Keresés

Részletes keresés

czy Creative Commons License 2009.01.30 0 0 305

Ajaj, téged valaki csúnyán félrevezetett :-)))))))))))

 

Szép lányok alig vannak, azok is magyar túristák :-))))))))

 

Vodkára meg ha főzöl magadnak, akkor futja :-)

 

A hőmérséklet viszont valóban megfelelő.

Előzmény: nagyatis1970 (298)
rikibaba Creative Commons License 2009.01.29 0 0 304
Szia Cath.Nem sértődtem meg egyáltalán. :-) Tulajdonképpen normális,és nagyon is reális dolgokat irtok.Nem tudom még mi lesz,hogy lesz,az angolt tanulja a férjem,mert az jó oda is,meg ha netán máshova mennénk,mondjuk Kanadába.Bár azt irja az unitesóm,ők segitenének ott mindenbe,de oda is hatással van a válság.Menni megyünk valahova az tuti,ha 2 hónap múlva meglesz a pénz.Norvégbe meg a félrokon segitene majd,aztán valami,valamelyik lesz....Magyarból elhúzunk.
Előzmény: cath555 (302)
cath555 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 303
Sajnos egy ilyen papir forditasat nem tudom bevallalni, ennyire nem tudok jol. Talan masvalaki a topicbol. Ird be esetleg a Norvegia-forumba.
Előzmény: aliati78 (287)
cath555 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 302
Egyreszt mindezt valoban mondtam. Koszonom a forditast. Masreszt azt is mondtam, vagyis benne foglaltatott, hogy az emberek tobbsege nagyon klasszul megfogalmazza, mit akar a befogado orszagtol: pl. penzt, napsutest, meleget, oceant, szocialis biztonsagot, ovodat, jovot a gyerekenek, aztan van, aki ingyen lakast, menekultstatuszt, vagy epp utlevelet/allampolgarsagot, egyentol fugg. Az, hogy o ezert mit tud "cserebe" felkinalni, sokaknal elsikkad.

Es az nem igaz, amit irtam, hogy ha a biznisz nincs meg, akkor ugy hivjak, turizmus. Ugy is hivhatjak, hogy menekültügy vagy Voroskereszt. Gondolom, egyikre se utazik innet senki.

Rikibaba: neked meg nem kene megsertodnod, egy szoval nem vontam ketsegbe (mas se tette) a ferjed munkapiaci vagy emberi "erteket", se a gyerekedet, es a tiedet sem. Azt irtam, tulajdonkepp mint autoszerelo, akar talalhatna is munkat. Ha. Ha tudna kommunikalni valamilyen nyelven, amit a norvegok is ismernek. Anelkul is lehet, hogy talal valamit, csak ennek nagyon kicsike az eselye, nem izombol, hanem realisan nezve a dolgokat.
Előzmény: Hmmmm (291)
cath555 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 301
*viszont igen
Előzmény: cath555 (300)
cath555 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 300
Neked alapveto szovegertesi problemaid vannak. nem mondtam, hogy "senki mas", azt viszontigen, hogy "a helyiek", ugy altalaban, ha ismered ezt a szot, mert a szovegertes, mint latjuk, nem az erosseged. Tehat allitom, tudok valamit, ami a helyiek altalaban nem. Es mar nem a norvegok, hanem a svedek, mivel odebballtam.

"Ez kesz!"

:)))))))))))))))))))))))
Előzmény: Leotardo (290)
ambbay Creative Commons License 2009.01.29 0 0 299

Ezt a vodkás dolgot nem értem. Olyan helyre akarsz költözni, ahol 5-6000 forintnak megfelelô koronába kerül egy üveggel? Persze sejtem, hogy Finnországra utalt, akkor viszont a szép szôke lányokat nem értem :)

Előzmény: nagyatis1970 (298)
nagyatis1970 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 298
Üdv mindenkinek!

