Meg kell nèzni a rajzát. Szerintem a már emlitett normaváltóval van kapcsolatban. Az sp3 nál jelentős változtatások voltak, a javitások során meg azt rakták bele ami èppen kèznèl volt, nincs semmi garancia hogy egy ilyen koru tv eredeti legyen.
Amit keresek: Storno CB 602 tipusú kezelő,ami a V43 mozdonyokon,és a mero-nál voltak rendszeresitve.-ha tudod,mire gondolok.Szürke,és fekete mikrofonnal készült.
Négy garnitura tévé láb van.Akkor két adaggal becsomagolok ujságpapirba,fóliába.
A hely,idő,és egyéb részletek nem forum téma.Igy is lassan nyithatunk egy Japán szines tévé topikot is.-akár...
Azt tudja esetleg valaki, hogy mitől függ az, hogy a Munkácsy Colorban a PAL-SECAM kapcsolón vannak-e járulékos vezetékek a kapcsoló első érintkezőin vagy nincsenek?
Az egyik SPII-ben van, a másikban nincs. Továbbá az SPIII szériákban mindegyikben benne van.
Kapcsolási rajzon nem találtam feltüntetett különbséget.
Lásd a képen a kapcsolót a jobb oldalon, annak is a jobb oldali érintkezőit. (Katt a nagyobb képért)
Előfordul, hogy egynémelyik emailemre nem válaszolok, nem mindig vagyok gépközelben, sőt mostanság egyre kevesebbet.
Van itt nálam egy CQM612 rádióhoz való kezelő, amit odaígértem egy ismerősömnek, de már vagy 3 hónapja nem jön érte. Ha kell, viheted :) Van hozzá mikrofon is, hangszóró is. Tavaly még használtam.
Viszont ha van 2 garnitúra tv láb, akkor lehet kettőt kérnék, mert tennék a Duna alá is egy adaggal, hogy be tudjam állítani a sarokba.
Nekem a holnapi napom szabad :)
Elérsz emailben itt: spam@stornophone.hu vagy telefonon (ezt majd mailben).
Sok mindent gyűjtögetek én is egyébként, ha emlékszik rám,akkor hónapokkal ezelőtt sok-sok fényképet küldtem önnek email-ben a gyűjteményemről.
Egy bizonyos Storno CQM 612 rádiót kerestem metrórós relikviáim közé,és ön lett volna a forrás.
Akkor ez az üzlet nem jött létre (gondolom rádióengedély hiányában),de ez egy másik történet...
Befejezettnek tekintem,bár kicsit rosszul esett,hogy megkeresésemre nem reagált,de fátylat rá.
Érdekes az élet,a hasonló érdeklődés mégis összetalálkozik,segitve az előbbrejutást...
Bár a katonai,és egyéb felhasználású rádiók közelébe nem kerültem (egész egyszerűen nem érdekelt a műfaj),sokrétű,nekem bonyolult,tulszabályzott.-legalábbis kivülállóként laikusként igy vélekedem.Külön elnézést az előitéletért.
Egyébként meg örülök,ha korábbi bejegyzéseimmel tudtam segiteni!Ez a cél,az ,épitkezés,hogy az a szűk réteg,egykori szerelők,gyűjtők,
segiteni tudják egymás munkáját ötlettel,tanáccsal,vagy bármivel,egy olyan közösségben ,amit mi épitgetünk,és jól érezzük magunkat benne.
Nem semmi a pajtábol mentett "gyerekkoporsó" méreű stereo rádió.A trojkán,vagy parasztkocsin rá is ülhet a hajtó.-akár.
Jólszórakozottságomat szabadjára eresztve,ne haragudjék az asszony egy ilyen tévé miatt,jól jön majd az ablaktisztitáskor...-Nem kell a szomszédtol létrát kérni.
egyéb ként virágtartónak is tökéletesen megfelel a könnyezőpálma levelei alatt....
Félretéve a tréfát,holnap rohangálós napom lesz.
Hol,és mikor lenne jó önnek?
Elfeledtem jelezni,de most akkor alkalmat keritek rá,ingyen odaadom a tévé lábakat.-azért dolgozzon csak meg az a macska,ha meg akarja mászni...
Fel fogom hívni az adott telefonszámot, hátha van neki hátlapja. Látod ez egy remek ötlet! Köszönöm a tippet. Sajnos a Color Star-t már én sem tudom hova tenni. Tele van a műhelysarok mindenféle csöves rádióval meg tévével, katonai vevőkkel meg ilyesmivel :) A panellakás az csak panellakás :)
Ha már régi dolgok mentése....ugyan nem TV, de hátha érdekel valakit csak úgy kiváncsiságképp:
Gondoltam erre én is. Nemigen volt PAL adás, amihez lehetett volna használni. De ott voltak a színminta generátorok, amiket a HT gyártott nagy számban és ezek rendelkezésre álltak a Videotonban is.
Mondjuk ha nincsen másik tv a Munkácsy mellett, amit úgymond etalonnak tekinthetnék és nincsen PAL-SECAM átalakítóm, hogy tudjam SECAM-ban rendesen nézni, akkor én is legyintenék és azt mondanám: "ez van, ezt tudja, ez jó".
A hanggal szerencsére nincsen gondom. Egy Terra MT-47 modulátort használok, ahol állítható az 5,5 és 6,5 MHz-es hang is, ez nem probléma.
És igen, jól láttad, van egy másik tv is, azonban annak nem volt hátlapja és a belét rommá rágták az egerek. Sajnos az egyes áramköri elemekből semmi sem maradt. Amit nem az egerek rágtak szét, azt az eső és az időjárás rohasztotta szét, mert nem száraz és nem fedett helyen volt. Abból csak a képcső menthető. A vicc az, hogy az egerek még a demagnetizáló tekercset is elrágták benne! Az eltérítőt csak azért nem, mert rajta volt a műanyag gallér :)
Gondolatébresztőnek még annyit:a Color Star kivételével szinte minden fellelt állapotban hozzám került tévét ,alapos átnézést követően,mindenféle beavatkozás nélkül,akár 25 év alvás után sikerült elinditanom.
A Color Star-nál,a Munkácsy Color-nál sokszor más a helyzet.
Nagyon ritka,ha hosszú pihenés után magához tér,és kielégitő minőségű képet produkál.
Elmodható ez bármiről,ami a szoc.-ban készült.Nagy dolog,és szép elfoglaltság,ha valaki a napi munkán túlmutatva az értékmentés ,a gyarapitás,az épikezés felé fordul.Sok örömet kivánok hozzá!
Az a telefonszám,amit megadtam egy magángyüjteménnyel kapcsolatban (pccs-nek Color Star ügyben),meg kéne kérdezni az eladót,hátha van neki Duna televizióhoz papundekli hátlap.Még azzal is ki lehetne egyezni,ha tévével együtt jutnál hozzá a hátlaphoz,már csak azért is,mert alkatrész ellátás szempontjából nem közömbös.
Nekem azért van minden készülékből másodpéldány is,hogy,ha pl.+sül benne egy ellenállás,és olvashatatlanná válnak az adatai,könnyen le tudom ellenőrizni a másik alapján,megkönnyitve a cserét.
Mellékes,de ha kell,vannak gyári fekete-szögletes tévé lábak,több garniturányi,ami nagyban hozzájárul a feeling-hez (remélem nem vétettem helyesirási hibát).
A Color Starról annyit,a szilveszteri műsort,és az év végi köszöntőt azon néztük a haverjaimmal.
Mégegyszer köszönet pcscs-nek érte!Óriásit emelt a hangulaton.
Megtoldva előző jegyzetem,manapság Videoton tévén VHS-t nézni,szeánsz.
Nálam ez úgy működik,ha van 1 adott tipusból (vagy nevezhetjük tematikának is) két-három tételem,az már gyűjtési alapnak számit.
Ebből indul ki, a ritkább,különlegesebb,és nehezebben beszerezheőbb példányok keresése,az értékrend meghatározásával.
Szerintem érdemes beszerezni Color Star-t,ameddig lehet,mert közeledünk a 24.órához!
Gondolkodtam azon is,hogy megkeresem az általam keresett itpusok listájával a budapesti,vagy közeli elektronikai leadó telepeket,hiszen nagyon sokan nem veszik a fáradtságot ,hogy feltegyék a netre.
