sziasztok az iránt érdeklődnék tőletek hogy,a degukat sikeresen szoktatjuk kézhez.belemászik a kezünkbe,a tenyeremből elveszi a kaját.de viszont már ha kinyitom az ajtót akkor ki akarnak mászni fel a kezemre. de félek hogy megszöknek és bebujnak valahova.ilyenkor mit lehet tenni vagy meg lehet a dolgot oldani?mert szivesen kivenném őket de tartok a szökéstől sajna.
Amit nem ismer, azt elsőre nem biztos, hogy megeszi. Tedd a radiátorra, hogy megszáradjon, hátha úgy. És kínáld többször! (Mármint nem naponta többször... :D ) Ráadásul a szárítás tartósít is, úgy nem romlik meg a tálkájában, ha otthagyja. Úgy bele is keverheted a tápjába, hátha onnan majd kiszedi.
Datolya első "full vega" etetése... :) háát adtam neki répát sárgát fehéret (hírtelen csak ezt találtam itthon majd meglátogatom a közeli zöldségest), de körbeszaglászta és ment mókuskerekezni:) van bent neki széna reménykedek hogy csak éppen nem éhes:)
Lehetni lehet, ha bírják egymást (össze tudnak szokni), de nem nagyon érdemes, mert nem egyforma a ritmusuk, a habitusuk. Emiatt esetleg az egyik idegesítheti a másikat, pl. hogy amikor ő pihenne, az éppen ugrál meg rohangál stb. Meg a táplálásuk sem egyforma (l. a deguk cukormentes étrendjét pl.). Tehát szerintem inkább szomszéd ketrecben érdemes tartani őket, és ha szeretik egymást , időnként futkározhatnak, szórakozhatnak együtt.
Azt ugye tudod, hogy egy csincsilla sokkal tovább is él, mint egy degu?
Az ilovedegut nem követem, de elképzelhető, mert állítólag Kriszta is írt már neki.
Újabb hír:
"Hát jelenleg nem válaszol nekem, budapesti, megyek majd 15.-e környékén arra, akkor megnézném neki, csak akkor már vinném a degut is, mert legközelebb nem tudom mikor megyek Pestre. A fényképezkedést írta már neki Kriszti is, de nem válaszolt rá. ... Van még egy fontos, amit nem tudom h neked említettem-e de az egyik deguka sérült, az egyik szemét félig tudja csak kinyitni, meg a farka egy része is hiányzik. (õ volt az aki macska szájába volt). De mint tudjuk attól még igazán szeretni való a kicsike. :D"
"A deguk amúgy karcagiak, 3 fiú, elméletileg, elkéne mennem megnézni, de azért nincs túl közel. a Nõ meg ugyebár nem fogja meg õket. A másik bibi a srác, aki jelentkezett érte. Van már 1 deguja, akinek társat akar. Viszont kicsit fura a srác, nem szimpatikus, félek nem lenne ott jó helye a degu(k)nak. Ráadásul õ sem tudja milyen nemû a deguja... :S Ketrec kellene amúgy neki, az összeszoktatáshoz, amit a deguk gazdája biztosítana is. Nem egyszerû. :D Ha esetleg tudsz vkit, aki betudná õket fogadni ideiglenesen, vagy akár végleg szólj!!!"
Dóri üzenetét ma kaptam, közzéteszem, hátha valaki tud segíteni. Én max. egy alj nélküli ketrecrácsot tudon neki szerezni kölcsönbe. Nem írja, de szerintem Debrecenről van szó.
"egy kis segítség lenne, Agatha mondta h keresselek meg téged hátha tudsz segíteni. Degu mentés lenne. Ahonnan hoztam a degukat ott maradt még 3 fiú degu. Nem biztos h fiúk, mert a gazdájuk nem fogja meg õket. Szeretne megszabadulni tõlük, nem tud velük foglalkozni, elmondása szerint volt h az egyik degut a macska szájából szedte ki... Szóval nincsenek túl jó helyen azok a deguk. El kéne õket hozni, tudnál benne segíteni? Vhol el kéne helyezni õket ideiglenesen, illetve gazdik kellenének. Ha véletlenül az egyik közülük lány akkor megtartom. Egy ketrecet ad, aminek az ára 2000ft, én azt elintézem. Egy srác már jelentkezett is az egyik deguért (legendskiller) hozzá elvinném az egyik fiút, csak kéri hozzá a ketrecet is. De így a másik kettõ ketrec nélkül maradna... Tudnál segíteni az elhelyezésben? Én elmegyek értük, de sajnos nálam nem férnek el. Vagy esetleg gazdit tudsz nekik???"
Írtam neki, hogy egyedül semmiképp ne adja a srácnak a fiút, mert gyanítom, ha a ketrec is kell neki, akkor nincs másik deguja...
Mivel ennyire lökött vagyok, elhúzok melegebb égtájakra, és csak hétfön leszek net és telefon közelben! Nézzetek rá az ilovedegura is! És segítsetek, ha valakinek gondja van! Köszi!
És fogadjatok szót a deguknak! Aludjatok ti is sokat! :D Legalább hétvégén!
