép linkjét, anélkül nem lehet megnézni.

Előzmény: Törölt nick (70027)
kentaur01 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70028

Mikor szeretnéd elvetni az uborkamagokat?

Előzmény: Törölt nick (70027)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70027

Az indafotóra töltöttem fel a mai nap megvett uborka magot, azt szeretném meg kérdezni, hogy miért lett ilyen sötét színű, majdnem fekete. Köszönöm előre is a válaszokat.

Andrea555 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70026

A saláta hamarabb magszárba megy ,ha már nagyobbacskaként palántázom át? A 2-3 hete palántázott római salátáim picit nőttek még és már növesztik a magszárat. Pedig már annyira nem volt meleg rájuk szerintem, vagy mégis?

Deryan Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70025

Nem javasolnám a vadgalambok, de más galambok etetését sem. 

Az interneten elég sok mindent találhatsz a miértekre.

Pl.

https://www.duol.hu/hirek/galamb-dr-szlavik-ferenc-dunaujvaros-dozsane-dr-sasvari-ildiko-1826303/

" – A galambok jelenléte természetes, de a populáció túlszaporodása közegészségügyi kockázatot jelent – mondta Róka Róbert, az önkormányzat környezetvédelmi referense. –  Ezek a jószágok számos légúti betegség kórokozóját hordozzák magukban, amelyeket ürülékükkel terjesztenek. A száraz galambürülékből keletkező porral együtt könnyen bekerül a légutakba, de emellett allergiát is kiválthat a galambürülék."

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/betegge-tesznek-minket-a-galambok/

https://makosz.hu/szakmai_ujsag/kartevoirtas_2005_1_szam/miert_tartsuk_tavol_a_madarakat_g_turner

Előzmény: 55judit (70024)
55judit Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70024

Eléggé elszaporodtak a vadgalambok felénk mostanság. Okoznak-e valamilyen kárt a veteményesben? Ha nem, akkor etetném őket a télen mint az apró madarakat is szoktam.

Van kb 30 kilónyi kukoricám, "cserenövényként" :))) kaptam, de nekem nincs baromfim amivel feletethetném. Övék lenne.

55judit Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70023

Köszönöm, próbálkozni fogok. Egyébként sokat olvastam a termesztésről, az apró gond az volt, hogy amit vettem, az nem gyökeresedett, nem hajtott egyáltalán. Biztos kezelték valamivel. :)

Ilyen mikor az oldalhajtásokat nem szeded le? És ha leszeded milyen? Kevesebb és nagyobb gumók lesznek? Abban a nagy zöld özönben meg sem találnám melyik oldalhajtást kell leszedni. Vagy a gumón van oldalhajtás? Majd lesz valahogy.

Nem gond a mínusz jel. Mikor ezt bevezették, lehetőséget kaptak a sunyi emberek is a véleményalkotásra arc nélkül. Nekik is van joguk hozzá. :)

Előzmény: Ranyu (70022)
Ranyu Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70022

Szia! A mínusz nem én voltam, és én megbántani sem akartalak. Ezekkel az emojikkkal sem lehet jól kifejezni magunkat.

Bármilyen batátát is szeretnél, veszel egyet a boltban, majd otthon egy edénybe engedsz annyi vizet, hogy félig ellepje a batátát. Meg fognak rajta jelenni a hajtások. Ha kellően nagy, leveheted őket, feldarabolhatod, vízben gyökereztesd, ne ültesd pohárba földbe, mert akkor torzulhatnak a gumókezdemények.

Ilyen, amikor az oldalhajtásokat nem tépem fel:

Előzmény: 55judit (70018)
55judit Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70021

Nem a sütőtököt akarom lecserélni édesburgonyára, csak ahhoz hasonlítottam azt amit szeretek. Bár olyan világosat még nem is kóstoltam, mint amiről írsz. Viszont olyat akarok a kertben kipróbálni amit már ismerek, nehogy hiába foglalja a nagy helyet ha nemszeretem amit ültetek. De februárig van még idő, ha módomban áll, megkóstolom a sárgát is.

Előzmény: Zsanna68 (70020)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 70020

Én jó pár éve fogyasztok édesburgonyát.

Viszont a legjobb a világos húsú, mert az gesztenye ízű, /csak 2 x tudtam venni/a narancssárga japán sütőtökre emlékeztet, amit már évek óta eszem.

A régi sütőtököknek egyik sem léphet a helyébe.

Mind vizes, tömött, egyedül a japán tök nyerő és főleg piacon érdemes venni, akit már ismer az ember.

Jó vastag húsú a héját is megesszük, mert Mg -t tartalmaz. 

Előzmény: 55judit (70019)
55judit Creative Commons License 2018.10.07 0 1 70019

Látom már kaptam is a mínuszt a bejegyzésemre. Úgy látszik másnak vicces csak nekem nem.

Más: 3 éve próbálkoztam már batátát hajtatni, bolti volt, és nem lett gyökere. Tavasszal ismét megpróbálom. Bár Mariska felajánlotta hogy küld palántát, de azért megpróbálom, hátha sikerül. Én azt a narancssárga belsejűt szeretem ami olyan mint a sütőtök. :)

Előzmény: 55judit (70018)
55judit Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 70018

Köszönöm a batáta terjedésével kapcsolatos válaszokat, és elnézést Ranyutól hogy nem emlékeztem évekre vissza. Nem vicces.

eeddie Creative Commons License 2018.10.06 0 0 70017

No nekem elment 6 méterre is. És nyilvánvalóan legyökerezett, mert a távoli indák élnek miközben a töveket felszedtem már. De olyan dzsungeles része ez a kertnek, hogy nem lehet átlátni ki hol van. Jövőre megpróbálom kordában tartani a maguktól kelt paradicsomokat, mert azok okozzák a fő átláthatatlanságot. Az 5 tő batátám kevesebbet termett, mint tavaly. 

Nyari Vali Creative Commons License 2018.10.06 0 0 70016

no, már meg is találtam a választ :) 

Előzmény: Nyari Vali (70015)
Nyari Vali Creative Commons License 2018.10.06 0 0 70015

A növény terjedése szezon végére 1-1,5 m.

A gumókat is 1-1,5 méter sugarú körben kell majd keresni, vagy ez a terület csak a föld feletti növényre vonatkozik?

Előzmény: Ranyu (70011)
TINTUS Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70014

Nekem is van 5 méternyi batátám de én 30 centinként ültettem szerintem ez túl sűrű szélességben 3 méteres lett a batáta folyam :))) Kb két hét múlva elkezdem felszedni. Kellene kis eső majd, hogy könnyebben nyomjam a földbe az ásóvillát. Bakhátat nem csináltam és nem sűrűn szaggattam fel. Ez hiba de elfeledkeztem róla.

Ranyu Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70013

Nem szokták támrendszerre futtatni. minden irányba megy a zöldje, jól takarja a földet. Ritkán, nagy szárazságban kapott egy kis vizet, de nem kényeztettem. Ráadásul olyan helyen volt idén, ahol a gyökérzöldségek százlábúak, az eper is kínlódott, nem szeretik ezt a helyet. Úgy tűnik, a batátának jó.

Nézd meg ezeket az oldalakat:

https://edesburgonya.bio/edesburgonya-termesztese-ultetes/

https://www.bivalyos.hu/a-batata-termesztese/

Nekem a génbankból van (http://www.mintakeres.hu/batata/) Tápió 96, ez fehér húsú, rózsaszín héjú.

Visszanéztem s hozzászólásaimat, mert emlékeztem, hogy valakinek már írtam erről. Veled értekeztem korábban is.:-)

Előzmény: 55judit (70012)
55judit Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70012

Ha támrendszerre futtatom úgy is jó, vagy szívesebben elfekszik? Sokat öntözöd?

