Keresés

Részletes keresés

mr. monoszkóp Creative Commons License 2013.10.21 0 0 576

 

 

A Meglepetés magazin legutóbbi, 2013.10.17-én megjelent (XVIII. évfolyam 42.) számában megkérdezték Dr. Kalocsai Gábor ügyvédet, hogy "Mihez van joga a gázszolgáltatónak"? A cikk a 20. oldalon olvasható.

 

Mihez van joga a gázszolgáltatónak?

 

Foglalhat-e a gázszolgáltató, van-e joga a gázszolgáltató munkatársának tudtunk, és jelenlétünk nélkül megvizsgálni az órát?

 

És kikapcsolhatják-e a szolgáltatást?

 

Hogyan ellenőrizhet? Bejöhet-e, ha nem akarom?

 

A gázszolgáltatónak tértivevényes ajánlott levélben kell kiértesítenie a fogyasztót, ha ellenőrizni akar – mondja Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd.

  • Ha az időpont nem megfelelő, akkor egy másik időpontot kötelesek egyeztetni az ingatlan tulajdonosával.

A fogyasztó akarata ellenére a gázszerelők nem jöhetnek be sem a fogyasztó házába, sem a kertjébe, sem az udvarába, sőt, távollétében még az utcai fronton lévő, vagy a társasház folyosóján elhelyezett gázmérőt sem ellenőrizhetik.

Jogtalanul jár el tehát a gázszolgáltató munkatársa, ha nem vagyunk otthon és bemászik a kerítésen, hogy a kertben lévő gázórát ellenőrizze. Ez ugyanis birtokháborítás.

Néhány jó tanács...

  • Ha egyedül vagyunk otthon, ne engedjük be a szolgáltató munkatársait.
  • Mivel általában ketten érkeznek ellenőrizni, velünk is legyen legalább még valaki. Ha lehetséges, inkább szomszédokat hívjunk át, mert a közeli rokon vallomását – ha bíróságra kerülne az ügyünk – nem olyan súlyban veszik figyelembe.

- Még a szemle előtt a tanukkal alaposan vizsgáltassuk meg a gázmérőt és a plombákat, lehetőleg fényképeket is készítsünk róluk.

 

Ha gyanúba kerülünk...

 

Az ország legnagyobb gázszolgáltatójánál évente mintegy 10 ezer esetben merül fel a gyanú, hogy a fogyasztó szabálytalanul vételezett gázt.

 

Mivel a gázmérő a szolgáltató tulajdona, azt leszerelheti, és megvizsgáltathatja igazságügyi szakértővel. Általában a gyanúsnak tartott gázmérő leszerelését követően azonnal felszerelnek egy másik, - általuk megfelelőnek tartott - gázmérőt.

 

 

Tekintettel arra, hogy ezzel meg is szűnt a szolgáltatás felfüggesztésére okot adó körülmény, ezért a továbbiakban a gázvezeték hálózat üzemeltetője (aki nem azonos a földgáz kereskedővel) már nem jogosult a gázszolgáltatást szüneteltetni, még akkor sem, ha a kötbért nem fizették meg.

 

Mennyi lehet a kötbér?

 

"Ugyan a gázszolgáltató megállapíthatja, hogy a mérőn sérülés van, ám azt már általában nem tudja igazolni, hogy ez a sérülés mikor keletkezett, véletlen, vagy szándékos rongálás eredménye- e, továbbá szándékosság esetén ki volt a rongáló, és a rongálás milyen céllal történt.

 

 

A rongálást ugyanis más is okozhatta, akár a társasházi szomszéd, akár a lakás előző tulajdonosa, akár a bérlő, az albérlő, a szívességi lakáshasználó, vagy egy egyszerű utcai járókelő is, (ha a gázmérő az utca felől is hozzáférhető). A szolgáltató kötbér követelését megalapozó rongálást továbbá csak szándékosan lehet elkövetni.

 

Véletlenül, hanyagságból, oda nem figyelésből adódó, vagy mások által elkövetetett rongálás nem szolgálhat kötbér követelés alapjául.

