Atyavilág , de bonyolult és mennyire érthetetlen ! Még a főnököd is közömbös ?
... és mindenki leszarja a mellékhatásokat ? Csak írják a rutinszart , oszt' fene bánja mi lesz , legfeljebb majd a mellékhatásra is írnak valamit rutinból .
Éppen valamelyik nap beszélgettünk ilyesmiről a lányommal . Szomorú , hogy idáig jutnak a dokik .
Nagyon sajnálom ami veled történik . De ne add fel ... próbálj máshol is keresgélni valakit ! Hátha ....
Nem kellemetlen! Apukám 35 évesen halt meg, vastagbél daganata volt, máj áttéttel!
1970.
Soha nem felejtem el, hogy akkor nem mehettem látogatni, hiszen nagy táblára ki volt írva, hogy 14 éves kor alatt tilos a látogatás!
Anyu amikor álmában elaludt, kezében a távirányítóval, mosollyal az arcán azt láttuk! Az orvos hívott fel, aki megállapította a halál beálltát! Azt mondta a telefonba, hogy két órán belül ott vannak a szállítók és még el tudunk köszönni tőle! Minden gyerekemet hívtam, hogy aki el akar búcsúzni tőle, az jöjjön! Ketten jöttek el!
Az asztal tele volt hivatalos papírokkal, és egy lapon az, hogy valahogy köszönjük meg a halottszállítók munkáját! Fél órán belül ott voltunk!
Megvártuk őket, addig megpuszilgattuk, sokszor! Majd jöttek és elvitték egy bádogkoporsóban!
Berakták egy olyan autóba, ahol három emelet volt!
A neheze utána jött, menni a patológiára, ott is azt kértem, hogy bánjanak vele kíméletesen, mert nagyon jó ember volt!
Amit te kérdeztél, arra az a válasz, a hatósági boncolás azt mutatta ki, hogy a halál oka, általános érelmeszedés! Ez mégis mi? Ebbe nem hal meg egy ember!
Ezt örököltem tőle!
Mivel a munkahelyen éves szűrés van, ezt hívják alkalmassági vizsgálatnak, régóta tudom, hogy a koleszterin és vérzsír értékeim elég magas! Ez nem táplálkozási hiba, hanem familiáris örökség!
Most augusztusban, mivel már három éve nyugdíjas vagyok, gondoltam egyet és bejelentkeztem a volt osztályomra, csináljunk már egy labort, egy tüdő rtg, ultrahangokat,van-e rosszabbodás, vagy mi a szösz?
Az érelmeszedést azt kimutatták már több éve a hasi aortámban, a nyaki eremben ( carotis) de nem volt romlás!
Az is igaz, hogy a kovid miatt elkezdtem ASA-t szedni!
A koleszterinem 10 felett volt, Ez már kezelendő!
Az sem különleges, hogy pont augusztusban mentem, amikor az atyaúristen a szabadságát töltötte!
A helyettesítő doktornő, azt mondta, hogy ezt már kezelni kell! Statim! Soha, hiszen tudom a mellékhatásait! Jó, akkor legyen egy olyan ami nem bassza szét a májamat, és nem leszek tőle cukorbeteg!
Három nap alatt minden vizsgálat megvolt, kivéve a mellkas rtg. Mert a kórházit egy villámcsapás kinyírta!
De végül több héttel később az is megvolt, a rendelőintézetben! Jó volt a lelet, semmi változás!
Hurrá, hiszen dohányzom....
Októberig állományban voltam, kit érdekel, a 10 feletti koleszterinem,1 hónap múlva lement 6,5-re, az Aspirin protect át lett állítva Astrixra, nem lesz gyomorvérzésem!
Majd megkaptam a zárójelentést, minden gyógyszerem változtatva lett, nem örültem neki, de lelkiismeretesen szedtem, majd 1 hónap múlva kontroll vérvétel! A vérzsírjaim újra az egekben, a májenzimeim romokban, mindezt azért, mert nem ő állította be a gyógyszereimet!
