Mivel a diskurzus két zsidó származású ember között zajlik, és egész jól rávilágít arra, hogy a történelem, és benne Horthy ,-megítélése sem olyan egyszer sablon alapján történik, mint ahogy ma sokan beállítják.
Eva Braun jómódú római katolikusbajorcsaládban született 1912-ben. 2014-ben egy DNS-teszt eredménye azt mutatta ki, hogy Eva Braun zsidó származású lehetett.
Tisztelt Gadó Úr!Csodálkozásának dacára, éppen mint az emberi jogok harcosa is ki-álltam Horthy Miklós kormányzó úr mellett. Az emberi jogok közé tar-tozik, hogy ott temettessék el, ahol ezt végakarata alapján szeretné. Mi-után történelmi tény, hogy Horthy Miklóst semmiféle bûncselekmény-ben nemhogy nem ítélték el, de még vádat sem emeltek ellene.Még a gyengéd lelkûnek éppen nem nevezhetô ,,nagy Sztálin” isazt közölte Nagy Ferenc miniszterelnökünkkel, hogy ,,az öregurathagyják békében.”Igaz, hogy Horthy Miklós kormányzó úr korlátozta a kommunistapárt mûködését (a nyilasokét is), de érdekes módon ugyanezt tette a40-es évekig pl. az USA is. S én nem hallottam öntôl, hogy ezért Roosevelt elnököt fasisztának nevezné.Természetes, hogy 1919-ben Magyarországon ellenforradalom volt!Miután 1919 tavaszán a Károlyi Mihály-féle ôszirózsád forradalom át-ment Kun Béláék véreskezû terroruralmába.Szamuely Tibor Lenin-fiúi a Tanácsköztársaság fennállásának 133napja alatt 590 embert végeztek ki, ezek között 44 zsidót. Ezt a rém-uralmat csak egy ellenforradalom tudta elsöpörni. Ez - nyilván ön istudja - Aradon, Bécsben és Szegeden indult el. Annyira volt antiszemi-ta, hogy az aradi ellenforradalmi kormány igazságügy-minisztere Pál-mai Lajos aradi zsidó közjegyzô volt. (lásd Magyar Zsidó Lexikon Bp.1929, 220. oldal). Az adminisztrációs és agitációs költségeket Wolf Já-nos és Krausz Samu gyûjtötték össze. A szegedi Anti-Bolsevista Comitémegteremtésében nagy része volt Biedl Samunak, A hitközség elnöké-nek. Az elôször alakult Nemzeti Tiszti Zászlóaljakban, amelyek a kaCsak nem a kikeresztelkedése és pápa áldása jogán? Zsidónak az ne-vezze magát, Uram, aki hû a zsidósághoz. Ön nem az.Remélem, barátomnak nem kívánja nevezni magát.1993. szeptember 21.Tisztelettel: Gadó György***Tisztelt Gadó Úr!Csodálkozásának dacára, éppen mint az emberi jogok harcosa is ki-álltam Horthy Miklós kormányzó úr mellett. Az emberi jogok közé tar-tozik, hogy ott temettessék el, ahol ezt végakarata alapján szeretné. Mi-után történelmi tény, hogy Horthy Miklóst semmiféle bûncselekmény-ben nemhogy nem ítélték el, de még vádat sem emeltek ellene.Még a gyengéd lelkûnek éppen nem nevezhetô ,,nagy Sztálin” isazt közölte Nagy Ferenc miniszterelnökünkkel, hogy ,,az öregurathagyják békében.”Igaz, hogy Horthy Miklós kormányzó úr korlátozta a kommunistapárt mûködését (a nyilasokét is), de érdekes módon ugyanezt tette a40-es évekig pl. az USA is. S én nem hallottam öntôl, hogy ezért Roose-velt elnököt fasisztának nevezné.Természetes, hogy 1919-ben Magyarországon ellenforradalom volt!Miután 1919 tavaszán a Károlyi Mihály-féle ôszirózsás forradalom át-ment Kun Béláék véreskezû terroruralmába.Szamuely Tibor Lenin-fiúi a Tanácsköztársaság fennállásának 133napja alatt 590 embert végeztek