Az álláskeresésre is tökéletesen igaz,hogy a betöltetlen munkahelyeknek csak a töredéke kerül meghirdetésre,szintén nagy a hasonlóság a régi televiziók eladása terén is.
Meggyőződésem,hogy sokkal hamarabb el juthatunk ezen módszer alapján egy-egy keresett tipushoz,mint a világhálón keresztül,de a kettő együtt eredményesebb lehet.Bizom benne,hogy tudtam segiteni.
Ezt ugattam az előbb, itt írják. Igaz most az sp3 leírását nem találom, de emlèkszem rá hogy abban irják hogy csak az tud secam ccir ès pal oirt adást hanggal kèppel együtt fogni
Itt van a tv hang rèszènek rajza. Jól látható a különálló 5,5 ès6,5 mhz re hangolt hangrèsz ès az hogy a pal secam normaváltó kapcsolja a hangot is:
Mèg valami, bár ezt már sokan leirták, de nem lehet elègszer: óvatosan turkálk benne:
Na, az jó. Ami pedig a munkácsyt illeti, nem feltètlenül elhangolódott, sőt, ennek kicsi az esèlye, annak annál több, hogy egèsz egyszerűen a gyárban nem foglalkoztak a pal rèsz behangolásával annyira mint a secam rèsszel, mivel akkor csak secam adás volt, nem feltètlenül vette èszre a tv gazdája ezt a gyártáskori felületes munkát. Mite a pal adások a nyolcvanas èvek vègèn a vhs kazetták ès műholdas adások elterjedèsèvel elèrhetők lettek, addigra már alig volt napi használatban ilyen tv. Persze leszámitva a nyugati határvidèken lakókat, akik már a hetvenes èvekben hozzáf3rhettek pal rendszerű adáshoz. De ha a tv. Pl. Borsod vagy hajdú vagy szabolcs vagy akár pest megyèben üzemelt simán működhetett èvtizedeket hibás pal dekóderrel. Az átálláskor 1995 ben rengeteg gond volt mèg a modulos tèvèk pal dekódereivel is.
Mi volt a kínálat a hetvenes èvekben: mtv: secam szovjet tv a keleti határon ès pár magyar adórol sugározva pl bp uhf58: secam, cseh(szlovák) tv secam, románia: fekete fehèr adás (szines adás 1988 tol pal ban), osztrál tv pal, de ez csak a nyugati határon volt fogható földi adás. A műholdas adások is a kilencvenes èvekben terjedtek el, bár már 1986 ban is volt már ilyen(kèt zsiguli áráèrt...). Èrdekessèg, hogy egèsszen 2011 ig a nyugati5 fokon analóg secam rendszerben lehetett fogni vagy hat francia adás. Na az a kèpminősèg alapból verte a szovjet ès az mtv minősègèt.
Mèg egy gondolat a francia secamrol. Nagy szerencsèd van, hogy volt vele szín, ugyanis a szovjet secam ès a francia secam nem teljesen ugyan az. A color starok nem mimdig tudják szinesben tökèletesen megjeleniteni a francia adást.
Szervízkönyved van a munkácsyhoz ( nekem van papiron, könyvkènt) de a neten is fent van. Nos abban le van irva egy èrdekessèg amire felhivnám figyelmed: az sp1 ès sp2(ilyen a tied) trükkösen működött: a normaváltó kapcsoló választotta ki hogy a hang 5,5(pal állás) vagy6,5(secam állás) mhz en menjen. Vèlhetően ezèrt kellett a pal secam váltáskor hangolgatni is.
Csak az sp3 ban csinálták a hangot már tba120 ic vel, ott a normaváltó csak a színt kapcsolja. Erre figyelj oda vagy alakitsd át(nem nagy dolog a szervizkönyböl kiolvasható a menete).
Úgy láttam van egy másik ugyan ilyen tèvèd is, abbol nem lehet áttenni a pal panelt?
Szerencsém volt a Munkácsy Color-al. Ez az első szériás, angol Mullard képcsöves darab sokkal díszesebb és tetszetősebb volt, mint a későbbi kommerszebb, lengyel és orosz képcsöves példányok.