Az idő (évszak, napszak) és időjárás változásait mindenképp. 6 éve vannak deguim, min. 2-3-4, időnként többen is, és nem egyformák a napjaik már csak ha egy hetet is veszek figyelembe. De hát hogy is lehetne másképp, hiszen élőlények, nem robotok. :D Ma is, mivel itthon ragadtam a derekam miatt a héten, a három csajszi fél órát fetrengett az ölemben, konkrétan megágyaztak rajtam, Jázmint végül úgy kellett letessékelni, mert ki kellett vinnem a kutyát. Teljesen megzavarodott, hogy képzelem, hogy otthagyom őt. Tegnap nem csináltak ilyet. Lehet, holnap sem. Ki tudja...
A bal oldalon az "ETETÉS" címszónál mindent megtalálasz, a napraforgóval kapcsolatban is: http://www.ilovedegu.hu/
Agatha már belinkelte neked egyszer. Ha pedig a HONLAPON BELÜLI FÓRUM-ot nyitod ki, ott is van egy Etetés, hozzászólás 99 db, ha azt is átbogarászod, rengeted tapasztalatot olvashatsz át. Ha gondolod a Mikk által összegyűjtött mérgező növények listáját elküldöm, már felrakták párszor, el kell menteni, az a legegyszerűbb. Datolya biztos jól érzi magát veled, de neki sem egyformák a napjai, vannak hangulatai, az enyimek is van hogy többet szundikálnak, kevésbbé aktívak, mint más napokon. :D
Igen oylan mint a felső, ilyen kis vékony pöcök van ott, a vége világosabb :D
A hátonfordításról meg annyit hogy nem lehet vele megcsinálni, amikor megfogom és megfordítom, mint a kejfel jancsi rögtön a talpán van :D
Érdekes személyisége van Datolyának, néha olyan, mint egy pajkos kölök, mindig játszani akarna valamikor meg egy "egész nap a függőágyba fekszek" állapota van azért is akarok neki egy társat hogy ilyenek ne legyenek.
Amikor jött csináltam neki egy létrát 2 nap sem volt neki és az egészet eltüntette ágastól madzagostól :) A függőágyát állandóan lerágta, csak miután én nem voltam itthon napközbe megtanulta hogy nem kötik fel neki minden 10 percbe :) azóta azt is megtanulta hogy nem szabad kicsit kelekótya de én így szeretem :)
Értem. :) Biztos azért van, mert még nincs hozzászokva a fogdosáshoz. Ha már megszokta a kezed, próbálkozz a hanyatt fektetéssel!
Addig is: ezek szerint olyasmi, mint a felső képen? Ezek a képek jók. Amúgy nem csak a távolság számít, hanem a pöcök mérete is kisebb a lányoknál általában. (Bár nem mindig ennyire egyértelmű, nekem az egyik feladta a leckét, végül a kis golyókat tapogattam, hogy vannak-e. :) )
A lefényképezésnél akadt el a dolog, annyira nem tud egy helyben maradni hogy nem tudtuk lefényképezni de sok oldalon átolvastam, és nincs nagy távolság a a két, nem is tudom mi között szóval nincs ekkora mint ezen a képen:
A műanyag alj nem szerencsés, mert megrághatják, az meg veszélyes rájuk nézve - azon túl, hogy a lyukak sem túl jók benne. Persze ha meg tudjátok úgí csinálni, hogy ne férjenek hozzá, akkor jó, mert könnyen kezelhető. Ha fém, akkor mindenképpen rozsdamentesnek kell lennie, célszerűen alumínium, mert az viszonylag könnyű fém. Vagy lehet még üveg alja.
(Nálam fém tálca van, benne egy műanyaglap, ami védi a fémet a pisitől. Mert egy idő múlva húgykő-foltok keletkeznek ott, ahol sokat pisilnek, és azt egy kis ecettel inkább lemosom, mint a fémet.)
Azt, hogy lesz-e harc, csak ők tudják majd megmondani, de az az általánosabb, hogy minél fiatalabb a jövevény, annál könnyebben megtalálja a helyét a rangsorban lejjebb, de ez sem szentírás, vannak dörzsölt pici deguk is. :))) Szóval semmiképpen sem szabad ajtóstól rontani a házba, és csak akkor szabad őket összeengedni, ha már rácson át csicseregnek, és akkor is leginkább semleges, nyílt terepen. Tehát mindenképpen művelődj össszeszoktatás terén, és szerezz be (kölcsön is jó) egy másik ketrecet!
Nem is állt szándékomban datolyát adni a Datolyámnak :)
Az olyan lenne mintha magát enné meg :O :D
A következőnek is van már neve, vagyis pár verzió köztük a Gemkapocs, szeretem a nem mindennapi neveket :)
Csak az a baj hogy a tápon kívul semmit se eszik csak a szénát, és még az is hogy a városba semmit nem lehet találni ami a felsoroltak között van. 1 Állateledel bolt van ahol van táp, itató, kistál, ház de semmi több..:(
De semmi vész ha minden jól megy pénteken hozzák a hozzávalókat Székesfehérvárról, ott biztos vagyok benne hogy lesz :)
A nemével kapcsolatban meg szerintem biztos mert ott hátul nemsok hely van a kettő között de akkor felrakok egy- két képet :)
Bár a mostani ketrece teruletileg nem túl nagy, felele is csak 60cm de ha lesz időm akkor keresztapámmal csinálunk egy nagyot mire megjön Gemkapocs:)
Minen megoldható, csak kereatívnak kell lenni hozzá :) Vas vagy manyag allja legyen a ketrecnek?