Már nem is tudom, hogy mit is írjak! Szeretnék én is külföldön dolgozni!!!
Bár én csak egy mezei szobafestő vagyok, aki a festésen kivül, az építőipar nagyon sok
szakmáját űzi, és még több jogsim is van. Talán még az angollal sincs bajom,
DE a családomat (pereputtyomat) isten mencs, hogy vigyem az ismeretlenbe.
145nm-es házamat 34000ft-bol fütöm, mig birom,.... Most Magyarországon
igen rossz a szitu, de ha a közelemben nincs munka akkor utána megyek, és
nem kötelezően 2-3000 km-re, hanem 1-200km-re, ahol tuti van munka (heti utazással)
Munkám van, de szeretném magam kipróbálni, akár itthon akár külföldön, nem menekülök... csak próbálkozok.
Az, hogy miért Norvégia, Svédország, vagy Finnország, 1: nincs rohadt meleg
2:szép szőke lányok
3:VODKA

Üdvözlettel : nagyatis...
rikibaba Creative Commons License 2009.01.29 0 0 297
Sziasztok!igen,mindenben teljesen igazatok van.De ilyen alapon senki nem menne,nem ment volna sehová se más országba.Igen van a sógorom testvére,aki egyébként ki akarja a sógoromat /és a családját is ! / vinni magához,ami ugy néz ki,hogy a sógor,az apjuk,a felesége+egy 5éves gyerek+ egy 10 hónapos....Ja,és még most vasárnap megy ki hozzá egy horvát csaj,akivel itt magyarba jött össze,nagy a szerelem,és odaköltözik hozzá. Továbbá van a palinak már 3 gyereke a Norvég nőtől,akik vele élnek.Nem semmi ugye?Bár ő is annak idején menekültként ment ki Boszniából,és semmit nem tudott se angolul,se sehogy.Hogy neki hogy sikerült,mi az előzménye még nem ismerem pontosan.És ha kimegyünk nekünk annyibe fog segiteni hogy addigra kerit egy olcsó lakást,meg segit ott eligazodni.Munkát ő se fog gondolom a kezünkbe adni :-)
De már ez is nagy dolog.Nem azt mondom hogy Norvégia volt az álmaim netovábbja,márcsak az időjárás miatt se,mivel nem szeretem a hideget,De még Anglia,Irország volt tervben,de már ott annyira sok a bevándorló,hogy attól talán mégjobban félek hogy még annyira sincs munka,mivel most egész Európában egy időre a felvételeket leállitották a válságra hivatkozva.Nem tudom mi lenne a jó,a biztosabb.Ha van ötletetek még irjatok...Spanyolba szintén a csúcson van a munkanélküliség,Kanadába meg szinte lehetetlen kijutni,pláne családdal.És még 3x annyiba is kerül a kijutás.Csak a férjemet meg egyedül nem szivesen engedném el,legfeljebb ha a sógorom is menne vele egyedül,mivel az ő testvére van kint,jobban boldogulhatna.De majd elválik mi lesz,minden akkor kerül teritékre ha a pénz a kezünkbe lesz áprilisba.De akkor 100% hogy megyünk valahova,nem maradunk itthon.Az a pénz amit arra szánnánk,itthon is szép lassan elfolyna,és akkor már esélyünk se lenne elindulni.Tehát,mit mondtok? :-)
Előzmény: Leotardo (296)
Leotardo Creative Commons License 2009.01.29 0 0 296
Persze, jó, hogy elmondjátok mi van kint, mire kell felkészülni, és kinek van értelme kimenni.
De ha Rikiéknek tényleg kint van egy félig rokonja, aki segítene nekik, akkor már sokkal előrébb vannak mintha csak úgy lepottyannának valahol Norvégiában.
Ha a férje tényleg tud CNC-ni, akkor meg biztos talál munkát, mert CNC kezelőket mindenhol keresnek, itthon is többek közt.

Riki, addig gyúrjatok a nyelvre mindenképp, angol vagy Norvég ha már elhatároztátok magatokat.
mi lenne ha elöbb csak a férjed menne ki, felderíteni a terepet?
Aztán ha talál valamit, mehettek utánna.