 

Ha a szolgáltató mindezt be is tudná bizonyítani, de azt már nem, hogy a szabálytalan vételezés 30 napon túl fennállt, akkor a jogszabály szerint legfeljebb csak 30 napi fogyasztás ellenértékét követelheti kötbérként, (ellentétben egyes gázszolgáltatók gyakorlatával, amelyek ilyenkor akár több évi gázfogyasztás ellenértékét is követelik.)

Fontos tudni, hogy a kötbért csak abban az esetben lehetne hivatalos úton behajtani, (gondolunk itt a bankszámláról való inkasszálásra, a fizetésből történő letiltásra, vagy akár az ingó- vagy ingatlan végrehajtásra is,) ha annak megfizetésére a fogyasztót - jogerős ítélettel - a bíróság kötelezte.

 

 

Bírói ítélet hiányában azonban a szolgáltatónak nem ad hatósági kényszereszközöket az állam, az olyan kötbérkövetelései behajtására, amelyet a fogyasztó nem ismert el.

Mikor lehet kikapcsolni?

 

A korábbi szabály az volt, hogy ha a földgáz kereskedő (aki nem azonos a gázhálózat üzemeltetőjével) igazolta, hogy bármilyen 60 napon túli lejárt követelése van, akkor kikapcsoltathatta a szolgáltatást.

Ezt azonban nemrégiben megváltoztatták, ezért ez már csak a 60 napon túli szolgáltatási díj követelésre igaz.

 

Ha ugyanis a felhasználónak nem, vagy nem csak gázdíj tartozása van, (hanem pl. kötbér tartozása,) akkor a szolgáltatás szüneteltetésére csak az után kerülhet sor, ha a szolgáltató igazolta, hogy a felhasználó ellen pert indított a bíróságon, vagy ellene fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

 

 

Mi lehet a megoldás?

 

A jogász szakértő mindenkit óva int attól, hogy attól való félelmében, hogy kikapcsolják nála a szolgáltatást, pert indítson a szolgáltató ellen.

 

 

Ebben az esetben ugyanis felperesként neki csupa nemleges dolgot kellene bebizonyítania, (nem vételezett szabálytalanul gázt, nem szegett szerződést, nem rongálta meg a gázmérőt, vagy a plombát). Nemleges dolgot azonban nem lehet (például tanukkal) bizonyítani.

 

Ha a fogyasztó nem perel, de nem is fizet, a következő megoldások születhetnek:

  • a fogyasztó megegyezhet a szolgáltatóval abban, hogy kötbér címén kevesebb pénzt és esetleg részletekben fizethessen. Ebben az esetben azonban a fogyasztóval azonnal aláíratnak egy olyan tartozás elismerő nyilatkozatot, amelynek birtokában a szolgáltató a követelését már könnyebben be tudja hajtani.
  • A szolgáltató a szolgáltatás kikapcsolásával fenyegetőzik, (erre azonban, amint láttuk, csak nagyon kivételes esetekben van jogszabályi felhatalmazása.)
  • a szolgáltató eladhatja a követelését egy adósságbehajtó cégnek.

Fontos tudni azonban, hogy az adósságbehajtóknak sincs több joguk az adósság hatósági kényszereszközökkel történő behajtására, mint amennyi joga annak volt, akitől a követelést megvásárolták.

 

További, a TIGÁZ eljárásával kapcsolatos bejegyzések, panaszok, hozzászólások itt olvashatóak:

 

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

http://www.akontroll.hu/…_hozzasz.php?…

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-januar/341-truekkoes-tigaz

 

http://torokmonika.blog.hu/2013/05/29/nyilt_level_a_tekintetes_tigaz_ofomeltosagahoz

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2013/06/05/Figyelj!_Megint_itt_a_TIGAZ_kommando!

 

-továbbá a Facebook közösségi oldalon, a Tigáz és más gázos cégek által megkárosítottak jogaiért csoportban.

tóth zoltán 1970 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 575

Nem az nem történt csak szimplán kifurták.És most valami 700 ezer körül akarják a házban helyreállitani a gázszolgáltatást mivel teljes gáz reviziót kell végrehajtani.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.20 0 0 574
Kevés az információ az esetről. Történt szabálytalan vételezés?
Előzmény: tóth zoltán 1970 (573)
tóth zoltán 1970 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 573

Sziasztok.