És akkor ha fiatalt veszek akkor nem lesz sok harc köztük?
Mindent megszeretnék tudni ami jót tesz Datolyámnak :)
Drót fonatnak hívják, amit én használtam. Nem ponthegyeszetett, hanem vastag drótok jó sűrűn tekeregnek benne, és kb. 4 milliméret vastag. Még pici körmöcskét se tudnak azon át leharapni.
Maszek barkácsboltban, mezőgazdasági boltban kimérve árulják, mert elég drága.
Kb. mikor költözhetnek a picik? Milyen sűrű az átharapás-biztos drótháló? Addig beszerezzük azt is és a lakatot is. :) Ketreccel nem lesz gond, megvan még Mazsola ketrece.
Remélem, Némó gondos pedagógusként meg fog nekik tanítani egy csomó hasznos dolgot, pl. lehet szökni, de a kutya hátán nem ugrálunk még akkor sem, ha alig nagyobb, mint ők és tiszteletben kell tartani azt is, hogy szegény Joda tart a deguktól. :D
Viszont aszalt formában nem adjál nekik, mert tiszta cukor! :D Névnek viszont tökély. :D
Az összeszoktatásnak olvass utána minnél előbb! Ugyanis ha csak úgy bevágsz egy idegen degut a sajátod ketrecébe, ijedtében meg is ölheti! (Az én apám is neki esik, ha éjszaka vadidegent talál a lakásban kotorászni...) (Az ilovedegu.hu -n most frissítettem.)
(Magyarul, lehet hogy szükséged lesz átmenetileg egy kisketrecre! Macerásabb esetben többre is...)
A deguk zöldsége a széna! De azért csak szénán se jó tartani őket, mert úgy nagyon lefogynak... Szóval mértékletesen! Középút!
Széna is, zöldség is, mag is... és főleg semmi olyan amit cukorbeteg nem ehet! (Kukorica, krumpli, cukros rágcsáló dropszok... A magyar tápok színes bogyói sajnos nagyrészt pattogatott kukorica, tehát semmi Pepe, Panzi, Yoyo... Amíg ki nem hagyják végre a degutápból ezeket a bigyókat...)
(Almát ehetnek! Csak a szárított almával kell mértéket tartani. A mandarint többnyire nem szeretik, de ha mégis, akkor is csak keveset, mert viszonylag magas a cukortartalma.)
Ahogy Székelya is írta: SZÁRÍTVA próbáld a sárgarépát, borsót, céklát, tököt, csicsókát....
És semmi kararábé, káposzta, meg (üvegházi zöldség,) mert a növényvédőszerek is, és a felfúvódás is halálos lehet. A lucerna széna viszont nagyon fog tetszeni neki! :D
A nemet tutira sikerült megállapítani? Ha nem 100% akkor tegyél fel fotót, és együtt megnézzük.
okés köszi.teszek fel képeket a ketrecről holnap. ha van valami ötletetek vagy tanácsotok hogyan lenne jobb az elrendezés,szivesen várom a tanácsokat.előre is köszönöm nektek.
Minél fiatalabbat teszel mellé, általában annál könnyebb az összeszoktatás, mert jobb esetben nem kérdes, ki a kisebb. :) Ha veszed, remélhetőleg nem is lesz idős, hiszen a kölyköket szokták árulni. De idősebbel sem szokott általában gond lenni, csak rendesen kell összeszoktatni őket.
Meg aztán jól nézd össze, hogy egyforma legyen a micsodájuk! :D
Még egy dolog: a csak züldség sem jó nekik, a széna és a száraz tápok nagyon fontosak. Ő meg majd szokja a zöldségeket is lassacskán. Próbálkozz előbb szárított formával (pl cékla, répa, petrezselyem)!
A kezedbe pedig tegyél egy szem csemegét, és hagyd, hogy belemásszon érte! Eleinte ne fogd meg, csak ha már ezt úgy teszi, hogy nem fél a kezedtől!
jah mégegy valami a macskaalom nem jo nekik fürdeni?mert irtátok hogy a csincsillahomokban tisztitják a bundájukat.akkor ha veszek olyat akkor elég egy kis tálba tenni nekik és akkor ök abban fürdenek?
Azt hiszem, Némó örülni fog a kis családnak. Már ott tartunk, hogy hagyja a nyakát vakargatni (eddig nem hagyta), folyton rajtunk lógna, egyedül meg kint a legkisebb fura zajtól 15-20 percre is képes lemerevedni, pedig eddig nem volt egy betoji kismaki.
A rendcsinálásról is leszokott. Olyan, mint egy agglegény. :( De szerencsére a hangulatán nem nagyon látok negatív változást.
Azért minden nap többször is elmondom neki, hogy milyen jó lesz, ha jönnek a picik és tessék aranyosan viselkedni velük. Meg azt is mondtam már többször, hogy ő lesz az okos nagyfiú, neki kell példát mutatni a piciknek. :) Hátha megérti. :)
Nagyon jó, hogy így kiírtad! Talán az összefoglalóban is jobban ki kellene hangsúlyozni, nem? (Ha egyszer végre elkészül az a bővítés...)