Felhívtam a főncsimet, hogy gáz van, nézze meg a laborom, mert ez nem OK!
Annyit sikerült elérnem, hogy megírta a javaslatot, de receptet azt csakazértsem!
Ha a szervezete nem képes rajta segíteni , akkor semmi . Az orvostudomány eszközeit is segíteni kell a szervezetnek , hisz ha rosszul reagál gyógyszerre/műtétre , akkor azért még isteni csoda kevés van .
Sajnálhatod, hogy nem találkoztál vele, nekem volt szerencsém és nem árulok el titkot, hogy nála kellemesebb és szellemesebb ember kevés van itt a fórumon! :)))
A helyesírásra ugrik, kicsit vaskalapos, de ez korral jár, én akkor is imádom és remélem ez kölcsönös!
A haj kinő, a közvetlen telekszomszédnőm három éve jár kezelésekre, hol kopasz, hol megnő a haja, de él, és pont tegnap láttam havat lapátolni a kapuja előtt! Aktív minden tekintetben és végtelenül szelíd teremtés.
Én nem vagyok egy szomszédolós nő, de októberben összefutottunk a kerítés mellett, rá kérdeztem, hogy van, és mi a baj?
23 éve lakunk itt, szerintem ennyit még soha nem beszéltünk egymással!
Sanyim levágta előtte a füvet, valahogy észrevette, megkérdezte, hogy ezt mivel érdemelte ki?
Semmivel, hiszen a mi diófáinkról fújja a szél a leveleket az ő sterciája elé.
Nem bírta megállni, hogy ne viszonozza, kapott a férjem 3 üveg saját készítésű lekvárt, füge, málna és meggy!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk, bár jobb hírrel is jöhettél volna!!! Ha jól emlékszem egyszer már sikerült felülkerekedni a kórral szemben, szerintem most is sikerülni fog!
Nagy nagy ölelés neked, ha ez számít valamit!
Azt megkérdezhetem, hogy derült ki, vérvétel, szűrővizsgálattal, vagy volt panaszod? Az is rémlik, hogy neked nagyon jó viszonyod van a háziorvosoddal, volt várólista? Ahogy olvaslak, nagyon precíz vizsgálatokon vagy túl és már kezelnek! Hajrá!
Hálisten' a chemot nem tudom , de a sugár nem kényelmetlen , nem fáj utána semmi .... én minden alkalommal beültem a kocsiba rögtön utána , és mentem melózni . Még csak rosszul se lettem tőle sosem . Nagyon szurkolok neked .
Kösz, dolgozom az ügyön! Ami rajtam múlik. A TB kasszát minden esetre nem kímélem!:-)
Volt már MRI, több CT, két PET CT, és olyan gyógyszerek, amiknek a térítése csak pár száz Ft.,
de mikor megláttam a teljes árukat, majdnem dobtam egy hátast!:-)
Kaptam ilyen-olyan bogyókat, szurikat, most meg a chemo, és valószínűleg sugarazni is fognak.
Ezeket békésen tűröm, de bicska alá nem mentem, azt nem tartottam már érdemesnek.
Mert nem látom értelmét, hogy ennyi idősen szétvagdossanak, és a hátra lévő időmet kórházban töltsem! Inkább így, egyben szeretném, lesz, amennyi lesz.
Szerencsére jómagam eddig még megúsztam, de én inkább 5 műtétet mint egy chemot, a látottak alapján. Igaz akiket én kísértem, már régen volt. Mostanában állítólag már nem olyan vadak a chemok.
Óóóóó ... de sajnálom . Nem ismerlek ugyan , de beirkáid alapján szimpatikus vagy . Még sokáig szeretnélek olvasni , úgyhogy légyszives kapd össze magad ! Nagyon szorítok ....
