Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
A K-3 II -ről tudom, hogy igen engedi. Esélyes, hogy a K-1 -ben sincs másképp. Mivel csak egyszer nyit zárat, gondolom az egész művelet bőven lemegy a szinkronidő alatt.
Tökéletesen fogalmaztál: -Egy zárnyitás alatt négyszer olvassa ki a CMOS-t a processzor. Bekapcsolható hozzá mozgás korrekció is, így lehet kézből is próbálkozni...
Szóval mi szükség a vakura ebben a történetben? :-)
Monnyuk deriteni, de akar fofeny is lehet.
Egyebkent tenyleg erdekes kerdes mit kezd a gep ilyenkor a vakuval, ha egyaltalan engedi a vakuzast ebben az esetben. Es mit kezd a vaku magaval, ha eppen behorbadtak a kondenzatorok az elso villantastol?
Hoppácska, most nézem csak, hogy nem olvastam eleget vissza, részben ott a válasz a kérdésemre. De attól mondjuk még ragozhatjuk a témát, nekem ez a megoldás tűnik az utóbbi idők legnagyobb dobásának. Szerintem fontosabb dolog, mint az, hogy megnövelték a szenzor méretét.
"Azon gondolkodtam, hogy tegyük fel vakut használsz a virágfotóhoz.
Vajon négyszer fog villantani a cucc egy pixel shiftes képhez? "
Tegyük fel, hogy egy statikus tárgyfotónál van idő hosszút exponálni, meg amúgy is állványra rakod a gépet a négy expozíciónál a biztonság kedvéért - bár nem tudom, hogy ez feltétlenül kell-e. Szóval mi szükség a vakura ebben a történetben? :-)
Amúgy elmagyarázhatná valaki kissé bővebben ezt a négy expozíciós pixelshiftet. Az én logikám szerint ez két módon lehetséges, négyszer fut le a zár, vagy egy zárnyitás alatt négyszer olvassa ki a CMOS-t a processzor - én az utóbbira tippelnék, egyszerűbb, és nem kell fölöslegesen berregtetni a zárat. Nyilván, ha a kiolvasással variálnak, akkor az egy expozícióból megy, de mi a legrövidebb záridő, ami alatt ez megoldható? Használható ez a megoldás kézből?
Csahogy az eredeti Sigma "szindroma" az volt, hogy a 2,8/70-200 nem tudom, pontosan melyik verzioval, lefagyottt a gep ugy, hogy csak akkor indult ujra, amikor levettek az objektivet. Utana jottek ra, hogy ott van a karc a vazon. Nem hasznalok Sigmakat, igy kulonosebben nem foglalkoztatot ez a jelenseg. Ugy magyarazom ezt magamban, hogy a bajonett, mivel szelesebb, vagy nagyobb, mint eredeti pentax-e, feszul a vaz falahoz es ezzel a fesulessel/feszitessel okozhat valami gondot az aramkorokben. A "karc" csak kisero jelenseg...
A Sigma problémára visszatérve, nem tudtam megálni, hogy ne csavarjam fel a kedvenc obijaimat (35.1,4art - 50.1,4 - 85.1,4) Tökéletesen működnek, talán soha nem karcoltak így pentax-on. Kiváló gyors, pontos a fókusz... Az a bizonyos "karc" megjelent a vázon, de szinte csak nagyítóval lehet látni, semmi jelentősége nincs....
Azon gondolkodtam, hogy tegyük fel vakut használsz a virágfotóhoz.
Vajon négyszer fog villantani a cucc egy pixel shiftes képhez? Ha igen, akkor tiszta dizsi feeling lesz, és heggesztő maszkban tolom majd, hogy a szemem ne fojjon ki a 20. kép után.
Ha meg nem, akkor... hmm... van annak értelme, hogy egy elem jól exponált a többi meg nem?
Ahogy beallitod a kivagast. Ha a "crop" van, akkor megjelenik a keresoben egy keret, amely a APSC szenzor nagysaganak felel meg. Kb. igy (belerajzoltam az elso kepbe).
Kb így néz ki a viewfinder. A fekete téglalap a közepén mutatja az APS-c kivágást. Konkrétan látod, hogy az obi mit rajzolna ki a full-frame kockán (általában a fekete téglalapon kívül erősen elfeketedik már a kép) és a menüben lévő beállíástól függően a raw fileban vagy benne hagyja a gép a téglalapon kívüli részt is, vagy 'kivágja' és csak a téglalapon belülit menti le.
Nekem zavaró volt és bizony többször is kényszeríenem kellett magamat, hogy amit látok a téglalapon belül az lesz a képen, nem amit a keresőben teljesen látok (pl zoom obiknál bezoomolva azért a teljes képkockán látod a képet pl.)
...már látom válaszoltak helyettem is... De így is fele annyi idő alatt készül egy kép mint a K3II-őn, azért érdemes megjegyezni, hogy 4db közel 50MB-os képet kell feldolgozni! A kész kép 170Mb köröl van. Ehez azért kell vas...
Ezeket meg a bemutato geppel keszitettem, DA10 - 17 halszem objektivvel, a gep be volt allitva a "full frame"-re. Az elso kep 10 mm gyujtotavolsaggal keszult, latni, hogy nem rajzolta ki a teljes mezot, igy fekete szelei vannak. A masodik kep 17 mm-en, kirajzolta az egesz mezot, igy nincsenek fekete szelek.