Keresés

Részletes keresés

dobos3 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18245

Szia Tamás,

Nem kell magyarázni semmit, remek munkát végeztél és én is tanultam belőle, mert fogalmam se volt előtte, hogy mi a két faj között a különbség.

Írod, hogy adjunk meg javasolt határozást. Pont ez igen nehéz annak, aki csak néha, kedvtelésből foglalkozik a lepikkel. Azt felismerem, hogy bagoly, azt is kb. tudom, hogy melyik csoport, de fajra vagy akár csak génuszra is megmondani biztos nem fog menni. Főleg a bagolylepkéket tartom igen nehéz diónak.

Jó, hogy összeraktad ezt az ábrát, biztos másokat is fog segíteni.

Üdv,

Zsolt

Előzmény: lepkés (18238)
lepkés Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18244

Szia!

Ha nem titok, meg szeretném kérdezni, hogy mennyibe kerül Nálatok a rét hektárja?

Emlékszem 2007-ben még sült bolondnak néztek, amikor 300ezret adtam hektáronként. Aztán 2009 körül már 500ezer volt hektárja.

A rossz minőségű szántót 800ezer körül vettem 2009-2012 között, aztán borzasztóan megdrágult - ha nagyon kellett (mert mondjuk beékelődött két területrész közé) kifizettem a 2milliót is. Jó minőségű szántó ára horribilis 5-6 millió hektáronként (ilyen "hála sz égnek" csak a falu másik részén van).

Aztán egy ideje már nincs is eladó föld, maximum csere jöhet szóba - úgy kell akácost szereznem a rétért cserében.

Üdv,

Tamás

Előzmény: bjanos21 (18243)
bjanos21 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18243

A kaszálatlan rész a mi rétünk, az megmaradt, az egésznek kb. a fele. Ha minden jól meg megvesszük a másik felét is, aztán azt csinálunk amit akarunk. Nem biztos hogy jobb lesz, de legalább nem lesz kire fogni :-) Ahogy nézem mifelénk a szép zöld gyep az ideális, arra törekszik mindenki. Meg úgy egyébként is a rendezett környezetre. Ami tök jó a ház körül, de amikor ősszel szedik össze az erdőben a levelet és égetik el az azért elég fura nekem.

A hegyre felmászós túrátok jó lehetett a hibás generátorral! Előfordul az ilyen. Nekünk a tanyán van áram, csak ki kellett húznom a hosszabbítót. Úgy azért könnyebb. Kivéve mikor össze kell pakolni, és hát a hosszabbítót akkor lehet feltekerni amikor a lámpát már leszereltem. Kicsit sötét volt... De legalább láttam 1 db szentjánosbogarat. Okosan pont az ösvény közepén táborozott le, hátha rálépünk. Nem is gondoltam hogy él nálunk szentjánosbogár. Tavaly az USA-ban egy barátunknál jártunk, és ott annyi volt mint nálunk a poloska. Mentek be a lakásba, nem győzték kihordani, este meg a kertben a szép nyírott gyepen repült négyzetméterenként vagy egy tucat. Nagyon szép volt.

Előzmény: lepkés (18242)
lepkés Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18242

Tényleg kár volt lekaszálni az egészet. Azért egy "pici" kaszálatlan részt hagyhatott volna.

Előzmény: bjanos21 (18240)
lepkés Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18241

Képzeld el milyen volt az, amikor 20 évesen elmentem kizárólag azért Budapestre (vonattal), hogy kimenjünk egy pesti lepkész sráccal Csomádra (busszal, majd fel a hegyre gyalog) lámpázni októberben. Mikor kiszenvedtük magunkat a hegy tetejére, kiderült, hogy az aggregátor csak "néha" - akadozva - működik, akkor is csak rövid időre, majd végleg feladta. És nem volt visszaút, majd csak reggel!! Addig maradt a csalizás...

Előzmény: bjanos21 (18240)
bjanos21 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18240

Szia Tamás!

Hát én biztos nem fogok kint ülni hideg éjjeleken lepkére várva... Bár a hideg este egyben korábbit is jelent, nem kell éjfélig ott ülni ahhoz hogy sötét legyen :-)

Én most minden találatot Macrolepidoptera-ként töltöttem fel. Nem tudom hol kéne kettévágni, és igazából nem is találtam erre vonatkozóan semmi pontosat. Gondolom a kicsik inkább Microlepidoptera lenne, de nem tudom mi lenne az ami biztosan elkülöníti a két csapatot. Szerintem ez másnak is gondot okozhat aki nem profi lepkész. Lehet, hogy módosítani kéne az izeltlabuak.hu-n ezt a besorolást, mert most van egy olyan kötelezően megadandó paraméter, amit nem tud megadni a népek többsége. Lehet, hogy elég lenne egy Lepidoptera csoport, nem kéne szétszedni kétfelé.

Na mindegy, mindjárt bemegyek és módosítom az apraját Microlepidoptera-ra háta ez segíti a határozókat.

Egyébként úgy tűnik a tanyán a szomszédot is lassan megfertőzzük. Tegnap ott lelkendezett, hogy átjött hozzánk, és a direkt lepkecsalogatónak ültetett bokrokon 8 féle lepkét látott. Most ő is ültetni akar ilyen bokrokat hogy nála is legyen lepke. (De amúgy meg a rétjüket símán lekaszálták pedig lila volt a sok imolától, és nyüzsgött rajta a mindenféle méh meg lepke.)

Előzmény: lepkés (18239)
lepkés Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18239

Szia!

Örültem, hogy végül mégis feltöltötted a fotóidat. Szerintem nagyon jól sikerültek a fotóid, jó színeket adnak vissza.

Ha a határozás után megnézed a fajt, akkor láthatod, hogy tényleg mennyire "belesimul" a többi feltöltött példány közé. Olyan mint egy "digitális gyűjtemény".

Egyáltalán nem gond, ha egy fajhoz tartozó több példány fotóit külön-külön töltöd fel. Ez egyáltalán nem "indokolatlan".

Az szokott inkább "megtévesztő" lenni, ha ugyanannak a példánynak a fotóit külön-külön töltik fel (esetleg más-más adatközlő). Kellemetlen tud lenni, amikor ugyanaz a példány világos, vakuzott fotón más faj, mint a sötét, elmosódott fotón...

Az apró lepkék - amik még határozásra várnak - molylepkék (Microlepidoptera). Ezek határozása se hiszem, hogy gondot okozna, csak ezeket még kevesebben ismerik. Tóth Balázs alighanem ezeket is meg fogja határozni, csak várni kell egy picit. Elképzelhető, hogy a mikrókat mások is határozzák, csak akkor a feltöltéskor a "Microlepidoptera" csoportot válaszd!

Nyilván könnyebb egy frissen kelt (nem kopott), azonnal feltűzött és "másnap preparált" példányt meghatározni, mint egy fotón lévő példányt - főleg, hogy a határozókönyvekben és a múzeumokban is preparált példányok vannak (ezekkel könnyebb összehasonlítani). De egy lepkét megölni, begyűjteni nem nagy élmény egy lepkésznek sem. Legalábbis az én szememben sok "profi" lepkész akkor szűnt meg létezni, amikor a lepedőnél "gyilkos denevér" módjára kloroformos üveggel a kezében "szárnyalt" ide-oda, úgy hogy a megfogott, leölt példányokat (számolatlanul és válogatás nélkül) gyűjtötte. A végén azt tette be a kaput, amikor egy-egy "kihagyhatatlan" szőlőszender "összeturmixolta" az egészet! Na hogy ebből mit tudott utána preparálni és milyen minőségben azt nem tudom. Ebből azt akarta kihozni, hogy sokkal nagyobb öröm élő lepkék fotóját határozni, mint egy preparáltat - még akkor is, ha nehezebb. Mondjuk egy frissen kelt példány szép, jól megvilágított, jó szögből készített fotója sok esetben informatívabb, mint egy preparált (és ezáltal valamilyen szinten szükségképpen kopott) példányé. Előnye a természetben készített fotónak az is, hogy 10 perc múlva átküldheted, feltöltheted, míg egy preparált példányt 3-4 hétig száradni kell hagyni - miután felpreparáltad (van, akinél az 1980-as évekből származó lepkékkel van teli több fagyasztóláda).

A lepkék 95%-át ráadásul tök felesleges is megfogni (preparálni), amikor szinte teljes bizonyossággal határozhatók fotóról is.

