Keresés

Részletes keresés

exSzgDbny Creative Commons License 2009.03.12 0 0 10983
Megszólalásom oka nem a MANCS, hanem egy stilisztikai gyöngyszem, amely így kezdődik:
"A MÁV Zrt. a leghatározottabban visszautasít, és hangulatkeltésként értékel minden olyan állítást, amely megkérdőjelezi a vasúti közlekedésre vonatkozó szigorú utasításrendszert. A magyar vasúti közlekedés szabályozásában nincsenek hézagok, annak szigorú és következetes betartása kizárja a balesetek lehetőségét." etc. /van aki e zengő ódát nem ismeri?!/
A „destruktiv elme” jelző sem rendített meg a maga idejében, épp a „hangulatkeltés”? Most? Amikor már az óvodás is tudja, hogy tökéletes ember, hibátlan gépezet és minden kritikát kiálló szabályzat elképzelhetetlen? Ráadásként még néhány pikáns előzmény:
“KBSZ BA2007-0047-5-01 Biztonsági ajánlás: Az új szabályozás kidolgozásáig a Vizsgálóbizottság javasolja az F.2.sz. Forgalmi Utasítás arra irányuló kiegészítését, hogy az önműködő térközjelzőkkel felszerelt pályaszakaszokon, amennyiben a teljes állomásközben levő forgalmi helyzetről a visszajelentő fények kiértékelésével nem lehet meggyőződni, állomástávolságú közlekedésre kelljen áttérni. Az új forgalmi utasításban olyan szabályozást javasol a Vizsgálóbizottság, mely indokolt esetben lehetővé teszi a forgalmi személyzet részére az állomástávolságú közlekedés bevezetését a műszaki személyzet kiérkezése előtt.”
"A Magyar Vasúti Hivatal piacfelügyeleti eljárás keretében elmarasztalta a február eleji szőnyi vasúti baleset három érintettjét - mondta Antal Dániel, Magyar Vasúti Hivatal elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten. Elmondta: piacfelügyeleti eljárás keretében azt vizsgálták, hogy miként egyeztetik a vasúttársaságok menetrendjeiket. A szőnyi baleset kapcsán indult vizsgálat során kiderült, hogy a résztvevők nem folytatták le a szabályos menetrendi egyeztetést. A személyvonatnak és a tehervonatnak nem lett volna szabad egy időben a vasúti pályán lennie.”(Világgazdaság Online, 2007.05.14.)
“A MÁV ZRt. vezetése kategorikusan visszautasítja a Magyar Vasúti Hivatal elnökének hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat, amelyek a MÁV szerint azt a hamis látszatot keltik, hogy a vonatok a magyar vasúti hálózaton nem közlekednek szabályosan - áll a MÁV Zrt. hétfő esti közleményében.” (MTI/hirado.hu 2007. május 14.)
"A helyszíni szemlén bebizonyosodott, hogy mikor a vonatok elhagyták a baleset előtti utolsó – Pilis – állomást, akkor olyan jelzést kaptak, amely utalt az előttük lévő pályaszakaszon a biztosítóberendezés működésképtelenségére. A jelzés szerint a vonatoknak a hibajel feloldásáig 15 kilométeres óránkénti sebességgel szabadott volna haladniuk. A vonatbefolyásoló berendezésnek kellett volna megállítania automatikus befékezéssel azt a vonatot, amely ezt a sebességhatárt túllépi…... A többi szakértői vizsgálat mellett a KBSZ független szakértői vizsgálata is tart még. A MÁV is folytatott belső vizsgálatot, amely korábbi sajtóértesülések szerint szintén a személyvonat vezetőjét hibáztatja ." (RTL Hírek.hu, 2008-10-28, 12:19)
“Átfogó ellenőrzést tart a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a MÁV-csoporthoz tartozó társaságoknál - tette közzé az NKH az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. Az ellenőrzés célja a vasúti közlekedés szakmai minősítése hatósági eszközökkel, kiemelt figyelemmel a vasúti közlekedésbiztonsági követelmények teljesülésére és az európai uniós elvárásokra. Az átfogó vizsgálat a jogszabályi keretek adta feltételek figyelembevételével az éves felügyeleti ellenőrzés keretében fog megvalósulni - mutat rá a közlemény. Az ellenőrzés a MÁV Zrt., MÁV-Trakció Zrt.-re, a MÁV Cargo Zrt.-re, a MÁV Gépészet Zrt.-re és a MÁV-Start Zrt.-re terjed ki. A közlekedési hatóság az ellenőrzések eredményeiről az ellenőrzések befejezését követően ad tájékoztatást.” (Forrás: MTI, 2008. 10. 21. 15.20.)
EHHEZ KÉPEST…..az írott malaszt további vonatkozó részletei:
Az Országos Vasúti Szabályzat I. kötete szerint:
“….Az ellenőrző-, menetirányító-, jelző- és biztosítóberendezéseknek, valamint eljárásoknak lehetővé kell tenniük, hogy a vonatok a hálózat adott vonalára kitűzött céloknak megfelelő biztonsággal közlekedjenek, és a berendezések korlátozott üzemmód mellett is tegyék lehetővé az engedélyezett vonatok biztonságos közlekedését.” …….
“ F.2.sz. Forgalmi Utasításból:
15.1.1. A közlekedést a forgalmi vonalirányítók, (forgalomirányítók), a forgalmi szolgálattevők, a váltókezelői szolgálati helyiségben szolgálatot végző dolgozók, továbbá a vonatfogadásra kötelezett nyíltvonali dolgozók szabályozzák.
15.1.2. A közlekedésszabályozó személyek a vonatközlekedést távközlő berendezésen adott közleményekkel, Írásbeli rendelkezésekkel, jelzésekkel, állomási és vonali biztosítóberendezésekkel szabályozzák.
15.1.12. A közlekedést szabályozó dolgozók kötelesek a vonatközlekedést állandóan figyelni, a közlekedő vonatok iránt érdeklődni, a rendellenes menetekről egymást tájékoztatni és idejében tett megfelelő intézkedésekkel a zavartalan közlekedést biztosítani.”
Folyt. köv.
Boby10 Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10982
A reggeli kettős gázoláshoz:

1990. tájékán egyszer egy péntek délután történt - ott voltam - Cegléden, hogy az x-edik vágány mellett a vonatára várakozó több száz utas és az állomásépület KÖZÖTT hasított el egy Cegléden meg nem álló expressz (valamelyik nemzetközi). Persze emberek is jöttek-mentek közben.
A hangosbemondó szünet nélkül nyomta a figyelmeztetést, a vezér is a kürtöt, de még így is izzasztó volt a dolog. Ott is többen nem értettük, hogy miért kellett ezt így, ma meg az mp3 lejátszók világában belegondolni is rossz az egészbe...
7578 Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10981

Amikor a Kolléga anno elmesélte ezt a történetet nekem, még hozzátette: leszállt a mozdonyáról és megkérdezte a peronon várakozó utasokat, hogy hogyan került a bácsika a sínek közé? Ők pedig csak azt válaszolták: nem tudjuk, már a sínek között volt, amikor Ők ideértek...

No comment-:)))

Előzmény: Soldato (10963)
ajm Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10980
Gondolom azért nem a Grétsy tanár úr kötelezte helyreigazításra:-)
Előzmény: Törölt nick (10979)
ajm Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10978
Mancs

A helyreigazítás linkje kimaradt!
Előzmény: ajm (10976)
dulla Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10977
Igen, bár a kerekesszéket villany hajtotta.
Előzmény: Törölt nick (10975)
ajm Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10976

Amiért a helyreigazítás született.

Erkölcsi és emberi okok

Hogy is mondjuk ezt úgy, hogy ne sértsük meg sem drága olvasóink kifinomult jó ízlését, sem pedig Heinczinger István személyiségi jogait? Tán az lesz a legjobb, hogy: "Anyádat, ha meg nem sértelek!"
Hétfőn délelőtt a ceglédi vonalon, Monorierdőnél egy személyvonat hátulról nekiment egy intercitynek, négy halott, huszonhat sebesült. Négy halott, huszonhat sebesült.
És akkor avval jön nevezett Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója, hogy ők (a közlekedési minisztert és a MÁV Zrt. elnökét beleértve) szakmailag nem hibáztak, lemondásukat erkölcsi és emberi okokból nyújtották be. Ja, mer' az úgy van, hogy a kretén mozdonyvezető felcsavarja a kakaót, teker ezerrel, a vágány mellett meg mindenféle kábelekben dzsalnak a tréfás kedvű, ám rosszindulatú kóbor áramok, azt' hol így, hol úgy állítják a szemaforokat, piros, tilos, puff, itt nagy csatt lesz. Nem profanizálunk, van is kedvünk hozzá. Mi csak a vezérigazgató ez irányú közlését felidézve próbáljuk érzékeltetni a sajtóban publikált (befutott a NapKeltébe, mint sebesvonat) verziójának életszerűségét.
Pontosítsunk: az nulla.
A MÁV, a költségvetés talán legrégebben használatban lévő feneketlen kútja, természetesen hierarchikus szervezet, amiben az is jó, hogy könnyű eljutni a legfőbb szakmai felelősig, s az ki is lenne más, mint a végső operatív döntéshozó. Mi köze ennek az "emberi" izékhez, vagy az erkölcshöz? Utóbbi jó, ha van, de nem szokták ellenőrizni beszálláskor, úgyis olyan túlterheltek a jegyvizsgálók.
Ugyanakkor mi van, ha a vasút valóban nem kötöttpályás, bizberrel védett üzem, hanem tényleg egy koszos dodzsem a sarki Luna-parkból, ahogy a vezérigazgató állítja, s az áramok és masiniszták arra mennek benne, amerre akarnak magas kedvükben? Nos, kezdjük ott, hogy nem is olyan régen (2007. február 6-án) történt egy kísértetiesen hasonló, "utoléréses" baleset Almásfüzitő és Komárom állomások között. Ám ott csak egy személy vesztette életét, leginkább azért, mert az ütközés egyik résztvevője tehervonat volt. Az az egy halott pedig a mozdonyvezető volt.
Kitalálják? Már hogy a MÁV belső vizsgálata szerint ki volt a hibás? Persze, az elhalt masiniszta! Ismét nem mi profanizálunk, tényleg ilyen vastag a bőr a MÁV illetékeseinek az orcáján. Erre persze az akkor még működő "külső fél", a Magyar Vasúti Hivatal akadékoskodni kezdett, vizsgálata feltárta, hogy a vasúti közlekedés irányításának és szervezésének számtalan szabályát megszegték, és mulasztások hosszú folyamata vezetett a balesethez. Feltevésünk szerint ez sokakat (köztük az effélékben oly felette jártas Heinczingert) annyira megérintett emberileg és erkölcsileg, hogy a mostani tragédia hatása alatt nyilvánosan zokogó (micsoda könnyek!) miniszterelnök 2008 májusában a most (emberi és erkölcsi okokból) lemondó szakminiszter (Szabó) javaslatára egy tollvonással megszüntette a vasúti hivatalt. Úgy akadékoskodjanak, ha bírnak!
Hát nem fognak akadékoskodni, valóban. Most egyedül a MÁV belső vizsgálatától várhatja tehát az okkal megviselt közvélemény, hogy kiderítse, mi történt Monorierdőnél. Miért kellett meghalnia négy embernek, huszonhatnak miért súlyosan sérülnie?
Nos, van az eredményre egy fogadásunk.

a szerk.

Előzmény: exSzgDbny (10973)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10974
Én is azt hittem, hogy az ütköző legalább összezsírozta az arcát...de nem. :-)
Előzmény: Spidermans Friend (10971)
exSzgDbny Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10973
Szőny 2007., Monorierdő 2008. A végső hibáról mindent(!?) tudunk? És a lényeg: mi vezett addig? Amiről eddig szó sem esett? Adalékok a teljesebb látképhez:

[Megj.: a biztosítóberendezések megbízhatósága kialakítástól függően
5.10-7 5.10-9 ]
“ Az ember megbízhatóságának számszerű értékei (kísérleti-statisztikai alapon)
- tudás-alapú viselkedésnél: 5.10-3 …….…… 5.10-1
- szabály-alapú viselkedésnél 5.10-4 5.10-2
- készség-alapú viselkedésnél 5.10-5 5.10-3 “
{http://eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/kozlek/kt1.htm})
Az akadályozó hibák fellépése megnöveli a veszélyeztetés valószínűségét, mert ilyenkor a nagyságrendekkel nagyobb hibavalószínűséggel dolgozó embernek kell átvenni a (biztosítóberendezéstől) a forgalomirányítás feladatát.
(A vasúti közlekedés forgalomirányítási rendszerei
{http://eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/kozlek/kt2.htm}
[Megj.: az egyes ember(ek) tévedéséből származó veszélyes hibaarány a megváltozott körülményekhez jól illő szabályokkal és több ember egymást ellenőrző együttműködése révén 1 – 2 nagyságrenddel csökkenthető.]

“UTASÍTÁS az üzemirányítási és az operatív irányítási szolgálat ellátására (F.3.sz.)

3.5. A forgalmi vonalirányító feladata, hatásköre és felelőssége
3.5.1.7. Ha a vonatforgalom biztonságos lebonyolítását veszélyeztető eseményről bejelentést kapott, a bejelentés pontos időpontjának előjegyzése mellett köteles az érdekelt állomás (állomások) forgalmi szolgálattevőjét, illetve az érintett vonatok személyzetét tájékoztatni a helyzetről és gondoskodni a szükséges intézkedések megtételéről
Hatásköre és felelősség 3.5.2. A forgalmi vonalirányító az irányítási területén felelős — hatáskörébe tartozóan — az Utasításban meghatározott feladatok előírás szerinti végrehajtásáért.”

“F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

1.2.139. Az utasítás szövegében előforduló kifejezések:
c) „jól működő vonatbefolyásoló berendezés” kifejezés azt jelenti,
hogy a mozdony rendelkezik jól működő vonatbefolyásoló berendezéssel
és a pálya — folyamatos vagy szakaszos — jelfeladásra kiépített
és mindkettő üzemszerűen működik;

1.2.31. Forgalmi szolgálat
A vonatközlekedés előkészítésével, tervszerű, gazdaságos és biztonságos lebonyolításával kapcsolatos valamennyi forgalmi tevékenység gyűjtő elnevezése.
Forgalmi tevékenységek a következők:
a) a forgalmi szolgálat szervezése, irányítása, végzése és ellenőrzése;
b) …….
c) ..…..
d) ..…..
e) a vonatok forgalomba helyezése;
f) a közlekedés szabályozása és lebonyolítása;
g) a forgalmi zavarok megelőzése, illetve megszüntetése.
1.2.32. Forgalmi szolgálattevő
A közlekedés, továbbá a tolatás irányítója állomáson, szükség esetén pályaelágazáson, megálló-rakodóhelyen, megállóhelyen és rakodóhelyen. Szolgálatával kapcsolatos rendelkezéseit a szolgálati helyen, a nyílt vonalon és a vonatokon valamennyi forgalmi tevékenységet ellátó dolgozó köteles tudomásul venni és végrehajtani.

15.19.1.8. Ha önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán a kijárati jelzőn nem jelenik meg továbbhaladást engedélyező jelzés — szükség esetén a vonatszemélyzet megfelelő értesítése után — a kihaladást követően a vonatok közlekedhetnek:
1. Jól működő vonatbefolyásoló berendezés esetén:……………
2. Nincs jól működő vonatbefolyásoló berendezés:……………..”
dulla Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10972
Sajnos újabb virágok kerülnek a dunavarsányi átjáróhoz Taksony Délegyháza között gázolt a vonat. Itt ez nem az első eset, volt mikróbusz, volt személyautó(megúszták) ma nem.
Spidermans Friend Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10971

Szerintem akkor is legalább egy "szinte" illett volna még oda. Így a cím alapján 100-ból 99 olvasó azt hiszi, hogy centiméterekről volt szó.

De mindegy, örülünk, hogy megúszták mindketten.

Előzmény: Soldato (10970)
Soldato Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10970
Kis túlzás,de ez még elmegy szerintem.
Sínek között fekve a közeledő vonat csak közel lehet...
Előzmény: Ilder Baramonti (10968)
Soldato Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10969
Tudod jól,hogy egy újságírónak más a "fontossági sorrend"! :-)
Előzmény: ajm (10967)
Ilder Baramonti Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10968
És "50 méterre" = "az arca előtt"? :)
ajm Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10967
Érdekes kérdések merúltek fel bennem amit az újságíró hölgy elmulasztott megkérdezni! Helyette az alábbi fontos dolgokat kérdezte.
- De igazából nem lábbal kell fékezni, ugye?
- Nem veszélyeztette a tóbbi vonatot hogy megállt?

A bácsi állítólag egy útátjárón ment át és elesett! A környéken nincs útátjáró, ráadásul rosszul tudta azt is hogy hol történt! Megérte volna a kérdezősködést ez is, legalább annyira mint a fenti fontos kérdések.
Soldato Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10966
Igaz,de - és nem bántva szegény kisöreget - Budafok-Belvárosnál én nem tudok olyan átjárót, ahol keresztül tudott volna menni veszély nélkül,sajnos Ő is elég felelőtlen volt...
Előzmény: Törölt nick (10965)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10965
Az összes őrangyala vele volt.
Előzmény: MÁV alkalmazott (10964)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10964
Szia!

:-)))

Hihetetlen....

Őrült nagy szerencséje volt...

Üdv
Soldato Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10963
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10962
A vasútállomásra befutó személyvonat alá került egy fiú és egy lány, életveszélyes állapotban vitte őket kórházba a mentőhelikopter.

Elgázolt a vonat két fiatalt – egy 17 éves lányt és egy 18 esztendős fiút – szerda reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátrohán. A súlyos baleset negyed nyolc körül történt a település vasútállomásán, mondta el Fedor Rita hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

A Nyíregyháza felől érkező személyvonat rendszerint a negyedik vágányra szokott érkezni, de most a harmadikra futott be, és elgázolta a negyedik vágányhoz igyekvő két tinédzsert.

A harmadik vágányon átkelő két fiatal életveszélyes sérüléseket szenvedett. A baleset helyszínére két mentőhelikopter és több mentőautó is érkezett, információink szerint a nyíregyházi kórházba vitték a súlyos sérülteket.

-Index-
Előzmény: dulla (10961)
dulla Creative Commons License 2009.03.11 0 0 10961
P.stephenson Creative Commons License 2009.03.09 0 0 10960

Na, azért csak tudtam újat mutatni. :-)

Elsőre én is meglepődtem, hogy mennyi vasúthoz tartozó tabló van kint, nemcsak balesetek, hanem offtopik vagondézsmálások, személykocsikból értéket ellopó emberek, stb.

P.s

Előzmény: Bárdos Imre (10953)
Free_ Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10959
Itt 6 IC kocsi volt.
Előzmény: szv (10958)
szv Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10958
A 650 méter nagyon reális, nekem teknyővel, 120-rol 575méter volt, nyolc csikos kocsival.
Előzmény: Free_ (10957)
Free_ Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10957
Én is láttam, szépen összecsuklott az ürge.
Ha jól számoltam olyan 650m volt a tényleges fékút. 120nál még azt mondom oké is.
Előzmény: eger felnémeti fan (10945)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10956
Köszönöm a tájékoztatást! Mindez számomra azért érdekes, mert nem tudtam, hogy a Rendőrmúzeumban ilyen anyagok is fellelhetőek. Ráadásul az alább bemutatott három eseményről eddig semmit sem találtam a MÁV Levéltárban. Az Országos Levéltárba baleseti kutatás címén szinte lehetetlen bejutni, bár próbálkoztam velük. (Pedig jó eséllyel náluk vannak ezek az iratok.) Talán a múzeumban több sikerrel járok, már meg is néztem a honlapjukat és felveszem velük a kapcsolatot.
Előzmény: FOMA (10955)
FOMA Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10955
"Hol van ez a Rendőrmúzeum?"

Mosonyi u. 7. A látogatása ingyenes.
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10954
a keleti mellett van.....
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.03.08 0 0 10953
Lehet ez kérdés? :)

A Rákoson elgázolt FAÜ Tr5-ről ezt a képet eddig nem láttam.
A Ferenc személyben történt tűzesetről képet sosem láttam, most ebből legalább kiderült, hogy a Szolnokról érkező, balesetet okozó tehervonat gépe 424-es volt.
A görcsönyi balesetről eddig egy fotót ismertem, amin nagyjából semmi sem látszott, mivel teljesen életlen volt.

Hol van ez a Rendőrmúzeum?
Előzmény: P.stephenson (10952)
P.stephenson Creative Commons License 2009.03.07 0 0 10952

Régi fotóim között turkálva találtam ezeket a Rendőrmúzeumban lőtt képeket. Remélem érdekel valakit:

Tauruslokomotive Creative Commons License 2009.03.07 0 0 10951

A vasúti kereszteződés sem szerencsés kifejezés. Mi, mivel kereszteződik ott? Vasúti átjáró a helyes megoldás. Más megközelítésben útátjáró.

Ha nagyon kötözködni akarnék, a "Miskolc melletti" körülírást is kifogásolnám. Ez is helytelen. Leginkább  Miskolc térségében (,vagy közelében) levő, esetleg égtáj, vagy  másik település nevével megjelölt irányban levő.

Én nem beszélni szépen mádzsár, de mindig elkeseredem, hogy ma már egy középiskolai végzettséggel újságíró lehet valaki. Régen felsőfokú diplomával lehetett újságíró képzésre jelentkezni.