Előzmény: Ranyu (70011)
Ranyu Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70011

Szia!

Mi úgy csináljuk, hogy a férjem a sor mindkét oldaláról egy ásónyomnyit felkupacol, így lesz egy kicsit emelt bakhátunk. Oda palántázom ki, tövek között 40-50 cm-t hagyva. A növény terjedése szezon végére 1-1,5 m.

Itt nem a batátát fényképeztem, a háttérben van, augusztusi kép.

Szezon közben nem szabad hagyni a szárakat legyökeresedni, fel kell szakítani időnként. Egy tövet vettem fel a hétvégére. Jól alá kell kanyarintani a kapával, igen mélyre megy (bár nálunk homokos öntéstalaj, laza).

Ha kell készítek még fotót.

Előzmény: 55judit (70010)
55judit Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70010

Ha batátát ültetek, 1 tőnek mekkora hellyel számoljak? Hogyan bányásszátok ki? Mekkora körzetben keresitek?

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70009

Bagolypille hernyója kint is, bent is van.

Paprikában, paradicsomban.

Elég undorító teremtés, de a krumplibogár is az!

Én ma hámoztam a sült padlizsánt és azonnal eszembe jutottak, mert a krumpli minden rokonán jól elvannak.

Túlságosan is jól!

Mi permetezünk, de amikor túl erős a gradáció, egy ponton túl néha úgy tűnik, mintha kicsúszna a kezünkből a dolog.

Ha szárazság és meleg van, olyankor "bogarasak" vagyunk, de az idén a nedves periódusban a spanyol csigák híztak nagyra.

Ők aztán nagy pusztítók és undorítóak is.

A fóliában érdemes csigairtó szerrel hálózatos védelmet biztosítani.

Odabent nincs csapadék, így nem mosódik be a talajba, sokáig hatásos.

Semmi rést, átjárót nem szabad nekik engedni!

Előzmény: lahuba (70006)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.05 0 0 70008

Ha jól emlékszem, írtam, hogy a paprika nálunk is él és virul a fóliában.

Minden mást felszámoltunk, de ha csak "tv paprika" lesz belőle, úgy is jó.

Úgy gondolom, hogy mindig kell lenni odabent annyi helynek, ahol a palántázandó saláta nevelődik.

Természetesen mindent időben be kell tervezni!

Az biztos, hogy a fűtetlen sátorban nagyon szépen áttelelnek a helyre palántázott saláták.

Mást nem tudok mondani.

Előzmény: lahuba (70004)
CBNora Creative Commons License 2018.10.04 0 0 70007

Nem volt ilyen problémám. Néha előfordul a paprikákban hernyó, de ritkán, inkább a paradicsomban szoktam találni. De ott se annyit, hogy különösebben bosszankodnom kellene.

Nemcsak ilyenkor nem permetezek, a paprikát máskor se szoktam (és rovarölővel egyébként se, soha semmit). Van ugyan rajtuk néha itt-ott némi tetű, de a zömét leeszik a ragadozók, kárt nem tesznek. Poloska sok van, keletkeznek is foltok a paprikákon, de nem olyan sok, hogy attól ne lehetne jóízűen megenni.

A levélzöldségeket csak a csigák szokták megrágni, de a galambbegy salátát nem szeretik. Tavasszal a salátára figyelni kell, abban jelentős kárt tudnak tenni.

Előzmény: lahuba (70006)
lahuba Creative Commons License 2018.10.04 0 0 70006

Sajnos van még egy probléma, amely a fóliában felmerül.

Az őszi időszakra általában megjelenik a paprikában a bagolypille hernyója is, amely a paprikatermések egy részét tönkre is teszi.

Ezt permetezéssel sem tudtam megakadályozni, mivel ha egyszer már berágta magát a termésbe, már nem hat rá a permet.

Ezek aztán a szezon végén, mikor kiszedésre kerülnek a paprika tövek, megkeresnek minden ehetőt és búvóhelyet. Egyszer tettem ősszel egy kis spenótot a fólia alá, de mire észbekaptam mind meg volt rágva és összepiszkítva, felhasználhatatlan lett.

Nálad nincs ilyen probléma? Vagy még ilyenkor is permetezel?

Előzmény: CBNora (70005)
CBNora Creative Commons License 2018.10.03 0 1 70005

Én sem szedem ki a paprikát, de tövükhöz vetettem galambbegy salátát. Alacsony marad, elfér, nem zavarja a paprikát, és télre, mire a paprika tönkremegy, megnő annyira, hogy lehet majd szedni róla. A fóliában havas időben is hozzáférek.

A két szélső paprikasor alá nem vetettem, csak meghagytam, ami magától kikelt. Azt kora tavasszal kidobom, ha addig nem ettük meg, és vetek retket, palántázok korai salátát, még télen dugdosok be hagymát. Így a paprika is megmarad, és eléggé ki is van használva a fólia.

Előzmény: lahuba (70004)
lahuba Creative Commons License 2018.10.03 0 0 70004

Nekem ezzel az a gondom, hogy a fóliából a paprikát nincs kedvem korán kiirtani, amíg terem, és amíg nincsenek olyan erős fagyok, hogy már ott sem bírja.

Akkor meg már késő bármit is vetni, túl hideg van ahhoz, hogy kikeljen, megerősödjön.

Nálatok hogy van ez?

Előzmény: s-ombre-ro (70003)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.10.03 0 0 70003

A fokhagymáról!

Már nálunk is a talajban van, mégis régi emlékem, hogy egyszer a két ünnep között duggattam el és éppen olyan jó lett (de hiszen írtam már erről).

Lényeges az is, hogy ne sajnáljátok az egészséges, nagy gerezdeket földbe tenni.

A fóliában nálunk minden télen saláta van. A szabadban is éppen olyan jó, de odabent előnyre tesz szert.

Tavasszal nagyon sok zöldség mixet eszünk, szét kell húzni az idényt!

Andrea555 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 70002

Köszönöm! NA igen, a tapasztalat és a rutin. Szeretnék én is eljutni egyszer idáig. Még azért úgy látom előttem hosszú az út :)

Az ágyások kialakitásán már én is gondolkodtam, lehet egyszerűbb lenne. Viszont a csepegtetőm már így van kialakítva, és át kellene variálni, hogy jó legyen.

Előzmény: CBNora (69996)
55judit Creative Commons License 2018.09.30 0 0 70001

Rendben, akkor nem küldök.

Előzmény: CBNora (70000)
CBNora Creative Commons License 2018.09.30 0 0 70000

Köszönöm, de ne küldj. Van vagy 10 fajtám, többet nem tudok már hová tenni. Igaz, hogy egy kivételével nem állnak el sokáig, de egyrészt egy van, ami eláll (igaz, hogy annak nincs magszára), másrészt tele van az egész kert fokhagymával, még a gyepben is nő, mindig van honnan kihúzni, ha a tárolt már tönkrement. A legtöbb hoz bulbillit, szétszóródik, nő, mint a gaz.

Várni sem akarok már az ültetéssel.

Előzmény: 55judit (69999)
55judit Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69999

Nagyon szegény nálam a talaj, azért veszek 2 évente újat. Nálam évről-évre egyre kisebbek lesznek a fejek. Mindig ugyanonnan veszem. Árulják már, de most kisebb az árusnál is mint szokott. Azt mondja, a szárazság miatt  De azért csak ott veszem, mert sokáig eláll ez a fajta. Mindig van még az előző éviből, mikor már lehet szedni az újat. Bár az még gyenge kicsit, de lehet már használni. Szóval a mostani vételből akarok neked is küldeni mintát írtam a múltkor.

Előzmény: CBNora (69998)
CBNora Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69998

Mindig azok a legszebbek, amik bent felejtett gerezdből nőnek. Szóval szerintem nem lehet túl korán duggatni.