ki, ezek között 44 zsidót. Ezt a rém-uralmat csak egy ellenforradalom tudta elsöpörni. Ez - nyilván ön istudja - Aradon, Bécsben és Szegeden indult el. Annyira volt antiszemi-ta, hogy az aradi ellenforradalmi kormány igazságügy-minisztere Pál-mai Lajos aradi zsidó közjegyzô volt. (lásd Magyar Zsidó Lexikon Bp.1929, 220. oldal). Az adminisztrációs és agitációs költségeket Wolf János és Krausz Samu gyûjtötték össze. A szegedi Anti-Bolsevista Comité megteremtésében nagy része volt Biedl Samunak, A hitközség elnökének. Az elôször alakult Nemzeti Tiszti Zászlóaljakban, amelyek a kaszárnyát elfoglalták, a 72 tiszt között 15 zsidó volt. (Lásd uo.)Idézem a sok forrás közül Harry Hill Bandholz tábornokot, aki1919-ben az amerikai katonai misszió vezetôje volt Magyarországon,naplójában közölt egyik részletét. Horowitz ezredes jelentését idéziHorthy tengernagynál tett dunántúli látogatásáról (1919. szept. 29.),amelyben nevezett azt a véleményét fejezi ki, hogy Horthy tengernagymindent megtesz a zsidóüldözések megakadályozására. Valóban igaz,hogy mivel a bolsevikok között sok volt a zsidó, így elég erôs az anti-szemitizmus.
Most hadd ugorjak az idôben. 1940 szeptemberében Pozsonybanmint 13 éves lettem Bar-micvo (nem tudom, hogy ön tudja-e, hogy ezmit jelent: ekkor lesz a zsidó ifjú vallásjogilag nagykorú). A zsinagógaiünnep után otthon együtt volt az egész család, barátok, jó ismerôsök,amikor berontott 3 Hlinka-gárdista, és elvitte a rádiónkat. Mert attól anaptól kezdve az önálló szlovák államban zsidónak nem lehetett rádi-ója. Ez csak egy volt a sok egyéb korlátozás között. S amikor mi né-hány hónappal késôbb át tudtunk kerülni az Ön által fasisztának ne-vezett Magyarországra, új embernek érezhettük magunkat. S ameddigMagyarország körül folyt a zsidók deportálása, irtása, a magyar kor-mány mindent megtett, hogy megvédhesse a nemcsak Magyarországterületén tartózkodó kb. 800 000 zsidót, hanem a nácik által megszálltterületeken élô zsidó vallású magyar állampolgárokat. Ezt dr. RubenHecth úr, aki késôbb Begin izraeli miniszterelnök munkatársa is volt,1945-ben személyesen megköszönte Horthy Miklósnak.A hálátlanságot nagyon alávaló emberi tulajdonságnak tartom, ter-mészetesnek vettem, hogy hálám és megbecsülésem jeléül megadjamHorthy Miklós kormányzó úrnak végsô tiszteletemet. Úgy gondolom,ezt a megmenekült magyar zsidók tisztességesen gondolkodó tagjai ismegtehették volna.Mellesleg: ha a tv-interjúmat figyelmesebben követte volna, akkortudná, milyen jogon neveztem magam magyar zsidónak.Az Önt megilletô tisztelettel:
Blumgrund János úrnak Bécs (...)Tisztelt Blumgrund Úr!Némi elképedéssel láttam a Pesti Hírlap c. lap szept. 16-i számábana ,,Zsidó koszorúk a Horthy-síron” felcímmel közölt információt az önfényképével.Nem hittem volna az emberi jogoknak arról a harcosáról, akit ed-dig önben tiszteltem, hogy kiáll az emberi és polgári jogokat uralmakezdetétôl fogva mindvégig súlyosan (és nemcsak zsidó vonatkozás-ban) korlátozó Horthy mellett.