Előzmény: gumidani (10950)
gumidani Creative Commons License 2009.03.07 0 0 10950
A firkász kifutásról írt, nem fékútról. Annak meg nem is sok. Persze neki fogalma sincs arról, hogy a két fogalom nem ugyanaz.
Előzmény: Törölt nick (10949)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10949
1,5kmes fékút? A menetszél fékezte csak, vagy mi? :)
Előzmény: Sabee Gigant (10942)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10948
Ehhez szerintem nem kell vasútbarátnak lenni, csak tudni értelmes mondatokat fogalmazni. :)
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10944)
eger felnémeti fan Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10947
V43-1081
Előzmény: 023 as (10946)
023 as Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10946

Gondolom hogy nézhetett ki :(

Melyik gép volt ?

Előzmény: eger felnémeti fan (10945)
eger felnémeti fan Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10945

Elég borzasztóan nézett ki a férfi aki öngyilkos lett.

Vonat ablakból láttam hazafele jövet:S:S

Előzmény: 023 as (10941)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10944
Hagyad, ott nem vasútbarátok az újságírók.
023 as Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10943
Szia! Megmondom őszintén a Boon a kezdőlapom,de már unom, mert néha irni se tudnak normálisan.
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10942
Komolyan mondom, már lassan falra mászok ezektől a nyakatekert, értelmetlen megfogalmazásoktól! Milyen újságírókat alkalmaznak ezek a hírportálok??!! Egyik se járt magyarórára, vagy csak mellé? Mi az hogy "agyongázolta"? Van ilyen szó egyáltalán? Nem inkább halálra gázolta? "Agyon" taposni szoktak vagy ütni, de gázolásról meg nem hallottam... Ez meg a legjobb: "A vonat vezetőjének így is kellett 1,5 kilométernyi kifutás, hogy megálljon." Hát jó gyorsan szaladt akkor a mozdony fülkéjében! :) Nem inkább a vonatnak kellett 1,5 km-nyi fékút? A hajam égnek áll az ilyen szövegektől... :S
Előzmény: 023 as (10941)
023 as Creative Commons License 2009.03.06 0 0 10941
manhattani Creative Commons License 2009.03.05 0 0 10940
Már csak az a külsős céget kell megtalálni :-)
Előzmény: Bárdos Imre (10938)
FVV-1100 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 10939
Nem tudtam,köszi!
Előzmény: Bárdos Imre (10938)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.03.03 0 0 10938
Külsős, mert a levéltárnak nincs felszerelése a filmek digitalizálására.
Előzmény: FVV-1100 (10937)
FVV-1100 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 10937
Ők csinálják a digizést és ők is adják el,vagy kiadtak mindent külsősöknek?
Előzmény: Bárdos Imre (10934)
eric35 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 10936
Nagyon köszönöm az értékes információt!
Előzmény: Bárdos Imre (10929)
P.stephenson Creative Commons License 2009.03.01 0 0 10935

Bocs, ha már volt jeligére, 1984, Gubacsi úti mozdonyszökés:

http://www.flickr.com/photos/somkuti/sets/72157601071634697/

P.s

Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10934
A neten sehol, a MÁV Levéltárban viszont elérhető, természetesen nem ingyen. A filmek digitalizálása egyébként folyamatosan zajlik.
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10933)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10933
Jó lenne ezeket a filmeket archiválni. Az érdi balesetről szóló oktatófilm engem is érdekelne. Csak tudnám, hogy a neten hol lehetne elérni.
Előzmény: varjan01 (10932)
varjan01 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10932
16mm-es filmen még a mai napig megvan egy ismerősöm tulajdonába az anyag, sok más filmmel együtt. (van egy komoly film a 60-as évekből, a címe lehetne: Hogyan készítsünk atombunkert a falusi parasztházból és a városi több szintes lakóházból. :))
Előzmény: Törölt nick (10930)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10931
Igen, 1968-ban készült és Türelmetlenség a címe. A filmbeli személyzet hovatartozását nem tudom, az eredeti balesetnél az 1911 sz. vonat élén a 424,184 psz. Ps-i gép volt a gázoló.
Előzmény: Törölt nick (10930)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10930
Az Erd-felsöi balesetröl letezik is egy oktato film, ezt meg az utazoszemelyzetnek oktatas kereteben le is jataszottak (Sopron Vf.)-ban   A  424-es szemelyzete is szemelyesen elmodnja a filmben a törtenteket. Meg a fütö nevere is emlekszek, Hamanos szemelyzet volt.
Előzmény: Bárdos Imre (10890)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10929
1959. február 13-án, 13:37-kor az ismeretlen psz. 424 sorozatú mozdonnyal az élén Miskolcra tartó 414. számú személyvonat gázolta el FAÜ 67-es viszonylatban közlekedő, GA-01-90 frsz. Tr 5 típusú autóbuszát Rákos állomás páratlan végén, a Keresztúri út - Jászberényi út találkozásánál lévő "S" kanyarban lévő átjáróban.
Előzmény: eric35 (10927)
iurator Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10928

Sejtettem... na de mikor megy az Záhonyba? :)

Előzmény: alex_86 (10926)
eric35 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 10927
Elnézést a kérdésért,de mikor is ütötte el a vonat a 67-es buszt?
Előzmény: Bárdos Imre (10756)
alex_86 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10926
A 653-2 Tulipán volt.
Előzmény: iurator (10925)
iurator Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10925

"Tokaj és Rakamaz között a Budapestről Záhonyba tartó IC "

Hmmmmm, ez nekem új... :)

Előzmény: eger felnémeti fan (10924)
eger felnémeti fan Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10924
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10923
Elgázoltak egy embert. TEOL-hu-n utána tudsz olvasni!
Előzmény: mdmot (10922)
mdmot Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10922
Nem tudja valaki,hogy mi történt ma pécs közelében.A vonatforgalom állt és nem tudom miért,talán baleset volt?
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.27 0 0 10921
A MÁV Pécsi Igazgatósága által 1987. július 30-án kiadott 24. számú írásos távirat szerint az olajkútkezelő és a fekve maradt Bz motorvezetője az ütközés előtt már megbeszélték, hogy nincs olajfeladás, de a Bz nem is olajért jött. Ezután a motorvezető elment az utolsó melléket leakasztani, de mielőtt bebújt volna a kocsik közé, hallotta a fékező (és megcsúszó) mozdony csikorgását, ezután pedig az összeütközés zaját. A meglökött, majd kisiklott Bz szerelvény elől a szénkarámba "vetette magát", ennek köszönhetően nem szenvedett sérülést. A járművek átvizsgálásakor vette észre a két mozdonyvezető az utolsó kocsi alatt fekvő, és ekkor már halott olajkutast. A filmben úgy fogalmaztak, "hogy pontosan hogyan került az úrszelvénybe, azt senki sem látta" a távirat véleményező részben pedig az alábbi áll:

Ezért fogalmaztam úgy - talán félreérthetően - hogy tisztázatlan okból tartózkodott a kutas a Bz közelében.

Előzmény: az igazságos (10919)
az igazságos Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10920
mondjuk ki bátran, egészen pontosan gázolaj lopás tényét állapították meg.
Kimentek az enyingi csonkába és nekiálltak könnyíteni a gázolaj készleten, aztán valakit közeledni láttak, mire vezetőállás csere nélkül visszatoltak egy foglalt vágámyra ahol egy "cereales" kocsi nagyon megbánta, hogy farkasszemet nézett a 099-el.
Előzmény: Törölt nick (10913)
az igazságos Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10919
+ infó a siófoki 87.06.06 esethez, hogy a kútkezelő nem tisztázatlan okból ment oda, hanem azért mert a BZ arra a vágányra állt ahol napokkal korábban még gázolaj vételezési lehetőség volt.

Azért ment a BZ hez, hogy szóljon a mozdonyvezetőnek, hogy nem tud már szerelni.
v431184 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10918
Sehogy, csak amikor megtörtént a baj, nem jelentették, hanem vártak, mintha vissza lehetett volna fordítani a történteket.
Előzmény: trancegod (10904)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10917
Röviden tömören ennyi...Erről akartam hallgatni.
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10916
Szia!

Hát ez a Gárdony meglepett....

A többiről tudok...

Üdv
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10915
Szia!

Mail ment!

Üdv
Előzmény: sörösgigant (10911)
padler Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10914
A császárfürdői balesetről háromrészes cikk van a Magyar Narancsban. Ma a második rész jelent meg Statárium címmel.
Előzmény: Bárdos Imre (9725)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10913
A forgalmista hölgyemény már dolgozik Gárdonyban!
Sörösgigantnak: azért írtam kirendelésnek mert vezényelni mégsem lehetett a barátnéjához. Nincs olyan vonatszám és otthon mit mondott volna azaszonynak!
Ráadásul állítólag ő ott sem volt mikor a csattanás történt, de vizsgálat lezárult vezénylő urunkat is megrángatták, pedig ő csak jót akart. Állítólag valami valami " jövedéki törvény alá tartozó esemény volt a fő ok" Tudod sok a traktor, tszcséből megmaradt egyébb mg-s eszköz, a továrisok pedig haza mentek(küldtük):-))
Előzmény: MÁV alkalmazott (10910)
Vendégsín Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10912
a vonatvezető nem engedett be utasokat a kalauzkocsiba (paklikocsiba?)

Nehéz lett volna szerencsétlennek, mert nem volt a vonatban.
Előzmény: manhattani (10881)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10911
De bizony!5 állomással odébb...
Előzmény: MÁV alkalmazott (10910)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10910
Szia!

Igen? Ez új dolog volt amit most írtál! Én úgy tudtam, hogy soha többé...

Üdv
Előzmény: sörösgigant (10908)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10909
Nem.Kíváncsivá tettél lécci áruld el,mert valóban kíváncsivá tettél!Üdv!
Előzmény: MÁV alkalmazott (10907)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10908
Szia!Majd egyszer talán...De az érintettek közül már van aki a vasútnál van úgy hogy...
Előzmény: MÁV alkalmazott (10905)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10907
Szia!

Értelek én persze, a Dallast meg nem véletlenül írtam. Gondolom sejted miért... :-))

Üdv
Előzmény: sörösgigant (10906)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10906
Útálam a sorozatokat,a Dallast nem különben...Arra céloztam,hogy ki vezetett,mitörtént konkrétan azt,csak érintettek tudják pontosan,de erről bölcsen hallgatnak .A tényeketpersze,hogy nem lehet eltitkolni,hiszen a végeredmény magáért beszél....
Előzmény: MÁV alkalmazott (10902)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10905
Szia!

Nem, nem lett volna eltitkolva. Más volt ott a tematika de Sörösgigant Kolléga Úr írt egy röpke szót: titok. Ha majd egyszer feloldja... :-)))

Üdv
Előzmény: trancegod (10904)
trancegod Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10904
Ekkor sérült meg a 099-es Szergej ennyire? Hogy tudták volna eltitkolni?
Előzmény: v431184 (10903)
v431184 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10903
Ezért is írtam így a "kirendelést". Úgy tudom akkori vezénylőtök is szívott emiatt. Egy VBO-s kolleganőmtől hallottam, hogy a balesetet egy nyugdíjas vasutas jelentette be, aki a hatalmas csattanástra figyelt fel, s tudta egyből, hogy a vasúton történt valami. Bár az állomás se tudta volna sokáig rejtegetni a történteket.
Előzmény: sörösgigant (10901)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10902
Szia!

Én is sokat néztem a Dallast :-)))

Üdv
Előzmény: sörösgigant (10901)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10901
Nem kirendelés volt!A kolléga mindennapra bevállalta a lepsényi tolózást egyéb okokból.A baleset kora hajnalban derült ki,a konkrét időpont az titok.2-3 ember repült ez okból.
Előzmény: Törölt nick (10899)
v431184 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10900
Azt nem is állítottam, hogy visszavitték volna közben a mozdonyt, gondolom Sv-re járt vizsgálni. Az a "kirendelés" sem volt hivatalos...
Előzmény: Törölt nick (10899)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10899
Az elmondásokból úgy emlékszem a kolléga "kirendelésben volt Lepsényben" ,tehát a gépet nem hozták haza. Valamilyen tolatási művelet során vezetőállás csere nélkűl zúgott bele valami idegen magánkocsiba!
Nagy balhé kerekedett az ügyből!
Előzmény: v431184 (10898)
v431184 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10898
Igen, feszmentesítés volt. Nagykanizsa adott gépet és személyzetet.
Előzmény: bodecsabi (10897)
bodecsabi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 10897
Jól emlékszem, hogy akkor valami feszmentesítés volt Lepsényben (talán kitérőcsere miatt a páros végen), és a 099-es kitolóként volt ott?

Csabi
Előzmény: v431184 (10894)
V43 1024 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10896
Sajnos én sem tudom ki követte el. Nem tudom innen-e vagy a szergejes topikból szedtem le.
Előzmény: v431184 (10894)
varjan01 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10895
Az Érdi balesetről láttam oktató filmet.
v431184 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10894

Elnézést, most esett le, hogy nem rám gondoltál, hanem a hozzászólásomra :-)

Akkor viszont én kérdezném, hogy ki készítette a képet ?

Amúgy a mozdonyt tolatási mozgás során törték össze, az enyingi csonkában folytak "illegális tevékenységek", majd elindulás után ráütköztek egy kocsisorra (egy váltó rossz irányba terelt). Elég kacifántos esemény volt....

Előzmény: v431184 (10893)
v431184 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10893

Ezt a felvételt nem én készítettem !

Én jópár éve egy cd-n kaptam képeket, és köztük volt ez is.

A szerzőjét sajnos nem ismerem.

Előzmény: V43 1024 (10885)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10892
No, örülök neki! :)
Előzmény: V43 1024 (10891)
V43 1024 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10891
Köszönöm! Néhány fotómat be tudtam azonosítani! Üdv
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10890
1967.09.14-én, 19,34-kor Érd-felső mh.-en az áthaladó 1911. sz. vonat, élén a 424,184-el négy, a korábban érkezett személyvonatról leszálló és a sorompó alatt átbújó utast gázolt halálra. (A két vágány között kerítés volt, ami az átjáróban sorompóval volt megszakítva.)

1987.06.06-án Siófok előtt fekve maradt a 38315 sz. vonat (Bz mot 013 néhány mellékkocsival). A vonatért a 80952 sz. tolatós teher M62 255 psz. gépe ment ki, majd a szerelvényt az állomásra behúzva betolta azt a fűtőházi csonkába. Ezután felvett egy Eas kocsit és a váltókezelő "engedély van, állnak a vasak, mehettek" (innen a film címe) közlésére a sebességet erősen túllépve nekiindultak a kereskedelmi pályaudvar felé vezető útnak. A 10. sz. váltó azonban a fűtőházi csonkába vezető állásban maradt, így az ott álló Bz szerelvénybe ütköztek, ami 32,6 métert gurult hátra és halálra gázolta a tisztázatlan okból elé került olajkútkezelőt.

1985.06.01-én Som-Nagyberény megállóhelyen fekve maradt a Bz mot 065 kettő mellékkocsival (33815 sz. vonat). Az érkező, szabálytalanul közlekedő segélygép (M43 1130) a vonat végébe ütközött, 12 utas megsérült.

Előzmény: V43 1024 (10886)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10889
1997.03.13-án álló kocsisorra ütközött Lepsényben, de a részleteket nem ismerem. A fotó már a nagykanizsai fűtőházban készült.
m61-008 maki Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10888
1997.03.13, ha jól emlékszem akkor az előtte álló tehervonatba rohant bele.
eric35 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10887
BHÖ az annyi,mint Büntető Határozatok Összessége.A korabeli Btk..
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10862)
V43 1024 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10886
Imre! Kérlek, hogy az említett esetek történetét oszd meg velünk. Előre is köszi. Üdv
Előzmény: Bárdos Imre (10867)
V43 1024 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10885

Üdv. Mikor volt az a lepsényi baleset pontosan, és mi történt? Van egy képem, de nem tudom, hogy oda tartozik-e. (Nem saját kép, a szerző utólagos engedelmével...)

Előzmény: v431184 (10883)
bodecsabi Creative Commons License 2009.02.25 0 0 10884
"Akkor vonattal utaztak a sorkatonák is,"

A nyolcvana években a menetrendben is bent voltak azok a vonatok, melyek a sorkatonák szabadságolásakor közlekedtek, közvetlen vonatként Lentiből az Alföldre.

Csabi
Előzmény: manhattani (10881)
v431184 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 10883

Pedig Nagykanizsára volt állomásítva, egészen 2002-es selejtezéséig. A Lepsényben összetört 099-es helyére jött.

Előzmény: bodecsabi (10879)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.24 0 0 10882
Így igaz!De ezeken mintha kevesebb ülőhely lenne.A győri Bmo 80 hely,az Amo 54.Ja meg azok pluszban akik,,heteltek,,Érdekes a Nohab ugyanazt a menetidőt tartotta,sőt a páratlan még Ps-en korán is szokott lenni!Bár akkor hegyen-völgyön 100.....
Előzmény: bodecsabi (10880)
manhattani Creative Commons License 2009.02.24 0 0 10881

Igen, akkoriban nagyobb ünnepek környékén a rádió reggeltől délig mindta, hogy melyik vonalon közlekedik mentesítő vonat.

Akkor vonattal utaztak a sorkatonák is, ma már kevésbé, merthogy nincsenek is. És az akkoriban a városba költözőknek még voltak vidéki rokoni szálaik. Ezek mára kihaltak.

(A mendei balesetben sok ember életét megmentette, hogy még Pesten a vonatvezető nem engedett be utasokat a kalauzkocsiba (paklikocsiba?), akik azért kéredzkedtek volna be, mert karácsony előtt a vonat dugig tele volt.)

Előzmény: sörösgigant (10877)
bodecsabi Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10880
Pár éve ünnepek előtt volt rendszeresen tripla hernyó a Somogy IC (12 kocsi...)

Csabi
bodecsabi Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10879
Tudod, mi a furcsa? Én mintha emlékeznék a 64-es Szerzsóra Kanizsán, úgy 98 tájékán. Nem volt sokáig ott, valahonnan jött besegíteni, de mintha nagyon romosan, de ott lett volna.

Csabi
Előzmény: sörösgigant (10876)
kombi Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10878
No igen, de tegyük hozzá, hogy a hétvégi csúcsot a diákok és a heti ingázók mellett a katonák is alaposan megfejelték még akkoriban.
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10877
A 80-as évek közepéig-végéig 11-13 kocsival ill.nagyobb ünnepek előtt a Somogy express,még külön 6-7 kocsis mentesítővel megfejelve közlekedett.Felszállójegy,Kaposvárig a peronon ácsorgással fűszerezve....
Előzmény: bodecsabi (10875)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10876
Szervusz!A 064-es iván kanizsán sose volt[legalább is 83-óta],de mintha Sm oldalba lehetett látni,de ez korántsem olyan biztos.
Előzmény: Ottómotor (10872)
bodecsabi Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10875
"Nekem ez is lejön ebből.....8+7 kocsi = 15 kocsis volt akkoriban egy Tokaj IC és 709-en utaztak rajta.

Mostanában 4-5 kocsis és 100-200 fő utazik rajta."

Nagyon OFF itt, de hány gyorsvonat és expressz volt akkor Bp és Miskolc között és hány van most? Tény, kevesebben utaznak vonattal, mint a hetvenes években, de akkor jóval kevesebb vonatra kellett felférni az utasoknak.

Pár éve, a kínálati menetrend előtt láthattál 12-14 kocsis IC-ket, melyekre elfogyott a helyjegy. Láttam már külön jönni Szombathely és Sopron felől az esti IC-t, mind 12 (összesen 24) kocsival.

Cs
Előzmény: Törölt nick (10777)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10874
A 055 volt az elkövetője az 1983-as Keszthely, halászcsárdai átjárónál történt buszgázolásnak is, a biztosítónak 1984 februárjában elküldött kárszámla szerint. Mert a mozdonyvezető eseménykönyvi jelentésében és a balesetről leadott táviratban még 081 szerepel. Feltehetően az utóbbi az igaz, a vezér csak tudta, mivel gázolt buszt pár órával korábban.
Előzmény: Ottómotor (10872)
Remete mh. Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10873
M62,055 - S. 1990.XII.17.
Ottómotor Creative Commons License 2009.02.23 0 0 10872
Ha jól emlékszem, 1989-ben történt meg, hogy a 9711 sz. vonat továbbítása közben, nem sokkal Tp-ről történő indulás után (a volt 60-as őrháznál) elpörgött a motor. Leállítani nem lehetett, (a dolgozó hiába kapcsolta le a gázolaj szivattyút) a gyorsleállító nem működött, a motor szétszállt.
Egy dugattyú csapszeg repült ki a géptér ablakon. Úgy emlékszem, ezen még tűbordás volt a behajtó tengely a gyorsleállítónál, hasonló eset miatt lett átalakítva hatszögletűvé.

A vonatot a tartalék visszahúzta Tp-re, a gépet később elvitték az Északi jjav-ba. Ott lett selejtezve.

A selejtezés pontos dátumára nem emlékszem, de könnyű utánanézni, mert együtt selejtezték a csehektől vett szergejekkel.

Hosszabb ideig 0-s szergej legfeljebb még a 064-es volt itt. Az talán Szombathelyre, vagy Kanizsára került.

