Keresés

Részletes keresés

te_o Creative Commons License 2007.10.05 0 0 82
Üdv, érdekes topic. A többször emlegetett Panorámában lakom (bármilyen meglepő, olcsó volt, alig drágább egy panelnél), és valóban inkább a vasutat, mint egy nagy forgalmú utat választottunk. Meg is lehet szokni, nincsen evvel gond. Egyetlen olyan dolog van, ami miatt érdemes billentyűzetet ragadnom: az itt is író mv -k észrevételei. Ugyanis én is azt tapasztaltam, hogy a tehervonatokkal soha nincsen probléma. Jó, ha fékeznek az állomás előtt a szabadjelzésre várva, csikorog, mert olyan a fék a vagonon. Viszont a személyek és a szóló mozdonyok néha perverzül ráhúzzák a kürtöt, kedvencem az éjfélkor tülkölő nem tudom micsoda, aki a gyalogos átjárótól kezdve folyamatosan húzta a tőle mintegy 500 m -re levő közúti+gyalogos átjáró utánig (viszonylag gyorsan is ment), és biztosan nem két rövid volt (utána még hallottam Palota felől is, ott sem szerényen húzta rá). Én, aki anno tűzriadóban is vidáman aludtam a kollégiumban, felébredtem. Tény, ez az egy ilyen kiemelkedő eset volt három év alatt. És az is tény, hogy van olyan mv. aki éjjel legfeljebb rövidet húz lakotton belül, sokan pedig nem is. Tipikusan a szóló mozdonyok tülkölnek a leghosszabban.
ROCOman Creative Commons License 2007.10.05 0 0 81
Persze, de hát látod Te is, hogy nem érti... :-)))
Előzmény: rg7 (80)
rg7 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 80
A vasút illetékeseinek figyelmét pedig hiába hívod fel Te vagy még száz másik "sorstársad", mer' egyrészt magasról le se sz@rják, másrészt ezeket a szabályokat nem fogják megváltoztani sem a Te, sem mások kedvéért.

... hiszen lényegében nem ők hozzák.
Ezért írtam az NKH-t.
Előzmény: ROCOman (79)
ROCOman Creative Commons License 2007.10.05 0 0 79
Hát, látom sehogy sem érted vagy nem akarod érteni... A vasút, bármilyen furcsa is meglehetősen szigorú szabályok szerint működik. (itt most a vasúton dolgozók hangos kacaját kellene hallanod) A mozdonyvezetők, ahogy azt többen is leírták, nem használják fölöslegesen a kürtöt (és nem dudát) mert akármilyen hihetetlen is nem találnak perverz örömet abban, hogy közelről a fülükbe ordít. A vasút illetékeseinek figyelmét pedig hiába hívod fel Te vagy még száz másik "sorstársad", mer' egyrészt magasról le se sz@rják, másrészt ezeket a szabályokat nem fogják megváltoztani sem a Te, sem mások kedvéért. Mint ahogy az elsőbbségadás vagy a kanyarodás szabályait sem fogják felülírni, pár ámokfutó kedvéért. Summa summárum a vasút volt ott előbb. Már akkor is utasítás szerint kellett használni a kürtöt amikor elkezdték ásni az alapokat a házatokhoz. Kommunikáció az lesz ne félj! :-) Kapsz majd egy udvarias hangvételű levelet, melyben a fentebb leírtakat olvashatod cizelláltabb stílusban. S a megoldás a problémátokra: vagy megszoktok vagy megszöktök.
Előzmény: Törölt nick (77)
Herr Director Creative Commons License 2007.10.05 0 0 78
Vagy 10 évig laktam a Gvadányi utcában. Igaz, nincs olyan közel a vasúthoz, mint ti, de sokkal messzebb sem. Nem emlékszem, hogy bármikor zavart volna az egyébként ott is hallható kürtölés.
A lakóparknál tényleg van egy gyalogos átjáró. Már akkor is volt arra kijelölt átjáró, amikor lakóparknak híre-hamva sem volt. Menj ki, nézd meg: beláthatatlan. És ha figyelembe veszed, hogy mennyi idő egy vonatnál amíg odaér (megállásról nem is beszélve), akkor már nem is olyan furcsa szerintem, hogy a ti magasságotokban kürtöl. Ekkor a birka gyalogosnak van kb. 10-15 másodperce elhúzni a sínekről.
Az arrafelé szívesen bandázgató fiatalságról még nem is beszéltem (bár lehet, hogy az utóbbi 12 évben megváltoztak a bandázási szokások a környéken - megérne egy szociológiai kutatást:-)))
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 77
átnéztem a Panorámás topikba... úgy látom nem csak én sokalltam be... ez pl. egy tök friss beírás:

"Én úgy emlékszem, persze lehet, hogy ez nem így történt, hogy annak idején (másfél éve) "petíciót" nyújtottunk be a MÁV -hoz, a felesleges dudálás mellőzését illetően. Mondom, lehet, hogy ez csak az emlékeimben így maradt meg....minden esetre újra fel kellene hívni a VASÚT illetékeseinek a figyelmét arra, hogy tűrhetetlenné kezd válni a (megkockáztatom: zömmel "direkt" ) dudálás....feltételezem, ennek is, mint mindennek megvannak a maga szabályai.

Ráadásul bőven elég a repülőgépeket hallgatni, ami persze a lassan már csukott ablakoknál nem lesz annyira zavaró, de a dudálás - mostmár szinte egész éjjel - annál inkább, amelyet sem a zárt ablak, sem a zajvédő fal nem tompít kellően."

...........................

Úgy tűnik nem csak én lettem kicsit túl érzékeny mostanában...

lehet, hogy a MÁV-osok szemében ezek jogos dudálások de azért legalább illene valahogy reagálniuk... nem?

Az meg elég undorító hozzáállás, hogy megszívtuk, költözzünk (Mintha egy csótány emlegetett vola mostanában ilyesmit... úgy látszik ragadós a stílus). Mintha az olyan könnyen menne. Szerintem normális kommunikációval is meg lehetne ezt oldani a máv és a lakók között (vagy pl. este csak rövid dudálás - furcsa módon van olyan vezető akinek ez megy...)






Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 76
nem, a másik oldalon, nem messzek a Kerepesi úttól... (ott a vasút egy felüljárón megy át az autók és a járda felett így jó magasra kéne másznia annak aki át akar menni... és ha valaki odáig eljutott akkor nincs az a kürt ami megállítja... max. arra szolgál, hogy jelezze, hogy készülődhet...)

Itt írta valaki, hogy van egy gyalogosátkelő a bakterháznál de az innen még tök messze van... (az szerintem majdnem a Panorámánál)
Előzmény: M.VIII (75)
M.VIII Creative Commons License 2007.10.04 0 0 75
Lehet, hogy írásbeli rendelkezésben utasítják, hogy ott kürtöljön, mert illegális átjáró (magyarul rendszeresen arra járnak emberek) van a közelben. Ha lefotóznád a helyszínt...amúgy a Körvasút mellett laksz?
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 74
olyat még soha nem hallottam :) egy hosszút igen... néha egy rövdet is de az nem zavaró.
Előzmény: az igazságos (72)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 73
persze...

Egyre inkább az az érzésem, hogy a vezetők egyszerűen eltévesztik, hogy hol is kéne kürtölniük (ld. az átjárónál) ... és marhára nem azért kürtölnek itt mert kell vagy mert öngyilkosjelöltek ugranak elő minden bokorból...
Előzmény: M.VIII (71)
az igazságos Creative Commons License 2007.10.04 0 0 72
két hosszú pontosabban azt jelenti, hogy menetrendszerint áthaladó vonat állt meg a bejárati jelzőnél.
Előzmény: Törölt nick (68)
M.VIII Creative Commons License 2007.10.04 0 0 71
Kedves topiknyitó! Csak a 0-ik hsz-ást olvastam, és futva párat, ezt a meccset már lejátszottuk más vasutas fórumon. Bár biztos írták már, hogy miért kürtölnek "ész nélkül" a vonatok, benne van az utastásban, ha az előírja(tábla, átjáró) vagy olyanok a körülmények, KÖTELEZŐ kürtölnie! Akár életek is múlhatnak rajta. Ha meg nem tetszik, költözz el. Bocsi, hogy ha kicsit nyers voltam.
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 70
nem egy álommunka... gondolom azért a varázsa is megvan...
Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 69
a vezetőkre gondoltam..

