Ha leszeded a hajtásokat, akkor erőteljesebb lesz a növekedés, de csak egy irányba... A végtelenségig nem lehet ezt megcsinálni. Mindenért ki kell fizetni a számlát. A cél, hogy minél bokrosabb legyen, így lassítható a törzsesedés is, ami ugye elkerülhetetlen, de mégis több irányba kell a növénynek terjeszkednie, így lassabban is fog esetleg megszakadni. Statikusabb lesz a növényed, ha egyszerre több irányba kell nőnie. A kezdettől fogva így kell megnevelni őket. Egyszer nézd meg az Elte füvészkertben őket. Le fog esni az állad.
2-3 hetente kapják a Volldünger tápoldatot.Az idén még nem virágzott.Kb.8 éve vannak nálam,de még nem volt velük gond.A másik virágzás után kétfele ágazott és oldalhajtások is lettek rajta.Ezeket nem szabad levágni?
Teljesen felesleges naponta öntöznöd, pláne tápoldatoznod. Az élőhelyükön sem kapnak tápot.
A rendkívül hideg január miatt a téli napsütésben megperzselődhettek a levelek. Elméletileg nem lesz további baj vele. Idővel viszont gond lehet, mert leszedted virágzás után a hajtásokat. Így valamelyik irányba el fog dőlni a jukkád. Már rengeteg ilyet láttam.
Mi lehet a probléma a Yukkáimmal?A telet átvészelték,most meg száradnak el a levelei.Mindent ugyanúgy csinálok,mint évek óta.Naponta öntözöm őket,ugyanazt a tápot kapják.
Remélem beválik és tényleg lesz belőle több töved, igaz azok genetikailag azonosak lesznek a szülőkkel. Jövőhéten hazahozom a homokterületről az ottaniakat, mert ott nagyon száraz körülmények között vannak! Itthon legalább szem előtt lesznek, száraz időszakban öntözni is tudom! Őszig rendbe fognak jönni! Elvetettem a maradék 150 db goldenp@lm-os magot, kíváncsi leszek rá, hogy lesz-e belőle valami, még egy-egy tőnek is örülnék, ha kikelne!
A 9 darab Yucca constricta gumó is elültetésre került. Egyelőre a bányahomokkal teli habarcsládákban vannak. Elméletileg 1-2 hónap múlva meg kellene nekik indulni. Kíváncsi leszek. Sokkal gyorsabban fognak növekedni, mint a magról neveltek.
Köszi az infót,akkor bátran bele vágok, csak javuljon az idő, mert hűvös esős időnk lett, ez éppen nem a legjobb időszak erre a szaporításra, várok vele néhány napot, hogy javuljon!
Sajnos a Demerertől kapott Aloifolia X filamentosa hibrid dugvány közepe is kirothadt, lehet, hogy az egész tőnek annyi, a többivel együtt kitelepítettem, csináltam egy hibrid jukkás részt, ide tettem Miluskától kapott magokból nevelt hibrideket is!
Annyi a titok, hogy az anyanövénynek maradjon legalább 5-10 cm-es szára, és az sem baj ha némi gyökér is megmarad. Ezután 7-10 napig érdemes szárítani. Sajnos a levelek nagy része eltűnhet, de valamit valamiért. Utólag úgy is megbántam volna, ha nem teszem meg ezeket a lépéseket. Amúgy még kb. 5 jukkát szédtedtem az előző héten. Sok növényem lesz, de helyem már alig...
Szőlőből hazahozom én is azt a 3 tövet amit kivittem ott semmire nem mennek a homokban, mert szeretnék egy erős és egészséges tő/törzs állományt, jó lenne néhány év(tized) múlva saját magot fogni róluk!
Akkor ha jól értem érdemes most szaporítani tőről, rizóma darabokról! Jó tudni! Tegnap a Yucca flaccida töve(ke)t (a másik sekély gyökerű növény amit flaccidaként tartottam eddig számon, de az valamilyen hibrid lesz)szedtem ki mert máshova telepítettem át, hát ha láttál több emeletes szinten burjánzó jukka gyökérrendszert, ez, az volt, sok rügy könnyedén levált és letört volt olyan, ami már ősszel önmagától válhatott le, és élt, vagy hajtott, a filamentosa gyökeréhez méreten ez sokkal mélyebben volt begyökerezve! a nagy tövet nem szedtem szét, mert nagy felületen lett volna seb, de ha tudsz benne segíteni, hogy mit érdemes kettévágni egy ilyen kusza gyökérzeten akkor kiásom megint, lesz rizóma így is, sarj róla a Részedre , mert sok lett ami leesett :-D, vagy könnyen levált!
Tegnap kihúztam a Yucca rostrata-m szívrügyét, teljesen tönkrement, besokalt a télen, azért remélem a talajból elő fognak törni a sarjai, csak vissza fagyott nem ki!
A Yucca recurvifolia banana split is visszaszáradt, de a rizómája indul, tegnap amikor kiszedtem akkor láttam, gyorsan vissza is temettem, tehát van esély rá, hogy megmaradt!
Sajnos nem indultak meg a Yucca constricta magok, pedig 1 hét után már illene. Jól befürödtünk velük. ;)
Szerintem ezek nagyon régi szedések lehetnek, de lehet nem is baj... Ennél a fajnál is lehetnek kevésbé szívós élőhelyi formák. Az areája hatalmas. Amik nálam vannak, majd azokat szaporítom vegetatívan. Az egyedazonos lesz, de legalább már bizonyítottak!!! Így terjedtek el a filamentosák is az országban. A Yucca constricta miért lenne kivétel? :)
Áprilisban indulhat is egymás között a cserekereskedelem. Lett nem kevés Yucca thompsoniana x baileyi hibridem, és még néhány nyalánkság. A sivatagi fajok mivel lassabban fejlesztenek törzset, így azok idővel jóval masszívabbak is lesznek. Több idejük van az erősebb szövetek nevelésére. Ékes példája ennek a Yucca aloifolia x elata hibrid.
"A Yucca angustissima is szépen vette az idei tél akadályait, korábbi két évben az is sérült. Az idei tél szárazságában és tartósságában igazi kelet-európai volt, mert száraz, hosszan tartó időt ölelt fel. ami miatt ott, nehéz több agávé fajt, egyéb opuntiákat"... megtartani!