Én Debrecenböl írok. Valaki "ismeretlen tetes" kifurta nálunk a társasháznál a bejövő méretlen fővezetéket.Nagyon érdekelne engem hogy valahol nem történt hasonló incidens!Ha valakinek tudomása van róla kérem irjon!

colymbus Creative Commons License 2013.10.18 0 0 572

Ha ezt a fórumot olvasgatod, Te is rájössz, hogy ügyvéddel kell menni a szakértői vizsgálatra.

 

 

Előzmény: Vadkeleti (571)
Vadkeleti Creative Commons License 2013.10.18 0 0 571

Mai tanulságos eset. Annyi a gondom vele, hogy nem tudom, mi a tanulság belőle.

Előzetes értesítés után ( két héttel ezelőtt ajánlott levél az óracseréről) ma délelőtt megérkezett a TIGÁZ szerelője. Bemutatkozott, elmondta miért jött.  Jóindulatú, szimpatikus  benyomást keltett, nem is csalódtam benne, ahogy dolgozott, ahogy kommunikált. Levette az órát (lakáson belüli, a híresen hírhedt Gallus 2000 tip. óra), a műanyag biztonsági jogi zárakat sértetlennek ítélte, nem úgy az egyik, mérőszerkezet előtti ablakocskát biztosító ólomplombát. Ő úgy látta, hogy a karaktere nem egyezik azzal, ahogy eredetileg ki kellene nézni, valamint el van csúszva egy kicsit az egész nyomat az ólomzáron. Be is hozott egy másik leszerelt órát. Összehasonltva a kettőt, volt egy kicsi különbség a kettő között.

Elmondta, hogy nekik a legkisebb gyanús  észrevétel esetén be kell dobozolni az órát és vizsgálatra kell küldenie. Őszinte együttérzését fejezte ki, még majdnem mentegetőzött e miatt. Bedobozolta, aztán felvette az 5 oldalas jegyzőkönyvet és ahogy jött, úgy el is ment.  Azt hiszem, jó eséllyel várhatom előbb a vizsgálat eredményét, majd az 570 ezer Ft-os csekket.

 A tények: 5 éve vásároltuk a 2003-ban épült, 86nm-es házat, ismerőstől. 2 évig nem laktunk benne, alakítgattuk, csinosítgattuk. A plombához és az órához nem nyúltunk, gondolom a jó ismerős sem.  A most 10 éves órában kicsivel kevesebb, mint 20 ezer  köbméter fogyasztás van. Szerintem ezt bebuktuk...

Tanulság? Nem tudom.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.15 0 0 570

ha kell, akkor érdemes utazni, mert a felsorolt ügyvédek sikeresek. Olyant kell keresni, aki jártas a mérőberendezések témáinál.

Előzmény: Hummer72 (569)
Hummer72 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 569

Sziasztok!

 

Nagyon sűrgősen tudnátok szolnoki ügyvédet ajánlani mérőóra bevizsgálás ügyben?

(Végignéztem a felsoroltakat, de szolnoki nincs...)

popek Creative Commons License 2013.10.14 0 0 568

Köszi a választ,és a tanulságos történetet.

Viszont megnéztem az álltalam készített fényképet a leszerelt óráról.Rosszul írtam az elején,nem 2006-os az óra.2008-ban lett cserélve,viszont egy 1997-es felújított órát rakta fel.Ami most 16 éves.

 

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (567)
Nemzeti_Hobbiasztalos Creative Commons License 2013.10.11 0 0 567

Nálam a gázóra ideje lejárt, nem jöttek cserélni, értesítést sem kaptam róla. Már vagy 14.-éve ugyanaz az óra volt kívül a házfalon. A gázszámlám rendre alacsony volt, mert hallottam, hogy az óra kerreg, a számlálója meg csak akkor ugrott ha neki kedve volt. De nekem nem kötelességem érteni a gázorához, így nem is foglalkoztam túlzottan vele. Aztán egyszer csak észbekaptak, hogy nem cserélték az órát már régen, kijött a szerelő és megállapította, hogy az óra sértettlen, leszerelte, felrakta a másikat, majd távozott. Pár hét múlva kaptam a levelet, hogy bevizsgálák az órát (úgy, hogy engem nem értesítettek) és a fogaskerekek a számlálóban töröttek voltak, de az óra kívülről teljesen sértettlen, mágnesezést nem találtak. De azért fizessek be 450.000 ft-ot. Küldtem nekik egy szép tartalmas anyázós levelet, leírva, hogy ha nem sérült az óra akkor nem az én felelőségem az, ha megdöglik, és az sem az én felelőségem, hogy basztak kicserélni akkor amikor kellett volna. A levél másolatát elküldtem a fogyasztóvédelemre is. Kb 2 hét után jött a levél a tigáztól, hogy méltányosságból elengedik a 450.000 ft befizetését. Én nem kértem semmi méltányosságot, csak felhívtam a figyelmüket, hogy ők a faszok.

 

 

Előzmény: popek (565)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 566

Nekem elég selejtes órát szereltek fel, mert új volt ugyan, de erősen szépséghibás. Szerencsém volt, hogy 2005ben csináltam róla fotókat és kivertem a hisztit telefonon, így ellenőrizték a hangfelvételt, még ennyi idő távlatából is,  és engem igazolt. Fotók is, amik tanukkal volt hitelesítve. Igaz, akkoriban még nem volt ennyi kötbér biznisz, mint jelenleg. Velem a végefelé korrektek voltak. Határozatban elnézést kértek és megköszönték az együtt működést.

popek Creative Commons License 2013.10.11 0 0 565

Üdv,

Köszönöm a válaszokat.

Nekem az az álláspontom hogy természetesen elmegyek a szakértői vizsgálatra,viszont 100%-ig biztos vagyok abban hogy amióta(2008)nálam felszerelték ezt az órát nem nyúltam hozzá!Viszont mivel ez egy felújított óra volt,azt nem tudom belül milyen állapotban volt akkor amikor felrakták.Modjuk fura,mer amit most feltettek óra az vadi új,viszont ezt is kivette a szerelő a dobozból és már csavarozta is fel.Lehet meg kellet volna csinálni ezen is a kontrollmérést?Már későn jutott eszembe,miután felocsudtam a döbbenetből.

Előzmény: Törölt nick (563)
colymbus Creative Commons License 2013.10.11 0 0 564

Valószínűleg a házi tigázos szakértői vizsgálat következik.

 

Ha nem vagy jártas a jogi csűrcsavarokban mindenképpen ezen a területen profi ügyvéddel menj el a szakértői vizsgálatra.  Teljesen nyert helyzetben van a szakértő, ha csak a fogyasztó felé kell eladni a tudását.

 

Lentebb vannak ügyvédek, elérhetőségek.

Előzmény: popek (562)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 563

olvass vissza, mert rengeteg hasznos infó van az esetedre. Magam is innen szedegettem össze az infókat és ügyvéd nélkül sikerre vitem az ügyem. Okosan kell felépíteni a stratégiát, tudni kell kinek mit mond az ember, törvények passzusait ismerni ami ide vonatkozik stb. stb. Mindenre reagálni és meg kell jelenni!!! Persze ha tudod és tiszta a lelkiismereted, akkor van esélyed, de ha mégis belenyúltál az órába, akkor arra úgy is rájönnek, mert kiforrt technikájuk és műszerezettségük van erre. 

popek Creative Commons License 2013.10.10 0 0 562

Jó napot kívánok! Ide is leírom a velem történteket.

Hétfőn történt velem az eset.
Előzetes levelük szerint ma jöttek gázórát cserélni a Tigáztól.Szerelő megérkezett,lefotózta a régi órát,majd leszerelte,az újat felszerelte.Majd ezután elővett egy fekete dobozt,kinyitotta,volt benne egy gázóra és valami műszer.A dobozban lévő gázórát összekötötte az éntőlem leszerelt gázórával majd ezek után elindított valami műszert.Elindult az mind a két óra számlálója,eddig rendben van.Majd ismét elindította a műszert de most nem zúgott olyan hangosan,és itt kezdődik a problémám.Mégpedig,azt mondta a szerelő hogy nem mér az óra csak teljes fogyasztásnál,vagyis csak 60 valahány százalékot mér.Megcsinálta ismét a mérést,és ugyan az lett az eredmény.Elmondása szerint ritka ez az eset mint a fehér holló.Jegyzőkönyv készült,leírta hogy külsérelmi nyom nem található az órán.
Az volna a kérdésem hogy ezek után mire lehet számítani a szakértői vizsgálaton?Természetesen nem nyúltunk az órához.Viszont a 2008-as óracserekor egy 206-os felújított órát szereltek fel.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel.
Sz János.