egyébként meg tök fura lenne, hogy mindig ugyanazok a vonatok tölkölnek (egyet... jó hosszút... és nem az átjárónál... még csak nem is a közelében... ) Ja igen. Tehervonatot tülkölni még soha nem láttam... (és mostanában már parkolni se parkolnak úgyhogy az a probléma kipipálva:)
Előzmény: Distván (67)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 68

Bizony, a mv-k félnek a sötétben, hátha egy még sötétebb alak eléjük ugrik egy bokorból, és elkéri a pénztárcájukat... Vagy a fejszés gyilkos előrejön a hátsó vezállásból... Az életveszélyes géptéren keresztül!

 

Komolyabbra ferdítve a szót: nincs fülvédőjük, mert akkor az éberségi berendezés jelzését nem hallanák. Egyébként a modern motorvonatok és mozdonyok hangszigetelése (és általában a szigetelése) olyan jó, hogy nem nagyon hangos a kürtszó a vezetőfülkében.

 

Amúgy, ha két hosszú jelzést hallasz, az valóban azt jelenti, hogy "vonat állt meg a bejárati jelző előtt". Épp csak azt nem tudom, hogy általában miért nem szokták adni ezt a jelzést. Talán a menetrend ismeretében kivárják, amíg felszabadu és felépül a vágányút, jelzőt kezelnek...

 

Egyébként a mozdonyvezetésnek a nagybüdös gyermekkori romantika mellett van sok hátulütője: Tipikus ülőmunka, általános a gerinccsérev. Aztán ott a nagy felelősség, műszaki és forgalmi problémák, utasok(!), állandó balesetveszély (amin leggyakrabban a mozdony szokott felülkerekedni...), folyamatos úton lét vagy több órás várakozás, fülsüketítő zaj (motorvonatoknál, vezérlőkocsiknál természetesen nem), álmosság, nyomasztó magány... stb...

Előzmény: Törölt nick (66)
Distván Creative Commons License 2007.10.04 0 0 67
Ugyanazok nem lehetnek rajta!
Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 66
á, semmi sincs itt... az összes létező átkelő is messze van...

lehet, hogy itt néhány töketlen vezetőről van szó akik félnek a sötétben? (az időpontok tök ugyanazok mint tegnap...)
Előzmény: ICR (64)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 65
21:50, 22:22...

A nyomorultak... tegnap is ezek a vonatok tülköltek...
ICR Creative Commons License 2007.10.04 0 0 64
Nem lehet, hogy éjszakánként a pályán dolgoznak ott? Akkor is kell tülkölni.
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 63
szívás. legalább van szakmai nyugdíj?

(egyel több indok, hogy ne zajongjanak a házunk előtt...)

(olyan fülvédő izéjük sincs?)
Előzmény: exmv (62)
exmv Creative Commons License 2007.10.04 0 0 62
Az lesz. Nem csak a kürttől, egyébként is nagy zajterhelésnek van kitéve.
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 61
úgy érted, hogy egy MOZDONYVEZETŐ egy idő múlva halláskárosult lesz?
Előzmény: Törölt nick (59)
m61019andras Creative Commons License 2007.10.04 0 0 60

Ez jó volt. :-)

 

Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 59

Azért remélem, hogy a vasutasok szolgálati lakásai is ilyen környéken vannak...

