Az a Laci Kazinczy Laci és nem csak botsáska témában lehet keresni, hanem teknős téren talán az egyik legnagyobb profi... (főleg szárazföldieket tenyészt!)
Réka mesélt a fórumról nemrég és gondoltam akkor már illik megjelenni... Föleg, ha már szerepelek is rajta..... :)
Átfutottam nagyjából az eddigi hozzászólásokat. Ahogy kivettem mostanában a téli táplálás a probléma.
Ez főleg a szeder, rózsa evő fajoknál okoz gondot, ha kifagy a szeder. Erre az egyik legjobb megoldás a tűztövis (Pyracantha spp.), ami teljesen örökzöld cserje és minden városban szívesen ültetik sövényként, vagy szoliterként parkokban és útszéleken. Előnye, hogy gyakori és teljesen télálló. Egy másik lehetőség a dísznövényként kapható korallberkenye (Photinia serrulata) ami nem túl elterjedt, de szintén örökzöld és NEM SZÚR!!! Ezeket minden faj megeszi, ami hivatalosan szedren és rózsán él! Elterjedt megoldás télen a rózsa hajtatása illetve a tölgymakk csíráztatása. Ezek viszont sok munkával járnak és a tölgyet nem is eszi minden faj....
Azok a fajok, amik Fagyalt (Ligustrum spp.) esznek (Peruphasma, Neophasma, Amisomorpha, Pseudophasma) nyáron orgonával etethetők, amivel a fagyal kímélhető. Ha a fagyal leszórta a lombját én japám babérsomot (Aucuba japnica) adok nekik, ami szintén elterjedt dísznövén, teljesen örökzöld, sok kertészetben megtalálható és dugványról is könnyen szaporítható.
Az jó, ha tudsz otthon ültetni tápláléknövényt, nálam pl. nem férne el. Meg nekem hatalmas bokor kéne ahhoz, hogy tudjam etetni őket, hetente elfogy egy jókora csokornyi. Ezért én inkább elmegyek gyűjteni télen is.
Fagyalt elég könnyű szerezni bármikor, errefelé minden ház előtt fagyalból van a sövény.
A bombás, kubus, meg hasonló üvegek tényleg a legjobbak, mert a fiatal lárvák nem tudnak beleesni a vízbe. Én parafával beborítottam az üvegeket, így nem olyan csúnya látvány a terráriumban.
Nekem sikerült olyan szedret gyűjtenem, aminek volt gyökere is. A fiatal hajtások ha a föld felé igyekeznek sikeresen begyökeresedhetnek fejjel lefelé. Sőt! Sikerült nővéremtől tüskenélküli szedret is kérni (hatalmas termései is vannak!), szintén gyökereseket. Most itt figyelnek a szobában vaníliás krémtúródobozban és földben.
Az ördögöknek pedig sikeresen gyökereztetek fagyalágakat. Már friss hajtások is vannak rajta.
Én szűkszájú, pici üvegekben (a bombás üvegpalackokat szeretem a legjobban) teszek be hozzájuk csak ágakat. Ha fogy a víz belőlük, akkor is könnyen utánna tudom pótolni, amennyi kell. A tartóteróba helyezés előtt mindig lemosom a növényeket (a kád felett tartva zuhanyrózsával pedig lecsapatom).
Ja! És városban (pl. Deák tér) a táplálék növényre-növénybe rakódnak káros anyagok, ezért onnan nem javaslom a gyűjtést.
Ma túráztam a Pilis-nyeregben, csomó szeder volt, egy egész nagy köteggel hoztam. Fent a hó alól kellett kitúrni, de lejjebb az országút mentén is rengeteget láttam. Itthon be a vízbe, aztán remélem, hogy karácsony utánig még ehető marad. :)
Én pl. egy olyan vagyok, aki csak néha benéz ide, de nem ír... :)
Bár extrább fajokat még tényleg kevesen tartanak itthon, de ez szerintem főleg a téli etetés miatt van. Aki esetleg belvárosban lakik, jó kis utazás, mire elmászik egy szederbokorig. Kicsit komplikáltabb (meg kevésbé népszerű), mint bedobni egy tücsköt a madárpóknak... :P
Én most ősszel kezdtem újra kicsit komolyabban, most ezek vannak:
Anisomorpha monstrosa
Aretaon asperrimus
Baculum sp. 'Sulawesi'
Diapherodes gigantea
Epidares nolimetangere
Myronides sp.