ErkölcsTan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 561

 

From: Iván Gábor [mailto:ivan......@.....l.hu]
Sent: Wednesday, October 09, 2013 8:32 AM
To: 'ugyfelszolgalat@tigaz.hu'
Subject: TiGÁZ elleni mozgalom indult
Importance: High

 

Jelzem Önöknek, hogy a TiGÁZ etikátlan, erkölcstelen és jogszerűtlen magatartása miatt a Tigáz és Más Gázos Cégek Által Megkárosítottak Jogaiért mozgalom ellenakciókat indított a TiGÁZ és üzleti partnercégei ellen. Személyem csak a mozgalom egyik tagja, de amennyiben van észrevételük, vagy esetleg megegyezési tárgyalásokba kezdenének, vállalom az összekötő szerepét a vezetőségünkkel.

 

 

 

Üdvözlettel: Iván Gábor IGe  - netes közéleti személy

 

 

ErkölcsTan Creative Commons License 2013.10.08 0 0 560
ErkölcsTan Creative Commons License 2013.10.08 0 0 559

Írtam egy naplóbejegyzést is a témában és az azért hatni szokott.

 

Tigáz-Eni maffia

Tigáz - Eni, Főgáz és más hasonló kihűlésvédelmi pénzeket szedő maffia ellen nem olyan reménytelen a helyzet. Eddig tömegeket lejmoltak le nagy összegekkel és tömegeket tartanak rettegésben. Nagyon kevesek merték csak felvenni a kesztyűt és védekezni ellenük. Erről itt írtam részletesebben régebben.

 

 

Lenne egy komolyabb javaslatom, amiben valamennyire egységesen kellene fellépni. Vezérléstechnikával foglalkozó mérnök az alapszakmám és tanultam hozzá szerződésjogot és minőségbiztosítást is. A gázos cégek eleve hátrafelé ülnek a lovon. Fordítsuk őket menetirányba.

A gázóra az övék, a plomba az övék, tehát ők kötelesek olyan műszaki megoldást találni, ami nem ilyen könnyen sérülékeny. A mágnesezés ellen is kötelesek olyan védőtávolságot, anyagokat, vagy módszert használni, amikor az már lehetetlenné válik. Tehát szépen fel kell őket kérni, hogy tegyenek a gázórára egy fém dobozt és azt lakatolják le megfelelően. Vagy ha más nem a plombákat védjék le zárható dobozkákkal. A kulcs meg legyen náluk. Nincs joguk semmiféle felelősséget és kárt átruházni ezzel kapcsolatosan. Pláne nem feltételezésekre alapozva. Tehát akinek van szerződése, ezt jelezze, hogy ennek megfelelően módosítja, akinek meg nincs ne is kösse meg csak ilyen feltétellel.

 

Ja és addig se feledjétek, és főként a Tigáz ne felejtse el a történet erkölcsi következményeit. Soha se tankoljatok Agipnál, vagy más néven Eni-nél! Mert egy érdekcsoport az a Tigázzal. Egyre többen vagyunk, akik éve óta nem állnak meg a kútjaiknál. Jómagam még pisilni sem.

Előzmény: Törölt nick (555)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 558

Visszaolvasol itt a topikon, van ügyvéd elérhetősége itt akik már pofán vágták a tigázt. Keresd meg valamelyiket és az ügyvéddel beszéld meg, hogy van e esélyed nyerni egy per esetén. 

Előzmény: Attila Konrád (557)
Attila Konrád Creative Commons License 2013.10.08 0 0 557

Szeretném segítségüket kérni.
Tigéz szolgáltatás van a házunkban , mely édesanyám nevén van aki kiköltözött Angliába.
Maradtunk itthon fizettük is a számlákat becsületesen.Majd 3 hónapra kimentünk édesanyámhoz segíteni neki munkaügyben.
Mire visszaérkeztünk Magyarországra a tigáz kikötötte a gázt az épületből.Szomszéd volt olyan kedves és beengedte tudtunk és beleegyezésünk nélkül a tigázt.
16 ezer forintos össz 3 havi csekkelmaradás volt.Átlagosan egy hónapban attól fgg tél nyár 2500-7000 ft ig vannak számlák.
Ki is fizetném ezt ezzel sincs gond természetes és érthető.Ami a történet pikantériája , hogy a tigáz mivel édesanyám diktálós arra hivatkozva , hogy nem diktált édesanyám semmilyen formában, mint utólag kiderült Én Jómagam hiába jeleztem
hogy 0 ás lesz a fogyasztás(Mivel nem vagyok tulajdonos) kiszámlázott általányt.
Ezzel sem lenne semmi gond érthető. De az hogy nekik az általány arra hivatkozva , hogy 5 év átlag időjárása alapján , illetve
fogyasztása alapján 129.000 ft jön egy hóra ki az már dúrva.
Mit tudok ilyen esetben tenni ?? jön a tél , így se melegvíz , se fűtés.
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 556

ja és még annyit fűztek a kérésemhez, hogy ha nekik nem fog tetszeni a megoldás amit esetlek az óra védésére kreálnék, akkor köteles vagyok az eredeti állapotot visszaállítani!!! Ekkor tettem egy nyílt megjegyzést, hogy szándékosan hagyják nyitva a szerkezetet, mert mindenféle karc esetén, ami sok év alatt elkerülhetetlen, pláne ha szűk helységben van az óra. Szóval karcosságra hívatkozva jön egy független szakértői vizsgálat, ami a továbbiak ismertek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 555

Elmű alkalmaz ilyen technikát, mivel az új órákat dobozolják és külön plombálják. Kértem magam is egy hasonló megoldást Tigáztól, de elutasítottak azzal, hogy erre vontkozó szabványok szerint telepítenek és ettől nem térhetnek el. Hívatkoztam elmű megoldására és azt mondták, hogy oldjam meg magam, ha úgy gondolom. Ők nem fognak semmit csinálni, mert a szabványosság erre terjed ki, slussz passz ennyi

Előzmény: ErkölcsTan (554)
ErkölcsTan Creative Commons License 2013.10.08 0 0 554

Lenne egy komolyabb javaslatom, amiben valamennyire egységesen kellene fellépni. Vezérléstechnikával foglalkozó mérnök az alapszakmám és tanultam hozzá szerződésjogot és minőségbiztosítást is. A gázos cégek eleve hátrafelé ülnek a lovon. Fordítsuk őket menetirányba. A gázóra az övék, a plomba az övék, ergó ők kötelesek olyan műszaki megoldást találni, ami nem ilyen könnyen sérülékeny. A mágnesezés ellen is kötelesek olyan védőtávolságot használni, amikor az már lehetetlenné válik. Tehát szépen fel kell őket kérni, hogy tegyenek a gázórára egy fém dobozt és azt lakatolják le megfelelően. Vagy ha más nem a plombákat védjék le zárható dobozkákkal. A kulcs meg legyen náluk. Nincs joguk semmiféle felelősséget és kárt átruházni ezzel kapcsolatosan. Pláne nem feltételezésekre alapozva. Tehát akinek van szerződése, ezt jelezze, hogy ennek megfelelően módosítja, akinek meg nincs ne is kösse meg csak ilyen feltétellel.

 

reimre Creative Commons License 2013.09.30 0 0 553
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 552

legközelebbi Tigáz irodába be kell menni és reklamálni. Telefonon nem lehet normálisan elintézni, mert  az ügyintézők "szándékosan" nem segítőkészek. Amennyiben nem segítenek, akkor Nemzeti fogyasztóvédőknél és Energiahivatalnál lehet online panasszal élni. Scannelni kell az iratokat és ügyfélkapun keresztül panasszal élni. Lehet írni levelet Tigáznak is, pontos leírva és mellékelve a fénymásolatokat, kérve ügye mielőbbi rendezését, tértivevényesen feladva! Egyenlőre ennyit tehetsz. Siess, mert jönnek a hidegek.

Előzmény: redwildcath (551)
redwildcath Creative Commons License 2013.09.13 0 0 551

Gázszámla - járt így más is?

