A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Nem találtam én se egy értelmeset sem. Azért akarok csinálni egy normálisat. Ez a 10W-os cob led tök jó lenne, csak a hűtést kéne megoldani, hogy ne legyen ormótlan...
Elakadtam a motor upgrade során a féklámpánál. Hátha van még itt rajtam kívül barkácsoló kedvű, jó lenne némi ötlet.
Vettem egy 22×22 mm alapterületű 10W-os COB ledet, ami kb. 3 mm magas. Az volt a terv, hogy a hátsó lámpa alatti prizma hátuljába beépítem és pótféklámpaként működik, illetve ezt villogtatná a hexezcan elektronika.
Naív gondolat volt, mert a 10W-os led kb. 10 másodperc alatt túlmelegszik hűtőborda nélkül. Hűtőbordát meg nem tudok oda beaplikálni.
Elfogyott az ötlet az igényes féklámpa megoldásra.
Vettem 14W/m ledszalagot, de az bénán mutat.
Van aki oldott meg ilyen utólagos féklámpát? Hogyan?
Nekem van. Hibátlan a csávó munkája, és ami megmaradt, hogy jattot nem is fogadott el. (két 30 éves triál kereket kellett centrírozni, 5000 volt a kettő)
Sziasztok! Eger környékén tudtok ajánlani valakit, aki tud centrírozni küllős kereket? Hátsó kerekemben van egy kis nyolcas, jó lenne még szezon előtt rendbeszedetni. Esetleg az Eger-Budapest vonalon? Köszönöm!
Soha nem felejtem el valamelyik motoromra vettem egy túra plexit amit aztán addig faragtam míg milliméterre akkora lett mint a gyári! :) Nagyon megérte😂
"Lassan eljutunk oda, hogy három darabból fog állni egy motor, és mindent egyben kell cserélni."
Nem csak a motor. Egyre több mindenhol az ilyen megoldás. Volvo kardántengelynél is pl., ha a párezer forintos középcsapágy behalt, akkor komplett kardánt kell venni 400eért.
A GS LC-nél látom, hogy km óra plexit lehet venni külön, de lámpatest plexit nem, csak lámpával együtt. De miért bakker? Tudom a választ. Érdemes lenne gyártatni hozzá plexit, nagy szériában filléres dolog lenne.
A másik ami megfordult a fejemben, az a plexi probléma.
Ami az egyiknek jó, a másiknak nem. Hiába a sok teszt, ha a tulaj vállasabb, magasabb, kövérebb, mint a tesztpilóta, vagy a motoros társunk.
Azon agyaltam, hogy kellene venni egy komolyabb 3D szkennert, amivel bárkit be lehet szkennelni motoron ülve és szoftveresen lemodellezni az áramlási viszonyokat (mintha a Puig is ilyennel dolgozna) és ajánlani az alapján neki gyári plexit, vagy tervezni egyet és valahol legyártatni. Nem tudom jár-e már ott a 3D nyomtatás, hogy egyből ki lehessen nyomtatni víztiszta plexit. Öcsém most rendelt egy kisebb 3D nyomtatót, majd tanulmányozom.
Szerintem ez egy olyan szolgáltatás, amivel lehetne megoldást találni a plexi választáshoz. Mert ahogy elnézem, vannak akik vesznek akár 3-4-5 plexit, aztán belefáradnak és beletörödnek a kísérletezésbe és hagyják a francba. Van, aki a beletörődéssel kezdi, mert érthető módon nem akar kiadni találomra 1-200eFt-ot.
Ajánlom a témát szakdolgozatnak is a Műegyetem Áramlástechnikai tanszékén államvizsgázóknak. Leszek külső konzulens :-))))
A helyzet az hogy a régi gépeket inkább leadják vasba, Jobban fizet, nem nyűglődnek hogy tartozékok kellenek, nem üzemképes, stb. és gyorsan elszállítják, kifizetik. Sajnos ez a tapasztalat. Ha esetleg vastelepen találsz tuti gépet, ha van értékesítési engedélyük a lakosság felé akkor kicsit drágábban megveheted+ÁFA. De nem szeretnek ilyesmivel foglalkozni. Nekik egyszerűbb leadni kohóba, és azon is megvan a haszon.
Nekem van itthon elég jó kis gép park , de már ideét sem tudom mikor voltak beindítva . Ezekkel a régi gépekkel , csak olyasmit érdemes megcsinálni ( bérmunkában ) amit nem lehet kapni késszen . Sokszor még saját részre sem...
Volt itt egy gyár, komplett és elég jó gépműhellyel. Felszámoló biztos keze alá került, az eladta vasba az egészet. Kerestük, hogy vennénk jobb árban gépeket, de nem szórakozott vele :(( gondolm, csak az érdekelte, hogy az ő munkadíja kijöjjön...
Hogy úgy legyen jó hangja, hogy az előírásoknak is megfeleljen. Meg gondolom a gázlengéseket is variálják vele, de a DOHC esetében nem nagyon érezni a különbséget akkor sem ha berohad a szelep.
Még a katalizátor csak hagyján, annak nem lesz baja, de a szelepet is ráhegesztették a végén. DOHC-nál még külön volt és amikor berohadt könnyen hozzá lehetett férni, vagy cserélni.
Lassan eljutunk oda, hogy három darabból fog állni egy motor, és mindent egyben kell cserélni.
Igen bírja. Annyi történt vele, hogy véletlenül hegyes szögben túl közel mentem a nagynyomású mosóval és egy icipicit levált a bal felső szélén egy fél centis csücsök. Ezt leszámítva szépen teszi a dolgát. Megéri megcsinálni.
Én Riga-val kezdtem - előtte persze a haverok Verhivnájával, Simsonával... A Rigat nagymamáméktól kaptam - és mielőtt bárki kérdezné, budapestiek voltak, nem volt vidéki nagyszülő az életemben -, nem kevés könyörgés után, miután levezettem nekik, hogy a motor biztonságosabb, mint a bringa - akkoriban sokat mentem "országúti" bringával, Balaton, Dunakanyar, stb. Szóval levezettem, hogy bringával is tudok 30-at tartósan sík úton, hegyről le pedig még többet, és azon milyen pici fékfelület van, szemben a moor két dobfékével - a tömeg-tényezőt nem taglaltam :-) Egy feltétel volt; hordanom kellett a nyitott Kiskőrösit (bugyikék, fekete simliderrel). Így az én motoros karrierem nem a kertek mögött, a tarlókon kezdődött, hanem a '80-as évek budapesti forgatagában.
Majd fősuli után jött a Jawa, ott már senki nem szólt egy szót sem - pedig jogsim se volt, megúsztam életem első osztrák túráját is papír nélkül. Majd lett jogsi, és nő, és jött a család, és ment a Jawa - ahogy az klasszikus...
Aztán 2005-ben ismét motoron lát a nyárvégi nap. Anyám csak annyit kért (akinek egyébként volt motoros balesete, mert apám megmutatta, mielőtt oda adta neki az MZ-t, hogy kell menni egy motorral, csak azt nem, hogy kell megállni), hogy ne menjek 130-nál gyorsabban...
18. szülinapomra nem kaptam nyakláncot, emlékeim szerint az volt az ajándék, hogy elmentünk öten - anyám, apám, és két öcsém - Óbudára a Sípos Halászkertbe vacsorázni. Ez azért volt nagy szám, mert apám akkor már csak "papíron" élt otthon. A következő héten pedig bevonultam...
Nálam a motorok iránti vonzalom talán 11 éves lehettem amikor a barátom apukájának volt egy Simson Star-ja. Pék volt korán elment otthonról és így a nyári szünetben egyedül voltunk és mindig a motorján ücsörögtünk a ház verandáján, nyitott hosszú folyosóján néha beindítottuk, 1-esbe raktuk és gurultunk 10 métert. Egyszer egyszer nem sikerült megállni a végén a fal előtt így volt nagy ijedelem, ilyenkor a meszelt falról a guminyom eltávolítása volt a legnagyobb nehézség. Hatalmas élmény volt. Nálam itt kezdődött.
A leömlőm 22ekm-nél. Az összkép nem rossz, viszont vannak kis korróziós pöttyök, amiket azért akarok eltüntetni, mert az olyan anyagok, amik elektrokémiai korróziós kapcsolatot tudnak létesíteni a rozsdamentes anyaggal, azok képesek lyukkorróziót okozni. Nyilván nem fogják max 20 év alatt átlyukasztani, de ronda pöttyöket képeznek.
Elég ha pl. vasúti átjáróban rákerül egy kis sinpor.
Ha már így belelendültünk... nekem is Babettával kezdődött. Nyírbátorban nyaraltam Nagymamámnál szinte egész nyáron. Nagynéném sufnijában találtam egy Babettát. Romos és régi volt. Lemostam, valahogy sikerült beindítani és mentem vele. Egész nyáron mást se csináltam, csak Babettáztam. Persze a szüleim tudta nélkül. Aztán mikor kellett jönni haza Paksra, feladtam vonatpostával. Itthon szüleim kilazultak és bekorlátozták, hogy csak az udvarban mehetek vele :-))))) Persze, hogy mikor nem voltak otthon, akkor mentem vele mindefele :-)
Aztán Apu bp-i barátja Pakson dolgozott tartósan és hétköznap nálunk tartotta a 125-ös Hondáját. Addig nézgettem, míg be nem indítottam és nem mentem vele egy kört. Aztán mégegyet és mégegyet és mégegyet és nem bírtam abbahagyni. Akkor tudtam, hogy motor kell nekem.
Lassan a szüleim is beletörődtek, de mai napig próbálnak lebeszélni a motorozásról.
Aztán jött az első kocsim. 10eFt-ért vettem egy pöpec S100-as Skodát. Buliba járni tökéletes volt :-)
A nyakláncra azóta persze szívesen gondolok, nézegetem, ha a kezem ügyébe akad. Az Mz villaszár már sehol sincs :-)
Egyébként azon a nyáron a ballagásomra összejött 80eFt. Agyaltam, hogy vegyek-e a Redbaron-tól egy 250es Banditot az Etz helyett vagy csavarogjam végig a nyarat. Végül a csavargás mellett döntöttünk másik két barátommal. 80eFt-ból minimalban végigmotoroztuk az országot. Térkép és minden nélkül csak mentünk. Hol sátorban aludtunk, hol lánykoleszba lettünk becsempészve, vagy ifjúsági táborokban bújtunk meg, de a szabad ég alatt is sokat aludtunk. Volt, hog napokig nem is tudtuk már, hogy az ország mely részén vagyunk, de nem is érdekelt :-)
Hehe, de jó ezeket olvasni:) Nekem is tiltották, aztán annyi ennyi engedmény lett, hogy mehettem a babettával. De nagymotor nem, gyűjtsek csak autóra. Aztán magamban nem engedtem én ezt el, miután keresztapám megjelent egy 1.5 intruderrel egyszer, onnan nem volt vissza:) Kifárasztásos technikával meggyőztem a szülőket, a motor az jó, nem leszel tőle drogdíler, olcsó(muhaha) nagyobb élmény stb:) Így megengedték, hogy vegyek a spórolt pénzemből motort, de vigyem magammal a motorszerelő szakit a másik utcából. Ami innen jön, az egy másik történet. Triál vb után majd megírom:)
Hihetetlen mennyire egyformán tudnak alakulni az életek. Nekem is szigorúan megtiltották a motorozást és nem engedték, hogy motort vehessek. Én ugyanígy 18 éves szülinapomra nyakláncot kaptam amiért akkor ugyanúgy mérges voltam, de ma már nem így gondolom. Szívesen nézegetem megkönnyezve, mert anyukám már régen meghalt. Én igazán akkor rágtam be amikor kinéztem egy igazi rom piros 408-as Moszkvicsot aminek a kasznija egyben volt, így meg tudtam volna magam csinálgatni mivel egy autószervízben dolgoztam autószerelőként és így minden adott volt és azt sem engedték. KeresztApukám megsajnált és ingyen nekem adta a csak földutakon használt, már pusztulásnak ítélt motorját aminek már tényleg mint később kiderült mindene rossz volt. Forgalomból is ki volt már vonva. Úgyhogy szó szerint darabokban hazahordtam, először dugdostam, de egyre több minden nagyobb darab került haza és így lebuktam. Nagy ordibálás veszekedés. Ráadásul én is titokban csináltam meg a motor jogsit az autó jogsi mellett az MHSZ-nél. Na sok sok munkával és pénzemmel elkészült a motor felújítás és megcsapott a motorozás szele. Na ekkor már menthetetlen volt a helyzet. Nem volt megállás. 1979-et írunk. MZ ES 150 ez volt az első nagy motorom. Azóta motorozom. A szüleim mindig rettenetesen féltek, mert abban az időben sok sok egyéb dolog miatt is megtörténhetett a nagy baj. Sokan úgy gondolják a mai motorozás menyire veszélyes, ez így van, de akkor a maiak mellett még más veszélyek is sokkal jobban ott voltak. Iszonyat sok olaj és egyéb szennyeződés az utakon, , félrelógó rakományok, este kivilágítatlan lovaskocsik, sőt volt egyszer olyan amikor a szénába szúrt kasza az előttem haladó teherautó szele miatt félrefordult és centikkel ment el szemből a fejem mellett stb . Ezekből ma már alig van ahhoz képest. Nem volt akkor sem egyszerű baleset nélkül motorozni, ma sem az.