Neohirasea maerens
Peruphasma schultei
Phaenopharos khaoyaiensis
Sceptrophasma hispidulum
Sungaya inexpectata
Trachyaretaon brueckneri
Akit még ismerek, és tényleg extra fajokat tart, Laci (tök ciki, de vezetékneve nem ugrik be), Hidegkúton a Teki lak állatkereskedés az övé.
Itt van egy pár botsáskája, de sajnos csak azok, amikből elad, és ez a lista is régebben frissült.
Majd igyekszem egy teljes listát szerezni tőle, nemrég szerzett pl több kék fajt is. Terra Plázára ki is vitte az egyiket. Állandóan jár ki külföldi börzékre, nekem már felajánlotta, hogy hoz, ha kell valami, bár - mivel ő is kereskedő - azért drágább.
Pedig a szeder télen is ugyanott nő, ahol nyáron. Én tegnap szedtem egy jó nagy csokorral. Ráadásul bent a lakásban vázában eláll akár 2 hétig is, folyamatosan lehet adagolni az állatoknak.
A klasszikus vicc a biológiatanárról, aki a béka helyett a szendvicsét tette a boncasztalra, majd zavartan közölte, hogy "pedig határozottan emlékszem, hogy megettem az ebédemet...".
Igen, kicsit hülyén néz ki a sok kajásdoboz, de tény, hogy ezekben a legegyszerűbb botsáskákat börzére vinni :) Pont jó méretűek, és könnyű rajtuk lyukakat fúrni,hogy legyen levegője az állatoknak. Továbbá olcsók is.
Ha pedig az ebédem helyett a botsáskás dobozt nyitom ki, remélhetőleg időben észreveszem a tévedést :)
A Peruphasma jó választás, gyakorlatilag teljesen igénytelen, jól szaporodik, és nagyon szép. Nekem is van jó ideje.
Gondolom, hogy a lepkékhez legalább egy külön szobára vagy üvegházra van szükség :) Én egyszer véletlenül behoztam a lakásba egy fej káposztán egy káposztalepke-hernyót, ami szépen be is bábozódott, mire megtaláltam :) Kikelt, de mivel akkor kint már fagy volt, maradt a lakásban. Kapott kajának gyümölcsöt és cukros vizet, és vagy egy hétig elélt nálunk a szobában :)
Majd elfelejtettem! Hát jobban idevág, mint a többi!!!
Vettem még a Márktól Perui ördögsáskát (PERUPHASMA SCHULTEI) is a börzén! Hirtelen megtetszett. 1 hímet, 1 nőstényt. :)
A lepkékróől, bábokról nem érdeklődtem. Bár beszélgettünk erről Márkkal. Ő kinézett egy Halálfejes lepke-bábot. Majd megkérdezem, hogyé vesztegették a bábokat.
Viszont, ha az ember elkezd lepkéket tartani, akkor annak bizony elég nagy és meleg-páradús helyet kell biztosítani. Még egy nagy terrárium is kevés nekik, mert könnyen összetörhetik magukat.
Én a Benyó Andristól vettem első botsáskáimat (Bacillus rossius-okat)! Ő mindig ott van a börzéken.
Még nem voltam ilyenen. Sok volt a vitrines, kikészített bogár és rovar. Voltak felszerelések (csipesz, lepkeháló, lepkeetetőtölcsérecske, miegymás). Élő állatokból volt botsáska, imádkozósáska (P. paradoxa!!!), pók, bogárlárva, rózsabogár, leogekkó, lepkebáb(!!!), meg élőnövény (bromélia fára felfogatva, páfrány, jópár mohaféle dobozolva).
Meg próbálok feltenni pár képet... remélem menni fog.
Vettem Lukácsi Márktól egy imágópár Megasoma elephas-t.