Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3088
Gyönyörű, ha dicséretemre és dicsőségemre szólaltatják meg...
[fidelio] Ludwig van Mozar Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3087
Kedves judit! Van szerencsém bejelenteni, hogy áldásos, lélekmentő tevékenységemet egy másik topikban folytatom, ahol szinte mindenki kiegyenesített kaszával jár. (Műsorvezetők...) A Nightwishre nem reagáltál. Nem szereted, vagy annyira evidens, hogy kedvenc?
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3086
Pedig olyan gyönyörű az a hangszer..
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3085
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3084
Szélhálmosok, kotródjatok Az én hangszerem, az orgona közeléből...
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3083
3079  Objektív okok akadályoznak..:((( Az augusztusira remélem, menni tudok majd.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3082
3082 Milyen másik gyűlölködőre gondolsz, miről maradtam le?:)
[fidelio] Ludwig van Mozar Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3081
Kieg.: aki
[fidelio] Ludwig van Mozar Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3080
Jézusom, Judit! Hát létezik valaki, aki ebben a jó kis gyűlölködő topikban ismeri a Nightwish-??? Hoppá és hurrá! Légy idvez! Odaát, nálunk, a másik gyűlölködőben szerintem senki ilyen nincs! Nem minha ez baj, vagy hiányosság lenne, az a baj, ha a sok vénasszony kizárólag a gyűlölködéssel foglalkozik és másra nem figyel. Itt azért mondanak is ezt-azt, néha fontosat is a hozzászólók!
Szóval üdv.
[fidelio] svili Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3079
#3077#

"Csakhogy a művész dolga az is, hogy neveljen, nemesítsen. Ne kiszolgáljon: formáljon ízlést. És pláne: ne silányítson műveket. "

Erről eszembe jut a leírt darabokba való önkényes belejátszás, elhagyás...

Erre az sem mentség, hogy a reneszánsz és a barokk előadói praxis szinte elvárta a rögtönzést vagy a díszítést. AZ utóbbit a "java"barokk időszakban azért kiírták (talán akkor is volt jónéhány előadó, aki visszaélt a szerző bizalmával).
A barokk díszítésnek egyébként kötetnyi irodalma van - úgy tudom magyarul is hozzáférhető.

De a fent említett stílus időszakok előadói gyakorlatára az is jellemző volt, hogy a szerző a saját művét (műveit) játszotta legtöbbször.

Egy leírt kompozíciónal a szerző megjelöli azt a részt, ahol az előadó rögtönözhet (pl. cadenza).
Aki alapfokon sem tud kottát olvasni, az iratkozzon vissza a zeneiskolába..
[fidelio] svili Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3078
#3078#

Kedves Judit, igazán széles zenei palettát fog át az ízlésed!
Ez egy csattanós cáfolat arra, hogy aki komolyzenét szeret az egy fennkölt, sótlan, minden más stílussal ellenséges..

#3077#

Igen, van orgonára írt könnyűzene - de Bach nem az...
Minimális zenei műveltség nélkül valószínű, hogy egy crossoveren szocializálódott ember unni fogja.

De ellenpéldaként hadd említsem meg, hogy amikor egyik nyáron Balatonőszödön a falusi templom kis Angster-orgonáján a mise után Pachelbelt és Frescobaldit játszottam voltak jónéhányan (helyi parasztemberek), akik meghallgatták..
Ez a hangszer persze egyáltalán nem alkalmas koncertezésre, függesztett pedálja van és összesen 5 db alapregisztere. Már nem emlékszem, hogy hány billentyű van a pedálban (valamivel több, mint Pusztaszabolcson, de nem rövid oktávos). Tehát csak a népének kíséretnél lehet némi hasznát venni, esetleg záróhangot vagy orgonapontot játszani rajta.

