Ezekben az objektíevkben ha jól sejtem, nincs fókuszmotor, ergo a vázban kell lennie ehhez meghajtásnak. D90-ben biztosan van, a 3200-ban, de szerintem az 5100-ban sincs. Vagyis úgy válassz gépet, hogy tudd a meglévő obikat AF-fel is használni! Egyébként kezelhetőségben a D90 mindkettő újabbnál jobb szerintem, érzékelő terén fordított a helyzet, bár én előbbit részesíteném előnyben!
Nem írtad milyen vázat vennél. Full frame-re jó alap lehet az írt két objektív, de DX vázon szűk lehet a 28mm, mivel itt az 42mm-nek felel meg. E helyett jobb lehet a 18-105, főleg a VR miatt, ha DX-et veszel. Ha viszont esti rendezvényeid is vannak, úgy javaslom, hogy inkább egy fényerősebb 2.8-as objektívre nevezz be. Sigma és Tamron esetében már elfogadható áron hozzá lehet ezekhez jutni.
Ha csak otthoni, csaladi, hobby jellegu hasznalatra kell, akkor erdemes, hiszen a vazzal egyutt csomagban olcsobb, a vazzal optimalis kombinacio. Viszont ha a meglevo G-s objektivjeid zoomtartomanya megfelel a celjaidnak akkor kitobjektiv helyett inkabb egy kulso vakut vegyel, aminek allithato a feje. A mai kitobjektivek kepminosege amugy kivalo, viszont fenyereje csak atlagos. Ha nem vagy benne biztos hogy szukseged lesz-e extra fenyerore, vagy hogy mennyi hattermosast akarsz majd, akkor siman jo a kitobi, vagy ami mar megvan, ne aggodj. Vannak akik penzt is keresnek ilyen felszerelessel. A hozzaszolasokat olvasva ugy tunhet, hogy mindig csak a legeslegjobb/legdragabb az eleg jo, valojaban a nagy tobbseg alaposan tulvasarolja magat olyan cuccokkal amit az eletben soha nem fog teljesen kihasznalni. En sem vagyok kivetel :-)
Nikon esetében érdemes kitobival venni az adott gépet vagy csak a vázat? A használt piacon elég nagy mennyiségű objektív kapható. Bár van 2 G bajonettes Nikon obim otthon.
Tok mindegy mit veszel/melyik tipust vagy market veszed, a mai kezdo vazak is boven tobbet tudnak mint amit ki fogsz hasznalni hobbifotoskent. Ha meg megis kinovod, akkor majd ugyis tudni fogod, hogy mi legyen a kovetkezo vaz. Egyszeruen vedd kezbe oket es amelyik legjobban tetszik, az legyen. Jol sejted, hogy az objektivek jelentik majd a kulonbseget elsosorban, meg hogy mennyire tanulod meg majd hasznalni. Ha esetleg mar vannak vagy venni akarsz regebbi (AF-D )objektiveket is, akkor hasznalt Nikon D80, D200, D90 is boven megteszi. Ezek nagyobbak, nehezebbek, jobb fogasuak, tobb lehetoseggel es kezeloszervvel rendelkeznek, mint a D3000/5000 sorozat, viszont ( a D90 kivetelevel) csak hasznaltan juthatsz hozza.
Én azt mondom, vegyél egy használt, vagy egy új D90-et, ha költséghatékony akarsz lenni és mégis flexibilis alaprendszert építenél. A nagy előnye, hogy a nem AF-S objektívekkel is tud autofókuszt, valamint van felső LCD kijelzője is. Az általad elmondottakhoz jó objektív lehet egy Tokina 12-24, egy Tamron 17-50, illetve középtele ízlés és pénztárca szerint. (fix 85mm, 105mm, 55-200, 70-300, 80-200... sok minden szóba jöhet).
Ha kitapasztaltad, utána el lehet kezdeni fejleszteni a felszerelést, ha úgy érzed, valami szűk keresztmetszetet jelent.
tanácsot szeretnék kérni. Jelenleg egy Sony Nex-5 géppel fotózom ( 16mm palacsinta+halszem, 18-55 kitobi, 55-210 obi),de szeretnék egy belépőszintű alacsonykategóriás ,de mégis használható tükrös gépet.
D3200-et és a D5100-at néztem (valamint a Canon 600D-t). Alapvetően városban épületek/utcák fotózására,valamint rendezvény fotózásra használnám (tudom, hogy sokkal inkább számít az objektív,de a kezelhetősége,használhatósága érdekel a gépeknek)Megköszönném,ha tudnátok tanácsot adni,mert nem igazán vagyok még otthon a tükrös digitális gépekben.
Allitolag lehet gond, sot masok tapasztalata szerint van is, de konkretan nekem nem volt meg ilyen problemam. Eddig minden objektivem jo volt boltbol es kulfoldrol is (lekopogom), elozetes kiprobalas nelkul is.
1./ Egy Soligor közgyűrűsorom van (Nikonhoz), amely "mindent" átvisz (AF-t is) - ez személyes tapasztalat is. Korábban volt Pentaxhoz is, de ott az AF nem működött!
2./ A "megnézem valakinél majd megrendelemmel" az lehet a baj, hogy pl. a Tamron esetében azt mondják, nagyon nagy a gyári szórás, ezért csak kipróbált darabot érdemes megvenni. Újonnan is. Erről nincs tapasztalatom, de én így tennék.
Ha makrót akarok csinálni, akkor a meglévő PK közgyűrű sorom gondolom nem viszi át a rekesz értéket G-s lencsére. Létezik G-s közgyűrűsor, vagy mit lehet még csinálni ebben az esetben?
Köszönöm a képeket, megnéztem őket. Remélem, nekem is szerencsém lesz!
Ez a régi Vivitar nagyon szépen játszik, nyitva azonban (3,5) túl lágy a képe. Árban viszont verhetetlen, hiszen a 180/2,8 új áránál kb. 30x olcsóbban vettem...
Szerencsém volt a vásárlással (és persze alaposan körülnéztem a használt piacon). Így sikerült 2008 végén 100 e alatt megvennem. :) Ilyen vételárra most nem lehet bazírozni.
Ezt ma csináltam az új szerzeménnyeimmel! Egy 200/3,5 Vivitar és egy Nenko pro300 1,4 Tc kombinációja. Manuálisan kicsit nehézkes, de megvan a szépsége ennek is :-)
Amíg nem telik a Nikonra, adig feltétlenül jó lesz.
Egyszer osszelottem azt a Tamront a csucs Nikkorokkal es nemigen latni kulonbseget a kepminosegben! Ha a picit lassuubb es hangosabb AF nem zavar, meg persze van lehetoseged kiprobalni a sajat vazadon vasarlas elott, akkor nyugodtan megveheted.
tudom, vadat portrézni nem jó (régen filmes géppel 300-as telével mászkáltam), de nem is ilyen képeket szeretnék készíteni vele. Mindenképpen tervbe vettem a beszerzését, csak most nem telik még rá.
Viszont szereztem egy 200-mmes régi kis mütyűrt, addig is :-)