"Ezt ismerem, mindenki szerint a másikon kéne kezdeni. :(" Te nem erzed egy picinyeg alszentnek ezt a kijelentest?Azt mondod,hogy a politikusoskon,akike a hatalom es a dicsoseg ugye nem lehet kezdeni,mer'hat ok ugye politikusok es senki nem varja el toluk ugye,hogy legalabb ne raboljak le egeszen az orszagot,ugye,neadjisten,becsuletesek legyenekEzzel atellenben Mo gazdasagi fellenduleset es megtisztulasat az orvosok halapenze valamint Mari neni a piacrol adozasi szokasainak rendbetetele koruli lelkes ugykodes fogja dicsoseges magassagokba emelni,mindannyiunk megelegedesere? Hat ki a faxon kellene kezdeni mason,mint az orvosokon meg Mari nenin.Ha'persze hogy persze:)
Hát köszi, láttam én éppen tavaly egy ilyen minimum szolgáltatást... a nászasszonyom, aki még alig 50 éves, fájlalni kezdte a lábát, aztán furcsán elszineződtek a lábujjai... kiderült, hogy érszűkülete van. Jópár hét mulva (ez tavaly volt kéremszépen) kivizsgálták, majd több hónapi (!!!) várakozás után végre megoperálták.
Én nem tudom, hogy egy-egyilyen érműtét milyen, anyámnak is volt 70 éves korában, neki a combján vágátk fel az elmeszesedett eret és tisztitották ki, nászasszonyomnak meg ha jól tudom eret cseréltek, de hogy még hónapok mulva is kőkemény és nedvedző volt, az biztos. Nem is nagyon rendelték vissza kontrollra, amikor meg igen, akkor csak anynit mondtak neki, hogy ez ilyen, ilyennek kell lennie. A mai napig fáj a lába... dolgozni nem tud, le kellene százalékolni, de csak fél napokat ücsörög azsztk-ban, állandóan küldözgetik ide oda.
DE semmi magyarázat, semmi emberségessség. Azt mondta, hogy emberileg egyedül a Városmajor utcai Szív és Érsebészeti Klinikán, az érfestésnél bántak vele. Végigdolgozta az életét, netto 70-80 ezer ft-ot keres, a frje rokkantnyugdíjas 50 ezer ft-os jöbedelemmel ..
Tudod kheiron, én emiatt nem sajnálom az orvosokat. Mert fényezik magukat meg minden, de a legtöbbjük olyan, hogy még emberszámba sem veszi az oylanokat, akiktől nem lát pénzt.
Ugye azt írta székely, hogy joga van elfogadni a hálapénzt. Hát ersze, joga van, ha már annyira adni akarják ugye. DE a valóság inkább az, hogy kifejezetten a hálapénzt miatt lett a legtöbbjük orvos, és éppen azon a szakon orvos. Nem hibáztatom én őket, mert egy velejéighazug rendszer miatt lettek ilyenek (a szocializmusból itt maradt egészségügyi rendszert értem ezalatt) .
De ezt a hazugságokból szőtt gombolyagot valamikor fel kell fejteni , és remélem ez most elkezdődött. Nem oldanak meg mindent egycsapásra, mert - tudtommal - ez még csak a reformok eleje, és őszintén kívűánom, hogy a reformban benne legyen az orvosok és az eü. személyzet méltó megfizetése is - és drukkolok, hogy mindenféle hazug populista dumával ne akadályozzák ezt meg.
Ezt ismerem, mindenki szerint a másikon kéne kezdeni. :( (Magyarul a kompromisszum is azt jelenti ugye, hogy majd a másik enged.)
Amúgy meg egész komolyan mondom, hogy szerintem elsősorban azzal érdemes foglalkozni, amiben egyrészt van esély belátható időn belül elérni valamit, másrészt aminek a hatását közvetlenül tapasztalhatjuk.
Nem kizárólag, hanem elsősorban, még mielőtt direkt félreérti valaki.