Vennem nem kell, mindig a sajátokból dugdosom el legnagyobb gerezdeket.

Előzmény: 55judit (69997)
55judit Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69997

De korán duggatod a fokhagymát! Én még meg sem vettem. Okt. közepe után duggatom, hogy ne nőjön idén nagyra. Dughagymát is vennem kell.

Előzmény: CBNora (69996)
CBNora Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69996

Többféleképpen.

Van, ahol július óta másodvetés van, és ott marad tavaszig (karórépa). Van, ahol a hagyma után retek van, az most hízik, apránként fogjuk enni. Most fátyolfólia van rajta a kukacok ellen, később lombot rakok köréjük, hogy védve legyenek az erősebb fagyoktól. Az ott marad tavaszig.

Szeptemberben kipótoltam a galambbegysaláta vetést, növöget, májusig helyben marad.ű

Ma ástam fel a krumpli sorközeit, csináltam ott 5 ágyást. Kettőbe holnap bedugdosom a fokhagymát, a többi tavaszig üres marad. A fokhagyma lombbal lesz takarva, ha jut a többi ágyásra, esetleg azok is, de valószínűleg nem jut.

A fóliában ameddig lehet, marad a paprika, a középső sor két oldalán már kikelt a galambbegy saláta, az lesz ott télen, a két szélső sorba tél végén dugdosok hagymát, és tavasszal lesz ott saláta és retek.

A paradicsom helye nagyjából üres marad, a gyökérzöldségek ágyásaira vissza lesz szórva a kiszedett zöldség lombja. A cukorrépa egy részét nem szedem ki, tavalyelőtt abban a nagy hidegben is áttelelt, és elég jóízű a levele, tavaszra jó lesz.

Nem tűnik ésszerűnek,hogy mindig az út helyén van az új sor, mindig erősen taposott talajt kell lazítgatni. Az ágyásokat jobbnak tartom, akkor is lehetne tolni a sorokat, nem kell annyi út.

Előzmény: Andrea555 (69995)
Andrea555 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69995

Télire hogy hagyjátok a kertet? Felássátok, takarjátok valamivel, bevetitek, maradnak rajta növényi maradványok? Én 50cm-es sortávval vetek, palántázok.Mint a Gertrud Frankos könyvben, soronként. Persze nincs minden sor bevetve,mert akkor nem férek hozzá pl. a bokros paradicsomokhoz, uborkához...Ezeket a sorokat tavasszal eltolom 25 cm-el és abban az évben azok a sorok amik tavaly az "út" volt. Most azt gondoltam az idei sorokat bevetem spenóttal, a közte lévő részt kb.2 ásónyi szélességben ásom csak fel, mivel elég kötött a talajom.A tavaszi spenót szedés után lesz az út. Működhet csak ilyen kis sávban is az ásás, mint talajlazítás? Elég lesz a növényeknek jövőre vajon?

Green Corner Creative Commons License 2018.09.30 0 0 69994
55judit Creative Commons License 2018.09.29 0 0 69993

Én is akkor, de akkor alaposan. Úgy került a zsúfolt kamrába. Minél erősebben visszavágjuk, azt tapasztaltam annál több ágat hoz, és annál szebb lesz a koronája.

Előzmény: Andrea555 (69992)
Andrea555 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 69992

Ügyes vagy! Én sajnáltam visszavágni. Amikor már a sok lehulló levél idegesített ,csak akkor vágtam vissza. 

Előzmény: 55judit (69991)
55judit Creative Commons License 2018.09.29 0 0 69991

Köszönöm, már ott van. Télire visszavágom hogy kevesebb helyet foglaljon. Eléggé szétterülő.

Előzmény: Andrea555 (69990)
Andrea555 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 69990

Én már párszor szedtem fel így csilit. Lehullott a lombja,de tavasszal hamar kihajtott,és szépen termett. Bátran szedd cserépbe!

Előzmény: 55judit (69987)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.29 0 1 69989

A többes szám kicsit csalóka, én már csak dísz vagyok a kertben.

Jövőre talán felépülök (az orvosok bizonygatják, hogy gyógyítanak, de én azt gondolom, hogy a saját akarásom állított talpra - még szeretnék kertészkedni!).

Előzmény: s-ombre-ro (69988)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.29 0 0 69988

Volt, hogy felvettük mi is, de már nem foglalkozunk vele.

Én még ma is paprikát sütöttem!

Van sült paprika, lecsó üvegben, szárítva meg minden.

Kocsonyába is, de a csípős féle is.

Az utóbbiért nem rajongok.

Tudom, hogy hihetetlen, de a tálcás műszárító még tele van szelt pirospaprikával, most már őrlés közeli állapotban.

Pedig ez már a második szárítás.

(több már nem lesz - sajnos)

Előzmény: 55judit (69979)
55judit Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69987

Felvettem cserépbe, de nem tudom szobahőmérsékleten tartani. Ha jönnek a fagyok 8 fokos kamrában fog telelni visszavágva, mint tavaly a tulipán paprika. Remélem a Habanero-val is olyan jól járok. Abban bízom hogy korábban lesz ezen is paprika mint a tavasszal vetett társain.

Nyáron a tulipánról már szedtem a paprikát, mikor a tavaszi vetés csak virágzott.

Előzmény: CBNora (69985)
55judit Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69986

Köszönöm, csinálom. :)

Előzmény: CBNora (69985)
CBNora Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69985

A kiásásnak nem vagyok tudója, csak cserepeset vittem be.

De azt még hétfőn bevittem a fürdőszobába. Ha megvárjuk az erősebb lehűlést, nappal is hideg időjárást, és akkor hirtelen bevisszük a melegre, a cserepes is nagyon levetkőzik. Ha kisebb a hőmérséklet különbség, szebb marad.

A hideg teleltetőmben a kaktuszokkal és egyéb hűvösben teleltetendő növényekkel együtt szinte rögtön tönkrement. Gyengén fűtött helyiség már jó.

Szóval ha én ki akarnám ásni, már csinálnám.

Előzmény: 55judit (69983)
CBNora Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69984

Én még nem tudom, nem szedtem ki. A lombja nem valami ígéretes, és nem tűnik vastagnak a töve.

Mondjuk eleve nem is sok, habosra volt túrva a talaj, eléggé ki lett ritkítva.

Előzmény: h.apci (69982)
55judit Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69983

Még megvárom Nórát, ő a chilik nagy tudója. :)

Előzmény: C20NE (69981)
h.apci Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69982

Így még nem jártam... Nálunk a fehérrépa (petrezselyemgyökér) nem nyerő, soha nem megy semmire. A paszternák az igen; volt olyan év, hogy fele mehetett a fagyra, a többit homokba kellett tennem, így egy évig (a következő termésig) bőven elég volt, pedig esszük rendesen. Az idén nem tudom, mi történt, de nagyon silány lett a paszternák; alig lesz elég valamire. Nálatok mi a helyzet? Esetleg ki tud valaki segíteni?

C20NE Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69981

Az enyém pont ilyen, de én egy nagy cserépben dobtam ki a kertbe így nem kell felvenni. Hogy a teleltetés, hogyan fog sikerülni az majd kiderül.

Előzmény: 55judit (69979)
Ganajtúró bogaracska Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69980

"az édesburgonya is még a földben rejtőzik.az édesburgonya is még a földben rejtőzik.."

Az enyém is, de 10 kg-t már felszedtem....a többi levelét levitte a fagy. Fel kell szedni.

Előzmény: TINTUS (69971)
55judit Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69979

Van 1 tő Habanero-m:

Érdemes-e felvenni, át szoktátok-e teleltetni?

A Habanero-t átporozzák a méhek édesre, vagy ilyen lesz a magjából is?

