Keresés

Részletes keresés

Omosimama Creative Commons License 2020.04.10 0 0 47237

Szia! Igaz, hogy én kis létszámú csapatot tartok, de a gyenge kamilla tea bevált. Utána a szokásos móló it, almaecet stb.

Előzmény: ati1969 (47217)
timetable Creative Commons License 2020.04.10 0 0 47236

A vonalas számot hívtuk ami a honlapjukon van, de nekünk is csak a sokadik próbálkozásra vették fel. Gondolom a telefon az irodában csörög, ahol nem mindig van ott valaki.

Előzmény: claas patrol (47234)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.09 0 0 47235

Magán tenyésztő (tartó) is érdekelne a kopsz nyakú fekete színváltozata miatt . Minden infót köszi .

claas patrol Creative Commons License 2020.04.09 0 0 47234

Nem volt semmi "korlátozás" a csibekiadással . Nem tudtam (megrendelés célból) elérni Őket telón ...  :-((  :-(( 

Köszi minden infót , (esetleg módosult a hívott szám?) Keltetői is elegendő lenne .

Előzmény: timetable (47233)
timetable Creative Commons License 2020.04.08 0 0 47233

Köszönöm! Megerősítettél akkor abban, hogy a magyar tyúknál, mint régi fajtánál, ez a szárnyvéges próba lényegében nem használható módszer.

 

Itten van néhány kis dínó, aki modellt állt nekünk:

Fehér 

Fogolyszínűek - van egy-kettő olyan, aminek nagyon világos az alapszíne, lehet ott a sárga kakas bekavart. :) Az előző eresztésben is volt egy loncsos kakaska, ami sem fogolyszínű, sem kendermagos nem volt. Ez utóbbi változat csibéje pedig a harmadik képen.

 

Remélem a jövő tavasszal már saját fészekaljnak is örülhetünk a jóvoltukból.

 

 

Egyéb: A szakirodalmak között keresgélve, egy kis baromfietológiai olvasnivalóra bukkantam - régebbi könyv, de most elvileg még két hétig szabadon elérhető interneten is: 

https://www.szaktars.hu/szaktudas/view/gazdasagi-allatok-viselkedese-vi-a-baromfi-viselkedese-reszletes-etologia/?pg=0&layout=s

Előzmény: claas patrol (47229)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 -1 1 47232

3 hetes kor után a bélsártól megtisztított kloáka vizsgálatánál rózsaszín esetén jérce növendék lesz és a nagyobb szürke *nemi dudor* a kis kakasúságra utal .

Előzmény: claas patrol (47229)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 0 0 47231

Előzmény: claas patrol (47230)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 0 1 47230

Előzmény: claas patrol (47229)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 -1 1 47229

Nem olyan könnyű kihívás ...  ugyan is ez a módszer kevésbé általános és csak akkor hatékony igazándiból , ha a tollak közötti különbségek genetikai szelekción alapulnak . Akkor is úgy 2 hetes növendék korig .

Azon alapszik ez a szexállás , hogy a nőivarú egyedek szárny evező tollai hosszabbak valamivel az első 2 hétben a kis kakas növendékekéhez viszonyítva .

Nagyüzemi szinten Endokrinologia-i módszerrel a keltetés harmadik napján lézerrel megállapítják a pl. kakas egyedeket ,és nem keltetik tovább . (ezt csak érdekesség képen hoztam szóba...) .

Szoktunk "próbálkozni" természetesen otthoni megoldásokkal is ... aztán vagy bejön vagy kevésbé .

 

Előzmény: timetable (47225)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 0 0 47228
Előzmény: claas patrol (47227)
claas patrol Creative Commons License 2020.04.08 0 0 47227
Előzmény: sandor0514 (47226)
sandor0514 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 47226

Sziasztok!

 

Érdeklödnék tud valaki információt mi történt a facebookon a baranyai tájfajta csoportal , nem tudom megtalálni csak valami friss csoportot hoz pár taggal ?