A kerék már használatban van, köszönjük! :)) És a kicsinek is kinyílt a világ. :)) Örült az új terepnek nagyon, de szegénykém nagyon menne már a többihez. :SSS Megkapta függőágynak azt a jégkaparó-"kesztyűt", amit még Mázliséknak vettem, csak nem volt lehetőségem betenni. Először kicsit megszeppent, de már azt hiszem, tetszik neki. Jó puha, szőrös a belseje. :))
Múlt héten voltunk a dokinál. Mondtam, hogy nézzen bele a szájába, és már aggódtam is, mert kb. egy fél óráig bent voltak!!, azt hittem, talált valamit, aminek rögtön neki is kellett esni, de sajnos annyi történt, hogy csak próbálkozott, de nem tudta bebódítani szegényt, mert annyira rosszul kezdett lélegezni, hogy nem merte, így viszont nem tudott szétnézni a szájában, csak annyit tudott megállapítani, hogy felül alig vannak fogai (alig nőttek ki!! :(((( ), de azt nem tudta megnézni, hogy a hátsó fogairól van-e az orrfolyás és a szemváladékozás, mert annyira nem kábult be. :((((((( De szegénykémet nagyon kicsinálta az ügy, utána a szuri beadásához hárman kellettünk. :((( Az lett a vége, hogy beadta a doki a Gamgee által javasolt gyógyszert, ami 2 hetes hatású, szóval 2 hét múlva megyünk vissza. Eddig semmi javulás nincs. :(((((
Lehet, hogy ezt a ketrecrácsot majd visszaadom, ha megszolgált. Gondolom, érdekel a dolog. :) Csak jutnánk már el oda... Azt azért elárulhatnád, hol lehet ilyen sűrű rácshoz jutni! Én még eddig csak az 1 centis sűrűségűvel találkoztam, azzal is csak fix tekercsben (nem méterre kaphatóban).
Új vagyok erre. Van 1 degum Datolya (hozzáillő a név :P) Októberbe került hozzám egy Budapesti Kisállat-Kereskedésből...Úgy adták hogy fiú, mert azt is akartam, de itthon kiderül, hogy kislány a kicsike, mivel én nem voltam ott a vásárlásnál. De nincs is baj, így talán jobban lehet szeretni mint egy fiút (számomra :). A korát sem tudták megmondani, de már szép nagy volt amikor megjött.Kettő ici-pici gond van vele. Október eleje óta nem tudtam úgy hozzámszoktatni, hogy tényleg ott maradjon megengedi, hogy megsimogassan, kivenni csak úgy tudom hogyha szétszedem a ketrecét.
A másik meg hogy mivel pesti (ahol szerintem nem ismerik a kisállat-kereskedések, hogy mi az a zöldség és a friss levegő) nem eszik zöldséget, egyáltalán semmit sem, félek hogy nem jut elég vitaminhoz a tápokon keresztül. Mindig más márkát veszek neki, hogy kicsit változatos legyen az étrendje.
Tudom nem jó, hogy egyedül tartom szegényt, de ez ha minden jó lesz akkor vasárnap vége lesz. Veszek egy degut. Úgy hallotam hogy nagyon természetesen, jól vannak tartva, csak zöldséget kapnak és nagy kolóniába élnek.
Abba szeretném kikérni a véleményeteket, hogy egy "felnőtt" nőstény degu mellé, időset vagy fiatalat vegyek? Csak nőstényt akarok, ígyse annyira hatalmas a ketrec hogy 3 hónap mulva +4en legyenek benne :)
Az a cél. De egyelőre még nem megy, még mindenki utálja, sajnos. :( Az apja együtt van a kicsi két tesójával, akiket még az apjuk maga nevelt fel. Ezt a hármast nem bontom meg.
Ezt a kicsit eredetileg Mázlis mellé akartam tenni, de a kétszeres farokcsonkolás után meggondoltam magam.
Menet közben meglett! És kijavítottam a honlapon. :D
Linkeljétek be ti is jó sokhelyre, mert még mindig mindenféle butaságok jönnek le a keresőkre Frankye elött, a sok költöztetés miatt! :o(
(A fiúdeguk nem kellenek a kutyának se, merthogy valaki tud webszerkeszteni, és azt is tudja, hogy a fiúk verekednek... :o()
Félreértések végett! Nem a fiúdeguk verekednek, hanem a verekedősök! A lányok között is vannak összesférhetetlenek, és a tenyészpároknak is vannak tányércsapkodós napjaik! A nem tenyészhímek többnyire ugyanúgy imádják egymást, mint a csajok. Csak ha csaj van pakliban, attól hülyülnek meg, illetve felnőtt degu nélkül két kamasz (akár fiú, akár lány) többet vitázik, mint aki nagy családban nő fel.
Üdvözlet a régi ismerősöknek és az újabb, ismeretlen fórumtagoknak!
Az oldalam, hosszabb-rövidebb kínlódás (ingyenes tárhelyszolgáltatók szívatásának köszönhetően) immár véglegesnek tekinthető helyére költözött: http://frankye.hu/index.php?option=deguk
Természetesen a további dolgok átköltöztetése is folyamatban van. Az oldal eme részének olvasásához nem szükséges regisztráció és bejelentkezés, az csak a "Szétszedtem" részleghez szükséges.