Előzmény: czy (294)
czy Creative Commons License 2009.01.29 0 0 295

cath, akár úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy ha valaki a saját területén, ahol otthonosan mozog, bírja a nyelvet, a szokásokat, és ismeretségei vannak, nem képes boldogulni, akkor miért reméli azt, hogy idegenben, eleve hátránnyal indulva be fog futni?

 

Egyébként igazad van.

Előzmény: cath555 (289)
czy Creative Commons License 2009.01.29 0 0 294

A norvég szőlészetek és borászatok sajnos nem nagyon keresnek hozzáértőket :-)

 

Viccen kívül: sehol senki nem írta, hogy 2 diplománál kevesebbel ne indulj el, Cath valahol előnynek írta pl a különféle autóvezetői jogosítványokat. Azonban gondolj bele a leendő munkáltató helyzetébe, akinek meg kell a hatóságnak magyaráznia, hogy miért is akar külföldit felvenni, és be kell tanítania a kedves munkavállalót a munkájára. Mégis milyen nyelven? Te kit vennél fel? Akivel veszkődni kell, hogy egyáltalán el tudja végezni a munkáját, vagy anyanyelvi szinten beszélőt?

 

Többnyire csak a pofáraeséstől óvnak, Téged is, és még sok más ábrándozót, addig, amíg valaki meg nem sérti őket.

Előzmény: rikibaba (292)
ambbay Creative Commons License 2009.01.29 0 0 293

Égbôl potyogó romagyerekekkel már próbálkoztak Malmöben, küldték is haza mindet sorban, szóval ôket talán hagyd otthon.

 

Cath555-ek sajnos igaza van. Az EU-tagság, valamint a tény, hogy M.o.-n semmiféle háború sincs, kizár bármiféle menekült státust, így marad a kíméletlen valóság. Oké, persze, mindenki menekülne, de ha már menekülés, miért éppen Norvégia, miért nem inkább oda, ahol jobbak az esélyeitek munkát találni? Anglia, Németország...  bármi. Norvégiában tényleg nem sok esélyetek van _norvég_ nyelvtudás nélkül... hacsak nem vállalod, hogy egy krómcsövön szórakoztatod a helyi perverz alkeszeket vlamelyik kisváros lokáljában. Ha ehhez van gyomrod, akkor tényleg tudsz olyat, amit senki más. (Bár tény, hogy ezt is egyre többen csinálják).

 

 

Még valami: magyar munkaközvetítôknek ne adjatok pénzt, szinte mind átverés.

Előzmény: rikibaba (292)
rikibaba Creative Commons License 2009.01.29 0 0 292
Hát! Igazad van Leotardo!Akkor valószinű oda csak azok menjenek akik minimum atomfizikusok,vagy legalább világhirű feltalálók! :-) Én pl. adok egy szép magyar gyereket meg egy teljesen univerzális férfit Norvégiának.Akinek sok diplomás a nyomába se ér ....Autószerelő,borászathoz ért,szőlőt metsz,villanyt szerel,gépeket,háztartási feltaláló,cnc gépkezelő,és még emellett ugy tud főzni mint egy mesterszakács!! :-)) Na mindegy.De esetleg kivihetek még mondjuk 20-30 égből potyogó romagyereket is,olyat se tudna senkiakkor mint én :-))))))
Előzmény: Leotardo (290)
Hmmmm Creative Commons License 2009.01.29 0 0 291

Nem is mondta.

 

En ertettem mit mond. Segitek: azt tanacsolta, barki aki jobb eletre vagyik valahol az ne csak azt nezze milyen lesz majd miutan befogadtak ott, hanem azt is, hogy mivel jar az ott eloknek az hogy ot befogadjak es szukseg van e ra ott. Ha mar vannak ott olyanok akik ugyanazt tudjak es veluk egyutt elni, dolgozni kevesebb problemaval jar, akkor nem sok jora szamithat a frissen erkezett.

Evidens.

 

 

(tolem is offtopik: mellesleg sok olyat tud amit nem sokan es szukseg van arra)

Előzmény: Leotardo (290)
Leotardo Creative Commons License 2009.01.28 0 0 290
Üdv topik!