Ha krómos a könyököd, akkor a csiszipapírral csak óvatosan. Az autosol termékek valóban kiválóak és egyáltalán nem bántják a krómozott felületeket. Viszont, ha belefutnál az OPTIGLANZ nevezetű szerbe, akkor felhívnám a figyelmed, hogy csak és kizárólag rozsdamentes anyagra használható! Bármi mást 1-2 másodperc alatt szétmar/és természetesen pumpás kiszerelésben árulják/
Kíváncsivá tettél ezekkel a foltokkal, elváltozásokkal. Dobnál egy fotót a sajátodról km. futás megjelöléssel együtt, ami még a takarítás előtt készült? Összehasonlítanám a sajátommal, ill. más gépekkel is, ha érdekli a tulajokat.
Szerintem nem is annyira a kékség, elsárgulás "ellen" jó alkalmazni ezeket a kemikáliákat, hanem az elmattulás - pl. eső után -, vagy ahogy Hamvasat említette, a beégett szemcsék eltávolítására. Legalábbis én ezért edzettem a leömlőkön.
Nekem nem csak kék, hanem vannak korróziós foltocskák, beégések. Ha azokat nem takarítom le, akkor tovább korrodálódhat, pl idegen fémszemcsék okozta elektrokémiai korrózió, stb. A kékség egyáltalán nem zavarna.
Igazat adok Neked abban hogy érdemes olyan javítási folyamatok előtt tájékozódni amiket úgy ítélünk meg hogy nem biztos a 100%-os felkészültségünk. Nagyon sok anyag van youtube-on bmw javításról akár sorozatok is. Nagyon sokat tudnak segíteni, de időnként vannak olyan anyagok is melyeket fenntartásokkal kell kezelni a szakszerűséget illetően. Ilyenkor érdemes a service manual megkeresése, nálunk hozzáértőbbek megkérdezése.
Egyáltalán nem szégyen, sok kellemetlenséget lehet így megúszni. Az ostoba ember a saját kárán tanul, ellenben az okosabb a másén.
Két fő embertípust látok a javítások során: az egyik tudja mit hogyan kell csinálni, a másik kapásból letorkollja, és kapásból mondja hogy mit miért nem lehet úgy megcsinálni. Aztán az elsőnek kell kijavítania a második által elkövetett hibákat is. Az élet már csak ilyen.
Régebben nekem is felüdülés volt ha délutánonként vagy hétvégén rászabadulhattam a projektjeimre, bár mostanában is jó kikapcsolódás.
Az biztos hogy vannak olyan embertársaink akik kezében a baseballütő is tönkremegy attól hogy csak szimplán megfogta. Ez adottság kérdése, nem tehetnek róla. Jobb ha megfigyelőként asszisztálnak, segítenek amiben kell, gondoskodnak a az enni-innivalóról, szerszámok megkeresésében jeleskednek. Idővel sok mindent sikerül ellesniük, megtanulniuk, és fejlődniük, de nekik sem szabad magukat túlvállalni.
Egyébként mi sem úgy születtünk hogy már mindent tudtunk, sőt folyamatosan mindig új dolgokat kell elsajátítani, megtanulni. Most egy motorhibás jetski a következő alanyom, melynek a belseje műanyag ládákban jött el (Rotax motor darabokban, hűtőcsövek , komplett elektromos rendszer, VTS, vízsugárhajtómű alkatrészek egy csomóban, persze szétlegózva).
Hurrá, "komoly" segítséget adtak, elvégre még azt is ki és szétszerelték amit meg sem kellett volna mozdítani! Szerintük elértek a javítási folyamat feléig. Nekem könnyű dolgom lesz, Ők már szétszedték, nekem "csak" össze kell rakni. Milyen igazuk van.... Innen szép nyerni?
Az anti blue cuccokkal érdemes vigyázni, mert rozsdamentes acél kipufogókra lehet használni, krómra nem. Azt tönkre teszi.
Én a krómozott leömlőket 000-ás fémgyapottal szoktam letakarítani a ráégett cucctól, utána metal polish-sal polírozom. Atinak tudok igazat adni, hogy a jó és teljes munkához le kellene szedni a rendszert, mert a helyén nagyon macera és időigényes. Géppel nem is kezdek neki, csak kézzel végzem.
Ati, lehet a szüleink rokonok? Én motort kértem ballagásra és nyakláncot kaptam :)
Ki van képben ezzel a Puig ERS elektromos pleximozgatóval GS LC-re? Élőben látott már ilyet valaki?
Megnéztem minden videot és doksit, de valamit még mindig nem tudok. Azt írja, hogy 2013-2018-ig GS LC és Adventure verzióra is jó. A videon 2017es gép van, amin nincs már az a kicsi alsó plexi, mint a 13-16os verziókon. Így nem igazán értem, hogy azzal mi lesz, ha felszerelem ezt a mechanikát, mert így elsőre úgy tűnik, hogy nem kompatibilis egymással a kettő...
Gadgetfan0 írta nemrég, hogy megrendelte, de el van tűnve mostanság.
Csak a forgácsolással, marással előállítandó elemeket csináltatom, a konzolt már én hajlítom, hegesztem. Csak egyet csinálok, ha többet akarnék, kellene hozzá sablon is. De sajna időm nem sok volna rá, illetve mivel nem gépsor csinálja, így az ára sem versenyezhet egy sorozatgyártottal. Amúgy meg lehet nem is fog jól kinézni. Majd lefotózom. Ha tetszik és pont ilyen kéne neked is, van lakatos ismerős, aki lekopizza :-)
Megnéztem egy jó pár videot ezekről az Autosol cuccokról, nagyon ígéretesnek tűnnek. Rendelek. Ehhez szerintem nem ártana leszedni a leömlőket, hogy rendesen elérjek minden zegzugot, meg nehogy belekenjek a fényezett blokkba.
Leömlőt 1150-nél 600-100-2000 es vízpapírral felcsiszoltam, majd polírpasztával kifényesítettem. Ez néhány órát igénybe vett.... aztán kb. negyed óra alatt visszasárgult, majd kékült :-(
Sokan dicsérik itt a fórumon is az autosol metal polish pasztát. Én még nem használtam, de ki akarom próbálni!
Említettem ősszel, hogy lett a GS km óra plexijén egy karc. Tegnap kettő perc alatt kipolíroztam. Egy fülpiszkáló vattapamacs és egy finomabb polírpaszta segítségével nagyon szépen ki lehetett kozmetikázni. Jól polírozható anyagból van, de nagyon könnyen karcosodik. Érdemes rakni rá védőfóliát.
Viszont a leömlőt nem tudtam inox tisztító pasztával megtisztítani. Azt le kéne szedni és filckoronggal és saválló polírcuccal kéne helyrerakni. Vagy esetleg van valaki aki talált rá kemikáliát ?
Alapvetően kell egy kis érzék és bátorság hozzá. Már sokmindent elfelejtettem én is, meg kedvem már nincs a szivatós dolgokhoz. De ha meg kell valamit csinálnom, akkor legtöbbször nem kezdek el paganini módjára rögtönözni. Sokminden ott van a youtubeon vagy van manual a neten, meg kérdezek fórumokon és csak aztán kezdek neki.
Mondjuk a sok szivatós dolog megtanít sokmindenre, amit legcélszerűbb mástól ellesni. Pl. hogy kezdj neki egy berohadt csavar kiszedéséhez. Ha mégis beszakad, vagy lesarkazódik, hogy szedd ki. Vagy a szelephézag állításnál is bazi nehéz elsőre megállapítani, hogy mikor jó a hézag, stb.
Sajnos van ismerős, aki inkább ne nyúljon semmihez. Pl. Lengőkar szilentet cserélt nálam az aknán, aztán mivel nem akart rákapni a csavar, hát ott volt a légkulcs, beküldte azzal 650Nm-el. Aztán mondja, hogy segítsek :-) A másik meg nekiesik úgy a berohadt csavarnak, hogy utána elmókázgattam, mire 3-4 tőben betörtre anyát hegesztgettem.
A kettő között az volt a különbség, hogy az egyik figyelte, hogy kell megcsinálni, a másik csak a lengőkar anyukáját szidta és magyarázta a bizonyítványt. :-)))
Aztán sokszor elakadok én is, de mindig van kihez fordulnom.
A garázssoron volt jó bütykölni anno. Délutánonként mindenki ott ténykedett, ki ehhez értett, ki ahhoz, kinek ilyen szerszáma volt, kinek olyan. Sör mindig volt, meg téma. :-)
Nekem fontos, hogy legyen célja, de gyakran estem át a ló túlsó oldalára. Szoktam kitalálni magamnak célokat. Pl., hogy egyedül építsek meg dísztéglából egy melléképületet. Vagy pl. évek óta tervezgettem egy finn szaunát, utánolvastam, megrajzoltam, kiszámoltam a mennyiségeket, szépen beszerezgettem apránként mindent, aztán tavaly előtt novemberben kivettem egy hét szabit és kényelmesen, komótosan elszöszölve megcsináltam. Cimborám táppénzen volt komoly térdsérüléssel, átbicegett, itt ült órákat, közben pálinkáztunk, beszélgettünk és dolgoztam a szaunán.
Most pl akarok csinálni valami pöpec falra szerelhető alukonzolt, amin lehet tárolni a GS dobozait.
De ez a lámpatartó konzol gyártás is jó kikapcsolódás. Igazából nem nagy összeg a gyári, sőt, kínából gombokért van a hamisítvány, de nem az ára a lényeg, hanem, hogy olyat csináljak, ami nekem tetszik.
De pl. nekem az is szórakozás lesz, hogy négyzetcentinként végigtakarítom a motort, megszabadítva a legutolsó bitumen darabtól is.
Nem csüggedek - legalábbis a tudás hiánya miatt nem. Inkább a szélmalomharc, ami aggasztó tud lenni, na meg a jelenlegi helyzetben az idő múlásával egyre értékesebb autót sem szeretném elkontárkodni. De ehhez elsősorban pénz kell - szerszám, szakember, stb.
Ahogy említettem, sokat lestem el baráttól, aki hivatalosan is autószerelő (volt, már nyugdíj mellett szerel), és magam is nekiállok dolgoknak - na persze kellő önkritikával; olyanhoz nem nyúlok, amihez tényleg szakértelem, célszerszám, vagy technológiai ismeret kell (pl. lakatolás, vagy az RT esetében eszembe nem jutott a fékfolyadék cserét megcsinálni, amíg a Multivanon simán cserélek féktárcsát (az egyben csapágycserét is jelent), fékfolyadékot, hengerfejet, stb. - de a váltót csak a harang, nyelestengely-csere szintjéig bontom meg) DDD
A gyakorlatlanság, szaktudás hiánya pótolható. Van olyan jelenleg kismotorszereléssel foglalkozó ismerősöm aki asztalos alapképzettséggel elkezdett motort szerelni, majd motorszerelő képesítést szerzett. A gyakorlati ismereteket egy olyan alapvetően elektromos végzettségű embertől leste el, aki szintén a saját gépein kezdte a javításokat, majd kb. 50-100 igényesen, precízen megjavított gép után szerezte meg a motorszerelőit. Itt Józsinál időnként kisebb spontán motoros összeröffenések sűrűn kialakultak, műszaki segítségkérés, tanácsadás révén, nemegyszer sörözéssel-sütés-főzéssel zárva a napot.
