légzésfigyelő nekünk van, én igy nyugodtabb vagyok, még egyszer sem jelzett, tévesen sem. annak idején a középső fiamat kiszűrték, veszélyeztetett volt, ezért kaptunk légzésfigyelőt. ezért gondoltam úgy, hogy a kicsinél is legyen. kullancs: felénk nagyon sok van, szoktunk kirándulni is járni, de szerencsére nem szokott belénk jönni. eddig talán 1 volt az egyik gyerekemben. rota: hányás-hasmenéses volt a 3 hós babám, mindent kihányt, természetesen kórházba vittük, ahol infúziót kapott. nem rota volt, ez ellen nem véd az oltás, tehát ilyet máskor is elkaphat. szerintem, ha bármilyen okból hevesen hány, inkább kórházba viszi az ember, ha rota, ha nem. menigococcus: ez több minden ellen véd, agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, fülgyulladás. képzeljétek, tegnap egész nap egy plázában voltunk, családi nagybevásárlást tartottunk, Boldi egész nap egy tündér volt, annyira jól viselte, hihetetlen. végig nézelődött, néha elaludt, persze időnként ölben is volt, + nagyokat röhögött.
Kedves moderátorok és hozzászólók! Én már nem fórumozok ebben a topikban, ez a hozzászóló pedig nem a férjem... Ez már a rágalmazás kategóriája, úgyhogy a más nevében írogatást abba lehet hagyni. A moderátorok gondolom látják az IP címet, így kérem személyeskedés miatt ezeket hsz-kat töröljék, illetve akár a a T. felhasználókat is.
"Szóval otthoni higiénia kérdése részben a dolog, kézmosás, fertőtlenítéses takarítás, satöbbi, amit egy pici gyerek mellett csinál az ember.
Miről is beszélünk???"
1. Az addig rendben van, hogy otthon az ember minden ésszerűt elkövet a fertőzések ellen, azonban egy gyerek nemcsak otthon létezik, hanem viszik ide-oda. Tehát az általad írtak, azon kívül,hogy általánosság, semmiféle garanciát nem jelentenek.
2. "Tehát van 70.000 gyermek, ez az alap populáció."
Fenéket. Itt nem a 0-6 éves korosztályról van szó. Itt a 2 hónapostól 2 éves korig terjedő korosztályról van szó, mert ők az igazán veszélyeztetettek. Nyilván egy 6 éves gyerkőcöt nem fog a rota megölni. Szóval a számításod szép, de már a kiinduló adat is helytelen. A pici baba, ha megkapja a fertőzést, órák alatt súlyos állapotba kerül, és őt NEM LEHET ITATNI. Az ilyen babák szinte kivétel nélkül kórházba, infúzióra kerülnek.
Tegye fel magának minden anyuka az egyszerű kérdést: létezik egy erősen fertőző, szinte bárhol elkapható betegség, ami a pici babánál órák alatt súlyos, akár életveszélyes kiszáradást okozhat, anélkül, hogy otthon bármit is lehetne tenni ellene. Erre a betegségre létezik védőoltás, kb. 40E Ft-ért. MEGÉRI megspórolni???
Hehe, nehogy azt hidd!:)Ez a kis nyamvadék befeléfúrta magát.Már alig látszott ki belőle valami, asszem a hátán kívül 1 lába.Túrák után mindig átnézzük egymást, mégis van sajna ilyen elbújt példány.Az állatokba máshogy néz ki.Vagy csak mire megtaláljuk bennük már kifelé jön.
Nekünk a doktornéni a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltást ajánlotta beadatni a nem kötelezők közül, ezt 2 és 4 hónapos korban kaptuk, Meningitec oltóanyaggal.
Ha fertőzött a kullancs, édesmindegy, hogy beszakadt a feje vagy nem.
Nem egészen... ha fertőzött, akkor kb. 1 napod van rá, hogy szakszerűen kiszdd vagy kiszedesd. Ugyani két esetben fertőz, ha - beszakad a feje - visszaköp.
A fej beszakadás egyértelmű, a rossz/hibás kiszedő mozdulattól van.
A visszaköpés érdekesebb, ugyanis az megint két okból lehet: - telizabálta magát és olyankor visszaköp a végén - benzinnel/krémmel történik a kiszedés és olyankor a fuldoklástól köp vissza
Magyarul a kullancskiszedő szerszámmal egy napon belül lehet megúszni a fertőzést akkor, ha van fertőzés a dögben.