Drága Bambuvári Csapat!!! Ti vagytok a fény az éjszakában. Egytől egyig különlegesek. Ha választanom kellene, akkor Pogi-mamit és Életkét választanám. Ők állnak legközelebb a szívemhez. De szerencsére erre nincs szükség, mert ők igy együtt alkotják a deguk színe-javát, de mielőtt felzúdulna számtalan degu-szépség, bízvást állíthatom, hogy nekik sincs párjuk a világon. Szívemből kivánom, hogy csak vidám csicsergés töltse be a ketreceket, messze űzve a fájdalmat és bánatot egész további életükben. És a megfelelően dreszirozott Gazdik mindent meg is tesznek azért, hogy ez igy is legyen. Sok-sok boldogságot mindenkinek!!!!!!
Majd-elfelejtettem: a felelőtlen deguselejtezőknek üzenem, szálljanak magukba, mielőtt ők kerülnek a tujafák alá télvíz idelyén. Elég ilyesztő perspektíva, nem?
Drága Bambuvári Csapat!!! Ti vagytok a fény az éjszakában. Egytől egyig különlegesek. Ha választanom kellene, akkor Pogi-mamit és Életkét választanám. Ők állnak legközelebb a szívemhez. De szerencsére erre nincs szükség, mert ők igy együtt alkotják a deguk színe-javát, de mielőtt felzúdulna számtalan degu-szépség, bízvást állíthatom, hogy nekik sincs párjuk a világon. Szívemből kivánom, hogy csak vidám csicsergés töltse be a ketreceket, messze űzve a fájdalmat és bánatot egész további életükben. És a megfelelően dreszirozott Gazdik mindent meg is tesznek azért, hogy ez igy is legyen. Sok-sok boldogságot mindenkinek!!!!!!
Boldog Új Évet Kívánunk szeretettel mindenkinek: Bambuvári Mikk és tsai (azaz: intelligens chilei mókusai: a fiúk részéről Bambuvári BendzsóRex, a papa, a király, azaz II. Bambu őfelsége; B.Hóbelevanc Hubertusz főherceg, vagyis Pubikaa kismackó; valamint a "V"-ház lakói a "háromkirályok": Bingó-Muki, a főtudor, Bandita, a (nevével ellentétben) a Béke apostola, arany kis Bangyikám, és a főkedvenc: Csingacsguk, Csingikém, a csörgősipkás, a mókamester. A leányzók részéről: Pogácsa(nagy-)mami, a büszke Pogi, Szuperke-mami, Szupikám, a telefonmániás, Hunyorka-mami a mászóbajnok és leánya: Pipőkea rejtélyes, drága Pulcsikám azaz Pulcsinella, kicsi szerelmem, aki mindenkinek odadja magát :-), aztán Lullyka, a duci, aki nem szereti, ha 2.sz. Maszatkának hívják, csodás Bellabimba, Bellus, Bellucikám a szépséges, na és a világhíres Életke, a legendás Titike reinkarnációja, aki minden szót ért és szó nélkül is tud... szóval így mi 14-en néhány éve, de 1 éve biztos ennyien :)) ) Boldog Új Évet Kívánunk szeretettel mindenkinek: Bambuvári Mikk és tsai
A karalábét, és a káposztát kihagynám. Legföljebb szárítva, sok más zöldséggel keverve. De annyi más zöldség van, amit lehet adni...
A salátából inkább csak a biot, vagy mossátok megy nagyon-nagyon. Minden évben van pár növényvédőszer túladagolás...
És az okos kis rosszcsontjaid épp szárítják maguknak a sárgarépát. Ha a radiátor tetejére ássátok el, és elötte legyalulod, akkor gyorsabb, és hatékonyabb a dolog... :D
Próbálkozz inkább a szárított céklával (és szólj a családtagoknak is, hogy pirosat fognak pisilni, nehogy állatovoshoz rohangáljanak...) szárított répákkal, ha kapsz a csicsókával, meg elültetheted a tányér alján maradt magokat egy virágládában.
És gyógynövényesnél lehet csipkebogyót, hibiszkuszt, kamillát, körömvirágot, pitypang levelet, fehérbabhélyat, szederlevelet... és egyéb ölbemászós finomságokat kapni.
Tuti siker a zöldborsó is. Persze főleg a pehely, és a szénája, de jó a szárított verzió is, és a mirelit kiolvasztva, nyersen...
De ezek csak nasik! A legfontosabb degu-zöldség a jóminőségű széna.
(A lucerna szénát ki ne felejtsem! Nálam jobban szeretik mint a szotyit, vagy a mogyorót! :D)
(amit feltétlenül tudnod kell, ha degutartásra vállalkozol)
Jellemzés: a degu az Andok cserjés, bokros lejtőin őshonos, Európába azért hozták be, hogy cukorbetegséggel kapcsolatos kísérleteket végezzenek rajta. Ezek a kedves, okos kis rágcsálók nagyon kezessé tudnak válni. Ha sokat foglalkozol velük, igazi, remek társaid lesznek. Alapvetően nappali állatok. Fogságban általában 5-6 évig élnek. Természetes ellenségeik a ragadozó madarak, ezért alulról nyúlva vedd őket kézbe, különben, ha felülről közelítesz, megijednek. Vigyázz, mert farkuk nagyon sérülékeny, igen könnyen letörik, ezért farkuknál fogva soha ne fogd meg őket! Kíváncsi természetüknek köszönhetően nem félnek a macskáktól, kutyáktól, ez a vesztüket is okozhatja! Társas lények, nagyon nagy szociális igénnyel rendelkeznek, a természetben kolóniákban élnek, ezért ne tarts egyedüli példányt! Esetükben a magány depresszióhoz, extrém esetben akár pusztuláshoz is vezethet! Ha nem akarsz szaporulatot, tarts egynemű egyedeket! Ha már van degud, és új társat viszel mellé(jük), szükség lehet az összeszoktatásra. Ilyenkor kisebb csetepaték során felállítják a rangsort. Több nőstény és egy hím tartható együtt, de fordítva nem, mert a hímek összeverekszenek a nőstény(ek) miatt, és ez a harc vérre is mehet. Elhelyezés: a deguk mozgásigénye igen nagy. Tartásukra ideális a többszintes ketrec vagy a terráriumketrec kombináció (legalább 50*50*60 cm) sok ággal, polccal, búvóhellyel, legalább 23 cm átmérőjű fém kerékkel (az ennél kisebb nem tesz jót a gerincüknek!), és imádják a függőágyat is. Vigyázat, vannak mérgező fák is: pl. cédrus, dió, tiszafa, fagyal, babér, gesztenye! Alomnak használhatsz forgácsot, kukoricacsutka-almot, gyapotot.
