Keresés

Részletes keresés

dg46 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43137

Eredeti olasz származású fajta. amely szerintem teljesen megegyezik a Lang fajtával, tényleg körte alakú. A nálam is termett Langnak vett fajtát áttelepítettük a Szegedi füvészkertbe. Nem láttam semmi különbséget a kettő között.

Előzmény: Shjgdglgupz (43136)
Shjgdglgupz Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43136

A lang fajta a körte alakú? Egyik ismerősöm langot vett,de kerek termése lett...

Előzmény: diospyros (43133)
Shjgdglgupz Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43135

Csak egy,teljesen egyedül van. A növényshoptól vettük. Lang fajtának árulták 7500 ft volt ha jól emlékszek. 2016-ban mellig ért,most kb.1,8m magas "husáng",csak egy nagy kb.30 centis oldalhajtása van,azért oldalhajtás,mert a csúcsrügyét tavaly levágtam. Csak hangyák,díszlegyek? és fürkészdarazsak porozták. Tervezek még más fajtákat is ültetni,múltkor láttam h izraeli vagy török fajtát is árulnak többféle méretben és árban az egyik "kertészetben." Az agyagos talajjal is megbírkózott úgy látszik...

Előzmény: diospyros (43133)
beetee Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43134

A Lajtán túl egy termelővel szóba nem áll egyetlen biztosító társaság sem, amíg nem telepít az ültetvénye fölé jégkár elhárítást. Leginkább hálót...

Előzmény: diospyros (43130)
diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43133

témába vág! :)

1 db van vagy 2 külön fajta?

Előzmény: Shjgdglgupz (43132)
Shjgdglgupz Creative Commons License 2018.06.06 0 1 43132

tudom h nem témába vág de a 2016-ban vett lang jujuba idén fog?! teremni:http://img2.indafoto.hu/1/1/253277_15413bfa0f7fd9c5fd11f06a1efee770/25885823_4fa6a4ef0a39a71794930279bea6392d_m.jpg

diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 43131

Fügeliget Kossuth Rádió riport:

https://www.mediaklikk.hu/musor/hajnaltaj/

2018.június.04-i műsorra kattintva.

05.37.55-től.

diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43130

főleg jégháló

Előzmény: 123János (43124)
123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43129

A levelek egészségesek nincsen nyoma napégésnek. A sok vizet szereti az biztos, a fűnyíróval levágott füvet teritettem a fa alá, mert így nem párolog el annyira könnyen a nedvesség, kevesebb öntözésre van szükség.

Előzmény: 55judit (43128)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43128

Az árnyékolás hiányát azzal jelzi, hogy megégnek a levelek. De nem égnek meg. Teljesen biztos. Ami megvan 30-40 centi, az már biztos hogy nem ég meg és szépen fejlődik a napon. Viszont azt is tapasztaltam hogy nagyon szereti a sok vizet. Még most is, pedig most már le fogom szoktatni őket a nagy öntözésről, mert már nem bírom. Ezeket is, a fügéket is, a veteményt, szóval megszakadok. :)

Nincs eső. Nagy ritkán esik egy pici, de csak a fű lesz vizes tőle. De már annak is kevés, mert nagy foltokban kiég az is.

Előzmény: 123János (43127)
123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43127

Ha átszeretnéd oltani az Asiminát, akkor nem feltétlenül kell vissza vágni. Megteheted, hogy csak bizonyos ágakra oltasz más fajtákat és akkor megmarad az esélye, hogy termés lehet a fán jövőre. Az ékoltást említetted, de szerintem szebben ered a párosítás.

Judit írása meggyőzött, hogy talán mégsem az árnyékolás hiánya okozza a Sunflower potyogását.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43125)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43126

Jó, hát valahogy feldolgozom hogy nem adod ide. :)

Az én fáimat reggeltől estig teljes nap éri. Már amikor süt. A pici Overleese-t első évében árnyékoltam rashel hálóval, utána nem. Tehát igencsak 25 centis mérettől már nem.16-18 cmes vot mikor vettem, most nem tudom már a kettő közül melyik volt a kisebb.