Ezt csak azért írtam, hogy nem feltétlenül gagyi crossoverrel kell "megfogni" a közönséget. Okosan összeállított és szerkesztett műsor, rövid, lényegre törő ismertetéssel is lehet terjeszteni a minőségi orgonazenét. (Meg az adott hangszerre "passzoló" darabokkal, természetesen!)
Az őszödi "atyafiak" sem bírtak volna ki másfél órát Frescobaldiból, Zipoliból meg Scheidemann-ból..
[fidelio] ennio Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3077
Kedves Judit,

Jössz a mai orgoanabemutatóra?
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3076
3076 Ja, még hozzá tartozik: nálam zeneileg nyitottabb ember szerintem kevés van. Egyformán hallgatok kemény rockot, heavy metalt, egyik kedvenc műfajom a rock-opera, és természetesen Monteverdit, Gluckot, Petrovics Emilt. De azért meg tudom különböztetini a stílusokon belül, mi a jó, és mi a silány, s tudom, hogy az egyik nem a másik, s hogy mindegyik stílusnak megvannak a maga jellegzetességei, ami nélkül nem az, ami, hanem ki van herélve, vagy olyan, mint dr. Morau emberré operált állatai. Remélem, érthető voltam.

Két dolgot nem bírok zenei téren: A magyar nótát, és az nyálas, szószos slágerzenét.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3075
CSakhogy a művész dolga az is, hogy neveljen, nemesítsen. Ne kiszolgáljon: formáljon ízlést. És pláne: ne silányítson műveket. Akkor, mint mondtam, állítson össze valamilyen orgonára írt úgymond könnyűzenei repertoárt, ne Bachot kenje be generálszósszal. Még azt hiszik, tényleg ez Bach. Ezt hívom az ügy elárulásának.
[fidelio] cisz-moll Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3074
Én lejártam. 

Ebben a közegben értelmetlen tovább magyarázni azt, amit jóindulatú, nyitott laikusok 2 perc alatt megértenek.
Én sok-sok ilyen befogadó, átlagos értékrendű, higgadt embert szeretnék a programjainkon. Akik ugyan V.X-is is hallgatják, de ettől ugyan még nem esik le a fülük, nem lesz belőlük kacsacsőrű emlős, sőt, ne adj Isten, más művészek koncertjeire is elmennek. 
Sőt, orgonálni szeretnének tanulni. Nem Xavertól, hanem más művészektől.
Sőt, CD-ket vesznek, nem csak Xaverét. 
Sőt, megtudják, hogy az orgonákat nem az angyalok hozzák, bár sok kis puttó van a szekrényeken, hanem az orgonaépítőmesterek, akik közöttünk élnek.
Sőt, nem akarnak kizárólagos komolyzenerajongók lenni, de belefér az életükbe pár vasárnap esti orgonakoncert, mégha előtte Szentpéteri koncerten is voltak. Egyformán látogatják Kocsis Zoltán koncertjeit és Illényi Katicáét. Sőt, szórakoztatja őket Edvin Marton jeges produkciója is.
Ám rendszeresen eljutnak havonta 1x 2x egy-egy fasori orgonazenés áhítatra is, vagy elmennek a Ferences templomba  Deák Lászlót hallgatni, sőt,  vidéki rokonaikat elviszik a MÜPA-ba is, pl. Palya Bea estre, máskor Fassang Lacira. Bachot néha Baknak mondják. Ám boldogok lesznek attól, ha hallják a c-moll passacagliát, melyet nem tudnak kimondani se.
Félműveltek, vagy épp totál műveletlenek, ám ők a KÖZÖNSÉG.
Az a közönség, akikért a művészek léteznek és nélkülük értelmetlen lenne a létük.

Ne tessék tehát lenézni a közönséget, és lebutázni,  csak mert éli a maga normális életét, időnként szórakozik és elmélyül máskor, ismeri vagy sem a műveket. Nem feladata  ismerni az orgonairodalmat.

A művészet és a művészek szerepe az, hogy szebbé tegyék az emberek életét. Bárkiét. Az utcaseprőét és az egyetemi professzorét egyaránt.

A közönségnek pedig nem vájtfülűnek kell lenni. Hanem befogadónak.
A művészeknek és köreiknek pedig toleránsnak a közönség sokféle ízlését illetően. Be kell engedni a Xaver rajongókat is, vagy esetleg előtte át kell füstölni őket??? :-DDDDDDD
Bocsánat, úgy látszik, megártott ez a sok itteni hülyeség.

Ez az én véleményem.
További jó vitázgatást.
[fidelio] törölt Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3073
3072-re: Akkor had cáfoljam ne a saját szavaimmal, hanem egy nemzetközi egyezmény szavaival a kultúra másságát, amihez épp most csatlakozott Mo. is.