Ezeket csak azért írtam, hogy ne csüggedj: ha mindenképp van affinitásod, kedved a javításhoz, megtanulható. Jó ha van kitől kérdezni eleinte, de a neten is sok minden fellelhető. Önképzéssel is elég messzire juthatsz, viszonylag kis szerszámozottsággal el tudsz indulni, -úgyis fogod folyamatosan bővíteni a szerszámparkodat, majd egyre profibbá tenni.
Azt szeretném megkérdezni , hogy hogyan aránylanak a ( lég-olaj hűtésű ) R1200-as modelleknek a szöghalytás áttételei egymáshoz ? Melyiké hosszabb , illetve rövidebb ?
Engem is a motorozáson kívül a (sokszor céltalan) bütykölés kapcsol ki igazán, amit nem időre, nem pénzért, nem muszájból kell csinálni.
Legutóbbi ilyen agymenésem, hogy nekem kell egy Babetta, (nyugodtan lehet röhögni :-)) olyan amilyen 14 évesen az első kismotorom volt. Tavaly vettem egyet és felújítottam.
"Nekem a szüleim nem engedték a motorozást, de nagyon akartam " Nálam is így volt csak annyi különbséggel, hogy kismotort azért engedték. Igazából amin rendszám volt a nagymotor, az volt a veszélyes, legyen az egy rendszámos Simson is.
Még annyit, hogy nálunk azért alakult ki a kultúrája az egymásnak segítésnek, mert annak idején az ország minden pontjáról jöttek Paksra a szakemberek erőművet építeni. Nem volt itt se kutyájuk, se macskájuk, a helyiek utálták őket, egymásra voltak utalva. Mivel műszakiak voltak, így mindent megcsináltak maguknak, egymásnak.
Mikor olyan 15-16 éves voltam, volt egy nálam idősebb, 19 éves srác, akivel az MZ-k kapcsán összrhaverkodtunk. Ő a középiskolai gokart szakkörön kitanulta a motorok működését, nagyon nagy spíler volt benne. Nekem a szüleim nem engedték a motorozást, de nagyon akartam. A srác fősuli mellett délutánonként MZ-ket javított, nekem inasként adott munkát. Nem sajnálta tőlem az időt, egészen mélyen oktatta a műszaki dolgokat, gyakran hajnal 2-ig dolgoztunk. Így vettem sunyiban első 125-ös ETZ-met. Aztán beiratkoztam autós jogsira és az akkori oktatónak MZ-i voltak. Én rendberaktam a motorjait és a leoktattam a gépjármű műszaki ismereteket pár turnusnak, cserébe az autós jogsival párhuzamosan ingyen lerakhattam a motoros jogsit is, csak a vizsgadíjat kellett fizessem.
18 éves voltam majdnem, mikor egy barátom százados anyukája segítségével egy rendőrségi árverésen megvehettem potom 26eFt-ért a patika állapotú, 2000km-es 250es ETZ-met. Ehhez a vashoz fűződtek a legszebb és legszörnyűbb élményeim is. Még csak 1 napja volt meg, mikor elém fordult egy Skoda 120 és telibevertem 80al. A jobb karom 5 helyen törött el és az eltört tükörlap levágta a hülyelykujjamat majdnem teljesen. Szerencsémre jól összeraktak és a motor is hamar újra szép lett.
A mai napig emlékszem, ha kezembe veszem az édesanyámtól kapott aranynyakláncot, hogy mennyire haragudtam rájuk, mert én új MZ villaszárakat kértem 18. Születétésnapomra, de nyakláncot kaptam :-)))))))) Szegény szüleim :-))))
A lényeg, hogy a barátom, akitől sokat tanultam, meg is határozta az irányt, hogy a gépészmérnöki pályára kerüljek. Ő sajnos huszonegy-két éves korában meghalt motorbalesetben.
Később olyan társaságba keveredtem, akik szintén műszakiak és mindenük a motor. Ők munka mellett is maszekoltak, motort javítottak, tuningoltak, versenyeztek, oktattak. Ha valamit én nem tudtam megcsinálni, ők megmutatták vagy megoldották. Motorépítő is volt a szomszédomban :-) Itt nem volt akadály. Később én is vettem enyhén sérült motorokat, kialakítottam egy fényező kabint szüleim melléképületében. Az is úgy kezdődött, hogy csak le akartam fújni egy szirszar robogót, Jo_lenne_tudni Apukája meg jószándékból ugyan, de felbaxott, hogy nem tudom megcsinálni úgysem. Én meg csak azért is meg akartam mutatni. Egész jól sikerült az első, ahhoz képest, hogy első volt és onnantól látott bennem az öreg fantáziát és baromi sokat segített, elmagyarázta mit hogy kell, mik voltak a hibák, stb. Sajnos ezt is hamar abbahagytam, mert pénzem nem volt komoly védőfelszerelésekre és az orvosi vizsgálat kimutatott májproblémákat, amit a sok festékgőz okozott. Ekkor jött a válság is, nyakunkon maradt egy csomó motor, nem tudtuk eladni. Ez egybeesett 2007-el talán, amikor a munkahelyemen delegáltak oda a 2003as üzemzavar felszámolásához és onnantól az annyira lekötött, hogy többé nem maszekoltam semmit, csak a munkára koncentráltam. Aztán jött az építkezés, a gyerekek és már 2019et írunk :-)
Az a tudás, amit megszereztem, sajnos megkopott, de kedv az volna, ha időm lenne. Meg olyan sincs, hogy elakadjak'mert van ki segítsen. Most is egy barátom forgácsolja, marja a lámpatartó konzol elemeket, nekem csak le kellett rajzolni. Ő is nyugdíjba menetelkor nem új kocsit, meg motort vett, hanem esztergát :-))))
Ha nem ilyen környezetben lennék, akkor szar lenne nekem is. De pl. gyerekkoromból emlékszem, hogy itt a műszakiak között ciki volt, ha valaki nem tud álmában felújítani egy trabi blokkot, vagy esetleg nem tud hegeszteni. Ez olyannyira ciki volt, hogy Apum fizikusként nem tudott hegeszteni, most ment nyugdíjba és mindenáron meg akar tanulni :-)))) De trabit felújítani tud :-)))) Az mai napig ciki, ha valakinek nincs pl. Sarokcsiszolója :-)
90 m2??! Az ideálisnál is jobb a helyzeted + kedved, tapasztalatod, mire vársz? A gyerekek nagyon gyorsan elkezdenek külön utakon járni, elrohannak az évek (tapasztalat!) a vas meg megvár ott kinn.
Na meg én amolyan önjelölt szakbarbár vagyok, nincs gyakorlati képzettségem, rendes szerszámaim, eszközeim - megint csak a pénz, a pénz, a pénz...
Ettől függetlenül sokat tanultam szakember barátaimtól, akik a gépeim szerelése közben "bevettek" a melóba, vagy csak ott voltam, kérdeztem, figyeltem...
És járom az utat, a bőrömön tapasztaltam/tapasztalom a buktatókat - na és az egyre több elismerő pillantást; ma legalább 5 fickó nézett a gép után, és ez tényleg jó érzés. Pedig úgy tudnék egy misit önteni a gépre, hogy lényegében nem látszana. Ha lenne egy misim.
És hogy On legyek, a motorozásról, annak idő, és erőforrás-igényeiről még nincs is szó...
Abszolút jól látod. Imádok a garázsban molyolni. Építkezésnél pont ez volt a szempont. Van egy 90 m2-es szuterénműhelyem + 45 m2-es tároló. Jóformán mindenféle műhelycuccom van. Viszont sokat változott az életem, mióta építkeztem. A munkám azóta sokkal több lett, lett két kisfiam és a kert is sok időt vesz el. Sajnos a műhelyben nem sokat molyolok, viszont még mindig a motorozás és a műhelyben időzés az igazi stresszlevezetés.
Régen restauráltam pár motort, illetve hobbim volt a sérült motorok fényezése, eredeti állapotra hozása.
Szóval igen, imádnék egy szép K100-at simogatni, szépítgetni. De... azon mélázok, hogy egyáltalán lesz-e rá időm vagy csak kerülgetném. A párom most megy vissza dolgozni, fogalmam sincs, hogy mennyivel lesz kevesebb időm, mennyit kell majd itthon besegíteni. 2018-ban pont azért adtam el minden felesleges járgányt, hogy csak 1 motor 1 autó maradjon és kész, illetve a kertet is lejjebb adtam. De a vérem akkor is hajt, hogy kell :-)
Nagyobbik fiam 6 éves, szeret velem a műhelyben lenni, lehet hogy veszek egy használható állapotban lévő vasat, mert most mélyen van még az áruk és néha motorozok vele egyet, aztán majd 10 év múlva nekilátok a restauráciának :-)
Vívódok :-)))) Ezen én is megmosolygom magamat, de ez van :-)
Egy idősebb géphez idő, sok-sok tudás, tapasztalat, és információ, szabadidő, továbbá nem utolsó sorban pénz kell.
Nagyon szeretem az un. youngtimer kategóriát, érdekelnek a veteránok, de életben egészen másként néz ki a történet, mint mikor elsuhan melletted egy szemre jó járgány, vagy egy kiállításon, találkozón az ember, látja a sok kívánatos gépet.
Én éppen hogy csak karcolom a stílust (mármint a youngtimerezést) a magam 30 éves autójával, ami mellé régebben vettem egy '72-es évjárató autót. Mikor lejárt a forgalmija, letámasztottam, majd kezdtem vele foglalkozni, de a "fiatal" mellett nem volt rá idő, energia, pénz. Végül eladtam, és most itt a "fiatal", amivel egyre kevesebbet mozgok - bár ma pl. éppen nagy szolgálatot tett -, komolyabban kellene rá időt, és pénzt fordítani, miközben komolyan aggódom, hogy egy koccanástól letérdelhet a story; ha minősített, azért, ha pedig nem, akkor az anyagi bedőlés, és mindkét esetben a szakemberek felhajtása, és a beajánlott idő kivárása miatt.
Divatos ma a nosztalgia, de sokan csak a felszínt látják. Nagyon szembetűnő volt ez pl. a VW bogár esetében; jó tizen évvel ezelőtt egy rajzáson 500-600 autó vonult, mára a létszám jó, ha alulról közelíti a 100-at (és abban vannak már vizes VW-k is). Nem véletlenül...
Tévedés ne essék, én is szeretek bütykölni, bár az én tudásom ezen a téren azért hamar elfogy.
Pont ezért írtam oda a mentalitást. Évente kb. 3x jön rám a lassan mehetnék, a többi esetben mindig annyit tekerek ki a gázkarból, amennyit
csak bírok.
És az évi 3x beindítás betesz egy idős vasnak. Nálam gondosabb, precízebb gazda való egy jó veterán vasnak, pláne ha az egy R90-es BMW. Továbbra is csodálom és imádom ezeket a motorokat, de belátom, nálam nem biztos, hogy a legjobb kezekben van.
És nálam alaposabb ember kell ide, mert ami már nem kapható, az utánajárást igényel. Nekem arra nincs időm, egy szép gép nem érdemli meg, hogy mindenféle megoldás kerüljön rá, az egyszerűen nem méltó.
Persze, ha "menni akarsz mint a hülye" nincs jobb egy új gépnél. Nyomod a gombot, 100/100, hogy indul, megy, mindent jobban csinál. Akinek viszont van igénye egy mosáson túl is foglalkozni a motorral, annak áldás, ha szöszölhet kicsit a garázsban. Hamvasat kollégánál pont ezt látom, aki egy 1 éves motor plekszijét három lépcsőben polírozza, az nekem azt jelenti, hogy szeret kinn a garázsban! Sajna egy új GS-nél mást nem nagyon csinálhat, kicsit még eljátszik a ködlámpákkal, azt körbeért.
Az öreg vasakban sem főtengelyt kell cserélni (többnyire), csak kicsit babusgatni, simogatni, de azt folyamatosan. Meglepően kis dolgoktól érezheted úgy, hogy jobb lett, sikerélmény garantált!
Abban igazad van, hogy idő kell, nem a szerelés miatt, hanem, hogy használd, élvezd, merj lassabban menni...
