az egyiket megnéztem valoban egy csira van és kettéágazik.Most viszont hogy nézem az egyik magom már 3 csirás,de lehet hogy lesz negyedik is:)))Holnap fotozok.
'I don't believe avocado seeds are ever truly polyembryonic, in the sense that some of the seedlings will be clonal duplicates of the female parent. There is just one embryo, and it is zygotic (hybrid). Very often, though, that embryo will produce several sprouts when the seed germinates, so it LOOKs polyembryonic.'
Pár tucat avokádó magot kicsíráztattam már, de többcsírással még egyszer sem találkoztam. Ahhoz egy maghéjon belül több szíklevél párnak is kellene lennie, és a hajtásoknak különböző szíklevélpárok hasadékából kellene előtörnie! (A szíklevél az embrió része, ahány embrió, annyiszor két szíklevél a kétszíkűeknél.)
Az viszont előfordult már velem is nem egyszer, hogy a két szíklevél (magfél) közötti résből több hajtás jött elő. Volt úgy, hogy egyidőben, és úgy is, hogy egymás után. Ez csak attól van, hogy a szíklevél feletti hajtáskezdeményből nem csak a csúcsrügy, hanem 1-2 oldalrügy is megindul. (Vagy sérül a csúcsrügy, és akkor természetes, hogy több alvó, oldalrügy is aktiválódik.)
Ki tud valamit a többcsirás avokádorol??Egy rokon sok gyümölcsöt eszik(én nem szeretem),és télen mindig hozzámvágta a magokat amiből ugy 4-5 kellt csak ki,de rögtön 3 is kétcsirás volt.Lehetséges hogy a citrusfélékhez vagy a mangohoz hasonloan az egyik az viseli az anyanövény tulajdonságait és igy nem kell oltani,vagy ez teljesen természetes és mindegyiket oltani kell a végén??
Kikelt egy érdekesség. Szantálfa, ugy néz ki egyenlőre 6 növény "jelentkezett". Ha mind átvészeli a következő időket, akkor 1-2-t biztos tudok adni. Cucurbia nem tudom érdekel e, akkor félreteszek.
Esetleg Csoer, ha érdekel?
Valaki tud egyébként komolyabb infót a növényről. Azt tudom, hogy félparazita életmódú, tehát a gazdanövény gyökerén élősködik. De gondolom anélkül is nő, csak esetleg lassabban? Vagy mindenképp kell gazdanövény neki?
Igan sajnos én is ezt tapasztaltam. Mielőtt rászántam magam, hogy elütetem a go.-ból hozott magokat, kőrbe e-mail-eztem ,telefonáltam a jelentősebb kertészeteket, de majdnem kinevettek, hogy mi az.Ugyan igy jártam a russeliával is.Azt hiszem mi előbbre járunk mint a kertészetek, hiszen ha a magvetés nekünk nem sikerül na bumm, kezdjük előről, ha ők hozznak be növényt külföldről, előfordulhat hogy egy része rajtuk marad.
Sajnos ez ismerős jelenség, nemigen állnak a helyzet magaslatán. Volt olyan (nem ebben a kertészetben) régen hogy olajfát vettem, és a pénztárnál azt mondták hogy ilyen növényt nem is árulnak a vonalkód szerint. Mondom biztos otthonról hoztam hogy megvehessem...:)
Végül egy 700 ft-os növény kódját ütötték be, jól jártam volt vagy 5 rongy a növény...:)
Tápanyagszegény közeg?!::)) én marhatrágyát tettem a földjéhez mikor átültettem, igy a közege nem igen mondható tápanyagszegénynek!Kiváncsi leszek mit müvel.
Tavaly nyáron többszöri kisérletezés után végre kikelt és szépen fejlődött a capri cserjém.Télire a lakás félárnyékos kb 10 -15 fokos lépcsőfordulójába tettem.Áttelelt.
Most egy nagyobb cserepet kapott. Az ültetéshez kaktuszföldet használtam.Szépen megindult.Itt a fórumon még nem találkoztam senkivel aki ezt a szép virágu cserjét már kipróbálta volna.Ha esetleg valakinek volna tapasztalata a termesztésével kapcsolatban szivesen elolvasnám.
Bizony nagyon szép kis fa, fekete kéreggel, szép mélyzöld levelekkel.
Szubtrópusi-trópusi faja a Diospyros nemzetségnek. Enyhe minuszokat bír csak ki teljes növekedésben. Közép-Amerikai eredetű.
A virágzásra 5-7 éves kortól lehet számítani, tehát már lassan esélyes. Elvileg magról is jó minőségű termést hoz. Nem is tudom oltják e egyáltalán, mert ez helyi jellegű gyümölcs a trópusokon, kereskedelmi jelentősege nemigen van.
Jól néz ki, nagyon mutatós kis fácska. Azt tudom, hogy a datolyaszilvához nagyon közeli, de a mi telünket nem éli túl.(jól tudom?) Mekkora nagyságban kezd el teremni? És ezt is oltani kell, hogy teremjen?