Másik oldalról szemlélve a dolgot az is igaz, hogy nincs az a vérbeli gyűjtő, aki több példányt pusztítana el egész életében, mint egy autó egy nagyobb családi körutazáson. És az is igaz, hogy ezek rovarok, nagy mennyiség van belőlük, a folyamatosan működő fénycsapdák is csak "mintát" vesznek - érdemben nem befolyásolják egy-egy lepkefaj populációjának méretét, pedig egy fénycsapda nagy hatékonysággal dolgozik.

Meddig érdemes lepkészni? Ez jó kérdés. Ki mennyire "elvakult"! Néha a lepkészt jobban vonzza a megvilágított lepedő, mint a lepkéket:)

Van, aki novemberben is ki szokott ülni melegebb estéken. Nehezen felejthető "élmények"! Feleségem most is emlegeti azt a 15-16 évvel ezelőtti estét, amikor majd megfagyott az autóban, én meg csak vártam-vártam-vártam a G. borelii-t Nagykátán a kocsordosban (de egyetlen egy árva lepke sem jött, nemhogy borelii).

Üdv,

Tamás

Előzmény: bjanos21 (18237)
lepkés Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18238

Szia Zsolt!

Köszönöm a válaszod. Örülök annak, hogy Veled lehet vitatkozni - csak így lehet előrelépni, ha tudunk róla beszélni.

Igazad van, meggyőztél. Rosszul határoztam. Javítottam.

Sajnálom, hogy közvetlenül a határozás oldalán nem lehet erről beszélni - nagy hiányosságának tartom, hogy nincs rajta egy ilyen fórum.

Nem próbálom magyarázni a "bizonyítványom", de tényleg nagyon nehéz fotóról határozni - különösen néhány fajt. Volt olyan, hogy még a saját fotómat is félrehatároztam (Hoplodrina octogenaria), nemhogy a másét! A lepkét Te láttad élőben, Te láttad az igazi színét, Te láttad három dimenzióban. Én csak egy jó-rossz fotót látok két dimenzióban.

Próbálom azt is mindig mondogatni, hogy egy fotó nem fotó! Ha már "bizonyítófotót" készítünk egy példányról, próbáljunk meg több fotót készíteni, más-más szögből, oldalról-elölről-felülről. Hátha úgy mást is észrevesz a határozást megpróbáló. Egyetlen egy fotóról néha elég nehéz határozni.

Ugyancsak próbálom mindig kérni, hogy szerepeljen a feltöltésnél "javasolt faj", mert Te látod a példányt élőben, mindenkiben kialakul egy elképzelés, hogy melyik faj. Utólag egy számítógép monitorján biztosan nem ugyanazt a színt látom, amit Te a lepedőnél.

Az Agrotis clavis - Agrotis segetum elkülönítés kérdése mindenképpen megért ennyit. Készítettem a netről egy kis összehasonlító ábrát (csatolom). A bekeretezett példány 100%, mert azt Ronkay László határozta.

Szerepel az ábrán az általad említett "2/3-ad fésűs" - "1/2-ed fésűs" csáp.

Nekem feltűnő határozóbélyeg az Agrotis clavis torának elején lévő szépen rajzolt, dús szőrzetű "gallér". Az Agrotis segetumnál ilyet nem látok.

A lepedő mellett - amikor anno élőben láttam - egyből feltűnt a felső szárnyának "márványozott" színe. Szerintem ez is jól átjön az összehasonlító ábrán. 

Sajnos ennek már 15 éve. Ha minden este látnék A. clavis-t könnyebb lenne:)

Végezetül annyit, hogy én is amatőrnek tartom magam. Mindenki amatőr, aki közvetlenül nem ebből él, gyerekeit nem ebből tartja el. Elég kevés ember él Magyarországon közvetlenül a lepkészésből. Amikor 17 éves koromban először vettem részt a Rovartani Társaság kirándulásán volt ott egy tényleg profi lepkész, csodálkozva hallgattam, amikor azt mondta: "addig örülj Tamás, amíg ez számodra hobbi". És tényleg így van - igaza volt Szeőke Kálmánnak, pedig akkor nem hittem el. Addig öröm a lepkészés, amíg nem akar valaki ebből megélni.