Fészekanyagnak tegyél be nekik zsebkendőt, nem szöszölős ruhadarabot, kenderkócot vagy más hasonló anyagot (és élvezd, ahogy berendezik vele a kuckójukat)! Fontos, hogy ne legyenek sem huzatban, sem rosszul szellőző helyen vagy tűző napon, utóbbin könnyen hőgutát kaphatnak, ami az életükbe kerül! Kerüld a műanyag kiegészítőket, mert mindent megrágnak! Ha sétára engeded őket a lakásban, vigyázz, hogy ne legyen számukra veszélyforrás (pl. vezetékek, ajtók, nyílások pl. csövek mentén)! Bundájukat homokfürdőben tisztítják, ehhez egy edényben adj nekik csincsillahomokot! Táplálás: itthon alapvető táplálékul szolgál számukra a széna, ezen kívül gyógynövények (pl. gyermekláncfű, kamilla, körömvirág, menta stb.), fűfélék (pl. lóhere, tyúkhúr, sima szálas fű), zöldségek (a k betűsökkel csínján bánj, mert puffasztanak!), azok zöldje, kevés gyümölcs, magvak. Ezeket akár frissen, akár megszárítva is adhatod nekik. Mivel a deguk hajlamosak a cukorbetegségre, nagyon fontos, hogy kerüld a szénhidráttartalmú ételek adását (beleértve a kekszet, száraz kenyeret, mézes dolgokat is)! A gyümölcsökkel is csínján kell bánni, különösképpen a szárítottakkal! Sok olajos magot ne adj nekik, mert hizlalnak, és hosszú távon májkárosító hatásúak. Mindig legyen ropogtatnivalójuk, mert fogaik folyamatosan nőnek erre kiválóak pl. a zöldséges karika, a nyúltáp; ritkábban, csemegeként puffasztott magvak, pászka, szójakocka. Kalciumforrásként szépiát vagy rágókövet (gipsz) tegyél be nekik! Szükségük van vízre is, amit megfelelő itatóban adj, mert a tálból kipancsolják, illetve beszennyezik. Egészséges deguknak nincs szükségük külön C-vitamin-bevitelre, mert szervezetük előállítja azt. Elfogyaszthatnak kisebb rovarokat is. Fehérjeforrásként különösen vemhes és szoptató anyáknak vehetsz nekik lisztkukacot vagy próbálkozhatsz kevés kemény, nem zsíros sajttal. A deguk ízlése egyedenként is és időről időre is változó, ezért ha valamit nem fogadnak el, nem biztos, hogy nem szeretik, lehet, hogy csak nem úgy (száraz vagy friss), vagy épp nincs hozzá kedvük. Aranyszabály: amit adsz nekik, ne legyen permetszeres, nyirkos (ettől felfúvódhatnak), illetve forgalmas út mellett szedett. Szaporítás: a deguk nagyon szapora állatok. Akár a saját édestestvéreikkel is bepároznak! Mivel a kis bekerült egyedszám miatt a hazai állomány így is eléggé belterjes, különösen figyelj erre! A nőstények kb. 3 hetente fogamzóképesek, és a 3 hónapos vemhesség után, már a szülés pillanatában is képesek újra megfoganni! Ezért ilyenkor célszerű pár napra különvenni a hímet, hogy az anya szervezetét ne terhelje meg túlságosan a sok szülés, ami életének jelentős megrövidülésével is járhat. Egyébként az apák is remek szülők, nagyszerűen gondozzák a kicsiket! A deguk nemének megállapítása némi gyakorlottságot igényel, mert a lányoknak is van pöckük, csak közelebb a végbélnyíláshoz, mint a hímek esetében. Betegségek: ha kedvencednek orvosi segítségre van szüksége, és az illető állatorvos nem ismeri ezt a fajt, kezelje úgy, mint a csincsillát vagy a tengerimalacot, természetesen a méretarányok figyelembe vételével! Az egészséges deguk foga (narancs)sárga; a fakó fog vitaminhiány, betegség jele lehet.
Remélem mindenkinek boldogan, békésen telt a karácsony. Én is kezdő degu tartó vagyok.
Én csináltam nekik egy kis függőágyat pamut anyagból. Szoktak benne feküdni. Minden nap friss széna, friss víz. Most egy elég drága gyógynövényes kaját vettünk nekik amiben nincsenek ezek a színes puffancsok.