A 4 hós oltásnál kifaggatom a doktornőnket a védőoltásról!
Asszem 6 hónapos kortól lehet erre oltani, legalábbis erre emlékszem a doktornő elmondásából amikor a 3 hónaposat adta be.
A kullancs egyébként érdekes jószág, ha felszívta magát, olyan mint egy nagy göbös anyajegy, macskából szedtem ki nyáron ilyeneket. Félelmetes méretnövekedést tudnak produkálni amikor felszívják magukat. Kis gömböc lesz belőlük.
Kirándulás után érdemes minden este vizitet tartani, ha beszakad a feje és fertőző, akkor nagy baj lehet belőle.
Heni, a sterillizálás már néha az agyamra megy!:)Pont ezen gondolkodtam valamelyik nap, mit fogok majd csinálni "sok szabadidőmbe",ha már nem kell állandóan mindent fertőtleníteni, vasalni?Lehet, hogy túlzásba is viszem.A sterillizáló nem tudom meddig bírja még a napi 2-3-4x használatot:P+a chicco folyadék is fogyogat.Mondjuk most még nem is a lányom miatt kell, (mert ő nem kerül kapcsolatba mással a cicin és a cumiján kívül)hanem tejtesó miatt.Rossz lenne, ha miattam betegedne meg.A légzésfigyelőről meg változó véleménnyel vagyok.Nekünk van.Immár a második fajta, az első 1 lapos volt, arról mostanába lemászott, beriasztgatott.Most kaptunk 3 laposat, ismerősöktől, de nem találják a papírjait(ők beidegelték rajta magukat, nem használják, már rájöttem miért).Itt a neten találtam hozzá utasításokat, de nem pont annak a tipusét, így valami még ezzel se oké, ez is néha beriaszt.Szerencsére nem babó miatt.Olyankor még órákig nem tudok elaludni, úgy megijedek.Amúgy megnyugtat, hogy van, kivenni nem fogom.Előbb-utóbb rájövök mi vele a bibi.
Akkor egyet értünk, ezt a rota dolgot tényleg én is túlspilázottnak tartom.Az agyhártya gyulladás elleni pedig elgondolkodtató.Nem, nem, itt az alföldön elenyésző a kullancsok száma:)(azért van pár dög!), de évente 2x megyünk túrázni, ahová legközelebb már Kincsőt is visszük, igaz még háti hordozóban.Én be vagyok oltva, mert szeretnek nagyon, volt olyan, hogy a 30 emberből egyedül belém mászott egy.Ez is csak 4 nappal hazajövetelünk után tűnt fel..jéé, az az anyajegy nem volt ott.. A család még hülyének is nézett, hogy az nem kullancs.De a doki az ügyeleten jól megküzdött vele mire kioperálta belőlem úgy belém fúrta már magát:(.Szerencsére nem lett baj, de azóta nem bízom a véletlenre.A 4 hós oltásnál kifaggatom a doktornőnket a védőoltásról!
Nekem vegyes, de ez esetben az én véleményem tényleg egyedi és nem mérvadó.
Én (és ez kiemelten egyéni, privát vélemény) gyakorlatilag feleslegesnek tartom. Erre több okom is van, ha tényleg érdekel akkor kifejtem, de nagyon cinikusnak és érzéketlennek fogod gondolni a véleményemet, én realistának mondanám.
Ha bárki úgy érzi, elég ha felmerül benne a kérdés maga, hogy esetleg jó lenne neki (illetve a babájának) ilyen, akkor habozás nélkül vegye meg, ezt kimondottan így gondolom, neki is jobb lesz és ezáltal a gyereknek is. Tehát nem lebeszélek senkit, sőt ha a kérdés felmerül akkor kimondottan hasznosnak tartom.
Kedves Jázmin... akkor még visszatérnék a témára egy szakember szavaival pár gondolat erejéig.
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=675
A 70000 gyermeklakos közül osztályunkon 0-6 éves korig, esetenként 14 éves korig kerülnek elhelyezésre a kórházi felvételt igénylő fertőző betegek.
Tehát van 70.000 gyermek, ez az alap populáció.
2005-ben osztályunkra 434 fertőzéses eredetű hasmenésben szenvedő gyermek került felvételre.
Tehát összesen a különféle hasmarssal úgy, hogy köztük akár harmadjára is lehetett rota fertőzött, hiszen az átesés nem ad védettséget szerinted.
A tüneteket kiváltó kórokozót - székletmintáikat vizsgálva - 178 esetben tudtunk kimutatni, ezek közül 83-ban rotavírus fertőzés igazolódott.
Tehát a betegek 20%-ánál igazolódott rota, a többinél vagy más, vagy pedig a fene se tudja, pl. összezabált valamit a kölyök és az hajtotta meg.
Jelzem, a teljes populációra nézve már csak 1 ezreléknél tartunk, azaz 1000 gyerekből egy kapott el úgy rotát, hogy kórházba került.
A folyadékpótlást az esetek többségében (69%) infúzióban, kisebb arányban (31%) szájon át tudtuk biztosítani.
Magyarul még így is, 3 gyerek közül 1 szimplán sós-cukros vizes itatással kezelhető volt.
A kezelés tüneti jellegű, bázisát az elvesztett só-és folyadékpótlás adja.
Magyarul semmi fakszni, ha anyuka nem hanyagolja el a gyereket és hajlandó észrevenni egy vizesen híg székletet, akkor tüneti kezeléssel (3 esetből egyben szimpla itatással) helyrejön a gyerek mindezt úgy, hogy 1000 (ezer) gyerekből egyáltalán egy kerül el idáig.
Magyarul se nem halálos, se nem gyakori a fertőzés.
Emberről emberre terjed, elsősorban széklettel fertőz, de kontaminált étel, ital fogyasztásával, tárgyak közvetítésével
Szóval otthoni higiénia kérdése részben a dolog, kézmosás, fertőtlenítéses takarítás, satöbbi, amit egy pici gyerek mellett csinál az ember.
igen persze azért vannak dolgok,amikre oda kell figyelni tény és való.Én azonban ugy gondolom,hogy nagyon sok fölösleges-nem a rotára értem-dolgot megcsinál egy szülő.Mi a véleményetek pl:a légzésfigyelőről?
Kedves Heni, igazad van abban, hogy nem kell a gyereket burokban nevelni, és a széltől is óvni. DE: életének első 1 évében célszerű a súlyos fertőzések kockázatát csökkenteni. Amikor oviba megy, már 3-4 éves lesz, és az immunrendszere már sokkal erősebb. A rota amúgy kiváló példa erre: amíg egy 6 hónapos babát simán életveszélybe sodor, egy 4 évesnél már csak egy kellemetlen hasmenés/hányás lesz belőle.
"Magyarul akkor az oltás sem jelent biztos védettséget... ha jól sejtem."
Rosszul sejted. Számos olyan betegség létezik (pl. Tetanusz), ami ellen a vakcina tulajdonképpen 100%-os védettséget nyújt, míg a betegség átvészelése/meggyógyítása nem eredményez védettséget.
"az már komoly média balhéval járna"
Egy fenét. Lehet, hogy országos szinten 1-1 kórházban pár gyerek meghal rota okozta kiszáradásban az semmiféle médiát nem izgat. Ha ez EGY kórházban történik, talán akkor van visszhangja.
"Nem kell a gyereket hagyni kiszáradni, pl. a hányás-fosás megkezdése után cukros-sós vizet kell vele itatni"
Aha. És ezt mégis hogyan kívánod megoldani egy 6 hónapos babával? Szép szóval meggyőzöd? Esetleg a popsijára csapsz? Mert ő ordítani fog, inni nem, ha mégis valahogy beleerőlteted, 1 perc múlva kihányja. Mit gondolsz, a kórházban vajon miért kötik INFÚZIÓRA? Mert ez az egyetlen megoldás a folyadékpótlásra ilyen korú babáknál.
"Ha olyan mértékű lenne az életveszély mint amit te vetítesz, akkor az emberiség már kihalt volna."
Igazad van. Nem kell a rota ellen oltani. Spóroljunk meg 40E Ft-ot. Hiszen 10000 babából csak 1 hal meg ilyenben. Elenyésző. Ha PONT a tiedre esik az az egy, max peched van...
A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják a fertőzést, ha már egyszer átestek rajta.
Magyarul akkor az oltás sem jelent biztos védettséget... ha jól sejtem.
Amúgy értem amit mondasz, de te kevés esetet általánosítasz úgy, mint ha középkori pestis járvány lenne, ugyanis ha tömeges (akár pár tíz) ilyen haláleset lenne egy rotás időszakban, az már komoly média balhéval járna.