CBNora Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69978

A zöldségek közül csak a tökfélék fagytak el, de ami ehető, az le volt szedve, ill. kellő mennyiségű magot begyűjtöttem. Az éjszakák már eddig is hűvösek voltak a normális fejlődésükhöz, nem sokat számított a fagy. Egyébként nem tarthatott soká, este 9-kor 8 fok volt, abból lett reggel 1/4 7-re a ház előtt -1,4 (lejjebb nyilván hidegebb).

Számítottam rá, a fólián kívül lévő paprikákat mind leszedtem, a paradicsomnak már mindegy volt, a kényes virágokat behordtam az üvegházba vagy letakartam, az almának meg kb. -6-ig nem árt. Ennyit a káposztafélék és a cékla simán elvisel, azokat még takarni se kellett. Mondjuk a retek úgyis fátyolfólia alatt van a kukacok ellen, már elkezdtek hízni.

Beüzemeltem a fűtést is a fóliában és az üvegházban. Úgy tűnik, most egy darabig megint nem lesz rá szükség.

Előzmény: TINTUS (69975)
55judit Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69977

Tegnap láttam a LIDL-ben fehér hagymát, amiről beszéltem. 3db-os hálós csomagolásban volt a lila hagyma mellett.

A csarnokban még nincs nálunk, de én is sokat veszek télen a lilával együtt. Az is csak nagyon enyhén csípős.

Előzmény: Tibicsoki19 (69959)
lahuba Creative Commons License 2018.09.28 0 0 69976

Mi szerencsére komolyan vettük az első figyelmeztetést fagy ügyben, és leszedtünk mindent a kertben, amire veszélyt jelenthetett.

Jól tettük, tegnap voltam kint, bizony a bab és az uborka levelei besötétedtek, erre már vége a szezonnak. Kár, pedig a zöldbab még tele volt kis hüvelyekkel és virágokkal.

Már csak a fólia, és néhány hidegtűrő termény maradt, lehet takarítani a kertet.

Az új aprítógép is megmutathatja mit tud, eddig csak a kukoricaszáron próbáltam ki, most jöhetnek majd a vastag paradicsom padlizsán és paprikaszárak is, tavasszal meg a lemetszett faágak...

TINTUS Creative Commons License 2018.09.27 0 0 69975

Nóra ! Túl éltétek az első fagyokat okozott kárt?

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.24 0 0 69974

Elég szomorú, hogy lassan már nálunk is csak két évszak lesz.

Viccből szoktam kérdezni az enyémeket, hogy mikor rendeljük meg a narancs csemetéket?

Elismerem, hogy nagyon rossz vicc!!!

Hőséggel teli, aszályos nyarak voltak s lesznek mostanában, de a tél még nem elég enyhe.

Természetesen az enyhe tél sem előnyös, de most már a manó sem tudja, hogy mi is lenne az ideális.

A nagyvilág tele van szélsőségekkel, remélem, hogy mi itt a Kárpát-medencében egy ideig még elleszünk valahogyan.

Előzmény: lahuba (69972)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.24 0 0 69973

Ez mind rendben is lenne, de amíg élek, nem felejtem el, amikor lóhalálában mentettük sötétedéssel a paprikát és bizony másnapra lógott minden levél.

A fagy mértékét sem lehet kiszámítani.

Amikor talaj menti fagyot jósoltak, még 15 méter magasan is minden elfagyott.

Fő a biztonság!

lahuba Creative Commons License 2018.09.24 0 0 69972

Hát, a fűszerpaprika a szabadföldön már veszélyben lehet, a cékla szerintem még bírja az ilyen gyenge, rövid ideig tartó fagyot.

A fólia meg állítólag -2 fokig megvéd, persze most már csukni kell. Nekem nyár elejétől mostanáig éjjel-nappal tárva volt a fólia, de most már becsuktam.

Nekem még egy ágyás zöldbabom van, ami veszélyeztetett, pedig most vár a második szedésre, és éppen ez ígérkezett a legjobbnak.

Nem tudom mi történt, de a korábbi 3 ágyást mind megtámadta a bab mozaikvírus, alig termett, a legtöbb hüvely kicsinek elszáradt.

A tökfélékre is rossz év volt, ott is az uborka mozaikvírus tarolt, alig volt főzőtökünk és cukkínink, éppen csak elég volt, máskor nem győztük osztogatni őket.

A padlizsán viszont csodás lett, ennyi még soha nem termett, annak is le kell még menteni a maradékát, mert az nagyon melegigényes.

TINTUS Creative Commons License 2018.09.24 0 0 69971

Nekem a cékla a fűszerpaprika még termel és a fóliában még a paprika és valamennyi paradicsom is szedhető.  Ja és az édesburgonya is még a földben rejtőzik.

Előzmény: s-ombre-ro (69970)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.23 0 0 69970

Mi már minden "fagyos" zöld félét betakarítottunk, mégsem tetszik, hogy a jövő hétre a meteorológia fagyot mond. :(

Nincs kicsit korán?

(két napja még gyönyörű uborkákat szedtem a fóliában, és paprikát is, ami még mindig virágzik!).

Szerencsére magasabban vagyunk.

Előzmény: s-ombre-ro (69969)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.23 0 0 69969

A mi "sáskáink"-tól sok mindent be lehet szerezni. :)

A kanizsai piacnak híre van!

Előzmény: CBNora (69967)
C20NE Creative Commons License 2018.09.21 0 0 69968

Nagy tapasztalatom nincs nekünk a Tétényi Rubin vált be.

Előzmény: CBNora (69967)
CBNora Creative Commons License 2018.09.21 0 0 69967

Nekünk már volt olyan lila hagymánk, ami erősebb volt, mint a vörös (Stuttgarti). Nagy különbség van a fajták között annál is.

Előzmény: s-ombre-ro (69964)
*Steve Creative Commons License 2018.09.21 0 0 69966

Most ősszel dugványozható fokhagymát tudtok ajánlani? Köszi

ZsuR Creative Commons License 2018.09.21 0 0 69965

Ha van Vidalia az nem eros, sot...

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.21 0 0 69964

Azért a lila hagymát is próbáld ki.

Én elég válogatós vagyok, a csípős ízt kerülöm, de a lila hagyma mindig ízlett.

Ha kicsit csípősebb, csökkentem az adagomat.

Soha nem csalódtam benne.

A vöröshagymát én sem eszem meg nyersen, csak ha minden kötél szakad.

Előzmény: Tibicsoki19 (69963)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69963

Köszi a válaszokat, ki fogom próbálni! :)

Előzmény: 55judit (69962)
55judit Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69962

Van késő ősztől egész télen a TESCO-ban is.

Előzmény: 55judit (69961)
55judit Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69961

Nálunk ősszel, télen fehér színű hagymát lehet kapni, ami egyáltalán nem csípős.  Még nem jelent meg. A fehér hagymát keressed. Olyan méretű, mint a főző vöröshagyma.

CBNora Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69960

Globot szoktam vetni, az finom. Akad köztük néha erősebb is, de a zöme édes, és vastag húsú. Hibája, hogy nem lehet sokáig tárolni.

Lilából tavaly a Red Karmen jó volt, az tárolható is. De volt már olyan lilám is, amelyik kimondottan erős volt, nem tudom már, melyik fajta. Valószínűleg akkor sem tudtam. Idén néztem lila dughagymát a gazdaboltban, és nem tudták megmondani, milyen fajta. Pedig nagyon nem mindegy, ott is hagytam.

Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69959

Szerintetek melyik a legédesebb hagyma? Édes hagyma néven árulnak nálunk a zöldségesben egy fajtát de az úgy mart mint a méreg.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.17 0 0 69958

Ha szárvágás után a talaját sekélyen sarabolod, soha többet nem kell elültetned. Hálás virág.

Előzmény: feco_sx (69956)
beetee Creative Commons License 2018.09.15 0 0 69957

Én Estikének ismertem, de rákeresve Csodatölcsérnek is nevezik.