Augusztus 26.-án számlatartozás miatt (1hónap, 35eFt) kikapcsolták a gázt.
Jött előtte kikötési értesítés, de ott határidőként szeptember 2.-át , illetve azzal a nappal kezdődő hetet jelölték meg. Szeptember 5.-én megjött a csekk a kikötés díjáról. Mi szeptember 9.-én befizettük a 35eFt-os tartozást. Erre ma jött 2db stornó számla, szeptember 10.-i dátummal, amikorra a szeptember 9.-én befizetett pénz még BIZTOSAN nem érhetett be), hogy a szolgáltatóval szemben 53eFt TÚLFIZETÉSÜNK van. Plusz, ugye, a közben befizetett 35eFt... Szóval a Tigáz 88eFt-tal tartozik nekünk, a gázunk két hete kikötve, s még itt van a csekk a kikötés díjáról, meg a szeptemberi számla.
Ilyenkor mi a teendő?
Próbáltuk hívni az ügyfélszolgálatot, délelőtt 11-kor, de az automata azt mondta be, h munkaidőn kívül telefonálunk, ezért ügyintéző nem kapcsolható, ismételjük meg a hívást munkaidőben. Ami hétfő reggel 8 óra. Addig megesz az ideg, az a 88eFt az két és fél havi gázszámla!
Szerintetek ilyenkor mi van? Mit tehetünk?
Köszi előre is!

Boldog55 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 550

Tisztelt Fórumozók,

tanácsot, vélemnyeket szeretnék kérni az alábbi esetben.
Pont 1 hónapja adtam át egy lakást ahol az új tulajdonossal a mérőállást leolvastuk és felvettük a az átadás-átvétel jegyzőkönyvet.
A mai napon kaptam a TIGÁZ-tól egy telefont mi szerint az órát 27-én ( majd 1 hete ) lecserélték és a jegyzőkönyvben a szerelő azt a megjegyzést tette, holy a plomba sérült és ennek a felelőssége a régi tulajdonost terheli.
Felajánlottak 2 lehetőséget. Egyik, hogy szakértői vizsgálatra elküldik és amennyiben ott is ez a megállapitás kártéritésként több mint fél millió Ft megfízetésére vagyok kötelezhető vagy 30 napos napi kötbért fízetek és abból tudnak 20 % kedvezményt adni, amennyiben 1 összegben fízetem meg.
Telefonon a utobbit választottam az összegszerüség miatt DE utána elgondolkodva, mível kérdésemre nem kaptam választ, hogy miért nem tájékoztattak előbb a leszerelés után vagy miért pont a 30. napon, mikor minden adatom ismert előttük egyértelmü választ nem kaptam.
Gondolom került már más is a T. Fórumozok közül hasonló helyzetbe egész egyszerüen a mostani döbbenetem után csak azt látom, hogy akkár a kivizsgálás esetében akár a kötbér esetében mindenképpen fizetnem kell.
Hozzászolásukat megköszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.29 0 0 549

A tigáz maffiáról egy tényfeltáró film. Nézzétek meg.

 

http://frissvideok.hu/hirek/181913-video-tigaz-oracserek-panaszkonyv

 

 

lex perfecta Creative Commons License 2013.08.24 0 0 548

 

Ismét támad a TIGÁZ

 

 

"durván beszól, nem kér elnézést, nem mutatkozik be, semmiféle igazolványt nem vesz elő, nyomul és tolakszik, fenyegetőznek..."

 

"...két hét múlva majd jön egy másik megbízóleveles, és azért nem ő, nehogy felismerjük őt." 

 

 

Veronika, 2013, augusztus 11 - 13:32

 

http://www.hetihirek.hu/?q=node/5055 

 

 Este hét óra körül, amikor együtt van a család, vacsoraidő, esti tisztálkodás és beszélgetés idején, hirtelen élesen felberreg a kapucsengő.

 

 

Kimegyek.

 

Ajtót nyitva egy ember durván beszól:gázóra-leolvasás!

 

 

Nem köszön,

 

nem kér elnézést a kései zavarásért,

 

nem kérdi, hogy egyáltalán jó helyen jár-e,

 

nem mutatkozik be,

 

és semmiféle igazolványt nem vesz elő,

 

csak nyomul és tolakszik befelé.