A tartók , tenyésztők térképét szerettem volna megnézni de nem sikerült . Tudom néha akár Tibor is jelen van itt a fórumon , de ha valaki tudna információt

megköszönném.

timetable Creative Commons License 2020.04.06 0 0 47225

Voltunk ma Gödöllőn, közel négy tucat kiscsibével megrakodva értünk haza. Sajnos most nem tömegközlekedéssel mentünk mint hat évvel ezelőtt, azok voltak ám az igazi urbanizált pipik, mert ők még metrón is utaztak. És az ajtózáró csipogására olyan hangos válaszolásba kezdtek, hogy utána velünk foglalkozott a fél kocsi...)

 

Idehaza lajstromba vettük most őket, és megpróbálkoztunk egy nagyjábóli szexálással, a szárnyvégek alapján, ahogy azt mondják. (Nyilván, a szomszéd kapja csak majd a több kakast, ha már mi vállaljuk azt hogy néhány hétig nevelgetjük az ő csibéit is...:))

 

Nos, mikor már a tizedik fogolyszínű egyed bizonyult nőneműnek, kezdtük feladni, mert ilyen szerencsés ivararány elég valószínűtlennek tűnik. A magyar tyúk nyilván még nem autoszexált, kérdés így, hogy bármelyik változatát is tekintjük, egyáltalán érdemes-e ezt a módszert használni, vagy elvethető? Vagy van valami apró trükkje, amit a szemmel látható különbségen (egy vagy két sorban elhelyezkedő tollak) belül is figyelembe kell venni? A kendermagosnál mondják azt is, hogy elvileg a világosabb feje búbja a kakasoknak van, a sötét a tyúkoknak. A fehérnél tűnt még legegyértelműbbnek, de abból csak ötöt hoztunk, így ott meg a minta elemszáma kicsi.

 

Az internetes keresések több forrásban is feldobták azt a módszert, hogy ha a csibét óvatosan magam felé fordítom a tenyerembe véve, akkor a tyúkokra inkább jellemző hogy kapálódznak, megpróbálnak kifordulni a helyzetükből, a kakasok viszont párhuzamosan leeresztik a lábaikat. Ti hallottatok-e már erről?

claas patrol Creative Commons License 2020.03.26 0 2 47224

A kedvtelésből tartott pár családos állományok ,nem is szoktak gondot okozni jó kezekben , (ezt most nem azért írtam mert, kézbe vettem egy *utcai vegyeskét* !) ...  xDD  ,-)) 

Előzmény: claas patrol (47223)
claas patrol Creative Commons License 2020.03.26 0 1 47223

Szépen tojik ,nem beteg ... és valahogy megúszta az oltásokat .

 

claas patrol Creative Commons License 2020.03.26 0 1 47222

"Modern csirketenyészeteknél egymáshoz igen közel tartják az állatokat. A vírusok könnyen átterjednek egyik állatról a másikra. Ezért oltják a tyúkokat betegségek egész sora ellen – például a fertőző gége- és légcsőgyulladás (ILT) ellen is, ami egy herpeszvírus okozta súlyos légúti megbetegedés. Az érintett állatok elkezdenek zihálni és véres váladékot köhögnek fel. Ezen felül kisebb tojásokat is tojnak. Hogy ezt megakadályozzák, évek óta oltanak ILT vakcinákkal, melyek legyengített, de még mindig szaporodóképes vírusokat tartalmaznak. A szakemberek aggodalma azóta sem csökken: kombinálódhatnak-e ezek az oltóvírusok a természetes herpeszvírusokkal, s kifejlődhet-e ezáltal egy új, veszélyes kórokozó, mely a szárnyasokat betegebbé teheti, mint az eredeti vírus?

Éppen ez a forgatókönyv játszódott le, állítja Joanne Devlin, a Melbourne-i Egyetem genetikusa. Ezért pusztít Ausztráliában a tollas jószágok között a herpeszvírus, mely három ott használt oltóanyagból került ki. Néhány tenyészetnél már a szárnyasok 18%-a elpusztult. Az új járvány azért tört ki, mert ugyanannál a csirkepopulációnál különböző legyengített herpeszvírus-oltóanyagokat használtak. Meg kell akadályozni, hogy ilyesmi a jövőben megismétlődjék.

Ugyanezt állítják a német állategészségügyi kutatóintézetben, a Friedrich-Loeffler Institutban is. Ilyen oltóanyagokkal óvatosan kell bánni – hangsúlyozza Thomas Mettenleiter, az intézet vezetője, aki maga is ILT-oltóanyagokon dolgozik. A herpeszvírusok egyik jellegzetessége, hogy egy életre a szervezetünkben maradnak – akár oltással, akár természetes úton történt a fertőzés. Visszahúzódnak az idegsejtekbe, és később – például stressz hatására – ismét kitörhetnek.

Ugyanez érvényes azokra a herpeszvírusokra is, melyek az embernél szájkörnyéki sebeket okoznak, vagy a szintén a herpeszvírusokhoz tartozó bárányhimlővírusokra, melyek övsömörként ismét jelentkezhetnek. Az ilyen „alvó" kórokozók a szervezetben összetalálkozhatnak az oltóanyagvírusokkal és velük kombinálódva új, kellemetlen kórokozókká fajulhatnak – magyarázta Mettenleiter.

Az emberekbe is oltanak élő herpeszvírust, mégpedig a bárányhimlő elleni oltással. Az USA-ban 1995 óta, Németországban 2004 óta kapnak ilyen oltást a gyerekek. [Magyarországon 1998 óta választható. – A szerk.] Hogy keletkeztek-e a legyengített oltóvírusokból és a természetes bárányhimlő-vírusokból ezidáig ismeretlen kórokozók? „A kérdés néhány éve kutatásunk tárgya", mondja Andreas Sauerbrei, a Jénai Egyetemi Kórház herpesz- és bárányhimlővírust kutató laboratóriumának vezetője. „Azonban ezidáig egyáltalán nem bizonyított, hogy a bárányhimlő oltás által veszélyes víruskombinációk jöttek volna létre" – tette hozzá a virológus. Mivel a bárányhimlővírus rendkívül stabil, csak nagyon elszigetelt víruskontaktusokat sikerült eddig leírni.

Ezek szerint az új kombinációk nem bizonyultak veszélyesebbek, mint a természetes kórokozók. „De természetesen a bárányhimlővírust továbbra is figyelni kell járványügyi szempontok alapján" – mondja Sauerbrei.

Manapság sok, emberek számára készült oltóanyag tartalmaz elölt vírust (mint a Hepatitis A elleni), csak a kórokozó toxinját (tetanusz és diftéria), vagy fehérjekivonatot (Hepatitis B). De számos betegség ellen továbbra is szükséges olyan oltás, melyben a vírusok szaporodni képesek – mondja Susanne Stöcker, az oltásügyekben illetékes Paul Ehrlich Intézet szóvivője. Mivel igazán erős immunitást, akár kémiai adalékanyagok nélkül, élő oltásokkal lehet csak elérni.

A tömeges tyúktartásnál az ilyen vakcinák kötelezőek. „Az oltások többségét az élő oltóanyag ivóvízbe juttatásával oldják meg" – írja a "Geflügel - Börse" című lapban Werner Lüthgen állatorvos és baromfiszakértő. (mindig el is olvasom !) ... Az állatok egyenkénti beoltása túlságosan költséges lenne. Mivel a tyúkok a vízen keresztül csak kevés vírussal fertőződhetnek meg, feltétel, hogy az oltóanyag „a gazdaállat szervezetében még szaporodjon".

Az ILT-oltóanyagok, amiket a német állattartásban alkalmaznak, különböznek az Ausztráliában használtaktól, nyugtat meg Mettenleiter állatjárványügyi szakértő. Az új vírusok elkerülése érdekében nem javasolja, hogy ugyanabban a régióban több különböző oltóanyagot használjanak. Ezeket is alaposan meg kell vizsgálni, hogy felmérhessék a lehetséges új víruskombinációkat és azok következményeit. Az ilyen vizsgálat a csirketenyészetekben használt ILT vakcinákkal kapcsolatban nem minden esetben történt meg, az embereknek beadott bárányhimlő elleni oltásnál azonban valószínűleg igen."

- Úgy döntöttem , hogy ezek után sem helyezem front kérdésnek a kis létszámú bfi. udvar oltását , ha és amennyiben nincs gond , valamint nem kötelező .

Előzmény: claas patrol (47221)
claas patrol Creative Commons License 2020.03.26 0 0 47221

Úgy általában mint laikus és bfi. kedvelő , de más házi vagy háziasított állat barát , úgy gondolhatom , (?) persze titokban és csak lábujjhegyen mondva , ...hogy ezek a gonosz vagy jótékony vírusok nem is *mutálódnak* csak úgy maguktól igazándiból . Vagy legalább is nehéz számomra csak úgy vakon elfogadni miszerint DE (!!) így viselkednek... , hiszen csak jó nagy kiszerelésben kaphatóak ezek a "szerek" ...anyagok , ... adalékok ...

( ?? )

 

Baromfiak ezrei pusztultak töllünk távolabbi országban , egy többféle oltóanyagból mutálódott herpeszvírus miatt .Olvasom a szaggirodalomban ... A 'Süddeutsche német portál' cikke az eset hátterére próbált fényt deríteni és a kockázatokat továbbgondolni : lehetséges - é ??... ilyen halálos mutáció embereknek beadott oltásokkal kapcsolatban is ?...stb .

claas patrol Creative Commons License 2020.03.26 0 1 47220

Igen ...valóban , mert a nagy telepeken kötelező a leitatásuk . Így a kiszerelés is *piacképes és oda orientált* ... hm ?

"- Több szakember állásfoglalását is kértük arról, hazánkban használják-e az Ausztráliában gondot okozó vakcinákat, illetve, hogy fennáll-e hasonló, védőoltásból mutálódott vírus okozta járvány veszélye Magyarországon. Október vége óta várjuk a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának felvilágosítását. A válasz megérkezésére azonban egyedül az egyetem tett ígéretet, a többi szervezettől semmiféle reakciót nem kaptunk."

- Háát igen ... 

Előzmény: TazazTibi (47219)
TazazTibi Creative Commons License 2020.03.26 0 0 47219

Nem akarlak elkeseríteni,de kis tételben tudomásom szerint nem tudod beszerezni!

Üdv...

Előzmény: ati1969 (47217)
TazazTibi Creative Commons License 2020.03.26 0 0 47218

Köszönöm Meszi! Rendes vagy! Meglátom a közeljövőben hogyan alakul a helyzet,és jelezni fogok!

Előzmény: meszi67 (47215)
ati1969 Creative Commons License 2020.03.25 0 0 47217

Üdv! Kérdéssel fordulnák hozzátok, napos csirke vakcinázáshoz, a vakcinát hol tudnám beszerezni kis mennyiségben? Web elérhetőség jó lenne ha tudtok segíteni.

claas patrol Creative Commons License 2020.03.24 0 0 47216

Ok-ok ... Ha és amennyiben dél Zala nincs lőtávolságon kívül , akkor a parlagi nemesített sárga színváltozatából tudok keltetőtojást adni minden ellenszolgáltatás nélkül .A csapat a Mosonmagyaróvári génmegőrzőből van és jelenleg még tiszta ,tehát nincs idegen kakas köztük . De a német vegyes csapatomtól is tudok tojást adni . 3 hét múlva lesznek napos csibék is (zöld színűt tojó vegyes csapat is) . Ott már szeretnék ,mondjuk egy kis élelmezési hozzájárulást ...  ,-)) Persze szimbolikusan értve , hogy a komolysága megmaradjon azért .

Ez vonatkozik minden fórumtársra is .

Van egy csodálatos pulyka bakom is (májusi kelés) , amit vöröses ... ,vagy világosra cserélnék szívem szerint . Kintről hoztam , kanadai vad és német fekete keverék szülőktől (magán állatkertből).

Sajnálom megenni .  ,-)) 

Előzmény: laller25 (47214)
meszi67 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 47215

Szia Tibi!

A gerincet még mindig az australorpok képviselik /nekem bejöttek/, aztán  kísérletképpen van egy csapat leghorn --de még csak az ismerkedés szintjén  tartunk egymással :)

Plusz néhány db. "hobbykotlós" státuszon foglakoztatott t.cochin,japán,selyem.

 

Ha kell tojás nyugodtan szólj! Ugyan  jó előre tart /szerencsére/ az előjegyzés azért neked valahogy kiszorítunk néhány tojást :)  

Előzmény: TazazTibi (47211)
laller25 Creative Commons License 2020.03.24 0 0 47214

Hello én a régi fajtákat szeretném tartani és a néma kacsát de a gödölöi génmegőrző telep mesze van

Előzmény: claas patrol (47213)
claas patrol Creative Commons License 2020.03.23 0 0 47213

Mindig annyi amennyit meg is adnak érte . Ha és amennyiben nem rendkívüli esetről van szó , tehát gazdasági célból vesszük ,akkor jó minőségi keltető tojás és napos állat esetén a gödöllői (vagy hasonló) árakat vagyok hajlandó elfogadni , és sokan vagyunk még így . Ez pedig évről évre módosulva nyilvános .

