Vámossal egy gond van, könnyű védekezni ellene. Akik tudják a mikéntjét ott sok belemenést fújnak ellene. Akik nem tudják azok rábasznak mint eddig az EB meccsein. Lengyelek ellen tökéletesen bemutatták ezt a Tóvizi-Kuczora kettős védekezésben mi a megoldás Vámossal szemben.
Ennek nem nagyon örülök, bár lehet hogy semmi jelentősége nem lesz. A világ legjobb bírói (Bonaventura ikrek) is gyakran fújtak ellenünk, máskor meg teljesen korrekt bíráskodást kaptunk pl. román bíróktól...
Ha jól értelek, az a valaki te voltál. Szerinted. Szerintem viszont a "nem érdekel mennyire virtuóz", és a "nem tud írányítani" prekoncepció rendszeresen fikázásba hajló bizonygatása két különböző dolog.
Sok dologban igazad van, de azért az túlzás, hogy Vámos jobban látna a pályán Klujbernél (egyébként osztom a sorrendet, más kérdés hogy sajnos Klivinyi már nem tényező, aligha lesz még egyszer válogatott).
Simon valószínűleg elég elöl lesz majd ezen a listán, de nem gondolnám, hogy a kezdőcsapatban két irányítót kellene játszani. Kuczorát inkább Csíkos szoríthatja ki majd egyszer a kezdőből, de addig még fejlődnie kell egy keveset.
Ami a valódi téttel bíró meccsek és a teljesítmény közötti összefüggést illeti: szerintem ebben mindenki fejlődött valamennyit (lásd svédek elleni derbi, de 1-2 meccsből nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni). Hogy mennyit, az hamarosan kiderül: talán már ma este is lesznek ennek jelei (legalábbis nagyon remélem).
A románoknak úgy látszik jót tett néhány nagy "öreg", különösen Neagu asszony visszavonulása, ugyan sokáig világklasszis teljesítményt nyújtott - és a románokat kis túlzással egyedül tartotta az elit közelében -, de az utóbbi pár évben már inkább kerékkötőnek tűnt. Ez a mostani csapat nagyon lelkes, de tapasztalatlan, össze sincs szokva úgy mint a junior kora óta jórészt együtt játszó magyar - a 2018-as vb és a 19-es Eb győztesekre gondolok. Viszont javarészt lassú, drabális játékosai vannak, akik egy birkózós meccsen bizonyára jól jönnek, de egy technikás, gyors gárda szét tudja futni őket.
Ha a lányoknak elődöntős, vagy ne adj isten még merészebb álmaik vannak, ezt a harcos, de nem túl sziporka havasalföldi gruppot le kell győznie. Hajrá lányok!
Vámossal kapcsolatban már én is írtam, hogy nem a kreatív irányítás az erőssége, DE azért elég hatékonyan irányít, így is ő adja a legtöbb gólpasszt, ő játssza meg legjobban a szélsőket (és nem csak egyszerű odatett labdákkal), az is irányítás, hogy előnyt szerez, és továbbadja a labdát, vagy aláviszi a labdát Klujbernek és zár neki, vagy előkészít, vagy csak tör-zúz, hogy másoknak könnyebb legyen.
Nincs megtiltva, hogy Kuczora vagy Klujber megjátssza a beállósokat, ha már Vámos nem mer vagy nem tud, csak sajnos nálunk ez a legkockázatosabb.
Hogy ki a legkreatívabb irányításban és ki lát legjobban a pályán, nálam egyértelmű a sorrend: Klivinyi, Kuczora, Vámos, Klujber. Simont a kevés játékideje miatt nem soroltam be, de szinte biztosan előzi majd Vámost, lehet, hogy mindenkit, és lehet, hogy kiszorítja Vámost vagy Kuczorát a kezdőből.
Jogos kritika Vámosnál, hogy minél nagyobb a tét, annál valószínűbb a gyengébb teljesítmény. Sajnos ez az egész csapatunkra jellemző, és van egy alapjátékosunk, akire még Vámosnál is jobban jellemző, igen, Klujber.