 

Igen, ilyen helyen vannak, ha reméled, ha nem. És a matrózok a hajón, a gépház szomszédságában alszanak. És aki éjjel-nappali (nem ám ráérős-hivataliidős-aktatologatós) műszakban nyomja a hivatását (!), az annyira hozzászokik, hogy nem veszi észre. Úgyhogy nyugi. :)

Előzmény: Törölt nick (57)
hivi Creative Commons License 2007.10.04 0 0 58

Egyszerűbb ha felszállsz a vonatra, és figyeled, hogy milyen jelzések vannak kitéve. Ha piros vagy kék csíkozású fehér alapú táblát látsz, akkor ott bizony tülkölni kell.

Olyan nyilvános térkép nem létezik amely a vasút jelzőtábláit is jelölné, mint ahogyan olyan térkép sincs, amely a közút jelzőtábláit is jelöli, a legegyszerűbb vonatra szállni és megnézni. Valaki már belinkelte azt az oldalt, ahol látható az a jelző tábla, ahol a vonatoknak dudálni kell.

Van még egy fogalmi zavar is. A vonatvezető aligha tülköl, maximum a sípját fújja meg az állomáson, mielőtt felszállna a vonatra. A vonatvezető elláthat jegyvizsgálói feladatot is, de mozdonyt nem vezet. Az a mozdonyvezető.

Általában két reális lehetőség van az esetedben: vagy megszoksz vagy megszöksz.

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 57
Ja...

szerintem elfelejtett ott tülkölni ahol kellett volna és utólag nyomott rajta egyet...

(Lakásárak: Köszönöm kérdésed, jó magasak a többi hasonló lakás árához képest és a vasút ellenére is pillanatok alatt el lehet adni... mi is jó ideig rohangáltunk amire találtunk egyet... bár az tény, hogy nagy mázlink volt vele:)) (itt jellemzően azok vesznek lakást akik tudatosan ide akarnak költözni) Akik mondjuk durván szívnak azok a Panoráma lakóparkosok. Panoráma: egyik oldalról a távhő bazi nagy kéményei - iszonyú randák egy kis roncsteleppel a tövében, másik oldalról lepusztult panelek. Mindez közvetlenül a sinek mellett - ahol még én is megértem, ha tülköl a vonat (ld. autós átjáró)...

Azért remélem, hogy a vasutasok szolgálati lakásai is ilyen környéken vannak...
Előzmény: Törölt nick (55)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 56
Ilyen, nyíltvonali vasutas térkép van egyáltalán?? Nem hiszem... De akkor sem lehet hozzáférni. Vagy igen?
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 55
Hűű, ez mit csinált? :) Hátrafelé is tülkölt egyet? :) Bocs, emberi szinten meg tudom érteni a gondodat... De a vasút már csak ilyen. Biztos volt nemrég egy lejjebb már említett kollektív fejmosás, és most komolyabban veszik, betartják a jelzési utasítást a vezérek. A jó vezér még ott is jelez, ahonnan ellopták a füttykarót (különleges útátjáró jelző), de ő tudja, hogy melyik méteren kéne lennie. Az az igazság, hogy a vasúton nincsenek napszakhoz kötött jelzők (legfeljebb csak jelzésképek), mint a közúton. De remélem, a lakás cserébe jó olcsó volt! ;)
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.03 0 0 54
figyelemreméltó:)

Na mostmár nagyon érdekelne egy vasutas térkép ami egyértelművé tenné, hogy mit is kell tenniük a vonatvezetőknek a környékünkön.

Hol lehet ezt megnézni?
Előzmény: kozma555 (53)
kozma555 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 53

Hiába a mozdonyvezetőt hibáztatod,neki az előírásoknak megfelelően kell jelezni a közeledtét.Ha jelző van neki,vagy átjáró stb következik a közelben,akkor neki kötelessége kürtölni 1-3 másodpercig.

Ha mondjuk van valami,akkor a mozdonyvezetőt veszik elő.Ha  jelzett és úgy történik nem saját hibájából baleset,akkor letette a felelősséget a válláról.

 

Tudom nem könnyű ez...Én speciel bírom a kürtöt! :-)

 

És akkor nézd meg ezt:

 

 

http://www.indavideo.hu/video/Vonatkurt

 

Mit szólnál ehhez pl éjjel 2-kor? :))

Előzmény: Törölt nick (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!