Keresés

Részletes keresés

rakvadasz Creative Commons License 2016.01.05 0 0 13610

Sziasztok!

Valakinek nincs véletlenül megunt 10-15 cm körüli kősüllője? Cserébe fel tudok ajánlani 25 cm körüli süllőt, 15 cm körüli domolykót, 10 cm körüli pontyot, vagy 10-25 cm körüli compót. Compóból több is van, ki lehet választani, melyik a megfelelő méret.

rakvadasz Creative Commons License 2016.01.05 0 1 13609

Szia!

 

Az általad felsorolt fajok közül én is a csapót javaslom kezdésnek, jól tartható, nagyon szerethető, barátságos hal. Nem tudom, a többiek itt hogy vannak vele, de nekem nagy élmény, hogy pár hét vagy hónap alatt rászokik a kézből evésre is. Ezt nyilván nem kell erőltetni, de jópofa. Nekem voltak csapóim, amik 2 év alatt 30 cent körülire nőttek (egy 240-es akváriumban), igaz kaptak is rendesen enni. Ahogy nőnek, egyre nagyobb az igényük a búvóhelyre, egyre kevesebb a mozgás igényük. A csapó a saját testhosszát közel elérő bármilyen más hallal együtt tartható, az ennél kisebbeket viszont rögtön megeszi. Szerintem a legfalánkabb hazai hal, bármi mással együtt tartod, 10 bedobott glisztából 8-at biztos ő kap el. Ha élő hallal eteted őket, nagyon látványosan vadássza le őket. Beszerzéséhez leginkább a velencei tavi kikötőket javaslom, ott hálóval minden emelésre kb 10db jön, főleg ebben a hideg időben. Főleg kis (5 cm körüli) példányok jönnek mostanában, amik ideálisak egy akvárium beindításához. Nem tudom, hogy áll most a tó befagyás szempontjából, de ha lemegy a jég, akkor könnyű dolgod lesz. 

 

A feketesügér lehet egy következő lépés, nekem jó tapasztalataim vannak vele, nem nehéz a tartása, de mások az igényei, mint a csapónak. Ő sokkal inkább vízfelszín közelben van, míg a csapó inkább vízfenék közelében. Inkább nyílt vizet szeret, míg a csapó a sok búvóhelyet. 150 L - t elsőre kicsinek gondolok neki, de 2, az adott évben született példánnyal el lehet lenni szerintem kb 1 évig. Hatványozottan igaz rá, hogy csak vele egy méretű, vagy nagyobb más halakkal, sőt saját fejtársaival tartható együtt, ami kisebb, azt azonnal megeszi, igazi kannibál. A feketesügér beszerzése valóban attól a sráctól a legkönnyebb, akiről már itt is volt szó, én ismerem személyesen, ha írsz egy emailt nekem a rakvadasz kukac gmailre, akkor elküldöm a számát.


Naphal tartását más halakkal együtt nem javaslom, már egészen kis korában piszkálja, zavarja a többi halat - legalábbis nekem ez a tapasztalatom vele. Nekem csak egyszer volt, zavarta a többi halat, így elajándékoztam, nem szerettem meg, nincs vele sok tapasztalatom.

 

Nekem az a tapasztalatom, hogy a halak növekedése az akváriumban nem áll meg, amikor kinövik a helyüket, akkor új kell nekik, vagy el kell engedni őket - bár érdekes kérdés, hogy egy "steril" akváriumból kikekülő hal immunrendszere menyire van felkészülve egy vadvízre... Ez engem is nagyon érdekel, ha valaki tud erről pontosabbat, az megírhatná itt.

 

Személyesen nekem nagy kedvencem a compó, ezt csapóval és feketével is tudod együtt tartani, persze csak addig, amíg a sügerek kisebbek. Nagyon jól megvannak együtt és jól is néznek ki, ami azért fontos szempont egy akváriumnál szerintem.

 

Védett halakkal szerintem se foglalkozz.

 

 

Előzmény: maxwellm (13606)
Total1871 Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13608

Ha nyár végén írsz,volt egy 17 cmes,arra készülj,hogy gyorsan nő megfelelő kaja mellett.

Előzmény: maxwellm (13606)
Total1871 Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13607

Annyit hozzátennék,hogy nekem most 2 süllő,1 köves és 2 sügér lakja a 112 literemet,ami elsőre kevésnek tűnik,de még egyik se érte el a 20 cmt :) Mellesleg a felmentősereg úton van 300 L formájában,a süllők idővel persze ki fogják nőni,de a köves nem,se a sügerek,Csíkos vermet tervezek :D

A nagyobbik sügerem (kb 10 cm)szívesen felajánlom,mert picit mohó,télen nehéz kishalat fognom és elzabálja a többi elől.De meg lehet oldani,pl ma voltam a ligeti tónál,kiskárász a menü.