A legnagyobb igazságot te magad leírtad: marhára nem érdekel mennyire virtuóz
Mondjuk érdekes módon azt meg mégis zokon veszed, ha valaki leírja.
Analizálni meg nem kell, nincsen semmilyen fóbiám. Fóbiája annak van, aki képes n+1 nicken mínuszolgatni embereket, mert más csapatnak szurkol...
Nálad nem fóbia van, hanem mánia. Ha meglátod, hogy Vámosról neked nem tetszőt ír valaki, akkor kb megfeszülsz. Mint objektív Klivinyivel. Már nem válogatott, de még most is azon hisztizik, hogy 2021-es vb-re miért nem vitték rögtön a visszatérése után. (miután kb 3 év kiesett a karrierjéből). Nála is elengedtem a dolgot, nálad is ezt teszem. Részemről lezárva.
Még annyit, hogy hidd el leszarom, hogy kinek a góljaival, de a románokat nyomjuk le. Felőlem lőhet 10+ gólt is ő, válasszák meg a világ legjobb kézisének, nem érdekel, de a románokat nyomjuk le izomból!
Szvsz. kb kilométer nagy szakadék van a két keret között, alapesetben nem lehetne mégcsak izgalmas meccs se. Csak ugye ez egy női csapatsport.
Kicsit más a helyzet. Szemerey simán kaphatott volna félidőket, ha már nevezte a bl-be őt Mayonnade, meg ha már konkrétan őt nézte ki tavaly magának. Ha meg nem számít semennyire rá, akkor engedjék el. De ezt még jobban el tudom fogadni, ha a külföldit leszarják, mint ha itthon ugyanezt a magyarral teszik. Lásd Bordás, aki nálunk komoly meccsen szinte egy percet sem kapott, de az idén 16 meccsen öt gólig eljutó külföldi beálló meg élvezi a bizalmat.
Mivel egyértelműen a Grozav, Bazaliu páros a veszély náluk, én bizony ma Janurikot egyenesen kezdetném, mint aki szerintem átlövések ellen a legjobb kapusunk.
A románok sok kemény meccs után érkeznek, biztosan van fáradtság a tarsolyukban. Nekik már a csoportkörben sem volt könnyű ellenfél, vért izzadnak mindenki ellen. Ebbe aztán becsúsztak kis különbségű vereségek és győzelmek is. Nagy harcosok, de a recept ellenük ugyanaz lehet, mint Montenegró ellen. Ha sikerül sebességet diktálni, akkor nem fogja bírni a román válogatott az iramot. Nekik mindenképpen az alacsony támadásszám kedvez, ahol kedvükre cserélhetnek játékosokat támadás és védekezés között. Ki kell őket billenteni a komfortzónából!
Mayonnade egy hülye, mert nem játszatja a külföldit (Szemerey). Heine egy hülye, mert nem játszatja a hazait (Simon). Ezek után te beszélsz "van sapka, nincs sapka" esetről?
Vámosnak egyedi játékstílusa van, ami részben a testalkatából, részben a mentalitásából fakad. Ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik, de azzal nehéz vitatkozni, hogy amit Petra csinál az kimagaslóan hatékony. Vámos most belépett azon a kapun, ahova csak a legszűkebb elitnek osztanak jegyeket. Petra nagyon sok játékelemben kimagasló: a védekezéstől kezdve, a labdabiztonságon, a lövő hatékonyságon, és a társak kiszolgálásán túl még mentálisan is alkalmas a vezér szerepre. Mellette több poszton bevethető, párharcokban és lerohanásokban igazi fegyver és az állóképessége is extra. Nem hiszem, hogy van olyan klubcsapat vagy válogatott, ahova jelenleg Petra ne férne be.
Rápillantva a másik középdöntős csoportra eléggé kimagaslik a norvég és a dán csapat, simán verik a mezőny többi részét! Elvileg még hátravan egy holland-dán meccs, ahol a hollandok kiharcolhatják az elődöntőt, de elnézve a norvégok elleni teljesítményüket finoman szólva sem ők az esélyesek. Legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a norvégok első helyen, míg a dánok a másodikon kvalifikálnak az elődöntőre.