Igen, van veszélye, de ha a szülő orvost hív ha rosszul van a gyerek, akkor a gyerek meggyógyul. Nem kell a gyereket hagyni kiszáradni, pl. a hányás-fosás megkezdése után cukros-sós vizet kell vele itatni, ameddig meg nem jön az orvos. A Heim Pálba meg éjszaka is be lehet esni, ha tényleg nagy a baj. Ha meg távol van a kórház, a mentő egy csecsemőhöz garantáltan kijön.
Ha olyan mértékű lenne az életveszély mint amit te vetítesz, akkor az emberiség már kihalt volna.
Na sziasztok!Azon gondolkodom itt az oltásokkal kapcsolatos megjegyzésekkel,hogy nem gondoljátok,hogy a mai világba megszületik egy csecsemő és egyből "sterilizálni"akarjuk:oltások ne kapjon el semmit nem visszük úgy sehova megválogatjuk,hogy kik mikor jöhetnek látogatóba megvesszük a különböző sterilizáló gépeket...stb......és mi történik?Hopp felmegy a gyerek az oviba és puff elkezd hiányozni,beteg lenni összeszed ezt azt.
"Kevesen, nagyon kevesen kapják el úgy ahogy a te családod, ez egyéni érzékenység kérdése, ez nálatok családi vonás lehet. "
Aha.
Tehát senki ne oltassa be a babát, várjuk ki, hogy mi lesz, ha elkapja, és ha kiderül, hogy súlyosan érzékeny, akkor jöhet a védőoltás...csak akkor már késő...
"A rotavírus a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozója világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik. A rotavírus okozta betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés. A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek azért is, mert ebben a periódusban fordul elő a legtöbb rotavírus megbetegedés. További veszélyt jelent a csecsemők esetében az is, hogy minél fiatalabb a baba, annál nehezebb a folyadékpótlás, és emiatt könnyen a kiszáradás súlyos formája alakulhat ki. A rotavírus nagyon ragályos, ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi életkortól függetlenül. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják a fertőzést, ha már egyszer átestek rajta. Felnőtteknél a betegség lefolyása enyhébb, kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást. A rotavírust „demokratikus” vírusnak is nevezhetjük, hiszen gyakorlatilag az összes gyermeket megfertőzi világszerte, nemtől és szociális helyzettől függetlenül."
"A hirtelen folyadékvesztés már néhány órán belül kiszáradáshoz vezethet. A folyadékpótlás ilyenkor kritikus fontosságú, ugyanakkor nagyon nehéz feladat, hiszen nem tudjuk megbeszélni egy ilyen kiskorú babával, hogy igyon. Súlyos rotavírusos fertőzés esetén a csecsemők szervezetében szinte semmi sem marad meg. Ebben a helyzetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen minden perc számít. Amennyiben a kiszáradást nem kezelik megfelelően, az súlyos sokkos állapothoz, szívritmus zavarhoz, és akár halálhoz vezethet. Míg a felnőtteknél a rotavírus fertőzés legtöbbször csak otthoni ápolást igényel, addig a csecsemők körében jóval gyakrabban van szükség kórházi kezelésre, amely során infúzióval pótolják az elvesztett folyadékot."
Anyós, legalább néznél utána, mielőtt írod ide az okosságot...
Nem azt írtam, hogy komolytalan az egész rota ügy...
Kevesen, nagyon kevesen kapják el úgy ahogy a te családod, ez egyéni érzékenység kérdése, ez nálatok családi vonás lehet. Ha ilyen tapasztalat van, oltassátok be magatokat, a gyerekeket, az eljövendőket is majd az egész családban. Nektek érdemes.
Egy rota időszakban több tízezer a megbetegedettek száma, ha pár százaléknál nagyobb lenne az ilyen esetek aránya ezen belül, összeomlana az egészségügyi ellátás már csak ettől.
Pár hónapja átment rajtam is ilyesmi, lehet, hogy rota volt, kétségkívül kellemetlen, de két nap alatt lement.
Továbbá a rotának is vannak alfajai, mellesleg hallottam az elmúlt években újfajta kanyaró vírusokról is, még a régi jó, kipróbált gyerekbetegségek is változnak az idők során.
