te mondtad, hogy a gép (a tulaj szerint) kb 80 munkáskezet helyettesít. ekkor a munkások ugyan annál a 100 mázsa (10 tonna) termésnél fejenként 125 kg szőlőt kell szedniük. a norma szerint nagy termésű szőlőben egy munkás 1 óra alatt 200-300 kg is leszüretel. gyenge esetben ez egy mázsa körül alakul. persze van pihenő idő is meg minden, de hogy 4-5 mázsa legyen a napi teljesítményük azt kicsit kevesellem. ez ugye 3-4 kg tőke terhelést jelenthet egy 3 m2 tenyészterületű tőkén. azaz ott lehet haladni meg van mennyiség is.
engem az az átszámítási érték lepett meg igazán ami valahogy így néz ki: 80 munkást helyettesít, nekem az óradíjuk bruttó 500 Ft. így egy óra (ami egyben egy hektár is) 40eFt. Ezzel szemben kérnek érte 45 eFt-t.
A gépi munkák általában azért olcsóbbak mint a kézi munkaerő. Az előnye lehet a gépnek, hogy manapság nem tudsz leakasztani egyszerre 80 szedőt és a gép így lényegesen gyorsabban leszedi mint a te példáddal élve 11 ember 2 nap alatt.
Nem annyira húzós az. Számoljunk csak. Egy szüretelő 4-5 mázsa szőlőt szed le naponta. Az előbbi példád alapján (szvsz rosszul számoltad) van 100 mázsa 1 hektáron, ezt leszedi 10 szedő+1 puttonyos 2 nap. Napi és fejenként 3500 forintjával(ami nagyon kevés) az 77 ezer. +ebéd(nálunk az is van), +bélyeg a kiskönyvbe(ezt megspórolhatod, ha kockáztatsz, de mi van ha jön az apeh?), +2 nap meló, rohangászás a mapszámosok után
Ezzel szemben jön a kombájn és 1,5 óra alatt leszedi 45 ezerért
elárulod mennyi a bérleti díj? ha nem akarod pontosan megmondani akkor nekem az is elég ha viszonyítod a szántóföldi kombájn árához. pl annyi, tőbb kicsit stb.
Sajnos ennek van egy olyan logikai következménye is, ami nálunk a környéken gyakorlatba is átültetődött, hogy ahol megjelent egy szüretikombájn, amivel bérbe dolgoztattak, ott hirtelen nagyságrendekkel megszaporodtak a szüreti kommandósok (apeh, vpop, helikopter...) vizitjei is. Szóval itt fordítva működött a dolog. VOLTAK szüreti munkások, de már nem mertek elmenni dolgozni, mert féltek a büntetéstől, feljelentéstől.
van amelyiket permetezéssel zöldmunkázóval is felszerelhető (opciós választási jog persze jó pénzért)
azt értem hogy bérbe is mehet a 10 ha példa az egységet szimbolizálja. egy összes 50 ha darab (saját+bér) már elfogadható megtérülést hoz, amin érdemes elgondolkodni.
Matekból ez csak közepes. Ha neked van géped Te fogod leszüretelni a hegyközség felét-kétharmadát, így már sokkal jobb lesz a megtérülés, igaz szüret után 1 évig csak nézegetheted a gépet. Vagy másra is lehet használni?
Számoljon utána a gép gazdája! :) De az okos tulajdonos bérbe is szüretel (nekem :)) Nomeg azt is számoljuk bele, hogy lassan nem találni épkézláb szüretelőmunkást. Ez sajnos nem csak Somlón probléma, hanem az alföldön is.
ha egy hektáron 10 tonna termés van akkor a gép 1,5 óra alatt leszedi a termést. ezt ha 80 ember végzi szintén leszeheti 1 óra alatt. (ekkor 125 kg jut fejenként, ha 200 kg/fővel számolva 50 szüretelő is elegendő) no ha a munkásoknak bejelentve alkalmi munkavállalói könyvecskével fizetni kell óránként 500 Ft óradíjat. Azaz 80 munkás egy órája 40.000 Ft. 10 ha esetében ugye 400.000 Ft.
A gép ára 20 milla. unokáink is látni fogják, akkor megtérül a beruházás. A fenti példában 50év kell hozzá, hogy a gép ára visszajöjjön a szüreteseken. csak hozzávetőleges számítás nem közgazdasági kategória!
Az új gépekre nem tudok pontos árakat, tudtommal az önjáró változat 40, a traktorvontatású 20 millió körül van
A használtak sokkal olcsóbbak. Az egyik ismerős szőlősgazda (20 hektáros) az idén vett egy kitűnő állaptban lévő használt traktorvontatásút 1 millióért
nem tudom mibe kerül egy gép csak azért hoztam fel a kakas példát.