Más elterjedt pl. tojó fajták hybridek ...

Napos állat (szexszált) 5-600,- frt . Előnevelt 750-800,- frt és a jérce 1600-1800,- forint .

Gyöngytyúk napos pipék : 400,- és 2 - 3 hetes csibék 600 - 650 ,- frt .

A többire nincs rálátásom , mert saját fedezetem van (pl. pulyka ...)

 

Előzmény: laller25 (47212)
laller25 Creative Commons License 2020.03.23 0 0 47212

Szép napot. Szeretnék ár dolgot kétdezni

A csirkének napos  előnevelt korbamennyi az ára?

Kacsának?

Libának?

Pulykának?

Gyöngytyuknak?

Válaszokat köszönöm

TazazTibi Creative Commons License 2020.03.23 0 0 47211

Sajnos már leépítettem az itáliaiakat (is) sok volt (van) a szakmai melóból,idő meg kevés,2 db tyúk van meg 5 néma kacsa...pedig nem ártott volna ebben a (leendő) nehézségekkel teli világban ha lenne valami kis stabil tojó állomány legalább.

De ha tovább durvul a helyzet,gondolkodom,hogy felveszem Meszivel a kapcsolatot.Üdv Meszi! :D és szerencsés időszakot kívánok mindenki  másnak is.Szóval ha még keményebb lesz a helyzet, megrakom a keltetőt.Milyen tojások vannak most nálad.illetve milyen fajta tyúkok Meszi?

Előzmény: claas patrol (47203)
Szurujjas Creative Commons License 2020.03.22 0 0 47210

Szia Meszi!

 

Nos, nem tudom hogy vannak, de elvileg olyan 4-5 hónap alatt álltak be a normál méretű (súlyú) tojásokra - bár nálam is novemberben kezdték és én nem világítok/fűtök rájuk. 

Ugyanakkor valahogy nálam Szotyi és Rokokó nem vitte túlzásba a tojástermelést. (Őket kaptam ajándékba tőled.) Szotyi sajnos elment az ősszel, amikor azt hittem, hogy mindent megúszunk. Egy régi tyúkkal távozott az örök kapirgálóba. Mindkettő éppen a tollváltásban voltak, igaz egy bő hónappal a szokásos időszak után, október végén. Igaz, tavaly nagyon meleg, szinte nyária idő volt októberben. Foggggalmam nincs, hogy mi történt. Rokokó heti 3-4 tojással örvendeztetett meg mostanság - kb. igy tojtak nálunk korábban is. (Ez a leghornok alatt van azért a pitvarban - de nem panaszkodom, nem ezért kerültek a házhoz.)

 

Köszönöm az infót, próbálom beazonosítani, hogy mi a helyzet kakas fronton. Huba termékenységével nincs gond, de nekem jó lenne valami vérfrissítés. A legegyszerűbben kakassal oldhatom meg.... bár jól tudom, hogy a tojástermelési készséget a kakas örökíti? (vagy vmi fatális hüllleség maradt meg bennem...)

 

Jó szezont kívánok!

 

jimmy

 

 

Előzmény: meszi67 (47208)
claas patrol Creative Commons License 2020.03.19 0 0 47209

:-)) Én is valami "Rodolfó" bűvész-varázslásra gondoltam volna ...   xDD

Előzmény: meszi67 (47208)
meszi67 Creative Commons License 2020.03.18 0 2 47208

Tojnak rendesen, nem panaszkodom.

 

 

Az australorpok is. Sőt az egyik 10  fős /+ kakas/ csapat többször is  11 db-os napot produkált! Már éppen tervezgettem, hogy valami különleges elismerésben részesítem a lelkes és elhivatott kakast --hiszen csak ő jöhetett szóba a plusz tojás miatt-- mire kiderült, hogy egy másik udvarból repül át /meg vissza/  egy tyúk a 160-as kerítésen. Úgyhogy X akta lezárva, elismerés elnapolva.

Előzmény: Szurujjas (47205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!