Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
"Ha nem az igazság mellett harcolsz, akkor valóban nem lehetsz az igazság harcosa."
Nem értetted meg mondandóm lényegét: Az igazság mellett nem harcolni kell, mert az mindig valamilyen erőszakot, kényszert szül, ami távol áll az igazságtól.
Ezért (sem) nem tekintem magam az igazság harcosának.
Nem absztrahálni kell, hanem világosan beszélni. Az a tapasztalatom, hogy a leírtak helyett egészen mást értők mindig valami hasonló érvvel próbálják ki- és megmagyarázni saját verziójukat. A vallásokra ez általánosságban jellemző: "Nem úgy kell érteni", hangzik a szlogen...
Mert ugye, én a leírtakat úgy értelmeztem, ahogy azt a nyelvi szabályok előírják, megengedik, viszont szerinted ez "össze-vissza, kényed-kedved szerint," való. Akkor most kire is illenek ezek a jelzők?
Az igazság a hazugságból nézve nem látható s nem megközelíthető. Amit így látni, az nem lehet a teljes és színtiszta igazság. Aki ennek ellenére mégis azt hiszi, hogy a színtiszta igazságot látja, miközben a "másik oldalon harcol", az valami mást lát annak... és nem az igazságot látja annak, ami... és így, értelemszerűen, nem is lehet mindaddig az igazság harcosa. Ezt a titulust ki kell érdemelni. Azért, a másik oldalról való elmozdulással, tenni kell, hogy valaki valóságosan - tehát nem csak képletes értelemben - az igazság harcosa lehessen. Ezért kell felakasztani a bennünk élő hamis prófétát, aki igazságnak hisz és hirdet olyasmit, ami merő hazugság.
Ha nem az igazság mellett harcolsz, akkor valóban nem lehetsz az igazság harcosa. Egyetértünk. Én is arról az esetről beszéltem, amikor az vagy és nem arról, amikor nem vagy az.
Hát igen... absztrahálni is tudni kellene. Akkor nem kellene semmit, senkinek bemesélni. Persze, ha te tudsz absztrahálni, csak direkt értelmezed a sorokat össze-vissza, kényed-kedved szerint, akkor nem szóltam.
Nagyjából fogalmam sincs (hiába olvasom) miről is folyik itt a diskurzus (félek a résztvevőknek sincs:-) nagyon nem is érdekel ez a sok gnosztikus maszlag, de ez a mondat azért mindent visz:-)
Nagyjából annyit is ér az itt felhalmozott "bölcsesség", mint ez a mondat. Teljes képzavar. Miért is nem lehet megmutatni azt, amit látni? Gyanítom csak azt lehet.
"A halomra gyilkolás és a "fölakasztás" között azért prózai a különbség :) Az előbbi egy sokkal realisztikusabb, brutálisabb és "gyilkosabb" módszer, az utóbbi pedig csak egy ártalmatlan költői (szimbolikus) kép."
Valóban? Annak próbáld bemesélni, aki az akasztófa alatt áll, nyakán a kötéllel...
"Tudtuk, hogy lecsapsz rá. Ezzel helyeztük vizsgálat és kontroll alá a képnyelvfejtő fantáziádat :)"
Ez egy meglehetősen ügyetlen kibúvó a válaszadás kötelezettsége alól...
Ugyanis bármit is értesz a "fölakasztás" alatt, az így is, úgy is a kivégzés szinonimája kell, hogy legyen, s nem lesz ártatlan költői kép. Az alanyra nézve biztosan nem...
A harc csak addig jelenti - és jellemzi - az általad leírtakat, amíg nem az igazság oldalán állsz és harcolsz :) Addig szubjektív a küzdelmed :) Amint ezt feladod, az igazság pallost ad a kezedbe :)
A halomra gyilkolás és a "fölakasztás" között azért prózai a különbség :) Az előbbi egy sokkal realisztikusabb, brutálisabb és "gyilkosabb" módszer, az utóbbi pedig csak egy ártalmatlan költői (szimbolikus) kép. Tudtuk, hogy lecsapsz rá. Ezzel helyeztük vizsgálat és kontroll alá a képnyelvfejtő fantáziádat :) A túlzott materialista hozzáállás, látod, ide vezet :) U.i a kontrollra kérjük megjelenni szíveskedjék! :)
Az igazság harcosa az, akit mindenki kikiált annak* tehát nem csak én és/vagy te :) De ki mondja meg mi a hamisság? Hát az igazság harcosa :) Ki más? :) * Egyöntetűen. tudod, hogy van ez, az egység a közösben, az egyetértésben mutatkozik meg neked s nekem s mindenkinek (...) Vitatkozni persze lehet, de felesleges... Boldog leszel, ha megérted ezt...