Keresés

Részletes keresés

nazareth Creative Commons License 2021.04.16 0 0 2186

Ja, persze, teljesen érthető a dolog. Én H0-ban utazom, és ha a Schicht-kocsit vesszük, ott sajnos az alapmodell is sajnos elég kompromisszumos (pl. otrombán széles), arra valóban nem készítenék én sem tampont. Más lenne a leányzó fekvése, ha az ember Rivarossiból indul ki: ott már amúgy is egy vagyon az alapmodell, azzal megéri szöszmötölni, mert korrekt végeredményt lehet kihozni belőle.

Olyanra kaphatóak lennétek, hogy egy előkészített H0-s alapmodellt vigyek ("díszlécek" lekapva, ablak befalazva, végzárlámpa áthelyezve, modell lefestve), Ti pedig azt feliratozzátok? Esetleg matricát külön nem adtok el?

Előzmény: teaház (2185)
teaház Creative Commons License 2021.04.16 0 0 2185

A viszonylag alacsony belekerülési költslég a cél, így csak festés és matrica. A tamponozás pedig ekkora darabszámnál nem túl kifizetődő.
Vannak bizonyos kompromisszumok ahhoz, hogy az ésszerűség határán belül maradjon ez a bilikék Dosto, persze megoldható a tamponozás is, de kérdés, hogy egy amúgy legalább 40 éves bázismodellnél ez megéri-e...

Próbáltam "éles" képet feldobni ide és FB-re is, de a rendszer lebutítása megteszi a dolgát, hogy rossz minőségű legyen a kép...

Üdv, Zsombor

Előzmény: nazareth (2184)
nazareth Creative Commons License 2021.04.16 0 0 2184

Ti hirdettétek a Fácsén is, hogy lehet csatlakozni, ugye? A végén az ablakokat és a végzárlámpát helyretettétek? Vizesmatrica, vagy tampon?

Előzmény: teaház (2183)
teaház Creative Commons License 2021.04.15 0 0 2183

Lassan kész az első TT VaTT-BTTB román Dosto. Utána H0-ban is elkészül.

Ferenc73 Creative Commons License 2021.03.03 0 0 2182

Sziasztok!

Tud esetleg segíteni valaki az ex-DB kocsi színek RAL kódjával, szeretnék festeni ilyet N-ben.

Köszönöm előre is

nazareth Creative Commons License 2021.03.01 0 8 2181

Váhhháhá! Tombol a románjelző-mániám! Karantén-projekt következik.

Egy kis tervezgetés:

Egy kis nyomtatgatás:

Egy kis festegetés:

...és a végeredmény:

A 0805-ös SMD LED-eknek is ki van alakítva a hely, de olyanjaim pont nem voltak itthon. Még van egy-két csiszolni való a projekten, de első kísérletnek nem is vagyok elégedetlen velük... :)

nazareth Creative Commons License 2021.03.01 0 0 2180

Én T.A.-nél emlékeim szerint e-mailben rendeltem elő mindenféle kisszériás cuccokat még a beharangozás-fázisban. Aztán amikor elkészültek, levelezgettem velük, összeraktam egy pakkot (egyéb cuccokat is vettem), amiből csináltak egy külön árucikket a webshopban (fotó nélkül, nehogy valaki lecsapjon rá), azt kellett a kosárba raknom és kifizetnem.

Érdekesség, hogy először magyarul válaszoltak...

