Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Bocsánat, közben találtam... és szomorúan vettem tudomásul, hogy az amúgy tökéletesnek tűnő szalagparkettát fel kell szedni. :( Ugyanis azt olvastam, hogy a gombásodott fát szereti enni és abban telepszik meg. Hát ezek szerint a parketta alatt van valami ami gombásodik... jó kis nyári program lesz. :(
Köszönöm a segítséget! Most már legalább tudom mire kell gyűjteni.
Igen, egy másik fórumon is ormányosfélének írták. Akkor "kiegyezünk" ebben? Köszönöm a segítséget!
De nem találok róla szinte semmi infót a neten. Mármint engem a háttér is érdekel: mit eszik? miért pont a hálókba költözött be? Hogy tudom onnan kitesékelni? De a neten csak a leírását találom, azt nem, hogy mit kell tenni vele. :( Bezzeg ha a hangya szót írom be, akkor szinte már ki is jönnek írtani.... Ebben nem tudsz esetleg segíteni? Nincs valahol valami részletesebb leírás is róla?
Sziasztok! Napi 2-3 darabot szedek össze az egyik szoba ablakpárkányán, alig élnek, repülni még nem láttam őket és mászni is alig... Mi lehet ez és mit(kit) eszik? Köszi előre is!
Lehet, hogy így történt. Bár mikor én már nem szerettem ennyire a bogarakat akkor még apukám élt, aki viszont szerette a természetet és segített mindenféle csúszómászó megismerésében. :D
Én örülök neki, hogy a fiaim nem ilyen bogár őrültek. Szerintem kiugranék a bőrömből most már ha ők rám hasonlítanának. Azaz a gyerekkori énemre. Mert azóta nagyot változtam. Anyukám rémtörténetekbe illően meséli, hogy miket össze nem gyűjtöttem kicsiként: piócákat, kishalakat, békákat, gilisztákat, pillangókat, szöcskéket, tücsköket, stb. Aztán valami megváltozott, de nem tudom mi és én most már nem bírom őket. :( Azaz kint nincs velük bajom, csak a házba ne jöjjenek.
Amúgy a gyerekeknek még jó szórakozás is lehet nézegetni a bogarakat. Én egészen pici koromtól imádtam minden apró állatot.
Gyerekkoromban kis múzeumbogarak voltak a lakásban. Nem sok, de időnként mászott egy-egy a falon. Nagyon tetszett, helyes kis mintás bogárka. Akkor persze nem tudtam, mi az, elneveztem falbogárnak. Mikor találkoztunk valakivel, büszkén és boldogan meséltem, hogy nálunk otthon falbogarak vannak a lakásban. Anyám persze elsüllyedt a szégyentől (hiába hordoztam neki a szebbnél szebb hernyókat is a parkban, fúj, vidd innen, ennyi volt, amit hozzá tudott szólni), de én azóta is rendületül nézegetem őket. Idősebb korára anyám is edződött kicsit.
Szóval tanulmányozd a gyerekekkel együtt!
Most már dolgom van, de majd még keresgélek, és biztosan meg fogja nézni más is. Két faj, de ez nem baj!
Ma reggel is porszívóztam a hálóban. De 2 órával később már ott motoszkált kettő az ágy mellett. Aztán most délben meg még 3-at csíptem el, köztük a nagyot. Tegnap is 2x porszívóztam. Mióta ők járnak ez így megy minden nap és mégis özönlenek. :( Tehát annyira nem jó fegyver. Ezért gondoltam, hogy valaki mondhatna rá valami tuti nevet. És köszönöm is neked, hogy ennyit foglalkozol vele. Én már pánikrohamot kapok, mert 3 gyerekem van és nagyon nem szeretném úgy leélni az elkövetkezendő időket, hogy folyton bogarat hajkurászok ahelyett, hogy a gyerekekkel játszanánk.
Hát ennél jobb képeket már nem tudok ezekről készíteni.... de itt azért már látszik, hogy a nagy barnás és a háta pöttyös. Ha egy másik faj, hát megbolondulok. Nekem a kis feketék is idegbajt okoznak. :(
Bocsánat a "buta" meghatározásokért, de sose kedveltem a bogarakat, így amikor suliban tanultunk róla, csak letudni akartam és tovább lépni. :)
A leírásod alapján több fajról van szó. A bogár gyereke nem kis bogár, hanem kukac.
Jobb kép kellene. Mondod, hogy a nagy foltos, de a képen egyszínűnek látszik. A kicsinek sem látszanak a részletei. Nincs valami barát, vagy rokon, akit meg tudsz kérni, hogy csináljon jobb képet?
Amúgy az egész csak elméleti jelentőségű, a porszívó univerzális fegyver.
A kicsik (amik eddig voltak) feketék voltak. Minden évben előbújnak ilyenkor amikor melegszik az idő és 1-2 hét alatt maguktól eltűntek. Most megint előjött, de 1-2 bogár helyett jönnek naponta 20-an és már 2 hete. És ez az ami már nagyon idegesít. Ha a konyhában látnám őket, akkor én is kenyérbogárra vagy zsizsikre tippelnék. De ezek nem úgy "viselkednek" mint a zsizsik. Ahhoz volt "szerencsém" egy másik lakásban. A nagyobbik, amit sikerült most lencsevégre kapni, az eddig nem volt fellelhető a lakásban. Ez volt az első, hogy ekkorát találtunk és ez már foltosan barna. Lehet, hogy a kicsik azok a "gyerekei" a kenyérbogárnak??? Sajnos nem tudom ennél közelebb hozni őket, mert a makróm nem fogja be jobban. Pedig még a gyerekem nagyítója alatt is fotóztam az egyiket. :(
Egyébként a képeden határozottan látszanak a teljesen normális hosszúságú lábak és a csápok is. Úgyhogy még akár kenyérbogár is lehet, nézd meg jobban, nem barna-e mégis.