Előzmény: feco_sx (69956)
feco_sx Creative Commons License 2018.09.15 0 0 69956

Sziasztok! Erről a növényről lehet esetleg tudni micsoda? Köszi.

CBNora Creative Commons License 2018.09.15 0 0 69955

Az igen!

Akkor érdemes jó tárolóhelyet találni hozzá.

Előzmény: Ganajtúró bogaracska (69954)
Ganajtúró bogaracska Creative Commons License 2018.09.15 0 1 69954

A telepített 40 tő batátámból 2 tövet felszedtem. Meglepően jó terméssel, a 2 tő alatt 5 kg gumó. Jövőre többet telepítek.

Andrea555 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 69953

Nálam a csemege kukoricán volt nagyon sok poloska. Valószínűleg szerencsém volt a permetezés idejét illetően,mert az idén megmenekültek így a paradicsomjaim. Most a kínai kelt lesz muszáj fújnom,mert telis-tele van piros színű poloskával. Sajnos hiába szedegetem őket, ezek csak sokasodnak, és jól el tudnak bújni.

Előzmény: 55judit (69948)
55judit Creative Commons License 2018.09.09 0 0 69952

Akkor felejtős.

Kaptam a nyáron citrom mentát, ami olyan szépen szaporodik, hogy néha már készítek belőle 1-1 pohár teát. Nagyon ízlik. Akitől kaptam szárítani szokta, és egész évben isszák. Jó lesz nekem is. :)

Előzmény: CBNora (69951)
CBNora Creative Commons License 2018.09.09 0 0 69951

Az talán nem, de a kétéves mályvarózsa (Alcea rosea) virágából lehet teát főzni. Hogy érdemes-e, azt nem tudom, de nekem a savanykás hibiszkuszvirág sem a kedvencem a teákban.

Akitől régen a keserűuborka magokat kaptam, termesztett otthon teának való hibiszkuszt. Szingapúrban.

Előzmény: 55judit (69950)
55judit Creative Commons License 2018.09.09 0 0 69950

Ó, vége! Azt találtam, hogy a hazánkban megélő hibiszkusz virága nem alkalmas fogyasztásra.

Előzmény: 55judit (69949)
55judit Creative Commons License 2018.09.09 0 0 69949

Melyik fajta hibiszkusznak szokták szárítani a szirmait?

55judit Creative Commons License 2018.09.09 0 0 69948

Érdemes összegondolni azokat a növényeket, melyeket kedvenc gyülekezőhelynek látunk a poloskák számára.

Megállapításom szerint eddig a kerti hibiszkusz és a kerti laboda ilyen. A labodán is hemzsegnek mindaddig, amíg el nem száradnak. Ezeket egy félreeső helyen, vagy legalább olyan helyen ahol nem árt semminek a rovarölő kellene ültetni csoportosan.  Időnként megszórhatjuk őket így gyérítve az állományt.

CBNora Creative Commons License 2018.09.08 0 0 69947

A vándorpoloskák kifejlett állatként, barnára színeződve. Az új jövevény, az ázsiai márványospoloska, ami valószínűleg szintén tömeges lesz, szintén.

Egyéb poloskák többféleképpen, fajtól függ. De gondolom, az most mindegy is.

Előzmény: beetee (69946)
beetee Creative Commons License 2018.09.08 0 0 69946

Van 6 kerti hibiszkusz bokrom. Gömbkoronásnak nevelve.

Elkezdtem levagdosni róla az ágvégeket azért, hogy minél kevesebb magot szórjon szerte meg szét.

Amiért ide írom: több száz poloska volt rajtuk. Nem vicc. Tömegesen bújtak meg a bokrokban. Többsége vándorpoloska mindenféle színben.

Nóra... hogy telelnek át a poloskák? Kifejlett példányok, vagy peteként? Ha az utóbbi, akkor azt mikor rakják le?

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.04 0 0 69945

Kedves vagy!

Egyszerűen felhúztam a gumicsizmámat.

Jól tartotta a lábamat és nem csúsztam meg.

Hogy milyen piszok melegem volt, csak most lett nyilvánvaló, a mai 18°C-ban!

Ígérem, hogy vigyázok!

Valóban nem tehetem meg, hogy elessem.

Eddig nem történt baj.

A körülmények miatt - sajnos - rengeteg idő van pihenni.

Bennünket most a "spanyolok" idegesítenek.

A sok csapadék miatt nincs ellenük hatásos védekezés azon kívül, hogy tűzzel-vassal irtjuk őket.

A rothadással sincs mit kezdeni.

Amint lehet, a paprikát lementjük.

Padlizsánból egy vagonnal termett, de ebben nem vagyunk egyedül! :)

Előzmény: 55judit (69942)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.04 0 0 69944

Talán nektek is jut!

Tegnap végre kijutottam a birtokra.

Dolgoztam erőm szerint, nem is ez a fontos, hanem az, hogy végre képben vagyok.

A kerttel meg vagyunk elégedve!!!

Most is fől a ketchupnak való paradicsom.

Felettünk hatalmas felhőörvény, azt hiszem, egész nap esni fog.

Amit tudtunk hazamentettünk, paprikát, padlizsánt megkaróztuk.

Annyira nedves a talaj, hogy ez valójában a régi karók újra erősítése és sok új karó kihelyezése volt.

Aki forróságban és szárazságban él, annak ez a leírás fájdalmas lehet, azt kívánom, hogy minél előbb vigasztaljanak meg az égiek!!! :)

Előzmény: eeddie (69943)
eeddie Creative Commons License 2018.09.03 0 0 69943

Juthatott volna egy kis eső ide is, de semmi. Napok óta 33-35 fokos kánikula, még mai is 32 volt, pedig a nap nem süt. Vagy egy órája feltámadt a szél és egy kicsit enyhült a meleg.

55judit Creative Commons License 2018.09.03 0 0 69942

Vigyázzál nagyon, mert a kertben most bukfencet vetni a legkönnyebb! csak távcsővel figyeljed! :)

Nálunk harmadik napja éjjel-nappal szakad az eső, a kevéske szünetben csendesen esik. Ami eddig nem égett ki, az most biztos kirohad.

Előzmény: s-ombre-ro (69941)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.09.03 -2 0 69941

Üdvözlök Mindenkit!

Kicsit elvesztem, de aki járni tanul, az ne sokat ugráljon!

A birtokról csak a családtól tudok bármit is.

Mostanában az eső őket is elzárta a kerttől, én végképp elbátortalanodtam.

Minden nedves, minden csúszik.

Elesnem tilos!

Hatalmas front vonult át felettünk, de még most is dörög az ég és esik.

A műhold képen szó sem volt erről.
(vigasztalás: a tetveknek nem kedvez ez az idő!) :)

CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69940

Valószínűleg kettő.

Ez egy elég jó cikk:

https://agraragazat.hu/cikk/zold-vandorpoloska

Előzmény: C20NE (69939)
C20NE Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69939

Hány nemzedékük van egy évben?

Előzmény: CBNora (69936)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69938

OK, akkor én nem ragozom tovább, csak egy ötlet volt...

Előzmény: CBNora (69935)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69937

Úgy emlékszem, egy hónapja körül vetetted. Máris kezd virágozni?

Lehet hogy édeskés a virágkezdemény. Ha mindenfelé képesek a petét lerakni, akkor nekem mégis a legjobb gyülekező hely a laboda lesz. majd figyelem mikor lesz rajta annyi, hogy érdemes legyen lepermetezni. De lehet hogy nem decis kellene, még utána nézek valami környezetbaráti szernek hátha van.