Előzmény: Sz. G. Á. (2179)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2021.02.27 -1 0 2179

köszönöm!
akkor követve a javasolt eljárásrendet, meg is rendeltem, simán a webshopon keresztül...
(Igazából közben rájöttem, hogy tavalyelőtt vettem már tőlük pl két a.f. kocsit, de most hogy viszakerestem, akkor azt emailben csináltuk... mert most már hogy így visszamlékeszem, valahogy  webshop felletén volt valami elbizonytalanító, vagy a cím megadásnál, vagy fizetésnél úgy tűnt, hogy a külföldi szállítás nem esik bele egészen a webes felület mutatta lehetsőgéekbe... úgyhogy végül leleveleztük és átutalással fizettem... és ők 0 szállítási költséggel kipostázták, ami nagyon kellemes meglepetés volt...)

de ha már bejöttél ide nekem a csőbe: ) azt nem tudod, hogy t.a.-nál hogy mennek ezek, illetve z albertes gabonáskcsik vajh miképp és hol lesznek? Mert az RCH-sako kívül érdekelne néhány román is, (nomeg a TH sulzer is kedves a szívemnek) és tök jó lenne előre okosnak lenni, hogy adott esteben végül ne x helyről y ütemben n-szeres postaköltséggel jussak hozzájuk... Medikerben pl fenn vannak az rch-s málés v

vagonok, de a marfásak meg nem... és azt meg nem lenne jó, ha berednelném mondjuk külföldön, ahol lehet, hogy végül kettesével jelenik meg fél év alatt... miközben esetleg közben itthon is kapható lesz...

Előzmény: KZsoe (2178)
KZsoe Creative Commons License 2021.02.27 0 1 2178

A tegnap voltam Kolozsváron, a Hungária EC szettek miatt mentem el személyesen a HGD-hez, mert olvastam róla hogy problémásak. Igaz nem volt nagy válogatási lehetőségem, mert csak 2-2 darabja volt mindegyik szettből, de készségesen kirakta a pultra mindet, hogy nézzem át őket és válasszam ki a nekem jobban tetszőt.
S ha már ott voltam kérdeztem tőle egyt s mást és szóba hozta a delfint. Azt mondta, hogy halvány fogalma sincs mikor fogja megkapni őket. Elmondása szerint hiába érdeklődik határidők után, mert a kinaiakkal úgy mennek a dolgok, hogy a kérdéseire nem válaszolnak semmi koherenset, aztán egyszercsak kedvük szottyan betenni gyártásba éppen azt a modellt, legyártják és váratlanul jelentkeznek, hogy na itt vannak. Csak mivel exklúziv modell, felrakta előre az oldalára, hogy az emberek tudjanak róla és aki szeretné rendelje elő, de ismétlem Hotico úr elmondása szerint kár határidők után kérdezősködni, mert még a kinai sem tudja előre mikor fogja legyártani.
Ha biztosra szeretnél menni rendeld elő HGD-nél, nem kell semmit sem fizetni előre. Én anno a HGD exklúziv CFR Marfas ASEA-t rendeltem elő nála (amelyik egyébként még mindig kapható), és amikor megérkeztek hozzá, akkor kaptam tőle egy e-mailt, amiben értesített hogy kaptható a portéka és megvásárolhatom a webshopon.

Előzmény: Sz. G. Á. (2169)
KZsoe Creative Commons License 2021.02.27 0 2 2177

"akár az is előfordult, hogy egy ajtó két szárnya is felemásra sikerült"

Egy ilyenről van nekem is képem. Íme:

Ott van ám a képen a másik két szekciója is, csak hát azok már ilyen állapotban vannak:

Előzmény: nazareth (2175)
hotto Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2176

A fenébe!

Pedig akcióban ezt tudtam korábban megvenni erre a célra...

Köszi a sok infót!

Előzmény: nazareth (2175)
nazareth Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2175

A Rivarossinak van egy sor variánsa a témára, de módosítás nélkül egyik sem az igazi. A legkevésbé alkalmasak a 4239, 4127 és társaik, mert azok vezetőállásosak, amit el kellene tüntetni. A vezetőállás nélküliek már alkalmasabbak (pl. a 4166, 4160, 4294 a csapottvégűekből; 4215 a magas végűekből), de az ablakok ezeken sem stimmelnek. Ha viszont nem nagyon van kedved farigcsálni, csak festegetni, akkor a HR4164 jó megoldás lehet: itt csak a végzárlámpákat kell áthelyezni (meg még átfésülni, hogy mit kellene változtatni).