Nekem volt 74-es R90/6-om, közepes állapotra sikerült felhozni nem kevés pénz árán. Azonban ha volt kis szabadidőm, akkor olyan motorral mentem, amivel vadulni is tudtam, és ez mindig a garázsban hevert (pedig a 140 tartósan nem volt gond, csak a fék-futómű felett eljárt az idő). Aztán eladtam, egy olasz faszi megvette, olyan most divatos hipszter kinézetű. :) Amennyiért elvitte, annyiért vevők tucatjai verekednének most a kapum előtt, pedig csak 3 éve volt.
Persze nem tanultam a hibámból, és most van egy öreg Kawasakim (76-os), de ezzel is keveset megyek nagyon.
Elsőre vonzó a veteránozás, csodásak ezek a vasak (nem vagyok márkabuzi, egy öreg japán is királyságos), de sokkal több odafigyelést és szabadidőt igényel, mint ami egy átlag magyar rendelkezésére áll sajnos. És sokaknál a pénztárca is behatárolja a lehetőségeket, na meg a mentalitás. Én általában menni akarok, mint a hülye, erre egy 40 éves vas nem való mai mércével. :)
Megfertőztetek ezzel a veterán dologgal. Egyik kollégám most restaurál egy K100-at, amivel én is szemeztem. Valamiért nagyon tetszett a K100, de nem tudtam miért. Méghozzá piros színben.
Aztán ünnepek alatt nagytakarítás volt a szuterénban, átnéztem az összes bedobozolt, bezsákolt cuccot és előkerültek a gyerekkori játékaim is. Megrökönyödtem, mikor a kezembe akadt egy piros K100-as játékmotor...fogalmam sem volt róla, hogy volt ilyenem. Durva, hogy a tudatalatti elraktározott olyan élményeket a K100-ról, hogy 25-30 év után is felismeri, anélkül, hogy tudnám.
Majdnem vettem egyet a héten, de aztán lebeszéltem magam róla, nem vagyok abban az életszakaszban, hogy legyen időm a restaurálásra. Az viszont meggondolandó, hogy lehet most kéne venni egy jóképességű K100-at és elrakni, majd 10 év múlva talán lesz időm rá...
Sziasztok, eladó egy Krauser oldaldoboz-pár, régebbi fajtájú. MIndkettő jó állapotú, viszont az egyik fáradtabb, van rajta egy kis horpadás saroknál (valószínűleg kinyomható, én inkább nem próbáltam) és az idomba illesztés műanyag füle szegecselt alulapra lett cserélve. Kulcsom sajnos nincs hozzá, de a jobb kulcsmásolók tudnak hozzá gyártani.
Pár éve szereztem be, hogy felszereljem egy veterán Hondára, de ez sosem történt meg, a motort is rég eladtam, úgyhogy most a doboz keres jobb helyet magának
A doboz-pár ára: 20.000
Ha bármi kérdés lenne, keressetek nyugodtan a voda359 nulla-öt 70-es számon.
Ha csinálnád, csak óvatosan. Elég gagyi plexi anyagból van, a tiszta, puha mikroszálas kendő is nyomot hagy rajta polírozás utáni áttörlésnél, annyira nulla a karcállósága. A hayabusa gyári plexije volt ilyen, le is dobtam. Egy puigot vettem rá, az 10 év után se nézett ki így és azt polírozni is könnyebb volt. De meg lehet csinálni. Sőt, úgy néz ki, hogy évente meg is kell, mert a bogarak is rá tudnak sülni rendesen, meg karcosodik is.
3M-es polírpasztával. Most egy féldurvával (zöld kupakos) mentem át rajta, holnap egy finomabbal (fekete kupakos), meg egy ultra finommal (kék kupakos hologrameltávolító).
Ha valami csóróbb béjemvésnek (öreg boxerbe) kell esetleg ilyen akku, jelentkezzen. Az 1100S-be mm-re ekkora kell. 1,5 éves, de sosem használt, fél ár alatt. Persze tökéletes állapotban, töltve :) Van pár db.
Ennek talán az az oka, hogy személygépjármű nincs is.
Vannak ugye a gépjárművek amelyek:
-Gépkocsik, (személygépkocsi, autóbusz, trolibusz, és a tehergépkocsi minden fajtája Pl. nyergesvontató)
-Motorkerékpárok (két vagy háromkerekü, esetleg oldalkocsis) lehetnek.
Olyan, hogy személygépjármű nem létezik. A legszebb amikor rendörök akarnak még hivatalosabbnak látszani, és tudálékosságukat hangsúlyozzák ezzel a nemlétezö kifejezéssel.
Ja, az ÁFA tv. személygépjármű helyett személygépkocsit és motorkerékpárt ír, személygépjármű egyetlen egyszer sem fordul elő a törvényben, pedig jó hosszú.
124. § (1) A 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le:
a) a motorbenzint (vtsz. 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 59) terhelő előzetesen felszámított adó;
b) az a) pontban nem említett egyéb üzemanyagot terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi (vtsz. 8703) üzemeltetéséhez szükséges;
c) az a) és b) pontban nem említett egyéb terméket terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges;
d) * a személygépkocsit (ide nem értve a halottszállító személygépkocsit) terhelő előzetesen felszámított adó;
e) a 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpárt (vtsz. 8711-ből) terhelő előzetesen felszámított adó;
A vállalkozás szándéka a szgép vásárlással a vállalkozást szolgáló tevékenység támogatása.
Az, hogy az alkalmazottak a számukra fizetett munkaidőben erőforrásaikat nem a munkavégzésre, hanem facebookozásra használják, az inkább a munka törvénykönyve alapján bibis, ÁFA szempontból nem, mert a vállalkozás szándéka az irányadó.
Én a cégtől - ahol dolgozom- kaptam telefont. Ahhoz, hogy elszámolják a telefonszámlát, szét kéne bontani a céges és a magán használatot, mert a NAV feltételezi a magánbeszélgetéseket is. Természetesen csak a céges része számolható el.
Ez igaz, meg az is ami Molnar_Nobby ír, csak az áfatörvény nem motorról meg autóról, hanem személygépjárműről szól, így mindkettőre vonatkozik.
@ Molnar_Nobby Azért az áfa csalás nem ennyire egyértelmű. Szerintem miden cég elszámolja az áfát minden számítástechnikai eszközére. Azon pedig az alkalmazottak facebook-oznak, magán levelet írnak, megnézik a családi fotókat, ami ugye egyértelmű magánhasználat, mégsem mondja senki hogy áfacsalás történt.
Most kérdezték hogy vissza lehet-e alakítani a gyári fojtást.
Természetesen vissza, de ha nem jelenti be az ember az okmányirodán, akkor az adócsalás ugye?
:-D
EU-s gari a BMW-n keresztül képzelhető el, ha kinti BMW-től veszed, akkor az itthoni BMW is foglalkozik vele elvileg. A Garmin nem fog hozzányúlni itthon, merthogy tilos nekik. De Pl az USA-ban a Garmin szupportálja az OEM Garmin cuccokat is.
Nem kell a NAV-nak bekap... Ez elég egyszerű logika mentén működik. Ha a vállalkozás által használt eszközről van szó, és a vállalkozás ki tudja mutatni, hogy az valóban kell a vállalkozáshoz, akkor levonhatod az ÁFÁ-t, lehet az akár 3 méteres LED TV (ha nem esik az adott eszköz tiltás alá, pl. szgk, vagy 125ccm-et meghaladó motorkerékpár). Ez nem a NAV logikája, hanem EU-s direktíva, meg a józan ész. Ha megveszed a vállalkozáshoz a GPS-t, de magánszemélyként használod, az pedig az ÁFA csalás.
Az elmúlt félórában kiokosítottam magam és megnyugodtam, visszaigényelhetem az áfát. Azaz: a GPS nem a motorhoz kapcsolódó alkatrész vagy tartozék ami után nem lehetne visszaigényelni, hanem egy elektronikus térkép ami ahhoz kell, hogy odataláljak az ügyfeleimhez, vagyis munkaeszköz, a vállalkozáshoz közvetlenül kapcsolható segédeszköz. :) És a NAV bekap....
1. A Navi-Gate nem foglalkozik a gyártók részére dedikált készülékekkel, azt csak az adott márka itthoni szervize javíthatja/ügyintézheti tudtommal.
2. Tapasztalatom szerint azért ennyire nem nagy a baj ;-)
Pl. pár éve vettem egy új GPS-t az OMSZ részére, amikor egy rohadt tolvaj ellopott egy készüléket egy éppen bevetésen lévő mentőautóból. És igen, visszaigényeltem a cucc áfáját holott nem járt volna vissza és igen, ez senkinek sem fájt.
3. Nem ismerem az 590-est de azt tudom, hogy számomra a gyári navi egyik legnagyobb vonzereje a kormányról vezérelhetősége, szóval erről nem mondanék le.
Én is itthon venném szívesebben, mert a garancia engem is aggaszt. Szerintem a NaviGate nem garanciális szerviz, de ezt holnap megkérdezem.
Nekem a Wallis Pest 301.000.- HUF, mínusz 15% az nettó 201.000 ajánlotta, ez ez igaz, csak 16e több mint kintről. Ugye a bibi az elszámolás, mert itthon nem "tanácsos" autótartozék áfáját visszaigényelni, kintről meg anélkül adják (az is igaz, hogy a szabály szerint akkor meg itthon kellene befizetni rá az áfát).
Azt nem tudom, hogy az eredeti helyére betehető-e, és a rendszerre köthető-e a Zumo 590 tartója, lemondva a kormányról való kezelésről.
2. Nekem nem, én csak win 7-tel tudom használni, de várjuk meg Mortoff kollégát - nekem ő segített nagyon sokat - nála úgy emlékszem működik win 10-zel is.
3. Én Interphone Tour-ral használom, rendben működik.
4. Atti jól mondja, ez jó kérdés. Én a Wallisnál vettem (szintén nettó 190e körül, bár valószínűleg ezalatt nem ugyanazt értjük) és nagyon nem bántam meg, mert - ugyan lett volna olcsóbb külföldi és itthoni ajánlat is - a Wallis garanciájában valamiért jobban bízom.
Amire szükség is lett, mivel fél év használat után megadta magát a navi (a kijelzője bolondult meg, ráadásul nem egyedi eset) és a Wallis ezt szemrebbenés nélkül megoldja úgy, hogy ad helyette egy vadi új készüléket. Lehet, hogy ez egy külföldi forgalmazóval is könnyen lebonyolítható, de abban nem reménykednék, hogy egy noname ebay-es eladótól vett cuccot a Wallis ugyanígy egyből cserélne.
Most olvasgatom őket. Hát, nem tom. Asszem elengedem én ezt a dolgot. Eladásra talán érdemes lenne hazavinni, bár a sógorom szerint, aki naponta bogarássza a HAHUT, nem nagyon mozog a Tiger piac. Meg aztán tehetségem sincs a bizniszhez.
A 800-ról Kissa tudna mesélni. Összehasonlító teszteket kéne nézni,talán abból okosabb lehetsz. Esetleg ha fent vagy a Facén,akkor Mackót vagy a Motoros túrázók oldalon kérdezősködni.
Én meg Tiger 1050-el mentem néhány rövid etapot. Hibátlan bringa az is, de biztos nem lehet az 1200-al összehasonlítani. Na, de mindegy is, mert a nagy álmom, az 1200GSA LC még várat magára.
Egyszer mentem Speed Triple-vel, hát az a motor egészen rendkívül jó volt. Harapott, vette a gázt, de nem idegbeteg módon. Ha az öreg boxerm csak fele olyan jó lenne... :))
A futóműről nem tudok sokat, nem használtam annyit, és az ugye nem is enduró volt. Az üzembiztosságáról se, mert új volt :))
Ez az Mosquito! Ilyen volt ez is. Szíp fehér. A villanyos plexitől ugyan kicsit megijedtem, mert hangosabb volt, mint a motorblokk. De hasznos praktika az tuti. És jó sokat lehet rajta állítani.