Minden évben nagyobb a hajtásnövekedése mint előző évben volt. Láthatóan jól érezte mindig is magát a tűző napon. Kis korában is egészséges, fénylő szép leveleket hozott, mint most is. Szerintem a többi fajtához képest nincs elmaradva a termésérlelésben sem. Ha bármilyen okból rosszul érezné magát, az látszana levélen, növekedésben, termésnevelésben. De nincs ilyen. Feltűnően nagyot nőtt tavaly, és már idén is. Idén ráadásul hozott jó néhány pici ágat is a vezérvessző felső harmadában. Úgy tűnik, a vesszők már tele vannak a jövő évi virágrügyekkel.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43125)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43125

Sajnos ez nem eladó. :) Én is enni akarok pawot a közeljövőben, ha nem is "sunflowert". Cserepesek lesznek majd, de azok nyilván sokkal gyengébben nőnek.

János: Igen, én is ettől félek, hogy mi van ha fölöslegesen vágom vissza. Mindenesetre az biztos, hogy fogok ráoltani mindkét fajtára más fajtákat is, biztos ami biztos.
Ez az árnyékolás nehéz kérdés. Az biztos, hogy a méter alatti növények láthatóan gyengébben fejlődnek ha napos helyen vannak. A nagyobbik 3 méteres fa viszont szerintem erősen nő, így nem hiszem, hogy a terméshozáshoz ne lenne ereje. Az viszont tény, hogy nálam tűzőnapon van, DNy-i fekvésben, szószerint reggeltől-estig éri a fény egész évben. Ki tudja...tavaly már mindenesetre volt 2 termésem, úgyhogy elég nagy csalódás az idei nullázásuk. :)

Előzmény: 55judit (43123)
123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43124

Három méteres fának már illene teremni, lehet jövőre visszavágod az oltás miatt, de lehet, hogy végre lenne termés beavatkozás nélkül is. Engem továbbra is izgat a növény helye a kertben, mert lehet csak az a nagy titok, hogy nem szereti az Indián banán a tűző napot. Harcz Endre írásában is ez olvasható. Általános leírásokban azt olvashatjuk, hogy a fiatal Paw kedveli az árnyákolást, de később inkább a teljes napot kedveli. Meddig tart az az időszak amig inkább az árnyékot kedveli a Paw. A videóban ahol kifeszített háló arra a célra készült, hogy abba potyogjanak az érett gyümölcsök mefigyeltem, hogy a fák koronája felett is háló van. Mi a célja? Jégháló vagy jégháló és árnyékolás egyszerre. Lehet felesleges evvel foglalkozni, de akkor magyarázza el valaki nekem, hogy a 3 méter magas fa miért szórja le a termést.

https://kanizsaujsag.hu/hir/201709/ismet-egy-murafoldei-ujdonsag-hamarosan-erik-az-indian-banan

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43120)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43123

2, max. 3 év múlva ez már teremne nekem. Nagyobb eséllyel kóstolnám, mint az idei magból jövőre vetettet.

Előzmény: 55judit (43122)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43122

"A 2. éves prima pedig 40 centis hajtást hozott már."

Na ezt a primát kérem szépen!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43120)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43121

Bocs, tényleg te mutattad, csak nagyon vörös volt a fejem. :) Akkor semmi akadálya a dolognak, ez jó. Az kevésbé jó, ha jövőre visszavágom 1 méterre, aztán János fája egyből hozni fog 30 termést. Na akkor kapok majd csak igazán agyvérzést! :)

Előzmény: dg46 (43115)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43120

Ezzel a későn termőre fordulással az a gond, hogy az általam linkelt olasz tanulmányban 3 méteres fán volt 8-10 kilo termés. Az én 3 méter feletti fámon pedig egy sincs. Ha porzom mással, ha nem porzom, akkor sincs. Azt se mondanám, hogy fajtajelleg lenne a lassú növekedés, mert az én fáimon nagyon sok 30 centis vagy afeletti idei hajtás van. 
Igaz az idei Wells oltásomon is akkora a hajtás, bár az már több éves kiültetett alanyra lett oltva. 