Több ilyen legfeljebb a nyári Nohab leállítások alatt volt pár hónapig itt. Azok viszont nyár végén mindíg eltűntek.
Előzmény: M41-2117 (10871)
M41-2117 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 10871
Üdv!
Egy kis infót szeretnék kérni! Hallottam M62 055-ről,amikor Tapolcán volt, egyik dugattyú kirepült a géptérablakon. Utána apám emlékei szerint elvitték Tapolcáról.
Mi történt vele? Esetleg a "balesetről" bővebben? Mi lett a többi 0-s tapolcai szergejjel?
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10870
Állítólag azért, mert közel volt. Másik ilyen kedvenc helyük volt a filmeseknek Soroksár,ami szintén nincs nagy távolságra Budapesttől. :)
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10869)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10869
Miért pont Angyalföld?
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10868
Tegyük hozzá, sok társával együtt. Nagy kedvence volt régen az oktatófilmek gyártóinak az az állomás.
Előzmény: gGAbesz (10866)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10867
A film 1968-ban készült, Türelmetlenség a címe és az 1967.09.14-én 19,34-kor Érd-felső mh.-en történt négyes gázolás történetét meséli el. De ezen kívül létezik több film is ami egykor tényleg megtörtént baleseteket mesél el pl.: Állnak a vasak, mehettek (1987.06.06., Siófok), Állj meg! Itt a vonat! (1985.06.01., Som-Nagyberény mh.). Ezek nincsenek és feltehetően nem is lesznek fent az előbb idézett weblapon.

A filmek hozzáférhetőek a MÁV Központi Irattárban, a Nyugati pályaudvaron.

Megtörtént estekhez nem tudok linket, nem ismerek olyan oldalt, ami magyar vasúti baleseteket dolgozna fel.
Előzmény: Törölt nick (10861)
gGAbesz Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10866
Ez a film Bp Angyalföld állomáson készült.
Előzmény: Törölt nick (10863)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10865
Ügyeletes tisztek még vannak, budapesti fejpályaudvarokon biztos.
Előzmény: Törölt nick (10863)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10864
Szeretnék egy Bárdos Imre - Sajnos megtörtént c. könyvet. Hol tudok ilyet venni? :)
Előzmény: Bárdos Imre (10860)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10863
Passz. Én az ügyeleti szolgálatos filmet néztem ma meg. Az hol készült? Létezik még ügyeleti szolgálat? Ha nem mikor szűnt meg?
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10862)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10862
Épp most nézem a Becsületrombolókat. Mely állomáson készülhetett? És mi az a BHÖ?

Amúgy ma 7232-es gázolt.
Előzmény: Törölt nick (10857)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10861
Melyik az? Tudsz esetleg linket adni több oktatófilmhez? Esetleg megtörtént esetek leírásához? Van nekem speciel két ilyen videóm (1994 Szajol és 2003 Budafok-Háros).
Előzmény: Bárdos Imre (10860)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10860
Sorompó a címe, és természetesen megrendezett. Viszont feltehetően ha nem is ebben a formában, de történt hasonló baleset. Egyébként elég sok oktatófilm dolgoz fel baleseteket, bár talán egy olyat ismerek, ami az eredeti helyszínen és az eredeti dátum közlésével ismerteti az eseményeket. Ennek alapján annak iratait is megtaláltam a levéltárban
Előzmény: Törölt nick (10857)
V43_1285 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10859
mindegy a lényegen nem változtat meghalt ugyse hozzátok vissza a élők világába! meghalt oszt kész!!!!
Előzmény: schaffner (10854)
papifan Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10858
Városi felelőtlenség témakörhöz következzék egy kis adalék.
Miskolcon, a Szinvapark felé sétálva nem egyszer látom, hogy az úton kelnek át, holott a kijelölt gyalogos átkelőhely 10-20 méterrel fentebb van vagy talán még annyival se.
Igen, idős emberek is előszeretettel választják az úton való átkelés ezen formáját.
Egy másik: egyszer mentünk a Sörkoptató felé. Az egyik zebrán át akart kelni egy öregúr. Majdnem nem sikerült neki. Annak köszönhette szerencséjét, hogy az autós nem ment gyorsan és időben meg tudott állni előtte. Jól emlékszem, éppen állt a gyerek a lámpán.
on
Előzmény: Törölt nick (10852)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10857
Nemtom mi a pontos címe, de a film elején van egy weboldal. Hajtany.znet.hu- ott viszont ez a film most nem elérhető.

Van még egy ilyen filmem annak Becsületrombolók a címe, de gondolom az is megrendezett.
Előzmény: koling (10856)
koling Creative Commons License 2009.02.21 0 0 10856
Ha a Sorompó c. filmre gondolsz, (Somogyvári Rudolf főszereplésével) akkor az beállított dolog volt.
Előzmény: Törölt nick (10855)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.20 0 0 10855
Tudtok valamit egy nyergesújfalusi balesetről ahol teherautó és 324-es gőzös által vontatott tehervonat volt a főszereplő? Láttam egy filmet róla kíváncsi vagyok, h valós tényeken alapszik-e.
schaffner Creative Commons License 2009.02.20 0 0 10854
én ugy hallotam a gép nem de a menetszelke elsodorte és egy kivágodó ajtó okozta a halálos sérüléást

Én nem így láttam.
Előzmény: V43_1285 (10851)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10853
Ezt nem nevezném kis figyelmetlenségnek!
Évente nem 2 ember hal meg így teljesen értelmetlenül....
Előzmény: Sabee Gigant (10848)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10852
A vonaton voltam. Ott azt mondták a mozdony csapta meg. Valószínű a 4. vágányon álló bp-i gyors fele sietett.
Önmagában életveszélyes vállalkozás volt a havas vágányokon való átkelés, emellé persze hogy vagy takarásból - vagy nem de körülnézés nélkül lépett a vágányok közé csak egy plusz adalék.
Sajnos a felelőtlenség gyakran súlyos következményekkel jár (amiből a másik nem tanul).
A városi közlekedésben is pont ilyen felelőtlenek az emberek, amit bármelyik városba láthatunk.
Előzmény: V43_1285 (10851)
V43_1285 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10851
én ugy hallotam a gép nem de a menetszelke elsodorte és egy kivágodó ajtó okozta a halálos sérüléást amugy a holttest a tescvo felöli oldalon volt egy barna táska mellet! Amugy a hölgy szlovák állampolgát volt!!!
Előzmény: schaffner (10849)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10850
Igen. V63 156.
Ahogy hallottam, látványosan nem sérült, nem is csonkolta.
Előzmény: schaffner (10849)
schaffner Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10849
Bz mellék takarásából lépett a gigant elé.Majdnem átért,a gép bal sarka lökte ki.
Előzmény: Sabee Gigant (10848)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10848
Ez sajnálatos hír... Kis figyelmetlenség miatt... :S
Előzmény: schaffner (10847)
schaffner Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10847
Nem!
Előzmény: Sabee Gigant (10844)
peti 19 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10846
Ez múltkor velem is megesett Győrszabadhegynél Csörgővel. No comment...
Előzmény: M62-238 (10833)
1347 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10845
A http://www.kbsz.hu/hirek/index.php?group=vasuti oldalon majd elolvashatod.Majdnem minden napra jut egy.
Előzmény: Sabee Gigant (10844)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10844
A 9200-as embert gázolt Komáromban 8 óra körül. A páratlan vágányon megy a forgalom. Túlélte az illető?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 10843
Itt egy újabb hülye, de neki szerencséje volt. Sok őrangyala van:
http://www.blikk.hu/aktualis/o-jatszott-a-halallal-136012.html
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10842
A Darwin díjasok ellen kár bármit is tenni. Hiába épül alul meg felüljáró hiába, van kerítés, meg betonfal meg egyebek úgyis a síneken mennek át. Természetes szelekció, ill. újabban a vonat van a Taigetosz helyett, de most már önkiszolgáló.

Moldova könyvében hangzik el egy vasutastól a kulcsmondat, amiben minden benne van. "Sínek között csak a vonatnak van helye"
Előzmény: szeplős (10841)
szeplős Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10841
Attól a bizonyos felüljárótól 5 percre lakom :)

Pár hónapja újították fel a lépcsőket, mondanom sem kell, megoldották az emberek, hogy át lehessen menni a túloldalra. Olyan szépen ki van taposva az út, mint a Csónakázó tónál lassan...
Előzmény: Ashi Valkoinen (10825)
szeplős Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10840
Egyik ismerősömmel voltam, amikor Alsógalla megállóhely előtt valaki(k) egy babakocsit raktak a sínek közé. Nem volt vicces.
szeplős Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10839
Kötekedjünk, kötekedjünk :) A személyvonat után a srác reflexből ment is tovább, körbe se nézett...
Előzmény: dzcsiga (10829)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10838
Utolsó OFF:

Szívatásban amit mi is csináltuk gyerekként az a pillanatragasztóval leragasztott aprópénz volt. Csórótesztnek hívtuk és bizony sokan próbálták felvenni. 3-4 éve meg a piacon láttam olyat, h földön lévő pénztárca ha lehajol érte vki a rákötött damillal arrébhúzzák az asztal alól.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10837
Voltak ilyenek. Földből kiálló cső vagy tégladarab ráhúzva egy felvágott gumilabda vagy egy egy vödör. Betonnal kiöntött sörösdoboz esetleg focilabda. A Foci Vb idején Németországban megcsinálták ,h kitettek az utcára pár betonból kiöntött labdát és a végén fel lettek jelentve a vicces kedvűek mert sok lábtörés volt.
Előzmény: sörösgigant (10836)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10836
Akkor ez a vimesdobozba köracél szindróma,letetted a közlekedő útra jött a pali nekifutásból belerúgott és...... Anno az északiban jót szórakoztunk vele.
Előzmény: Törölt nick (10834)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10835
LOL, LOL, ikszdé! :D
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10834
Hát igen a vonat erősebb a hóembernél. Mellesleg sok helyen agresszív vandálok és autóval mindenen áthajtók ellen előszerettel építették régebben a hóembert a tűzcsapra, h némi önvédelmi képessége legyen. Alternatív megoldás volt a téglarakásra épített hóember.
M62-238 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10833
Tegnapi típusismereti utamon a 4516 sz.vonattal Tárnok első vágányán hóembert gázoltunk.
Ennyire hülyék is vannak,hogy a két sinszál között ezzel játszanak?
Vagy az életükkel?
ZE Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10832
Csak akarni kéne, hogy rend(ebb) legyen -- ne csak az autósokat ...tassák a vitatható sárgánál, hanem a gyalogosokat is lehetne zargatni... Autóval flangálásra van pénz a fakabátoknál, gyaloglásra meg nincs...
Előzmény: Törölt nick (10811)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10831
Szerintem volt már ott párszor.

A legnagyobb az az volt, amikor fent a toronyból a bakterral ketten néztük végig, ahogy az "erdei lakótelep"-ről rángatják át a négy ( + n db ipar-) vágányon a bevásárlókocsit, tele olomínyummal... Szerencsére épp vonatmentes idő volt (úgy jó 2 percig).
Előzmény: 40 62 001-5 (10827)
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10830
persze, csak ha már felmerült a téma, gondoltam a saját "honomat" is ide sorolom.Nem egyszer kellett már a toronyból a külsősnek, vagy a bakternak ordibálni a felelőtlen egyénekre
Előzmény: Nohabf (10828)
dzcsiga Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10829
...füllhallgató volt a fülében...

Gondolom ez nagyon zavarhatta a látását...

Én is hllgatok zenét fülhallgatóval, da attól még látok!
Ja, és nézek is!
Előzmény: szeplős (10798)
Nohabf Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10828
A Városligeti elág is elég rossz mutatóval bír a gázolások terén.
Előzmény: 40 62 001-5 (10827)
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10827

Kőbánya felsőn az élessaroknál(rákosi vége) szintén élvezet nézni a sok hülyét, aki a síneken megy át.Mondjuk páros haladó vonat 1-n halad, kibukik az ívből.....csoda, hogy még nem volt baleset

Előzmény: Törölt nick (10824)
joxy Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10826
Az akkori sztorit, hogy fokozzam, földmérők is méregettek arra felé 3-an, majd fel sétáltak a sínekre, és a vágányokat is elkezdték méregetni. A 3-ból egy se figyelt semerre, majd a Pest felől érkező próba menetes Railjet elől úgy rebbentek szét mint a galambok, nagy szerencséjükre az valami oknál fogva épp erősen fékezve bukkant ki a garázsok takarásából. Rossz volt nézni, ha nem úgy érkezik szerintem tarol.
Előzmény: Törölt nick (10824)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10825
Ha jól tudom, van egy igen csúf beceneve a Csónakázó-tóban lévő ívnek: Halálkanyar.

Szeplős:
Mellesleg van ott nem messze egy felüljáró is, nem csak aluljáró.
Mondjuk én sem szólhatok semmit, mert Kertváros felé járok gyalog haza. Kimegyek a 4 és 5a vágányok közti peronra, és onnan hazasétálok. Szerencsére kitérőben nem 120 km/h a vmax. :)
Előzmény: 265 Szergej (10823)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10824
Legalább ott volt egy köpésre az aluljáró?

Hány ilyen hely van szerte az országban, h mászkálnak át a síneken vagy átszaladnak az úton pedig max. 50m-re onnan van egy alul ill. felüljáró.

Cegléden is hányszor láttam, h miután az aluljáró megépült egyesek a vágányokon másznak át biciklistől a korlátok és a peronok között emelgetve a bicajt.

Előzmény: joxy (10821)
265 Szergej Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10823

Akkor azt képzeld el hogy én vácon egy helyből induló személyvonattal kb 30 km/h sebességgel ütöttem el majdnem egy hülyegyereket,aki szintén bömböltette a zenét az agyába.Nem hazudok ha azt mondom hogy kb 100 méterről nem hallotta a kürtöt,pedig nemhogy nyomtam hanem majdnem bele is feküdtem a kürtkapcsolóba.

Amikor megálltam előtte akkor jutott el a tudatáig hogy majdnem hozzásegítettem ahoz hogy többet ne rakjon pl tökfőzeléket az arcába :)

A tatabányai környéket eléggé rühellem vasúti szemmel nézve,főleg a csónakázó tó környékét.Ott még a jövő hét is a vasúton masírozik át az illegális átjárókon,és jópár alkalommal gyártottam majdnem matricát azon a környéken a versenyzőkből.

Előzmény: szeplős (10809)
tompysoft Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10822
Jómúltkor Győrből haladtunk ki Sopron felé az egyik cityvel. Gyerek meg tök nyugodtan biciklizett át a vasúti hídon a sínek között...
Előzmény: szeplős (10813)
joxy Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10821
Off:
A Tatabányai témához: ősszel fotózgattam vonatokat a csónakázó tónál, ott ugye van 3 illegális átjáró, meg egy hivatalos aluljáró is a gyalogosoknak. Mit láttok, egy komplett alsó tagozatos, napközis osztályt, két tanárnénivel át kelni a síneken. Mellesleg folyamatos volt a gyalogos forgalom az ott töltött 2 órám alatt.
On
szeplős Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10820
Off
Gyönyörűséges makrogazdasági megfogalmazás, hogy a "társadalom számára hasznos" (egy drogos/piás vagy mindkettő egyszerre). Inkább a gazdaság számára hasznos, már amíg dolgozik, ahogy említetted. A gazdaság teljes mértékben lesz.rja, hogy mire költöd a pénzed, amíg a sajátodat költöd (és be is vallod, na meg adózol utána). Az erkölcsi tényezők azonban megint mások... Egy dolog csak a gazdasági megközelítés amit ha átfordítunk hétköznapi nyelvre, nevetségesen szürreálissá válik. Hatékonyságnövelő hatás? :) Hm.

Biztos jó dolog onnan "fentről" nézni a dolgokat és hülye döntéseket hozni. Éljenek a közgazdászok...4 évet lehúztam egy közgáz suliba, nem hatott meg a dolog, sőt, tudom, hogy mit nem szeretnék soha csinálni.

Nekem ez a véleményem, remélem nincsen harag, ha esetleg olyat írtam volna ;)
On
Előzmény: Infós (10818)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10819
drog miatt sztem összesen nem halt még meg 1200 ember. De még alkohol miatt sem halnak meg ennyien évente, pedig nagyságrendekkel több azoknak a száma, akik szétisszák a májukat mint akik drogok miatt halnak meg.
Előzmény: Infós (10816)
Infós Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10818
félOFF
Szerintem:
Ameddig a társadalom számára hasznos, addig nem szabad beavatkozni, akár iszik, akár drogozik. A gond ott kezdődik, amikor ennek elmúlik a hatékonyságnövelő hatása (mondjuk rászokik a speedre), vagy amikor már nem csak eltartja a kocsmát, hanem odahordja a fizetését.
Szóval ha a személy függő lesz (azaz a napi rendes életvitelének végzésében akadályozza a kényszer), akkor az már dokit igényel és innentől kezdve a társadalom ellen irányul: a dokit adóból fizetik, a gyógyszert szintén, ő pedig nem dolgozik és így nem fizet adót, nem termel sem árut, sem szolgáltatást etc.
Ennek egy durva olvasata (ha úgy tetszik, közelítése), hogy mennyien halnak meg így vagy úgy, és így összemérni, hogy melyik megelőzésre érdemes nagyobb anyagi hangsúlyt fektetni. Persze ez így nem humánus, meg minden egyéb, de nagyon jó közös értékmérő (azaz váltószám) a pénz, nálunk mondjuk a ft vagy az €, és így a közgazdászok hajlamosak mindent erre átváltani, az emberi életet is.
félON
Előzmény: szeplős (10817)
szeplős Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10817
Nem arra akartam kilyukadni, hogy droggal mennyien halnak meg, hanem, hogy mennyien használják. Hülye példa volt, vagy csak hülyén fogalmaztam :)
Előzmény: Infós (10816)
Infós Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10816
félOFF
Közlekedési balesetben 1000-1200 ember hal meg évente az országban.
Droggal összefüggően mennyien?
Csak hogy mennyire jogosak a drogprev. előadások (mondjuk hozzám még egy sem jutott el, asszem). :))
félON
Előzmény: szeplős (10814)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10815
Valamelyik újságban volt ilyen, olvastam. Ne vagánykodj a vágányoknál volt asszem a cikk címe és írta a dolgokat, a síneken ne keljünk át arra való az átjáró meg tehervonat alatt se mászkáljon át az ember, mert bármikor elindulhat meg hasonló jó tanácsok.
szeplős Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10814
Az a baj, hogy a statisztikai adatok csak számok és betűk. Én pofán röhögném azt, aki ezzel akarna elrettenteni. Képek az már más. De nem mutathatják az "arcokat", az már személyiségi jogot sért (?) még így halála után is az embernek. Bár a cafatok az már megint más téma.

Mindenhol az emberek kényelme dominál, az egyszerűbb "út", mindegy, hogy tíz vágányon át kell sétálni és 3 sor teherkocsit átmászni. De jó is lenne, ha a drogprevenciós előadások legalább felét átcserélnék a vasúti balesetek megelőzésére. Meg merem kockáztatni, hogy több ember jobb útra térne, és hatásosabb lenne, mint, hogy ne drogozz...
Előzmény: SÜNÖCSKe (10812)
szeplős Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10813
Ismerősömmel azon röhögtünk kínunkban tegnap egyébként, hogy amikor leléptünk a helyszínelésről, akkor a vágányok között ott bicajozott egy (talán korosztálybeli vagy) pár évvel fiatalabb kissrác...
Előzmény: Törölt nick (10811)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10812
Csehországban az ilyen és más egyéb balesetek megelőzésére tett kísérlet egyik elemeként kiadtak egy tájékoztató füzetet, melyben statisztikai adatokkal, és véres, feketezsákos képekkel próbálták jobb belátásra bírni az embereket.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10811
Igen, érdekes dolgok ezek. Nem is kellene messzire menni. A zebrán is átmegy a szülő, ha piros a lámpa 2-3 gyerekkel, simán.

Én személy szerint ha vasút közelében vagyok, még a peronon sem szoktam zenét hallgatni. De vonatkozik ez pl. a bicózásra is.
dulla Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10810
OFF Csehországban csúnyán szembe ment két vonat!" több hír a főtopikban ON
szeplős Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10809
Az egyik legszánalmasabb dolog az az, amikor egy úgymond illegális (kitaposott vagy bánom is én milyen) "gyalogátkelőhely"-en átmenő, figyelmetlen ember(ek) miatt lassújelet biggyesztenek ki a halála után. Elnézést kéne lassan kérni, csakhogy tiszteletben tartsák azokat az embereket, akik tilosban mennek át? Csodálkoznak, ha elcsapják őket? A vonatnak az a dolga, hogy menjen. Nem áll meg pillanatok alatt...

Hányszor látom, hogy Tatabánya egyes helyein az anyukák a babakocsijukkal! mennek át azon a helyen, ahol még 120-szal megy a vonat és ráadásul kanyar előtt van a hely. Hol van itt a felelősség tudat saját és mások élete iránt?

Ebből a tegnapi esetből is látszik, hogy mennyit ér egy élet, ha az ember inkább üvöltetni akarja a zenét a fülében és még körbe se néz... Tatabánya állomásra három irányból is jönnek be vonatok, mégis sokan próbálnak rutinosan közlekedni...

Tegnap ismerősömmel a rendőrök érkezése előtt elmentünk már onnan, végignéztük az egészet addig, amíg le nem takarták. Nem a látvány a durva szvsz, hanem belegondolni, hogy az egész élet előtte állt...
Előzmény: Törölt nick (10807)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10808
Kb. négy éve Máriabesnyőnél is. Őt ráadásul még ismertem is.
Előzmény: sörösgigant (10806)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10807

Tatabányán nem lehet átmenni a felüljárón a vasút másik oldalára. Csak a

peronokra! (igaz van a közelben közúti híd is)

Most nemrég számolt be az esetről a helyi rádió.