állítólag francia honban a terület 75% ban ilyenekkel szüretelnek. kiváncsi lennék a gép árára és onnan némi számolás, hogy 10-50-100 ha területre érdemes már ilyet venni.
Gondolom megvan a matekja annak is, hogy mekkora területre érdemes venni és mekkorára bérlni avagy hanyagolni egy szőlőkombájnt :) Egy néhányszáz négyszögöles családi kisbirtokra nyilván költséghatékonyabb és hangulatosabb a haveri kört meg a családot beszervezni egy szüreti bulira.
Nekem a gyerekkori emlékeim legszebbikei a szüretek :)
amit tudok a dologról az az, hogy a zöldmunka itt fokozottan jelentkezik. A gazdára hárul ezután hogy mit hagy meg szüretre. ha a kifogásolható kacstermés is belekerül akkor aztán adott a bornak egy indíttatást a minőségi útvonalon.
vajon hány kakasnak kellene áldozatul esnie ahhoz, hogy elérje a gép árát? A kakas a szüretesek gasztronómiai élvezetét hivatott szolgálni és egyéb kiadással nem terheli a szüreti büdzsét (no azért némi diós mákos beigli is közrejátszik ebben).
A szőlőleveleket kifújja egy a gépbe szerelt elszívó rendszer. A többi a bogyózóra marad. De nemigen kerül bele idegen anyag. Azonkívül akinek nem felel meg a gépi szüret minősége, az maradhat a kézi szüretnél. Nálunk is van ilyen.
Azért nekem furcsa ez a gépi szüretelés dolog... nem mondom, nyitott vagyok mindenre, de nálunk tuti nem lesz ilyen soha. Még abban sem vagyok biztos, hogy nálunk gazdaságosabb és a fürtválogatás nálunk alapvetés. Még olyan embert is nehéz találni akire a kézi szüretelés rábízható, nemhogy géppel csináltassuk.
"Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú) [+ az egyéni igények. :) ] kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt"
Ez mind szép-szép, de hogyan válogatja ki az egészséges szemekből a rothadtakat, hogyan szelektálja a fürtöket aszerint, hogy melyik érett leszedhető, és melyik az amit még két hétig a tőkén lehet hagyni? No és hová lesz a napsütéses szüret semmivel sem pótolható hangulata, varázsa, csendje? :-) (Költői kérdéseimre nem feltétlenül várok választ)
Kartács :) az előbb olvastam egy másik fórumban, és ráállt a billentyű :)
Én konkrétan Rizlingszilváni, Bianka, Eger2, Zöldveltelini és Piros szlanka fajtáknál használtam és fogom is, de tudomásom szerint a legtöbb fajtánál használható. Egyedül talán az alább említett Kövidinkánál vannak fenntartásaim, bár ha az Olaszrizlinget leszedi, akkor a Kövidinkát is. Az előbbinél már próbáltuk, működött.
Szaki pali kartács feltett nekem egy kérdést, hogy mi a véleményem a gépi szüretelésről.
Én nem teszek olyan összehasonlításokat, hogy mi az előnye és a hátránya…. Itt minden attól függ, hogy mi a szőlész-borász célja. Amit tudni kell: a szőlő támrendszerét a gépi szürethez kell igazítani(kordon vagy egyes függöny művelésű kell hogy legyen) A támrendszernek egészségesnek és homogénnek kell lennie, a korhadt oszlopot azonnal megtalálja gép és ki is töri, ha nincs elég mélyen, akkor kilazítja. A szőlő fajtája is alkalmas legyen a gépi szüretre, a gép le tudja rázni a bogyókat. Pl. a Kövidinka erre nem alkalmas. A leszedett szőlő állaga a zúzott-bogyózott cefrének megfelelő, ezért haladéktalanul a fel kell dolgozni. Sokszor emlegették már, hogy a gép rázólécei nagyon elverik a vesszőket, én ilyent csak rosszul beállított gépnél láttam. Tehát ha ilyent tapasztalunk, az inkább a gépész hibája, mint a gépé. 1 hektár szőlő leszedése kb. 1-1,5 óra, attól függően, hogy milyen fajta és mennyi van rajta. Hogy mégiscsak említsek egy előnyt, hihetetlen jó érzés egyszerűen csak sétálni a gép mellet (kb. egy sétáló ember sebességével halad szüret közben) és látni, ahogy szépen leszedi a szőlőt, csak a kocsányt hagyva a tőkén. Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú) kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt