Bár van már Pentax Fan Club topic, de úgy gondoltam, hogy ez a gép megérdemel egy újat.
Úgy tűnik, hogy kegyetlen árharc résztvevője lesz. Rengeteg 10 megapixeles masinát dobálnak a közeljövőben a piacra (vagy már kaphatóak is), de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a K10D nagyon finom gép lesz. Főleg ha 999$ lesz valóban az indulóára. Ennyiért jelenleg nem kap az ember időjárásálló 10 megapixeles DSLR-t CCD mozgatásos képstabival. És ott van ugyi a jó nagy pentaprizmás kereső, és a 9 keresztszálas érzékelős AF ( kettő nem az:) )
Szóval várjuk hát tűkön ülve a Photokinát...
Lenne egy kérdésem: Mintha derengene, hogy van valami gomb-kombó amivel vissza lehet állítani a gépet alap beállításokra. Gondolok itt a 100-as ISO-ra, fehéregyensúlyra, stb. Nem tudjátok melyik az? Valahol a zöld gomb környékén...
Főleg az ISO miatt kéne. Harmad fé-re van állítva az állítgatás, ezért elég sokat kell csavargatni, ha pl egy 800-as ISO-val készítek képet, és jó lenne egy gyors-vissza miután megvagyok.
Azt nem próbáltam... de keress rá erre a fájlra: MODSET.TXT . Egy ilyen kell az SD kártyára, benne legyen ennyi: [OPEN_DEBUG_MENU] ... de guglizz egy kicsit.
Gondolkodom egy 55-200 vagy 50-300-as tele vásárlásán. Van valakinek, akinek lenne arra ideje, hogy megmutassa nekem, esetleg ki is próbálhatnám helyben? Budapesti vagyok. Köszi! T
Mellékelten a jelenség (abszolút lehet használni a gépet, csak annyi kényelmetlenség van, hogy az ember kinn állítja az értékeket - mint általában amúgy is):
Eladó egy Pentax K10D váz + kitobi. A gép teljesen jó állapotban van, de az átnézeti keresőben levő kis visszajelző panel (záridő, rekesz visszajelzés) hibás, az értékek elmosódottal látszanak csak. Nyilván az LCD, a felső visszajelző tökéletes, a fókuszpontok tökéletesek, csak ez a kis hibája van.
A fentiek alapján a LEGJOBB, MÉG ÉSSZERŰ ajánlatért odaadom, amiket ide várnék: pleiades kukac t-online.hu
Nyugodtan be lehet próbálkozni, legfeljebb nem találunk közös nevezőt, de rugalmas vagyok :)
A gépet teszteltem korábban (konkrétan ezt, aki még emlékszik, olvashatta, mennyire meg voltam vele elégedve).
Én is az érzékelő alapos pucolásával próbálkoznék előbb, a képeden látható kosz nagyon olyan, mintha ott lenne, nem az obiban.
Az, hogy az objektív belsejében akad némi por, ilyesmi hibát a legritkább esetben (már ha egyáltalán) eredményez, pláne nem egy fix 50-esnél. Ráadásul az obi tisztítása a sokszor több kárt okoz, mint a por maga....
Tőlem nyugodtan szétszedetheted, de az érzékelőt egyáltalán megpróbáltad tisztítani? Egyébként próbáld ki ezt: ragassz a frontlencsére post-it-ből egy 2*2 milis darabot aztán nézd meg látszik-e a keresőben vagy a képen
Köszönöm a bátorítást, de ezeket a fekete foltokat az objektíven keresztülnézve lehet szabad szemmel látni. Bár többségük apró és a lencse szélén található, azonban sajnos van 1 már méretesebb darab is, ami sajnos már belezavar a képalkotásba is...
Boldog lennék, ha azt mondhatnám, hogy bocsi csak le kellett tisztítani a monitoromat, miután megtöröltem a szemüvegem és félrehúztam a hajamat :DDD
az alábbi linken van egy abszolute művészi és tökéletes fotó, aminek a kép alsó negyedében középen tökéletesen látható a szemcse...:
lencsén lévő apró kosz csak akkor látható, ha nagyon közelre (mondjuk < 0,5 m) van fókuszálva, és persze erősen lerekeszelve
ilyen esetben tréfált már meg frontlencsén lévő por (a kék égre céloztam, és azért fókuszáltam a minimumtávolságra, nehogy egy távoli madár tűnjön kosznak - mivel azonban 30 centi alá fókuszálható obi volt a vázon, a frontlencsén lévő szöszt próbáltam lefújni a szenzorról...)
Biztos, hogy az obiban vannak azok? Úgy értem sokkal valószínűbb, hogy azok a foltok amiket látsz az érzékelőre került porszemek. Körtepumpával megpróbálhatod lefújni őket. Akksi teljesen legyen feltöltve!
tiszteletteljes kérdésem lenne a tudós urakhoz, lehet hogy h***e, de azért felteszem, lassan már úgyis megszoktátok :)
Van nekem egy szivemheznőtt FA-50/1.4 objektívem, aminek a belsejében az üvegek között mintha nagyobb porszemeket vélnék felfedezni, amik sajnos már zavaróak az elkészült fényképeken is... Hogyan lehet ezt tisztítani, van e erre szakosodott, esetleg garanciát is vállaló szakember (mármint hogy az összeszerelés után működni is fog), mennyire fog fájni, stb....
Sziasztok! Köszi a válaszokat! Sajnos úgy alakult, hogy nincs pénzem drágább gépre. Kaptam egy ajánlatot: k10d, 80ezerért alapobival, 20e expoval, minden tartozékával. Képeken nagyon szépnek tűnik a gép. (lett volna egy másik is, de azt 100ra tartották.) Szóval ennyi pénzért szerintem ez rendben van. Nem akarom megváltani a világot, csak szeretnék végre "eljátszogatni" egy értelmes géppel. Hétfőn megyek megnézni/megvenni. Kérlek titeket, adjatok tanácsokat, mire figyeljek oda a vásárlásnál. Ez lesz az első tükrös gépem. Lesz velem egy férfiember, de ő sem sokat ért hozzájuk. Szóval pár tippet szivesen fogadok, amivel kiszürhetem, ha valami hiba van a géppel. Köszi!