Ugyancsak jellegzetes a román kocsikon, hogy a legtöbbnek az ajtaján keskenyebbek az ablakok. Amennyire megfigyeltem, eredetileg az első néhány szerelvény érkezett szélesebb ablakkal (ezek csapott végűek voltak), a többi már keskeny ablakkal állt forgalomba (pl. az összes magasvégű), de az idők folyamán ezek keveredtek, így akár az is előfordult, hogy egy ajtó két szárnya is felemásra sikerült (ugyanez igaz a szekciókra is: közlekedett olyan szerelvény, aminek felemásak voltak a végei).

Előzmény: hotto (2174)
hotto Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2174
Előzmény: nazareth (2172)
teaház Creative Commons License 2021.02.26 -1 0 2173

Alapvetően a BTTB/Tillignek (vagy valamelyik kisszériásnak) volt román kiadása TT-ben, világosabb kékkel és sötétebb kékkel is, szerencsére mindkettőből van "eredetink". De elég ritka, így is jött a dolog, hogy akkor legyen repro változat is, pláne, hogy H0-ban meg egyáltalán nincs ilyesmi, legalábbis nem tudunk róla. Átnézegettem a fellelhető fotóanyagot, ami érdekes, hogy volt olyan szerelvény, amiben van 1. osztály, de elég sok olyan van, amiben csak 2. osztály van.

A felvetéseid jogosak, de azt is meg kell néznem, ha valaki esetleg szeretne, akkor miként lehet költséghatékony a dolog. Mivel sajnos időhiánnyal küzdünk eléggé, ezért sajnos bizonyos kompromisszumokat be kell vállalni. Továbbá az sem elhanyagolandó, hogy az átlag modellező, nem szeret "x" összegnél többet költeni átalakításra. Így ehhez is mérhetőek a kompromisszumos megoldások. Alapként átfestés készül csak egyelőre, leginkább olyan modellre, amit kapok. Ha kétszekciót kapok, akkor kétszekció lesz csak, ettől függetlenül 4 szekcióshoz való feliratot gyártattam, így semmi akadálya a valódi szerelvényhossz megalkotásának sem. Illetve ha lesz néhány lefutott projekt után több időm, illetve nem azzal kapok megkeresést, hogy "légyszi legyen olcsó, de lehetőleg ingyenes", akkor az ablakkiosztást is megoldom természetesen, de addig erre sajnos nem lesz lehetőség. Persze, amit tudok, azt kihozok ebből az NDK-csodából. 

Viszont az ereszeket újra megnézem, mert azon ezek szerint eléggé átsiklottam. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet. :)

Üdv, Zsombor

Előzmény: nazareth (2172)
nazareth Creative Commons License 2021.02.26 0 1 2172

Kézenfekvő lépés, én is töröm a fejem hasonlóban. Csak a probléma, hogy én H0-ban utazom, és míg a BTTB emeletesek relatíve szépen meg vannak csinálva, és nagyon elterjedtek, H0-ban csak a torz Schicht, vagy a méregdrága Brawa áll rendelkezésre alapmodellként (bár ez utóbbinak megvan az előnye, hogy ha lengyelt sikerül levadászni, az relatíve passzol a románhoz).

Amit mindenképpen megcsinálnék (Neked is ajánlom):

- homlokfalon az ablakokat rendberakni (a románon csak 2 szélső ablak van);

- ereszeket lecsiszolni (a BTTB, Piko(N) és a Schicht is a korai, ereszes-bordás változatokat adta ki, de ilyenek csak a németeknél közlekedtek; a CFR-szerelvények 90%-ának nagyon jellegzetes a sima oldalfala);

- a CFR-nél kizárólag 4-részes változatok voltak, így ha már nekiállok, mindenképpen ilyent csinálnék, az alapanyagon ne múljon.

Előzmény: teaház (2171)
teaház Creative Commons License 2021.02.25 -2 1 2171

Sziasztok!