"A rendőrség információi szerint a fiatal feltehetően a fülében lévő zenelejátszó hallgatása miatt nem vette észre a Tata felől érkező szerelvényt."

Azért nem semmi...ez egy olyan zenelejátszó, ami simán elfér az ember fülében :))

"A mozdony vezetője a hangjelzés és a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják a szakértők."

Előzmény: Törölt nick (10801)
sörösgigant Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10806
Jó 10 éve Kaposvár előtt is volt hasonló eset:ott is fejhallgatóval lépett be a gyerek,azóta abban az átjáróban vmax 20km/h.....
v431184 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10805

Sziasztok !

Korábban volt róla szó, hogy valakinek vannak képei az M62-126 psz. mozdony összetört vez.állásáról. Átküldenétek ? Köszönöm előre is a segítségeteket !

Előzmény: SÜNÖCSKe (10804)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10804
De ha a sorompó ÁLLását átvitt értelemben vesszük összevetve egyébként a szám szerelmesdal voltával... Pfuj, pornó! :))
Előzmény: Törölt nick (10803)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10803
Biztos nem is Demjéntől az, h " a vonat nem vár"

Egyébként Demjén is rossz hírét kelti a vasútnak. "A vonat nem vár, a sorompó áll" Vagyis nyitva van a sorompó mikor jön a vonat. :))))
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10800)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10802
Ne, ez kemény poén! :)
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10800)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 10801
Tatabányáháháááán? Ott van felüljáró... :-/
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.16 0 0 10800
Nem az a szám ment gondolom, hogy "Vigyázz ha jön a vonat..."
v431184 Creative Commons License 2009.02.16 0 0 10799
Döbbenetes, hogy szinte minden nap van gázolás. Szegény fiatalember, nem irígylem most a szüleit.
szeplős Creative Commons License 2009.02.16 0 0 10798
Tatabánya állomáson gázoltak el egy 15 éves fiút kb. egy órája. A mentősök mondták, hogy füllhallgató volt a fülében...
katalinadam Creative Commons License 2009.02.16 0 0 10797
Gödöllő-Isaszeg között 13:00-kor 342-es szelvényben IC 504 ismeretlen férfit gázolt. Az IC 504 62 perc késéssel indult tovább. A baleset miatt 12 vonat 53 percet késett
Délelőtt Kőfelső-Keleti közt hamis foglaltság
Előzmény: papifan (10792)
abauj Creative Commons License 2009.02.16 0 0 10796
Igen.Köszönöm szépen!
Előzmény: Bárdos Imre (10776)
m61019andras Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10795
Akkor nem jó email címed van meg.
Előzmény: Bárdos Imre (10786)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10794
Nagy Magyarország? :-))
Előzmény: dulla (10793)
dulla Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10793
http://www.hirextra.hu/2009/02/14/borzaszto-tragedia-tizenoten-haltak-meg-a-kisiklott-vonatban/ Oka elhanyagolt pálya!
papifan Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10792
Részletek?

Amúgy véletlenül nem tudod, mi volt a vonalon délelőtt? Minden Keletiből jövő vonat 10-15 perceket késve érkezett Vámosgyörkre, kiv. 522, az rendes volt.
Előzmény: katalinadam (10789)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10791
És ez most, hogy került ide? Pontosításként, a kocsik megfutamodása Herendről 21-én, 23,56-kor történt történt, de az ütközés az 1891 sz. tehervonat végébe már 22--én. 0,05-kor. Így az iratokban - feltehetően mivel az ütközés a súlyosabb és annak csak előzménye volt a kocsik elfutása - 1983. január 22. szerepel a baleset dátumaként.
Előzmény: scamy (10790)
scamy Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10790
1983 jan. 21.
Herend - Veszprém
katalinadam Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10789
Üdv!
IC 504 V43 1001-el gázolt Gödöllőn
manhattani Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10788

"Az egység szétszerelése után abban ép tömítőgyűrűt nem találtak és nem volt a helyén a lengéscsillapító széthúzásakor záródó, az olaj áramlását szabályozó szelep sem. "

...

"Gépészeti téren javasolta a vonatkozó karbantartási utasítások alapján részletes technológiai utasítások kidolgozását, azok betartásának fokozottabb ellenőrzését, ..."

Azért ez annyira MÁVos... Százak bízták az életüket ilyenekre...

ampervadász Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10787

Jól emlékszel, a baleset 1974-ben történt a régi 4-es főúton Kisvárda és Ajak között, egy vállalkozói kisfurgon és a Budapest Expresszt továbbító V43-as között.

A baleset helyszínéül szolgáló átjáróban a mai napig is aktív forgalom zajlik Ajak-Kisvárda között, maga a közút szerepe azonban csökkent, a 80'-as évek elején megépült ugyanis az új 4-es elkerülő szakasz, amely az eddig érintett falvakat, városokat mint pl: Ajak  - Kisvárda - Fényeslitke kihagyja. Azóta is az 1980-ban épült új 4-es szakaszon zajlik a forgalom Ukrajna és Magyarország között.

Előzmény: szv (10618)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10786
Nem jött semmi. :(
Előzmény: m61019andras (10784)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10785
Csak egy újságcikkem van róla a Heves Megyei Néplapból, így nem túl sokat tudok az eseményről, de ezek szerint akár az is lehetett. (A baleset dátuma 1982.08.30.)

Előzmény: nepszeru beci (10783)
m61019andras Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10784

Imre, küldtem egy mailt, megkaptad?

Előzmény: Bárdos Imre (10782)
nepszeru beci Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10783
Ez melyik lenne?Az amikor a páratlan Tokaj (501-es) egy teljes családot pusztított?
Előzmény: Bárdos Imre (10782)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10782
Megnéztem, de sajnos semmit (még!). A nyékládházin kívül egy útátjárós balesetéről tudok a Tokajnak, az 1982-ben volt Hatvanban.
Előzmény: nepszeru beci (10779)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10781
Már megint itt vagyok, hogy kötekedjek: :) Picit figyelmetlenül olvastál, mert a vonat 5. kocsija siklott, de a szerelvény a csak a 7. - 8. kocsik között szakadt szét. Vagyis az 5.-nek besorozott és siklott bisztrókocsi után még 8, összesen 13 kocsiból állt a vonat, ami persze szép teljesítmény a mai IC-k méretéhez képest.

Van egy helyesbítésem is (ukkel, ne figyelj! :) ), mert most vettem észre, hogy egy hibás adat maradt a szövegben. Az 1964-es herceghalmi és az 1975-ös nyékládházi baleset mozdonyvezetője nem ugyanaz a személy volt! Az azonosságot anno egy ma már nyugdíjas Keletis mozdonyvezető barátom mesélte, de a később előkerült ügyiratokból kiderült, hogy rosszul emlékezett. Herceghalmon Jakab Gyula szenvedett balesetet, Nyékládházánál pedig Fekete Gyula, mindketten Keleti Fűtőház létszámából.

Fanoknak itt a szerelvény összeállítás:

kombi Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10780
Felvillant előttem a szajoli baleset is.

A sebesség ott is hasonló volt (113 km/h) csak ott sajnos útban volt az épület, így a sikamlott kocsiknak nem maradt elég hely, hogy kicsúszva lassuljanak le.
nepszeru beci Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10779
Volt a Tokajnak egy másik balesete 1980 tájékán.Egy 40-es kitérőt vett vagy 80-nal,erről mit tudsz Imre?
levaija_84 Creative Commons License 2009.02.15 0 0 10778
Miért ne hinnék? Én 24 éves vagyok, de vannak szüleim akik ezt elmesélték. Egyébként annak az oka kézenfekvő, hogy miért vannak ma kevesebben. Sokkal több autó van, és az országban nagyon sok helyre gyorsabban eljutsz vele mint vonattal. Én például gyűlölök vonaton utazni, hetente 600km-t teszek meg, ez 10-11 óra az életemből. Ugyanez kocsival összesen 5-7 óra, azért nem mindegy.
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.14 0 0 10776
Gyanítom, hogy erre gondolsz:

A „Tokaj baleset”

1975.07.30-án 9:01-kor a V43 1229 psz. géppel továbbított, 13 perc késéssel Nyíregyházára tartó Tokaj expressz (2302 sz. vonat) ötödiknek besorozott MÁV cégjelű Brmo sor. 50 55 85-57 003-7 psz. bisztrókocsija Nyékládháza állomás III. számú (jobb átmenő) fővágányán 118 km/h sebességgel való áthaladás közben, a 4. számú átszelési kitérő „a” végén – az első csúccsal szemben érintett váltón – hátsó forgóvázával kisiklott. A kocsi jobb kitérő irányba terelődött, majd 102 méter út megtétele után a IV. számú vágányban fekvő 6. sz. váltón jobb oldalára dőlt és a vágányon 319 métert csúszott a vonat megállásáig.
A bisztrókocsi siklása következtében az utána sorozott 8 kocsi - a 4. számú kitérő „b” vége után – szintén sikamlottá vált. Ezek cikk-cakkban folytatták útjukat a II. és a IV. vágány felé kitérve, miközben a pálya felépítményét súlyosan roncsolták és kitépték illetve kidöntötték a II. - III. - IV. számú vágányok kezdőpont felőli kijárati jelzőit is. A fellépő erőhatások következtében a vonat a 7. és 8. kocsi között szétszakadt. Részben ennek, részben a mozdonyvezető közreműködésének következtében a vonat befékeződött és 350 méter fékút, a siklás helyétől számított 543 méter megtétele után – elejével a nyílt rakodóval egyvonalban – a szerelvény megállt. Az igen rövid fékút a szerelvény intenzív lassulásának köszönhető, mely meghaladta a gyorsfékkel elérhető legnagyobb mértéket is. Bár a vonat szétszakadása következtében a szerelvény befékeződése igen hamar megkezdődött és a két nagy rántást észlelő mozdonyvezető is azonnal gyorsfékezett, a nagymértékű (16,5 m/sec2) lassulás a siklott és földön vonszolt kocsik fékező hatásának következménye volt. (Érdekességként jegyezzük meg, hogy a vonat mozdonyvezetője ugyanaz a személy volt, aki 1964.12.04-én Herceghalom állomáson kisiklott és felborult az 1301. sz.. vonat V55 011 psz. mozdonyával.)
A mozdonyon maradt 7 kocsi és a leszakadt vonatrész között 80 méter távolság keletkezett. A leszakadt 6 kocsi a pályán cikk-cakkban, kisebb nagyobb mértékben oldalra dőlve és egymásra torlódva helyezkedett el. A járművekben, pályában és a biztosító berendezésben keletkezett kár valamint a helyreállítás költségei együttesen meghaladták az öt millió forintot.
A vonaton utazó 709 személy közül 4-en súlyosan, 28-an könnyebben megsérültek, őket az Országos Mentőszolgálat járművei a miskolci baleseti kórházba szállították.
A baleset jelentős forgalmi zavart okozott. Emőd - Nyékládháza között a forgalmat autóbuszokkal látták el, majd a pálya ideiglenes helyreállítása után Nyékládháza állomás V. – X. vágányának felhasználásával Emőd irányába a jobb vágányon a forgalom 15 órakor, Mezőcsát és Tiszapalkonya felé 17 órakor, Emőd felé a bal vágányon 07.31-én 20 óra 30 perckor megindulhatott.
A baleset idején az időjárás csendes, derült volt, a hőmérő +30 oC-ot mutatott.
A vizsgálat személyi felelőst nem nevezett meg a baleset kapcsán. Megállapításuk szerint a biztosító berendezés kezelésében és a forgalom lebonyolításában sem a forgalmi dolgozók, sem a vonatszemélyzet részéről szabálytalanság nem történt. Az állomás biztosító berendezése és a mozdony vonatbefolyásoló berendezése hibátlanul működött.
A baleset okainak feltárása végett alapos vizsgálatnak vetették alá a miskolci járműjavító üzembe szállított 4 db. és a fiókműhelybe szállított 5 db. kocsit. Különösen fontos volt a fentebb említett psz. bisztrókocsi vizsgálata, melynek az útátjáró és a 4. számú váltó közötti furcsa dülöngéléséről több szemtanú is beszámolt. Ennek forgóvázait a Miskolcon el nem végezhető vizsgálatok céljából a Dunakeszi Járműjavítóba szállították. A 96011 sz. forgóváz vizsgálata során derült fény arra, hogy a 7.-8. csaphelyek közé szerelt hidraulikus lengéscsillapító csak egy irányú, nyomásra működő lengéscsillapítást végzett, amit a próbapadon felvett mérési diagram is bizonyított. Az egység szétszerelése után abban ép tömítőgyűrűt nem találtak és nem volt a helyén a lengéscsillapító széthúzásakor záródó, az olaj áramlását szabályozó szelep sem. A bizottság megítélése szerint a fellépő csillapítóerő csapágyanként mintegy 30 %-al csökkent, így a kocsi futásjósága jelentősen leromlott. A feltárt hiányosságok adódhattak helytelen szerelésből és elhasználódásból is, de önmagukban nem indokolták a kocsi kisiklását.
Vizsgálták a kisiklás körzetében a vasúti pályatestet is. Több, már korábban is ismert - de a baleset időpontjáig még ki nem javított - nem üzem veszélyes pályahibát (síktorzulás, nyomtávhiba, féloldalas süppedés az átjáróban, stb.) ismételten feltártak, ezek azonban kis mértéküknél fogva önmagukban nem voltak alkalmasak a vonat kisiklatására.
A pályában és a járműben fellépő hibák együttesen azonban a körülmények szerencsétlen összejátszása folytán már okai lehettek a balesetnek. A siklás előtti néhány másodpercet a következőképpen rekonstruálták. A 118 km/h sebességgel haladó vonat az útátjáró előtt kb. 210 méterrel áthaladt egy rövid keresztsüppedéses pályaszakaszon. A hibás lengéscsillapítóval futó 5. kocsinál itt bólintó és orsózó mozgást végző szekrénylengés lépett fel. Az útátjáróhoz az adott sebességgel 6,38 sec. alatt érkezett a kocsi, mely idő - a hibás lengéscsillapító miatt - kevés volt ezen mozgás megszüntetésére. Az útátjárón található újabb féloldalas süppedés és nyombővülés csak fokozta a kocsi lengését, melynek hatására az attól 71 méterre lévő 4. számú váltóhoz érkezve a terheletlen hátsó forgóvázába - a kocsi első része volt a bisztrórész, a hátsó része utastér, ahol senki sem tartózkodott - bekötött menetirány szerinti első tengely - a jól záródó csúcssínt látható nyom nélkül átugrotta és ezzel a kocsi, majd a szerelvény egy részének kisiklását okozta.
A balesetvizsgáló bizottság a vizsgálat tapasztalatai alapján tett néhány javaslatot is a közlekedés biztonságának fokozása érdekében.
Gépészeti téren javasolta a vonatkozó karbantartási utasítások alapján részletes technológiai utasítások kidolgozását, azok betartásának fokozottabb ellenőrzését, valamint a személyi felelősség megállapíthatósága érdekében a javítások fokozottabb bizonylatolását. Ezen kívül szükségesnek tartotta a karbantartási színvonal emeléséhez nagyobb pontosságú technikai eszközök beszerzését is.
Pályafenntartási vonatkozásban javasolta a nagy terhelésű vonalszakaszok mérőkocsival történő havonkénti mérését, a mérési eredmények elbírálásának módosítását, az útátjárók átépítését, a fővonalakra vonatkozó vágányzári korlátozások feloldását és az elsárosodott pályaszakaszokból adódó pályahibák megelőzése érdekében a fővonalak gépi rostálását és szükség szerint teherelosztó talajjavító réteg beépítését.
A fentebb ismertetett javaslatok gyakorlatban történő alkalmazásáról nem rendelkezünk információval.

Forrás: MÁV Központ Irattár, (Miskolci Igazgatóság iratai), AF.12572 sz. doboz, 6648/1975 sz. ügyirata.

2007.01.21. Bárdos Imre

Előzmény: abauj (10775)
abauj Creative Commons License 2009.02.14 0 0 10775

Sziasztok!Lenne egy kérdésem. Kb. a 70-es években volt egy nagy baleset Nyékládházán, arról hol lehet megtudni a részleteket? A BME-n láttam a vasutas tanszéken képeket róla.

Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10773
Tőlem nem kell bocsánatot kérned, csak kijavítottam egy tévedést. Tévedni pedig emberi dolog.
Előzmény: szakuator (10763)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10772
Nincs mit!
Előzmény: manhattani (10758)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10771
Bocs, ha félre érthető voltam, de én egy szóval sem állítottam, hogy nem vezethette más a buszt, mint a kijelölt sofőrje, csak annyit írtam, hogy az én (nem túl bőséges) forrásaim ezt nem említik meg. Remélem nincs harag.
Előzmény: Törölt nick (10759)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10770
http://www.koreus.com/video/train-mobylette.html
Tényleg sok az idióta....:)
Előzmény: Soldato (10766)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10769
Ma Szentes állomás várótermében két idősebb vasutassal beszélgettem, akik egy balesetet emlegettek Mártélynál. 1973 nyarára emlékeznek, és egy 324-es által vontatott tehervonat kocsijai siklottak ki. A szakértőktől kérdezem mit tudtok az esetről?
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10768
Nem semmi videók.
Előzmény: M.VIII (10767)
M.VIII Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10767
Nem semmi...

OFF

Nézted a többi videót is? Amikor a mamika ráver a sportmercire a zebrán, mert rádudál...és kipattan a légzsákja... :DD

ON
Előzmény: Soldato (10766)
Soldato Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10766
Előzmény: M.VIII (10765)
M.VIII Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10765
Milyen hülye emberek vannak....
Előzmény: Infós (10764)
Infós Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10764
A motorvonatos agárdi flirtes gázoláshoz találtam:
http://www.langlovagok.hu/html/galeria/2919.shtml
szakuator Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10763
Szia Imre!

Bocsánatot kérek IGAZAD van!! Én kevertem össze a két esetet!! Itt melóban csak emlékezetből próbáltam felidézni az esetet és csak otthon amikor elolvastam a könyvet, jöttem rá, hogy kavarodás van. Ezentúl mindig nálam lesz a könyv, nehogy hülyeségeket írjak!!:-))
Még egyszer SORRY!!
Előzmény: Bárdos Imre (10753)
Infós Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10762
OFF

"De miért van az, hogy te mindenki felettinek tartod magad?"
Kevered.
Ez én vagyok.

ON
Előzmény: Petra-25 (10738)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10761
Ne személyeskedjünk, kérem!
Előzmény: Petra-25 (10760)
Petra-25 Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10760
Szaladj a modihoz, és áruld be! :-) Ahogy már nálad jól bevált gyakorlat!
Előzmény: Törölt nick (10740)
manhattani Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10758

Kösz a pontosítást!

A dolgot a sétafikáló mesélte nekem, úgy látszik, rosszul emlékeztem.

Előzmény: Bárdos Imre (10754)
manhattani Creative Commons License 2009.02.13 0 0 10757
Igen, amit leírtam, már sok éve történt. Akkor nem is volt autó-mozdony csatt, csak a két autó között.
Előzmény: Törölt nick (10749)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10756
Csak, hogy kötekedjek:) A 67-es busz gázolásánál az autóbusz vezetője (régen volt, leírom a nevét is: Hartai Sebestyén, akinek illetékességére a busz vezetésében nem térnek ki a források) a Kresz szabályainak betartásával közlekedett, ám a keresztezés szerencsétlen kialakításának köszönhetően a vasúti pályát már csak akkor láthatta be, ha járművével a síneken volt. Azt is megállapították, hogy miután észlelte a felé robogó vonatot gázadással próbált menekülni a sínekkel, amivel legalább annyit elért, hogy az nem az autóbusz közepét, hanem a farát kapta el. (Így is 8 halott és 17 sérült volt, rossz belegondolni, mi lett volna, ha a kocsi közepébe ütközik a vonat.)

