Keresés

Részletes keresés

Magányzoó Creative Commons License 2019.06.25 0 0 3007

A vaton most is van egy példány eladó.

Előzmény: _nyunyuka (3006)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.25 0 0 3006

Továbbá én sem várnám el, hogy ingyen legyen az a nyomorult könyv, ha a Rádiótechnika évkönyvért (amiben elsődlegesen a szokásos akkutöltők, fényorgonák és garázsnyitók vannak) kiadnak 4-5.000 forintot a népek, akkor egy ötöst erre is rászánna a legtöbb amatőr, márpedig a könyv legyártása ennek az összegnek a fele sincs.

 

A börzén még mindig van az "utolsó darabok, több már nem lesz, vége" Készüljünk a rádióamatőr vizsgára könyv, (Borírtóján a hölgyeménnyel) 500Ft-ért. Önköltségben kb. 2000Ft-ra jönne ki darabja, ismerve egy másik egyesület kiadványait. Esetleg a KDR-es jegyzet?

Előzmény: HA5OPI (2989)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.25 0 0 3005

Köszi érte, gyorsan le is húztam :-).

Előzmény: alnibell (2997)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.25 0 0 3004

BJKMF Híradó Tanszék. Pont annyit, amennyi érdekelt :-).

Előzmény: 0.hatvány (3001)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 1 3003

Nem az a baj olvtársak, hogy milyen a vizsga, hanem, hogy 3,5 megán, 7 megán és valamennyire 10 megán kívül xar a terjedés. CB sávon is csak a digókat hallani nem túl nagy hangerővel.

 

Az autó sem jogosítvánnyal megy, hanem benzinnel. :-))

gg630504 Creative Commons License 2019.06.25 -2 0 3002

"De nincs egy összeszedett, egységes, korrekt anyag, amit ha megtanulsz rendesen, levizsgázol. Nincs."

 

Rádióamatőr IARU általi definíciója
"A rádióamatőr a rádióamatőr szolgálatok munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vesz részt, tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul. ..."

 

a) Ki lehet lobbizni az IARU-nál, törölje az önképzést,

b) lehet IARU-mentesen CB-zni.

 

Előzmény: HA5OPI (2978)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 3001

A többit meg muszáj volt megtanulni és a gyakorlatban használni a néphadsereg fehérvári híradó ezredénél.

Előzmény: Veterán kezdő (2998)
oregbela Creative Commons License 2019.06.25 0 2 3000

Sajnálom Daniel's!

 

Nem akarlak frázisokkal vigasztalni, felesleges! Ez a rendszer ilyen és kész!
Mivel te még szemtelenül fiatal vagy, van rá esélyed, hogy megéld a változásokat!
Ezt majd arról fogod felismerni, hogy azt hallod, hogy a rádióamatőr vizsgákon ötven százaléknál jobb volt az eredményesség!  Nem egy vizsgán, hanem úgy általában!

Amíg az a tendencia, hogy alig tíz százalék tesz eredményes vizsgát, addig lehet itt papolni, tippeket, linkeket, jegyzeteket adni, valami alapvető baj van a vizsgarendszerrel!

Nem érzitek, hogy valami van a palacsintában?

-HA7WDH Creative Commons License 2019.06.25 -2 0 2999

Igen, ez van  ha  valaki sokáig  él a  mama-hotelban  és  még  nem  közölték vele  hogy  van olyan szó  hogy :  nem....

Előzmény: XANTIi (2994)
Veterán kezdő Creative Commons License 2019.06.25 0 2 2998

Örülök hogy előszedted ezt a nálam is fellelhető anyagot!

A műszaki tudnivalókat illetően alapjaiban véve az első megszerzett végzettségem, (rádióműszerész) tankönyveinek lapjai köszönnek vissza kiegészítve egy amatőröknek kiadott zsebkönyv anyagával. Semmi mérnöki tudásnak aposztrofált dolog, semmi magas szintű matematika. Egy mérnök ki is kérné magának ha "ennyi" volna a mérnöki szint. A hiányolt újabb dolgok is benne vannak a legalább a "van ilyen is" szinten.

Még annyit: az Ohm törvény ha nem tévedek, az szimpla középiskolás fizika tananyag, egy szakmabélinek szerintem olyan mint a pecásnak felszerelni egy horgot. Ha pedig ez számára nehézséget jelent avagy nem érdekli, akkor rosszul választott pályát/foglalkozást. Van ilyen...

73' HA5SZL

Előzmény: alnibell (2997)
alnibell Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2997

Bár pár hónapja megfogadtam, hogy eltűnök innen (is), de olvasva az alábbiakat nem állom meg, hogy hozzászóljak.

Íme itt egy tananyag, azt is bemutatva, hogy a különböző fokozatokhoz mi az elvárt szakterületi tudásszint:
https://drive.google.com/open?id=1kyVe5Fw-yX8yjj1tfU4P1g9odHKJoekr

Tessék olvasgatni, és a fölösleges billentyűkoptatást abbahagyni!

-HA7WDH Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2996

Az alapműveltség  elengedhetetlen  része  a szereptévesztéses kritizálása  olyan dolgoknak  amit sokan  rutinból  játszva  megcsinálnak.  Mivel csak  hobbi.

Desert Rat Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2995

Egyszerű az ügy, be lehet lépni az ARRL-hez is. "Vote with your dollar!"

Előzmény: HA5OPI (2989)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2994

Minden elérhető a netről, klubokon keresztül. Csak abban a formában amiben elképzelnéd, úgy nincs. Tudom mire gondolsz. Azt is miért.

Sem klubhoz, sem MRASz-hoz NEM kell tartozni. Pláne nem fizetni a semmiért. Ha van engedélyed, onnantól tehetsz a világra. Az éter a tiéd, csak csinálni kell.

Ha elhivatottságot érzel a fiatalok vagy újrakezdők tanulásáért, akkor adj ki komplett kérdés-felelet formában tananyagot. Ha jót írsz, még a hatóság is átveheti. Ezer módon tudod segíteni a kezdőket. Az érvényes törvényeken belül.

Ha komolyan csinálod, akár komolyan is vehetik a szerinted jobbító változásokra tett javaslatokat.

A dolgok mostani állása szerint pénzt nem fogsz kapni érte. Sőt! Genyázást és illegális másolást viszont igen.

A magyar rádiósok nagy részének a MRASZ annyit adott, hogy segített az új hullámsávok használatba vételére. Valamiféle közvetítő csapat a teljesen kívülálló és rádiózás ellen beoltott NMHH és más törvényhozók felé.

Hidd el sokan annak örülnek, ha elfelejtik őket mindenféle szervezetek. Állami és pláne önjelölt fontoskodó szervezetek. Majd ha akarnak, csinálnak maguknak.

 

Előzmény: HA5OPI (2989)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2993

Szerintem ennek semmi akadálya,pl az elnökség régóta keres főállású főtitkárt.De ha ez túl nagy falat volna, javaslatoddal fordulj a MRASZ elnökségéhez a mostani vezetés semmi jónak nem elrontója ,elérhetőség a MRASZ oldalon

73'

Előzmény: HA5OPI (2989)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2992

( Ez a szakmád és nem tudod az Ohm törvényt? Ajaj. )

 

Látom megint témánál vagyunk. Szívesen írnék egy több képernyőnyi értekezést, miért (lenne) fontos egy rádióamatőr számára a műszaki tudás, de süketek párbeszédének semmi értelme.

 

Amiben viszont tökéletesen egyetértünk, az a hivatalos felkészülési anyag fájó hiánya immár évtizedek óta. 1986-ban vizsgáztam, egységes tananyag már akkor sem volt. Ez akkor nem okozott ilyen nagy gondot, mint ma. Hiába van az NMHH-nak kiadott követelményrendszere, azokat mind végigtanulni és rutinszerűen tudni tényleg súlyos évekbe kerülne. Egy célirányos és gyakorlati tudnivalókat tartalmazó kérdéssor viszont megtanulható lenne és az elinduláshoz szükséges minimális alapot megteremtené.

Miért nincs ilyen? Az NMHH-nak sem kényszere, sem motivációja nincs, a rádióamatőrökkel való foglalkozás csak kiadás és energia, bevétel nem származik belőle. Tehát csak a nagyon kötelező minimumot fogja megtenni, ez logikus.

A rádióamatőrizmus társadalmi presztizse egyenlő a nullával, sem a politika, sem a civil társadalom nem ismer bennünket, ha egyáltalán hallott erről, akkor az vagy "valami öreg munkásőrök" vagy "akik mindent lehallgatnak" sztereotípiák szintjén. Saját érdekvédelmi szervezet sikeresen szétverve és a maradék romokban vegetálva, a tagság lassan kihal, utánpótlás nyomokban sincs. A rádióamatőrködés nem vonz reklámozókat, nincs lehetőség politikai vagy gazdasági haszonszerzésre, tömegbázisa nincs, tehát az érdekérvényesítő képességünk gyakorlatilag nulla. Innen elég nehéz megváltoztatni a rendszert. Akiknek lehetőségük van rá, hősiesen küzdenek, de nem szabad csodákat várni egy ilyen helyzetben. Ehhez képest elég sok mindent sikerült kijárni, de nyilván mindenkinek a saját baja fáj és szeretné, ha hipp-hopp azonnal minden jó lenne. Ilyen a jelek szerint nem lesz.

Marad a döntés, amit mindenkinek saját maga számára kell meghozni. Érdekli ez a dolog, vagy sem? Hajlandó érte küzdeni, vagy sem?

De könyörgöm, ne a kifogásokat keressétek és ne másban lássátok a hibát. Az a kudarc biztos receptje.....

 

 

Előzmény: Daniel's (2961)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2991

Ötezer egy baráti ár egy szakkönyvért manapság. :-))

Előzmény: HA5OPI (2989)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2990

Azt teszem, csak nem a MRASZ-tól kértem, mert túl bürokratikus. Persze most már ajánló is volna, mivel beléptem a BKV Rádióklubba.

 

HA4003SWL

Előzmény: Törölt nick (2988)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2989

Szerintem itt nincs sem ember, se idő, se pénz egy ilyen anyag összeállítására, kidolgozására.

 

Mint ha azt mondtad volna, hogy minden megvan a neten, meg itt is el lehet kérni...

 

A másik. A MRASZ tagja lehetsz a klubodon keresztül és úgy fizeted a tagdíjat is, évi 10.000 fölött van a sarc. A klubok IS fizetnek tagdíjat, nem is keveset, ütős számokat hallottam nálunk is erről. A székhelyük megvan, az sem kerül így már pénzbe, tehát költségoldalon nem jelenik meg.

 

Akárhogy is számolom, egy olyan tananyag könyvet mint amit az ARRL, az RSGB is kiad, pár millió forint befektetésével pár ember egy év alatt meg tudná csinálni, főleg úgy, hogy az anyag nagy része megvan. Az a pár millió forint a jelek szerint még a befolyó tagdíjakhoz képest is szinte kerekítési hiba az éves költségvetésükben. Továbbá én sem várnám el, hogy ingyen legyen az a nyomorult könyv, ha a Rádiótechnika évkönyvért (amiben elsődlegesen a szokásos akkutöltők, fényorgonák és garázsnyitók vannak) kiadnak 4-5.000 forintot a népek, akkor egy ötöst erre is rászánna a legtöbb amatőr, márpedig a könyv legyártása ennek az összegnek a fele sincs.

 

És mielőtt megkérdi valaki ahogy lentebb is, hogy én miért nem emelem fel a seggem és csinálom/szervezem meg ezt, az adekvát válaszom az rá, hogy nem én vagyok főállású MRASZ alkalmazott.

 

Amúgy meg nagyon szívesen megoldom én is a kérdést, összeírom a költségkeretet és egy év múlva megvan az anyag, lehet vinni a nyomdába.

Előzmény: XANTIi (2981)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2988

Lehet,hogy többre mennél egy szintén a MRASZ-tól kérelmezett megfigyelőszámmal,a készülékeddel az amatőrsávokon SWL-kednél,gyűjtenéd a tapasztalatot CW-SSB-en.Meglesz az a vizsga ....

73'

Előzmény: 0.hatvány (2987)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2987

Mindegy, egyelőre a Kenwood TS130SE-vel maradok a CB sávokon. Ott ugyanúgy művelhetem, akár a digitális forgalmazást is, mert van hozzá partner. Itt van készen, bevetésre várva az arduinos RTTY adapterem, már csak a TS vezérlését kell megoldanom. Aztán lesz PSK adapter is, teszt alatt jelenleg.

Miután körüljártam a Sirio 5/8 lambdás antennáját itt is, meg a CB-s oldalon is, ma meg is rendeltem a DND-től. Ez mégis csak perspektívikusabb, mint várakozni valamiféle stabil vizsgarendszerre, vagy egy normális szövetségre.

0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2986

A feladatkörüket itt-ott megismerve van fogalmam a szakmai körről. De önjelölt istenként nem rájuk gondoltam, hanem képviselőkre, főhivatalokra, akinek meg kellene érteni, hogy a rádióelektronika, mint nem versenysport, nem NB I vagy valami ilyesmi.

Bacca meg, a tudás forrása a rádióamatőrök nemzeti szövetsége kellene, hogy legyen, de nem az, nem lehet az!

Előzmény: XANTIi (2985)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2985

Nagyon más világ. Ha belelátnál az NMHH világába, bizony az nem értünk civilekért van. Ha megtudnád mennyi rádiós szakember van eme Legfelsőbb Hivatalnál, még jobban meglepődnél.

(De talán addig jobb, amíg legalább békén hagynak....)

Előzmény: 0.hatvány (2983)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2984

Ez engem kezd emlékeztetni arra, hogy miért nem lehet fényes nappal a buszmegállóban szexelni.

Mert mindenki beleszólna ő hogyan csinálná.....

Csak pont a lényeg sikkad el,hogy valahogy segíteni kellene a másikat , kezdőt, érdeklődőt és nem azt követelni amiről azt hiszik egyesek, hogy az a fejlődés.