"Az Országgyűlés a 2008/VI. számú törvénnyel elismerte az UNESCO 2005. október 20-án elfogadott, a kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló egyezményét. Ezzel már 61 ország ratifikálta az Egyezményt, ami egyébként a 30. ország csatlakozásával 2007 hatályba lépett.
    
Az Egyezmény, és most már a magyar törvény is elismeri a kulturális javak és szolgáltatások különleges, kettős - gazdasági és kulturális - természetét. Elismeri, hogy e javak olyan többlet-értékeket hordoznak, melyek felülemelkednek a puszta kereskedelmi dimenziókon."

Az eredeti cikket lásd a hírekben. Persze ha ez a gyakorlatban nem érvényesül, akkor a puszta szavak mit sem érnek.

Továbbá azt, hogy mire van igény, és hogy ezt különböző szereplők hogyan elégítik ki a kultúrában, illetve annak mi a következménye, arról nagyon értelmes magyarázat található Koltay András tanulmányában. Igaz, eredendően a közszolgálatiságról szól, de a morális elvei nagyon is ide passzolnak.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3072
" parttalan vitából elég volt, értelmetlen. Nem hittem volna, hogy az "aki nincs velünk, az ellenünk van" követ fújod Te is."

Megbocsáss, Cisz-moll, ezt én éppen tőled tapasztalom. Különféle minősítésekkel megspékelve.
 
"Senki se mondta, hogy járj Xaver koncertekre, én se sűrűn jutok amúgy el pont azért, mert másokért tevékenykedem.
De álljon már meg a menet, és ne akarjátok megmondani, ki, hová mehet, máskülönben hülye és félművelt és idióta."

Igyet kevesektől tapasztalhattál itt, őket leginkább helyre is tettük.

"Miért kell ez a kirekesztés, megbélyegzés,"

Pont erre várom a választ tőled..

Igen, van ilyen és olyan orgonazene. Van orgonára írt könnyű és komolyzene, de a kettőt összemosni nem lehet, egyikből a másikat csinálni, összemosni, összefolyatni, mert az egyik nem a másik. Akkor válasszon olyan repertoárt, és azt szólaltassa meg igényesen, stlíushűen.

Továbbá van ilyen és olyan orgonazene: van kiváló, meg sz*r.

[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3071
3058 Legeslegdrágább Emerzoli, emlékszem még jól, mikor egy hajókiránduláson velem szemben Magyarország egy kiváló orgonistája ült. Terelgette két kicsi fiát, s mondta, reméli, egyik sem lesz orgonista, mert "nehéz kenyér". A gyerekek bibliai neveket viselnek, s ő maga egy olyan szép, tipikus zsidó férfiarc, hogy azóta is mindig megcsodálom, ha látom. Jó ránézni, és jó a szemébe nézni. Mégsem sztárorgonista, pedig ő aztán a tudása alapján méltán lehetne.

Így aztán hárítanom kell, hogy "azértmertzsidó".
[fidelio] cisz-moll Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3070
Magaskultúra? Valami keveredik itt. Orgonazenéről beszélek, ami sokszínű, sokféle.
 
A közönség igényeit szeretném kiszolgálni azzal, hogy vannak ilyen bemutatók, és az orgonaművészeket és építőket szeretném nagyobb körben megismertetni a zeneszerető közönséggel. Értük is megy a sorozat.
Miért baj, hogy eközben én más koncertekre is járok, ám egyetlen bemutatón se V.X-t reklámozzuk, soha el nem hangzik még a neve sem? Hogy jön az orgonabemutatók témája Varnus Xaverhoz? Aki őt nem tagadja meg, az maga is ördög? Egek. Nem értelek Agimamo.
Nem fogok kasztosodni és beállni egy csoportba sem.