És tette Ön ezt épp akkor, amikor a szélsôjobbal gyakorlatilag szö-vetséges Antall-féle magyar jobboldal ,,keresztény nemzeti összefogás”felkiáltással folytatja lényegében ellenforradalmi rendszerének a kiépí-tését (ellenforradalmi a szó 1919-es, az ôszirózsás forradalommal isszembeállított értelmében). Horthy újratemetése a megvalósult körül-mények között, vagyis nem családi, hanem félhivatalos jelleggel, en-nek a mind nyíltabban ellenforradalmi politikának egyik kampányak aciója volt. Ami Horthy viszonyát illeti a zsidósághoz, azt csak a tények nem is-merôi tarthatják jónak, no meg azok, akik asszimiláns és ,,keresztény-nemzeti” buzgalmukban fontosnak tartják, hogy az antiszemita uszítók-nak falazó és segítségüket igénybe vevô magyar jobboldalnál megfele-lô ,,Beschreibung”-juk legyen.Mellesleg: Milyen jogon nevezte Ön magát ,,magyar zsidó”-nak?Csak nem a kikeresztelkedése és pápa áldása jogán? Zsidónak az ne-vezze magát, Uram, aki hû a zsidósághoz. Ön nem az.Remélem, barátomnak nem kívánja nevezni magát.1993. szeptember 21.Tisztelettel: Gadó György
Zsidó koszorúk a Horthy-síronÚgy tûnik, a világ zsidósága Horthy Miklós megítélésében sem egy-séges. Az egyik álláspont érzékeltetésére talán elegendô megemlíteniGadó György szabaddemokrata országgyûlési képviselôt, aki az újrate-metést felhasználva úton-útfélen támadta Magyarország egykori kor-mányzóját és a Horthy nevével fémjelzett idôszakot. Miközben azon-ban Gadó György idehaza háborgott, a tengerentúlon élô zsidóknak atörténelmet egy reálisan szemlélô csoportja, hálája és tisztelete jeléül,koszorút küldött Kenderesre, a következô felirattal: ,,A hálás zsidóság”és ,,Az igazak emléke áldott”. Az amerikai háborús veteránok ugyansak koszorúval érkeztek Horthy Miklós kenderesi temetésére:,,Admiral Horthy” és ,,The American veterans”. A koszorú mellé egycédulát csíptettek: ,,Elismeréssel Horthy admirálisnak, amiért a máso-dik világháborúban menedéket nyújtott amerikai pilótáknak és másmenekülteknek.”Személyesen hozta el Kenderesre koszorúját Blumgrund JánosBécsben élô izraelita. ,,Megemlékezésül egy hálás magyar zsidó a sokközül.”
A büszkeség szemtelen megnyilvànulàsa. Persze aztàn, ha az "asszonka " addig eröszakoskodik, amig a " férj" kiosztja a jól megérdemelt sallert, akkor nagy àm az asszonyi ajvékolàs.....
"Magyarországon a magyarok döntik el, hogy kinek lehet szobra."
Lehet, népszavazàst kellene kezdeményezni erröl Szfvàron.
De ettöl függetlenül ez ügyben is jogos az az észrevétel, hogy a szobor kapcsàn egy harsàny, tolakodó agressziv kisebbség erölteti rà az akaratàt a nemzet többi , többi, többségi tagjaira - nnem elöször.
Diese Situation änderte sich, als sich nach der deutschen Besetzung die Marionettenregierung unter Döme Sztójay (März–August 1944) aktiv am Holocaust beteiligte.
"A kiskunhalasi vasútállomás 1944-ben ráadásul szörnyű tragédia helyszíne lett. Október 10-én jugoszláv partizánok visszafoglalták Szabadkát, és Halas térségében is partizánveszélyt hirdettek. Így érkezett be onnan egy munkaszolgálatosokat szállító vonat, amely felől október 11-én délben máig tisztázatlan eredetű robbanás hallatszott. A várost megszálló bácskai SS-alakulat és a néhány magyar katona hajtóvadászatot indított, és csaknem 187 főt gyilkoltak le helyben, kilenc menekülő munkaszolgálatost pedig a város más pontjain."