Az enyéim nincsenek oda a gyümölcsért. Próbáltam már a mandarint, narancsot mivel ezekben nincsen sok cukor. Az almát azt azért megeszik, de nem kell nekik a sárgarépa sem igazán. Csak elássák, aztán meg összefonnyad.
Mi minden nap kiengedjük őket kétszer egy-egy órára. Általában a párom délelőtt van otthon én meg délután, így egy nap kétszer tudnak futkosni. (mondjuk meg volt az ára, a billentyűzetem bánta, de most már jobban odafigyelünk)
Már fészket raktak a szekrény alá, mert mögé tudnak bújni. Lehetett takarítani utánuk. De nagyon okos állatok, mikor látom hogy szedi össze a szénát és a forgácsot és hozná ki a ketrecből nem engedem ki. Egy kétszer így becsuktam, harmadjára már tudta ha ledobja a szénát az ajtó kinyílik és kijöhet. Nagyon szeretnek szunyálni a konvektor alatt, ott jó meleg van.
Légyszíves segítsetek abban, hogy milyen zöldséget kaphatnak, mert olvastam hogy k-betűvel kezdődőt ne mert felfújja őket.
Az uborka, saláta, répa, esetleg karalábé mehet nekik? És a káposzta?
Még valami, egy degu hány hónaposan tud "teherbe esni" ? Mert még mindig nem tudjuk igazán hogy mindkettő fiú-e. Azt tudom hogy 6 hónapig hordják a kicsiket.
hát a puszi még odébb elsz mert nemrég lettek nekünk deguk és még akár hogy is probálom öket kézhez szoktatni még rágcsálják az ujjam.bár erre van valami ötletetek?
Mire jönnek a picik, azt hiszem, Némó nagyon jártas lesz a fűszerek és a főzés világában.
Most is kint sétáltunk a konyhában (szigorúan csak vállon), amikor készült a forraltbor. Nagyon érdekelte a fahéj és a szegfűszeg. :-) Lehet neki adni ezekből a fűszerekből? Most csak kóstolót engedélyeztünk, de nagyon elkámpicsorodott, amikor elvettük tőle a nagyját. Odaadhatjuk a maradékot? Még a bazsalikomot is otthagyta a kedvükért, pedig azt nagyon szereti. :)
A fogyókúrája egyébként remekül halad! Az 1 hónappal ezelőtti 29 dekához képest most csak 26,6 deka volt, pedig egyáltalán nem koplal. Igaz, hogy csak a felét kapja az eddigi adagjának, de sokkal több degu-nasit kap (karácsonyi ajándéka napi 1 gesztenye volt) és nagyon sok tv paprikát adunk neki. Meg persze folyamatosan izeg-mozog, fut a kerékben, a vállon, az asztalon, a pulcsiban és mászik ki a ketrecből. Egészen olyan, mintha megfiatalodott volna, amióta egyedül van.
Odú bélelésre jó a papírzsepi, WC papír. Azt ha megeszik se árt nekik, csak ne legyen se illatos, se festett. :D
A függőágyat pedig imádni fogják! De jobb lenne, ha a te régi thermo pulcsid ujját kaphatnák meg! (Az nem foszlik, így nem tudják magukat felakasztani rá. Ha nagyon rágják cserélni kell, mert a lukak így is baleset veszélyesek lehetnek!)
A pulcsit mosd, ki hord egy napig, és utána vágj le az ujjából egy 20 centis csövet. A tetejére kérnek még egy pótbejáratot, és a 4 sarkát fém függönycsipesszel a ketrec tetejére rögzítsd! :D (Ha gazdiszagú az ágyuk, attól nagyon meg tudnak hatódni! Tuti kapsz érte pár köszi-puszit!)
És padlószőnyeg csöveket is szerezzél nekik! Vízszinteset, meg ferdét sok oldallukkal! :D
sziasztok az lenne a kérdésem hozzátok hogy a kis deguknak van házikojuk.és szeretnek benne lenni.szerintetek ha kibélelem nekik valami féle anyaggal akkor attol nem lesz bajuk ugye?mert gondolom megrágcsálják azt is.a másik meg hogy ha veszek nekik kis fekhelyet mint amit a görényeknek is lehet abban is el vannak nem?
Nálunk Bojtikának volt zűrös a kamaszkora. Még a szerelmét Campit is meg harapta. :o(
Nálunk úgy végződött a rangsor vita, hogy Campi kiverte Bojti egy fogát, és a szájseb miatt állatorvonál kötöttünk ki, majd mivel a másik fogát is kurtítani kellett, több mint egy hónapig magánzárkában volt, és csak pipettával tudott enni...
Utánna is úgy kellett vissza könyörögnie magát a csajos ketrecbe. Csórikám időközben elmúlt 1 éves, és nagyon kedves deguvá változott. Szépen kézbe jön, már nem féltékeny a férjemre, és szótfogad Campinak. Szóval rendes kis papucs lett.
Ja! És nyitja a száját a kedvenc doktornénijének... A hátsó fogait, is megnézheti... :D
Forgassátok mind a kettőt naponta többször a hátára, és szellőztetésnél pulcsi alól nézzétek meg mi van az utcán... Had érezzék, hogy ők pici zsákmány állatok, nem oroszlánok!
És különválasztásnál jobb lenne, ha a ketrecet választanátok ketté, nem a szállítóban kuksolna a vesztes.