Cath555!

Nehogy azt mond, hogy Te olyant tudsz, amit más nem Norvégiában, mert elájulok rögtön!! :)

Ez kész...
Előzmény: cath555 (289)
cath555 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 289
Ma delelott igy magamban gondolkozva megfogalmazodott bennem, hogy ezentul mindenkinek ezt fogom mondani:

Tegye fel maganak azt az egy kerdest, es valaszolja meg a leheto legoszintebben, hogy o mit tud adni az orszagnak, amelyet uj hazajanak valaszt. Mit tud felkinalni, mi az, amit a helyiek nem tudnanak, vagy kevesbe tudnanak; amiert annak az orszagnak "megeri" ot fogadni, nyelvtanfolyamot biztositani neki, papirozni. Vegulis ez biznic. Mindket felnek. Ha nem az, akkor ugy hivjak, turizmus.

Ha a valasz az, hogy "nem tudok adni semmit", az nem jo valasz.
cath555 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 288
En ezt nem erzem, Narvikban sem ereztem, de ide ki jonne, hideg van.
Előzmény: totomen (285)
aliati78 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 287
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem!Másfél évig Norvégiában dolgoztam.Most kaptam egy hivatalos papírt a Norvég munkaügyi hivataltól és fordításra lenne szükségem.
Aki tud,kérem segítsen!!!
Köszi.
rikibaba Creative Commons License 2009.01.28 0 0 286
Néztem már ilyen Ausztráliával kapcs. dolgokat,de természetesen oda is vizum kell.Az unitesóm,és sok rokonom még kiment pár éve Kanadába,azóta is ott vannak,és pl tavaly volt kint a tesója nála,az anyjukkal akart hozzájuk kimenni de csak 1-2 hónap látogatásra ahogy szokták minden évben,és nem engedték ki öket együtt,azt mondták nekik,majd ha anyád hazajött te is kimehetsz külön látogatóba Kanadába,pedig tényleg nem akartak kint maradni.Na ilyen a Kanadai vizum is itthon.Mindent kikérdeztek tőlük,de együtt mégsem mehettek el...csak az egyik.Hát az a baj ha megkérdezik tőlünk a vizumkérelemkor hogy van e lakásunk,sok-sok pénzünk,akkor nem hiszem hogy mind a 3-kat kiengednének.Pedig Ausztrália lenne az igazi királyság.Jó idő,óceán,állatok,jólét,kedves segitőkész emberek,és sok magyar...
Előzmény: kzt (284)
totomen Creative Commons License 2009.01.28 0 0 285
hello
Az europai gazdasagi valsagmiatt megszunt kulfoldi munka helyek miatt a kelet, kozep europai orszagok munkavallaloi celpontja Norvegia es skandinav terseg...

Ezt gyakorlatilag is lehet kint erezni?
En sajat boromon tudom menyire nehez munkat kapni meg eszakon az Isten hata mogott is , de igazak ezek a szobeszedek?
Pl. hogy Izlandrol es Angliabol a munkaero ataramlik ide?