Bonyolult ügy ez , nem is vitatom . De mindenki úgy intézi a végét , ahogy tudja . Nekem is szent elhatározásom , hogy nem kell temetés , és ezt már tudják a gyerekeke . Szórjanak szét valahol , osztjóccak' ! Az ember úgyis addig "él" , míg emlékeznek rá . Emlékezni meg bárhol lehet , kötelező virághordás nélkül is .
Ha beteg lennél , te nem mondanád meg , mert nem tennéd ki a családot sokknak . Szerintem meg az a sokk , ha egyik napról a másikra vesztjük el a szerettünket .
Nem beszélnél erről a tieiddel ? Most , mikor még semmi baj , és csak általánosságban . Példaként előhoznál valakit , aki így tett . Meglátnád hogyan reagálnának rá .
Anyukám 70 éves volt amikor elaludt. Volt egy dossziéja, aminek címkéjében ott volt egy újságcikkből való kivágás:- Élt hetven évet!
On.
Tudom miről szól a topik, teljesen véletlen, hogy ott "voltam" a születésénél....
Jól tudom, hogy miként lehet elmenni aktívval, de az már öngyilkosság, ami tőlem távol áll!
Van egy elég kemény, rendszerellenes hölgy, akit követek, Bálint Natáliának hívják, ide másolom az ő véleményét is, mert vallásos, és az ő hite szerint is érdemes ezt elolvasni, mielőtt törlik, vagy a mandiner ellopja.....
A Dr. Karsai Dániel által, mindannyiunkért vívott küzdelem esetében egy alapvető argumentum nem hangzott még el. Szerintem nem kell vallástudósnak, teológusnak lennünk ahhoz, hogy ezt a kézenfekvő szempontot felfogjuk. Éppen ezért csodálkozom, hogy nem láttam még senkit kifejezetten erről beszélni, amikor a kereszténység nevében meg akarják tiltani az aktív eutanáziát. Itt ugyanis semmi másról nincs szó, mint arról a bizonyos szabad akaratról, amivel Isten felruházta az embert, a Biblia szerint. Isten azt is mondta, hogy minden ember egyenlő. Akkor milyen alapon kiskorúsítja a beteg, magatehetetlen embereket a hatalom? Miért veszi el tőlük a szabad akaratukat? Tőlük és azoktól, akik segítenének nekik a szenvedéseiktől való megszabadulásban? Hogy jön ahhoz bármely képviselő, hogy korlátozza Dr. Karsai Dániel vagy bárki szabad akaratát? Bűnelkövetők ők? Nem! Tiszta tudatú, reménytelenül beteg emberek. Dániel nem azt szeretné, hogy bárkit szabadon meg lehessen ölni. Azért harcol, hogy HA és amennyiben valaki nem lát más lehetőséget, ÉS talál olyanokat, akik lelkiismeretével ez nem ellenkezik, akkor ők, akik ebben érintettek, SZABADON eldönthessék, hogy kioltják-e azt az életet, ami a tulajdonosa szerint egyébként nem is élet már, maximum vegetáció? Ilyen alapon miért nem ugrik oda a törvény a passzív eutanázia intézményéhez, és miért nem jelenti ki, hogy márpedig amíg lehet, a lélegeztetőgépen kell tartani az agyhalottat? Miért van joga ott a családnak passzív eutanáziát kérni, vagyis azt, hogy az életfunkciókat fenntartó gépeket kikapcsolják? Miért van több joga ott a családnak kimondani a halálos ítéletet arra, aki nem képes dönteni, mint itt az egyénnek, aki képes rá, hogy a SAJÁT életvégi döntését meghozza? Miért nem hisztériázik a magát kereszténynek valló közösség, amikor bárkit lekapcsolnak a gépről, és ezzel tulajdonképpen megölik? Ez összeegyeztethető a Bibliával, de Dr. Karsai Dániel nem dönthet a saját életéről? Miért alacsonyabb az ő ÖNrendelkezése, mint a családok rendelkezése a hozzátartozóik felett? Amint azt egy korábbi posztomban leírtam, Orbán Viktor testközelből nézte végig Burger Barnánál az ALS lefolyását. Barna a miniszterelnök