Nem vagyok zenei menedzser, bocsánat. Zenei ismereteimet folyamatosan bővítem, de nem célom olyan szintre jutni, hogy kirekesztő legyek más sítlusokkal szemben.
Egyébként tévedsz.
A menedzserség egy szakma, jól körülírható kritériumokkal. A kultúra pedig sajnos vagy sem ugyancsak egy áru, és egyre inkább, mivel az állam kivonul a kultúra gondozásából. Ne akarj kérlek engem olyasvalakinek beállítani, akinek fogalma sincs arról, mit csinál, és akinek nem fontos, hogy szép, minőségi programok legyenek. Lelkiismeretesen, alaposan, rengeteg időt, energiát szánva próbálok tenni valamit, és nem igaz, hogy attól ártok a bemutatóknak, másoknak, hogy kedvelem V.X-t is.

A parttalan vitából elég volt, értelmetlen. Nem hittem volna, hogy az "aki nincs velünk, az ellenünk van" követ fújod Te is.
Senki se mondta, hogy járj Xaver koncertekre, én se sűrűn jutok amúgy el pont azért, mert másokért tevékenykedem.
De álljon már meg a menet, és ne akarjátok megmondani, ki, hová mehet, máskülönben hülye és félművelt és idióta. Miért kell ez a kirekesztés, megbélyegzés, lehülyézés. 

Most már csak azt magyarázd meg, mi az, hogy magaskultúra. Mitől lesz ez a jelző.
Kottahűség a zenében? Bach vajon sohase interpretálta másképp korábbi szerzők műveit? Hagyjuk. Messzire mentünk.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3069
3069 Ha neked jobb érzés, hogy nem hallod meg, hogy egyszerűen arról van szó, hogy akkor nőjön fel végre a feladathoz, és ne a zenét rángassa le a maga szintjére, ám minden érvünk meghallássa helyett zárd be a füled a következő jól bevált szavakkal: aki támadja, az csak irigy, előítéles, (szélsőjobb) lehet.

Tudod, nekem még rengeteget kell tanulnom, és ehhez rettenetesen lusta vagyok. De egyet tudok: A komolyzene egy ügy, egy szolgálat. Azért jelentkeztem a főiskolára, hogy igába álljak, és szolgáljam ezt az ügyet, ha mégoly keservesen kell megmozdítanom magam, akkor is.
Xavér pedig elárulja ezt az ügyet. Bachot a bulvár szintjére rángatja. Ez önmagában  elég, de akkor legalább ne a MÜPÁban tegye. Vidéki haknin még támogatnám is, és szép vállalásnak tartanám. De nem ezt teszi, mert neki nem az ügy fontos, tetszeleg egy szerepben, egy a fontos, hogy ő villogjon. Sztár, komoly tudás nélkül. Ez a baj. Örülnék, ha végre megértenéd cimkézés helyett, hogy ez a gondunk.
 
Ennyi.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3068
3065 Drága Cisz-moll, én is szókimondó vagyok: nincs igazad. Úgy látszik azonban, minden érv lepattan rólad, legalábbis ez látszik ebből a mondatból: " Bárki, akár Fassang, akár más lehetne sztárorgonista, és pontosan ugyanennyi támadást kapna"

Talán olvasd el az érveinket újra, mielőtt ilyeneket mondasz. Újra elmondjam, amit mind mondunk, hogy egyáltalán nem erről van szó?

"Az embereket nem érdeklik a hagyományos komolyzenei koncertek már. "

Ez egyszerűen nem igaz. Xavért kapják, mást nem is hallanak. Hogy mire vevők, azt akkor tudnád, ha ugyanennyi Pálúrt is kapnának, meg Enyedit, Kolosst, ugyanilyen reklámkampánnyal, mindenkit a helyén kezelve. Akik azt gondolták, nem kell a Mezzo a kínálatba, és meg akarták szüntetni, pontosan azt mondták, amit fentebb te. Pofáraestek. Ne nézzük már le a közönséget, hogy neki úgyis csak a sz*r kell, adjunk neki sz*rt!
Ha valaki soha nem hallott egy jó énekest, a silányabbat is jónak fogja hallani. Nem azért, mert neki a sz*r elég, vagy ne érdekelné. Ha hall, mert kap végre hallani egy igazán jót, fogja tudni a különbséget.
[fidelio] cisz-moll Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3067
Kedves Szafy, ne foglalkozz az itteni vitriolos véleményekkel,  a beírók többsége olyan ember, akik jóindulatúak, rendesek, ám nem tudják levetkőzni előítéleteiket megkövesült polgári értékrendjük tükrében. A zenei minőségről írnak, mikor nem ez a lényeg itt, hanem az, hogy VArnus Xaver FELKELTI A FIGYELMET az orgona iránt. Nyilván önmaga iránt is, de a világ nem csak szerényen háttérbe húzódó, alázatos művészekből áll, és ez egyáltalán nem baj szerintem.  Nem lehet mindenki szent. Kellenek az exhibicionisták is, mert máskülönben nem tudnánk értékelni olykor az introvertáltakat sem. Sokszínű a világ és benne M.o. zenei élete, miért ne férhetne el benne a sokféle stílusú művész??????