A 2. éves prima pedig 40 centis hajtást hozott már. Szóval én se különösebben aggódom, hogy nem lesz pawom belátható időn belül. Csak tényleg az idő és a hiába való várakozás nagyon nehezére tud esni az embernek. Plusz a tehetetlenség, hogy be kell nyelnem már a sokadik ilyen igénytelenséget(vagy átverést)mert bizonyítani úgy sem lehet, hogy ezt te 4-5 éve ott vetted és ez az a fa. 

Előzmény: 123János (43109)
diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43119

ha valaki menni akar :) itt az idei, ohio-i paw fesztivál progija :)

https://ohiopawpawfest.com/

2018 - Ohio Pawpaw Fesztivál

A 20 éves Ohio  Pawpaw fesztivál 2018. szeptember 14-16-a között lesz. 

Reméljük, hogy csatlakozik a boldog emberek tömegéhez a festői Lake  Snowden-ban, Albanyban, Ohio-ban.

3 napig a  pawpaw - zene, az élelmiszerek, a versenyek, a művészet, a történelem, az oktatás, a fenntartható fejlődés, a gyerekprogramok és még sok másé lesz a főszerep!

nyitva:
péntek :  16:00 - éjfél
Szombat:  10:00 - éjfél 
Vasárnap : 10 : 00-17 :  00

Általános belépő
$ 15 / egynapi átutalás; $ 30 / hétvégi bérlet; gyermekek 12 és ingyen

Seniors / Military Admission
$ 10 / egynapos átutalás; $ 20 / hétvége

Nincs jegyvisszaváltás.

Kutya nem megengedett a fesztivál területén. Nincs fegyver [:],

alkoholon kívül vagy tiltott anyagok megengedettek.

Elhelyezkedés

Az Ohio Pawpaw Festival az 5900 US 50 West, Albany, OH tartományban található.

Előzmény: diospyros (43118)
diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43118

http://www.pawpaw.kysu.edu/

pl. 1.000 új pawpaw csemetét ültettek 2018 tavaszán. A KSU [Kentucky Egyetem, USA]

a világ legnagyobb pawpaw nemesítési programja, hogy kiválasszák a pawpaw fajták következő generációját.

és cikk:

https://www.thedailybeast.com/is-pawpaw-the-next-it-ingredient

Történelmi gyümölcs, amiről biztosan többet hallasz majd

Nyár végén és kora ősszel, egy kis lombhullató fa az erdők aljában, különösen a folyók mentén, gyümölcsöt terem pawpaw néven, amiben úgy tűnik, hogy Észak-Amerikában nincs üzlet. Ízlik, mint egy "trópusi" ízesített Hubba Bubba rágógumi. Az emberek azt mondják, hogy ízlik, olyan mint egy mangó és egy banán keresztezése. Úgy tűnik, az emberek is örülnek, hogy felhozzák azt, hogy a krémalmának a rokona...

Mások azt mondják: "édesburgonyát érezek a számban", és hogy "kissé olyan az íze, mint a banán és egy datolyaszilva közötti átmenet". Ezek a leírások megmutatják, milyen nehéz ezt az új ízt leírni pontosan.