Nincs link. Most láttam élőben. Szép motor,biztos jó is. Jól kiokosodtam az elmúlt fél órában Triumph-ból a neten. Ez az XRT a legmagasabb felszereltségű országúti verzió. Aszonta a kereskedő legény, hogy ez a király. Aztán elb..szta, mert megkérdezte, hogy milyen motorom van. Mondtam 1200GS. Simán lejjebb adta a fellengzős dumát. Pedig csak egy olaj-levegősöm van, nem is LC. Volt a kölök vagy 20 éves. Ideje, mint a tenger, mert a motorok után nem érdeklődött a kutya sem, úgyhogy megmutatta, mintha komoly érdeklődő lennék. Ugyan a mondókája felét sem értettem, de azért rendes volt tőle. A váltó asszisztens, meg a kanyar ABS kivételével minden volt a bringában. Fekete alu-kofferek voltak rajta, de ránézésre elég kicsik azok. Nekem kicsit furcsa volt a kormány pozíció, de egy magasítóval orvosolható az is.
Igazából az érdekelt volna, hogy menet közben van e olyan kényelmes, mint a GS. Oké, hogy villanyos futóműve van, de vajon megugorja e a tele-para-pirula-lever szintjét?
Tudom, hogy BMW-s fórum, de az lenne a kérdésem, hogy van-e itt közületek valakinek közeli tapasztalata a Tiger 1200-essel.
Egy olasz autókereskedésben láttam ma egy Tiger 1200 XRT-t. 12000 km-el, 2017-es modell. 3,5 milla alatt haza lehetne vinni. Tényleg
van olyan, mint a GS, vagy ez csak duma? Árban biztos jobb jelenleg, de mivel sosem mentem ilyennel, kicsit bizonytalan vagyok. Tudhat ennek a futóműve olyat, mint a GS-é?
Alkatrészellátás miatt nem kell parázni, nem rosszabb, nem drágább, mint a japán márkákhoz. Szerintem bontottan is kapsz hozzá dolgokat, ha egyáltalán szükséges.
Ne hagyd magad lebeszélni, magadnak veszel motort!
De el kell fogadnod a boxer jellegzetességeit. Ha nem próbáltad még, akkor ne hagyd ki, mielőtt vásárolsz, mert van, aki képtelen megbarátkozni vele.
Sziasztok, a hétvégén megyek megnézni egy 1996 évjáratú R1100GS-t, mire figyeljek, mik az árulkodó jelek, tipushibák, stb...? Az alkatrészellátás megoldott hozzá, pl vannak bontott cuccok, vagy csak újban létezik...? Sokan próbálnak lebeszélni róla, h japánt vegyek, de nekem ez tetszik....bízom benne, h nem okoz csalódást. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv. Sanyi
Ahogy nézegetem a viszonteladóknál az elektronika 180-200 Eur között van szállítás nélkül, gondolom az ugyanez? Én el tudom számolni, akkor nincs áfa, ami 15-20% mínuszt is jelenthet.
Egyébként ismered ezt az elektronikát, láttad valakinél működni, vagy ez az első próbálkozás?
250 Euro a hexEzcan elektronika, ami nekem jó ár volt. A lámpák voltak drágák, mert gyárinak mondta, de biztos nem az. E jelzés nélkül 100Euro/pár, E legal 150Euro. Bár szerintem az E jelzés hamis. De nem is olyat küldött. Egyébként a lámpák jó minőségűnek tűnnek és a fényük is szép szabályos kontúrt rajzol, jól be lehet majd őket állítani. A fényük is korrekt. De nekem E legal kell :-)))
A faszi jófejnek tűnt, készséges volt, az kiderül a napokban, hogy sima véletlen vagy direkt átbaxás volt a lámpa.
Én is pont ilyent szeretnék, ez ügyben levelezek a gyárral, mert Európában nem találtam senkit aki ezzel foglalkozik. A szlovák kapcsolat mennyiért adja? A gyárban 300 USD + szállítás + áfa + vám, így jelentős összeg kerül rá.
Végül megrendeltem a szlovák faszitól a HexEzcan elektronikát, meg a "gyári" BMW kiegészítő lámpát. A faszi állította, hogy van neki E jelzéssel ellátott is. Azt kértem. Ma megjött. Szerinted van benne E jelzés? Szerinted felveszi a telefont? :-))))))
Találtam egy ilyet is, de erre azt írja az eladó, hogy F800S, de pont ugyan úgy néz ki mint az enyém. Ez csak egy elírás, vagy az F800S-nek ugyan az a műszerfala, mint az F800R-nek?
Ha veszek egy ilyen használt műszerfalat és rádugom a motoromra, akkor az rögtön működni fog, vagy kell-e bármi felkonfigurálást csinálni, amit én itthon házilag is meg tudok tenni, vagy kénytelen leszek elvinni a gépet egy BMW szervízbe?
Most egy kis váltás! Volt K1200 K1300 utána jött a Gs! De a Bmw-k elótt Suzuki Vzr-t használtam,és rájöttem nekem ez a feeling ami bejön :-)! mindamellett a Bmw-vel semmi bajom nem volt!
Tisztelt Urak-Hölgyek! Eladó sorba került az R1200 Gs Lc-m (2013)! Viszont a vevőnek nem kellettek az extrák,ezért leszereltem őket! Ezeket szeretném felajánlani,hátha valakit érdekel! Ami még megvan: Givi alsó felső bukócső,gyári Adventure ülés párba,Turatech állítható kormánystabilizátor (mert ez még nem volt rajta gyárilag :-() Motec kiegészítő ködlámpa tartókonzollal együtt! Mindezt az eredeti ár feléért! Természetesen karcmentes,hibátlan állapotban! Képet nagyon szívesen küldök! tancoszoltan@gmail.com 06 203644028 Tisztelettel,és köszönettel hogy elolvastátok :-)!
K1200 S motor alkatrészek eladóak (R-es tipushoz is jó) 2004-2008ig
váltó már nincs meg, 33.000km ert futott motrból van (váltó miatt bontottan vettem komplett anno motoromhoz), komplett motorblokk +amit a képen látsz , meg egy dobozban még csavarok csövek mindenestül 100eft ért eladó.
"Előre és hátra menettel * Zenei effektek, USB port; * Akkumulátor autonómia: 1 óra; * Állítható hangerő; * Műanyag kerekek; * Súly: 12,8 kg * Maximális terhelés: 25 kg * Méretek: 105 x 48 x 76 cm"
Nekem T1 van, csak az oldalkocsi már a szögletes, korban nem passzol hozzá. De nem OT-s a fogat, és pont nem érdekel. 110%-os állapotra van restaurálva, érdekes színfolt a mai forgalomban már.
A kutya csak a kép kedvéért van velem ( kölyök kutya, talán élete első jó fej pillanata)
Igen, a terület régi szovjet laktanya, ill tiszti lakótelep Kecskeméten. Itt gyér a forgalom, lehetett jókat driftelni. Közúton nem valami nagy buli közlekedni, nagyon csúszik, a forgalom tempóját sem tudtam tartani.
Ami sérül az már nem lesz olyan, mint volt. Funkcionálisan tökéletesen működik a vállam (a titok, hogy a gyógytornát nagyon komolyan vettem), de sajna fájogat néha, de nem vészes.
Akkor hasonlóan az én "gyógyításomhoz", csak nekem a lábam játszik.
Nekem szerencsére nem voltak akkora fájdalmaim annak ellenére, hogy már egy héttel a beépítés után előbb járókerettel, majd mankóval érintőlegesen le kellett tennem a lábamat, és "járnom" kellett. Sajnos nem gyógyul, ahogy kellene, így októberben egy csavart kiszedtek a térdem alól, az segített.
Egyébként én, és a párom is a Honvédban landoltunk...
Sajnos az orvos is ugyanolyan ember mint mi. Szakmán belül mindenki lát maga körül olyat, akinek nem sokat ér a bőre, aki felületes, aki beleszarik, vagy lófaszt se tud.
"És más technikával rakták össze Talma sérülését? Hasonló volt a sérülésetek?"
Amennyire tudom neki is diszlokált törése volt, mint nekem is, műtét során kellett illeszteni és rögzíteni. Nekem csak felfűzték TEN módszerrel egy titándrótra, de nem lemezelték, így az első hetekben tudott mozogni annyit, amennyit a drót engedett, így egyedül fel sem tudtam ülni, mert beszartam a fájdalomtól.
Persze lehet, hogy voltak apró, de lényegi különbségek a sérüléseknél.
Sztem valami kis keveredés lehet... protézissel nemnagyon élsportolnak. Talán kevered a protkót, meg az ilyen-olyan megszögeléseket, fémlemezeket - azok, ha jól meg vannak csinálva - működhetnek.
...de mikor a gömbcsuklót kell vassal helyettesíteni, az nem 1ccerű :((
Na meg persze amit említettek: TB nélkül egy vagyon, és még akkor sem garantált, hogy a pénzen kívül a technológia is TOP :(
Neked a Honvéddel szerencséd volt, (vagy jó elftársi kapcsolatok :D) mert már oda se jut be halandó - és hol vannak még a jónevű külföldi klinikák... amit egy eccerű kórházi osztályon művelnek, azt inkább haggyuk.
De persze ez is többesélyes. Egy fiatal (beszéljünk továbbra is élsportolóról) jó állapotú, karbantartott szervezet másképp reagál a beültetésre (baleset esetén) mint idős barátod, akinek esetleg évtizedek alatt kopott el, és már a szervezete sem úgy újul meg :((
Inkább ne is beszéljünk ilyenekről motoros fórumon! :))
És más technikával rakták össze Talma sérülését? Hasonló volt a sérülésetek?
A páromnak, és nekem is többszörös csonttörésünk volt, mégis eltérő, mert neki másként tört a sípcsontja - eleve nyílt törése volt. Engem olaszban műtöttek, neki "csak" rögzítették kívülről a törést (azzal a bizonyos létra-szerű szarral), és ellátták a nyílt törését, és végül itthon rakták össze. Én a sípcsontba belülre kaptam egy pálcát, a szárkapocs-töréshez nem nyúltak, neki mind a sípcsontot, mind a szárkapocs csontot a csontokra kívülre helyezett vassal csavarozva rögzítették. Neki már előjegyezték a vasak kivételét - valamikor február, márciusban lesz majd meg -, nekem még "ráér". Éppen most morfondírozok, mikor menjek vissza soron kívül a dokihoz, hogy csinálja meg a szárkapocs csontomat is, mert nem lesz ez így jó...
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem biztos azonos sérülés mellett sem, hogy ugyan úgy kell összerakni, gyógyítani, és hogy ugyan úgy gyógyul.
Nyilván egy ismert élsportoló nagyobb figyelmet kap alapból, és vélhetőleg van ott más "motiváló tényező" is, de mégsem biztos, hogy csak ezeken múlik a gyógyulás.
Hát igen... jó pár millió lehet. Árat nem kérdeztem, de biztos drága. Egyik ismerősöm, aki párszoros milliárdos, az csináltat olyanokat külföldi magánklinikákon, hogy nem győzök pillázni, hogy mik vannak, ha van pénz.
De ha csak a motorsportot nézem. Talmával egyszerre tört el a kulccsontunk. Őt összerakták úgy, hogy 1-2 hét múlva versenyzett. Én fél év múlva is a gyógyornásznál szenvedtem, pedig a Honvéd kórház egyik legjobb sebésze rakott össze és az is volt félmillába.
Ez így nem teljesen igaz. A TB-re gányoltakra igen. De van több magánklinikás ellenpélda. Ismerek ex olimpiai bajnok sportolót, akinek olyan csípőprotézist raktak be, hogy gondtalanul sportol vele. Dzsúdózik, fut, stb. Olyan is van, aki 4 héttel egy spéci térdprotézis behelyezés után (nem a fűrészelős megoldás) már dolgozott és fizikai munkát végzett.
Aztán ismerek egy csomó TB-re csináltat is, akik ahogy mondod, bicegnek, mankóznak, bottal járnak, mert szar lett. Olyat is ismerek, akinek úgy elkúrták a csípőprotézist, hogy 5 centivel rövidebb lett a lába.
Míg fiatal vagy, van időd a hobbidra, csak éppen pénzed nincs hozzá...
Később van pénzed, de időd nincs a hobbidra...