Varnus Xaver nem szent, na de más sem. Mégis, ezer éve őt cincálják darabokra, kérdés, miért nem arra koncentrálnak inkább a többiek, hogy mások is sikeresek lehessenek. Bűnbaknak ő kiváló, na persze, nyilván ő tehet minden rosszról, bajról, ínségről, sőt, akár a  globális felmelegedésről is (ezt poénnak szántam)! :-DDD

Szeretettel várlak este az orgonabemutatón, nyugalom, a többség pont olyan laikus zenekedvelő érdeklődő lesz. mint Te és én, akikben még megvan a nyitottság arra, hogy más, új zenei stílust is befogadjanak, még akkor is, ha nem "átallanak időnként VX. koncertre menni". Nyugodtan járj el továbbra is Xaver koncertekre, szórakozz, kapcsolódj ki, és ugyanígy látogasd más orgonaművészek koncertjeit is, akik más stílusban, más repertoárral dolgoznak. Tudd, hogy mikor, milyen koncerten vagy és élvezd ezt a sokszínűséget, amit a hazai orgonaélet kínál.
Viszontlátásra este.

Üdvözlettel:

M. Kovács Edit / cisz-moll    
[fidelio] törölt Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3066
Bocs, mégis ki kell fejtenem a 3066-ot: Elkezdtél valami nagyon jót csinálni. Közben megismerkedtél egy-két orgonaművésszel, -építővel, egy-két koncertszervezővel, meghallgattál néhány lemezt és eljártál átlag havi egy koncertre. Ettől úgy érzed, hogy szakavatott értője lettél a témának, ezt bőven hangoztatod is. Egyszerűen nem vagy képes belátni, hogy a gazdasági szférában alkalmazott menedzsment-marketing módszerek nem húzhatók rá egy az egyben a kultúrára, annak eltérő jellege miatt. Mások a viszonyok, más az áru, mások a kereslet-kínálati jellemzők. Arról már nem beszélek, hogy a gazdasági életben sem a félművelt menedzserek sikeresek, hanem azok, akik elég elmélyülten ismerik azt a  területet, amit művelnek. Ezért érzem azt, hogy kezd "veszélyes" lenni a hozzáállásod.
[fidelio] tarnhelm2 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3065
"Ha nem csinálna ilyen polgárpukkasztó műsorokat, akkor ugyan nem járnának az ő koncertjeire sem, mert ő is uncsi lenne, de ezzel együtt másoknál se lenne több a közönség."

Ha még ordenárébb lenne, még többen járnának a koncertjeire. Nehogy már az legyen a szempont egy komolyzenei fórumon, hogy ki tud alpáribb műsorral nagyobb közönséget toborozi!

Amit Xavér csinál az nem polgárpukkasztás. Az szimplán gagyi. Anettka-szint.
[fidelio] törölt Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3064
Kedves Cisz! Nem kommentálom az öles hozzászólásodat, mert értelmetlen, és totál meg is döbbentett. De ha komolyan gondolod az itt leírtakat, akkor szvsz jobb lenne ha felhagynál az eddig áldásosnak hitt tevékenységeddel. Ha ezzel a szemlélettel folytatod, többet fogsz ártani a "magas" kultúrának, mint amennyi jót teszel.
[fidelio] cisz-moll Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3063
Akkor sorban.
Nabnak nincs mit mondanom, a fejhús már csak ilyen. 

Tournemire: megadom Xaver elérhetőségét, beszéld meg vele, vállald a véleményedet, ne a háta mögött mocskold. Gerinctelen dolog.

