Keresés

Részletes keresés

S.Ati20 Creative Commons License 2021.09.09 0 0 27175

Köszönöm!

Talán túlságosan belementem a részletekbe. Mint pl. , hogy beszereztem egy refractometert, és avval néztem a cukorszintet. A recept szerint 67fok 60 perc és kicefrézés, de én még hagytam tovább, láttam, hogy még emelkedik a cukorszint, gondoltam jobb lesz a kihozatal, közben meg valószínű kioldódtak a törkölyből nem kívánt anyagok.

Ebből is tanultam.

Előzmény: kardosur (27174)
kardosur Creative Commons License 2021.09.09 0 0 27174

Lehet sört főzni így is, hogy minden új felmerülő kérdésre a fórumon keresel választ.

De jó ha nagyjából ismered, látod magad előtt az egész folyamatot.
És nem kell minden peptid, glukóz, és szaharid nevét megtanulni.

Mindenképpen olvasd végig a serneveles.hu-t.
Különösen a http://serneveles.hu/sor/sorfozes-folyamata/cefrezes/cefrezes-elmelete

A mai elvek szerint vannak ott idejét múlta dolgok is, de összességében lehet belőle tanulni. Elrontani nem fogod vele a sörfőzést, ha onnét tanulsz.
Már náluk is előkerül, hogy a mai, jól módosított malátákkal nyugodtan lehet egy lépcsősen cefrézni és a 60 perc sem feltétel a gazdaságos cukrosításhoz. Én, mivel BIAB-ozok, még a78°C kicefrézést is el szoktam hagyni.
Esetleg a több  búzamaláta és vagy malátázatlan összetevők használatakor érdemes fehérjebontó hőfokot beiktatni (50°C környéke). Az pedig esetleg, hogy inkább a 63, vagy inkább a 68 fok környékét  választod, vagy ott tartod tovább, az a sör kívánt szárazságától függ. De szerintem az elején ne ezzel foglalkozz.

Előzmény: S.Ati20 (27173)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.09.09 0 0 27173

Köszönöm!

Készítettem így egy adag sört, de fura íze lett, azt gondoltam talán régi volt már az ír moszat amit tettem bele,de inkább ahogy Te is írtad cser anyagok oldódhattak ki a héjból, mivel nagyon elnyújtottam a cukrosítást. Kétlépcsős cefzézéshez ökölszabályként milyen hőmérséklet / idő kombinációt ajánlanál?

Köszönöm!

Előzmény: Tótikám (27172)
Tótikám Creative Commons License 2021.09.09 0 0 27172

Az egylépcsős cefrézés azért népszerű mert 67C -on az alfa és a béta enzim jól működik . 50 perc alatt kb. kész a cukrosítás nagy része.Lehet hogy növelt idővel jobb a kihozatal, de ezt sok minden más is befolyásolja ( ph,roppantás ,stb.). Valamint káros lehet a héjból cser anyagok oldódása.  Hasznos lehet kardosur 26728 bejegyzése, sernevelés .hu  .

Előzmény: S.Ati20 (27170)
oguretz Creative Commons License 2021.09.09 0 0 27171

Szerinted így google meg youtube minek van?

Előzmény: Recski_Szipóka (27128)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.09.08 0 0 27170

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kikérni.

Főzés közben a cukrosodást refraktométerrel szoktam ellenőrizni, amíg emelkedig, hagyom még az adott hőmérsékleten.

Tegyük fel a receptem ír mondjuk 60 perc 68C,viszont ha tovább hagyom még akár 90 percig is emelkedik a cukor szintje. A kérdésem, hogy oldódik e ki a törkönyből a hosszabb idő miatt nem kívánt ízanyag, vagy csak a hosszabb cukrosodás miatt erősebb sört kapok majd?

Remélem érthetően fogalmaztam.

Köszönöm!

LegalBeku Creative Commons License 2021.09.06 0 0 27169

Köszönöm a választ .

Előzmény: Tótikám (27166)
Tótikám Creative Commons License 2021.09.05 0 0 27168

Lehet rápótolni a végén, de csak frissen forralt vízzel. Brewersfriend  kalkulátor könnyen használható, plusz , sok kiegészítő. BIAB jó eljárás, de az edény aljára álfenék szükséges, különben akár ki is olvadhat a zsák. Kihozatal kicsit rosszabb lesz. Túl lisztes roppantás nem biztos, hogy célra vezető, akár le is éghet a liszt. Inkább 2.5-3 l/kg víz ,gabona arány.Ez így túl kaotikus lesz ,nem tudod követni, főleg az első időben,túl sok mindenre kell figyelni.20l -hez minimum 27l fazék az ideális.Gázon szenvics talpas. Gázon sörös hordó legolcsóbb edény  Kavarás passz. Sörfőzés otthon gyorsan, egyszerűen. BIAB  Sörfőzési felszerelések - cefréző (BIAB) zsák kiválasztása  Házi sörfőzés, víz bekeverése. Kalkulátor  hasznos lehet.