Alakul az első TT méretű CFR emeletes. Hamarosan H0-ban is elkészül.

Üdv, Zsombor

R-Cs-Cs Creative Commons License 2021.02.25 0 0 2170

Én sem rendeltem elő, de érdekelne, viszont semmi tapasztalatom a HGD-vel. Korrektek egyébként?
Illetve ami fura, hogy a román oldalon megtaláltam a mozdonyt. Német vagy angol változaton viszont nem...
Még egy érdekesség, hogy ők HGD 11003 számon hivatkoznak rá, de az AF katalógusban HGD 11005 a cikkszám. Gyanítom ugyanarról a modellről van szó.
HGD-nek nincs egyébként magyar partnere?

Előzmény: Sz. G. Á. (2169)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 2169

A hgd-s delfines asea az teljesen hgd exkluziv cucc lesz?
Most eszméltem rá, hogy még nem rendeltem elő.
gyorsan írjak-e a hgdnek izibe', (mert egyszercsak stoc epuizat lesz a reservátiból) vagy lesz belőle esetleg itthon is?
Sejteni esetleg lehet valamit, hogy kb mikorra várható? (...vagy ne is kérdezzek ilyen hülyeséget egy acme/af modellnél?)

nazareth Creative Commons License 2021.02.06 0 0 2168

Ja, hogy csak 10 darab volt a CFR-nél... Akkor azért nem volt ismerős :) Igazából ebből a típusból rohangászott többszáz, de ha jól sejtem, a CFR-nél bevetésben lévők nem egyeztek meg a Piko által gyártottal.

Előzmény: KZsoe (2165)
nazareth Creative Commons License 2021.02.06 0 0 2167

Szerintem folyamatosan, amíg tartott a román-magyar örök barátság... ;)

Előzmény: RhB (2166)
RhB Creative Commons License 2021.02.06 0 0 2166

Román hűtőkocsik mennyire jártak be hozzánk?

Előzmény: nazareth (2162)
KZsoe Creative Commons License 2021.02.05 -1 0 2165

"Illetve a Brawa adott ki valami Gas kocsikat, azok mennyire korrektek? Volt olyan a CFR-nél? Fura az a függőlegesen bordázott ajtó..."

Erre a kocsira gondolsz? A linkelt topicban nem emlegetnek különösebb hibákat, egyedül a kocsi oldalán található kézifék jelenléte van megkérdőjelezve, ugyanis a német kocsikon nem volt.

"Jut eszembe, a CFR mikor állt át az UIC-számozásra a teherkocsikon?"

A fent linkelt topicban az 1967-es évet emlegeti a posztoló.

Előzmény: nazareth (2163)
KZsoe Creative Commons License 2021.02.05 0 0 2164

"Na most kezdhetem elölről a gyűjtögetést, mert végre lesz olyan Sulzer, aminek nincs küszöb az oldalán, és a frontja is korrekt..."

Szerencsémre nem kell nagyon bosszankodnom, mert a 4 db Albert Sulzeremből kettő olyan, ami különlegesebb számomra, ugyanis a piros-szürke CFR Marfas (934-es) vásárhelyi honállomású gép, az Express sémás (1328-as) pedig ideiglenesen volt ide állomásítva Vásárhelyre. Ezektől nem fogok megválni az előbb írt ok miatt. Meg aztán ha lesznek is A.F. Sulzerek ilyen festésben, kevés az esélye, hogy pont ezeket a pályaszámú gépeket fogja kiadni az A.F. is. Ha lesz majd sötét- és világosszürke festésű CFR Marfas Sulzer (lásd a 2143. hsz-ben betett képemet) akkor majd le fogom cserélni a teljesen világosszürke Marfasomat, a GFR sorsa pedig még a jövő zenéje. MTB Sulzerem meg nincs egy darab sem.

Előzmény: nazareth (2162)
nazareth Creative Commons License 2021.02.05 0 0 2163

Jut eszembe, a CFR mikor állt át az UIC-számozásra a teherkocsikon?