Üdv,

Tamás

Előzmény: dobos3 (18236)
bjanos21 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 18237

Felraktam a lámpázásom eredményét az izeltlabuak.hu-ra. Két tapasztalatom is lett. Az első, hogy tényleg nagyon gyorsan dolgoznak a srácok. Pár órán belül kész lett a lepkék felének a határozása. Ehhez csak gratulálni tudok, hihetetlen! A másik tapasztalat, hogy nagyon szétszedtem a lepkéket. Minden pici különbség miatt másik találatként töltöttem fel. Nagyrészt ez indokolatlan volt. A nagyobb lepkék fele gyapottok-bagoly lett. Kész szerencse hogy nem termelünk gyapotot :-) Egyébként ami meghatározatlan lepkék maradtak azok nagyrészt az apró izék. Nem tudom azokat egyáltalán sikerül-e meghatározni valaha, ott a helyszínen nagyon egyformának tűntek, de a képek alapján látszódnak különbségek, és egy csomó faj-jelöltet látok. Meglátjuk mire mennek vele a szakik. Gondolom nem ideális egy összecsukott 8x2 mm-es lepkét határozni, jobb lenne szétnyitott szárnyakkal, dehát ugye a lepke azt csinál amit ő gondol, mi meg oldjuk meg valahogy. Gondolom begyűjtve, nagyítóval tetszés szerint nézegetve könnyebb lenne.

Egy kérdés: Meddig érdemes még lámpázni? Az ősz gondolom egy csomó fajt eltüntet, de talán lesznek még újak. Most épp baromi nagy telehold van, ha annak vége két hét múlva érdemes még nekiállni?

Előzmény: lepkés (18228)
dobos3 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18236

Szia,

Nem tudom, milyen jegyeket látsz egyezni a fotómon. Az általad mellékelt képen is látszik, hogy a csáp a clavis-nál hosszabban fésűs, ez nem egyezik a fotón látható lepkével. Én mint jóhiszemű amatőr ezért a segetumra voksolok.

Te mire alapozod a véleményed?

Üdv, Zsolt

Előzmény: lepkés (18235)
lepkés Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18235

Szia Zsolt!

Nem tudom, hogy hol olvastad ezeket, de én a szememnek hiszek:

Előzmény: dobos3 (18232)
antiopa Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18234

Szia! Araschnia levana-pókhálós lepke.

Üdv! Antiopa

Előzmény: Hukumuri (18233)
Hukumuri Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18233

Üdv! Meg tudjátok mondani milyen lepke?

https://i.ibb.co/zfXzszZ/le2.jpg

dobos3 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18232

Rákerestem, és azt írják, hogy a clavis csapfoltja oválisabb, a hím csápja pedig a 2/3-ig fésűs. A segetum csapfoltja hegyesebb és a csáp a feléig fésűs.

Ez alapján inkább segetum lesz.

Üdv,

Zsolt

Előzmény: lepkés (18231)
lepkés Creative Commons License 2020.09.02 0 0 18231

Szia!

Érdekesnek találom.

Lehet a korral jár, de nekem már az Agrotis clavis is érdekes:)

Csak nem akarom félrehatározni. 99%-ig biztos vagyok benne, hogy A. clavis.

Ugye Te is úgy láttad, hogy nem A. segetum?

Valamiért Tóth Balázs se határozta meg, lehet nem volt benne biztos.

Üdv,

Tamás

Előzmény: dobos3 (18230)
dobos3 Creative Commons License 2020.09.01 0 0 18230

Igen, én voltam. Sajnos nincs másik képem, ez meg elég gyatra lett. Miért kérdezed?

Üdv, Zsolt

Előzmény: lepkés (18227)
bjanos21 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 18229

Nekem pont ez az izzóm van. Venni kell hozzá egy meghajtó elektronikát, kb. mint a fénycsőhöz, és valami foglalatot. Vagy egy kész reflektort, pl. ezt:

http://shop.villamossagidiszkont.hu/femhalogen-fenyveto-150w-kanlux-fekete-mth-473

Előzmény: lepkés (18226)
lepkés Creative Commons License 2020.08.31 0 0 18228

Szia!

A múltkor - egy kis túlzással - egy olyan fotóról határozott Tóth Balázs egy Magyarországra új fajt, amelynek szinte csak az "árnyéka" volt kivehető. Speciel ebben képben vagyok, mert én kezdtem el "birkózni" a fotóval, de nyilván nem boldogultam vele. Ha egy picit élesebb lett volna, lehet még én is felismerem.