Előzmény: oguretz (27167)
oguretz Creative Commons License 2021.09.04 0 0 27167

Lehet olyat csinálni, hogy egy 20 literes (kicsivel több) cefréző fazékban kicsit vastagabban malátázol, aztán főzés után rápótolsz vagy 3 litert, hogy 19 liter legyen? Egyelőre ez csak fejvakarás, kicsit próbáltam is szoftverekben is meg keresgéléssel is rájönni, mi az igazság, de nagyon messzire nem vitt egyik se, igazából jó lenne, ha valaki próbálta volna. A szoftverben nem tudtam változtatni a becefrézővíz mennyiségét, ha meg direkt lecsökkentem a forralás utáni mennyiséget a kívánatosról a fizikailag lehetségesre, akkor egy liter víznél kevesebb kell beállítani az OG-t a recept szerintire, akármilyen durván sűrítem a cuccot.

Olvasni leginkább azt lehet, hogy mindegy lenne, ha csak 20-30 percig főznéd a mai malátákat, és ha máslás helyett egy BIAB zsákot eretnek módon csak jól kinyomkodsz, akkor is ott körül lesz a kihozatal, mintha a hagyományos módon tolnád. Jó, nyilván kevesebb, de nem annyival, hogy fájjon kifizetni a maláta többletet.

A megoldásra a mostani saccom az, hogy roppants pont bántóan finomra, ha akarsz csapj hozzá rizshéjat, 2-es víz/maláta arány alá ne nagyon merészkedj (ez is necces). Lehet kemény lesz kavargatni, de azt persze csak 20 percenként kell úgy igazán, amikor visszalököm az elveszett két celsiust... Na meg persze forralt vízzel pótold. Még hűt is rajta, főleg ha pont jég lett tegnap óta az a három liter forralt víz... :)

Szóval lehet így, hogy töményebb az oldat, aztán a legvégén megy rá vagy 18% hígítás? Nagyon elszáll a kihozatal? Nem irdatlan szívás kavarni? Főleg BIAB zsákban? A rend kedvéért beszereztem egy méretes fakanalat. (Elég jóáras most a lapát alakú az obiban, egy teljes méter, és volt ilyen 1300Ft?) Csinált már ilyesmit valaki?

Tótikám Creative Commons License 2021.09.04 0 0 27166

4-5L főzni nem érdemes (élesztő, mosogatás, stb.) Malátázásra youtub, gugli nagy barátunk ,valamint Ludwig Narzis Sörgyártás könyve,de ez nagyon száraz.  Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta  Sörfőzés otthon egyszerűen könyv a te barátod.Komlóból előbb főz teát. Szedni akkor érdemes szedni kicsit vaj színű.  Komló szaporítás és termesztés. Sörfőzés saját komlóval.

Előzmény: LegalBeku (27165)
LegalBeku Creative Commons License 2021.09.03 0 0 27165

600 oldalt olvastam vissza . :) 

Kár volt igy utólag ,mert csak belezavarodtam :) 

Wogel könyvet beszereztem .  Nagyon érthetően van megírva hál istennek . 

Tehát a könyv alapján lesz az első próbálkozásom, arányok csökkentésével. Maláta készítést is saját magam tervezem, bár ahogy olvasom nem túl egyszerű sok a buktató . 

Előzmény: Tótikám (27164)
Tótikám Creative Commons License 2021.09.03 0 0 27164

Kedves Forges és Legal csak néhány oldalt olvassatok vissza.

Tótikám Creative Commons License 2021.09.03 0 0 27163

Igen sajnos nagyon igazad van ,de hátha....

Előzmény: kardosur (27162)
kardosur Creative Commons License 2021.09.02 0 0 27162

Ezt engedjük el!?

Előzmény: Tótikám (27159)
LegalBeku Creative Commons License 2021.09.02 0 0 27161

Sziasztok . Szemezgetek a sörfőzőssel . És próbaként nem szeretnék 10-20 litert főzni , 4-5 liter bőven elegendő lenne. 

Kérdés ,hogy a vadon nőtt komló alkalmas e a szörfözésre ,mert van a kert végére és ha megfelelő akkor megyek szüretelni . :) 

Árpa van idehaza maláta készítéséhez . 

Ha valaki tudna segíteni ,hogy miből mennyi ilyen kis mennyiséghez azt megköszönném . 

Én személy szerint a keserűbb söröket szeretem . 

forgesz Creative Commons License 2021.09.02 0 0 27160

Még soha nem csináltam ilyet, nem értek hozzá! 

Előzmény: Tótikám (27159)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.27 0 0 27159

Élesztő függő.Kveik pl. 36 óra alatt is képes mindent megzabálni.Miért nem mérsz fajsúlyt ?

Előzmény: forgesz (27158)
forgesz Creative Commons License 2021.08.26 0 0 27158

Sziasztok!A söerfőzés  után 6nappal megált a bugyogás a műanyag edényben! Az jó, vagy kevés, van ebben olya hogy normál? Köszönöm! 

forgesz Creative Commons License 2021.08.21 0 0 27157

Köszönöm!