"A dolgok megjavitasara iranyulo adminisztrativ lepeseket szvsz az elejen,a nagy penzek szintjen,nem az orvosi halapenzek es a petrezselymet arulo parasztasszonyok adozasi szokasai szintjen volna helyes elinditani.+
Meglehet. Azonban megkérdezem: miért sajnálják jobbn azért a petrezselymet áruló parasztasszonyt, hogy vizitdíjat, meg kórházi díjat kell fizetnie, mint ha kemény ezreseket ad az orvosnak - aki szintén minden sajnálat nélkül elfogadja. Ugyanakkor a vizitdíj és a kórházi díj az egészségügynek megy, míg a hálapénz az orvos zsebébe. Hogy is van ez, kit kell védeni kitől...?
"eljutunk a fizetőképes, ill. a fizetőképtelen beteghez."
Nem tudom, te eddig hol éltél, de ez eddig sem volt másként. Ne mondd, hogy ugyanazt az ellátást kapta az a beteg, aki busás hálapénzt előlegezett meg az orvosnak, ápolónak, mint aki semmilyent.
Maradjunk inkább a realitás talaján... :) Talan megsem kellene ilyen konnyeden atugrani egy korrektebb politikusi garniturat megcelzo igenyt annak,aki ekkora vehemenciaval harcol az eu-ben letezo halapenz rendszere ellen.A dolgok megjavitasara iranyulo adminisztrativ lepeseket szvsz az elejen,a nagy penzek szintjen,nem az orvosi halapenzek es a petrezselymet arulo parasztasszonyok adozasi szokasai szintjen volna helyes elinditani.Masszoval,az allami un nagykorrupcio elleni harc megkezdese es persze erdemenyek felmutatasahitelesithetne a gadasagi kornyezet megtisztitasaert tett kormanyzati "erofesziteseket".
A kár (vagy elmaradt haszon) nagyobbik fele szerintem itt is (mint a közszférában mindenütt, eü-t is beleértve) a nemtörődömség, gondatlanság, rossz gyakorltok követése, hasonlók, és csak nagyon kis része a tudatos 'lopás'.
ropkodnek az 1000 milliardok
Te melyik országból jöttél? :) Itt a teljes éves kiadás 8 röpködő..
es becsuletes politikust??aki nem rabolja ki az allamkasszat?Mert kezdeni ott lenne a leghatekonyabb,fennt,ahol ropkodnek az 1000 milliardok,vagy tevednek?
Talan,ha nem epitenenek 3x-os aron autopalyakat(a legdragabbak kozott a Foldon),meg nem a kakaobiztos szamitogepek elterjesztesevel foglalkoznanak,meg elektronikus tablaval meg a joeg tudja hogy mivel,hatalmas penzeket elkoltve elkepzelheto,hogy tobb penz maradna a kasszaban,amibol az eu is profitalhatna,anelkul hogy ujabb bort nyuznanak le az emberekrol.Uhogy,sztem is volna honnan atcsoportositani nemi penzmagot a kormanyzatnak,csak akarat kerdese.Na,az nincs.Orvosok ellen uszitani sokkal konnyebb.
Így könnyű, mert bármi példát hoznék, ott a kész válaszod, hogy nyílván nem akarták eléggé... :)
És még teljesen igaza is lenne.
Amit írsz a "nem elég" pénzről, az akkor állná meg a helyét, ha nem lennének kívülről láthatóan is egyértelmű állami pénzszórások, vegyük csak az autópályaépítést, különös tekintettel a horvát autópályák megépítésének árára.
Így meg csak egy gyatra próbálkozás a kormányzat védelmére. :-)
Így könnyű, mert bármi példát hoznék, ott a kész válaszod, hogy nyílván nem akarták eléggé... :)
Az a baj, tetszik tudni, hogy a pénz nem fán terem, azt az állambácsi csak beszedi és elosztja. Ha valahova nagy összeget teszel (EÜ alapképzésnél minimum ezermilliárdokban megy a licit, és nem feltétlenül egy szánjegy kell elé), azt vagy el kell venni máshonnan, vagy beszedni pluszban.
Pedig a politikusnak a legjobb dolog az lenne a földön, ha ezt a lét csak úgy odacsusszanthatná. Utána legfeljebb kihalhatna a székéből, sose váltanák le.