Nagyot hibáztak viszont a vasutasok, mert Rákos állomás forgalmi szolgálattevője nem adott menetjelzést a 414. sz. vonat számára, így sem az állomási váltókezelőt, sem a sorompóőröket nem értesítette a menetről. Bár menetjelzés nélkül közlekedett az állomás I. tornyában szolgálatot teljesítő térfelvigyázó és váltókezelő sem intette le a vonatot, de előcsengetést sem adtak az 1. és 2. sz. sorompóőrök számára. (A baleset az 1. sz. sorompóőrnél történt.) Neki viszont az utasítások szerint az érkező vonat előtt 5 perccel e kellett volna engednie a sorompót akkor is, ha menetjelzést nem kapott róla. Erről viszont megfeledkezett, akkor rohant ki a sorompóhoz, mikor az érkező vonat mozdonyvezetője először "Figyelj!", majd vészsípjelzéseket adott látva a nyitott sorompón áthaladó járműveket.
Előzmény: Törölt nick (10755)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10754
Pici pontosítás: Az esemény Hegyeshalomban volt és nem Győrben, a Keletis gép pedig leakadva a vonatról félreállt valahova, vezetője úgy indult el várost nézni. Miután őt nem találták, a lezárt és kézifékkel rögzített gépet kihúzták, a hegyesi gép kijött alóla a vonatra, a keletist meg visszatolták a helyére, amit az igen nehezen viselt.
Előzmény: manhattani (10709)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10753
Elnézést, hogy bele szólok, de éppen neked köszönhetően én is olvastam az általad idézett könyvet. Ebből és más forrásból is tudom, hogy a baleset pontos dátuma 1960.06.16., de sem ez, sem az egyéb források (korabeli Auto-Motor c. lap és napilapok) sem említenek olyat, hogy a járművet nem a kijelölt gépkocsivezető vezette volna. Bár a könyv és az Auto-Motor éppen ellentétes okot nevez meg a baleset okaként és a másikban leírt magyarázatot lehetetlennek illetve "kacsának"í tartja, az autóbusz vezetőjének kiléte nem volt kérdéses, fel sem merült, hogy nem az igazi sofőr vezette azt. Szerintem össze kevered ezt egy másik balesettel, amelyben tényleg egy "kezdő" autóbusz-vezető vette át társától a jármű vezetését, aki annyira kezdő volt, hogy még jogosítvánnyal sem rendelkezett. Emlékeim szerint FAÜ egyenruhája korábbi kalauzi állásának "maradéka" volt (leszámoláskor nem adta le). Az eseményt én is olvastam a kényben, de nem szkenneltem be, mert számomra nem volt érdekes.
Előzmény: szakuator (10681)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10752
Több ilyen eset volt, bár az általam ismert eseményeknél nem egy kívülálló, hanem gőzösnél a mozdonyfűtő (pl. Fonyód fűtőház, bak áttörés a 411,307-el 1954.11.22.), esetleg a pernyekihúzó munkás (celldömölki fűtőház 421,007 szerkocsija esett a fordítóba,1962.09.26.) működött közre tevékenyen a gép megmozdításában. 1975.10.26-án a kocsirendező ütközött az állomás V. vágányán álló 11 kaviccsal rakott kocsiba az M44 112-el Gyékényesen. 1979.11.28-án pedig a tapolcai fűtőházból "lógott meg" az M40 216 és ütközött az M43 1126 psz. állomási tartalékba. Itt a pletykák szerint valamilyen módon a gépet javító szerelők indították be a mozdonyt jogtalanul, bár az iratok nem egészen ezt tartalmazzák.
Előzmény: kacsa! (10660)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10751

Találgatások helyett:

A Renault megállt az éppen előtte pirosra váltó fénysorompó előtt. Egy másodperccel később nekiütközött a Mecedes Vito, ami belökte a vágányra. Ekkor ereszkedett le a félsorompó a két autó közé. Kellett néhány másodperc ahhoz, hogy a szemtanúk magukhoz térjenek és a hölgy segítségére siessenek. Az is lehet (de ez már csak találgatás), hogy azt várták, saját erejéből száll majd ki a vezető és menekül. Mikor ez nem történt meg, egy férfi rohant az autóhoz, hogy kiszabadítsa az idős hölgyet.

Mindezt látta a mozdonyvezető, aki azonnal gyorsfékezett. Már erősen lecsökkent sebességgel érkezett az útátjáróhoz, kihajolt az ablakon, és kiabált az említett férfinak, hogy meneküljön, mert nem fog megállni addig.

A vonat körülbelül 40 méteren át sodorta maga előtt az autót. Nem a vezető felől történt a második ütközés, ezért a hölgyön nem is látszott komoly sérülés. Még kommunikált is a mentősökel. A kórházba szállítás közben halt meg.

A román sofőr arra hivatkozott, hogy nem működött a fénysorompó. naná, hogy erre hivatkozott, hiszen a rendőrök kiérkezésekor már zavarban volt. De túl sok volt a tanú, aki igazolta a sorompó helyes működését. Na, erre elfelejtett magyarul, és csak németül és románul volt hajlandó megszólalni. De jött egy kamionos, aki tolmácsolt.

A Taurus fűtési csatlásfeje leszakadt, a saroklépcső pedig kifordult, vízszintesen állt ki oldalra. A vonatot még behúzta Kiskunfélegyházára, és ott lecserélték egy Szilire. A gép visszament Ferencvárosba, de közben kecskeméten levágták a kiálló saroklépcsőt, hogy ne szántson bele az útba eső magasperonokba.

Előzmény: Törölt nick (10750)
ZE Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10748
Az "a" autó áll, mögötte érkezik a "b" autó. A "b" belerongyol "a"-ba, az átgurul az átjárón, az érkező mozdony előtt. Egy csattanás volt, amikor "a" belerongyolt "b"-be. Az persze lehetsége, hogy a két autóban tartózkodó személyek közül valaki a két autó ütközésének következményeként elhunyt -- ha erről van szó, akkor vegyük úgy, hogy manhattani ezzel az információval nem rendelkezett.
Előzmény: Rollende Landstrasse (10747)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10747

Ezt most komolyan írtad? Mert viccnek kissé rossz: a vétlen fél meghalt, anélkül, hogy mármit is megbeszélhetett volna bárkivel.

Előzmény: manhattani (10745)
V43 1024 Creative Commons License 2009.02.12 0 0 10746
Nem is tudtam, hogy az M5-ösön van vasúti átjáró:-)
Előzmény: dulla (10741)
manhattani Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10745

Mozdonyon mentünk Szeged felé, amikor hallottuk a rádióban egy vezér még izgalomtól elfúló hangját, aki előtt átlöktek egy személyautót.

Az egyik megállt a tilos fénysorompó előtt, a másik hátulról úgy belement, hogy a mozdonyhoz nagyon közel átlökte az egyvágányú pályán. A lökő meg innen maradt, úgyhogy a vonat ütközés nélkül átment a két jármű között. Gondolom, miután a vonat elment, megbeszélte a két sofőr, hogy kinek a mijébe mit, és mennyire...

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10744
http://rtlhirek.hu/dock/videogallery

Bal oldalt friss videók-->2.oldalon, fent a 4.
Előzmény: Törölt nick (10743)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10743
"...hogy egyik sorompó sem tört el, valamint"

A tvben mutattak érdekes képsorokat. Szerintem a kisbusz nem teljesen hátulról érkezett, hanem szög alatt, bal oldalról, így kivághatta a kis autót a fénysorompó és a szalagkorlát közé, majd a töltésre a szerelvény elé.
Előzmény: sssey (10742)
sssey Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10742

dulla

Azért ennyire nem egyszerű, lásd 100-120-140-es topicot.

Tömören a lényeg: az ütközés még a sorompó lezárása előtt kellett, hogy legyen, hiszen az 1. és az 5. képen egyértelműen látszik, hogy egyik sorompó sem tört el, valamint a vonat már csak kis sebességgel csapta el, csak 30-50 métert tolta maga előtt.

És ekkor merül fel a kérdés, hogy mi történt a két ütközés közötti minimum 30-60 másodperc alatt... (a sorompó záródása + a fékező vonat odaérése)

sssey

dulla Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10741
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/meghalt-a-vonat-ele-taszitott-asszony-kepekkel-210998
Nem szabad közel állni a sorompóhoz.,
Petra-25 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10738
Igazat szólt! De miért van az, hogy te mindenki felettinek tartod magad?
Előzmény: Törölt nick (10736)
cs1014 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10737
Nem kell ahhoz feltétlenül rádió. Pláne nem, ha az elöl ülő fékez.
Vonalismeret, figyelem, szükség esetén az ismert hangjelzések.
Előzmény: manhattani (10711)
ZE Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10735
Köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (10726)
educator Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10734
"Rendőr magánterületen nem sűrűn vitézkedhet (Külön engedély meg felhatalmazás nélkül) . A MÁV terület pedig magánterület..."

Ezt hangoztasd fennhangon, amikor neadjisten kizsebelnek MÁV területen...
Előzmény: Törölt nick (10692)
bárány Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10732
MÁV tulajdonában álló terület <> MÁV által használt terület
Előzmény: Törölt nick (10719)
Remete mh. Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10731
Így van.
Előzmény: division by zero (10729)
sssey Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10730
Köszönöm!
Előzmény: 40 62 001-5 (10705)
division by zero Creative Commons License 2009.02.11 0 0 10729
Azok kerültek Rákoson a Vasló Kft telepére?
Előzmény: Remete mh. (10728)
Remete mh. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10728
A Szobi GV Uba kocsi állományát is ellopták Istvántelekről 1994 (?)-ben...
Előzmény: Törölt nick (10701)
Lee kapitány Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10727

"Tudomásom szerint még életben van a személy!"

Úgylátszik betartotta a (z aláírott) szavát. Nagyon helyes!  :)

Előzmény: klapperes (10703)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10726

Ha a menetrány szerinti első vezetőállás kezelőszervei meghibásodnak.

Kb. igen.

E1. 6.3.3.

Előzmény: YCbCr (10724)
CKD Kombinát Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10725
Köszönöm a helyesbítést.
Előzmény: Gab B. (10721)
YCbCr Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10724
Ha a menetrány szerinti első vezetőállás kezelőszervei meghibásodnak.
Pl.fékezőszelep üzemképtelen?
Előzmény: ZE (10723)
ZE Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10723
Bár itt off, de azért érdekelne, hogy mikor...
Előzmény: Törölt nick (10720)
Gab B. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10721
Vámosgyörk és Hort-Csány között.
Előzmény: CKD Kombinát (10718)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10720

A másik vezetőállásból nem lehet ilyenkor hátrafelé menetet csinálni?

Van eset, amikor az utasítás kifejezetten előírja e módszer alkalmazását.

Előzmény: ZE (10708)
CKD Kombinát Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10718
Az a 80-ason volt, talán Pécel bejáratán...
Előzmény: Infós (10715)
ZE Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10717
Itt a szembeközlekedésre esély nem volt, Rudabányáig üres volt a vonal, visszafelé meg előre került a használható vezetőállás.
Előzmény: Infós (10714)
Infós Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10716
"Ott bárki kóricálhat."
Szüsz?
Előzmény: Albertus (10712)
Infós Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10715
"Az volt a gond, hogy a Szili első vezetőállásáról nem lehetett a gépet vezetni, csak hátulról."
Dízelgépet valahol a 20-ason törtek meg úgy, hogy a vezér hátulról eltalálta a bejáraton álló tehervonat végét. - hátsó vezetőállásról vezetett de elől akkor már senki sem volt.
Előzmény: manhattani (10711)
Infós Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10714
"A másik vezetőállásból nem lehet ilyenkor hátrafelé menetet csinálni?"
Hasonló módon (nem vezetőállásból vezetve) volt egy rendkívüli áthaladás és egy szembeközlekedés, ha jól emlékszem.
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10713

>Ha tolvajt keresnek, a szolgálati főnök nyilván megadja a hozzájárulást.

A Nyugati motorszínben a lebukáskor megadta a hozzájárulást?

Gondolod, hogy kérték?

Előzmény: Albertus (10712)
Albertus Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10712
Na ez nem olyan egyszerű. A MÁV tulajdonában álló terület valóban magánterület. De ez korántsem jelenti azt, hogy ott rendőr nem intézkedhet. Először is: az utasforgalom számára megnyitott terület szinte olyan, mint a közterület. Ott bárki kóricálhat. Az utasforgalom számára meg nem nyitott területen már nem, csak ha a tulajdonos (vagy képviselője) beengedi, vagy ha hatósági személyt arra jogszabály felhatalmaz. Ha tolvajt keresnek, a szolgálati főnök nyilván megadja a hozzájárulást. Ha házkutatási vagy letartóztatási paranccsal érkeznek, valakit bűncselekménynél tetten érnek, akkor pedig jogszabályi felhatalmazás alapján mennek be a magánterületre. Ilyen esetben otthon is köteles vagy beengedni őket.

Előzmény: Törölt nick (10693)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10711

Vezér barátom rádióamatőr, egyszer utasként jött Pest felé, amikor a kalauz csaj megszólította: a vezér bajban van, nem segítene-e neki (látta az arcképeséről, hogy szakmabeli, az meg, hogy valaki mozdonyvezető, látszik az emberen :-) )

Az volt a gond, hogy a Szili első vezetőállásáról nem lehetett a gépet vezetni, csak hátulról. Barátomnál volt a rádiója, még adás-vételi frekvenciát is cserélt, mert a mozdonyrádiónál úgy kell, kerestek egy ott üres frekvenicát, és barátom a hátsó vezetőállásról vezetett, ahogy az elöl ülő és fékező vezér mondta. Baj nélkül el is értek a következő állomásra.

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10710
A kulcs nem az indításhoz kell, hanem a vezetőállás kiválasztásához(KZ kulcs), meg külön a D2-es kinyitásához.A történetből nem tudni, hogy melyik kulcs tört el.
Előzmény: Törölt nick (10706)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10709

Belejutni nem lehet :-)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ... budapesti, naaagy hírű fűtőházi mozdonyvezető, aki levitte a vonatot Győrbe, oszt mivel volt pár órája, befékezte a mozdonyt, lezárta, és a kulccsal a zsebében sétálni indult a városba. Demivelhogy kicsit korábban változott a menetrend, amiről ő elfelejtkezett, a vonatnak akkor kellett volna indulnia, amikor ő még sétafikált.

Gondolom, a győriek megbeszélték a ... fűtőházzal, utána a mozdonyt befékezve lehúzták a vonatról és félretették (több kerék lapos), és a személy győri géppel közlekedett a Keletiig.

A mozdonyvezető visszaérve gépe hűlt helyéhez, a győriekkel értekezve a gépet vigyázzmenetben vitte a Keletibe, ahol Siskának nem épp dicsérő szavai várták.

Előzmény: Törölt nick (10706)
ZE Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10708
A másik vezetőállásból nem lehet ilyenkor hátrafelé menetet csinálni? Ezt komolyan kérdezem, mert anno a 95-ös vonalon volt ilyenhez szerencsém (utasként). A szóló Bz-n nem voltunk sokan, ajtók nyitva, a jv. elöl, információcsere ordibátoros megoldással.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10706
Nem lehet kulcs nélkül beindítani a Bz-t? Csak autóknál működik az, h két kábelt összeérintve beindul?
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10705
Megtörtént Kisterenyén, iktt szilveszterezni mentek el páran..... :-) Keresztapám is részese volt a történetnek.Történt ugyanis, hogy a káli Bz-t este a terenyei szolgálattevő és ha jól tudom vjv elkötötték és lementek vonattal Nagybátonyba boldog új évet kívánni.Addig nem is volt gond, míg visszafelé menet bele nem törték a kulcsot a Bz-be.Viszont az első vonatnak mennie kellett,így keresztapám kigyalogolt terenyére, és megadta az engedélyt-nem éppen szabályosan-az első vonatnak páfalváról terenyére.Az első káli vonat kimaradt....A szolgálattevőt és vjvt kirúgták,kártérítést kell(ett) fizetniük.A mozdonyvezető, aki hazament aludni,a bátonyi szolgálattevő hölgy,keresztapám fegyelmit kapott.........Kb ennyi a történet
Előzmény: sssey (10696)
szakuator Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10704
Szaisztok!

Ha már Kisterenye! Valamikor a 80-as években volt ott egy szembemenesztés. Két tehervonat ütközött össze. A vagonok egymásra torlódtak és egy szép piramist képeztek. Van valakinek erről bővebb infója?
Válaszokat előre is köszönöm.
klapperes Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10703

"(Volt egyszer egy pályás ismerősőm aki sárgamellényben sétálgatott a sínek között és nemely utasokban felmerült az öngyilkossági szándéka. Namost gyorsan ki is hívták a helyi yardot akik igazoltatták az illetőt, majd - biztos ami biztos - aláirattak vele egy nyilatkozatot hogy nem akarja megöngyilkolni magát...)"

Tudomásom szerint még életben van a személy! :-)

Előzmény: Lee kapitány (10695)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10702
Elég sokat tudok, de ez még nem ok arra, hogy ide be is írjam. Majd úgy tíz év múlva.
Előzmény: Törölt nick (10701)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10701
Tudsz valamit?

Moldova is megkérdezte, h mozdonyt loptak-e neki azt mondták, h mozdonyt még nem ,de vagont azt már loptak. Az Akit a mozdony füstje megcsapott című könyvében is írt erről, igaz 1975 óta ez változhatott.
Előzmény: manhattani (10697)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10700
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mozdonyvezető, aki úgy gondolta, hogy kellemesebb egy, a tehervonatába sorozott ülőhelyes kocsiban egy hölggyel foglalkozni, mint mozdonyt vezetni, ezért ez utóbbi foglalatosságot rábízta egy vasútbarátra. Az meg rosszul értelmezte a csoport kijárati jelző mutatta jelzési képet, és rosszkor indult el a tehervonattal. De, úgy emléxem, ebből csak váltófelvágás rendkívüli esemény keletkezett, nagyobb baj csak az lett, hogy a forgalmista bejelentette az esetet, és a vonatszemélyzet páros (triász?) lebukott.
Előzmény: kacsa! (10672)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10699
Szerintem nem sok :-)))
Előzmény: Törölt nick (10693)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10698

>Mettól meddig tart a vasúti terület, mert ha ugye nincs körülhatárolva akkor elvben bőven intézkedhet a közeg.

Ha betonkerítéssel van körülhatárolva, akkor is intézkedhet a közeg! :-)

(Ld. Nyugati motorszín....)

Előzmény: Lee kapitány (10695)
manhattani Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10697

>Vonatot asszem itthon még nem kötöttek el, ...

Rosszul hiszed! :-)

Előzmény: Törölt nick (10683)
sssey Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10696

Rbatka

Néhány éve Kisterenyén is volt hasonló eset (talán szilveszterkor???).

Valaki tud bővebbet, vagy csak UL?

sssey

Előzmény: Rbatka (10691)
Lee kapitány Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10695

Mettól meddig tart a vasúti terület, mert ha ugye nincs körülhatárolva akkor elvben bőven intézkedhet a közeg.

Egyébként nem csak neki kell igazolni magunkat.

Az én profilomban (pályafenntartás) a munkát végzőnek kell magával hordani személyi iratokat, illetve igazolni azt hogy ő dolgozhat az adott területen. (Ez mondjuk kell is ilyen fémgyülytős időkben - plussz hogy ma már mindenféle cég dolgozik a vasúton mindenféle humánerőforrással.)

(Volt egyszer egy pályás ismerősőm aki sárgamellényben sétálgatott a sínek között és nemely utasokban felmerült az öngyilkossági szándéka. Namost gyorsan ki is hívták a helyi yardot akik igazoltatták az illetőt, majd - biztos ami biztos - aláirattak vele egy nyilatkozatot hogy nem akarja megöngyilkolni magát...)

Előzmény: Törölt nick (10692)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10694
Ez LOL, mikro történt és mi lett a vége? Tőserdő nem csak megállóhely? Ha állomás lenne az még ok, beteszik egy félreeső vágányra, de megállóhelyen mi van ha jön egy tehervonat vagy vmi más arra és nem fér el?
Előzmény: Rbatka (10691)
Rbatka Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10691
Lakitelekről kiment éjszaka egy Bz-vel egy mv. és egy jv. Tőserdőbe szórakozni, és elhagyták a kulcsot :/
Előzmény: Remete mh. (10690)
Remete mh. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 10690
1973.II.21.-én 21:30 órakor Dombiratos állomáson (Mezőhegyesi GV) T. M. segédfelvigyázó-vonatvezető engedély és megfelelő felhatalmazás nélkül beindított egy C50 motormozdonyt, majd azzal Kunágotára közlekedett. Ott egy ismerősénél éjfélig szórakozott, majd visszatért Dombiratosra.
Kovisti Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10689
Pedig ez nagyon egyszerű.
1. A mozdonyvezetőnek kényelmetlen ha ott vannak
2. Mivel az elő eset fennáll ezért megmondja nekik, h írásos nyoma marad a menetigazolványban a tevékenységükről, (Mivel utazgatni nincs joguk, csak hivatalból eljárni) amit a felettesük is meg fog tudni.... Így aztán szépen visszamennek és vesznek jegyet, mert nem akarnak maguknak felesleges magyarázkodást. Szerintem :)
Előzmény: Zolas (10688)
Zolas Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10688
Nem is értem, hogy miért bajlódnak a jegyvétellel, mikor utazni akarnak.
Előzmény: educator (10686)
Infós Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10687
"Én trolibuszról hallottam ilyen legendát, (...)"
A garázsban fotóztam annó a pótos részét a 280-asnak.
educator Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10686
F2
16.6.1. Mozdony, motorkocsi továbbá a vezérlőkocsi vezetőállásán az ott szolgálatot végző dolgozókon kívül az alább felsoroltak jogosultak utazni:

g) a fegyveres erők és rendvédelmi szervek tagjai;

E1
10.6. A hatóságok, vagyonvédelmi szervek a mozdonyvezető jelenlétében jogosultak a mozdony átvizsgálására.
10.6.1. A mozdonyvezető köteles a vizsgálatot közremőködve elısegíteni, a vizsgálat előtt a jármővet üzemen kívül helyezni, a vizsgálatot végzőket kísérni és az esetleges veszélyekre figyelmeztetni.
Előzmény: Infós (10680)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10685

Szerintem a helyi ujság tévedett.

Tóni bátyám ugyanis VVK volt egy valóban M62-es gépen, ami egy csabai tolatóst (vagy csak tehervonat?) húzott volna, de valóban Budapest irányába óhajtott a "terrorista" utazgatni.

Tóni bátyám - elmondása szerint - hiába próbálták meggyőzni szerencsétlen embert, hogy ez nem úgy működik mint egy repülőnél, emberkénk nem hallgatott rá(juk) és hajthatatlan maradt.

Még jutalmat is kaptak érte. Az elhárításban nagy jelentősége volt a kocsivizsgáló kalapácsnak is.

Előzmény: 1047 005-2 (10674)
HáBé Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10684
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10683
OFF:

Én trolibuszról hallottam ilyen legendát, h elkötötte egy gyerek az egyik trolit és megindult vele aztán egy kanyarban nem sikerült befordulnia és egy házban állt meg.