kzt Creative Commons License 2009.01.28 0 0 284
1) megtanulsz angolul
2) kikeresed az interneten az ausztral bevandorlasi felteteleket
3) elolvasod
Előzmény: rikibaba (283)
rikibaba Creative Commons License 2009.01.28 0 0 283
Nem tudja valaki hogy lehetne esetleg Ausztráliába kijutni családként,nem sok lóvéval,saját lakás bemutatása nélkül??? :-))) Még az lenne a legjobb természetesen,de az aztán tényleg csak álom...Sajnos
Előzmény: cath555 (280)
rikibaba Creative Commons License 2009.01.28 0 0 282
Igen,teljesen igazatok van,egyetértek veletek,belátom...De itthon már annyira sz r a helyzet,hogy mindenki csak menekülni fog,és megy is hacsak teheti .Az árak mint ti is tudjátok fillérekben különböznek csak a európától,mert ugye nálunk a legnagyobb probléma az,hogy az árak ugyanolyanok /sőt még olcsóbbak/ mint ausztriában,németben,meg akárhol,csak az áraink igazodtak az unióhoz,a bérek nem.azok nemhogy emelkednének egy ft-al is,de 8 éve többet lehetett keresni mint most.Én a fagyizóban meg ilyen helyeken 8-10éve kerestem 80ezret,most meg 60-at kap itt mindenki kézhez.Legalábbis itt miskolcon.Szóval az árak itthon teljes nyugat európaiak,már a turisták is utálnak idejönni,mivel sz.r sincs itt,és még ők is túl drágának találják.Ehhez ugye nem kell kommentár.Igazuk van.A lakásról meg ne is beszéljünk,mert csak a fütése a 50nm-es kis lakásomnak 60ezer volt most is.és ez csak 1 számla,a többi még nincs benne..a férjem 3 műszakban dolgozott a Sanminába,most lejjeb vették a melót 2 műszakra,igy aztán a gázszámla se fog a fizujából kijönni.Maszekolni nem tud itthon autót szerelni,mivel a szomszédunk a miénken meg az övén kivül nem enged be az udvarba./önkormányzati bérlakásunk van/.Pács mellett Siklóson laknak az anyósomék,ott sincs semmi különös meló.Ott is csak a panasz van.Pedig azt hitte mindenki ott jobb a helyzet,de semmivel se.Tehát ha már máshol kell kulimunkát végezni akkor külföldön seperjen az ember utcát ha azt kellene,ott mégiscsak többet adnak érte.Szóval Ma.országon ugyanannyi egy lakást fenntartani mint külföldön,csak a bérek lassan 10-szeresek a miénkhez képest.Igy nem nehéz választani,hogy menje vagy maradjon az ember.Pláne hogy van egy gyerek,neki is kell a jövőjére gondolnunk.
kzt Creative Commons License 2009.01.28 0 0 281
Van ez igy. Annyit meg lehet tanulni egy ilyen turabol hogy a munkat nem 70% jopofizasra osztjak es annak is igaza lehet aki leirja a problemakat.
Előzmény: cath555 (280)
cath555 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 280
En nem mondtam, hogy nem szimpik, csak kicsit zarkozottak es igazabol nem foglalkoznak senkivel. Evek telnek el, mire befogadnak, ha ugyan valaha. HA megtanulsz norvegul es rendesen dolgozol, elobb-utobb persze befogadnak, valamennyire mindenkepp. Munkakereses kozben tuti nem a szimpatia fog szamitani, a szimpatia naluk hosszu ido alatt epul fel nullarol (semleges allapotbol, NEM negativbol, nincsenek nagyon eloiteleteik). A spanyol helyzetrol mostanaban fogalmam nincs, ezt csak azzal osszefuggesben irtam, hogy ott talan meg szamit is a szimpatia munkakeresesnel. De nulla nyelvtudassal a spanyoloknal se lenne egyszeru. (Irtad az alapfokodat, fogalmam nincs, az mit takar.) A legjobb befektetesetek talan az lenne, ha maradnal, ahol vagy, mig nem tudtok normalisan (nem alapfokon, nem kozepfokon, hanem egyszeruen kommunikacios szinten) mindketten _legalabb_ angolul. Es meg akkor is eleg nehez, meg akkor is kulfoldi vagy, a norveg munkavallalok elonyt elveznek, vannak papirjaik, adoszamuk, nem kell a munkaltatonak sokat maszatolni papirokkal, nyelvtanfolyamra kuldeni az alkalmazottait, stb. Sorry, rendes, stabil nyelvtudas nelkul nem latok sok eselyt Skandinaviaban semmikepp. Masok lehet mast gondolnak. Hogy ertetned meg magad megis?
A spanyolokat nem tudom, dehat neked mindegy? Azt hittem, eltokelten Norvegiara hajtasz, nem pedig akarhova, csak el Magyarorszagrol. (????)