fotósa és barátja volt 23 évig. Magam is ismertem futólag a kiváló fotóművészt, a szüleim jóval szorosabb viszonyt ápoltak vele és a családjával. Nem tisztem bevonni őt és a tragédiáját ebbe a kérdésbe, nem kérhetem az özvegyét, hogy álljon ki, csak azt jelzem, hogy Orbán Viktor pontosan tudja, miről szól ez a pokol. És árulással vádolom. Mert a hallgatásával elárulja azt az embert, akitől a Fb-oldalán mint barátjától búcsúzott.No nem lep meg, elárulta ő már oda-vissza az összes eszmét és személyt, akivel sorsközösséget vállalt ideig-óráig, amíg az érdekei úgy kívánták, felhasználta és elárulta a határon túli magyarokat, a magyarországi közösségeket, a vallási felekezeteket, és a teljes hazánkat. Nem vagyok naív, most mégis úgy érzem, hogy Dr. Karsai Dániel nagyobb szolgálatot tesz ennek a szerencsétlen országnak, mint az összes, magát ellenzékinek mondó politikus együttesen, az elmúlt 13 év alatt. Mert Dániel egységbe tömöríti azokat, akik még képesek emberséget, könyörületet érezni.Akik kimondják, hogy esetleg ők nem értenek egyet az életvégi döntéssel, de a szabad akaratot mint Isten által ránk ruházott, elidegeníthetetlen jogot mindenek felett tiszteletben tartják. Ugyanis aki megakadályozza a szabad, de halálosan beteg embert a szabad akarata érvényesítésében, a saját életét illetően, az nem mást követ el, mint szabadságkorlátozást. Mintha börtönbe csukná az ártatlant, vagy elrabolná, és megkötözve kínozná valahol. És nem, én ezzel nem írtam azt, hogy egyetértek az aktív eutanáziával, vagy hogy adott esetben én kérném-e, mert nem tudom elképzelni sem azt az iszonyatos reményvesztettséget. Azt állítom csupán, hogy el tudom képzelni, hogy létezik olyan helyzet, és tiszteletben tartom bárki jogát, aki agyilag tiszta, hogy meghozza azt a bizonyos életvégi döntést.És szerintem ez a lényege a diskurzusnak. Mert ha ezt logikusan felfogjuk, máris nincs vita, csak a bástyákat kell kijelölni, nem is nehéz: minden kétséget kizárólag gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, tiszta tudatú emberek, a saját életük befejezéséről dönthessenek, lelkiismeretüknek megfelelően! És ha az egyházi személy küldetést érez rá, hát ajánlhassa fel a mentálhigiénés támogatását, próbálhassa lebeszélni, ha a beteg erre nyitott, de ne döntsön helyette se ő, se semmilyen hatalom!És még valami: nem hiszem, hogy Daninak most bármit is számít az egoja, de szeretném, ha tudná, hogy személy szerint gyönyörű embernek és gyönyörű léleknek tartom. Mert tudom, hogy nem magáért teszi. Megtehetné, hogy kimegy még most Svájcba, kvázi kirándulni, és ott várja az adott pillanatot, amikor már nem látja tovább értelmét az életének. De ő nem ezt teszi.Ő harcol az alapvető szabadságjogokért. A tiédekért is. Hívőként pedig azt mondom: egy igaz keresztény maximum imádkozna, hogy ne dobja el az életét az utolsó pillanatig sem, mert bízna a csodában, de nem akadályozná meg abban, hogy mégis megtegye, mert tisztelné a szabad akaratát. Tovább imádkozna a már élettelen test felett. Csendben. Alázattal. Miközben a szíve szakad meg. Nekem már attól, ahogyan viselkednek vele a sehonnai bitangok, akik sem jogászként, sem emberként, sem férfiként nem közelítik meg őt. Nem is csoda, hogy iszkolnak, és nem tudnak a szemébe nézni. Dr. Karsai Dániel, a magam részéről, ismeretlenül is köszönöm, amit mindannyiunkért tesz! Bálint Natália – Oszd meg bátran!