Vonatot asszem itthon még nem kötöttek el, de mintha Finnországban történt volna ilyen tavaly mikor egy vasutas miután lekéste a vonatát elkötött egy mozdonyt, h odaérjen a randijára.
Előzmény: szakuator (10681)
akóR Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10682
  Ha nem teszed ide az újságcikket, akkor a ROLA- s nak a verziója az igaz.
Előzmény: 1047 005-2 (10674)
szakuator Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10681
Sziasztok!

Bár itt egy kicsit OFF, de ilyen esetről nekem is van tudomásom, de ott autóbusz volt a főszereplő! ( ezért OFF)! Valamikor az ötvenes években történt az eset! A ferihegyre tartó autóbusz / ha jól emlékszem akkori viszonylat szerint a 193-as/ egy felüljáróról a korlátot áttörve a vasúti töltésre zuhant. Amikor kihalgatták a buszvezetőt, kiderült, hogy nem is ő vezetett hanem egy számára ismeretlen "kolléga" akivel a buszgarázs tartózkodójában találkozott aki azt mondta neki, hogy most még egy másik viszonylaton dolgozik, de nemsokára áthelyezik erre a vonalra és szeretne megismerkedni ezzel a busz tipussal mert a másik vonalon nem ezek jártak. Amikor a rendőrök előállították a jóembert,( mert a helyszinről elszaladt!) kiderült, hogy még jogosítványa sincs viszont ettől függetlenül többször kapták már különböző járatokon vezetés közben!
Bővebben: Tanulságos közlekedési balestetek BM. kiadó 1968
Bocsi, ha egy kicst hosszú voltam :-))
Infós Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10680
Ugyanaz pepitában szerintem. Ha kérik, odaadom. Nincs olyan indok, hogy egyenruhában vagyok a vasút területén vagy hogy éppen dolgozok a munkahelyemen. Éppen erre írtam, hogy az Ommf-et sem lehet ilyen indokkal elhajtani.
És ha már:
Egy rendőr miért ne mehetne fel a mozdonyra? Nincs megjelölve az ajtó vagy környezete ilyen-olyan munkavédelmis piktogramokkal. FOMA? :))
Előzmény: Albertus (10679)
Albertus Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10679
Inkább az a kérdés, hogy miért ne lenne köteles a vasutas dolgozó igazolni magát. Egyszerűen abszurd.
Előzmény: Infós (10675)
Infós Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10678
OFF
"(...), és a robotpilóta kikapcsolását nem jelezte hang és fényjelzés (...)"
Fényjelzés volt akkor is: elaludt a robotpilóta bekapcsolt voltát visszajelző lámpa.

"(...), erről a pilóta nem tudott, (...)"
Az, hogy a botkormány erősebb mozgatására kikapcsolódik a robotpilóta az egy nagyon jó és nagyon hasznos tulajdonság, de a hangjelzés elmaradása valóban kellemetlen tulajdonság, és az oktatások során sem ezen volt a hangsúly.
ON
Előzmény: Törölt nick (10668)
Infós Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10677
De az sokak által ismert. :)
Előzmény: Rollende Landstrasse (10666)
r1232 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10676
Ez egy elég nehezen hihető történet...
Előzmény: Törölt nick (10671)
Infós Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10675
"(...) a MÁV területén nem szokás igazoltatni nem is köteles igazolnia magát, (...)"
Ezzel lehet próbálkozni az Ommf-nél is, de őket sem hatja meg, hogy nincs kéznél irat... Miért nincs?
Előzmény: Törölt nick (10671)
1047 005-2 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10674
"Eszembe jutott még egy eset. Kadét voltam, tehát valamikor 1985 és 1988 között történt. Szeged-Rendezőben a hattyasi útátjáróban várakozott egy Szergely. Felmászott egy ember, aki késsel túszul ejtette a mozdonyvezetőt, hogy így tüntessen a nagymarosi vízlépcső megépítése MELLETT."

A helyi újságban meg M40-es vontatta csabai személyvonatról volt szó és el akarta téríteni Budapestre a vonatot.A kocsiműhelyesek "segítségével" került le a mozdonyról.
Előzmény: Rollende Landstrasse (10669)
1047 005-2 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10673
"Nem tudok ilyen esetről."

Kérdezd meg Sz.F. művezetőt!

"A segédüzemi műhellyel szemben a vágány folytatásában látszik egy kerékpár nyoma a betonban, talán az lehetett. "

Ha az akkori Csúcs műhelyre gondolsz,ott egy Dácsia gurult ki véletlenül.Utána kerültek fel a sínvégekre az akadályok.
Előzmény: Rollende Landstrasse (10665)
kacsa! Creative Commons License 2009.02.09 0 0 10672
Köszönet a hozzászólóknak. Amit akartam, megtudtam... Bár néhányan ahogy elnézem, eltévesztették a házszámot: "Balesetek a MAGYAR VASÚT történelmében" ...
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10671
Egy OFF:
Nem baleset ugyan ,de ha már hülye emberek. A történet szerint a vezér egy isten háta mögötti állomáson állt meg a vonatával, leszállt bement a forgalmi irodába elintézni dolgokat meg kinyújtotta a lábát, majd mikor mennie kellett akkor elindult a mozdony felé, ahol két rendőr állta el az útját, és közölték ,h őt itt és most igazoltatni akarják. Nem volt nála semmilyen irat, hiszen minek, szolgálatban volt egyenruhában a MÁV területén nem szokás igazoltatni nem is köteles igazolnia magát, de a rendőrök csak erősködtek, h igazolja magát különben beviszik. Az, h akkor ki viszi el a vonatot az nem érdekelte őket. A vezér meg látta, h ezek hülyék és neki kell megoldania valahogy a dolgot, úgyhogy miután látta, h meneszthető a vonat mintha csak most jutna eszébe közölte, h ja hát itt a személyim a mozdonyon a táskámban, mindjárt lehozom ,de önök a mozdonyra nem jöhetnek fel, mert tilos illetékteleneket felengedni. Felszállt a mozdonyra elindította és elindult. A két rendőr meg nézték a peronon a távolodó mozdonyt és kiabáltak, h megállni de a vezér úrnak alkalmi süketsége lett és nem hallotta.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10670
Nem semmi történet. Öngyilkosokról hallottam ilyen dolgokat, pl. sokszor megesik ,h vasúti vagy közúti felüljárón vagy hídon próbálkozik aztán sikerül lebeszélni, de le már nem tud jönni ezért a tűzoltóknak kell leszedni ( A Lágymányosi meg Szabadság hídra pl. volt időszak mikor 2-3 havonta menetrendszerűen felmásztak az öngyilkosok) és bizony az eset komolyságától függött ilyenkor, h a rendőrségre vagy Lipótmezőre viszik, h lebeszéljék, és ugye a Lipi azóta bezárt.
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10669
Eszembe jutott még egy eset. Kadét voltam, tehát valamikor 1985 és 1988 között történt. Szeged-Rendezőben a hattyasi útátjáróban várakozott egy Szergely. Felmászott egy ember, aki késsel túszul ejtette a mozdonyvezetőt, hogy így tüntessen a nagymarosi vízlépcső megépítése MELLETT. Jött rendőrség, aztán mentők, végül kiderült, hogy ez utóbbi szerv kompetenciájába tartozik az eset. Kényszerzubbonyban vitték el a túszejtőt.
Előzmény: Törölt nick (10668)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10668
OFF:
Oroszországban volt az eset, a gyerek megrángatta a magassági kormányt és erre kikapcsolt a robotpilóta ill. egyes moduljai, erről a pilóta nem tudott, mert a repülőgép leírásában sem tértek erre ki, és a robotpilóta kikapcsolását nem jelezte hang és fényjelzés ( azóta már jelzi). A gép meredeken zuhant és belenyomta a nyomás a gyereket az ülésbe, így nem tudott kiszállni és persze irányítani sem, a pilóta által mondottak alapján. Az esetet bemutatták a Légikatasztrófák egyik epizódjában.

ON:

Monorierdőnél volt olyan pletyka, h a vezér a kalauznővel trécselt és ezért nem vette észre, h vonat van előtte időben. De ez csak kitaláció volt ,mert mint utóbb kiderült egyik vonaton sem volt nő a kaller és azt is mindenki egybehangzóan állította, h az utastérbe a vezérlőből egy ember szaladt ki ( a vezér volt ,aki kiszaladt és szólt, h ütközni fognak. Valójában azt írta fel, h nyitva maradt a sorompó az egyik útátjáróban.

Előzmény: Rollende Landstrasse (10662)
sansan Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10667
 Az évszámra lehet,hogy nem jól emlékszem.De hatalmas botrány volt.
Előzmény: Rollende Landstrasse (10665)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10666

2001. szeptember 11-én tömegesen fordultak elő ilyen esetek.

Előzmény: Infós (10664)
Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10665
1983-ban tanuló voltam a szegedi fűtőházban. Nem tudok ilyen esetről. Az üvegezett irodát soha nem kellett javítani. A segédüzemi műhellyel szemben a vágány folytatásában látszik egy kerékpár nyoma a betonban, talán az lehetett. De falat nem döntött a mozdony, az biztos.
Előzmény: sansan (10663)
Infós Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10664
félOFF
Ezekben az esetekben nem történt gépátvétel, a kapitány adta át, sőt az orosz terület felettinél ha jól emlékszem, kérte is a gyereket.
A Róna utcairól csak hallottam (olvastam) sajnos, de nem túl sokat.
félON
Előzmény: Rollende Landstrasse (10662)
sansan Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10663

1983-ban  a szegedi fűtőházban a javítás végeztével járatták valamelyik 100-as pupos motorját.

A vezetőállásban 8-10 tanuló szorongott,bár nem jogtalanul.

Soha nem derült ki,hogyan,de egyszer csak elindult a gerjesztés...

Szerencsére a szemben levő üvegezett irodában nem volt senki.

Ha valaki tud erről többet,akkor légyszi írja meg,mert az eggyel felettünk levő osztállyal történt,de hiába faggattuk őket hallgattak mint a sír.

Rollende Landstrasse Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10662

OFF

Még kettő: kilencvenes években valahol oroszország felett a kapitány 13 éves fia vezetett, mindenki meghalt.

A másik magyar: Egy DC-3 zuhant az Erzsébet királyné útja és a Lumumba (ma Róna) utca sarkára. Utasok voltak a pilótafülkében, és a kapitány bravúroskodni akart. Ez 1961-ben történt.

De szálljunk vissza a földre, ON

Előzmény: Infós (10661)
Infós Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10661
félOFF
Csak egyről, de az egy polgári repülés során egy Boeinggel történt. :) / :(
félON
kacsa! Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10660
Sziasztok topiklakók ("Békével jöttem" :) )
Arra lennék kíváncsi, hogy van-e ismeretetek olyan balesetről (továbbá veszélyeztetés és egyebek), amit egy, a vezetőállásra (jogosulatlanul) bejutott személy okozott, akár szándékosan, akár véletlenül? Akár a gőzös időkig visszamenőleg kérem az ezirányú emlékeket feleleveníteni. :)
Köszönettel: Kacsa
Hajoapo Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10659

http://www.fehervarradio.hu/index.php?pg=news_11_37123 

Kikerülte a leeresztett félsorompót - súlyosan megsérült a Daewoo sofőrje 2009. 02. 08 14:23:51

Súlyos sérüléseket szenvedett az a férfi, aki autójával, a félsorompót kikerülve, a sínekre hajtott Agárdnál, s összeütközött egy motorvonattal - értesült a HavariaPress.

Vasárnap délután egy órakor történt a baleset, a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, Agárdnál, egy vasúti átjáróban. Az 52 éves magyaralmási férfi a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva, a leeresztett félsorompót kikerülve hajtott a sínekre az Agárd és Dinnyés között. A főváros felől Fehérvárra tartó FLIRT motorvonat elsodorta az autót, mely a szomszédos sínpárra zuhant. A Daewoo vezetője súlyosan megsérült a balesetben, a mentők a fehérvári kórházba szállították. A vonaton senki sem szenvedett sérülést. A műszaki mentés és a helyszínelés idején állt a vasúti forgalom az érintett szakaszon. Két órakor befejeződött a helyszínelés, de továbbra is jelentős késésekre lehet számítani a vasútvonalon.

Nagy az Isten állatkertje!

Szigorítana kell a fényjelzőkészülék és a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívülhagyók büntetését:

• ha ez az első alkalom, akkor vezetői engedélyét legalább három évre bevonni (és ezzel együtt újabb, szigorított KRESZ vizsgára, illetve PÁV vizsgára kötelezni;
  • második alkalommal az közúti járművezetéstől végleg eltiltani.

Az ilyen ember ön- és közveszélyes!

v431185 Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10658
Egy üres FS ?Rxmms? kocsinak elege lett a tartalék és a rakott kocsik közti "nyomorgásból" és kilépett visszatolás közben.
Előzmény: Cheew (10654)
HáBé Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10657

Kisiklás és beletolatás volt már, nem is egy. Idegen járművel ütközés valóban nem volt még.

Előzmény: szanthoa (10656)
szanthoa Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10656
Ez a típus "premiere"?
Előzmény: HáBé (10655)
HáBé Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10655

A 4514-es ma szgk-val Gárdonynál. 5341 010+015.

:-(

HB

Cheew Creative Commons License 2009.02.08 0 0 10654

Sziasztok!

Valaki tud a tegnapi Fradiban történt siklásról? Én csak vonatablakból láttam  a segélykocsit+Púpost, és sok sárgamellényes nézegette a vágányt, nyomtávmérést végeztek éppen amikor elhaladtunk mellettük. Odébb egy Szöcske állt 2 tartályvagonnal, gondolom ebben a szerelvényben történt a siklás, mert mögötte álltak az emberkék.

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10653
Kemény.
Előzmény: Törölt nick (10651)
M41-2314 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10652

A V43-1362 volt, tüzifát szállító Mercedes kisteherautót ütött el.

Előzmény: Sabee Gigant (10650)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10651
Igen,azt.
Előzmény: Törölt nick (10649)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10650
Valamelyik miskolci Bézé volt?
Előzmény: Sabee Gigant (10648)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10649
épp Én vezettem azt a tehervonatot

Mármint amelyikbe a személy belement?
Előzmény: Törölt nick (10647)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.02.07 0 0 10648
Tiszaújvárosból Miskolc felé közlekedő személyvonat elé hajtott egy teherautó a Sajószögednél lévő vasúti átjáróban szombaton délután.

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/vasutbaleset-sajoszogednel/cn/news-20090207-02180841
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10647
Ez igy igaz.Jó ember volt!Sajna,épp Én vezettem azt a tehervonatot.Nagyon szörnyű nap volt.Nagyon...!Gábor,nyugodj békében!
Előzmény: MÁV alkalmazott (10646)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10646
Szia!

Igen :((

9438 EUREGIO 1116,017-3 Varga Gábor Gv.

Egyik legjobb szakember akivel valaha is találkoztam...

Üdv
Előzmény: m41 2197 (10644)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10645
Igen. 2 éve történt a szőnyi baleset...
Előzmény: m41 2197 (10644)
m41 2197 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10644
Szerintem Szőny!
Előzmény: Rbatka (10643)
Rbatka Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10643
Ez most épp melyik baleset? :(
Előzmény: nepszeru beci (10642)
nepszeru beci Creative Commons License 2009.02.06 0 0 10642
Egy szomorú baleset évfordulójára.
(ez esetben nem hinném,hogy a kép készítője megharagudna,hogy ezt a képet feltettem)
educator Creative Commons License 2009.02.05 0 0 10641
Bocs, félrenéztem.
Előzmény: educator (10640)
educator Creative Commons License 2009.02.05 0 0 10640
Arra azért kissé sűrűbb a forgalom a három vágányon.
Előzmény: Ízirájder (10639)
Ízirájder Creative Commons License 2009.02.05 0 0 10639
tipikus: van fénysorompó, végtelenségig belátható a pálya, napi 2 vonatpár közlekedik, de mégis sikerül eltrafálni a vonatot
http://www.delmagyar.hu/_kepgaleria.php?gid=2007032&kid=2204237
ROCOman Creative Commons License 2009.01.29 0 0 10638
Embert gázolt a vonat Budapesten: itt.
HáBé Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10637
A 4618-as irreálisan hangzik, de a 4521 jogos.
Előzmény: Sabee Gigant (10636)
Sabee Gigant Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10636
Akkor ezért ír a Vonatinfó a 4618-ra Albertfalván +110'-et? 4521 is +35' Kelenföldön.
Előzmény: HáBé (10633)
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10635
40 62 001-5 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10634
Tegnap síntörés volt Kőbánya-felsőn....Csak egy kis ízelítő, min jártak a vonatok
HáBé Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10633
A 4233-as gázolt Kelenföld bejárata előtt.
dulla Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10632
Az tény. hogy a lépcső mellett történt az eset és az is sajnos, hogy a vonat elindulása után lépett le a sérül. A vonat 17,32-kor indult a és Sorútra 17,44-kor érkezett elég gyors volt az intézkedés. 12 perc sok vagy kevés? Szerintem optimális és elég gyors volt.
Előzmény: sssey (10631)
sssey Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10631

dulla

Minden személyi sérüléses balesetet a Rendőrség is helyszínel és vizsgál ezért volt szükséges az "érintett" szerelvény megvizsgálására. Mivel az érintettség az indulás után derült ki így útközben kellett elvégezni a vizsgálatot.

Ezt nem is vontam kétségbe, sokkal inkább azért ütötte meg a fülemet, hogy csak ott sikerült megállítani.

Egyébként KöKi-n ,ajdnem a gyalogosfelüljáró alatt történt az eset.

sssey

Előzmény: dulla (10630)
dulla Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10630
Minden személyi sérüléses balesetet a Rendőrség is helyszínel és vizsgál ezért volt szükséges az "érintett" szerelvény megvizsgálására. Mivel az érintettség az indulás után derült ki így útközben kellett elvégezni a vizsgálatot.
Előzmény: sssey (10626)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10629
És milyen igaz... Sejtettem, hogy valamibe nem gondoltam bele...
Előzmény: Infós (10628)
Infós Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10628
"Vasutas nem látta, akkor miért kell a vonatot visszatartani?"
Sajnos a vonat alja attól függetlenül szennyeződik a csonkolástól, hogy azt látta-e vasutas. Érdemes megnézni, hogy van-e az alján oda nem illő rész, amit a mentők vagy a hatóság valamelyik képviselője el kell hogy távolítson. Már bocsánat a fogalmazásért, de ha egyes részeket sikerült begyűrnie, nem kéne szétkenni a teljes útvonalon csak azért, hogy hamarabb hazaérjenek az emberek.
Előzmény: Törölt nick (10627)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10627
Vasutas nem látta, akkor miért kell a vonatot visszatartani? Elég, ha egy-két utast leszállítanak, azokat, akik tanúskodni tudnak. Nem? Tudom én, hogy ez szabályozva van, de akkor sem logikus.
Előzmény: sssey (10626)
sssey Creative Commons License 2009.01.28 0 0 10626

Ma félfüllel hallottam egy beszélgetést a vonaton:

A lényege az volt, hogy múlt hét csütörtökön KöKi-n egy kunszentmiklósi vonatból indulás után szállt le egy tizenéves (talán 12?) lány, aminek következtében lábát vagy lábait veszítette.

A probléma csupán annyi volt, hogy ezt vasutas nem látta, a sérültet a takarítók látták meg és értesítették az illetékeseket.

A vonatot csak Soroksári út-on tudták visszatartani a rendőrök utasítására.

Több részletet nem hallottam, de tény, hogy KöKi 2. vágányán nem túl régi meszelés van.

sssey

M41 2143 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10625

Ja tényleg.

Félregépeltem. Köszi a pontosítást.

Előzmény: Bazsi75 (10623)
Nohabf Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10624

No akkor kérdőjel helyett felkiáltójel  a gázolásnál:

Tragikus gázolás a ferencvárosi pályaudvaron

2009. január 27. 11:42 | Forrás: MTI

Halálra gázoltak egy férfit a fővárosban a ferencvárosi pályaudvar egyik tolatóvágányán kedd reggel - mondta el Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.
A baleset körülményei egyelőre nem tisztázottak, az ügyben a vizsgálatot a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai végzik.
Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke azt mondta, hogy a balesetről egy utas tájékoztatta a pályaudvar forgalomirányítóját, a vasúttársaság munkatársai ezt követően értesítették a mentőket.

Előzmény: Nohabf (10622)
Bazsi75 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10623
909-656-910

909-655-910
Előzmény: M41 2143 (10621)
Nohabf Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10622

Az M5-ös híd közelében az egyik csonkában volt a gázolás(?).

Azért írtam kérdőjelesen mert még nem tudni hogy a vonatból esett ki az áldozat vagy más oka volt.

Előzmény: SÜNÖCSKe (10614)
M41 2143 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10621

"A HÉV pályaszáma 910-656?-911 volt ha jól emlékszem"

909-656-910 vagy 911-656-912 lehetett.

Előzmény: Cheew (10599)
HáBé Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10620

Nembaj.

Dobjon meg maga egy emillel, mert van egy kompromitáló fotóm, ahogy a világ közepén valami rézgumót nyomkod'.

:-)

Előbb-utóbb csak előásom a nyári elmaradásaimat...

Előzmény: szv (10619)
szv Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10619
Na időpont naggyábol jó, gép V43. Budapest expressz volt az egyik fél.
Előzmény: szv (10618)
szv Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10618
Ja, igazad van. Az biztos később volt.... De volt ott egy olyan is, a régi 4-es ut keresztezésénél. Ott is hárman haltak meg.
Előzmény: HáBé (10617)
HáBé Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10617

Pálinkásat!

1974-ben még nem történhetett semmi balesemény a V63 04x-el.