Előzmény: CBNora (69936)
CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69936

Nálam most a felmagzó pak-choi növények virágkezdeményein gyűltek össze a különböző korú vándorpoloskák. Érdekes, mert a leveleken nincsenek, csak a bimbókon, de ott sokan. Mondjuk ott lehetnek, szedéskor egyszerűen levágtam azt a részt az állatokkal együtt.

Előzmény: 55judit (69934)
CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69935

Én már nagyon sokféle növényen láttam a petecsomót.

Előzmény: BAttila1964 (69933)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69934

Közben kerestem repce magot, de csak túl nagy kiszerelésben találtam. Viszont vetettem már nem egyszer mustárt, néhol fel is virágzott, de azon poloskát nem láttam.

Előzmény: BAttila1964 (69933)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69933

Nem jól fogalmaztam, javítók: állítólag oda petéznek, vagyis az állítja , aki ajánlja ezt a módszert... ;)
(Én mondom, hogy elvileg, mert még gyakorlatilag nem próbáltam...)

Előzmény: 55judit (69932)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69932

Ha csak elvileg, akkor maradok a kerti labodánál, mert azon gyakorlatilag is láttam hogy annyi van, szinte egymást tapossák. Szerencsére gyűjtöttem most is egy evés magot, de kél magától is ahol nem kapálok.

Előzmény: BAttila1964 (69931)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69931

Valahol olvastam arról is, hogy ún. csapdanövényeket (pillangósok, repce, stb.) érdemes még a palánták kiültetése előtt vetni ide-oda a kertben, s az első generációjuk elvileg ezekre a növényekre "babázik" először, de arra figyelni kell, hogy még a teljes kifejlődésük előtt kell megszórni a telepeket... (Jövőre kipróbálom.)

Előzmény: 55judit (69930)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69930

Köszönöm. Majd jövőre meglátom.

Előzmény: TINTUS (69929)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69929

A búvóhely rengeteg és az ovoda egy kupacban van pici helyen  azt szemmel nem látod. Muszáj széles sávban permetezni és a decis leviszi őket.

Előzmény: 55judit (69928)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69928

Nem szórhatom le méreggel az egész kertet. Most kezd érni a füge másodtermése, és több bokrom van. Amúgy sem tudok most permetszert venni. E miatt érdekelt volna hogy hol a kedvenc szaporodási helyük és kb mikor, mert jövőre arra szeretnék összpontosítani. Idén már esélytelen.

Előzmény: C20NE (69927)
C20NE Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69927

A totális pusztítás megelőzéséről lekéstél, de akik most pusztítanak azok áttelelnek így én a helyedben akit lehet elküldenék a Walhallába, hogy jövőre ne velük kelljen kezdeni. Aztán amikor jövőre meglátod az első kikelt pici fekete egyedeket jöhet a kartács.

( A szomszéddal, meg a környezettel ne törődj arra nincs ráhatásod, így is meg tudod védeni a terményeidet. )

-szerintem!-

Előzmény: 55judit (69926)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69926
Előzmény: C20NE (69925)
C20NE Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69925

Amikor éppen kikelnek a peték az a jó időpont!

Előzmény: 55judit (69924)
55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69924

Mit értsek időzítés alatt?

Előzmény: C20NE (69922)
todi21 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69923

Sajnos áttelelős fajta,ha nem gyéríted,jövőre invázió lesz...!

Előzmény: 55judit (69920)
C20NE Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69922

A helyet sosem találtam meg, lehet nem is nálam volt, de a peték kikeléséhez időzített permetezés elég hatékony, idén nálam nem okoztak jelentősebb pusztítást.

CBNora Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69921

Bárhol.

Tegnap például egy útifű termésén láttam egy óvodát. Vannak növények, melyeket különösen szeretnek, de még díszdohányon és macskamentán is találtam már petecsomót.

55judit Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69920

Felesleges méregre költeni ha már megtörtént a totális pusztítás. Azt lenne jó inkább tudni hol szaporodnak, mert jövőre résen lennék.

Előzmény: TINTUS (69918)
beetee Creative Commons License 2018.08.31 0 0 69919

Esetleg literest....

;) (bocs)

Előzmény: TINTUS (69918)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.30 0 0 69918

Decist nekik.

Előzmény: 55judit (69917)
55judit Creative Commons License 2018.08.30 0 0 69917

Köszönöm válaszodat. Ha így van, jövőre sok laboda lesz, had üljenek rajta.

Azért lephették el a paradicsomot, mert elvettem  a labodájukat. Én ilyet még nem láttam. Rengeteg paradicsom van, de arról a 2 sorról nem tudok már levenni. Minden szemen rengeteg szúrás nyom van, és sok még ragad is. Undorító. Totális pusztítás. Ezt már te sem tolerálnád. :))

Előzmény: CBNora (69916)
CBNora Creative Commons License 2018.08.30 0 0 69916

Szerintem inkább az utóbbi. Nálam elég dzsungeles a kert, és van sok poloska, de a paradicsomon elviselhető a kártétel. Úgy látom, a sokféle növényen eloszlanak.

Vannak díszparéjaim (Amaranthus caudatus és A. cruentus), ezeket például nagyon szeretik.

Másrészt nekem a kártevőkkel szembeni toleranciaszintem elég magas.

Előzmény: 55judit (69915)
55judit Creative Commons License 2018.08.30 0 0 69915

Kedves poloska szakértő, Nóra!

A kertből kitakarítottam a száraz és részben száraz kerti labodát, majd mikor a komposztáló fölött felaprítottam, vettem észre hogy hemzsegnek az apríték tetején a zöld, és fekete-fehér tarka poloskák. Az a kérdésem hogy a labodán szaporodnak majd ellepik a kertet, vagy csak gyülekeznek és buliznak rajta miközben addig is békén hagyja  nagy részük a többi növényt? mert ha csak gyülekező hely, akkor jövőre nagyon sokat ültetek a kert szélében.

Mióta a laboda a komposztálóra került, a hozzá közel lévő 2 paradicsom sort totálisan tönkretették a szétszéledő poloskák. Nincs egy egészséges szem. Szerencsémre mikor ezek kicsik voltak még és szedtem le szaporítás céljából hónaljhajtásokat, azokat még kevésbé bántották, arrébb vannak.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.30 0 0 69914

A termőföld tehát nedves, a termény nagyon sok, csak az egészségem kevés.

Szomorú vagyok.

Ha előkerül a feltölt kábel, képet is mellékelek.

Előzmény: s-ombre-ro (69913)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.29 0 0 69913

Önzetlen vagy.

Köszönöm!

Időközben ideért, de talán az ország nagy részét is elérte!

Volt szerencsénk látni a Rábát és megcsodálni a Mura-Dráva összefolyást is Őrtilosnál.

Utóbbi helyen gyors hömpölygés, igazi vadvíz fogadott bennünket.

Régi ismerősként üdvözöltem.

A szívem fájdította a látványtól!!!

Előzmény: pajaci (69908)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.29 0 0 69912

Végre sikerült sok padlizsánt elajándékozni és van még további remény.

Kár lenne érte.

Most jött ki a sütőből is egy egész tepsivel.

Kész őrület! :)

Előzmény: s-ombre-ro (69907)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.28 0 0 69911

Megfordult a fejembe többször is csak mindig visszariaszt az öntözés meg a szükséges kálcium volldünger  adagolása. Csepegtetőt használok és nem látnám a fólia alatt a nedvességét a földnek.

Előzmény: kaposznyak (69910)
kaposznyak Creative Commons License 2018.08.28 0 0 69910

Sziasztok.

Használ valaki agrofóliát talajtakarásra?

Paprika, paradicsom, káposztafélék viszonylatában el tudom képzelni a használatát.

Meg gyakorlatilag mindennél.

CBNora Creative Commons License 2018.08.26 0 0 69909

Igazad lett, kezdenek felmagzani.

