Új digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgéppel jelentkezik a Pentax. A K-50 névre keresztelt, most bemutatott modell feltehetően a K-30 utódja lesz.
A legjobbkor érkeztél. :) Igen, jól emlékszel rám és fordítva is igaz. Éppen te ajánlottad a Nikon D7000-et és ez elég erős nyomot hagyott bennem. :) Nos itt állok a kapuk előtt de nem tudom melyik géppel lépjek be a tükrösök világába.
Ha még mindig sportfotózni akarsz, akkor inkább a D7000. A gyorsabb követő fókuszra szükséged lesz, és a 39 fókuszpont ott nem jön rosszul. 1/8000 -re meg nem igazán lesz szükséged szerintem, ha tudná a Pentax, ha nem. A D7000 jó kis gépezet.
Mondjuk egy pentaxos topicban unortodoxnak számít ez a kijelentésem, de annyi baj legyen :-)
Megnéztem a d700 tesztjeit. Nehéz dolgod lesz. Nikon komolyabbnak néz ki és nem rosszak a paraméterei. A k50 magas ison 1600-tól jobb. Nem lepődnék meg, ha a nikont választanád.
A 39 pontos fókuszt felejtsd el. Ha komolyabban elkezdesz fényképezni, úgyis jellemzően csak a középső pontot fogod használni, aztán újrakomponálsz. Vagy max a harmadolóvonalakon lévőt. A 39 pont kifejezetten akadályozni fog abban, hogy normál tempóban fotózz. Gondolj bele, mire a balfelsőből átteszed a jobbalsóba a pontot, elment a pillanat.
Az 1/8000 viszont jó móka, ha fagyasztani akarod pl a madárszárnyat repülés közben, vagy valami hiperaktív állatra lövöldözöl. Bár azért az 1/4000 is elég sokmindenre.
Én a helyedben megfogdosnám mindkettőt, és az alapján döntenék.
Szervizelni ugyanúgy a Camera Kft-vel szervizeltetnek, mert ő a hazai márkaszerviz. Személyes tapasztalatom teljesen pozitív a fotoplus.hu-val. Vásároltam náluk neten keresztül, személyesen, abszolút készségesek, és van olyan eladó aki ismeri és használja a márkát. Vitrinben van jó néhány kipróbálható objektív és gép, az alap KIT-től a 2,8-as zoom-okon át a prémium minőségű és árú limitedekig. De nyári fotós fesztiválon próbáltam már az 560-as telét és (ha jól emlékszem mindkét) KF gépet is.
A C Kft-t meg ismerjük, ezt csak a Nikonosok tudják kikerülni.
Ha a 3 objektív közül kellene választanom egyet, én a 18-135-öt venném. Optikailag sokkal jobb, a gyújtótávolság megfelelő arra, amire használnád.
Viszont beltéri sportra mindenképpen kellene egy fényerősebb zoom, leginkább az 50-135. A rendezvény tág fogalom, de oda is inkább egy fényerősebb fix-sort vennék. Természetfotózásra megfelelő a 18-135, ha nem akarsz makrózni.
A K-50 jó választás, a K-S2 megjelenése-bejelentése szerintem némileg lenyomhatja az árát, de ez max 10% lehet. Nem lesz olcsóbb, mint a K-30 volt kifutóként...
Én az expo értékek rögzítésére a fényképezőgép menüben /első/ a gombok testreszabása pontban, az AF/AE-L gomb opcióinál az AE rögzítést állítottam be magamnak.
Ilyenkor ha megnyomod az AF/AE-L gombot rögzül az éppen mért expó beállítás. Ezzel egy időben a keresőben megjelenik egy csillag, ami jelzi az beállítás aktivitását. Az a /C/ mérő rögzítési ideje beállítás mértékétől függ, hogy meddig marad aktív. Ha vége, a csillag eltűnik, ill a AF/AE-L gombbal tetszés szerint ki-be kapcsolhatod.
Fordítva van. Ha 4-es pontot aktiválod, akkor az AF rögzítésével rögzül az expo érték. Úgy tudod elérni, amit leírsz, hogy a kép készítése után nem engeded fel teljesen az expo gombot, félig nyomva tartod. Ez akkor működhet, ha közvetlenül egymás után készíted a képeket. Ha közben több idő telik el, akkor manuál fókusz és M mód.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a következő problémával szenvedek. K50-em előtt egy fz200-as pana volt aminél minden gond nélkül be tudtam állítani hogy az AF/AE Lock gomb fúkuszláskor rögzítse a fénymérést és a fókuszt is. Ezután akár hányszor lenyomtam az exponálógombot, a rögzített beállítások meg maradtak! K50-nél nem ez a helyzet ott hiába állítom be ezt a funkciót, ha fel engedem az AF/AE lock gombot újra fókuszál és a fényt is újra méri. Várom megtisztelő válaszotokat!
Rally-t, driftet simán fényképeztem Pentax-al, de van aki repnapokon használja gépét nagy hatékonysággal szembe jövő vadászgép esetén is. Azonban a konkurenciáé gyorsabb. A C 18-135 STM nem az objektívek csúcsa, sebessége mégis odab@sz. AF aktiválással egy időben a fókusz beállt a helyes értékre, akkor is ha 1,5 m-ről kellett 15+ m-re vagy onnan vissza állnia.