Aztán nyugdíjas leszel. Ha ügyes voltál, van pénzed, van időd, de már nincs hozzá egészséged :-))))
Barátom pár éve ment nyugdíjba, jó erőben, egészségesen. Az első években alig motorozott, mert a házat rakta rendbe. Aztán az asszony még dolgozott, akkor azért nem ment (össze vannak nőve). Most megy a felesége nyugdíjba, 2018-ban voltunk túrázni, pokolian fájt a válla, meg a térde. Szezon végén elment dokihoz, mert már 10 métert nem bírt gyalolgolni. Kiderült, hogy menthetetlenül szétkopott a térde. Hiába mondjuk neki, hogy dobassa be a protézist télen, hogy jövő szezonra már tudja élvezni a motorozást...nem-nem...majd jó lesz, majd jó lesz... Előre látom a következő szezon szenvedéseit. Még gyógytornára sem megy el, vagy legalább egy javasasszonyhoz, sámánhoz :-) Bár remélem végre lecseréli a Pan Europeant K1600-ra, hátha az kényelmesebb lesz neki :-)
Még annyi, hogy ezt 2018-ban kötöttem és az elmúlt években drágultak a biztosítások. Meg lehet, hogy balfasz voltam, de ez nem valószínű, mert alkusz cég intézte. Bár ki tudja... majd évforduló előtt utánanézek megint, biztos ami ziher.
Az attól függ, hogy milyen Casco, milyen évjáratú a motor, mekkora az önrész, vonatkozik-e oldaldobozokra, motoros ruházatra, lopásra, vadkárra, stb. Így lehetnek eltérések. A zsenge koromra már nem hivatkozhatok :-)
Nagyon kevés infót tudok begyűjteni a K1200Gt-ről.2006-os lenne a kiszemelt.ABS problémákról is olvasok,és kuplung,illetve váltó gondokról.Mennyire valósak ezek.Hogyan tudom ezeket ellenőrizni?
Ez a gondolatmenet , több sebből is vérzik :( Legelső , hogy magasnyomású vízzel , nem mosatunk szimeringet ( vagy bármi gumi harangot ) máshol meg nem hinném hogy bele tudna menni . Ha mégis mosatva lett , és bele került a víz , akkor nem hiszem , hogy bármeddig is használható az az olaj , nem 7E-ig... Harmadszor , ha vizes lett az olaj , akkor egy olajcsere már nem megoldás , mert mindíg marad benne , és az újra szennyezi az új olajat , ezért csak teljes elmosás ( szétszerelve ) után érdemes új olajat tölteni .
Üdv!Olvastam pár helyen,hogy K1200GT ha gőzborotvával mosom,akkor 7000-ként kell a szöghajtásba olajat cserélni.Bele megy a víz?És mi van,ha esőbe motorozok?
Nemrég tettem fel én is ezt a kérdést, érdemes elolvasnod a válaszokat. A lényeg, hogy mind a védőlemez, mind a bukócső hasznos dolog, főleg sima eldőlés ellen és kisebb, aszfalton csúszások esetén. De ha elakad a cső, akkor tud nagy kárt tenni. A védőlemez szerintem nem nagyon tud önmagában elakadni, ha mégis, akkor szerintem a lemez deformálódik és a csavarfejek szakadnak le.
De ugye csúszásról beszélünk, ha már csapódik, ütközik, bukfencezik a motor, akkor mindegy mi van rajta.
A legjobb megoldás szerintem a Casco. Nekem van a GS-en, nem olcsó, 140-180eFt/év. Én ezzel vagyok nyugodt, Apum viszont statisztikai és matematikai alapon számol, ő nem Cascozik.
A jelenlegi felállás szerint a ligetben már nem lesz Közlekedési Múzeum, ahol az eredeti rendezvény volt. Talán Kőbányán, de hogy mikor azt senki nem tudja.
Én is ott voltam, de a buszommal. Viszont a gyöngyszemedet nem láttam - én 11 után érkeztem.
Ez a helyszín sajnos nem az igazi, nincs hangulata - bár néhány szájtátó odatéved a vásárlásból, így jobban terjeszti a "kórt", mint a hagyományos helyszín. Nem tudom, mikor lehet visszatelepülni a Ligetbe.
Én nem tudok motorozni "csak" közlekedek a motrral , ezért nem tudom megítélni melyik modellel lehet gyorsabban kanyarodni .
Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok , hogy nekem a K16-os kanyarodás , és álló helyzetben megtartás szempontjából is kényelmesebb az Exemnél . Valószínűleg , az alacsony üllés ( ülés pzíció ) miatt érzem biztonságosabnak... Az RT-nek egyedül a puha rugózását hiányolom , de az is meg lessz oldva ha minden jól megy .
A GS gyári akra dobja nem igazán sportdob és nem is hangosabb a gyárinál, legalábbis nem lényegesen, inkább csak sokkal szebb, öblösebb a hangja. Azt én sem szeretem, ha üvölt a kipu.
Van valakinek tapasztalata a boxer hengerfejvédő hatékonyságáról? Én eddig ilyent nem használtam és valahogy a hagyományos csőből hajlított motorvédő bukókeretet jobbnak találom, de lehet, hogy a másik is kiválóan betölti a funkcióját (?). Úgy gondolom, ha nem csak "véletlenül" eldől a motor, hanem csúszik is az oldalán, a védőlemez túl sok csavaró erőt visz át a blokkra, ami nem egészséges. Tudom, nem illik a motort eldobni, de most nem ez a kérdés...
A Hahu-n van pár motor hirdetés, ahol 1-2 éves gépeket adnak el pár száz vagy egy-két ezer km-rel úgy, hogy az ár mellett feltüntetik, hogy regadó ennyi és ennyi, és az okmányok résznél feltüntetik, hogy külföldi okmányokkal.
Azonban ez új közlekedési eszköznek minősül:
"Új közlekedési eszköz: az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm³-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot és amely az értékesítés teljesítésekor legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől legfeljebb 6 hónap telt el"
Tehát ha egy jármű vagy 6 hónapos és fiatalabb vagy (és itt a "vagy" a lényeg, nem az "és") 6000km-t és annál kevesebbet futott, új közlekedési eszköznek minősül (függetlenül attól, hány éves). Ha egy magánszemély veszi meg ezt itthon, és elindítja a regisztrációs eljárást, a NAV kivetéssel 27%-os ÁFA fizetésre kötelezi a vevőt, melynek alapja a vételár. Csúnyán rá lehet faragni ezzel, és ez a hirdetésben nincs feltüntetve.
Ugyanis hiába nem ÁFA alany valaki (ÁFA mentes cég, vagy ÁFA mentes tevékenységet végez, vagy magánszemély), akkor is ÁFA-t kell fizetnie az új közlekedési eszköz beszerzése során. És aki behozta, valszeg nem helyezi forgalomba, valamint nem is szerepel a neve sehol sem. Csúnya átverés. És mivel a neve nem szerepel sehol, hiába megy vissza a károsult, max néhány kellemetlen élményben lesz része.
Aki ilyen "vonzó" ajánlatot talál, tisztázza ezeket a kérdéseket.
Hát igen, kinek a papné, kinek meg a lánya, mert én pl. Akrával felszerelve vettem az Rt-t, szerencsére kaptam vele a gyári dobot is, úgyhogy hazaérve ívben repítettem le a sportkipufogót és tettem fel a gyárit. Utána napokig kéjesen nyöszörögtem azon, hogy végre a motort hallom és nem a kipufogót. :)
Hát nekem a vizes GS-en a gyári akrapoviccal olyan hangja van, hogy beszarás. Akusztikus orgazmus :D Alagutakban húzgálom neki a foregázt, mint egy hülyegyerek hogy recsegjen és közben vigyorgok :D
Na, azért a végére csak leírtad magadtól. Ha visszaolvasod pontosan ez volt az írásom lényege. Bizony az alacsony súlypont. Azt is írtam a legnagyobb előnyének, hogy könnyű kanyargászni vele. Oda teszed ahová akarod és villámgyorsan mindenféle erőlködés, koncentrálás nélkül teszi amit szeretnél. Ugyanott egy sor 4-el sokkal nehezebben teszed ugyanazt. Nekem is voltak sor 4-eim, pontosan tudom miről írok. Tehát tényleg csak az értékeli a boxert aki ezt a fajta motorozást szereti. Minden motorral lehet ugyanezt csinálni, de nem mindegy hogy hogyan. és ez a lényeg. Soha nem fog egy 2 hengeres motor legyen az boxer, sor 2 vagy V2 egy 4 vagy 6 henger simaságával járni, ezt nem is értem, hogyan lehet ezt össszehasonlítani.
Érdekes, hogy senki nem írja a boxerhangot. Nekem az egyetlen, ami igazán tetszik ebben a konstrukcióban. Na jó, meg egy kicsit az is, hogy hallgatnak a rajongókra és gyártásban tartják, reszelgetik, ahelyett, hogy már harminc éve lecserélték volna egy soros blokkra.
Most, hogy belegondolok a boxermotor külleme is tetszik. :)
Azért a busát említettem, mert azt ismerem. És csak az erőforrás jobb benne, a többi része említésre sem méltó a GS-hez képest. Futómű, fékek, kényelem, felszereltség, stb... elavult már.
Amúgy nekem nem pálya a K1600. Túl nehéz és nem egy kanyarvadász. Nekem nagyon fontos az, hogy nagyon kanyarodjon a vas, szeretek döntögetni.
Igazából nekem a K1200RS lett volna a megfelelő, de megijedtem a 280 kg-tól, meg kíváncsi voltam a sokat emlegetett boxer érzésre :)) így lett boxer, meg az elterjedt, népszerű...
Most már tudom, milyen :D
Talán a vizest már jónak találnám, de az nem az én árfekvésem, 1200 boxert többet próbáltam már, jobb-jobb, de számomra az sem az igazi.
Egyetlen igazi előnyét érzem, könnyű hajtómű, alacsony súlypont.
Én sem mondanám, hogy a boxer a legjobb aggregát, de legalább egyedi (majdnem).
Nekem bejött, bár az igazat megvallva én nemegyszer keresgéltem azt a bizonyos pincéből áradó nyomatékot, de nem mindig sikerült meglelnem. Én sem szerettem, ha nagyon leesett a fordulat (és az 1150 sem), és úgy éreztem, a szarrá pörgetés sem az ő terepe. Viszont a lendületes, nem tökölős, de nem is lámpától-lámpáig-keréken stílushoz nagyon illett. Akkor is, ha rommá volt terhelve.
Amitől nagyon bejött a gép - ahogy Eko is írta -, az a futómű-fék-motor háromszög egysége, és annak a geometriának - vagy mi a fenének - a könnyedsége, ami egy 280 kg+ gép esetében szinte sci fi-be illik. Mit egy bringa. A V-Strom 60 kg-val könnyebb, de nincs az a könnyedség érzésem vele, mint a bébi-bálnán volt - persze mikor tologatni kell, nem baj, hogy könnyebb :-)
Mért kéne japánt vennem? Csak mert nem jön be a boxer? Tetszik viszont a többi: a futómű (para-telelever) a jó fékek, ezek fontosak - és nyilván semmi közük a boxer érzéshez, amit emlegettek itt.
Nálam úgy volt a boxer szerelem, hogy kibéreltem egy gs-t egy napra.Túráztunk 500km-t és egyértelművé vált, hogy nem kell más motor:) Ahogy eko írta egyik boxer a másik után:)
De ugye kinek a pap kinek a paplan :) Vagy nagyon lehet szeretni vagy nagyon utálni.
Mondjuk a nagyköbcis, jól hangolt sor4-ekkel még annyit se kell váltani, mint a GS-el. A hayabusa már 2000-es fordulattól szépen húzott, országúton is lehetett vele durvább előzéseket is 6.-ban nyomni. Az a blokk azért nem egy kategória egy GS blokkal, bár attól függ, hogy mik a szempontok. Nekem pl. hamar ment az átállás a boxerre, de azért a busa blokk mindenben többet tudott szerintem. Azért majd ha lesz időm, a nyomatékgörbéket összenézem, melyik hol mit tud.