De sebaj, elültetted a bogarat a fülemben, úgyhogy már kikelt a következő garnitúra.

Még reménykedem, hogy az első adagból se magzik mind fel, vagy ha igen, akkor is lesz rajtuk ehető rész, de ha nem, az se nagy baj.

Előzmény: Mariska néni (69838)
pajaci Creative Commons License 2018.08.26 0 0 69908

Nálunk már eleget esett, küldjek át belőle?

Előzmény: s-ombre-ro (69907)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.25 0 0 69907

A padlizsánnak még mindig nem találjuk a helyét, az esőnek lenne helye, de az meg eddig nem jött meg.

Van még remény, talán a műhold kép nem becsapós!

Előzmény: s-ombre-ro (69906)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.25 0 0 69906

Mi itt, nagyon nagy mennyiségű paradicsommal vagyunk elfoglalva.

A sima lé már régóta nincs nálunk, a ketchup pedig ugyancsak munkás dolog.

Mindig csodálkozunk, hogy a több lábasnyi léből mily kevés (talán nem kevés!) ketchup lesz.

Ez azért is jó megoldás, mert az ízletes sűrítményből megfordítva nagyon finom leves készíthető.

h.apci Creative Commons License 2018.08.24 0 0 69905

A ma már használaton kívüli tyúkudvar hátsó sarkába került, ahol senkit sem zavar. Volt már ott tök is. A lombja tényleg elég nagy, de ott elfér. Levettük a következőt is, az is 2,6 kg. Nem nagy, nem kicsi, de érett, finom. Csak így tovább, még van... :)

Előzmény: TINTUS (69902)
55judit Creative Commons License 2018.08.22 0 0 69904

Jaj Tintus nagyon sajnálom! nekem az volt ezek szerint a szerencsém, hogy nagy volt a szárazság. Én néhány naponta öntöztem szinte végig.

Előzmény: TINTUS (69903)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.22 0 0 69903

Évekig büszke voltam a kordonos sárga dinnyéimre... az idén csalódás talán 10 darab volt ehető a 21  tőről. Sajnos a tavaszi sok eső nem kellett volna meg nyár elején se.

TINTUS Creative Commons License 2018.08.22 0 0 69902

Én is csak egyszer próbálkoztam göröggel. Sok helyet foglal.

Előzmény: h.apci (69901)
h.apci Creative Commons License 2018.08.22 0 0 69901

Soha nem volt görögdinnyém a kertben. Valahonnan rám szakadt egy kis tasak mag, s tavaly a felét elültettem. Rettenetes volt. Zöld lombtenger, itt-ott kis dinnyék, amiket elszórt, a végére maradt rajta 3 szem, az is kicsi, s a sok nedvességtől szétrepedt. Miután a helye nem kell semmire, a maradék magot elültettem ugyanoda az idén. A lomb most is hatalmas, rengeteg virág, de ami megköt, hamar leesik. Így indult, aztán felbukkant néhány ígéretes gömböc. Alig kaptak vizet, így a szétrepedést eddig megúsztuk. Fogalmam sincs, mikor érett, s már ehető. Mostanában vettük le szemrevételezés és sacc alapján - az elsőt, s aztán a másodikat is. Nem voltak nagyok, de 3 kg felettiek, s szuper jó ízűek (még az átmeneti zöldes rész is). Még van 3 db, egy nagyobb, s két kisebb; esszük sorban egymás után. Most jött rajta még egy, ami már 10 cm feletti; nem tudom, lesz-e még belőle valami. Holtig tanul a ember, de többet nem lesz görögdinnyém...

Andrea555 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 69900

Na,meg is találtam. Mi meglepő, a Tétényi áttelelő lesz az ami augusztusban vethető :) Köszi

Előzmény: kentaur01 (69899)
kentaur01 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 69899

Van augusztusi vetésű is

Olyat kell venni vetni

Előzmény: Andrea555 (69898)
Andrea555 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 69898

Pár helyen olvastam, hogy ilyenkor lehetne még póréhagymát vetni. De ha arra keresek rá, hogy póré termesztése akkor mindenhol a tavaszi vetést írja,sőt a vetőmag zacskóján is ez van. Vagy épp nem azt a fajta póré vetőmagot néztem ami most vethető lenne? Van tapasztalata valakinek póré terén?

55judit Creative Commons License 2018.08.19 0 0 69897

Tavaly volt kunkori magszára mindnek, idén nem. Régebben írtam is, hogy csak némelyikből nőtt ki szár, de egyenes, és azon nem magok lettek hanem fokhagyma fejek. Emeletes fokhagyma. :) Szerintem mikor így nem nő magszára csak levelei vannak, fonható.

Előzmény: CBNora (69892)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69896

Még annyit, de ez már szélsőség és nem is mostanában történt.

Még bérelt kertünk volt, amikor télies időben, Karácsony és Újév között duggattam el a fokhagymát.

A kései időpont ellenére szép termésünk lett.

Hiába, vannak még csodák (voltak!). :)

Előzmény: s-ombre-ro (69895)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69895

Az őszi fokhagyma nálunk gyönyörű lett, és még el is állt, ami csoda.

Valójában a tavaszi fokhagyma a tartósabb.

Ma már sajnos kezd minden olyan lenni, mint az időjárás.

Kiszámíthatatlan. :(

Előzmény: CBNora (69886)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69894

A lányom most mondja, hogy már nem tudja a fajtát.

Bolti mag volt.

A karfiol nálunk sem sikerült.

Hiába, nem minden van úgy, ahogyan szeretnénk!

Előzmény: krnemarika (69881)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69893

Nem én!!!

Ma is támaszték nélkül bolyongtam a birtokon, ámbátor pihentem is eleget! :)

Előzmény: kentaur01 (69879)
CBNora Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69892

Kemény szárú, vagy fonható?

Előzmény: 55judit (69887)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69891

Ez elég nehéz kérdés!

Nálunk a tavaszi vetésű a kordonon még mindig él és terem!

Talán a sok csapadék miatt, nálunk a talajban még mindig van elég víz és mulcsozunk is rendületlenül.

Lejjebb említettem, hogy túltermelésben vagyunk.

Most is hoztunk egy nagy véka paradicsomot és még mennyi van!

Az ültetett salátát azonban öntözni kell!

Nagyon jól érzi magát, pedig azt gondoltuk, hogy holtan találunk rájuk.

Egy ideig itt sem lesz eső, csak a meleg.

Elegünk van!!!

Előzmény: 55judit (69878)
oljeg12 Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69890

Köszönöm a válaszokat a kérdésemre. Azért érdeklődöm, mert én is úgy hallottam, hogy az őszi nem tartható addig, mint a tavaszi. Arra gondoltam, hogy duggatnák valamennyit ősszel, amiből előbb lehet főzésre használni. Tavaszit pedig azért, hogy kitartson az újig. Ami most van nekem őszi, azt már február- márciusban nagyon kell válogatni, mert már nagyon fonnyadt és barna. A kapott linken látom, hogy van csak őszi és van őszi-tavaszi. De olyat nem láttam, ami csak tavaszi.

TINTUS Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69889

Nem lett annyi vilmos körte, hogy érdemes legyen kifőzni... vagyis kifőztük ma kompótnak egy nagyobb részét lett pont 20 üveg és még vagy 10 lesz ahogy elnézem.  A céklák erősödnek és megint kell szedni a palotást.

TINTUS Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69888

Én is október végén szoktam a vetőmag boltban vettet ledugni , nyár elején már szedhető és nekem kitart és elég nagyok a fejek.

Előzmény: oljeg12 (69882)
55judit Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69887

Igen tudom, neked nem az a fajtád van mint nekem. A tiedről ha megszárad, leválik könnyen a héja, ezért azok a gerezdek már nem is tarthatóak el tovább. Az enyém viszont kitart addig, amíg szedni nem lehet az újat. Bár az még akkor nem száraz teljesen és annyira erős aromája sincsen, de nagyok már a fejek, ételbe is jó. Idén ősszel vennem kell újat, majd küldök belőle 1 fejet.