Mindenkinek: fogjátok fel, hogy nem konkrétan Varnus Xaver személyisége a lényeges itt, hanem a jelenség. Bárki, akár Fassang, akár más lehetne sztárorgonista, és pontosan ugyanennyi támadást kapna. Miért? Mert a többiek nem részesülnek a sikerből, ismertségből. Hogy szórakoztatja a közönséget, és nem kottahű néha, vagy poénokat mond Bachról?
Kit érdekel. A világ halad. Bach nem az a szent, akiként tisztelik. Termékeny, jó szerző, de csak ember volt ő is. Utálom, hogy halála után sok szerzőt földi istenségként tisztelnek. A zenei munkássága más téma, az valóban csodálatos. Vagy vegyük Liszt Ferencet. Miért kellene szentként tisztelni, mikor hírhedt nőcsábász volt, ennyit az erkölcseiről. Halála után mindenki erényes, nagy zeneszerző lesz.
Utálom a képmutatást és álszentséget. Bocsánat. Ezért tudok azonosulni Varnus Xaver polgárpukkasztásával, mert sokan megérdemlik ,hogy az orruk alá dörgöljék kétszínűségüket.
Igen, tudom, szokatlanul egyenes és szókimondó vagyok, ez nem szokás a finom körökben, ahol csak intrikálni és pletykálni lehet a másik háta mögött, lásd művészvilág. Tele a hócipőm a sznobokkal. Tisztelet a kivételnek.

A magaskultúra jelenlegi imádói 2 padsort se töltenek meg sokszor egy templomban. És megy a sopánkodás, de miért, de miért, de miért.
Nem Varnus Xaver miatt.

Az embereket nem érdeklik a hagyományos komolyzenei koncertek már. Újra, másra, izgalmasabbra vágynak, ügyes művész azért belecsempész zenei élményt is. Xaver ezért tud sikeres lenni. Ha nem csinálna ilyen polgárpukkasztó műsorokat, akkor ugyan nem járnának az ő koncertjeire sem, mert ő is uncsi lenne, de ezzel együtt másoknál se lenne több a közönség.
Mikor értitek meg, hogy nem V.X. miatt nincs közönség más művészek koncertjein, kivéve a vidéki és a tényleg jól szervezett koncerteket??????

Azért nincs közönség, mert unják az emberek, a zenei műveltség nélküliek a hagyományos koncerteket. Új megoldások kellenek. Ez irányban kellene gondolkodni.

Hiába tűnne el az ügyeletes sztárorgonista, legyen akár most Xaver, később esetleg Fassang, vagy bárki más, a média kegyeltjét le fogja mindig támadni fogja többi.Hogy miért?Csak. Mert ilyen az emberi természet.
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3062
3037 Én még nem tudom, tudok-e jönni, tényleg nem tudom még, ezért nem is regisztráltam. Szép élményeket az ottlevőknek. Cisz-moll, remélem, szeptembertől már eleget tehetek múltkori kérdésednek.

Kedves jó Nab!

Cisz-moll álláspontja is egy álláspont, olyan, amit ráadásul sokan vallanak. Azt az embert sárba döngölni próbálni azonban, aki szinte egyetlenként tényleg tett valamit, és tesz a mai napig, pl. gondolok itt a ma estére is, ráadásul ilyen stílusban, arra azért nem mondom ki, amit gondolok, mert egyébként tisztellek téged. Nem csodálom, ha egyesek zsebében kinyílik a bicska erre. Az enyémben is.


Sajnos, aki nem annyira járatos az orgonazenében, ezt a showmant kapja a képébe. Aztán, ha halad tovább, idővel remélhetőleg a helyére kerül benne. Sajnos azonban a járatlanokat a showjával el tudja kábítani, s elvonni a figyelmet az igazán nagy művészekről. Éppen ez a baj.
[fidelio] svili Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3061
#3054#

Ha sokat hallgattál VX "előadásában" Bachot, akkor valószínűnek tartom, hogy a mai orgonabemutatón elhangzó h-moll prelúdium és fúgát unni fogod Virág András előadásában - de a nemrégen ugyanezen az orgonán koncertet adó Leányfalusi Vilmos játékában is...