A gyümölcsök vese alakúak, méretük változó. A fán halványzöldek. Kis csomókban nőnek, mint a kezek. Amikor érett a fa megrázásával ledobja őket

[- ezért is megy a dal: "Felkapja a lábszárat, a kosárba helyezi őket, és lefelé a pattanásfoltba". Bocs ezt a translate gyöngyszemet meg kellett átírás nélkül hagynom! Lábszárat azért fordít ugye, mert a paw mancsot is jelent :]]]

Eltart nyolc évig is akár, hogy a fa gyümölcsöt terem, és sosem nő nagyra. Még soha nem láttam egy paw fát, amivel nem tudtam eltakarni a kezemet. [Pesze még nem látta Zotya papa fáit :))]

A Pawpaws Észak-Amerikában őshonos. Az indián étkezés létfontosságú részét képezték. Andrew Moore írt egy könyvet a gyümölcsről, amelyben megtudjuk, hogy az irokézek (?) "kiszárítva [sokat foshattak tőle, lásd. magyar beszámolók] és összekeverve mártásokban fogyasztották, valamint főzve őket kukoricacsokoládéhoz. Mivel a kukoricában alacsony az emészthető niacin, az irokéz konyha jól mutatja a párosításokat: a Pawpaws hihetetlenül magas az adott tápanyagban. "

Mindazonáltal nagyrészt elfelejtették ezt a gyümölcsöt.

És a legtöbb ember még soha nem evett egy szemet sem. Mi a gond?

[itt teljesen értelmetlen szlenges szöveg jön].

Édes szagot és cukrot fogsz érezni. Szeretem őket, amikor a bőrök megfeketedtek, és a hús olyan puha, mint a puding, bár néhányan szeretik megenni egy kicsit korábban.

A paw tetszik nyersen is.

(Rövidített, egyszerűsített fordítás tőlem, google translate alapján. nem volt időm összevetni az eredetivel, így lehet, h nem mindenhol pontos. Elsőre ígéretesebbnek tűnt a cikk. azt hittem megmondja a tutit, hogy itt az új szupergyümölcs, és hogy miért... erre nem kaptunk választ...)

Előzmény: diospyros (43117)
diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43117

bizony van egyetemi paw-paw kutatás Amerikában, nem is akármilyen!

http://www.pawpaw.kysu.edu/

persze, ez főleg a nemesítést érinti, nem az annonacin mennyiségének és toxikusságának a kutatását. próbáltam keresni még (természetesen angol nyelvű) cikkeket, de nem nagyon találtam, lehet, kevés (több óra) időt töltöttem vele :) :(

a meglátásaim korábban leírtam, aki új a fórumon, vagy visszaolvasna.

röviden csak annyit, hogy a krémalma (cserimoja) problémásabbnak tűnik (az is Annonaceae és magjából rovarölőt készítenek, bár ha meggondoljuk a csalán is levéltetű irtószer, és mégis kiváló, problémamentes gyógynövény). szóval nem vagyok a paw ellen, csak valaki kutathatná jobban ezt a kérdést Amerikában, hogy legalább a gyerekeknek nyugodtan adjam, nekem nem annyira számít, bár azért mégis, még nevelni kell őket... :)

persze, nem lehet belehalni a fogyasztásába, de épp elég, ha lassan fejti ki a hatását.

pl. az azbesztről tudjuk, milyen pusztító, és az is évtizedekig tünetmentesen működött...

valaki írta, h 1 db sunflower nem oszt nem szoroz, ez maximálisan így van. de van olyan is, aki napi 5-10 db-ot eszik 3 héten át, éveken keresztül, az azért már más tészta...

én magamnak 5-10 db/év mennyiségben határoztam meg a limitet (nem tudom, tudom-e tartani?

:):(, így legálaább nem is unom meg (mert azért valljuk be, napi 5 db után már egy kicsit besokall az ember az ízéből, annyira különleges-szokatlan.)

felmerül, miért foglalkozok még az annonacin kérdéssel?

anno elgondoltam, hogy csinálok egy 20-30 fás miniültetvényt papauból, lázban tartott a gondolat, majd leforrázott a megtalált cikk és bizonytalanságba döntött. ezért lettem mérges rá, mint hűtlen szeretőre... :) valakinek van is 50 fája az Alföldön a "fagytűrőre" szokott írogatni, azt hiszem.

meg korábban tettem fel linket egy tiroli farmról is:

https://www.youtube.com/watch?v=gPGmo-paawc&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V&index=82

és

https://www.youtube.com/watch?v=cwEUMGN4JsM&index=82&t=0s&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V

