Mikor No-on is újra árulni kezdték (úgy emlékszem, 2011. tavaszán), a szalonban ráültem, és odáig voltam érte. Az akkor még új PCX-em a Karasna betudta volna, még el is hozta volna Szegedre a VTR-t. De végül garázsra fordítottam a pénzt (hőszigeteltem).
Tavaly 3 Hondát vettem, persze mind robogó, és hónapokig hajtottam egy NC700D-t is. Most az SH150 van, de kacérkodok egy MT-07-tel, ami eredetileg nekem volt félrerakva, de sajnos nem ment el a zsír új (250km-t futott) Forza. Ezért az előbbit a haver vette meg, kizárólag "brahiból", hamarosan eladja. Napokban volt meg az első szerviz.
17 éves koromtól (34 éve) van nagymotorra jogsim, jó a robogó, de egy motor még mindig megdobogtatja. :-)
Minden motortulajdonos életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy motorozni nem csak jó, hanem drága dolog is. Sajnos a motorokon gyakrabban kell cserélni a kopóalkatrészeket, mint az autókon. Az olaj, fékbetét, gumi, láncszett gyorsabban igényel cserét, mint azt ahogy mi[...] Bővebben!Tovább »
Bár még elég messze van a nyár, én már az utazásaimat tervezgetem. Megismétlem a két évvel ezelőtti Alpok-túrát. Ezúttal nagyobb távot és több éjszakát tervezek, de erről majd egy másik posztban, később.
A motort kap egy közepes szervizt indulás előtt, meg kell[...] Bővebben!Tovább »
A Hondánál mindegyikre egy típust írnak, megnéztem képeken, olyanok mint a vtr-é. Megrendeltem, rápróbáltam, tökéletes. Azért a givi bekaphassa, mert a csavarhoz 2,5 Hex fej kell, nekem meg van 3 és 2.... Ezért nem húztam meg, csak egy kicsit kézzel.
A lánc cserénél figyelj hogy az ó vagy x gyűrűket ne felejtsd el a helyére tenni mert nem kis szívás visszabontani ja és adnak a lánchoz egy kis csomagban zsírt azt használd az össze szerelésnél. Csak azért írom ide mert volt szerencsém összeakadni egy emberkével aki nem igazán tudta mi az a 4 gumikarika meg a kis csomag zsír minek :D :D Kérdezni meg ugyebár miért is ? Az új lánc 500 km et bírt szárazon ott elszakadt és a gsx r ről leszedett pár apróságot :D :D
Nem írtál hülyeséget mert elnyalhatták volna a csavarokat is. Mert ha jól emlékszem imbusz csavarokkal van szerelve és gyengébb minőségű szerszámmal azt is egész jól ki lehet végezni :D Az meg hogy elírtad nem szégyen.Van ez így néha :D :D
Sziasztok!
Tervezem a lánc- és lánckerék cserét a motoromon. Ezúttal én fogom csinálni, videót is készítek róla. Sajnos nincsen garázsom, ezért várok a tavaszra, érthető módon nem szeretnék 2°C-ban órákat szerelgetni.
Vettem egy láncszerszámot (Did Chain tool[...] Bővebben!Tovább »
Helyes ki kell cserélni mindet + az anyákat is javasolt, bár az önzárós anyák bírnak pár bontást és visszaszerelést de jobb a béke !! ha esetleg használsz menetrögzítőt akkor csak finoman, egy csepp a rögzíteni kívánt menetrészen és kész nem kell rá fél liter per csavar mert legközelebb ha szét akarod szedni csúnyán fogsz beszélni :D :D
Egyrészt azért használtam mert azt adták vele a csomagban + rákérdeztem és több helyről is kaptam olyan választ hogy nem lesz vele gond felszerelni nem sokkal egyszerűbb mint a nittelt láncot mert a patentszem két oldalát elég nehéz össze nyomni illetve a zárórugót is nehéz helyre rakni olyan erős. Véleményem szerint kisebb teljesítményű gépekhez elég a patentszem is bár sokan félnek tőle hogy szétrepül és elszabadul a lánc (hozzáteszem hogy a szakirodalom max 50 lóerőig engedi a hagyományos patentszem használatát )
Azt nem mondom hogy sokat megyek esőben de előfordul néha sajnos a ruházatom nem teljesen vízálló úgy meg nem igazán kellemes bár azt mondják akkor kell motorozni mikor JÓL ESIK :D Nem tudom milyen láncot használ nekem D.I.D. 520 VX 2 van fent most ez elméletileg 75 ló ig használható de a sima patentszem miatt 50 felett nem javasolják viszont lehet hozzá külön nittelőszemet kapni. Eddig még jól bírja nem kellett feszességet állítani mióta fent van de most a tavaszi felkészítésnél már kell egy kicsit. A szelephézagot azért kérdeztem mert nekem is kopogó hangja van a hátsó henger környékéről hallom melegen halkabb de hallatszik akkor is.
Ki kell cserélnem a hátsó lánckerék csavarjait, elnyalták a szerelők....
Szelepet eddig nem kellett elvileg állítani, csak csekkolni. Most hidegen csörög, de nem tudom hogy szelep vagy lánc. Én szelepre gyanakszom, majd következő szerviznél beállítják.
Nekem nem volt gondom a csavarok kilazításával, tapostam a fékpedált, feküdtem az ülésen és a föld felé lógva dolgoztam :D
Sajnos a láncaim nem bírják sokat. Általában 1-1,5 évet bírnak ki. Te használod a motort esőben? Én rendszeresen. Lehet ez öli meg a láncaimat? Tisztogatom és kenem rendszeresen, és mégis.
Előbb-utóbb mindig megragad egy szem és elkezd szakaszosan nyúlni. Soha nem jutottam még el a piros zóna közelébe sem :D
Eddig gyári láncszettet vettem, most fekete JT lánckerekeket és erősített aranyszínű did láncot.
Vettem did láncszerelő szerszámot is, emelőm és nyomatékkulcsom van. Más nem kell.
Még azt is hogy bár érdekesen szoktak rám nézni de nekem hagyományos patent szemes lánc van fent!! 24000 nél került fel most van benne 43000 nem szakadt el, nem esett, szét nem ugrott le a rugó mint ahogy azt a legtöbben előre látták ( 50 lóerőig legjobb tudomásom szerint minden gond nélkül használható,és eddig a tapasztalat is azt mutatja)
A lánc és lánckerék cserén már sikerült átesnem, a kis lánckerék csavarját azt kissé mókás meglazítani és meghúzni de amúgy nem vészes nem bonyolult és nem is túl időigényes folyamat. Lenne egy kérdésem: szelephézagot kellett e eddig állítani vagy csak ellenőrizték Illetve hol csináltattad és mennyibe került ?