Vámos fóbiád van. Tök mindegy hogyan kezdi a meccset, van sapka nincs sapka. Ha svédek vagy lengyelek ellen jól kezd az nem számít, ha Montenegro ellen gyengébben, akkor mentálisan nincs rendben. Amúgy pont az a szép, amikor nem sikerül az első 1-2 akciód és utána hozol egy remek meccset. De Vámos introvertált és gyengén kezdett a montik ellen az baj, Keti extrovertált és gyengén kezdett ugyanazon a meccsen az nem. Amúgy Vámos azon a meccsen sztem kilenc kulcspasszt adott, abból csak kettő volt simán szélre lehúzott. De szted nem irányít jól. És kritikus helyzetekben szerzett gólokat vagy éppen adott gólpasszokat mindkét meccsen, svédek és montenegróiak ellen is.
Amúgy meg nem tudod megmagyarázni, hogy egy irányítani nem tudó, pályán nem látó játékos hogyan lehet a gólpasszokban ennyire erős bl-ben és eb-n is. Ha összeránt két játékost és utána ad szélre egy gólpasszt vagy éppen csel után valamelyik átlövőnek teremt betörés helyzetet, vagy lendületből középről kiteszi szélre az ugyanannyit számít, mintha Lekics éppen hát mögött bepasszol Cvijicsnek. Ugyanúgy mindkettő egy gól. És ha Vámos vagy akárki ötször megcsinálja ezeket egy meccsen, akkor marhára nem érdekel mennyire virtuóz.
Az a baj, hogy elkezdted utálni Vámost és már beképzelsz dolgokat.
Nem utálom Vámost. Semmi bajom vele emberileg. Azt többször elismertem, hogy a játékát kifejezetten nem szeretem. Te leírtad, hogy te kifejezetten a fighter típusú játékosokat szereted. Na, én meg nem. Én a "művészeket" szeretem a pályán. Én a játék szépségét szeretem. Hogy egy focis hasonlattal éljek, például biztos sokan szeretik a magyar válogatottban mondjuk Schaffer vagy Nagy Ádi játékát, sokat melózik, gólokat is szerez néha, de a "művész" egy Szoboszlai, egy Sallai vagy egy Varga Barni jelenleg.
szted túl sokat volt pályán, pedig 32 percet, Simon meg 27 percet, nem volt sok különbség. Keti 33 percet, Kuczora ugyanúgy 32 percet játszott, de nálad csak Vámossal van probléma.
Többieknek se kellett volna már a pályán lenniük. Nem írtam az ellenkezőjét. Faluvégit, Csíkost és Tóth Nikit is jóval többet kellett volna játszatni. Rég eldőlt a meccs. Mondjuk sok értelme nem is volt sok esetben, hogy a pályán voltak. One man show volt. Nem sajnálom tőle, csak ez nem irányítás volt.
szted az volt a cél, hogy az önbizalmát kellett növelni. Annak a játékosnak, aki a Metz első számú irányítója, kiválóan játszik ott, vezetik a bl csoportot és itt az eb-n az első két fontos meccsen remekül játszott
Semmi jelentősége, hogy mit csinál a Metzben. Lásd Szemerey. Megjegyzem úgy hivatkoztok a Metzre, mintha valami marha nagy viszonyítási alap lenne. Egy kíváló FEJLESZTŐ csapat. Vesznek kb noname/még kevésbé befutott+saját nevelésű játékosokat. Marha nagy bravúr, hogy kb 2 évente újjáépítik a csapatot és több alkalommal is bejutnak a FF-ba, de ott még egy db meccset nem tudtak nyerni. Nagy mágus a Majonéz, sok melót rak a csapatába, de nagy pancser is egyben.
Tökre dícséretes, hogy vezetik a BL csoportot. Egyrészt a végén nem fogják. Másrészt (sok fradistával ellentétben) én elismerem, hogy idén egy Disney csoportunk van. Kabaré.