HB

Előzmény: szv (10616)
szv Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10616
V63 04Xvolt, versenyeztek a vonattal, és az átjáróban döntetlen lett. Én is csak onnan tudom, hogy ismerem a mozdonyvezetőt. De már vagy nyolc éve mondta.
Előzmény: Levi12 (10615)
Levi12 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10615

a hétvégén egy régi balesetről hallottam, ami 1974-ben történt Kisvárda és Ajak között, sokat nem tudok róla, csak annyit, hogy talán hárman haltak meg benne. erről tud valaki bővebb információt?

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.01.27 0 0 10614
Ferencvárosban állítólag gázolás volt reggel. Mi hír róla?
95 55 2241 152-4 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10612
De lehet,hogy"94"-ben volt.
Előzmény: 95 55 2241 152-4 (10611)
95 55 2241 152-4 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10611
"95"-ben 1360 volt ma 2360.
Előzmény: Törölt nick (10608)
educator Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10610
Melyik szajoli balesetben?
Egyébként itt a bal oldalon a kereső segít :)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10609
V43 1360
Nohabf Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10607

Jó kérdés,gondolom frontérzékeny volt a sofőr és nem figyelt eléggé.......

A viccet félretéve  a mai napig nem értem hogy egyes sofőrök miért nem tudják felfogni hogy a vonat erősebb....

Előzmény: Törölt nick (10606)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 10606
Eben az esetben mit fed az a szó, hogy frontálisan?
Előzmény: Nohabf (10605)
Nohabf Creative Commons License 2009.01.25 0 0 10605
Cheew Creative Commons License 2009.01.24 0 0 10604

Sziasztok!

Egy pontos dátum sokat segíthetne, az alapján már ellehet indulni a sajtó anyagban. Már érdeklődtem a BKV-s ismerősőmnél, talán, ha megtudok valamit

megírom.

Üdv.

Előzmény: manhattani (10603)
manhattani Creative Commons License 2009.01.24 0 0 10603
Ifjúkoromban láttam erről a híradást az Esti Hírlapban. Arra emléxem, hogy kimentek a vonalra, biztos a kukorica is, és emléxem, hogy a fényképen héves Bobó mozdony volt, azzal mentek.
Előzmény: Cheew (10601)
Vendégsín Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10602
itt a szóbeszéd szerint egy ilyen HÉV-es tehervonattal megálltak és kukoricát loptak, de a szerelvény elszabadult

Nem szóbeszéd, hanem valóban megtörtént esemény volt, valamikor, a 70-es évek második felében talán.
Előzmény: Cheew (10601)
Cheew Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10601

Szia!

már megtettem 4 évvel ezelőtt, akkor nem válaszolt senki :(

2005.03.06 20:26:25 3211 hozzászólásban.

Erről a kukorica lopós történetről is kérdeztem akkortájt íme itt a hozzászólás 2005.03.06 19:09:16 (3209)

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mesélték régebben az öregek, hogy van egy egy vágányú szakasz Kerepestarcsakórház és Ilonatelep között ami Csömör felé megy. Engem az érdekelne, hogy itt a szóbeszéd szerint egy ilyen HÉV-es tehervonattal megálltak és kukoricát loptak, de a szerelvény elszabadult aztán Csömör felé vette az irányt. És csak egy  MIX vagy MVIII-PXV hév szerelvénnyel tudták csak megállítani, amit a csömöriek amúgy csak "csinosnak" becéztek. Erről valaki tud valami konrétat?

Üdv.

Előzmény: Infós (10600)
Infós Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10600
Kérdezd meg a hévesben, hátha. :)
Előzmény: Cheew (10599)
Cheew Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10599

Jut eszembe, ha már ilyen HÉV-es baleseteknél tartunk, akkor arról esetleg tud valaki valamit, ami kb '86-'88 között lehetett Cinkotán? A Csömörről jövő HÉV-vel az Örs felé haladtunk, amikor is elhagyva Cinkotán az utolsó kitérőt Mátyásföld-Alsó felé, az utolsó kocsiknak valahogy aláváltottak, és szépen megbillent az oldalára egy kicsit. Mi a nagyapámmal a középső kocsiban ültünk, de az utolsó kocsiban ülőknek sem lett semmi baja. A HÉV pályaszáma 910-656?-911 volt ha jól emlékszem.

Az Imrétől már kérdeztem, ő nem hallott, látott erről még semmit. Hátha valaki.

Üdv.

Előzmény: Cheew (10598)
Cheew Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10598

Sziasztok!

Hoppá! Na erre én is kíváncsi vagyok, már régebben az Imrét is kérdeztem erről.

Előzmény: division by zero (10597)
division by zero Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10597
Elveszett vágányos topicban.
Ha jól tudom Csömör környékéről gurult el egy tehervonat, mert a személyzet leszállt kukoricát lopni, remélem majd Bárdos Imre beírja a pontos adatokat.
Előzmény: Törölt nick (10596)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10596
Miért, hol találtad? / Mi ez?
Előzmény: division by zero (10594)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10595
http://beol.hu/cikk/206029

Itt vajon mi történhetett? Ha a busz ment neki akkor annak biztos nyoma maradt ha félig leengedett állapotban volt akkor mi történhetett?

division by zero Creative Commons License 2009.01.23 0 0 10594
Ez gondolom eredetileg ide lett szánva.
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10592
Köszi! Hátha kiderül idővel!
Előzmény: Törölt nick (10588)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10591
Köszi, akkor jól tudta, akitől az infót kaptam.
Előzmény: m61-008 maki (10589)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10590
Ismerem a cikket meg a balesetet is. A két gőzös a 411,046 és a 424,134, előbbi a 1099, utóbbi a 2866-os gépe. De azért köszönöm! :)
Előzmény: Remete mh. (10587)
m61-008 maki Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10589
A 019 volt az utolsó sima oldalfalú.
Előzmény: Bárdos Imre (10586)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10588
Nekem ugy rémlik hogy ez a Kelebiai vonalon volt.Dömsödön,vagy Délegyházán.
Előzmény: Cheew (10580)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10587
Gyorsan átlapoztam az 1965 évi VASÚT újságot, de csak egy balesetről tesznek említést, 1965.IV.10.-én Pincehely állomáson az 1099 és 2866 sz. vonatok összeütköztek. Van egy apró kép, Truman és Bivaly kéményoldalaikkal összeütközött...
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10586
Tényleg, az Luganszk! (Nem jöttem rá!) Elég alacsony sorozatú lehet, mert még sima az oldala. (Talán 19-20 között volt a váltás, de ez nem biztos.)
Előzmény: rg7 (10584)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10585
Akkor lehet ez volt az első hivatalos törésteszt. :)
Előzmény: rg7 (10584)
rg7 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10584
Erre még a fővizsgajel sincs felfestve, egyedül az L utal Luganszkra.
Előzmény: Bárdos Imre (10582)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10583
A KGB még mindig jelen van és űzi felforgató tevékenységét. :)
Előzmény: M41-2153 (10581)
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10582
Én sajnos nem mondom meg, mert az első olyan baleset, amiről biztosan tudom, hogy az egyik résztvevője Szergej volt, 1966.01.23-án történt Abonyban, és az egy horzsolódás volt. :(
Előzmény: Cheew (10580)
M41-2153 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10581
Cheew Creative Commons License 2009.01.17 0 0 10580

Sziasztok!

Az Imre majd biztos megmondja, hogy ez mikor történt, a Vasút c. "A vasutas dolgozók gazdasági és műszaki lapja"  1965. 10. számában találtam a képet.

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 10579
eric35 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 10578
Egy kérdésem volna:
úgy hallottam,még valamikor a kilencvenes években Rétszilas és Nagykarácsony között ütközött egy fekve maradt Bz és a segélyezésére induló Dácsia.Arra volnék kíváncsi,pontosan mi történt,hol,és mely járművek voltak érintettek az esetben.
BCmot Creative Commons License 2009.01.13 0 0 10577
1965-ben Vönöcknél melyik gép sérült és hogyan?
bahnhof Creative Commons License 2009.01.12 0 0 10576
Kornel006 Creative Commons License 2009.01.10 0 0 10575
Ezer kössz, csak azért érdekel mert nagyszüleim ismerték az áldozatokat és mondták hogy az akkor 7 éves gyerek 6 évet kómában volt mielőtt meghalt... Kössz még1-szer amúgy zsír oldal.
Előzmény: SÜNÖCSKe (10565)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.10 0 0 10574
Ott mintha graffitisekről hallottam volna...
Előzmény: Zolcsi67 (10571)
Zolcsi67 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10573
A Debrecen topicban olvastam először, ott ezt írták. A szerdai meg egy kicsit felborította az esti hazamenetelemet. :-(
Előzmény: szv (10572)
szv Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10572
Előzmények.....................
Előzmény: Zolcsi67 (10571)
Zolcsi67 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10571
Városliget elágazás közelében, az M3-as bevezető felüljárója alatt. Szerda délután egymás után két gázolás volt ott. :-(((
Előzmény: Törölt nick (10568)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10570
Akkor téves, bocsánat! Köszönöm a helyesbítést!
Előzmény: MÁV alkalmazott (10569)
MÁV alkalmazott Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10569
6206-os gázolt nem a Kamilla
Előzmény: Törölt nick (10568)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10568
És, ha ez nem lenne elég! Gázolt a Kamilla IC, valahol a 100a-n, mert minden vonat 20-30 perecet késik. Néhány személyvonat lemondva, helyettük a "zónázók" állnak meg minden ferde fánál.
Előzmény: M40-109 (10566)
dennisthemenace Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10567
Bocs,de csak most olvastam ezt;egy Kanadaban kamionoskent dolgozo baratom nekem is kuldott par kepet errol.Szerinte az tortent,hogy egy zoldfulu sofor uton volt valahova es tulment a lehajton. A vasuti toltesrol azt hitte,hogy csak egy rezsu es fel akart ra kapatni lenduletbol,mert az utat sejtette mogotte,ahova le kellett volna fordulnia.A baratom szerint az o ceguknel korbe is adta a fonok,hogy tanuljanak az esetbol...
Előzmény: v431185 (10428)
M40-109 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10566
Valaki öngyilkos lett a Nyugatinál, 3/4 órája áll a forgalom. Tudtok részleteket?
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10565
1997. február 8.

Ajánlom figyelmedbe: lococlub.try.hu

Én is onnan szedtem elő, beírtam a sorozathoz, hogy M41 (először Bz-vel próbálkoztam, aztán rájöttem, hogy Csörgők is járnak arrafelé nagy számban). :)
Előzmény: Kornel006 (10564)
Kornel006 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 10564
Üdv! Nem tud valaki valami részletet vagy linket egy 90-es évekbeli balesetről? Annyit tudok, hogy a 92-es vonalon, Barcika-alsó mellett történt, egy autót gázolt a személy és meghalt 2 ember.
95 55 2241 152-4 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 10563

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/2841.shtml

Erröl tud-e valaki valamit.

Ez már nem az első a multkor is volt valami kocsitűz abba a térségbe!

sörösgigant Creative Commons License 2009.01.07 0 0 10562
Az M62 126-os balesetének több folyománya is volt:a VBO és egyéb fotókon a v,fülke helyén levő romhalmazon látszódott 1-2 aktkép maradéka,emiatt az összes BEO gépről lekellett szedni a képeket ill a műhelyben szó szerint "lebarmolták"róluk! A balesetet szenvedett kolléga bement v.beutalták belszolgálatba ,de akkori elmondása szerint elment a kedve a száguldozástól.A baleset oka az átépítés miatt akkor kikapcsolt bizber helyett gyalogbakter volt és az ottáló tehervonat vége határon kívül maradt,a bakter kulcsolt vágány utat,és a gép jobb oldala a vonat bal sarkába vágódott.A vezérazért ugrott át a bal oldalra a vezetőszék a mennyezetbe préselődött be.Későn is vehette észre,az akkori világítási viszonyok[no halogén],bár a BEO gépeken a felső reflektorban is jó nagy izzók voltak.Mi "pórok akik nem voltunk bent se a pártba,es kisz s egyéb bűnszervezetekben a táskában volt saját nagy izzónk,mert muszáj volt látni és aKN ,UD,PS-TSZ Szergejeken a világítás csapni való volt.Az álló vonat,pedig ha jóltévedek a 83601v atolatós volt a mv,pedig a TM ma már nyugdíjas kolléga.  
Nohabf Creative Commons License 2009.01.07 0 0 10561
Sebaj azért köszi!
Előzmény: sörösgigant (10560)
sörösgigant Creative Commons License 2009.01.07 0 0 10560
Hát a fene se emlékszik rá,az biztos hogy a 2o-as,18-as nem,de v.melyik teheres iván is ott volt!
Előzmény: Nohabf (10558)
V43 1024 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 10559
:-)))
Előzmény: Bárdos Imre (10553)
Nohabf Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10558

Van arról infó hogy melyik Nohabnak jutott a mentőakció?

Kíváncsi lennék rá.

Előzmény: sörösgigant (10557)
sörösgigant Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10557
Ha érdekel valakit:M40-106,KN fth.a déli fordítóról való lejáráskor,a ,,hosszú felével,,1985 12hó 25-én kb 00 20h-kor 3 tengellyel avágány mellé lépett.Keresztirányban kb 20fokban megdőlt.1 m61-es segítségével+saját erővel kb 3 30-kor húzták vissza a fordítóra.A gázolaj tartály a műveletek közben 40cm hosszan felhasadt,és cca 2800l üzemanyag a korongmedencébe,majd onnét a csatornába ömlött.
james 36 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10556
Ez jó.
Eszembe se jutott.
Előzmény: Törölt nick (10551)
sörösgigant Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10555
Bocs,de nem olvastam végig az összes kommentet,és előttem már helyesbítettek!
Előzmény: Remete mh. (10522)
sörösgigant Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10554
BÚÉK mindenkinek!Az M62-126-rol az infódd több ponton téves!!Helyesen:a vonat 14851[kanizsai postavonat]1983 nyara óta a tehervonatok min.5számjegyűek!
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10553
Elküldtem
Előzmény: V43 1024 (10547)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10552
Nemár... :)))
Előzmény: Törölt nick (10551)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10551

Á! Dehogy!

Guruló szénaboglya és gőzmozdony már ritkán találkozik - tehát semmi tűzveszély. :)

Előzmény: james 36 (10548)
james 36 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10550
Élmény volt olvasni.
Köszi.
Előzmény: vasutTOM (10544)
james 36 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10549
A "gurító" történetével kapcsolatban kaptam a mail-t.
Ha, valaki kiegészítené, megerősítené, nagyon megköszönném.

Szevasz James!
Azt a gőzmozdonyt amelyik a ferencvárosi oldal felé borult le azt két
harckocsival, tankkal húzták vissza a töltés tetejéig.
Onnan emelte vissza a daru. Saját szememmel láttam.
Üdv Gyula
james 36 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10548

Talán még most is aktuális?
V43 1024 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 10547

"a gép eleje, mint azt fotók is tanúsítják, teljesen összetört,"

Imre, elkérhetném ezeket a képeket. Előre is köszi!

Előzmény: Bárdos Imre (10524)
james 36 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10546

Szemléltető rajz
a vasúti balesetek megelőzése érdekében.
james 36 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10545

Egy kis olvasni való,
talán valakinek érdekes.
vasutTOM Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10544

A nyelvezettel kapcsolatban. A veszprémi állomások történetét kutatván a következő írást találtam:

"A veszprémi gőzsikló!
Rendőrhatóságunkhoz!

(Felháborodás a vonatsiklások miatt. „Veszprémi Hírek” 1897.01.03.)

1896. Saját külön viczinális gőzkisiklónk.
A veszprém-győri viczinális alkotás szép reményekre jogosító módon nyittatott meg, hogy dísszel és nagy bankettel, közhatóságaink képviselőinek jelenlétében, deczember hó 15-én. És átadatott vala az előzetes műtanrendőri bejárás foganatba vétele után decz. hó 16-án a közönség forgalmának. De viczinálisunk egyet gondolván még azon napján oly módon próbálta megczáfolni nagyhírű tchnikusok és műtanrendőrök megnyugtató tudományát még az napon – a forgalomnak átadás napján – kiugrott „először”(!), de mint alább látjuk nem utoljára, gyarló földi pályafutása vágányaiból.
Szerencsére nagyobb baj ugyanakkor nem történt, habár a kis machináció meredek töltés felett merészelt kilépni reáerőszakolt pályafutásából.

A második kisiklás:
Viczinálisunk hámból kiugrott lovacskája csak felfordulván, de ki nem múlván, deczember 16-án még az napon az istrángok közé visszaemeltetett és így újra befogatván vígan pöfékelve újból mozogni kezdett és szállította továbbra is az elbizakodott, avagy életunt vakmerő turistákat Veszprémtől-Veszprémig.
Mígnem deczember 28-án megint megunván a nagyon is becsületes rendes kerékvágást, most már le a völgynek vakmerő iramban vágta földhöz magát a város erdei merész kanyarulatnál, elragadván kocsisát. A vonat most csak szerencsére tehervonat volt és arról az ugrásra eleve jól begyakorolt és mindig kész gépész és vonatvezető kellő időben leugrottak. Így történt tehát, hogy ez a siklás minden nagyobb szerencsétlenség nélkül, csakis a pályatestben és a mozdonyban okozott nagyobb károkat, nomeg szegény Volf kalauz – városunk elszánt szülötte – ütött be fejével egy pár újnyi vastag ablaküveget, szerencséjére vasból lévő, bátor feje keményebb lévén amaz üvegtábláknál.
A lovacska most már azonban csakugyan megdöglött és még most is 3 nap óta ott fekszik elnyújtott végtagokkal a meredek töltés oldalán.

Harmadik siklás:
A győr-veszprémi vonalon „szél” szárnyán rohanó segély-vonat amint lóhalálában sietve Zirczről, hitelbevett töltésén döglődő pajtásának segítségére a jutasi puszta alatt úgy siklott ki, hogy amíg a mentőkocsi mozdonya jobbra, addig a szerkocsija balra átot csinált.
Ez így egy merész „kanyarotty”-al keresztbe állott a már régi szilárd töltésű váltói között, decz. 28-án d.u. 3 órakor, - ó mávi rémület! – a fél 5-kor berobogó gráczi vonat elé.
A környékről összesereglett emberek segítségével a kisiklott mozdonyt a töltés mellé lökték. Az állomásfőnök pedig szokott barátságos vidám mosolygásával szalutálva fogadta a fél 5-i személyvonatot.”

Előzmény: SÜNÖCSKe (10540)
BCmot Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10543

Köszi szépen!

Még a 64-es répcelaki és a 65-ös vönöcki baleset érdekelne. Meg ami még esetleg ezen a vonalon történt! Előre is köszönöm!

Előzmény: wrn30601 (10539)
RhB Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10542

Pedig van, ami itt is volt már... (Keress rá a "gurító" szóra!)

Előzmény: trancegod (10535)
Infós Creative Commons License 2009.01.05 0 0 10541
És nem kisikamlott, pedig befejezett múlt, vagy mi a fene... :-)
Előzmény: SÜNÖCSKe (10540)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2009.01.04 0 0 10540
Tetszik a cikk nyelvezete :)
Előzmény: wrn30601 (10539)
wrn30601 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 10539
Vasvármegye című napilap 1898.05.26.-i száma:

„F. hó 23.-án délelőtt 4 órakor a Niczkről Kenyeri felé haladó 17. sz. nagy tehermozdony a Rába hídon átjövet 23 üres kavics-kocsival együtt egy erős kanyarodásnál a védtöltésen áthaladva a kenyeri határában egy 5 méter magas töltésről kisiklott. A mozdony belefúródott a puha töltés oldalába , a szerkocsi lezuhant a mélységbe. Szerencsére, emberéletben kár nem esett, ami Dietrich József mozdonyvezető éberségének köszönhető. Ezen kavics-vonat a czenki cukorgyár iparvágányára hordott kavicsot a királykuti bányából. Szerencse az is, hogy a fél órával előbb arra áthaladt vegyes-vonattal nem történt ez a baleset, mert ezen vonat mindenestül a mélységbe zuhant volna. Pár napi munkába kerül, míg a pálya helyreállítható lesz, mert a nehéz mozdony kiemelése erős feladat.”
Előzmény: BCmot (10538)
BCmot Creative Commons License 2009.01.04 0 0 10538

Hello!

1898 Nick. Ki mit tud róla?

sansan Creative Commons License 2009.01.04 0 0 10537

A 80-as évek második felében a fradiban dolgoztam,előfordult ,hogy megnyomták szergejjel a földkúpot.

Álltalában friss föld volt a vágányok végén,mert annyiszor átmozgatták.

Akkoriban a 400-as nevű szállón laktam két mozdonyvezetővel és sajnos ezeknek az embereknek bizonytalan hátországuk,otthonhagyott családjuk,egyéb problémáik vltak.

Meg is itták a magukét.

Rég elévült,ezért merem leírni,de ritkán jártak józanul a gurítóra.

Ilyen dolgok miatt elég sokszor kinyomták a vágányok végén álló földkúpokat.

Előzmény: Dumás Sanyi (10534)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.03 0 0 10536
MÁV 520,046 > 1969. Ferencváros > 1974. Ferencváros > S. 1975.VI.9. Fc.
MÁV 520,065 > 1969. Ferencváros > 1974. Ferencváros > S. 1979.IV.3. Fc.

Azaz a masinák valóban dolgoztak a gurítón, mitöbb, túlélték a baleseteket.
trancegod Creative Commons License 2009.01.03 0 0 10535
Ezek eléggé ritka képek, nem látam még egyiket sem.
Dumás Sanyi Creative Commons License 2009.01.03 0 0 10534
Sziasztok!