Teljesen kétségbe vagyok esve a fiúk miatt. Picurkámnak sebes a füle, az orra, a szája, az állacskája, varas a háta, a hátsófele, az egyik lábát csak akkor használja, ha nagyon muszáj, mert a taplacskáján is seb van, a farka eltört. Most is egymáshoz bújva alszanak, de nagyon aggódom a verekedések miatt, tényleg attól félek, hogy eplusztul, mert nem hajlandó belátni, hogy nem ő a főnök. Nem bírom idegekkel, nagyon sajnálom, biztos fáj mindene. Kenegettük a sebeit, gyógyfüvekkel tömtük. Nem tudom, hogy akkor csinálunk rosszat, amikor nem figyelünk rájuk, vagy amikor különtesszük őket. Arról volt szó, hogy a testvérek nem nyírják ki egymást :(
Ez most lehet, hogy elég amatőr kérdés, de nem próbálod meg szegénykémet összerakni a papájával? Akkor már nem lenne egyedül. Vagy akkor a papának lennének gondjai a többiekkel?
Pepe gyógynövényest eddig is adtam neki, és képzeld, épp ma beszéltük Krisztával, hogy próbáljam ki a gyógyszerkönyvi minőségű csipkebogyót, mert lehet, hogy azért nem eszik az enyémek, mert az nem olyan minőségű (...no comment... :) ), meg a meghűlés elleni keveréket, hát ma 2 patikában is próbálkoztam, úgy néztek rám, mintha meghülyültem volna, hogy én nem krémet vagy dilibogyót, hanem igazi gyógyfüvet szeretnék, pedig régebben zacskószámra lehetett az ilyeneket kapni, ráadásul olcsóbb, mint herbáriában, ismerősöm szerint még receptre is fel lehet íratni, és úgy egészen olcsó; a meghűlés elleni tea is csak filteres volt, végül az egyikben (többszöri hátramenés és utánanézés után...) kitalálták, hogy külön-külön van kamilla meg hársfa meg csipkebogyó, hát vettem is kamillát meg csipkét. Na, otthon volt öröm, és a kis tökik a gyógyszertári, darabolt, magnélküli csipkebogyót is tömték befelé... A fene a kis belüket! :DD Remélem, nem csak az újdonság varázsa, és továbbra is enni fogják, főleg a kicsi, mert mióta a Plerasant meg az Immunovetet kapja, azóta a C-vitamint nem tudom megitatni vele, azóta ez nem finom, csak az immunerősítős cucc. :SS
A kicsi szegénykém most már ighényelné a degutársaságot, ma is vágyakozva hallgatta a többit, de rá még egyelőre ordítozás van. :( Az apukája viszont már érdeklődve szagolgatta. Talán van remény... :) De nem Mázlissal fogok próbálkozni, ezt eldöntöttem. Pedig eredetileg mellé szántam.
Igen. Nekünk van. Fzsolttal vettünk egy zacskóval közösen, nála hamar elfogyott, nálam eleinte sláger volt, manapság ottmarad. Ahogy a deguk kénye-kedve diktálja. :)
Szóval nyugodtan próbáld ki!
Fokhagyma: tapasztalatom szerint nem szeretik, nagyon büdi nekik. Szerinted tegyek egy próbát a kicsivel?
(Nekem a ki-kilógó nyelve sajnos valami felső légúti rendellenességre ad okot gyanakodni. :( Kriszta szerint lehet hátsó fog is. Ha megyünk legközelebb, megmondom a dokinak, nézzen a szájába.)
Szegény picuraki! Mazsola ilyen atrocitásuk után döntött úgy, hogy utálja a degukat és csak az emberekkel hajlandó barátkozni.
A tea tartalma: orvosi ziliz gyökér és levél, kerti és spanyol kakukkfű levél és virág, hársfavirág, fekete bodza virág, igazi édesgyökér és édeskömény termése.
De gyógynövény boltbam, DM-ben és talán még nagyobb boltokban is kapható egyben, Meghűlés tüneteit enyhítő teakeverék néven.
Köszi, mindent szívesen veszek. Bár szerintem már valami komolyabb problémáról lehet szó, mert 2 hónap alatt egy megfázásnak már el kellett volna múlnia. :((
Ja, nem is írtam, Mázlis pár napja újabb darabot harapott le a pici farkincájából. :((((( Fürdettem vagy etettem, már nem emlékszem, a lényeg, hogy szokás szerint kiszökött, átlógott a kicsi ketrecének tetejére, aki kíváncsian elkezdte nézegetni (felül volt), ő meg odakapott a farkára, ami szerencsére most nem lógótt ki, így csak vagy 3 mm-nyi darabot sikerült leharrapnia, de akkor is...! Persze gyorsan felkaptam Mázlist, az meg elkezdte rágcsálni a leharapott darabkát, mintha kaja lenne :((, aztán eldobta. Ekkor döntöttem úgy, hogy végleg egyedül marad. Azóta persze többször előfordult, hogy még Ferdinánddal is csicseregtek egymásnak, nem csak a 2 kicsivel. Nem érdekel... Nagyon haragszom rá.
Nem igazán jó a sok illóanyag miatt. Hasmenést, hasfájást, felfúvódást okozhat. De óvatosan, pici, száraz darabok valahogy mindig kerülnek a fogacskáik közé...