Citerának igaza van,én is egy pici ezüstkárásszal kezdtem és akkora becsben tartottam,mint most az aranyokat.Aztán törpe és így tovább...Azóta viszont előjött az,hogy csak őshonos jöhet szóba.

Végre pezseg a fórum,írjatok sokat ;)

maxwellm Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13606

Köszi a válaszodat! A legnagyobb vágyam, hogy pisztrángsügereket, vagy fekete sügereket tegyek az akváriumba. A lakásban egész nyáron viszonylag hűvös van, szóval a hűtés annyira ez esetben nem fontos. hazai halfajokon kívül nem nagyon érdekel más, maximum 1-2 algaevőt beleraknék, hogy pucolják az akváriumot és ennyi. A tüskés pikó szintén nem rossz ötlet! Én úgy gondoltam, hogy a halakat tenyésztőtől/szaporítótól szerzem be, nem pedig horgászattal, esetleg kishálóval vadvízből. A védett fajtákra ez különösen érvényes! Nyilván nem viszem haza a lápi pócot, hanem arra gondoltam esetleg tenyésztőtől lehetne talán venni, úgy mint mondjuk sügéreket. Az interneten szinte kizárólag mediterrán halakat találtam, hazaiakat nem sajnos :/

Előzmény: citera (13602)
Kidlacee Creative Commons License 2016.01.04 0 0 13605

Vagy ha annyira nem sürgős várd meg a tavaszt és az Omszk tavon a partszélen lehet fogni kis naphalakat,meg csapót is időnként még kis fekete sügér is felbukkan bár azt onnan tilos elhozni.
Pár éve én is onnan hoztam őket akváriumba és nagy élmény a tartásuk.
Annyi baj van a tóval mostanra hogy míg pár éve csontival úszóval a partközelben annyi kapás volt hogy leülni nem lehetett mára sajnos eléggé kiszámíthatatlanná vált az egész,mert hol van kapás hol nincs de egy próbát megér.
Viszont ami szerintem jobb az ott lévő sügerek szempontjából hogy nincs rajtuk haltetű míg amiket én a Dunában vagy a Balatonon fogtam mindegyiken volt.Dunaiakon jobban a Balatonból származókból kevésbé vagy egyáltalán nem

Előzmény: maxwellm (13601)
fishfan33 Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13604
*termálvizes betonmedencében
Előzmény: fishfan33 (13603)
fishfan33 Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13603
Akár a zebrasávos sügérrel,xifóval,vadguppival,vadmollival,gambusiával,vöröstorkúakkal is próbálkozhatsz pár meleg vizes tóban jelen vannak vagy a paradicsomhallal ami félixfürdőn él kivadulva termálvizes betonmedence
citera Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13602

Nem  vagyok szakértő, de az olvasmányaim alapján én a 150l-t kevésnek tartom hazai halazásra, legalábbis a felsorolt sügerek esetében. Talán a naphal, bár abból is láttam már tenyereset, az akváriumban 10-12cm-nél megállhat. Semmiképpen sem tennék be sügerekből többfélét. Ezeknek a sügereknek kinn a vízben sokkal nagyobb a revierjük, mint a te akid. A naphal hímje ívás után elzavarja a nőstényt, ha nem tud elmenekülni, kicsinálja. Mindenképpen sok növény és búvóhely ajánlott. A tagolt terep, a vizuális akadályok segítenek a menekülő halnak.

Ha kezdő vagy, (márpedig ezt írtad) semmiképpen se kockáztass olyan kihalófélben lévő halegyedek életét, mint a lápi póc. Nem beszélve arról, ha elkapnak, hogy nálad van, és nem vagy halbiológus valami kutatóintézetben minisztériumi engedéllyel, akkor valami 100E a bírság egyedenként. A kezdő akvaristák rendszerint sikerrel nyírják ki a halaikat az elején. Jobb inkább valami szívós szeméthallal eljátszani ezt, olyannal, amit a horgászok nem engednek vissza, hanem a bokorba dobják. Erre tökéletes a naphal és a törpeharcsa, de csak míg meg  nem nőnek.  Amíg kicsi, addig a naphallal sem lesz gondod, hanem mikor ivarérett lesz, akkor már nem tennék be mellé semmit, másik naphalat sem. A 150l-ben 1 db naphal vígan élhet élete természetes végéig. Gyönyörű okos hal, én is rajta tanultam akváriumozni. A meleg vizet nagyon nem bírja. Mikor gyerek voltam, egy árokból kézzel fogdostam őket, mikor kánikula volt. A többi hal még élénken menekült, a naphalak kábultan pipáltak.

Vödörbe gyűjtöttem őket, csapvizet engedtem rájuk, és felfrissültek (legalábbis ahhoz képest ahogy az árokban voltak). Ma már tudom, hogy ha ezt más hallal csinálom, akkor az inkább sokkot kap. Hazavittem mindet, al akartam engedni egy tóban, de meglátták a horgászok, és hazazavartak a naphalaimmal :)))), el ne merjem ott a jó kis helyükön engedni! Túl kicsi volt az akváriumom,  elenegedni nem lehetett, eredeti helyük kiszáradt így végül sorban a macskám szájában végezték, kivéve az utolsót, őt megtartottam.

Ha kezdő vagy, kezdd ezek elolvasásával: http://www.akvarista.hu/ebook2 

viszonylag lényegretörő írások, olvasmányosak.

Mindig nézz utána a halfajod igényeinek, még a beszerzés előtt fontold meg, hogy tudod-e teljesíteni őket? A hazai halaknál nyáron a meleggel lesznek gondok. Építened kell egy ventillátoros tetőt, viszont nem kell fűtőt üzemeltetned.Jól teszed, ha fórumokon élő segítséget kérsz, de ne elégedj meg akárki tanácsával, én sem tartozom azok közé, akiknek a szavát ebben a témában tutira veheted.

Most eszembe jutott a lápi póc rokona az észak amerikai póc, Umbra Pigmaea. Kisebbre nő, mint hazai rokona, és nem védett (legalábbis nálunk). Ha sikerül szerezned, szólj!

Megpróbálhatnád még a tüskés pikót.  A te akváriumodba éppen ellenne vagy 10 db.

Előzmény: maxwellm (13599)
maxwellm Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13601

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Igen, tudom, hogy nem őshonosak, de a hazai halfaunához hozzátartoznak. A sráchoz tudsz valami elérhetőséged adni? Múltkor voltam kint a Foka öbölben, de annyira pangott az egész, semmit nem tudtam fogni. Melyik részen kéne próbálkozni ott és mivel? Amúgy főleg kis csapók, kis pisztrángsügerek és kis naphalakat szeretnék belerakni az akváriumba, hogy a 150 liter, ami rendelkezésükre áll megfelelő legyen számukra. Köszönöm előre is a válaszodat! Üdv!

Előzmény: Fez (13600)
Fez Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13600

Szia!

A felsorolt sügerek jó ötletnek tűnnek, bár a csapó kivételével nem őshonos fajok. Mondjuk engem ez soha sem zavart. Pisztráng sügeret a XXII. kerületben szokott árulni egy srác, én is tőle vettem. Csapót tudsz fogni horoggal pl a Foka öbölben télen is. Egy két naphal meg biztosan van eladó, elcserélhető. Én közben áttértem közép- és dél-amerikai sügerekre, így nekem most pont nincs egyik sem.

Az amerikai sügerek elég területvédő viselkedésűek  ezt vedd figyelembe! Kis helyen hajlamosak agyonverni a gyengébbet.

 

Védett halakkal engedély nélkül nem biztos, hogy érdemes foglalkozni, pláne nem nyílt fórumon : )

Előzmény: maxwellm (13599)
maxwellm Creative Commons License 2016.01.03 0 0 13599

Sziasztok!

 

Most kaptam egy 150 literes akváriumot mindenféle berendezéssel ajándékba. Hazai halakat szeretnék bele rakni, de ez úgy látszik nem is olyan kis feladat. Elsősorban sügérféléket (fekete/pisztrángsügér, csapó, naphal) jönne szóba. Teljesen kezdő vagyok a dologban. Néztem már interneten és nem nagyon látom honnan tudnék beszerezni ivadékokat kis tételben. Budapesten ,vagy környékén tud valaki valamit/valakit, ahonnan lehetne? Mire figyeljek a hazai halakkal kapcsolatban? Van valami, amit rögtön az elején kezdésnek ajánlanátok? Védett, vagy méretkorlátozással védett halakat semmilyen módon nem tudok beszerezni halgazdaságból/tenyésztőtől? Gondolok itt elsősorban durbincsokra, kölöntékre, csíkokra, csellékre, vagy olyan halakra, mint pl a lápi póc, vagy a szivárványos ökle. Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!

fishfan33 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13598

sőt még a xifókat is keresztezik plattival, ezért van az hogy amilyen szín van plattiból,az van xifóból is

Előzmény: fishfan33 (13597)
fishfan33 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13597

és szerintem ezek sem tiszta veliferák hanem latipinnával kereszteződött veliferák (tiszta mollit,veliferát nem igen találni sehol sajnos)

Előzmény: fishfan33 (13596)
fishfan33 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13596

ez nem ligeti kép :D,a ligetben sem sphenops van hanem elvadult molli hibridek

Előzmény: citera (13595)
citera Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13595

Én nem tudtam ott veliferát fogni, csak spenopsot. Bár azokkal is elégedett voltam.

Előzmény: fishfan33 (13592)
fishfan33 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13594

fürge cselle

Előzmény: halauroszka (13593)
halauroszka Creative Commons License 2015.12.29 0 0 13593

Sziasztok !

 

Ki ismeri fel a kicsikét(kicsikéket) ?

fishfan33 Creative Commons License 2015.12.22 0 0 13592

igen, fiatal veliferák amik meglepően jól beolvadnak a környezetükbe, egy kis  termálvizes betonteknőben készült a kép

Előzmény: T. Thick (13590)
citera Creative Commons License 2015.12.21 0 0 13591

Ennek a narrátornak a hangját mintha már hallottam volna valahol, lássuk csak:

Előzmény: T. Thick (13589)
T. Thick Creative Commons License 2015.12.21 0 0 13590

Fogaspontyok?
Városligeti tó?

Előzmény: fishfan33 (13585)
T. Thick Creative Commons License 2015.12.21 0 0 13589

Igen, cifrarák, tele van már vele a Duna és a Tisza is. Egy részlet a filmemből, ebben szerepel is:

Előzmény: citera (13587)
pezsmateknos Creative Commons License 2015.12.09 0 0 13588

Hello!

 

Bocs az offért.

 

Egy 3 éves hím pézsmateknős elvihető Bp-ről, akit érdekel, írjon mailt!

citera Creative Commons License 2015.12.08 0 0 13587

Megtaláltam, ilyen rákot láttam benne: http://akvaguru.hu/index.php?mit=55

cifrarák, Észak-amerikai inváziós faj. Ha ezt tudom ,hazahoztam volna. Nembaj, most van egy kis kecskerákom ,melyet ollók nélkül fogtam a Tiszában, de már van két kicsi ollója. Tavaszra rendesen kinő, akkor elengedem.

Előzmény: citera (13577)
citera Creative Commons License 2015.12.07 0 0 13586

Marha jó kép!

Előzmény: T. Thick (13583)
fishfan33 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 13585

 egy kicsit off de érdekes

T. Thick Creative Commons License 2015.12.06 0 0 13584

Szúnyoglárváról és gilisztákról se feledkezz meg, valamint apró vízicsigákat is nyugodtan adhatsz nekik.

Előzmény: the walking dad (13581)
T. Thick Creative Commons License 2015.12.06 0 0 13583

Köszi, ismerjük a helyet. :-)

(Saját kép onnan:)

 

Előzmény: citera (13577)
pezsmateknos Creative Commons License 2015.11.23 0 0 13582

Hello!

 

Van egy 20 cm körüli süllőm, cserélném hasonló méretű csukára.

the walking dad Creative Commons License 2015.11.19 0 0 13581

Köszi.

 

Minden nap kapnak enni, felváltva tubifexet és gammarust. Egy héten egyszer vagy kétszer szórok mellé szárított algát is, hogy legyen valami növényi táplálék, mégiscsak növényevő mindahány. :) Az algát csak ímmel-ámmal eszik meg, a másik kétféle táplálékot nagyon mohón. Azért gondolom, hogy nem éhezik a kis compó, mert, bár igaz, hogy a másik három jóval gyorsabb nála, és hamarabb elkapkodja a táplálékot, de elő szokott fordulni, hogy a kelleténél kicsit többet szórok be, olyankor egy-két óra hosszatt marad még belőle, tehát a tunyább compó sem éhes már.

 

Az utóbbi időben teljesen domesztikálódtak, amikor meglátják a sziluettemet az üveg mögött, tudják hogy etetés lesz, és elkezdenek ficánkolni, orrukkal az üveget bökdösve. A compó teljesen úgy csavargatja a farkát, mint a kiskutya, ha jön a tányérja. :)

Előzmény: T. Thick (13576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!