Maga a tv kisebb, könnyen behatárolható hibákkal volt tele, egyiket a másik után piszkálgatva könnyedén jutottam el a mostani állapotra. Már csak a PAL dekóder lapot kell behangolni és akkor elmondhatom, hogy megy a SECAM, megy a PAL rész, a konvergencia kb. 90%-os és a képgeometria is 95%-os.
Nekem ennyi elég :)
Egy Color Star tv régi vágyam, de az asszony kihajítana a lakásból, ha egy olyannal is hazaállítanék.
Főleg azokután, hogy tegnap állítottam be egy Orion AT-505 tévével, az 50m2-es panellakásba :)
Apropó!
Keresek Orion AT-505-höz papundekli hátlapot, mert erről hiányzik és nem akarom, hogy a macskák belemásszanak :)
A157. Hozzászólásban lèvő tèvè a tièd, èn javitottam a tèvèdet, ott figyel a transzkóder is, amiből lehet mèg mindig kapni urbánnál. Akkor ezek szerint mèg mindig megy a tv. :)
Sikerült begyűjtenem a TS 3208-ból öt db.-ot,de egy kivételével üzemképtelenek voltak,csak a csövek világitottak bennük.
Begurultam,és elpasszoltam őket.Egyet viszont a nyáron sikerült megcsináltatnom.Még a sötétbarna sokszorozó van benne.Legalább ez működik rendesen.
Belenéztem egyszer a "lelkivilágába",és elképedve raktam vissza a hátlapot.-félelmetes,mi van benne...
Aztán jött a szerelő,aki olyan otthonosan dolgozott benne,mint aki napi szinten javitja őket...
Szintén különlegesnek mondható a videóban bemutatott korai tipusú Munkácsy Color!
Az tetszik benne,a faburkolat,és a képernyő közötti fémből körbevezetett átmenet,ami nem volt jellemző,néhány tipust leszámitva,ill.az átlátható belső elrendezése...
Ilyen a nagyon ritkának számitó elektroncsöves Sensor Star is,ami az aranyozott tasztaturájával az egyik talán legszebb készüléke a gyártónak.-szerintem.
Van egy olyan előérzetem,hogy hamarosan ezeknek a legendás,vagy hirhedt öreg tévéknek,nagyon komoly kultusza lesz.-elsősorban közösségi helyeken(pub-ok,stb).
Lassan az utolsó katódsugárcsöves tévék is elérik a 10.évüket,és pér év mulva ezek is teljesen eltűnnek.
Mondanom sem kell,hogy nem fog születni köréjük annyi történet,mint fadobozos elődeiknek.
No akkor lehet, hogy abban a tv-ben már a kezdetektől nem volt jó ez az áramkör? Ki tudja. Sajnos már nincsen meg.
A hangom lehet ismerős, de nem üzletelünk még :) Csak két tévém van. A Munkácsy Color és egy Orion AT-505 Duna, ami tegnap jött. Kidobás elől mentettem meg. Inkább rádiókkal, adóvevőkkel, ipari rádiókkal foglalkozom.
Hiba az. Külön áramkör gondoskodik róla, hogy ne legyen pont, un "kikapcsolási képpont kioltásra" van itt szükség. Meg kell nézni a Modul Tévék Szervizkönyvében, hogy van ennél a típusnál megoldva.
Ja, nekem is pont ilyen Sony secam transzkóderem van. Hanem nagyon ismerős a hangod... csak nem vettél te tőlem egy AT501M-et a vaterán pár éve?
Nem vagyok biztos abban, hogy az hiba lenne. Nagymamáméknak is egy 1980-as évjáratú TS3302 tv-je volt, a kezdetektől azzal a 3 ponttal kapcsol ki. Még most is magam előtt látom ha visszagondolok rá :)
Kicsit más...
Korábban volt itt szó a Color Star tv-ről és arról, hogy az csak SECAM színrendszert tudott. Valaki itt felvetette a franciáknál használt PAL-SECAM transcoder nevezetű elektronikát. Bátor voltam, rendeltem egyet Ebay-ről. Postával együtt 9700 Ft volt. Nem egy nagy összeg.