- ötletes pl. a vidoban bemutatott háló a fa alatt, így nem üti meg magát annyira a gyümölcs, Juditnak is javaslom talán, bár inkább csak a bolti értékesítés, és "hosszabb" eltarthatóság miatt lehet fontos),

és német:

https://www.youtube.com/watch?v=QtDMCKrOns4&index=84&t=0s&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V

Előzmény: 123János (43107)
vlacko Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43116

pawpawot mikor szokás metszeni, és mire kell figyelni?

dg46 Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43115

A 43074 alatt mutattam egy kis asimina fát, jól látszik az ékoltás . Szerintem egyszerű kivitelezni. és eddig mindig jól sikerültek az oltások.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43103)
diospyros Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43114

Ritkítani nem lenne érdemes? Bár tudom, hogy sajog a szív erre a gondolatra.

nem tudom szokták-e, vagy "okos", mint a káki, és majd leszórja, ha nem bír a sok terméssel. 

(pl. a kajszi "buta" mert nemigen szórja le a gyümölcsöt, még ha túl is kötötte magát, aztán utána meg kampec a fának, akár kimerültség, akár legyengülés miatti betegség által.)

Előzmény: 55judit (43112)
123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43113

Ha növekedésben van, akkor nincsen ok aggodalomra, mert jól érzi magát és jövőre sem marad el a termés. Sunflower nálam nem terhelte túl magát mégsem növekszik, arra gondoltam talán nem szereti a napsütést és ezért nem fejlődik. Nálad hol vannak elhelyezve? Esetleg a nap egy részében legalább részlegesen árnyékolva vannak? Arra gondoltam árnyékolni kellene, de több mint két méteres fát elég nehézkes.

Előzmény: 55judit (43112)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43112

Én azt tapasztalom, hogy mindkét fajtám ahogy idősödik, minden évben egyre nagyobb az évi növekedése. Állítólag a sok termés visszafogja a növekedést, de ezt az Overleese-nél nem tapasztalom. Úgy gondolom első termésnek a 32 szem soknak számít. Lehet hogy megerőlteti a fát és jövőre nem terem? :)

Előzmény: 123János (43109)
vlacko Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43111

Közben lejjebb tekertem és megtaláltam a választ. :-)

Előzmény: vlacko (43110)
vlacko Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43110

Sziasztok!

A pawpaw fám kb. 5 éves, és idén virágzott először. Nagy örömömre egy virág meg is kötött, és elkezdett egy termés növekedni az egyik alsó ágon. Azt szeretném kérdezni, hogy mikorra érik be a termés a pawpawnál?

123János Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43109

Akkor megnyugodtam, elkönyvelem a Sunflower később fordul termőre. 2014-ben vettem Tunderkertje.hu -tól 55cm. magas oltványként. A forrás más, de a fa viselkedése, gyümölcs megtartó képessége nagyon hasonló. Már csak az zavar kissé, hogy 10 centiméternél nem nőttek többet az ágak. Nem tudom miért, mert bőségesen elláttam tápanyaggal, öntözöm is. Talán ez is fajta tulajdonság.

Előzmény: 55judit (43108)
55judit Creative Commons License 2018.06.05 0 0 43108

Szerintem sincs ok az aggodalomra. :)

Az én Sunfloweremet az egzotikus dísznövényektől vettem 15-ben. Korát nem tudom, méteresnél nagyobb volt és 9.000 ft. 16-ban virágzott, 17-ben 1 szem volt rajta most pedig 6 szem van. 3 nagyobbacska, 3 sokkal kisebb, de úgy tűnik meg akarnak azok is maradni. Mostanra megvan 2.5m magas a fa. Eddig az volt a szerencséje hogy nem terebélyes így szinte semmi árnyéka nincs a veteményre, de mivel megtudtam az Overleese nem öntermékeny, ezért is maradhat. Na meg az az 1 szem tavaly nagyon finom volt. :)

Előzmény: 123János (43107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!