0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2983

MRASZ-NMHH feladatkör. Az NMHH-nál adnak fizetést. A MRASZ már bonyolultabb dolog. Kénytelen sportszövetségként működni, ezért egyedi tagságról szó sem lehet. Nem tudom, mennyi sporttámogatást kapnak évente, de úgy tűnik, abból nem lehet kiszolgálni a rádióamatőr tábort. Ha lehetséges lenne az egyedi MRASZ tagság, a szövetség kérhetne tagdíjat. Hobbi, vagy nem hobbi, akinek fontos - nekem az lenne -, az megfizetne egy sokaknak magasnak tűnő tagdíjat is. Lenne pénz megfizetni a kiadványszerkesztőket, még ha csak megbízásos alapon is. A szolgáltatások külön kategória. Egy MRASZ-NMHH aktuális és nem állandóan tananyag és tételsor megvásárolható lenne, annak, akinek fontos lenne a vizsga. Tanfolyamokról nem is beszélve, hisz minden tanfolyamnak ára van. Olcsójánosként ne is várjunk változást!

Ez a törvény által sportszövetségbe kötelezés semmi másra ne elég, mint a vegetálásra. De a jogszabályváltoztatást a MRASZ-nak kellene kijárni. Én, mint S.Ervin porbafingó állampolgár hiába írogatok leveleket képviselőknek, minisztériumoknak egyszerűen elütik valami ócska indoklással, azaz szarnak bele azok is akiket ezért fizetnek.

Példaként, valaha másképp működött ez és nem a szocializmusban, hanem a '90-es években. Akkor sokat foglalkoztam munkajoggal. Ha vitánk támadt, akkor kértünk egy állásfoglalást a munkaügyi minisztériumtól, amit napokon belül meg is küldtek.

Ma nagyon magasan lakoznak az önjelölt istenek!

Előzmény: XANTIi (2981)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2982

Bárkinek joga annak tekinteni. Egyszer kell nagy levegőt venni aztán már csak a rezet döngölni egy életen át. Ott úgyis tanulni kell napról napra. Egyre kevesebb rádióról, egyre többet bitekről.

Előzmény: 0.hatvány (2980)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2981

Ha genya lennék, azt mondanám, hogy aki az ARRL anyagot megtanulja, majdnem biztos az itthoni siker is. Mert az elektronyok pont olyanok. Úgy rezonálnak a tekercsekben, úgy vesznek hővé.

Az usákoknál "államilag" nagyon sokkal több figyelem fordul az amatőrködés felé. Szerves része a polgári védelemnek. Komoly lobbisták dolgoznak az érdekeikben. Ráadásul ott nagyságrenddel több idő és energia jut a hobbikra, civil munkára. Szerintem itt nincs sem ember, se idő, se pénz egy ilyen anyag összeállítására, kidolgozására. Ráadásul a befektetett munka soha nem térülne meg, mert ingyen várná mindenki.

Uccu, vágjon bele bárki! Addig meg ebből kell főzni. Lehet fogakat csikorgatni, de a rádió nem attól szól.

Előzmény: HA5OPI (2978)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2980

Csak túl ad-hoc jellegű ez a vizsga.

Előzmény: XANTIi (2975)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2979

Már megbocsáss, de ez egy technikai hobbi. Ennek a csak forgalmazásról szóló változata a CB, PMR. Ahol tényleg teljesen előképzettség nélkül is lehet forgalmazni. Minimális technikai kötöttségekkel. Ha boltban veszed a rádiót, már arra sincs gondod.

A rádióamatőr engedély sokkal nagyobb szabadságot nyújt TECHNIKAI oldalról. Ezért (is) követel többet technikai oldalról. Mennyire korszerű és naprakész az a technikai követelmény rendszer, az más kérdés. Szerintem is alaposan ráférne a felújítás. Nem a lazítása, hanem a mai digitális világra való felkészítése. Ne kérdezzenek csöves dolgokról, de legyen FET-es kérdés. Ne legyen audion, de legyen SDR.

De azért a fizikai alaptörvények legyenek szem előtt, kibővítve bitekkel és némi processzorokkal.

Előzmény: Daniel's (2961)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2978

Már közelítünk....

 

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is.

 

Nekem is van 50 MB-nyi. A múltkor el is küldtem valakinek és linket is adtam rá, mert felcsaptam a weboldalamra.

 

De nincs egy összeszedett, egységes, korrekt anyag, amit ha megtanulsz rendesen, levizsgázol. Nincs. Megint csak az ARRL-re kell, hogy hivatkozzak, nekik van. És ez nem elsősorban pénz kérdése, mert ezt nagyjából csak egyszer kell megcsinálni, aztán ha kimegy a villanyáram a divatból mert már fénnyel fogunk rádiózni a hipertérben akkor frissíteni kell az anyagot.

 

Előzmény: XANTIi (2974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!