Segítenétek barátunknak?

http://fal-art.blogspot.com/2009/01/gurit.html
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.02 0 0 10533
Három korongot is találtam, de meglett a "Back malom" is, utóbbit feketével kereteztem, a balesetes korongot pedig sárgával jelöltem.
Előzmény: 1047 005-2 (10531)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.02 0 0 10532
Van egy másfél méteres régi helyszínrajzom, mindjárt előkeresem, csak közben keresem az 1004-es Dácsiát is...
Előzmény: 1047 005-2 (10531)
1047 005-2 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 10531
Az említett állomáson hol volt fordítókorong?
Előzmény: Remete mh. (10530)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.02 0 0 10530
Átdúrom a VASÚT újságjaimat, közben próbálkozz a "Régi fotók" topicban is!!!
Előzmény: tamasi 48.-49. (10529)
tamasi 48.-49. Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10529

Baleset és áldozat mentes Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Volna egy kérdésem!

Érdeklődnék hogy lenne - e képed neked ( VAGY VALAKI MÁSNAK ) az M47 1004 pályaszámú gépről?

Sajnos ez a gép hiányzik a gyűjteményemből! Bármilyen képet elfogadnék róla, lehet újságban megjelent kép is ha létezik egyáltalán valami a gépről!

A segítségeket előre is köszönöm!

Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10528
No, most az egyszer: :))
Előzmény: Remete mh. (10527)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10527
Pardon, elütöttem egy billentyűnyit, a zánkai kocsik selejtre ajánlva 1987.II. !!!
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10526
A két gőzös Óbuda állomáson törte össze egymást ismeretlen körülmények között 1970.04.04-én, mikor a 3411 sz. vionat (324,1569) az állomási tartalékkal (326,026) ütközött. Érdekessége az általad írottaknak, hogy a 324,1569-est, a selejt bejelentőlap szerint az M324,798 psz. szerkocsival lett selejtezve, mert - mint a bejelentőn szerepel - a fenti psz. mozdony szerkocsijaként balesetet szenvedett Óbuda állomáson. Így azt gondolom a 328-as szerkocsit a balesettől függetlenül selejtezhették.

A 326,026-ról ez áll a a selejt bejelentő lapon "A gépezet a keret összetörve jelenleg Óbudán van, selejtezést a helyszínen lehet tartani és ott szétdarabolni."

A két kocsiról egyelőre semmit sem tudok.
Előzmény: Remete mh. (10525)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10525
M62,126 - Lehet (biztos), hogy az énáltalam megadott dátumok a pontatlanok, állhatott a Szergej 4 évet a Jj.-ban...

Egyébb adatok (egyelőre nincs is több):

MÁV 324,1569+ MÁV B328,669 szerkocsi (Dorog fh.). Selejtezésre felajánlva 1970.IV.20.-án, balesetes, főkeret eldeformálódott, füstszekrény elnyomorodott.

MÁV 326,026 (Hámán Kató fh.). Selejtezésre felajánlva 1970.V. Ez év IV.4.-én Óbuda állomáson balesetes. "A mozdony gépezete a baleset következtében erősen megrongálódott. Főkeret 100-120 mm görbült. Jobb oldali henger teljesen összetört a hozzátartozó vezérművel és hajtó rudazattal eggyütt. Kapcsolt kerekek forgattyú csapjai letörve..."

1987-ben selejtezésre felajánlott balesetes kocsik: Bx 50 55 24-28 312-2 és Dhz 50 55 (?) 94-20 069-1.
Bárdos Imre Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10524
Az M62 126 dátuma biztosan nem téves? Nálam 1982.08.07 szerepel a baleset dátumaként, de erről iratot még nem találtam. Egyik hírforrásom (ma is aktív mv. Tp-n) csak az évszámra emlékezett, viszont a másik (egykori Nk-i reszortos, már régen nem vasutas) írta meg a pontos (ha pontos, tévedhetett ő is) dátumot. A vonatszám - és ez biztos - 14851, ez a postavonat volt, ami az állomáson határon túl álló tehervonat végére ütközött. Ma már nyugdíjas ozdonyvezetője 100-al jött Kiscséripuszta felől, ráfékezett Szabadbattyánra, mert az állomás ekkor még nyolcvanas volt és felállt, hogy kicsomagolja a vacsoráját. Ekkor következett be az ütközés, a gép eleje, mint azt fotók is tanúsítják, teljesen összetört, csak az a pici hely maradt szinte sértetlen, aho a mv. állt! (Ha nem éppen akkor éhezik meg, egy halálos áldozata is lett volna a balesetnek!)

A diósgyőri megfutamodásról nem tudtam eddig.

A hivatkozott zánkai baleset 1986.07.15-én 10:09-kor történt, a III. vágányon áthaladó 19712 sz. személyvonat (M62 128 + 9 kocsi) 3-9 kocsijai - közöttük az általad írottak is - siklottak ki a 2. sz. váltón. A baleset előtt a PFT. javítást végzett a váltón, melynek során a 2. csúcssínösszekötő rudat leszerelték, és csak a siklás után szerelték vissza, azt állítva, hogy az már a vonat érkezése előtt a helyére került. A vizsgálat során viszont bizonyossá vállt, és az újbóli jegyzőkönyvezés során az érintettek is elismerték, hogy a vonat behaladása előtt a rudat nem szerelték vissza, az a két sínszál között feküdt. A behaladó szerelvény súlya alatt ezen okból a váltó megnyílt és tartósan feles állásban maradt, ami a kocsik kisiklásához vezetett.
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10522
Böngészem az újabb infókat elő:

M62,126 - 1986.IV.14. Szabadbattyánnál az 1485 sz. tehervonatot vontatva ütközött.
M47,1004 - 1984.I.4. Diósgyőr állomásról megfutamodott és kisiklott. Főkeret mindkét vége súlyosan deformálódott. Emiatt selejtezésre felajánlva a Szolnoki jj.-ban 1986.III.17.
A 19-17 003-1 és Bh 20-17 221-1 psz. kocsik a zánkai (erről Imre valami?) balesetben sérültek, hossztartók meggörbültek, keresztartók leszakadtak, kocsiszekrények deformálódtak, selejtezésre felajánlva Dunakeszi Jj. 1986.II.27.
sínbohóc Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10521
Nem az a lényeg! Hamar, sok hozzászólást, mert tegnap az előző nickjét "elásták"m6303 :-))
Előzmény: levaija_84 (10520)
levaija_84 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10520
Mikor egy vasúti járművel összeütközik egy közúti jármű, általában a közútiban esik a legnagyobb kár, valamint a benne ülőkben, akik gyakran meghalnak. Szinte soha nem a vasúti jármű a vétkes egy ilyen esetben. Akárki is a felelős, akkor is emberek sérülnek meg nagyon súlyosan, vagy meghalnak, miért az a kérdés, hogy a vasúti járművel mi történt. Ha valaki megsérül vagy meghal, miért érdekes az hogy egy lemezdobozzal mi történik?
Előzmény: m6304 (10519)
m6304 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10519
A vonatnak semmi baja nem lett? Búék!
Előzmény: 95 55 2241 152-4 (10516)
Remete mh. Creative Commons License 2009.01.01 0 0 10518
Gondolkoztam is picit rajta, minek kellett egy állatelütést bejelenteni, hiszen (saját tapasztalat), a személyzet csak felrakja a hátsó vezérállásra a vadhúst és gyerünk tovább. Valószínú, hogy a nagytestű, aggancsos áldozat olyan sérülést okozott (lámpa letörés? szélvédő törés?), ami miatt muszáj volt jegyzőkönyvezni.
Mostanában a fácánnal, varjúval ütközött és berepedt ablakú Bzmot motorkocsikat úgy forgatják a szerelvénybe, hogy a pókhálós szélvédő legyen a kocsik felől...
Előzmény: Bárdos Imre (10514)
dulla Creative Commons License 2008.12.31 0 0 10517
Az év utolsó napján is.
http://belfold.ma.hu/tart/cikk/aa/0/32991/1/kekhirek/Kisteherauto_es_vonat_utkozott_BacsKiskunban

BÚÉK!
95 55 2241 152-4 Creative Commons License 2008.12.31 0 0 10516
Rbatka Creative Commons License 2008.12.31 0 0 10515
"traktorral ütközött"

Gondolom volt is belőle vagy 1 hónapos tiltás, esetleg más moderációs fogás? :)

BÚÉK.
Előzmény: Remete mh. (10513)
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.31 0 0 10514
Utóbbit már jegyeztem is!
Előzmény: Remete mh. (10513)
Remete mh. Creative Commons License 2008.12.30 0 0 10513
Véletlenül akadtam rájuk:

1972.XI.10. Vésztő-Szeghalom között a 8215 sz. vonatot továbbító MÁV ABymot 451 psz. motorkocsi 11:46 órakor szarvast gázolt.

1976.V.31. Mezőhegyes-Tótkomlós között a 743/744 szelvényközben a 8625 sz. vonatot továbbító MÁV ABmot 349 psz. motorkocsi 11:55 órakor útátjáróban traktorral ütközött.
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 10512
19.00-tól ismétlik.
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10511)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2008.12.29 0 0 10511
A Natoinal Greography Channelen jelenleg egy francia vonatszerencsétlenséget bemutató film megy.
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.29 0 0 10510
Nekem Ni rémlik, de régen volt már, nem esküdnék meg rá.
Előzmény: Törölt nick (10509)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.29 0 0 10509
Bocs, de nem Db-i volt? Kivitte a vonatját a tárolóba. lezárta a gépet, és ugy ütötték el?
Előzmény: Bárdos Imre (10505)
ROCOman Creative Commons License 2008.12.29 0 0 10508
Nos, a mai nap sem múlik el áldozat nélkül... Részletek a 80-as vonal topikban: itt
FAN THOMASZ Creative Commons License 2008.12.27 0 0 10507

Köszönöm a  választ! csak kiíváncsi voltam ,hogy merre felé történt ilyen sajnálatos dolog!?!:(

Sajnos történnek ilyen véletlen balesetek is,de csupán csak a figyelmetlenség kárára tudom ezt irni:(

Mindenki vigyázzon és inkább gyözödjön meg 3-szor mint egyszer sem!!! Hiszen mindenkit várnak haza!!!!!

Előzmény: manhattani (10503)
manhattani Creative Commons License 2008.12.27 0 0 10506
Igen, kösz szépen, úgy látszik, hogy összekeveredett a fejemben a két eset.
Előzmény: Bárdos Imre (10505)
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.27 0 0 10505
Amire te emlékszel, az szerintem szintén akkoriban történt a Nyugatiban, ott egy Ni-s mozdonyvezetőt gázolt halálra a betoló szerelvény, valahol az egyes torony környékén. Ha jól emlékszem, valamiért felszaladt a köpködőbe és visszaúton érte a baleset.
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.27 0 0 10504
De, szerintem együtt hallottuk. Az eset a '80-as évek második felében történt az egyes vonalon, ha jól emlékszem Tatabányán. Két tehervonat személyzetét cserélte meg az irányító, mert a Hegyes felé tartó vonat mozdonyvezetőjének szolgálata már a vége felé járt, a Pest felé igyekvő mozdonyvezetője pedig nem sokkal korábban jelentkezett fel. Az volt az elképzelés hogy a végzős (Su, közös ismerősünk a ma már nyugdíjas B. G.) személyzet átül a páratlan vonatra és azzal legalább is Pest környékén végez, a másiknak pedig még belefér az idejébe akár egy hegyesi kanyar is. Megállás után mindketten átcuccoltak a másik Szilire, de a balesetet szenvedett mv. még visszament a táskájáért a másik gépre. B. G elmondása szerint a kolléga már a táskájával a kezében lemászott a gépről, és körültekintés nélkül belépett a másik vágányon éppen akkor érkező állomási tartalék (M44) elé. Ha jól emlékszem, ennek mozdonyvezetője nem is látta az elé lépő dolgozót, mert a gép a csőrével előre közlekedett,a hídláson tartózkodó tolatásvezető intette le a gépet. Arra emlékszem még, hogy a szerencsétlen ember éppen az egyik vontatómotor alá szorult be, de, hogy melyik fűtőházhoz tartozott és túlélte-e, azt már nem tudom. (Rémlik, mintha deréktól lebénulva életben maradt volna). Elő szoktak itt fordulni Keletisek és egykori Keletisek is, talán valaki majd pontosítja a részleteket.
manhattani Creative Commons License 2008.12.27 0 0 10503

Sajnos nem emléxem pontosan. Egy vasutas barátom mondta, de már nem tudom, hogy ki és mikor.

Az rémlik, hogy nem a Nyugatihoz tartozó mozdonyvezetővel történt a Nyugatiban, amikor haza indult, de nem vagyok biztos benne. Imre, te nem hallottad ezt?

Előzmény: FAN THOMASZ (10501)
FAN THOMASZ Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10501
A történet forrása honnan származik,ha szabad tudnom???
Előzmény: manhattani (10499)
cs1014 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10500
Ez szokás ma is?

Igen (kivételek természetesen vannak).

De az előbbi esetben, mint Imre írta, nem figyelmetlenségről volt szó.
Érthetetlen, és szomorú dolog ez.
Előzmény: manhattani (10499)
manhattani Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10499

Én is részvétem fejezem ki.

Sajnos, néha ez is megesik. Hazafelé tartó mozdonyvezető leszállt a mozdonyról, és még lépett hátra kettőt, az ott járó Bobó elgázolta. Nem halt meg azonnal, a gépet körülálló kollégáknak mondta: "Álljatok már le rólam..." de nem sokkal később meghalt.

Elég egy pillanatnyi kihagyás, és megtörténhet a baj.

Figyeltem mozdonyvezetőket, amikor vagy nyolc vágányt kereszteztek gyalog a köpködő felé, minden egyes vágány előtt benéztek mindkét irányba. Ez szokás ma is?

Előzmény: Törölt nick (10498)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10498

Részvétem a Kollega családjának.

Nem értem.

Mozdonyvezető. MIÉRT ÍGY ?????????

Ez egyszerűen felfoghatatlan a számomra. Nem várok rá választ, csak .....

Előzmény: FAN THOMASZ (10496)
FVV-1100 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10497
Tisztellek a korrektségedért így ismeretlenül is!

Részvét a családnak!
Előzmény: FAN THOMASZ (10496)
FAN THOMASZ Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10496

Egy Kazincbarcikai lakosu mozdonyvezető volt! A Miskolc-Ozd vonalon járt javarészt!

Igasság szerint az hogy mi történ és miért nem igazán szeretnék itt beszélni rola! Egyrészt tiszteletben tartom a családja ,rokonai és barátjai és ő magát!!!

Részemről a részvétnyilvánitás a fontos!!!!:(

Infós Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10495
Miskolc, ha jól hallottam.
Előzmény: Sabee Gigant (10494)
Sabee Gigant Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10494
Hol történt? :o Részvétem a családnak... :(
Előzmény: FAN THOMASZ (10487)
Chemotox Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10493
Mi meg egy közös kajálás megismétlését beszéltük meg vele és azt ígérte, hogy nincs elfelejtve, mindenképp sort kerítünk rá...:-((
Nyugodt, türelmes és nagyon segítőkész, igazi jóember volt. Mindemellett igazi vasutas volt, ahogy édesapja is az egyik legelismertebb szakember a területen.
Előzmény: 2341-313-1 (10445)
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10492
Sajnos az előbbi.
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10491)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10491
Öngyilkos lett, vagy figyelmetlen volt?
Bármi is a válasz részvétem a családjának, az idei karácsonyuk nekik sajnos nem az ünnepről szólt...
Lion.71 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 10490
Jesszusom!!!
Infós Creative Commons License 2008.12.25 0 0 10489
... ráadásul feljelentkezés után, ha jók az infóim.
papifan Creative Commons License 2008.12.25 0 0 10488
:-o
FAN THOMASZ Creative Commons License 2008.12.25 0 0 10487

Jóestét az uraknak!!!

Sajnos szomoru hirrel kell szolgálnom!:( Tegnap délelött egy Miskolchoz tartozó mozdonyvezető munkába menet közben sajnálatos modon ugy döntött ,hogy a vonat kerekei alatt haggya itt az élők világát:(:(:(

Csak szeretném mély részvétemet nyilvánitani a családnak és a hozzátartozóknak !!!

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.25 0 0 10486
A rutiin,meg az évek :))!
Előzmény: Bárdos Imre (10485)
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.25 0 0 10485
Így igaz! Kitolt Adony felé, hogy a 10-ről átáll az 5-re, és visszahúzás közben az első kocsinak aláváltottak.
Előzmény: Törölt nick (10484)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10484
Ennek bizony alá húztak.
Előzmény: Infós (10480)
Szakácspeti Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10483
Tisztelt Topiktársak!

Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kivánok!
ic730 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10482
Ma délután ismét gázolás. Bp. Nyugati- Kőbánya-Kispest között. Valakinek bővebb infója?
arecibo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10481
Még nem tudni, talán.
Előzmény: Infós (10480)
Infós Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10480
Aláváltottak tolatás közben?
Előzmény: arecibo (10479)
arecibo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10479
Pontosabban... KellemesÜnnepeket Minden Fórumozónak!!
schaffner Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10478
Pusztaszabolcsnál baleset történt

9 óra 47 perckor Pusztaszabolcs állomásnál baleset történt, emiatt átmenetileg Pusztaszabolcs és Dunaújváros között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A késésekért és kellemetlenségekért utasaink szíves megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

MÁV-START Zrt.Kommunikációs Igazgatóság
sansan Creative Commons License 2008.12.24 0 0 10477
 Nem,mert a 47-es főúton haladtam,párhuzamosan a vasúttal.De azért ijesztő volt látni.
Előzmény: Rbatka (10472)
manhattani Creative Commons License 2008.12.23 0 0 10476

Vidéken nem lopnak annyira.

A biatorbágyi baleset mozdonyszemélyzet áldozatainak bronz emléktáblája már pl. nincs ott azon a házon, ahová kitették. Az Pesten van.

Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10468)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10475
Nem ismertem, csak két órát voltam a társaságában. Szombathelyre mentem fotózni, mint mozdonyfelvigyázónál, nála jelentkeztem be. Ő meg, mikor megtudta, hogy mennyire érdeklődöm a dízelek iránt, eljött velem, magyarázott, szívvel-lélekkel mutatta a gépeket. Ő nyitotta ki nekem a gyíkot, vele voltam először üzemelő csörgőn, dácsián... Ő is egy vérbeli vasutas volt.
Részvétem!
Előzmény: V63-017 (10436)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10474
Na ne már, hogy kézi működtetésű Sr esetén ha a fszt sztrájkol, attól még simán közlekedhet ott gép...
Előzmény: sansan (10471)
Rbatka Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10473
Amúgy sztrájk idején mit vársz? :))
Előzmény: Rbatka (10472)
Rbatka Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10472
Gondolom a "beszarásjelző kézikészülék" bevillant. :)
Előzmény: sansan (10471)
sansan Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10471

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Elég sokat dolgozom mostanában és most sikerült ide kerülnöm.

A 135-ös vonalon,H.m.vásárhely népkert és Kopáncs között,az Anno vendéglőhöz közeli átjárónál a fénysorompó fehéret mutatott,az áthaladó csörgő ellenére is.Ez tegnapelőtt kora délután történt.

Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10470
Egy barátommal voltunk ott az ünnepségen, mi is ezt beszéltük. :(
Előzmény: Tősgyökeres szentesi (10468)
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10469
Én a baleset idején 4 és fél éves voltam. Már akkor is Ócsán laktunk és annyira emlékszem, hogy egy rokonunkat vártuk az ünnepre, aki Szarvason járt óvónőképzőbe. Szüleim valószínűleg a rádióból/tévéből értesülhettek a balesetről és nagyon idegesek voltak, mert az első híradások feltehetően csak a személy és tehervonat ütközéséről, sok halottról és sérültről számoltak be. Azután éjfél körül, az utolsó vonattal épségben megérkezett a várva várt rokonunk.
Előzmény: Vendégsín (10467)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10468
Csak aztán el ne vigyék fenyőfának az emlékfát...
Előzmény: Bárdos Imre (10465)
Vendégsín Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10467
Ilyentájt kezdtünk azon az estén Maglódon felfigyelni arra, hogy gyűlnek és nem haladnak a vonatok az állomáson...
Dampflok 50 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10466
Igen valóban szomorú esemény ez a baleset. Őszinte részvétem a balasetben elhunytak hozzátartozóinak.
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.22 0 0 10465
1968. december 22-én 17:00-kor Mende és Sülysáp állomások között, Pusztaszentistván megállóhelyénél történt a Magyar Államvasutak történetének egyik legsúlyosabb ütközéses balesete. A Pusztaszentistváni Baráti Kör kezdeményezésére ma 11 órakor a baráti kör, Mende község önkormányzata és a MÁV Zrt. képviselői - az elhunytak hozzátartozói és a mentésben egykor résztvevők jelenlétében - az áldozatok előtt tisztelegve emlékfát ültettek és a megállóhely falán emléktáblát helyeztek el.

Az emléktábla és előtte a frissen ültetett fenyőfa.
m630 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 10464
Őszínte részvétem!
sörösgigant Creative Commons License 2008.12.21 0 0 10463
Részvétem a többi mozdonyvezető nevében is.
Bárdos Imre Creative Commons License 2008.12.21 0 0 10462
Igen, ez magyarul a mendei baleset.
Előzmény: Infós (10460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!