Szóval nyugodtan töltsd fel akármilyen "rossz minőségű", lehet van közte a hazai faunára új faj (kicsi az esélye, de sosem lehet tudni - elég gyorsan változik a klíma). Aki ért hozzá akár egy rossz fotóról is meg tudja határozni.

Szeged mellett bármi bejöhet délről!

Üdv,

Tamás

Előzmény: bjanos21 (18222)
lepkés Creative Commons License 2020.08.31 0 0 18227

Kedves Zsolt!

Te töltötted fel ezt a lepkét?

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/144758

Van még fotó erről a példányról?

Üdv,

Tamás

Előzmény: dobos3 (18221)
lepkés Creative Commons License 2020.08.31 0 0 18226

Szia!

Ez jó fémhalogén izzó?

https://lumenet.hu/osram-hqi-ts-150w-ndl-rx7s-24-excellence?gclid=Cj0KCQjwv7L6BRDxARIsAGj-34pUq0nz3LaR3xbBwEMi7W4jHIQuKv22MWfXv5858BGfJm2XQT5j2xIaArTwEALw_wcB

Ez mit jelent?

"Az üzemeltetéséhez működtető egység szükséges"

Üdv,

Tamás

Előzmény: bjanos21 (18225)
bjanos21 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 18225

Ezek szerint a lámpába beletaláltam. Jó hír, akkor ehhez már megvan itthon a technika.

A Hold nem tudom zavart-e. Nincs összehasonlítási alapom hogy milyennek kéne lenni egy jó eredménynek. Szerintem olyan 70-80 faj jöhetett össze a képek alapján. Ránézésre semmi extra nagyobb vagy látványosabb nincs köztük.

Előzmény: lepkés (18224)
lepkés Creative Commons License 2020.08.30 0 0 18224
lepkés Creative Commons License 2020.08.30 0 0 18223

Szia!

Nagyon jók lettek a fotók. Gratulálok! Őszintén szólva olyan jók lettek a fotóid, hogy egy ilyen fémhalogén izzót feltétlenül beszerzek.

Szívesen meghatározzuk a fotóidat, töltsd fel őket az izeltabuak.hu oldalra.

Tóth Balázs és Gór Ádám határozásai nagyon jók, szerintem példa nélküli (világviszonylatban is), hogy két, fiatal, PhD-fokozattal rendelkező lepkész-muzeológus határozza meg - egy napon belül - a feltöltött lepkefotókat. Ezért más országokban "arannyal" fizetnének. 

Használd ki ezt a lehetőséget!

Hadena bicruris/capsincola (a két fajt nem lehet külsőre elkülöníteni - idővel ilyenkor ki szokott derülni, hogy igazából egy fajról van szó...)

https://www.izeltlabuak.hu/faj/hadena-bicruris-capsincola

http://publication.nhmus.hu/pdf/folentom/FoliaEntHung_2007_Vol_68_143.pdf

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155746860&t=9192677&openwith=15

Déli aranybagoly (Chrysodeixis chalcites)

https://www.izeltlabuak.hu/faj/deli-aranybagoly

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155746860&t=9192677&openwith=19

Ez utóbbi fajt én személy szerint még nem is láttam...

A hold nem zavarta a repülést? Nagy volt a hold? Korán feljött?

Nálunk tegnap (aug.29-én) elég gyatra "repülés" volt. Hiába a nagy meleg, a hold lenullázta...

Üdv,

Tamás

bjanos21 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 18222

Az izzó egy Osram Powerstar HQI-TS 150W/CD, elektronikus meghajtással (Osram Powertronic), akváriumhoz használtam régebben. A fényképező egy Panasonic DMC FZ-1000. Nem nagyon ideális: makroban nem az igazi, sokat téveszt (homályos lesz a kép, ezért lett 2800 kép: 1 db jó kép helyett minimum 3-4 db-ot szoktam csinálni amiből valószínűleg egy jó lesz). A színeket se szereti rendesen visszaadni automata módban, de így hogy előre beállított színhőmérséklettel dolgoztam ez a gond megoldódott. Amúgy a képminőségével elégedett vagyok.

Egyébként nekiálltam szétválogatni a képeket fajonként, a felénél járok és már 60 faj felett vagyok. Már amennyire el tudom különíteni így hozzáértés nélkül a fajokat... Arra már rájöttem, hogy az apró pici lepkékből nem tudom határozásra alkalmas lesz-e a kép. Elég kevés részlet látszik. Majd kiderül. A berakott képek között is volt 1-2 ilyen.

