2. 27/N - nem. 29/N - hát, véleményes lehet, mert egy év múlva kaphat +1%-on fog ketyegni, de én nem tartanám. Én PMÁP-ot már tavaly mind eldobtam, most gyorsan átforgatom M2-be a bónuszokat is (lásd még a 3. indokolást is).
3. egyre egyértelműbben most már az M2. Ugyanis, annak a kamatai (ha nem nyúlsz hozzá) a most elhatározott, emelkedő szinten (6,75% -> 7% -> 7.25% -> 7,5%) fektetődnek be, miközben a FIX kamatait már biztos hogy a mostaninál (kb. 6,5-7%) csak alacsonyabb kamattal fogod tudni újrabefektetni. Ezért, szerintem a mostani M2 az verni fog minden most forgalmazott lakossági papírt, ha 5 évig megtartod.
Igen, de az alapkamat extrém magasan volt a FixMÁP bevezetésekor (10,75% vs. 7%)
Ahogy az alapkamat visszasüllyedt a FixMÁP szintjére 7%-on, onnantól sokáig együtt mozogtak, és néhány héten belül lekövette a papír is az MNB-s kamatot (6,75%, majd 6,5%)
2025 őszén szakadtak el ettől, amikor lerontották a PMÁP, BMÁP kondíciókat, és cserébe felemelték a fix kamatozásúakét (7%-ra, miközben az MNB maradt 6,5%-on). Majd 2026 februárban az alapkamat 6,25%-ra csökkent, a 7% viszont egyelőre maradt.
Akkor is azt találtam, hogy 9 alapkamat csökkentéshez képest 1 alkalommal történt a közelben FIX kamat változás. Ellenben, volt a jelzett időszakban alapkamat változás nélkül FIX növekedés. Azóta is volt egy alapkamat csökkentés, amit szintén nem követett FIX változás (ahogy írod is).
Tehát: 10 alkalomból 1 esetben volt közel egymáshoz a csökkentés, és láthatunk ellentétes mozgást is.
Egyáltalán nem lehet ilyen következtetést levonni, hogy a FIX kamata lekövetné az alapkamatot.
Ettől függetlenül, én is azt hiszem, hogy az év végére már 7%-nál alacsonyabb FIX-ek lesznek majd. De ezt nem maga az alapkamat húzza, nem arra érdemes igazán figyelni.
Meg a visszaváltási díjat is biztos megemelik. ;-)
Amúgy, most a világpiacról éppen sokkal olcsóbban finanszírozza magát az ország. Itt a kérdés az, neddig tart ki valós kormányzati tervek ismerete nélkül az optimizmus.
Ha értékpapírt mozgatsz, annak nem lesz illetéke, akár elektronikusan, akár személyes ÜFSZ-en csinálod.
A pénzmozgásnak van illetéke két ember között, akár személyes ÜFSZ-en, akár ha meghatalmazásod van a partnered számlája fölött, és közvetlenül elektronikusan átvezeted.
Ha kiutalod, annak nincs illetéke, és ha a kiutalt pénzből úgy vásárolsz, hogy kártyával vagy qvik-kel fizetsz, akkor annak sem lesz illetéke.
Ha saját számlád mindkettő, illetve ha két különböző emberé, de a másikon nem vagy meghatalmazott a számlakezelésre, akkor közvetlenül csak személyes ügyfélszolgálaton, és ha mindketten egyszerre ott vagytok. Pénzt lehet mozgatni elektronikusan úgy, hogy az egyikről kiutalod, a másikon meg vásárolsz papírt azért a pénzért.
Enyém még 50 ezer sem volt, de az Államkincstár nem az azonnali fizetési rendszert használja hanem az InterGiro-t. Gondolom összesítve utal mondjuk a Gránitnak, OTP-nek, stb. Enyém is megjött közben.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mai napon az állampapír-forgalmazási tevékenységet érintő Kincstári értékpapírszámlák esetében, az átutalások fogadása és teljesítése időszakosan hosszabb idő alatt teljesülhetnek.
Az esetleges kellemetlenségért elnézésüket kérjük, szíves megértésüket köszönjük!