És igen, állítom azért kellett az olimpián is végignyomnia a spanyol meccset és most is azért nem lett hamarabb lekapva.
Amúgy ő maga lenyilatkozta, hogy introvertált személyiség. Klujber is nyilatkozta a monti meccs után, hogy vannak izgulósak a csapatban. Na most ahogy az a meccs is kezdődött, vannak tippjeim, hogy kik lehetnek azok. Konkrétan dadogott a kezében a labda kb.
Amúgy szerintem nem játszott remekül...Mondjuk úgy, hogy jó volt. A monti meccs elején kifejezetten gyenge, amikor el kellett kezdeni a meccset.
szted nem lőtt elég gólt eddig, amikor meg sok gólt lő akkor meg az a baj, hogy nem ad elég gólpasszt (egyik sem igaz amúgy). Van sapka nincs sapka tipikus esete.
De, mindkettő igaz. Szerintem: Egy jó irányító folyamatosan maga is gólveszélyes, miközben szervezi a játékot. És nem csak akkor gólveszélyes, amikor már fut a szekér, hanem amikor a legnagyobb kátyúban van, akkor is. (lásd montenegró eleje, horvát meccs, korábbi horvát meccs, angola meccs, brazil meccs.....)
szted a jó irányító egyik fő ismérve, hogy a beállókat jól meg tudja játszani. És igazad van, Vámosnak ez pont nem az erőssége, sok más erősség mellett. De amúgy Simonnak sem, ő mégis jó irányító nálad.
Igen, fontos. Csak nála nem az a baj, hogy nem jól játsza meg a beállót, hanem hogy sehogy. Nem tudom, hogy Simon Petra 4 év múlva - amikor annyi idős lesz, mint most Vámos -hogy játsza meg majd a beállókat, de kb már most ezerszer jobban lát a pályán...Olyan dolgokat visz a pályára már most ennyivel fiatalabb korban, amit én az életben nem láttam Vámostól. És igen, Kuczora és Klujber is ezerszer jobban lát a pályán. Nálam meg az irányítónak kéne a legjobban...
Ezek a képek meg nevetségesek. Most az a baj, hogy volt könnyebb gólja? Bárkinek találsz ilyeneket, nehogy már nyolc gól után ezt valaki felhozza. Vagy az egyik gólját nem úgy lőtte ahogy te gondoltad volna? Viccelsz? Bármelyik extra klasszis játékosnak bármelyik meccsén ki tudsz kockázni számos jelenetét, amikor nem a legjobb megoldást választotta. Kanapén kikockázni marha könnyű, ott a meccs hevében ez teljesen más.
Látom nem értetted meg a képek lényegét. Ezek nem egy-egy rossz megoldást mutattak be, hanem ezek a játékát jellemzik. Előrevetődve ráugrik a védőre. Előrevetődve lő (emlékszem még az Egri is szóvá tette a vakszban, hogy lehet ha ezt nem csinálná, akkor pontosabb lenne (értsd, ha nézné is, hogy hova lövi...:) ). Örülök, ha lő könnyű gólokat. Lőjjön minnél többet. Csak ez olyan volt mint amikor Hagman megszórta a törököket, aztán meg elennünk/románok ellen/egyéb fontos meccsen jön az 1-2 gól maximum...
Vámos a Metzben remek, nálunk gyengébb játékos állománnyal vezetik a csoportot. Az egyik legtöbb gólpasszt adta a bl-ben, a mi két sztárolt külföldi irányítónk a legjobb harmincban sincsenek.
Itt az eb-n szintén a legjobb gólpassz adók között van.
Meglepően gyors és hatékony támadójátékunk van. Olyan tempót diktálunk, amit csak élvezni lehet. És megnézném, hogy melyik külföldi sztárirányító mellett lennénk ennyire hatékonyak, nekünk Ketin kívül sem beállóban sem átlövőben nincsenek nemzetközi szinten még jó játékosaink sem.