Előzmény: dobos3 (18221)
dobos3 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 18221

Üdv János,

Gratulálok a lámpázáshoz, nagyszerű képeket készítettél.

Egy ilyen éjszakai buli mindig nagy élmény, az ember sosem tudja, mit lát öt perc múlva.

Az ízeltlábúak.hu oldalt csak ajánlani tudom, gyorsan és jól szoktak határozni.

Egyébként pontosan milyen fémhalogén izzót használtál? És milyen optikával fotóztad a lepkéket?

További szép élményeket kívánok,

Zsolt

Előzmény: bjanos21 (18220)
bjanos21 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 18220

Olyan szépeket írtatok nemrég a lámpázásról, hogy kedvem támadt kipróbálni. Nem vagyok felkészülve az ilyesmire, azt használtam ami kéznél volt otthon. Aug.25-én este lipakoltam a tanyánkra. Felállítottam egy állványt abból ami volt (leszúrt ásó+vasvilla), ráhúztam egy lepedőt. Háromféle lámpát próbáltam ki. Az első, és a legtovább működő egy 150 wattos fémhalogén 6500 kelvines izzó volt. Ez elég sok UV-t bocsát ki, hívatalosan kéne elé UV szűrő üveg, én most anélkül használtam. Ez ment kb. este 8-tól 10-ig. Szépen jöttek rá a lepkék. Nem tudom hogy jónak számít-e amennyi lepke jött, nincs összehasonlítási alapom higanygőz lámpával. Aztán valamikor este 10 körül lecseréltem a lámpát egy gagyi OBI-s 400 wattos halogén reflektorra. Szemmel látható változás nem volt, fényerőben és lepke mennyiségben is kb. ugyanazt hozta. Végül átváltottam egy szintén olcsó kínai OBI-s 20 wattos LED reflektorra. Ennek szemmel láthatóan sokkal gyengébb a fénye, alig tudtam értékelhető fényképeket csinálni. És lepke is alig jött rá.

Amit tapasztaltam, hogy a fémhalogén és a halogén reflektor is egész jó színeket mutatott fényképezésnél. A halogén szemmel láthatóan sokkal sárgább, de a fényképezővel a fehéregyensúly beállításával ez is ugyanolyan képeket eredményezett végül. A led színei is szépek voltak, de az nagyon kevés fényt és kevés lepkét adott.

Még nem válogattam szét az este folyamán készült 2800 képet, de érzésre kb. 50 faj járhatott nálam. Próbáltam lefotózni a szúnyog méretű apróságokat is, több-kevesebb sikerrel. Volt pár egyéb is a lepkéken kívül: szúnyogok, legyek, egy vörös darázs faj, kétféle kérész, poloskák, még katicabogár is jött. Nekem nagy élmény volt, így elsőre gondolom ez normális. Megpróbálom majd rendszeresen csinálni, meglátjuk mi sül ki belőle.

A képekből csak gyorsan bedobok ide pár darabot, ha végeztem a szétválogatással akkor megpróbálom feltöltögetni az izeltlabuak.hu-ra.

Köszönöm a tippet, és a támogatást, jó érzés!

lepkés Creative Commons License 2020.08.27 0 0 18219

Bocs, ezt elsiettem.

Módosítom, ez egy közönséges övesbagoly (Catocala elocata).

https://www.izeltlabuak.hu/faj/kozonseges-ovesbagoly

Előzmény: lepkés (18218)
lepkés Creative Commons License 2020.08.27 0 0 18218

Piros övesbagoly (Catocala nupta)

https://www.izeltlabuak.hu/faj/piros-ovesbagoly

Előzmény: eperjeske (18216)
Zolcsi67 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 18217

Valamelyik övesbagoly-féle, a szakértők biztos pontosítanak majd.

Előzmény: eperjeske (18216)
eperjeske Creative Commons License 2020.08.26 0 0 18216

KKérem a hozzáértőket, azonosítsátok nekem ezt a szépséget. Tegnap este még valamit ügyködtünk egy alsóépületi helyiségben és a fényre berepült. Olyan "szelíd" volt, hogy amikor megpróbáltam óvatosan a kivezető ajtó felé terelni, rárepült a karomra és nem is nagyon akart onnan távozni. 

Nagyon köszönöm előre is az azonosítást!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!