Par honapja mikor paran leirtuk ezeket valakinek, nyelvtudas, szakkepzettseg, ..., nem kell sokat visszaolvasni, ebben a forumban a 88. hozzaszolas korul kezdodik a sztori..., az engem egyenesen lehordott nagyon rohadt stilusban, amiert en "nem akarom, hogy o kijusson valaha is", es nemhogy lebeszelem ot, de biztos "feltem a poziciomat" meg a "seggemen suvit a norveg szel". Na akkor fejeztem be a "tanacsadast" barkinek is, es leptem ki a forumbol hetekre, es a mai napig alig irok (azelott napi szinten irtam, legalabbis a sima Norvegia-forumba).
Sz.rom le. Mindenki menjen, ahova akar. Fejjel a falnak. (Vannak "kemenyfeju" emberek.) De utana ne halljak felole, mikor hazakullog. Hat nem jobb, ha a mas karan tanulunk?
Előzmény: rikibaba (277)
rikibaba Creative Commons License 2009.01.27 0 0 279
Ja,nem jól irtam,Holmestrand
rikibaba Creative Commons License 2009.01.27 0 0 278
Na.valami olyan városban van az ismerős rokon,hogy Halmestrand.Tudtok róla valamit?Milyen hely?És mihez van közel? Remélem jól irtam a város nevét,de ezt irta a sógornőm.
rikibaba Creative Commons License 2009.01.27 0 0 277
Szia!Hát az biztos hogy teljesen igazad van,sajnos.Ezt mi is tudjuk,és elismerem.Nagy fába fogjuk vágni a fejszénket,annyi bizonyos.Nagyon félünk is bevallom.De még nincs minden kiforrva,veszve,még addig talán egy közvetitős munka is kilátásban van,az majd1-2 hónapi jövő zenéje.És van kint a sógorom testvére,a bosnyák manusz,aki ugy néz ki hogy mint "rokonnak" fog és talán tud is segiteni pár dologba,ő persze perfekt tud norvégul.Remélem angolul is :-) Mert akkor nehéz lesz vele is kissé a kommunikáció.De majd a napokban kiderül hogy lesz.Szóval nem valami szimpik a norvégok?Nem érdekli őket maga az ember,hanem csak hogy tud-e norvégul :-) na ez nem valami biztató...Spanyolba akar menni még egy másik hasonló család is innen,és felvették velem a kapcsolatot hogy nem akarunk-e mi is velük menni,többen könnyebb alapon.Hát nem tudom,pont most olvastam nemrég egy cikket,hogy mekkorára nőtt ott a munkanélküliség...De ők csak oda akarnak menni.Hát nem tudom,nekem is jobban tetszen ott,de van-e értelme?Szerintetek?
Előzmény: cath555 (276)
cath555 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 276
Az ember eletenek ott van ertelme, ahol az eletet ertelmesse teszi. Ha otthon utalod az eleted ugy, ahogy van, Norvegiaban sem fogod magad jobban erezni.
Norvegia nem fenekig tejfel. Sot.
Senki se akart lebeszelni. De ha vetted volna az idot, energiat es elolvastad volna, amit valaki elottem mar ajanlott (sima Norvegia-forum), akkor tisztabban latnal. Persze van, aki almodik egy nagyot, kimegy azt´ minden osszejon neki. De minden ilyenre jut jopar, aki meg az osszes penzet hetek alatt felelve (gondolom hallottal mar a norveg arakrol), munkat nem talalva dolgavegezetlenul hazater.
Ha a ferjed tudna normalisan angolul, meg munkaja is lenne valoszinu hamar (autoszerelo). Vagy ha lenne D, E kategorias jogsija, akkor is lehet gyorsan talalni melot. Angol, norveg nelkul azonban, ...most reszletezzem? Plane hogy a norvegok nem valami kommunikativak. Mennel inkabb Spanyolorszagba, ott akar el is adhatnad magad nyelv nelkul is, gesztusokkal, szimpatia stb. De norvegoknal, kit erdekel?...
Es egy gyerek az komoly felelosseg!! Nem csak ket ember vilaglatasarol szol a dolog.
Gondold ezt at..
Előzmény: rikibaba (274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!