Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem csak a tied. 3-4 csoport erosen a haszonszerzesre es a kereskedelemre epul, a kozos bennuk, hogy ugyanaz az administrator. Viszont van masik 3 tag, aki nem igy all a dologhoz.
A facebookos csemegeszőlő fórumon eltüntetik amit írok,mert cserélni akarok és nem bàsàrolni akarok dràgàn :),vagy én adok el dràgàn.Ez is nevetséges :)
Ez igy van. Nehany eve (3-4), amikor bejott pl az Avatar, akkor 30 korul adtak az oltvanyokat. Egy evvel kesobb, meg 5-10 kozott volt 1 vesszo. Most pedig inkabb 1-2.
Most ez megy a Ruby Romannal. 300 Euroert lehet elorendelni egy oltvanyt. Ez azert nem kis befektetes, de ebbol 40-50 darabot lehet csinalni a kovetkezo evre.
Egy-egy ritkább fajta súlyos pénzekbe kerülhet, de csak a ritkasága miatt. Viszont, ha mindenki ingyen hozzájuthat, akkor ez az értéke elveszik. Ha valaki nem ad ingyen, akkor így próbálja megőrizni a ritka fajta értékét.
Az "ámerikai"-nak--onnan "jött" a gyökértetű-- vastag az epidermisze, és nem éri át tetű
szivókája. Persze ha már "hibrid" akkor már nem biztos.Pl. az Otellót száraz meszes talajon
györti--nálam ki is pusztitotta a gyökértetű. Az alanyokat főleg erre keresztezik, ezeknek viszont
több a vizigényük, mintha nemesé saját gyökerén---nem a direktermők, s amikben sok a direktermő vér--- pl. saszla diszlene legjobban saját gyökerén. Nálam is nagyon szép, ha döntöm szebb mint oltványként mellette. Több ilyen másfajta szőlőm van, ez azonban ideiglenes. Ahogy más irta, nem azonnal hanem sokszor több sok év múlva jelentkeznek a tünetei. Pl. Zalagyöngye. Elődöm 4 évvel korábban saját gyökerén ültetett sokat. MIkor odakerültem, néhány év mulva, kezdett "nyeszelett" vesszőket hozni, s egyre könyebben betegedett meg.
Olvastam-addig én sem tudtam-- mik a jelei. Na kiástunk a szomszéddal egyet, ami már nagyon "gyengécske" volt... Tele a néhány hajszálgyökér apró gömböcskékkel-- hasonló, mint a lucerna gyökere, de ott az hasznos-- nem hittem volna az olvasottaknak, ha nem ássuk ki.
Oltványt--ha jó odavaló az alany- akkor nem tud benne kárt okozni elvileg, de egyet lehet mégis érdemes lenne kiásni, ami vmi miatt gyengélkedik. Biztos nem 100 %-os a védettség... lehet ezért sem tervezik ma már hosszú távra az ültetvényeket. üdv PJ