Nekem sincs boxer érzés. Egyszerűen csak nincs vele problémám, nem érzek semmi olyat, ami zavarna. Persze, hogy egy sor4/V4 tud jobb lenni. Ehhez a mocihoz ilyen blokk van és slussz. Nekem az egész motor bejön úgy, ahogy van. Boxerrel együtt. De ez egy vizes GS és bizony nagyon sok sor4-nél jobb. Pl. a vezetőhöz semmilyen kellemetlen vibráció nem jut el. Ellenben sok sor4-el, amin 5-6000 táján jön olyan vibráció, hogy betont lehetne vele tömöríteni, az ember golyói meg könyörögnek. :-)
Nekem attól, hogy nem kell forgatni. Egy kigyorsításnál nem kell 4-et visszaváltani, hanem csak húzod neki. Valamint attól, hogy kategóriájában ez egy rövid tengelytávú motor. Megfordul olyan helyen is játszva ahol mások már küzdenek. Az, hogy van alatta normális futómű már csak hab a tortán, és nem is boxer hanem BMW specialitás. De ha ezt nem tudod magadtól, akkor miért nem veszel egy jó japánt?
Nekem 1100S, úgy tudom, abban más a motorvezérlő. Én is úgy láttam, az RT-k simábban mennek.
De nem ennyi a probléma. Nem kínzom 1000-es fordulaton nyilván, de a nagy 2 hengeres mindenképp durvábban jár, mint a S4. 1000-en is, 2000-en is, 9000-en már nem - mert odáig nem forog el (üzemszerűen)
Továbbra is azt kérdem, mitől van a boxer érzés? Mitől jobb? Mert annyi, hogy van ugyanolyan jó, annyi nem elég...
Én szeretném 1x megtapasztalni a boxer érzést :)) mert eddig 4 év alatt nem nagyon sikerült.
Nem azt mondom, hogy rossz, de semmiképp sem tenném a többi fölé. Az erényeit sem érzem a többihez képest.
Ha valaki imádja a 2000 alatti rángatást, az 5000-től jelentkező rezgést, és ez neki a férfias, akkor hajrá.
Nekem a következő biztosan egy S4/V4 lesz, 1000-9000 közt selyempuha járással, folyamatos teljesítmény görbével - ezek szerint puhapöcs vagyok :))
Persze itt biztosan sokan, akiknek új 1200 meg vizes van, nem értik, miről beszélek, mert azok már jobbak e tekintetben, ők könnyen mondják a csodálatos boxer érzést - mert az övék már olyan, mint egy S4 :DDD
Nekem valahogy most baromi jó a moci a garázsban :-) Eszem ágában sincs se magamat, de a mocit nyesztetni ebben az időben. No de én műanyag motoros vagyok :-) Meg eleget estem keltem télen MZ-vel.
2010-ben volt, hogy a sorgarázsi garázsomban szerelgettem a kocsit és a gyerekek durván csapatták a jégen a szimókkal. Előjöttek a régi emlékek és megkívántam a jégen csapatást, úgyhogy felpattantam a Scarára és azzal mentem az autósboltba alkatrészért. Természetesen keresztbe minden kanyarban :-) Aztán visszafelé az utolsó kanyarban keresztbe raktam, de túllódult és elterültem, mint a nagyalföld :-)
Persze kemény vagyok, kutyaharapást szőrivel, megpróbáltam újra, de megint elfeküdtem. Aztán estére éreztem, hogy már nem úgy viseli a szervezetem a zakózást, mint 18 évesen :-)))) Jó nekem a meleg aszfalt :-)
Már nyugdíjas motoros barátom mondta régebben a sor4-ekre, hogy neki túl sterilek, mint egy villanymotor, ha húzza a gázt megy, ha fékez akkor lassít... neki kell, hogy érezze, hogy van valami a lába között... Erre mondtam, hogy én még fiatal vagyok, anélkül is érzem :-))))) Akkor egy 1.6-os Kawasaki Meanstreakje volt, én meg próbáltam rábeszélni egy sor4 túramotorra, mert a túráinkon láttam, hogy túl korlátos neki a Kawa, minden kanyart végigszikrázott a lábtartóval.
Végül vett egy Paneuropeant, ami már nagyon régóta meg van neki.
Érdekes, hogyan változnak az idők:
Nekem boxerem van, ő meg hathengeres K1600-at akar venni :-)
Másik barátomnak volt valami nagyon öreg Kawasaki 1000es sportgépe. Irgalmatlan darabos volt a motor. Rángatott, kemény volt a kuplung, a fékek is igen érdekesek voltak és még sorolhatnám, de ment mint a barom. Mikor kicsit mrgfitymáltam a motorját, elmosolyodott, majd azt mondta: "Kisfiam, ez Kawasaki, ehhez férfi kell!" :-))))
Eko itt a nagy igazságod :-) és tényleg így van. Piszokul bele lehet szeretni a boxerbe, nagyon meg lehet szokni és egyszerűen nem vágysz másra, mert az így jó, így tökéletes. Persze itt megint az jön vissza kinek mi jön be, ki milyen stílust szeret motorozni. Egy nyugodtabb, inkább kanyargászós motorozást kedvelőnek nincs jobb választás. Most már az 1250-el csak még jobbá tették a nyomaték tartományát amivel eddig sem volt igazán nagy baj csak ugyebár a konkurencia miatt lépni kellett. ( Ducatti, KTM )
Ha 2017-es rt-ben gondolkozol abban biztosan nem fogsz csalódni, az már "japósabb" mint a korábbi levegő-olajos :) (nekem pont a nyersesség hiányzik belőlük ezért maradok a dohc-nál:)
A motor megtapasztalások is szubjektív vélemények. Nekem tetszik, másnak nem ill. vicaversa. Nincs ezzel gond, én inkább arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan "betegsége" ami problémát okozhat, javítása macerás vagy drága. Ilyen jellegű válasz nem érkezett. Bármennyire és prémium a BMW én inkább azt várom el tőle, hogy megbízható legyen ne pedig szervizigényes, ezért hajlandó vagyok áldozni rá. Nekem volt egy 5-ös (E60) BMW-m mindenki riogatott, hogy milyen drága fenntartani és mennyit fogok szervízbe járni! 9 év, 200e km alatt, a szervizeken kívül egy ékszíjtárcsát kellett cserélni. A fékbetétek 120e/140e km-t bírtak, míg az előző S60 Volvomon 60e-nél kellett cserélni, hasonló vezetési stílus mellett. Bocs az OFF-ért.
Vannak emberek, akiknek semmi sem jó. Én is elég kritikus vagyok és igen magasak az igényeim. Az egyik legfinomabb járású sor4-ről ültem át a vizes GS-re. Eleinte furcsa volt kicsit, de hamar megszoktam és semmi hátrányát nem érzem a boxernek. Máshogy viselkedik, máshogy kell kicsit használni. Nyáron tesztvezettem egy órát az RT-t, abszolút finom műszer. A K1600 nem tetszik, mert túl böhöm, kanyarban sem vitéz. Az RT kanyarban sem rossz. Egyszer lesz egy RT-m :-)
Köszi a leírtakat. A K gyönyörű, de pár jellemzője miatt nem fogott meg. Nekem a 75 cm ülésmagasság alacsony, a 6 hengerre nem gerjedek és a hátsó utas fotel sem előny. Ma megvették a motoromat, ezért nekem is lépnem kellene, csakhogy ez az időjárás most nem igazán tesztidőszak számomra. Igazából én minden motoromat elfogadtam úgy, ahogy volt és egyszer sem csalódtam. Remélem ezzel is így leszek, mert sajnos ez "szerelem" volt első látásra. Itt a fórumon sem írt senki olyan negatívumot ami elrettentett volna, amit írtál azok nem aggasztanak.
Az illetékesek A8-al járnak, a motorosok nem léteznek számukra.
Pl: a motorgyártók belefeszülnek, hogy az euro 4 normának megfeleljenek, nálunk meg egyszerűen nem írják be a forgalmiba, majd jön Tarlós és megtiltja minden kétkerekű használatát szmogriadóban, mondván nem felel meg a normáknak...
Ahogy István mondja; mielőtt a vételre szánod magad, feltétlenül menjél vele, mert nagyon más karakter a boxer, mint azok, amikkel már motoroztál. Mondjuk a vizesboxer már nem száraz kuplungos, így az nem lesz fura.
Az én tapasztalataim szerint volt hatása a kiegészítő fényként használt ködlámpának - úgy éreztem, jobban észrevesznek, és egy alkalmat leszámítva nem jelezték, hogy vakítanának. Mikor felszereltem, le is teszteltük, hogy ne vakítson, mégis feltűnőek legyenek.
Végül levettem őket egy műszaki vizsga előtt, és többé nem szereltem vissza őket - többek között az illegális mivoltuk okán.
A sors fintora, hogy mikor nem vettek észre minket, nem szemből érkezett a "Se hall, se lát Dömötör"...
Akkor mindenképp érdemes lenne kipróbálni ! Lehetőleg hosszabb úton , változatos körülmények között . Ha másképp nem megy , akár bérelni egy napra !
Az RT maga , egy jó kialakítású , motor . Felszereltség , futómű , kényelem... Viszont a Boxer blokk , az sajátos járású alkotás :) Moondjuk a vizes már egész jó !
Szóval ha nem lessz gondod a motor járásával ( elindulás , gázreakciók , motorhang ) Akkor egy nagyon jó , tartós ,kis fogyasztású motort kapsz a pénzedért .
Ha mégis lenne , akkor viszont ajánlani tudom a K1600-ast ! Ha nem újonan akarod venni a motort , akkor nagyából megkapod egy RT áráért... És az , "mindent visz" :)
Szerintem is hasznos a jó ködlámpa (Bosch,Hella). Nekem a nappali menetfény is tetszik motorokon és hasznosnak is gondolom. Előbb utóbb biztosan lépnek rá az illetékesek is mint anno a pótléklámpára!
Nem hinném, hogy közellenség lesztek :-) Ha ennyire nem tiszteljük egymás különböző álláspontját, akkor baj van :-)
Személy szerint elfogadom az ellenzők véleményét, azt is, hogy sokan nem hisznek a biztonsági szerepében, én viszont igen. Évek óta figyelgetem a kiegészítő fényszóróval szerelt járműveket és határozottan előbb hívják fel magukra a figyelmet. Nem tapasztaltam vakítást sem. Én pártolom. Sőt, az erős fékezésre villogó féklámpát mégjobban!
De hozzá kell tenni, hogy a GS nappali menetfénye és féklámpája igen jó láthatóságot ad. Barátom GS-ét pl. Nagy forgalomban 1 km-el mögöttem is simán kiszúrom, ha csak a DRL ég, viszont kevésbé, ha a tompított. Gondolom a titok, hogy a DRL előre világít egyenesen, a tompított meg lefelé.
Osztom. Én se láttam még olyan széria ködlámpát, ami valamire is jó. Ellenben a Hondán kétszer törte be kavics, illetve egyszer majdnem megbüntettek miatta. Öcsémtől mentem haza 16 órányi betonozás után, és az elnyűtt ujjaimmal véletlen felkapcsoltam indexelés közben, de nem vettem észre. Láttam, hogy a rendőr utánam fordul, de nem izgatott, úgyis minden rendben van, úgyhogy nyugisan megvártam, hogy mit akar. Hát nem volt rendben, mert égett az első ködlámpa. Nehezen sikerült kidumálni a büntit és elengedtek. :-) On
Nem tudom hány éves vagy, de emlékszel a '90-es években amikor a Ladák aljára neont szereltek? Világította maga alatt különböző (általában kék) színekben az utat. A motoron a ködlámpa azok reinkarnációja. Egyiknek sincs sok értelme de a gazdáik szerint jól néz ki.
És tényleg nem azért hogy kötözködjek, de a rendeletben ez áll:
"A nappali lámpa kapcsoljon ki automatikusan, amikor a fényszórót bekapcsolják, kivéve, ha az utóbbit váltakozó figyelmeztető fényjelzésre használják rövid időközökben."
Abban gondolom egyet érthetünk, hogy sok autónak a nappali menetfénye nem kapcsol ki csak csökkentett fényerőn világít fényszóró mellett is (BMW, Audi, Nissan...). Indexeléskor pedig átvált sárga villogóra (de pl. a BMW G30 marad az angel eye). Tehát itt is bukta van a jogszabályban.
Én a kamratérfogatot hárommal szoroznám. Mert ugye a dugattyúnak három oldala van. Érdekes módon a háromhengeres motoroknál összeadják a hengerek ürtartalmát.