 

 

Elé állok, és nem engedem: Kit keres? Mit akar? – kérdezem.

 

 Mutassa a megbízólevelét!

 

Gyűrött papírt halász elő a zsebéből, ami valóban a TIGÁZ megbízásáról szól.

 

 

Elkérem hát a személyi igazolványát is, adatai megegyeznek a papíron lévővel (ehhez, ugyanis jogom van, de neki magának kellett volna előadnia). Minden stimmel.

 

 

A baj csak az, hogy két héttel korábban a TIGÁZ gázórát akart cserélni nálam, hiába mondtam, hogy alig két éve cserélték, ők mégis erősködtek, de udvariasak voltak. Így megnéztük az órát. Nyomban ki is derült, hogy nem kell cserélni, egy másik helyre kellett volna menniük.

 

Eltévesztették.

 

Az éves gázóra-leolvasás mellett, ami az én esetemben novemberben szokott megtörténni, az idén áprilisban a Magyar Posta alkalmazottja rendkívüli leolvasást végzett. Átalánydíjas vagyok.

 

Vajon mit akarhat a TIGÁZ egy kis háztartás állandó ellenőrizgetésével, amikor itt, ha tetszik nekem, ha nem, az átutalás minden hónapban rendre megtörténik. Tartozásom nincs.

 

Úgy érzem bár a TIGÁZ a szolgáltató, mégis én vagyok kiszolgáltatva kénye-kedvére.

 

Rátörnek a polgárra, durva hangot használva, sőt, fenyegetőznek, hogy felírnak. Mégis, hová?

 

Tanácsolom a TIGÁZ-nak, hogy inkább a nagy fogyasztókat zaklassák és ellenőrizzék, mert nem mi a kisfogyasztók és átalánydíjasok fogunk csalni, és főleg nem a kis nyugdíjból tengődők.

 

Ha azonban mégis ellenőrizni akarnak, szíveskedjenek a számlán közölni, hogy például július 15. és augusztus 15. között, reggel 9 és délután 3 óra között becsenget az óraellenőr.

 

Mert ennyi erővel akármikor, például éjfélkor is ránk törhet egy modortalan alak.


Az ember végül elmondta, hogy két hét múlva majd jön egy másik megbízóleveles, és azért nem ő, nehogy felismerjük őt.

 

Ez ám a stratégia!

 

És ez a bizalom is.

 

A TIGÁZ szolgáltató cég. Én a fogyasztó vagyok. Ha kettőnk között nincs bizalom...

 

Annyi csalóról lehet manapság hallani, olvasni. Álrendőrök, ál gázóra- leolvasók, ál villanyóra-leolvasók, ál gyámügyisek, ál szociális munkások és így tovább. Mind-mind olyan szolgáltató, közhivatal nevében lép fel, amikben eleve bíznunk kellene. De az ilyenek miatt gyanakvóak leszünk.

 

Akárkit nem engedünk be, még akkor sem, ha fenyegetnek.
                                                                                                    
 Horváth Ágnes

 

http://www.hetihirek.hu/?q=node/5055

 

 

lex perfecta Creative Commons License 2013.08.24 0 0 547

Köszönjük a tájékoztatást. Tekintettel a TIGÁZ-t marasztaló jogerős bírói ítéletekre, ügyészségi vizsgálatra, közérdekű keresetre, parlamenti interpellációkra, TV és rádió riportokra, tömeges újságcikkekre, valamint mivel a Magyar Igazságügyi Kamaránál is több etikai vizsgálatot kezdeményeztek a kompetenciáva nem rendelkező, kókler szakértőkkel szemben a jogásszal érkező, valamint hang és képfelvételeket készítő ügyfelektől mind a "szakértők", mind a szolgáltatató képviselői egyaránt úgy "félnek, mint a tűztől". :)  Egészen  más mind a hangnem mind az eljárás, mind a végeredmény, ugyanis mostmár a szakértő valóban a megélhetését veszélyezteti, ugyanis ha bebizonyosodik, hogy tudatosan jogszabályt, vagy etikai kódexet sért úgy az a kamarai tagságába is kerülhet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!