A címkés (nagy mennyiségű) kolbász készítői, akik folyamatosan jó minőségre törekednek, használjanak kuttert, azon túl, hogy rendesen kiinazzák a húst.
Aki 10-20 kg húsból készít kolbászt saját/rokoni/baráti felhasználásra, annak tökéletes egy 32-es húsdaráló,
nyilván a tárcsa és a kés összeélezve - ismerve a precizitásod, ennek hiányát rólad nem is feltételezem.
A kutter az ára miatt a profik eszköze, de darálóval sem kell kenőcsösre darálni. Persze, akkor nem lehet vele büszkélkedni, hogy letoltam rajta fél óra alatt egy disznót.
Ma a Fehérvári úti Skála piacon vettem egy szál Verőce elnevezésű házikolbászt... A szalagon Tibesz-hús van, korrekt, olvasható, és mellesleg finomra van darálva, kellemes a füstölése. Holnap a Kelenföldi piacon megnézek egy hasonló terméket...hátha sikerül belefutnom más jóba is..
Az elmúlt hetet 2 unokával Diósjenőn töltöttük, egyik este elvittük őket Nógrádra a vadasparkba,
etetési időben. Kutya jó látvány volt, de nem is ez a lényeg: mindenféle ott élő vad húsát, ill. töltelékárut (kolbász, szalámi) is forgalmazzák, korrekt árakon. Próbaképp vettem vaddisznó vastagkolbászt - teljesen rendben van. Legközelebb jövő csütörtökön járok arra, hűtőtáskával megyek, hozok némi vadhúst, mert kimerülőben vannak a készleteim.
hmmm....valahogy én is ilyen "igényes" vagyok....újabban valamiért silánybb lett a rég megszokott/megszeretett kolbász...ha veszem a bátorságot,bés megemlítem a gyenge minőséget, itt a piacon azzal védekezik a hentes, hogy a vírus...
"A Kovács úr (Békési vastagkolbász) magyarázta valamelyik gasztrofelületen sok éve, hogy akkora igény van a kolbászára, hogy sajnos nem tudja eleget érlelni..."
Talán nem kellene mohónak lenni, és csak annyi kolbászra kellene felvenni rendelést, amelyet a kellő ideig tud érlelni és csak a megfelelő minőséget kellene kiadni a kezéből.*
Persze ez a legjobb út arra, hogy egy idő után ne legyen annyi igény a kolbászára, és akkor majd megint tudja eleget érlelni. És aztán kezdődik minden előlről....:)
*Mi egy időben Békéscsabára jártunk egy magánkészítőhöz kolbászért (járnánk most is, csak már megöregedett és csak a szűk családnak csinál), volt olyan, megbeszéltünk egy időpontot, hogy megyünk, aztán jött a telefonon, hogy menjünk két héttel később, mert még a kolbász nem szikkadt eleget és a bőr sülne le a képéről, ha így kiadná a kezéből....
Egy viszonylag drága árut gyártó kolbászostól elvárható (lenne), hogy optimális fogyasztási állapotban tegye piacra a termékét.
Tényleg nem tudom, mit képzelnek azok, akik vághatatlanul puha vagy éppen vághatatlanul kemény kolbászt adnak a kedves vásárlónak. Az, hogy ezen kívül még esetleg szar is, csak hab a tortán.
Ha az autógyártónak nagy igény van valamelyik autójára, akkor lehet, hogy két-három hónap várakozás után kapod meg. Ha vastagkolbászt rendelsz, holnap már abból akarsz reggelizni.
A Kovács úr (Békési vastagkolbász) magyarázta valamelyik gasztrofelületen sok éve, hogy akkora igény van a kolbászára, hogy sajnos nem tudja eleget érlelni...
Én nem tudom, hol élnek ezek az emberek. Ha a Toyotának nagy igény van valamelyik autójára, abba nem raknak műszerfalat, mert nincs rá idő?