Előzmény: CBNora (69886)
CBNora Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69886

Én fordítva tudom, a tavaszi tovább eltartható.

Nekem csupa őszi van, nem áll el a következőig, csak tavaszig, de már akkor is válogatni kell.

Én már legalább 10 éve dugdosom vissza, nem látok változást. Évről évre ingadozik a termés, de ez inkább attól függ, éppen hová kerül és milyen az időjárás.

Előzmény: 55judit (69885)
55judit Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69885

Szerintem jobb az őszi. Korábban van, és tovább eltartható.

Miért magot akarsz vetni? Sokkal előrébb vagy ha gerezdeket duggatsz el.

Én a csarnokban veszek ősszel nagyon szép nagy gerezdű fokhagymát, annak a legnagyobb gerezdjeit duggatom el.Gyönyörű lesz belőle minden fej.

Következő évben a saját foghagymámból duggatok. Ezt követő évben ismét veszek duggatni valót.

Silvan Creative Commons License 2018.08.18 0 0 69884

jav.:Itt biztosan találsz kedvedre valót!

https://www.fokhagymavetomag.hu/

Előzmény: Silvan (69883)
Silvan Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69883

Itt biztosan kedvedre valót!

https://www.fokhagymavetomag.hu/

oljeg12 Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69882

Sziasztok!

Régen jártam a topikban. Most azért kerestem fel, mert a fokhagymával kapcsolatban van kérdésem.

Még pedig az, hogy van-e külön tavaszi, meg őszi fokhagyma? Vagy csak annyi a különbség, hogy tavasszal, vagy ősszel vetem? És ha van külön vetőmag, akkor milyen fajtát keressek?

krnemarika Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69881

Köszönöm. Bennünket sajnos elkerül az eső, locsolni kell. Hatalmas repedések vannak a földön.

A brokkolim az idén sem sikerült, pedig a locsolásból ő sem maradt ki. Tavaly hatalmasra nőtt, de virágot csak késő ősszel hozott, az is picike volt. Az idén pedig időben megjelentek a virágok, de azok is nagyon picik voltak, s egyik napról a másikra "elvirított", szóval megjelentek a sárga igazi virágok. Nem tudom, hogy a szárazság volt az igazi ok, vagy rossz fajta. A tied nagyon szép volt. Meg tudod mondani a nevét? Jövőre még tennék egy kísérletet.

Előzmény: s-ombre-ro (69876)
kentaur01 Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69880

Én krumplival szoktam 

Előzmény: 55judit (69878)
kentaur01 Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69879

Ne is add fel soha

Előzmény: s-ombre-ro (69874)
55judit Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69878

Az én erjesztett káposztám is tegnap készült el. Évek óta nem teszek rá kenyeret, mint az uborkára sem. Nem is értem, a régiek miért kenyérrel a tetején készítették és én is egy ideig. Ugyanolyan finom kenyér nélkül is, az erjedés ideje sem lassúbb. :)

Nálunk vasárnap készül vele rakott káposzta.

A másodvetés uborkám nő rendületlenül, de alig van rajta néha levehető szem. Miért lehet?

Előzmény: s-ombre-ro (69875)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69877

Azért akad bosszúság is!

A padlizsánon megjelentek a krumplibogarak.

Hiába, "nincsen rózsa tövis nélkül". :(

Előzmény: s-ombre-ro (69876)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69876

Amit leírtál, abból az következik, hogy most már csak türelemre lesz szükséged!

Életképes növényfajta, ha kell át is telel.

Még soha nem okozott csalódást!

Az öntözést (kellő csapadékot) természetesen meghálálja.

Nálunk a sok csapadék folytán a nyári káposzta is csodálatosan tömött fejeket hozott.

Még a brokkoli is kitűnően sikerült! 

Előzmény: krnemarika (69872)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69875

Azt már mondani sem merem, hogy a kertből szinte minden nap, így ma is csodás ebéd került az asztalra.

Ezúttal is csak üvegben erjesztett káposzta lerakva (csőben sült), de már-már harmonikusabb, mint ami a hordóból kikerülő káposztából sikerült.

Családom nőtagjainak ételkészítésből jeles!

Végül is szakmabeliek!!!

Előzmény: s-ombre-ro (69874)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.17 0 0 69874

Kb. 400 m2, de soha nem mértem meg, nincs is jelentősége.

Az évelőkkel és a másod vetésekkel tulajdonképpen túltermelésben vagyunk.

Az egész birtok 1200 nöl,, egy kis magyar hold és nagyon lejtős.

A kerekesszékből a kertbe visszatérni nagyon nehéz!

Ma is csak segéderő voltam apró és nélkülözhetetlen teendőkben, de holtfáradt vagyok.

Maga a tény, hogy segédeszköz nélkül teszek-veszek, botladozom, nos ez is végtelen boldogsággal tölt el.

Árnyéka vagyok önmagamnak, de a kerti székbe lerogyva nem csak a kert ragyog a lenyugvó Nap fényében, de a lelkem is.

A tény, hogy visszataláltam a Természetbe, további erőfeszítésre sarkall.

Egyszerűen nem adhatom fel!!!

Előzmény: kentaur01 (69870)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.16 0 0 69873

A nem rég kirakott új ubi palánták elkezdtek teremni már lehet szedni eltevésre. Gyomlálás-kapálás esténként mert napközben nem lehet. A körte sem termett sokat így csak kompótba lesz.

krnemarika Creative Commons License 2018.08.16 0 0 69872

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem a bimbóskellel kapcsolatban. Szép nagyra nőtt, a levéltövekben látom a kis kezdeményeket. Mit kell tennem a locsoláson kívül, hogy szép kis bimbók legyenek rajta?

Marika

carlos puyol Creative Commons License 2018.08.16 0 0 69871

hu mi ettől nem féltünk, eső messze elkerül ha van akkor maximum 4 mm

kukorica előbb érik mint a napraforgó

ma szedjük a krumplit egy sor van de az 70 méter hosszú

Előzmény: TINTUS (69868)
kentaur01 Creative Commons License 2018.08.15 0 0 69870

Mekkora ez a kert? Hány nm?

Előzmény: s-ombre-ro (69869)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.08.15 0 0 69869

Teljesen igazad van.

Most indulunk felderíteni a kertet.

(megjegyzés: a felhőszakadásunkkal bekerültünk a tv-be) (?)

Előzmény: 55judit (69861)
TINTUS Creative Commons License 2018.08.13 0 0 69868

Végeztem is a krumpli felszedéssel, egyszer visszavetett volt  ennek ellenére nagyon meg vagyok elégedve ! Muszáj volt felszedni mert holnapra esőt mondott és akkor megint csúszott volna holott a szára is teljesen elszáradt.

Traugutt Creative Commons License 2018.08.13 0 0 69867

Kedves Komondortanya!

Kérem, hogy vedd fel velem a kapcsolatot a publikus mail címemen.

Szeretnék valamit kérdezni, de a te mailed nem publikus.

Köszönöm.

Andrea555 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 69866

Tényleg szépek! Most nézegettem épp a neten,és fantasztikus,hogy mennyi változata színe ,formája van a poloskáknak. Első körben próbálom szedegetni őket,és ha nem birok velük nagyon akkor kapnak majd a káposztafélék valami rovarölőt.

Előzmény: CBNora (69865)
CBNora Creative Commons License 2018.08.13 0 0 69865

Szerintem is.

Nem tesz jót a növénynek, de nagyon szép állat. Nézd meg jól, mielőtt kiirtod.

Előzmény: Andrea555 (69864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!