Illetve a Brawa adott ki valami Gas kocsikat, azok mennyire korrektek? Volt olyan a CFR-nél? Fura az a függőlegesen bordázott ajtó...

nazareth Creative Commons License 2021.02.05 0 0 2162

Na most kezdhetem elölről a gyűjtögetést, mert végre lesz olyan Sulzer, aminek nincs küszöb az oldalán, és a frontja is korrekt...

Meg aztán ott van a temesvári sötétszürke Csaurusz, abból is kéne egy...

Meg aztán pont mostanában nosztalgiáztam, hogy találkozókon mennyire jó volt, amikor kifogtam egy-egy lengyel, vagy cseh gőzöst egy korrekt, hozzá illő szerelvénnyel, a gőzösök nagyon hangulatosak tudnak lenni. Így aztán még a meglehetősen gyengus ár-érték viszonya ellenére is már-már rábeszéltem magam egy Tillig III. korszakos 150.1000-esre, hogy majd eszkábálok rá valami olajtartályt, és IV-es korszakosra alakítom; ha másra nem, még állomási tolatgatásra esetleg jó lehetne... erre most ott a IV-es korszak a katalógusban. Méghozzá egy kiadós hűtővagon-szerelvénnyel, amit akár még a találkozókon is be tudnék vetni a román-magyar örök barátság szimbólumaként; illetve a HGD és a T.A. is egyre sűrűbben ad ki III-IV-es korszakos kocsikat, még ha foghúzós áron is...

És ha már gőzös, esetleg beszerezhetnék egy BR57-est, talán abból is faraghatnék egy 50-es gőzöst, azok nagyon sokáig üzemben voltak. Vásárhelyen még '95-ben is tilitolizott az állomáson, így kis túlzással akár CFR-sobolányos kocsikat is lehet vele rendezni.

Előzmény: KZsoe (2161)
KZsoe Creative Commons License 2021.02.03 0 0 2161

Na igen, a Sulzer váratlan meglepetés, minekutána 2 évig egy szál CAD rajzot mutogattak róla és utána teljesen eltünt a katalóguból. Ehhez képest most visszatérnek 3 konkrét variánssal. ASEA-kkal is elárasztanak rendesen, és azoknak idén való megjelenésének az esélye nagyobb a Sulzerekhez képest. Az Express sémás ASEA-t egyébként már vártam, Delfines-ből már van kettő darabom, azt kihagyom, talán még a szimmetrikus áramszedős Trenulist-es különkiadást beszerzem. A kék-fehér Sulzernek is örülök, mert anno az MTB-s Sulzer nem győzött meg formailag, kihagytam, és Albert pedig nem festett olyant.
Személykocsik terén viszont nem sok új van a Nap alatt, az Express sémás fülkéset várom már egy jóideje az Express sémás ASEA mellé. :)

De ha hozzáveszem a T.A.-s CFR Infrastructura-s darut, akkor valóban el kell adni valamit :))

Előzmény: nazareth (2160)
nazareth Creative Commons License 2021.02.02 0 2 2160

Kihívásokkal teli esztendő elé nézünk:

https://www.trainsdepot.org/manufacturers/pdfs/view/472/amintiri_feroviare_catalog_2021_pdf

Ha e mellé még odacsapjuk a HGD és T.A. különkiadásokat, adhatom el a házat...

E652 Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2159

Köszönöm. Írtam mailt!

Előzmény: nazareth (2158)
nazareth Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2158

Ha Gödöllő környékén mozgolódsz, és nem sürgős (az elkövetkezendő két hétben nem tudok foglalkozni a témával), akkor nyomtatok Neked...

Előzmény: E652 (2157)
E652 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 2157

Tisztelt Topic Társak!

Honnan tudok beszerezni AIMINTIRI FEROVIARE 060Ae ASEA mozdonyhoz kürtöket? Félpantográfot már sikerült rendelnem hozzá egy olasz oldalról. Köszönöm a válaszokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!