Kívánok neki minnél sikeresebb karriert. Örülök, ha jól játszik, csak nálad a remek, a klasszis, meg a forintos labdák már olyan elcsépelt kifejezések lettek, hogy errodálódnak. Lehet rosszul emlékszem, de nemrég már Jovovic is klasszis volt nálad valamilyen Loki meccs kapcsán. Hát őőő, izééé.:) Örülök, hogy egy olyan csapatban, ahol a lerohanás és a figurális játék a legnagyobb fegyver ki tud teljesedni. Ez való neki szerintem is. És nem a kreatív játék.
És hidd el, kb egy új dimenzió nyílna a válogatottnál kb bármelyik külföldi sztárirányítóval...
Amúgy meg ha Tóvizit kritizáltam volna, akkor épp ő is klasszis lett volna nálad.:) Most csak azért nem, mert az ő hibája, hogy az irányító nem tudja megjátszani.
Amúgy tényleg kabaré, hogy úgy írjátok, hogy a Metz irányítója, mintha fociban most igazolt volna valamelyik játékosunk a Real M-ba vagy a Barcaba. Ide nem sztárok igazolnak általában. Borsos elmondása alapján még az anyagi lehetőségük se túl nagy. Innen eligazolnak jobb csapatokba, 1-2 jobb idény után. Én őszintén megmondom nem tudom mondjuk egy Metz után milyen csapatot látnék Vámos karrierjében...
Az a helyzet, hogy az Egri Viktoros interjú után nagyjából ezt sejteni lehetett. Ha valaki erről beszél nyilvánosan, ott általában van valami konkrétum.
Ettől még azért valószínűleg jön majd a megoldás, hogy Kinga nem igazán akart még gyereket, csak nem érezte Vova bizalmát és hát akkor inkább belevágott.
Az a baj, hogy elkezdted utálni Vámost és már beképzelsz dolgokat:
szted túl sokat volt pályán, pedig 32 percet, Simon meg 27 percet, nem volt sok különbség. Keti 33 percet, Kuczora ugyanúgy 32 percet játszott, de nálad csak Vámossal van probléma.
szted az volt a cél, hogy az önbizalmát kellett növelni. Annak a játékosnak, aki a Metz első számú irányítója, kiválóan játszik ott, vezetik a bl csoportot és itt az eb-n az első két fontos meccsen remekül játszott.
szted nem lőtt elég gólt eddig, amikor meg sok gólt lő akkor meg az a baj, hogy nem ad elég gólpasszt (egyik sem igaz amúgy). Van sapka nincs sapka tipikus esete.
szted a jó irányító egyik fő ismérve, hogy a beállókat jól meg tudja játszani. És igazad van, Vámosnak ez pont nem az erőssége, sok más erősség mellett. De amúgy Simonnak sem, ő mégis jó irányító nálad.
Ezek a képek meg nevetségesek. Most az a baj, hogy volt könnyebb gólja? Bárkinek találsz ilyeneket, nehogy már nyolc gól után ezt valaki felhozza. Vagy az egyik gólját nem úgy lőtte ahogy te gondoltad volna? Viccelsz? Bármelyik extra klasszis játékosnak bármelyik meccsén ki tudsz kockázni számos jelenetét, amikor nem a legjobb megoldást választotta. Kanapén kikockázni marha könnyű, ott a meccs hevében ez teljesen más.
Ezzel szemben (ahogy már közben más is leírta)
Vámos a Metzben remek, nálunk gyengébb játékos állománnyal vezetik a csoportot. Az egyik legtöbb gólpasszt adta a bl-ben, a mi két sztárolt külföldi irányítónk a legjobb harmincban sincsenek.
Itt az eb-n szintén a legjobb gólpassz adók között van.
Meglepően gyors és hatékony támadójátékunk van. Olyan tempót diktálunk, amit csak élvezni lehet. És megnézném, hogy melyik külföldi sztárirányító mellett lennénk ennyire hatékonyak, nekünk Ketin kívül sem beállóban sem átlövőben nincsenek nemzetközi szinten még jó játékosaink sem.