Sajnos ez a fő baj az úgynevezett crossover-rel, hiszen a komolyzenétől "érintetlen"hallgató azt hiszi, hogy Bachot így kell játszani..

Minden művészet - előadó és alkotó egyaránt - alapja az elmélyülés, az alázat.
Egy orgonaművész ne vásári show-műsort adjon, hanem a művészete erejével hasson a közönségre.

Bármilyen hangszeren való játék évek (évtizedek) alatti komoly tanulmányok után sajátítható el - és az igazán nagyok vallják, hogy életük végéig tanulnak.
Ezt az utat nem lehet "megspórolni" - vagy aki megteszi, az olyan lesz, mint VX...

Az orgonán való rögtönzéshez sem elég csak a tehetség - persze ez elengedhetetlen - de alapos zeneelmélet, zeneszerzői (stílustanulmány szinten, persze) tanulást kíván meg. Hogy valaki olyan szinten "űzze" az improvizáció művészetét, mint Pálúr János, Koloss István, vagy Leányfalusi Vilmos, ahhoz kivételes tehetség, és alapos tanulmányok szükségesek.
Sajnos Xavér - bár lenne tehetsége - de nyomába sem ér az említetteknek.

"Nem vagyok sznob, nem csak Xavér koncertekre járok, bizony sokszor végig kell gondolnom, hogy abban a hónapban ki tudom e gazdálkodni a kinézett koncertjegy árát."

Vannak ingyenes koncertek is - pl. az elmúlt hónapokban szinte csak ilyen orgonakoncertekre jártunk, ahol az ingyenesség nem jelenti a nulla színvonalat, sőt...
Az említett Leányfalusi Vilmos koncert ugyan 2000 Ft-ba került, de ez azért nem olyan szuper drága jegyár (alig több, mint egy mozijegy..)

Őszintén kívánom Neked, hogy megkedveld az "igazi" Bachot a mai orgonabemutatón!
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3060
Ja, még ennyi: "Nem érdekel senki nemi identitása ( és szerintem nem is tartozik másra )."

Valóban nem. Pontosan ez a problémám a homoszexuális felvonulással. Nem tartozik rám, nem érdekel. Rossebnek dörgöli az orrom alá, meg az egész város orra alá??
[fidelio] Judit Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3059
6054 Nem az a baj, hogy érdekel az identitása, vagy sem. Engem sem érdekel. A baj az, hogy ha bármilyen okból kritizálni merészeled amit Xavér művel, és azt az állapotot, hogy az országban ezzel a nép előtt "az orgonista" lehet valaki, aki a magyar mezőnyben középszer, akkor azonnal a fejedhez vágják, amit te most nekünk. Ami engem illet, egészen konkrétan kritizáltam, de hasztalan. Rögtön érkezett a bélyeg: "nemmindenkiszélsőjobb"

Én egy olyan egyházközségbe tartozom, ahol Enyedi Pál a főkántor, s ahol Pálúr János is gyakran megfordul helyettesíteni. Valóban nagy magyaro orgonisták. Utánuk lelkesedjem egy showmanért, egy botrányhősért, aki ezekért a minőségeiért ma előbb említettek fölébe helyeztetik, és a vízcsapból is folyván teljesen elnyomja őket? (Lehet, hogy tényleg valahány fellépés előtt a fenekemet kellene mutogatnom tíz percig?)
De ez is egy dolog. Akkor legalább alázattal dolgozna, hogy felnőjön a feladathoz. De nem, haknit csinál a MÜPÁban, mert amit Xavért művelt a MÜPÁban, hakni. Nem oda való. Vidéki országjáráson szép misszió, a MÜPÁban nincs helye.
 

A Xavér jelenség arra irányítja a figyelmet, hogy itt valami nagyon nincs rendben, óriási az értékválság. Ez ellen pedig akkor is fel kell emelni a szavunkat, ha lefasisztáznak érte.

Istenem, milyen jól éreztem magam 15-16 évvel ezelőtt a Pokolgép koncerten!

Javaslom, legközelebb hallgass meg egy olyan orgonakoncertet, amit tényleg egy kiválóságunk ad. Mondjuk Pálúr Jánost. Csak hogy halljad a különbséget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!