Ez a nyilatkozó fickó egyértelműen nem motorosbarát és emellett primitív is - szerintem. Mert ugye egy egy lámpával közlekedő autós sem nézünk motornak.
Annak idején még hengerűrtartalom után kellett átírási illetéket fizetni.
Mivel a Wankel motorban olyan nincs, de van helyette kamratérfogat, ami 1300 cm3 , ezt úgy oldották meg hogy, duplán számították ezt az értéket, és mindjárt egy számukra szimpatikusabb összeget állapítottak meg.
Mert ha mindkét fényszóró világít a motoron, akkor lesz aki busznak nézi? Miért tekinti mindenki axiómának amit valaki leírt a netre?? Az ilyeneket le kéne lökni a lapos Föld széléröl.
Igazatok van! Nem szabályos a DLR, de én nem is ezt vitatom! Nekem jelenleg van egy kapcsolóm a kormányon, ami megszakítja a tompított világítást, a lámpában ekkor csak a helyzetjelző világít. Ilyenkor a DLR teljes fénnyel működik, ha bekapcsolom a tompítottat, a fényerő lecsökken olyan szintre, hogy az sötétben sem zavaró (van fotóm, nem akarok feltenni ide típusidegen képet).
Úgy gondolom, nem vagyok elvetemült, ha a saját biztonságom érdekében "rábuherálok" menetfényt, ami eddigi tapasztalatom szerint még senkit sem zavart, és semmilyen kárt sem okozok semmiben. (Sőt az 55W halogén helyett, csak 20W LED működik, így kevesebbet is fogyaszt 10-20 csepp benzinnel - vicc volt!)
Tehát csak az érdekel, hogy - saját felelősségre - megoldható-e a felszerelés, a DLR jellegű működés, hiszen a motoron van ilyen funkció. Ahogy írtam, még nincs meg a motor, de ami videókat láttam ott menet közben is csak a két angel eye világított a tompított nem.
Más. Van valakinek rossz tapasztalata az R 1200 RT-vel?
Tompított nékül meg nem lehet közlekedni motorkerékpárral... Ez , a motoros szabályozás érdekessége ! Legalágis , én még nem olvastam róla , hogy ez utobbit eltörölték volna . Gondolom ezért kérdezte a kolléga , hogy , hogyan lehet a gyárilag szerelteken...
Én is 'furcsának" találom ezt a felemás szabályozást , de tudtommal még ez van érvényben :(
És akkor beszélhetnénk az üvöltő kipufogókról, a 6kg korom / 100km "kibocsátású" autókról és buszokról...
De megértjük a rendőrt is. A trafi egyszerűbb, ott nincs papírmunka, csak kirakni a 3lábút, és addig lehet aludni a jobb egyben.
Bár egyre ritkábban értem, miért nem közmunkások kezelik a trafikat. Totál automata, csak ki kell rakni, bekapcsolni, nézni kell a készüléket 5 méterről, majd kikapcs és elpakol. Közmunkással olcsóbb lenne, erre azért még egy idomított csimpánz is képes.
Lehetni lehet. A "hogyan" van szabályozva. Bár Magyarországot ismerve kérdem: minek? Amíg a H4-es izzó helyére bepakolt vakító lámpákkal közlekedhetnek gyökerek éveken át probléma nélkül, addig
Az, hogy a hatósági tapasztalatod mi, az csak lutri. Én az előző motoromon (Bandit) 6 évig verettem utólag beépített - és így nyilván baromira nem szabályos) xenonnal. Soha, senki nem szólt érte, sem vizsgán, sem út közben, külföldön sem. De ettől még simán megbüntethettek volna, ha olyannal hoz össze a balszerencse, aki tudja, hogy nem szabályos.
Más, de ide tartozik, ha nem lehet motoron hivatalosan DLR, akkor a vizes GS hogy kapott típusengedélyt?
Egy 2017-es gyártásúról van szó, egyelőre még a megvásárlása előtt állok.
Abban teljesen igazad van, hogy a KRESZ 44.§ szerint nappali menetfény alkalmazását motorra nem engedi, ill. nem említi. Én is alapvetően jogkövető vagyok, de ennél egy fokkal többre tartom a biztonságomat. Szerintem a menetfény semelyik szembejövőnek nem okoz problémát, nem vakít, nem úgy mint pl. az utólag sufnituningolt xenon. A jelenlegi japán motoromon négy DLR van felszerelve, amelyek bekötése szabályszerű, azaz gyújtásnál mindig világítanak és fényerejük csökken, ha a tompított fényszórót bekapcsolom. Évente kb. 10e km-t megyek vele, több mint a felét Budapesten. Van bőven hatósági tapasztalatom, 3 év alatt egyszer vizsgázott a motor, nem szóltak érte, átment. Minden évben volt rendőri igazoltatásom, azokból egyszer még azt is mondták tetszik nekik, milyen jól látható a motor (lehet a rendőr is motoros volt). Ausztriában egy parkolóban a zord Landespolizei is megstírőlte, de ők sem szóltak érte.
Szóval a "látszani" elvet követve kérdeztem egy ilyen lámpa felszerehetőségét és lehetséges működtethetőségét, mivel arra már felkészítettek, hogy ezen a motoron felejtsek el bármilyen utólagos elektronika felszerelését. :(
Lehetséges R1200RT-re plusz nappali menetfényt, azaz valamilyen LED-es lámpát felszerelni amely a növeli a láthatóságot? Láttam a gyári pótfényszóró megoldást kb 550 Euróért, csak ez létezik? A lámpákat külön kell kapcsolgatni, szükséges regisztrálni a rendszerben?
Egy kis segítséget szeretné kérni Tőletek! Kinéztem egy BMW K1200Gt-t 2009-es évjáratút. Az a fura, hogy a 1300 Gt oldalidomja van rajta. A tulaj azt mondta, hogy az 1200 Gt-t 2008-ig gyártották és 2009-ben már egy pár darabolt a 1300 Gt idomjával adták ki. Lehetéges ez?
+ önjáró lövegeket, helikoptereket, új kézifegyvereket...
Ezek (mármint a harckocsik, önjárók) éppen úgy vannak, mint az G/S az 1250 SG-hez; nem a robosztus, mechanikus szerkezet, hanem dugig elektronikával. A személyzetnek sem elegendő csak annyit tudni, a lövegcső melyik végén legyenek :-)
Most olvasom, hogy német harckocsikat vett nekünk a magasságos. Gondolom, mivel idényjármű az is, van valami hasonlóan spéci töltő csatlakozója amivel szezonon kívül töltögetik...
Szia nekem van egy 2015-ös, magasan felszerelt fekete-ezüst LC-m, 46,000 km. Fantasztikus motor, imádom de egyszerűen nincs idom használni. Emiatt tavasszal lehet hogy meghirdetem, ha érdekel, jelezd. Üdv. Balint
Ja...igen...évek óta kacsingattam a GS felé, pont azért, mert az Alpokban láttam hogy mennek vele. Sok GS-est a busával esélyem sem volt követni, a szűk visszafordítókról nem is beszélve :-)
Így a végéhez közeledve az évnek elmondhatom, hogy ilyen fasza szezonom rég volt... köszi GS :-))))
Jól beszélsz. Szerintem az én 2016-os GS-emmel olyan nagy meglepikre nem számíthatok meghibásodások terén. Volt ideje kiforrni magát, ismertek, hogy mire kell odafigyelni.
A 125Le-t eleinte soványnak tartottam, de tavasszal elmentem egyet gurulni a régi sportmotoros csapattal és kiderült, hogy abszolút nem kevés. Kanyargós úton lemaradtak a sportgépek, egyenesekben meg csak 200+-os tempóknál maradtam le, de ott is csak 1-1 percet. Az viszont más kérdés, hogy én már nem is akarok ilyen tempokat menni, nem is mentem velük azóta motorozni.
Szóval elég az a 125 Le, de akinek nem elég, annak a 134 sem lesz az.
A "régi" vizes pedig még igenis egy csúcskategóriás motor. Az a kis erő-hátrány egy jó sofőr kezében máris megszűnik hátránynak lenni, ha szabad ilyen jó magyarosan kifejeznem magam.
Egy jó motorozásnál szvsz mindegy, hogy 125 vagy 135LE. Láttam most szeptemberben a Transalpinán, hogy egy vizes GS mit tud egy hozzáértő kezében.
Biztos jó az új 1250-es, talán én is kipróbálom, de egyenlőre biztos nem cserélek, egyenlőre nem látok őrületes minőségi ugrást. Ilyen alapon mindig van jobb/újabb, minden évben tesz a BMW is valami "üveggyöngyöt" az aktuális típusba. Valamiért a full digitális kijelzőtől is idegenkedek egyenlőre, de biztos alaptalanul. (Bár a karórám is mutatós, nem "érzem" úgy az időt a "számos" digit kijelzőn, de ez is hülyeség) :)
Pár kérdéssel korábban: ha kijön az 1250-es, leesik-e a jelenlegi vizes 1200-as ára? Biztos nem jelentősen, különben nem árulnának még jobb állapotú levegő-olajosokat 6-10 évesen 2,5-3,5 körüli áron. Az idő persze mindent megold, de kötve hiszem, hogy egy normál állapotú 80-100 ezer km-t futott 2013-as első szériás "vizes" 1200-as GS ára 2023-ban 2,5 -3 millió alá menne.... :)
Részben azért voltam a Wallisban, hogy megnézzem élőben is az R1250GS-t, mert picit piszkálja a fantáziámat. Az értékesítő srácot kifagattam, hogy mi a különbség az 1200-höz képest, ő már ment is vele. Azt mondta, hogy csak a blokk az, ami érezhető. Szerinte nem a 9Le többlet az igazi, hanem a még lentebbről jövő nyomaték. A többi csak design, ami sajnos nem annyira tetszik nekem. Rövidítettek a "csőrön", ami nekem nem jön be, illetve a hengerfej is elég bumfordni, bár ez nem akkora bajság. A digitális kijelző a fő ok, hogy nem kell. Nem szeretem. Remélem ezen változtat a gyár majd, bár nem sok esélyt látok rá, viszik így is az R1200-at, mint a cukrot. De nekem ez a digitalizálás nem más, mint spórolás rossz dumával.
A futómű, fékek lényegében ugyanazok.
Azért nyáron elmegyek tesztvezetni, de nem hinném, hogy a blokk megérne egy cserét. A mostani GS-em is újszerű még.
Szerintem ez nem akkora gurítás, hogy mindenki fejvesztve cserélje a korábbit. Én pl. bár hajlamos vagyok cserélgetni a 2014-es GSA LC-m marad. Megtehetném, hogy cserélem, de nem ejt csábításba.
Köszi a sok hozzászólást akkutöltő ügyben. Mimdent tudok :) .Tehát: így kiszerelt állapotában a jelenlegivel is tölthetem. Ha viszont a jövőben a stekkeren át akarom tölteni, meg kell vennem a gyárit 32 mihályért... :)
Szia dara111! Ne várj feleslegesen. Szerintem vedd meg most, ha a pénz megvan rá. Jövőre sem lesznek olcsóbbak. Az olaj-levegőst sem adták ingyen, amikor megérkezett az LC. Azt viszont ne feledd, hogy a különböző extrákért nem kis pénzt kell leperkálni, ha külön veszed meg. Inkább vegyél kicsit magasabb áron jól felszereltet.
R1200 tulajok mit hasznalot a kuplungba? Mar mint milyen olajat? Tudom, hogy gyarilag a vitamol V10 jer bele de mivel lehet kivaltani. Esetleg a Magura tol Royal Blood?
Szeretnék venni egy Gs 1200 lc-t ,nem újat kb.2015 öst... Létezhet szerintetek ,hogy érdemes lehet egy kicsit kivárnom a vásárlással ha kapható lesz az 1250 akkor kicsit lejjebb megy az 1200 ára??Van motorom,úgy hogy annyira nem égető de max 1 év amit várnék vele.
Bakker! Pénteken voltam a Shoxban :-) Nem baj, rendelni tudok. Csak majd előbb rendet kell rakjak a motor hátsó traktusában, mert oda van besúvasztva a lézerblokkoló, az ülésfűtés vezetékei, meg ugye oda kerül majd a Hex Ezcan is, szóval ügyesen kell majd ott rendezkedjek, hogy beférjen egy EÜ csomag is.