Az influenzát azért nem érdemes ide keverni, mert nem önmagában az influenza öl hanem egyrészt az idősebbek, szívbetegek nem bírják a keményen lázas állapotot (pár éve elkaptam, 40 fokos lázzal, tényleg kemény volt), illetve ha nem fekszi ki az illető, akkor később életveszélyes szövődményei lesznek, általában szívizomgyulladás.
Végülis, jah, a rota elleni védő "oltást" télleg nem kell komolyan venni...testvérem 2 fia is elkapta, mindkettő kórházban landolt vele, infúzió, kiszáradás, ionháztartás megborulása...ilyesmi finomságok... közel sem az általad említett könnyed hasmenés...
Rotáról nem árt tudni, hogy még egy felnőtt embert is komolyan legyengít, egyik kollégám 2 napig tulajdonképpen ki sem jött a WC-ről...egy pici gyerek víz- és ionháztartása a gyors anyagcsere miatt órák alatt megborulhat a rota miatt. Arról nem beszélve, hogy ha a rota megfertőzi a szülőket, azok sem lesznek képesek közlekedni, és a gyereket kórházba vinni. Nálunk a fél családon átment, 2 pici, szülők, nagyszülők, mind elkapták, gyakorlatilag kb. 72 óra alatt ledöntött mindenkit.
De igazad van, télleg nem kell kicsit sem komolyan venni.
Ja igen: a sok marha, aki influenza ellen is beoltatja magát, pedig annak a vírusa is változékony...elárulom, sokkal inkább, mint a rotavírus. Csak hogy tisztázzuk: nem minden vírus változékony, mert ha így lenne, az összes gyermek védőoltás értelmét vesztené. Durva példa: a veszettség vírusa ellen hosszú-hosszú évek óta ugyanaz a védőoltás véd.
sziasztok. oltás: én a meningococcus ellenin vacillálok egyedól, majd megkérdem a dokinéninket mi a véleménye róla. a rota szerintem is kissé tól van lihegve, azt nem adatjuk be, meg a bárányhimlő ellenit sem. a két nagyfiam 1 éve esett át rajta, addig nem tudták elkapni sehogy, hááát... nem volt egy leányálom, eléggéerősen kijött rajtuk, de kibirható. Blendike, köszi szépen, már jól van Bobóm, helyrerázódott, viszont utána iszonyat nagy étvágya lett, most megeszik 5x 200ml-t!
A HPV-vel igazad van, lányoknál az fontos. Az agyhártyagyulladásoson én a helyedben gondolkoznék, bár nem tudom, hol laktok, de egy nyavalyás kullanccsal bárhol összefuthat a gyerek, az ugyanis ráesik az emberre a fáról. Amikor gyermekotthonos ovis/alsós gyerekeket nyaraltattunk Zebegényben, ott 10-15 kullancs mindig volt a kb. 100 gyerekben, sokat szedtem ki én is, pedig semmi extra bozótjárás nem volt, csak pl. Dunaparton séta, stb.
A rotának azért sem látom sok értelmét, mert az is egy vírus csoport és változékony mint az influenza. Nagyon pici az esély, hogy kórház a vége, de ott is pár nap alatt gyógyul. Mindenesetre asszem 3x18.000 forint a tarifa, mert 3 adagban adják be és adagonként annyi. Szóval még ez is ellene szól.
Szia Anyós!Köszi a választ, akkor megvárom a csajszikám 1 éves korát:)Védőoltást azért kérdeztem, mert ma jött egy érdekes levél rotavírus elleni oltás ügyben...Szeretnék én persze minden fajta oltást beadatni, de sajna a világ pénze nem lenne rá elég.Erre jön ez a levél és még nagyobb lelkiismeretfurdalást kelt bennem, mondván:mi, szülők inkább költsük a vakcinára a pénzt, mint aztán gyógyszerre+erősítőkre!Amikor először jött a gyerekorvos, kérdeztem mit ajánl.Mondta, hogy ő csak a hpv ellenit javasolja a kislányoknak(de ez majd csak 9 éves korába kell beadatni), a többit meg pénztárcához mérten ki-ki beadathatja, de jól tudja, hogy a mai világban a családok anyagi helyzete ezt nem nagyon engedi meg:(A védőnőt is kérdeztem, ő azt mondta nyugodjak meg, azzal, hogy szoptatom a babát, minden lehetséges dolgot megadok vele, őt az védi.Hát úgy legyen!Ti hogy vagytok?