"Ezek szerint, az az orvos, amelyik nem kap hálapénzt, joggal, okkal hagyhatja meghalni a betegét... no szép." Nono! En ilyet nem mondtam,es nem is mondok.Nagyon kerlek ne adj a szamba olyan mondatot,gondolatot,amit nem mondtam.Amit Te vagy szives fennebb allitani az annyira tavol all az en felfogasomtol,mint Mako Adelaide-tol.Aki ilyet csinal,orvos letere az gazemberebb Nyerenc testvernel is. Tehat,hogy vilagos legyen:az orvos munkajat minden korulmeny kozott lelkiismeretesen kell elvegezze.Az altala nyujtott szellemi es lelki tobblet munka nem jogositja fel ot a halapenz kizsarolasara,csak elfogadasara.Arra azonban igen.
Adott esetben épp te csináltál úgy, mintha nem lenne ilyen differenciálás. Amúgy nekem tényleg mindegy, hogy mit kire kenünk közben, csak egymást ne nézzük hülyének. :)
"az erre szánt összeget elvonják"
A nem létező összeg elvonása viszonylag nehéz feladat... :) Antallékat nem a remek gazdasági megoldásaikért szeretjük (már ha egyáltalán).
Nem. Az az orvos, aki nem kap hálapénzt, mondjuk a minimumszolgáltatást adja - nincs telefonszám-megadás, nincs hétvégi berohanás, nincs egyeztetett időpontban történő belibegés.
Ismerős a dolog, az épületbe betervezett 250 ezer forintos légkondi-kompresszor (vagy mi a fene) helyett a 150 ezer forintosat tették be, megtakarítva 100 ezer kemény magyar forintot.
Aztán a harmadik(!), 5 milliós költséggel járó gépbedöglés (ami az elégtelen légkondicionálás eredménye) után rájöttek, hogy talán mégsem kellett volna annak idején annyira spórolni.
Nem Te vagy én, hanem a politikusok. Ugyanis ezek a dolgok politikai akarat kérdései.
Hiszen politikai döntés volt a bérezés béka segge alá nyomása. (Ez nem került pénzbe senkinek, sőt a néha biztosítók vagyonának holléte is megérne egy misét.)
Politikai döntés volt a hálapénzes rendszer kialakulása.
A rencerváltás után politikai döntés született a Tb konszolidálásáról, Antall idején, ill. vagyonhoz juttatásáról, hogy tudjon biztosítóként működni.
Horn-Bokros politikai döntést hozott arról, hogy az erre szánt összeget elvonják, sőt.
Most is politikai döntés fog születni.
Ha az lesz a döntés, hogy a szakmát a súlyán megfinanszírozzák, akkor meg lesz finanszírozva, ha pedig az lesz a döntés, hogy nem, akkor nem lesz megfinanszírozva.
No igen. Még szerencse, hogy többnyire nem jutnak el az önigazolás keresésében a lenti gondolatokig, vgy legalábbis a végrehajtást gátolja valami. Ezt a valamit akár hívhatjuk embernek.
Igen, csak ezzel eljutunk a fizetőképes, ill. a fizetőképtelen beteghez.
És óhatatlanul különbség lesz a szegények ill. a jobb anyagi körülmények ellátása között. A magánbiztosítók is így működnének.
Pl. az Aranybili biztosító azoknak, akik 2X biztosítási díjat fizetnek lefoglal Y kórházban x ágyat, luxushotel szolgáltatással, amin az ő betegeit várólista nélkül, azonnal megoperálják.
A kórháznak jó, hiszen piaci áron megfizetik a szolgáltatást, ebből tud felszerelést vásárolni, ill. a dolgozóknak bért adni, de akkor "Mari néni" hiába veri a hisztit, hogy neki ugyanez félév múlva 6-8 ágyas kórteremben jár az alapbiztosítására. Vagy egyáltalán nem jár, és vagy kifizeti, vagy romlani fog az egészségi állapota.
Csak ezt a politikusok soha nem fogják nyíltan kimondani, hablatyolnak a verseny előnyeiről - miközben a fentiekről bölcsen hallgatnak - ill. orvosmaffiáról locsognak - hogy "Mari néni az orvossal kerüljön szembe, ne pedig velük.