Előzmény: lacci40 (27156)
lacci40 Creative Commons License 2021.08.21 0 0 27156

Én nem szoktam

Előzmény: forgesz (27155)
forgesz Creative Commons License 2021.08.21 0 0 27155

Sziasztok! Most főzöm első sörömet! Az lenne a kérdésem hogy amikor végén  forralom a lét, a habot le kell róla szedni vagy nem? 

Hank Evans Creative Commons License 2021.08.16 0 0 27154

Meg lettem előzve :)

Előzmény: Hank Evans (27153)
Hank Evans Creative Commons License 2021.08.16 0 0 27153

Angol nyelvű, de jól használható:

https://www.brewersfriend.com/2009/03/28/best-grind-setting-for-grains/

Kondícionált roppantás ajánlott: én kézzel forgatom, miközben vízzel permetezem (természetesen roppantás előtt :)). Néhány perc alatt a héj megszívja magát vízzel és nagyjából egyben marad roppantás közben. De ne áztasd el, csak legyen enyhén nedves.

Előzmény: Húsvét Julianus (27151)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.16 0 0 27152

0.75-1mm. Ne legyen túl lisztes ,de nagy szemű se. Előbbi a szűrést rontja másik a kihozatalt. Célszerű roppantás előtt megnedvesíteni a gabonát , de csak egy spriccelővel óvatosan, ki kell tapasztalni. Lényeg hogy a héj maradjon meg.Szűrés segítésére rizs héjat is lehet használni.

Előzmény: Húsvét Julianus (27151)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.15 0 0 27151

Köszi a tanácsokat, be fogom tartani. Néhányra már fel is készültem. Makátaroppantó is megérlezett. Azt nem találom sehol, hogy mekkorára érdemes beállítani. Ha mindjuk a maláta kegszélesebb átmérője 3mm, akkor a két henger közti távolság mekkora legyen. 2, 1.5, 1mm?

Előzmény: Tótikám (27150)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.15 0 0 27150

Jól néz ki.   Következő főzéshez néhány hasznos tanács: főzési napló (recept ,folyamat, mire kell figyelnem, stb.), recept tervező (kiválasztott receptet célszerű ellenőrizni), mérő pálca készítés (segítségével midig mérheted a folyadék mennyiségét ,kb. 31l víz szükséges 20l sörléhez ( malátában marad 1l /kg , forralási veszteség 3-4 l), forralás kezdetekor célszerű térfogat, fajsúly mérést végezni (néhány főzéssel megállapítható a forralási veszteség,valamint  vég eredmény is becsülhető , ne feledd fokoló 20C mér ), 15-20L célszerű főzni ( egy csomag élesztő,mosogatás,erjesztő vödör térfogata,stb.).  Hideg törés "cold cresh " erjesztés végén 1-3C-on pár napig, tisztább sört eredményez , de lassabban szénsavasodik. Egyesület könyvét is ajánlom ,  olcsó, ha emlékem nem csal letölthető ,Sörfőzés otthon egyszerűen.

Előzmény: Húsvét Julianus (27149)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.14 0 0 27149

Kicsit zavaros, kicsit keserű de az enyém :) 

Az első söröm miután egy hetet pihent a palackban:

Az íze kicsit keserű, érezhetően szénsavas, a habja is jó szerintem.. Szóval iható. A maláta tényleg sör akar lenni.. 

Előzmény: Húsvét Julianus (27148)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.10 0 0 27148

Ja, kóstoltam, iható így pár nap palackozás után, sőt egyáltalán nem rossz, igaz kicsit elfogult vagyok :) Remélem az idő csak jót tesz neki. 

Igen, tényleg moha, nem zuzmó :) 

"Hidegtörés" az a komlóforralás utáni hirtelen hűtés?

Amúgy már készülök a következő sörömre, és a hűtörendszert is már készül szivattyúval..  Egyelőre nem hőcserélővel csak hűtőspirállal, vizet keringetve, és a vízhez folyamatosan jeget/ jégakut  gondoltam adni, ahogy melegszik.. 

A következő söröm felső erjesztésű lesz, és elsősorban a tisztaságra gyúrok. 

Előzmény: kardosur (27147)
kardosur Creative Commons License 2021.08.10 0 0 27147

Ezen a sörön már csak a megivás segít.:)

Egyébként a zuzmó az izlandi.
A moszat az Ír. (vörös alga), amit a sörhöz ajánlanak De nekem pl. ez sem működött.

Ne aggódj a zavarosság miatt. A szűretlen sörök legtöbbször kicsit zavarosak maradnak.
És persze az élesztő és az esetleges komló maradványok üledéket képeznek az üveg alján.
Ezért is kell csinálni "hidegtörést" és a palackozás után az alacsony hőmérsékletű lágerezést.
Egészen kristály tiszta söröket is lehet így csinálni.
Vannak élesztők, amik jobban lehúzzák a cuccot az üveg aljára, vannak amik meg nem.

Előzmény: Húsvét Julianus (27146)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.09 0 0 27146

Előzmény: Húsvét Julianus (27145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!