Anyóca, végig követtem a kálváriádat a kezdetektől, eleinte nagyon aggódtam, időnként meg baromira jó volt azt olvasni, hogy megcsináltad!!!!
Nekünk nagyon jó viszonyunk van a gyerekeinkkel, de tudatosan és józanul készítem fel őket arra, hogy egyszer majd nem leszünk! Az első kérésem az volt, hogy ne legyek a temetőben, ezt muszáj lesz betartaniuk!
Arra gondoltam, hogy akár közjegyző előtt is nyilatkozom erről!
42 évet dolgoztam betegágy mellett, túl sokat láttam ahhoz, hogy a hozzátartozókban mit vált ki a hosszan tartó agonizálás és a hirtelen halál is!
Egyszer azt olvastam, hogy sokat számít az is, hogyan élted az életed, ha jól, akkor könnyebb az elmenetel!
Szerintem az eddigi életemet úgy éltem, hogy megérdemlem, hogy elkerüljem a szenvedést!
Édesanyám elaludt úgy ment el, persze hogy sokként ért, de amikor a feldolgozás fázisában voltam, rájöttem, hogy milyen jót tett velem, 40+ évesen, szívesen ápoltam volna és gondoskodtam volna róla, ha úgy adódik! Ez az önzőség. Biztosan megutált volna és lehet, hogy nekem is lettek volna rossz érzéseim, hogy kiesek a munkából, mert az ápolási díj az a családom megélhetéségét a béka segge alá vitte volna!
Szerintem jogom van eldönteni, hogy az életem vége hogyan alakuljon, de ez csak az egyes betegségeknél jön szóba!
Úgy érzem most egészségesként, hogy nem tenném ki annak a gyerekeimet és a férjemet, hogy engem ápoljanak, vagy berakjanak egy ápolási osztályra! Most is túlaggódnak miattam, mert amióta nyugdíjba mentem és kevesebb az aktivitásom, ezért kevesebbet eszem.
Éppen tegnap említette meg az egyik gyerekem, hogy már csak csont és bőr vagyok! :)
Aminek én örülök, őket aggodalommal tölti el!
A végére hagyom azt, hogy ha rákos megbetegedést diagnosztizálnának nálam, akkor nem hiszem, hogy alávetném magam a kezelésnek! A családomat majd csak akkor vonnám be, ha el szeretnék köszönni tőlük! Akkor lenne a simi!
Szerintem ehhez a gyógyszerlobbinak semmi köze. Ez csak az érzéktelen hivatalnokon fafejüségén múlik. Biztos nem kísértek még senki szerettüket a halálba. Mikor az ember ott áll én nézik, hogy szenved az aki a legközelebb áll hozzá és teljesen tehetetlen.:-(((
Lehet , hogy önzőség , de én elmondanám . Egyrészt utálom a sumákolást , másrészt lehet , hogy valamit másképp kellene elrendezni/megoldani családon belül , amihez idő és agyalás kellene .
Harmadrészt ha te a családod mögött álltál amikor szükségük volt rá , önzés nélkül elvárható , hogy amikor fordítottá válik a dolog , ők is ott legyenek . Ha mással nem is , legalább egy kézi simivel . Többnyire mind túléltük a felmenőink halálát .... a lemenőink is túl fogják élni .
Tulajdonképpen mennyivel jobb vagy rosszabb , ha valakinek van ideje lelkileg felkészülni a veszteségre , mint sokkot kapni a hirtelenségtől ?
Persze magamnak is , hiszen ez olyan lehetőség lenne , ami már évek óta érdekel . Keveseknek adatik meg , hogy csak simán/rövid idő alatt elmehessenek . A felesleges szenvedés meg emberkínzás (nem mellesleg jókora költség is ) . Miért nem lehet ezt belátni a hivataloknak ?! Ekkora a gyógyszerlobbi ?